Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 2000.05.17 0 0 46
Többeknek:
Tallinn, 2 l, 2 n

Finn ipar: Nokia, Tikkurila jelen van (utóbbinak egy boltja van a Moszkva téren, a Burger Kingtől (Ostrom utca) a Vérmező felé haladva. Vagy Helsinkiben a Koff sörgyár szokott szponzorálni „rokkändrolli” - ennek a finn kiejtésén mindig röhögnöm kellett, annyira mókás - zenekarokat (pl. Leningrad Cowboys, még ilyen sör is volt egy időben, tettem el emlékbe dobozát). Ja, ha már zene: Apocalyptica, ki ne hagyd Finnországban, én kétszer láttam Magyarországon, nagyon állat, heavy metalt nyomnak 4 csellóval és iszonyú lelkesedéssel komoly(?)zenészek.
Amikor kint jártam, olyan kocsmák voltak (Helsinki), mint a Cantina West (mexikói) vagy a Zetor, itt koncert is volt néha, vagy a Hyvä Ystävä (=Jóbarát) hálózat, utóbbi inkább csak söröző.
Ja, Helsinkiben van magyar étterem is, ha már nagyon nem bírod a finn kaját, főzni viszont nem könnyű, mert nem minden fűszert ismernek, amit mi igen (pl. a petrezselyemgyökér - gyk. fehérrépa - náluk ismeretlen, a persilja csak a zöldjét jelenti, a persiljajuuri/persiljanjuuri hallatán csak néztek rám, hogy mi az, aztán magyaráztam, hogy az a része a cuccnak, ami a föld alatt van, mondták, hogy ennek olyanja nincs, paprika (erős) dettó nem járja, meg színespaprika sem, ilyeneket vigyél (mármint őrölt paprikákat), ha főzni akarsz. Hal van dögivel, meg iszonyúan rá akartak beszélni a rénszarvasra (poro, tálban már poronliha), hát nem tudom, nekem annyira nem jött be. De van, ahol medvehúst is lehet kapni (nem is észeveszejtően drága, kb. másfélszerese egy rénszarvassültnek árban, de nem vitt rá a lélek, szeretem a medvéket, meg az étterem ajtajában is volt egy kitömve, és nagyon szomorúan nézett).

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 45
A repülőtéren biztosan! Anélkül már ritka, hogy hazamennék. Sőt legutóbb elég rendesen feltankoltam a csokikból, mivel nem mindenhez lehet itthon hozzájutni...

Ami a nyelvet illeti, a kollegák gyakran meglepődnek, ahogy elbeszélgetek illetve megértem a szándékukat anélkül, hogy igazán lenne nyelvtudásom. 2x2 hét intenzív ugyan van mögöttem, de nem volt kivel gyakorolnom és a nyelvtant ugyanugy megutáltam, mint a magyart (mivel kisértetiesen hasonló) igy ha lehet angolul beszélek, de már volt olyan, hogy egy szót magyarul jobban megértettek. (pl. joghurt) A szórakozóhelyeken természetes, hogy beszélik az angolt, nade probáld ugyanezt meg egy Kioszkiban. A kalauzok megértenek, nade a buszsofőrők? (Ja és mondjuk az egyetemvárosokban természetes, hogy muveltebbek az átlagemberek is, viszont elhagyva például Helszinkit...) Azután errefele az északiakat tekintik inkább kevésbé műveltebbnek, holott azért van pár nagyváros északon. Nemrég hallottam olyat, hogy bizonyos területeken divat, hogy csak svédül beszélnek. (Ez mondjuk inkább Stokholmhoz közeli településeken gyakoribb.) Hát tél az nem volt, pedig sielni akartam megtanulni, viszont remélem idén is gyönyörű nyár lesz! (Imádom tisztavizű tavakat. És előszőr furcsa is volt, hogy a sárga folyó partjára költöztem.)

