Keresés

Részletes keresés

em Creative Commons License 2006.01.26 0 0 102

Bergamóhoz még annyit: a hegyre fel lehet menni "siklóval" (olyan mint itt Bp-en), rendes buszjegy kell rá.

 

Menjetek fel a harangtoronyba, nagyon klassz onnan a kilátás!

Pandus Creative Commons License 2006.01.26 0 0 101
Nincs mit. a lényeg, hogy van helyijáratú busz, ami összeköti a repteret a belvárossal, meg van olyan járat is, amelyik fölvisz a várba, szóval meg tudjátok járni Bergamo óvárosaát egy délelőtt - de korán reggel induljatok be. jobb a vonat (kb. 1 órí), mert biztonságosabb, az autópályán sokszor olyan dugó van, hogy 2 óra sem elég. volt ismerősöm, aki emiatt késte le a repülőt és 25 eu-ért vehetett másik jegyet. azért ilyen olcsón, mert hogy bizonyíthatóan a reptéri buszon ült. különben teljesen új jegyet kellett volna vennie. szóval korán indulni, sietni, 1 óra alatt végigrohanhatjátok az óvárost. Érdemes.
Előzmény: Pirlo21 (91)
romulusz Creative Commons License 2006.01.26 0 0 100
Hátha valakit érdekel....
Január 11-16-ig voltam a feleségemmel Milánóban. Az Orio al Serio (Bergamo) reptérről 2 busszal is be lehet menni Milánóba (~ 50 perc). Az egyik a reptéri transzfer-busz 6 €, a másik az Autostradale busza 6,70 volt, de most 2-t fizet, 3-t kap akcióban olcsóbban lehetett megvenni. Én returt vettem - biztos ami biztos alapon. Előre foglaltam szállást, nem messze a pályaudvartól, **-os ,2 ágyas, fűrdőszobás szoba reggelivel 65 € volt. A reggeli saját éttermében volt, 1 db friss zsemlét és 1 db croasson-t adtak, az asztalra ki volt téve csomagolt piritott-kenyér, vaj, lekvár, sajt, csokoládé. Inni lehetett választani kávét vagy kapuccsinót, és kérésre narancslevet is adtak. A nejem piritott kenyereket evett, és így nekem 2 zsemle jutott. Elég volt. Az idegenforgalmi helyeken (reptér, szálloda, pályaudvar) ki volt téve ingyenes "Hello Milano" újság (angol) amiben részletes bel-várostérkép volt metro vonalakkal, feltüntetve a nevezetesebb látnivalókat, egy másik oldalon pedig villamos, és busz térkép volt található, és egyéb turisztikai információk. Lehet vásárolni egyedi jegyeket 1 €, 10 db-os tömbjegyet (5 db jegy mindkét oldala használható!) 9,70-ért, valamint 24 és 48 órás bérletet 3és 5,50 €.
A tömbjegyet nem szabad szétszedni, így fejenként kell venni 1-1 tömböt. Nekünk ez vált be. Villamossal utazni csak érdekességként érdemes, mert úgy keringenek a háztömbök körül, hogy gyalog gyorsabban odaér az ember ahova akar. A metro megállók is nagyon rövidek, és legalább egyenesen haladnak. A piacra 4 megállót kellett menni a metróval, visszafelé ugyanez villamossal 21 megálló volt. Fontos, hogy ha kevesen állnak a villamosmegállóban integetni kell a közeledő villamosnak, mert különben lassítás nélkül elszáguld. 3 féle villamos van: pici fapados (anno 1950), csuklós nagykőrúti, valamint ultramodern légkondícionált. Mi nosztalgiázni felültünk a fapadosra. Látni nem sokat lehet a villamosokból, mert az utcák nagyon szűkek, és mire meglátsz valamit, már el is tünt.
"Utolsó vacsora". Itthon próbáltam előre foglalni helyet, de már csak márciusra lehetett volna. Azért nyitásra (8 ó) odamentünk a kolostorhoz, és válogathattunk, hogy de.11-re kérünk-e jegyet 9,70 €-ért (olasz idegenvezetéssel), vagy du. 14-re 6 €-ért (az utóbbit választottuk). Én csalódtam a képben, szerintem a 20 év restaurálás csak ártott neki. Sokkal jobban tetszett a szemközti falon lévő freskó, jobb állapotban is van, igaz az nem Leonardo alkotása. De legalább meggyőződtem róla, hogy Jézus jobbjára valóban nőt festett a mester. (a San Lorenzo bazilikában -kisebb méretben- szintén megtalálható ez a freskó)