:DEL

ui.: A tallint legfőképp a lányok szempontjából érdemes megnézni. Ezért kezdtem felfrissíteni az orosz nyelvtudásom... (Azért tudom, hogy ott az észt a hivatalos nyelv.) Amugy a hely az olyasmi, mint magyarország volt, még mikor fiatal voltam.

Előzmény: HITMAN (42)
aagnus Creative Commons License 2000.05.17 0 0 44
javítás: a koncertekre lenne "vevő" - sajna nem kettő, egyelőre. De még több is lehetne!
aa
aagnus Creative Commons License 2000.05.17 0 0 43
Ez már megint olyan off-szagú, de nem bírom kihagyni.
Kedves honi finn-barátok! Ti hova fordulnátok egy egészen fenomenális finn művészeti együttes magyarországi útjának szpronzorálása tárgyában benne? (Az útiköltséget teremtsék elő otthon). Jelen van itt a finn ipar? Kik azok, akik akár ott *és* itt hajnaldók lennének a zsebükbe nyúlni egy profiegyüttes komolyzenei hangversenykörútját segítendő?
A koncertekre lenne 2vevő", de attol még sem nem laknak, sem nem eszenk, sem nem közelekdnek, és hol a plakát a szóróanyag...?
Kienk ötlete van, szívesen veszem emilben is, hogy ne pacsáljam a topichelyet erre.
Bocsi.
aagnus
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 42
Köszi a tippet. Sajna Tallinrol es Stockholmrol lemaradtam, nem fer bele a napirendbe. Föleg Tallinra lennek kivancsi.
Ajändekba vettem volna pär dobozzal, de majd talän a repulöteren...
Előzmény: jkarhu (40)
hirvike Creative Commons License 2000.05.17 0 0 41
Egy hozzaszolasom elszallt, azert megprobalom rekonstrualni.
Szeretnem eloszlatni azt a felreertest, hogy "en csak a szepre emlekezem". Teny, hogy nagyon szeretem Finnorszagot, es mivel a nyelvet is folyekonyan beszelem, eleg kozel kerultem a lakoihoz is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindent kritika nelkul elfogadok. Vannak dolgok, amit nem tudok megszokni (pl. a jomodor altalanos hianya), de ugy gondolom, hogy ez csak egy resze a dolgoknak.

tapeta: en is sokszor ereztem, hogy nem vagyok otthon, de ezt szerintem maskepp is le lehet reagalni, mint ahogy te teszed.

Som-Som: en Joensuuban (Finnorszag legrasszistabbnak tartott varosaban) laktam masfel evig, es meg ott sem tapasztaltam ilyen idegengyuloletet, amirol beszelsz.

Előzmény: Som-Som (32)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 40
A Tallin-Helsinki hajójáraton, rádásul tax free.
De emlékeim szerint nemolyan marha tömény benne a szesz, csak 5%. (Lehet,hogy rosszul emlékszem.)
jääkarhu
Előzmény: HITMAN (39)
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 39
Sziasztok!

A nyelvröl: lehet, hogy könnyen tanulhato alapszinten, de amikor az ember csak egy-ket hetet akar eltölteni, akkor nagyon nyomaszto, hogy nem tud egy feliratot sem megerteni az utcän a ketsegbeejtö irasmod miatt. Meg szerencse, hogy svedul is ki vannak irva a dolgok (ez rulez!), neha abbol lehet talälgatni (ha tud vki nemetul v. angolul).
Tudja valaki, hol lehet Finlandia-val töltött bon-bont kapni Helsinkiben? Sehol sem talältam, es ami a legjobb, hogy sok helyen nem is ismertek!
Ahol ismertek, ott a valasz az volt, hogy mivel tömeny szesz van benne, azert nem arusithato. Katasztrofa.
Ha mindenhol kaphato volna pia, akkor is ilyen alkoholistak lennenek?

jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 38
Megbocsátok, ha elnézed nekem, hogy a szitaagyút nem fordítom le.
A nyelv nehézségéről annyit, hogy az elején nekem is (viszonylag) könnyen ment, de amikor többszöri nekifutásra is elvéreztem az ősfinn összehasonlító nyelvészet (vagy valami hasonló nevű) szigorlaton, akkor feladtam. (Ezt azóta is bánom.) A tőhangváltással nem voltak gondjaim, valahogy érzeni lehet, mi mire változik.
A beszélt nyelvben valóban vannak érdekességek, a rövidítések, meg a rengeteg, svédből átvett (fél)szleng kifejezés.
jääkarhu
Előzmény: pancho (37)
pancho Creative Commons License 2000.05.17 0 0 37
1000 bocs (jegesmedvebocs), én írtam, mert lévén egy szitaagyú ló (hevonen, a többit tegyétek hozzá ti) már annyira felejtek, hogy nem tudok különbséget tenni a jää (jég) és a pää (fő) között. Hiába no, utoljára 1993-ban beszéltem finnül (akkor is csak kb. alapfokon, viszont ehhez elég volt 1 hónap tanulás, aztán vagy fél évig volt alkalmam gyakorolni).
Azt viszont továbbra is tartom, hogy nagyon könnyű nyelv, ha megtanulod a tőhangzóváltásokat, ami talán az egyetlen nehézség benne, amúgy meg tök szabályos, semmi kivétel, talán 2 vagy 3 kivételes tőhangzóváltású ige van, még a létige ragozása is kb. szabályos (ez persze a hivatalos finn, a beszélt nyelv már nem ennyire sima, főleg a sok rövidülés miatt).
Előzmény: jkarhu (29)
Én_x Creative Commons License 2000.05.17 0 0 36
SZIASZTOK

csatlakozhatom???

tavaly nyáron 10 napot töltöttem Finnországban.
Azt mondták készüljek fel a hűvös időre, de amikor ott voltam az elmúlt 100 év finnországi LEGFORRÓBB NYARÁT éltem át !!!

olyan volt, mintha itthon lettem volna :-)

Előzmény: jkarhu (35)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 35
Amióta én finn-mániás vagyok, az időjárás miatt állandóan sírnak. Egyszer Helsinkiben azt kellett hallgatnom három napig, hogy micsoda világ, januárban olvad. Persze nem olvadt, -1-2 fok volt napközben. Arra persze semmit nem szóltak, hogy három nap múlva meg -25 lett.
Előzmény: Som-Som (34)
Som-Som Creative Commons License 2000.05.17 0 0 34
Még ennél is rosszabb a helyzet, már az időjárás sem az igazi. Néhány dél-finnországi adat: Az 1999-es nyár olyan forró volt, hogy néhány esős napot leszámítva 2 hónapig 25-30 fok körül volt a hőmérséklet. Az 1999-2000-res télen január elejéig gyakorlatilag egyáltalán nem esett hó, és utána is alig volt lehetőség a síelésre.
Előzmény: jkarhu (33)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 33
Som-Som,

Ez komoly? Én két éve voltam utoljára, de akkormég nem tapasztaltam. El vagyok keseredve.
jääkarhu

Előzmény: Som-Som (32)
Som-Som Creative Commons License 2000.05.17 0 0 32
Finnországba látogtóknak egy-két hasznos hellyel szolgálhat a Salo-Hun.

Ezeken az oldalakon nincs leírva sokminden, például az, hogy hirvike még a szebbik Finnországot ismeri, nem azt, amivé az utóbbi 1 évben vált. A drámai változásból néhány dolog, ami most beugrik:

  • Elszabadult az infláció, gyakoriak a sztrájkok. Ez egyelőre nem vészes, de az amúgyis drága közlekedés még drágább lett.
  • A bűnözés nagymértékben megnőtt (kerékpárlopás, autófeltörés), lassan elindult az iparággá válás irányába.
  • Az utcák egyre koszosabbak, és ezt nem a külföldiek okozzák, hanem a fiatal finnek.
  • Finnországot egyre elismertebbnek tartják a hazaiak, és ezzel párhuzamosan a durva nacionalizmus előtört. Pl. "A külföldiek húzzanak ki a kocsmából!" felkiáltások.