"Dóm". Kívülröl csodálatos, annak ellenére, hogy az eleje le van takarva, és kőrben felvonulási barakkok veszik körül (sőt belül is vannak felállványozott részek). A tér jobb oldalán van egy bezárt emeletes épűlet, amelynek első emeleti teraszára kívülről fel lehet menni, és onnan még csodálatosabb a Dóm (és szemben a Victor Emanuel -fedett- utca). Mérges voltam, mert a Dómot belül teleaggatták hatalmas festményekkel (Carlo e Federico 1595-1631), amik nem voltak ugyan csúnyák, csak épen eltakarták a Dómot. Én pedig azt szerettem volna csodálni. Mellesleg megnéztük ennek a művésznek a kiállítását a Diocesano múzeumban (8,50 €). Ez a kiállítás május 7.-ig van, érdemes megnézni. A Dómban le lehet menni a kriptába (2 €) ahol valamelyik pápa bebalzsamozott holtteste látható, illetve fel lehet menni a Dóm tetejére (lift 6 €). A kilátástól nem voltam elájulva, annál csodálatosabb a tető millió faragása, tornyocskái, szobrai.
"Sforzesco kastély". Középkori vár Milánó belvárosában. Parkja gyönyörű, a végében található a Béke (Napoleon) diadalív. Múzeumában látható Michelangelo "Pieta Ronaldini" szobra. Figyelem: a múzeum utolsó termének a végében egy szürke téglafal takarja el, amelyet pár lépcsőn lemenve és megkerülve látható a szobor. Itt pihenőpadok is vannak. Figyelem! A múzeumokban igen zavaró, hogy egymással párhuzamosan több terem is van, amelyekbe több átjáró is át lehet menni. Ráadásul tele vannak zöld "exit" táblákkal. Sok idő telt el, mire rájöttem, hogy kicsi szürke nyilat ábrázoló táblák után kell menni, de azok csak a termek végeiben vannak. Ameddig nem találkozunk ezekkel a táblákkal, egyenesen kell haladni. Ha valaki magaslatra vágyik a kastély parkja mellett található egy vasszerkezetű kilátó. Én először antennatoronynak néztem, de nincsenek rajta antennák. Ha valaki elég bátor 3 €-ért felmászhat ezen az állványon (lógó csigalépcsőn) 108 méter (nem elírás! 108 méter!) magasra. Ha kibirta, fenn van egy kaliba, ahol leülhet kicsit kifujni magát, mert lefelé még sokkal roszabb jönni, mint felfelé (volt turista, akit bekötött szemmel hoztak le). Csak délután 15 ó-tól van nyitva 20 (22) óráig.
Ha valakit érdekelnek a műemlékek van néhány bazilika amit érdemes megnézni. Mi megkerestük az amfiteátrumot is, de abból nem sokat lehet látni.
"Vasútállomás" (központi pályaudvar). Én először egy hatalmas római arénának néztem kívülről, hatalmas szárnyas oroszlán szobraival, vízköpőivel. Belül mozgólépcsőkön lehet felmenni az emeletre, ahol a sinek (és üzletek) vannak. Lent csak a pénztárak és a jegyautomaták találhatók.
Szombatonként két piac is van. Az egyik a kínai piacokhoz hasonló, nem nagyon érdekelt (vásárolni nem akartam). A másik (közel az állomáshoz) zöldség, gyümölcs és halpiac. Ez annál érdekesebb volt, sok olyan gyümölccsel, amit még sohasem láttam, valamint olyan tengeri állatokkal, ami szintén inkább érdekelt (legalább 10 féle polip ill. tintahal). Kávézni "bar"-okba ültünk be, a pressokávé (80 cent) finom, de szemtelenül kevés, a kapuccinó (1,10 €) finom és gusztusos. Étkezni önkiszolgáló éttermekben voltunk, ahol nem kell magyarázni annak az ételnek a nevét, amiről fogalmunk sem volt, hogy mi is lehet, valamint McDonalds is nagyon sok van (menü 5 ~ 6 €). Ha valakit egyéb dolgok érdekelnének, amire tudok válaszolok.
Üdv: Gyula
Lunaris-247 Creative Commons License 2006.01.24 0 0 99
Sziasztok!