Az előbbiek persze nem jelentik azt, hogy jobban kéne félni, mint Magyarországon. Mindenképpen tanácsolni tudom, hogy hosszabb-rövidebb időre gyere ki.
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 31
Terve! (magyarul: szia!)

Hello tapeta, en is itt vagyok Espoo-ban, de mär csak 2 es fel napot.
A topiknyitohoz:
- K...a dräga hely, ältaläban 3-4x ärszint a hazaihoz viszonyitva.
-En otthon is talälkozom gyakran finnekkel, 98%-ban tenyleg olyanok, hogy egyik nap beszelgetsz vele, masnap meg nem ismer meg, legalabbis nem köszön. Persze volt olyan is Helsinkiben, hogy odajött segiteni a nenike, mikor latta, hogy sutazunk a terkeppel. Böfögnek, köpködnek krakognak, es ha tehetik, a särga földig leisszak magukat. Ezt idefele jövet a repulön be is mutatta ket finn koma, es nem szineztek a dolgon, be is vallottak, hogy igy megy ez errefele. A sztyuvi a vegen mar nem is hozott nekik piat.
Amugy lakhato a hely, leszamitva:
-hideg van (ma kb. 20 fok, de ez mar nagyon jo)
-ilyenkor kesön nyugszik es koran kel a nap - alig lehet aludni. Persze megszokas kerdese.

Most mennem kell, elmenybeszamolo folyt. köv.

Csö.

jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 30
Tapéta,

mostan én vitatkoznék veled.
azt írod: Azzal meg enyhen vitatkokznek, hogy a finn nyelv könnyu. Nem mondom hogy nehez, de a többi europai nyelvnel atlagosan joval nehezebb (mondom ezt az utan, hogy beszelek egy par nyelvet folyekonyan). A nyelvtana is csak kisse hasonlit a magyarhoz. Szoval nem olyan baromira. Olyan közös szavak pedig nincsenek, amit ha meghallasz felismersz.

Az nem vitás, hog k.nehéz, ezt a saját bőrömön tapasztaltam. De azért oly nehéz, mert olyannyira hasonlít a magyarra a nyelvtana. (Saját becslésem szerint kb. 90 %-ban azonos.) Úgyanúgy ragoznak, szóhoz csapnak mindent, ezért nehéz. Nekünk magyaroknak annyi előnyünk van, hogy értjük a nyelv szerkezetét, mígy egy indoerópai nyelvet beszélő fel sem fogja,. hogy lehet ilyen módon szavakat és mondatokat képezni. Ezzel viszont minden előny ki is fújt.
Van viszont kb. 200-250 szó, amit fel lehet ismerni, persze folyékony beszédben, olyannak aki egy szót sem tud finnül, annak nehéz.
jääkarhu

Előzmény: tapéta (16)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 29
Sziasztok!

De szépen megszaporodtunk tegnap óta. Sajnos nem tudom már ki írta, de teljesen egyetértek vele abban, hogy Finnországot vagy imádja valaki,vagy kiütést kap (az országtól, az emberektől). Én imádom, és szvsz nem sok szebb ország van nála. (Igaz, ízlések...)
Visszatérve zsosz eredeti kérdésére: Jyväskylä 70 ezres egyetemi város, van ottan magyar szak is. Azt ugyan még mindig nem tudjuk, hogy mit fog tanulni és milyen nyelven, de a magyar szakosok aztán téllleg számon tartják a rokonságot.
Bocs, de szintén nem tudom, kiírta, hogy nem beszéltek vele angolul a mulatóhelyen. Nos én viszont azt tapasztaltam, hogy velem meg finnül nem akartak beszélni. Meghallották, hogy nem vagyok született finn (nem volt nehéz) és rögtön angolra váltottak. Hiába erősködtem. Így aztán finnül mondtam valamit, ők meg angolul válaszoltak.
Még egy jellemző eset: Felszab aluljáróban a metrótérkép előtt álltam, oszt hallottam, hogy két nő finnül tanakodik, merre menjenek. Megpróbáltam segíteni nekik, de majdnem elszaladtak. Alig tudtam, meggyőzni őket, hogy tényleg segíteni akarok. Ugyanis szépen fejlett kisebbségi érzésük van és el sem tudják képzelni, hogy valakit érdekelnek annyira, hogy a nyelvüket tanulja.
A nyár pedig egyáltalán nem borzasztó. Kétéve voltam utoljára arra, akkor hosszabb időt töltöttem Lappföldön. Június végén érkeztünk, Helsinkiben 15 fok, három napmúlva Rovaniemiben 25 és nem is ment lejjebb.
Egy utolsó helyreigazítás: szintén nem tudom má' ki írta, de jkarhu=jääkarhu (csak ellopták a nickből a két ä-t), az pedig nem főmedve, hanem jeges.
jääkarhu