Egy kis infora lenne szükségem: április közepén utaznánk Milánó és környékére... Milyen idő van általában akkortájt arrafelé? Zöldek-e már a fák? Nagykabát kell, vagy rövidnadrág? :)

köszi előre is !
Pirlo21 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 98
Kösz mindenkinek!
em Creative Commons License 2006.01.23 0 0 97

szia!

bergamoi reptérről a helyijáratos sima busz bevisz bergamo központjáig (ahol a látnivalók vannak), azt hiszem 1,5 eur a jegy (kb). reptéren egyből a kijáratnál van a buszmegálló.

bergamobol tovabb milánóba lehet busszal v. vonattal menni (vonat nagyon gyakran megy)

Előzmény: Pirlo21 (92)
deriva Creative Commons License 2006.01.23 0 0 96

Szia!

 

Az Orio al Serio Bergamo szélén található,de nincs olyan messze a belváros, csak sajnos autópálya  választja el őket....viszont én még csak kocsival mentem arra, és sajnos nem nagyon láttam buszjáratokat amik közvetlenül csak Bergamoba mennek.  Gyalog szerintem nem  lehet eljutni, hiba nincs messze. Viszont van a reptérnél egy nagy bevásárlóközpont, az Orio Center, ha nincs túl sok időd, az is egy program, bár nem túl érdekes...

De ha Milanóba megy reptérjárat, az lehet megáll Bergamo központjában is, vagy akár külön buszt is mehet oda. Ha addig nem kapsz választ, mikor megérkezel, érdeklődd meg a reptéren. Pici reptér, megtalálod a buszokat! :)

Előzmény: Pirlo21 (92)
korutazo Creative Commons License 2006.01.23 0 0 95

hello,

a Sky-nak is van leírása róla, nem sok, de valami:

http://www.skyeuropeinflight.com/

 

és a repülőtér honlapja:

http://www.orioaeroporto.it/

 

ahol szintén van valami infó róla.

Most találtam a Sky honlapján talán ez is segít...

https://www.transferbus.net/booking.php

Előzmény: Pirlo21 (92)
em Creative Commons License 2006.01.20 0 0 94

szia!

szerintem ez jó hely volt:

Casa Mia

Viale Vittorio Veneto 30 - 20124 Milan

 

http://en.venere.com/hotels_milan/stazione_centrale/hotel_casa_mia.html

Előzmény: ancsi200 (93)
ancsi200 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 93
Sziasztok! Pályaudvar környéki, pozitív tapasztalatokkal elhagyott szállás-tippre lennék kíváncsi.Hála a topicnak, tudom, hogy milyen oldalakon tudnék keresgélni, de nincs nagyon rá időm és a jövő hétvégét ott töltöm...
Pirlo21 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 92
OK, közben utánaérdeklődtem a dolgoknak, és először tényleg félretájékoztattak: valóban Bergamoba fogunk érkezni. Ennek fényében módosítom a kérdésem: Hol van a bergamoi repülőtér Bergamohoz képest. Létezik-e Milánó-Bergamo-repülőtér útvonal? Nagyon kívül esik a várostól, vagy kivitelezhető a reptérre menet történő városnézés Bergamoban?
Előzmény: kiefli (88)
Pirlo21 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 91

Köszi a választ.

 

A Malpensa-Bergamo kérdésben azért zavarodtam össze, mert mindenhonnan azt hallottam (olvastam) - ahogy Te is írtad -, hogy a fapadosok Bergamoba mennek, és én is ilyennel (SkyEurope) utazom. Náluk viszont a honlapon, foglalásnál, mindenhol a Malpensat jelölik meg. Ezért azonosítottam a kettőt egymással.

 

Március 16-19. között megyek.

Tulajdonképpen azért érdekelt volna a dolog, mert 19-én du. 2-kor indul a gép vissza, és gondoltam aznapra már nem csinálok milánói programot, inkább megnéztem volna Bergamot. De ha teljesen más irányba esik, akkor tárgytalan a dolog.

 

Pandusnak is kösz.

Előzmény: kiefli (88)
Pandus Creative Commons License 2006.01.20 0 0 90
Ha fapadossal mész, Bergamóba érkezel. ott is el lehet tölteni 1-2 napot, a felsőváros olyan, mint nálunk a várnegyed, csak sokkal nagyobb. szép, középkori település. olcsóbban laktam ott, mint Milánóban. egyébként a reptéri busz onnan 6 euró Milánóba. egyébként a városból vonattal lehet menni Milánóba, 3 és 4 eu között volt a jegy.
Előzmény: Pirlo21 (87)
Pandus Creative Commons License 2006.01.20 0 0 89
óránként 100 embert engednek be az utolsó vacsorára, így a márciusi határidő teljesen reális. Villamossal közlekedjetek, mert akkor láttok is és még sem fagytok meg. magam csak az első napokon vettem jegyet, aztán leszoktam erről, két hét alatt egy ellenőrt láttam, azelől is leszálltam. Olcsó étkezde nincs, de van 1-2 önki, még a dóm téren is, meg a környékén, egy tésztaétel, ami ott előétel és a mennyisége is annyi, legalább 5 euró.
Előzmény: romulusz (84)
kiefli Creative Commons License 2006.01.20 0 0 88

szia Pirlo!

 

a bergamoi repülőtér nem egyenlő Malpensával

Milánó egyik repülőre a Malpensa (olyan mint Ferihegy, távolságra is), két terminállal, mint Budapesten. Ide akkor érkezhetsz, ha pl Malév géppel mész Milánóba. Ha ide érkezel, ki sem kell menned a repülőtérről, mert ott a Malpensa expressz vonata, amivel könnyen be tudsz menni a városba. Ha autóval mész, akkor hatalmas dugókra készülj. Nekem sikerült majdnem gépet is lekésnem a dugók miatt...

Bergamo egy teljesen másik repülőtér (másik irányban is van és töredéke Malpensának): ide érkeznem a fapados repülők (korábban wizz, most sky). Innen igazából nem tudom, hogyan lehet bejutni Milánóba, mert mi autóval mentünk. De úgy emlékszem közvetlen buszjárat volt Milánóba.

 

mikor mész?

üdv

d

 

Előzmény: Pirlo21 (87)
Pirlo21 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 87
Sziasztok! Milánóba menet - mint gondolom mindenki - a Malpensa repülőtérre fogunk megérkezni, és onnan is jövünk vissza. Ha jól tudom az Bergamo -ban/mellett található. Sok jót hallottam a városról, így arra lennék kíváncsi, hogy milyen az összeköttetés Bergamo és a repülőtér között. Pontosabban van-e annak reális esélye, hogy hazafelé Milánóból a reptérre menet tegyünk egy kitérőt Bergamoba egy rövid városnézésre? Ha ez kivitelezhető, hogyan (milyen útvonalon, közlekedési eszközzel) érdemes megtenni? Ha valaki tudna ebben segíteni, megköszönném.
Veronica Pinter Creative Commons License 2006.01.19 0 0 86
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, márciusban utazunk a férjemmel és egy másik házaspárral Milánóba. Éppen akkor ad ott koncertet a kedvencem Eros Ramazzotii. Próbáltam itthonról interneten jegyet venni, de eszméletlen drága. Láttam viszont a honlapján , hogy az olasz rajongók természetesen vehetnek otthon olcsóbb jegyet. Azt hiszem kb. 30-40 E , amig az interneten 120-150 Euro. Persze tudom utána jön ide Budapestre is koncertezni, de szerintem nagy buli lenne az saját otthonában az olaszokkal bulizni. Tudtok erről valamit vagy asetleg segiteni ebben? köszönöm Vera
kathy Creative Commons License 2006.01.08 0 0 85

Szia em!