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 28
Főleg a DELFINárium!!! (Annak ellenére, hogy szegény Delfineket azért sajnáltam...) Bár a tigris cápucik is szépek. Tavaly csak a a két hullámvasút fért bele, de idén vár a hajó és a két vadvizi evezés is...
Azután ott van a Strandsziget...(Viiking Saari)
Vannak dolgok, amit egyszerűen át kell élni... Nekem ilyen például a száguldás(versenyzés) egy motorosszán. Most is picit letörtem, hogy nem fért bele a gokart, nade majd hétvégén elnézek egy kis száguldásra.

Ha valakinek nem lenne meg a klip csak szóljon és adjon egy helyet, ahova a 71MB-s mpg-et feltölthetem.... Én most kértem el a kollegától. Neki még a telefonja is ezzel jelzi, ha viszket a zöld gombja. (Mármint nem az MPG lejátszásával...)

:DEL

Előzmény: SumQuiSum (27)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.16 0 0 27
Hát igen... Särkänniemi rulez!

A viccedet meg lehet még egy picit dobni:

-Szia Pekka! Milyen volt a tavalyi nyarad?
-Sajna nem emléxem, Mikkamakka. Mindkét nap részeg voltam.

Pici rosszindulattal fűszerezve ez Finno. két mondatban :)

UI: Ha akarjátok látni a szép narancssárga Hesa-i metrót és egy tipikusan bamba finn kiccsávót, nézzétek meg a Bomfunk MC's Freestyler c. számhoz írt klipet. Az együttes is finn, némi jamaikai belövéssell...

Előzmény: DEL-FIN (26)
DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 26
Na igen. Néha keverek néhány szót. Azért a vittu-t még meg szoktam érteni, ha éjszaka belehallgatok a város zajába...
ÉS amit SumQuiSum írt az az, amit a gyerekem maximum egyszer csinál meg velem. Pedig attól tartok, hogy itt ezt látja majd a környezetében.(és nehéz lesz elmagyarázni, hogy ez a nem normális)
Egyébként épp most Szombaton feszegettem, hogy a szauna az álltalában itallal a normális, igy lett egy kompromisszumos kiegyezés: hideg fahéjas, őszibarackos gyümölcslevest ittunk. (A Malibu és Baleys igy estére maradt, mig Lonkero, Cider legközelebbre.)
A évszakokról egyébként szintén van egy helyi vicc:
...két finn beszélget:
- Milyen volt a tavalyi nyarad?
- Nem emlékszem, mert mindkét nap részeg voltam...

:DEL

ui.: Na a tavak(és maga a tóvidék(érdemes beugrani Tamperében a vidámparkfélszigeten a toronyba,( hisz errefele ez a legmagasabb, ami nemiszerv alakú) a látvány pazar. És az étteremben van répafagyi!!!)), hát ugye nem véletlenül váltottam a DEL-FIN nickre!