 

Igen, a comoi tora en is gondoltam. Nezegettem, hogy hogyan lehet eljutni Bergamobol Bellagioba (az kevesbe tunt turistahelynek, mint Como), de egyelore nem talaltam buszt. A komp meg eleg hianyos a to jobboldali szarabol. Majdcsak kiderul :-). Mert aztan Bellagiobol Comoba egyszeruen el lehet jutni, meg Comobol Milanoba is. Nagyon koszonom a tippet!

 

Udv

Előzmény: em (76)
romulusz Creative Commons License 2006.01.08 0 0 84
Sziasztok!
Olyanok segítségét kérném, akik kinnt élnek, vagy már többször is jártak Milánóban.
11.én utazok a feleségemmel 4 napra, és megpróbáltam minden elérhető információt beszerezni, de van egy-két gondom. Szeretnénk (többek között) megnézni az "Utolsó vacsorá"-t. Próbáltam előre jegyet rendelni, de a legközelebbi időpont márc.1.volt 3 db belépővel. Ezt azért nem tudom elképzelni, szerintem itt valami nem gömbölyű. Aztán láttam reklámozni a "Milánó kártyá"-t, amin (úgy láttam) ez a kiállítás is rajta van a Dóm és a Leonardo múzeummal. Nem tudom, hogy az utóbbi kettőt érdemes-e megnézni?
A Dóm tetejére -ha szép időnk lesz- mindenképpen szeretnék felmenni, de a múzeumáról nem sok érdekeset hallottam (állítólag csak kőtár). Ha pedig az utóbbi kettő nem jön össze, már drága a Kártya.
Másik problémám a közlekedéssel van. A központi pályaudvar közelében foglaltam szállást, és nem tudom a látványosságok milyen körzetben vannak. Térképen már megnéztem, de nem tudom, hogy a Dómhoz érdemes-e közlekedési eszközzel menni, vagy sétálva többet látunk. (Ebbe az időjárás is bele fog szolni) Ezért nem tudom eldönteni, hogy 10 db-os jegyet vegyek e, vagy jobban megéri a 2 x 48 órás bérlet? Sajnos 5 napos bérletet nem láttam. (Lehet hogy van?) Aztán a metro térképet le tudtam szedni a netről, de a villamosokról vagy buszokról semmi infóm nincsen.
Aztán érdekelnének még az étkezési lehetőségek. Tavaly nyáron Rómában voltunk, a szállodai reggelivel -meg sok-sok vízzel- el voltunk egész nap, és este beültünk egy pizzériába, amit egy 20-asból megúsztunk (nagyon finom gyümölcssalátával). Most -már csak az időjárás miatt is- biztosan többet kell étkeznünk. Van-e valami olcsó, de nem lerobbant étkezde, ahol a magyar fizetések függvényében lehet ebédelni?
Válaszokat előre is köszönöm: Gyula
cs-marcsi Creative Commons License 2006.01.05 0 0 82

Sziasztok, ti szerencsés milánói magyarok!

 

 

Még alig két napja, hogy hazatértem abból a gyönyörű városból, de máris visszavágyom! Van valami tippeket, hogyan éri meg a legjobban kijárni hozzátok?

A szívem ugyanis ott van Abbiategrassonál!

 

Grazie: Marcsi

SZATA Creative Commons License 2006.01.03 0 0 81

Sziasztok!

 

BÚÉK mindenkinek!

 

Milyen idő van március elején Milánóban? Ekkor szeretnék menni egy hétvégére + hétfő. Szállásom elvileg lesz egy áttételes ismerősnél. Tudnátok vmi jó honlapot ajánlani amin teljeskörű leírás van a városról?

 

Köszi

 

 

em Creative Commons License 2005.12.29 0 0 80
hát, ha tutira akartok menni, a leggyorsabb megoldás ha kinéztek az interneten néhány ottani hotelt, és felhívjátok őket, hogy el lehet-e jutni hozzájuk tömegközlekedéssel bergamóból.
Előzmény: dualita (79)
dualita Creative Commons License 2005.12.29 0 0 79
Szia em!

Köszi,de nem tudunk kockáztatni, mert ha esetleg nem megy arra felé busz
akkor ugrott a telelésünk.Nekünk valami www.kellene ahol jegyet lehetne
rendelni.
em Creative Commons License 2005.12.28 0 0 78

szia!

sajna konkrétumot nem tudok, de a reptéren van turista info iroda, ott biztos tudnak segíteni!

Előzmény: dualita (77)
dualita Creative Commons License 2005.12.28 0 0 77
Sziasztok!

Légyszi,segítsetek hogyan tudnánk eljutni a Bergamoi reptérről Peioba. Belföldi buszjáratot szeretnénk találni, de ez idáig még nem sikerült. Más megoldás is érdekelne. Légyszi javasoljatok valamit, nagyon sűrgős lenne.
em Creative Commons License 2005.12.25 0 0 76

szia!

ha 3 napra mentek, a como-i tó is bekerülhet a programotokba!

Előzmény: kathy (75)
kathy Creative Commons License 2005.12.25 0 0 75

Szia Korutazo!

 

Koszonom a tippet es a fotokat, a Dom, peeersze. Mondjuk vasarolgatni nem szeretek. Es ejszaka se hagynam ki... De sarkat5 kicsit elkampicsoritott (Neked is koszonom az infot :-) Az iparvarosokat nem szeretem...). Nem baj, azert kitalalunk valamit, vegulis nem lesz olyan hosszu az a majdnem 3 nap. A Kedvesem is szivesen ment volna meccsre, nagy focirajongo, de sajnos par oraval lekessuk (nem tudunk elindulni szombaton, es vasarnap haromkor van a meccs -  a repcsi meg fel haromkor szall le).
Azt hallottam, hogy Bergamo is szep hely, ugyis oda repulunk - lehet, hogy az egyik ejszakat ott toltjuk el.

 

Udv

Előzmény: korutazo (73)
sarkat5 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 74

Mi egy focihétvégét töltöttünk Milánóban tavalyelőtt. 3 napig voltunk ott.

Lehet, hogy "ünneprontok" ezzel itt a topicban, de sajna nekem nem jött be. A meccs (Inter-Juve 80 ezer nézővel) hatalmas élmény volt és nagyon tetszett a dóm is, de ezen kívül semmi érdemlegeset nem találtam Milánóban.

Szeretünk mindent megnézni, jól fel is készültünk, mégis csak az jött le Milánóról, hogy egy jellegtelen iparváros. :-(

Előzmény: kathy (71)
korutazo Creative Commons License 2005.12.21 0 0 73

hello kathy,
talán egy két tippet tudok mondani neked, igaz csak egy napot voltunk Milánóban.
A Dóm alapértelmezett, de hatalmas élmény volt felmásznia tetejére és onnan látni a Dómot és a várost. Éjjel, kivilágítva sem szabad kihagyni.











 
Ha Dóm bejáratával szemben állsz, akkor tőle jobbra nyílik egy fedett bevásárló "utca", amin keresztül el lehet jutni a Scalahoz és Leonardo szobrához. Útközben több híres, neves üzlettel találkozol, bármelyikbe be lehet menni, nem néznek ki és  kézbe lehet venni a több 100, vagy akár 1000€-ba kerülő táskákat... stb.-t.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi csak a Metrót használtuk, jegyet a bejáratnál lévő újságosnál vettünk, mert kértünk a jegykiadó automatánál helyi lakostól segítséget, de ő sem igazodott ki rajta.

 

Előzmény: kathy (71)
klarianyu Creative Commons License 2005.12.20 0 0 72
Sziasztok!

Segítséget kérnék Tőletek.

Én a Magyar Mahjong Szövetség dunaújvárosi klubjának vezetője vagyok. Egy éve játszuk ezt az ősi kínai játékot. Rendszeresen járunk külföldi versenyekre tapasztalatszerzés céljából, hiszen Magyarországon nagyon kevesen vagyunk (kb. 30-an).
Január 29-én szeretnénk résztvenni az olasz szövetség versenyén. Saját autóinkkal megyünk, nevezési díjat fizetünk és hát enni is kell.
Olcsó, nagyon olcsó szállást keresünk egy vagy két éjszakára 8 főnek.
Tudtok -e valamit ajánlani? Esetleg az ott élők befogadnának -e minket hálózsákkal?
Valamennyien normális felnőttek vagyunk, szobatiszták és kulturáltak. :-)

Rólunk és hobbbinkról infók: www.mahjong.hu weboldalon.

köszi: Klári

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!