Lépesméz Creative Commons License 2000.05.16 0 0 25
Annyit tudtam első utamnál, hogy ha leteszed a táskád a sarkon, 1 hét múlva is ott lesz. Nagyjából ilyet tapasztaltam is.

A tavak csodálatosak, lassan és keveset beszélnek a komolyabbak. A lányokkal vigyázz, menten megnősülsz, mert nagyon szépek is vannak, de ami a legfontosabb: igzi, kedves nők. Nagy betűvel: NŐK.

Az üzleti élet már harmonizál a nyugattal, nagy cápák is vannak. Kellemes kapcsolatra csak akkor számíthatsz, ha egyenrangú félnek néznek (mindegy, hogy az vagy-e, de annak lássanak).

Szaunázásnál vigyél be szafaládét. Soha jobbat nem ettem Dijon-i mustárral, mint a szaunábanfőttet. Sört a tóban hűcccsed, júliusban 1015 fokos is lehet a széleken (nagyon tiszta a víz).

Arra vigyázz, ha kocsit bérelsz a csikket ki ne dobd az ablakon, mert azért leültethetnek!

Heinolátol északra kissé változik a világ. A van időd, nyáron menj fel stoppal Rovanniemibe. Magyr zászló és már visznek is. Sok helyre meg fognak hívni, de ne igyál soha annyit, amit ők, mert meghalsz. Szó szerint.
Nos egyelőre ennyit. Lyó kis ország, kicsit sajnálom, hogy csak 4x voltam. De most itthon is rantaa on hyvin lehelle!

Előzmény: SumQuiSum (24)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.16 0 0 24
Sziasztok!

Ahogy elolvastam az eddigi hozzászólásokat, az pont olyan, mint Finnország: az egyik fele ijesztően más, a másik pedig kellemes. És mindkettő egyszerre.
DEL-FIN hozzászólásába javítanék bele csak annyit, hogy nem azért néznek rád furcsán ha a telefonba azt mondod persze, persze, mert az a perkeléhez (ördög (durva káromkodásnak számít!!!)) hasonlít, hanem mert perse = segg.
Az időjárásról csak saját önkritikus viccüket tudom idézni, majd fordítani.
-Minkälainen Suomen sää on?
-3 kuukautta kylmää, ja 9 kuukautta helvetin kylmää.
(-Milyen a finn időjárás?)
(-3 hónap hideg és 9 hónap qrv@ hideg)
A fordítás a káromkodást illetően itt sem szó szerinti, de így ugyanolyan durva.
Inni azt tényleg tudnak... :) Amit aagnus leírt, azt eufemizálni lehetetlen.
Amivel _kiegészíteni_ tudnám az előbbieket (4,5 éves folyamatos kintlakási tapasztalat alapján), hogya birkatürelmük híres és sokrétű. Értem ezalatt:
a, mondhatsz _bármekkora_ hülyeséget, nem fognak kinevetni, de még reagálni, sőt kijavítani is alig fognak. Legfeljebb háttérben az igen-aha-értem mosoly mögött próbálják kikódolni.
b, vendégségben voltunk. Ebédlőasztal, 12 fős díszterítékkel, stb. Az orvoscsalád feje megpróbálja _megbeszélni_ (!!!) a max 4 éves kis fiacskájával, hogy ne igyon túl sok kólát, mert rosszul lesz. Kisfiú szarik a fejére, sőt elküldi a... melegebb éghajlatra. Kb 5 perrcel ezután gyün a kiccsávó az asztalhoz, hogy nem érzi jól magát. Ahogy ezt épphogy kimondta, sugárba (bocsánatot kérek az érzékenyebbektől - SQS) hányta keresztül az asztalt. (Borsó)szem nem maradt szárazon. Erre megszólal a családfő: Ohhoh, nyt sattui vahinko! Ez körübeül a magyar hoppának felel meg. Elnézést kértek és átültünk a dohányzóasztalhoz.
c, ugyanez az idő, helyszín. Már éppen elfeledtük az ebéd gyors végszavát, amikor, egy magas hang ( a kiccsávó egyik nővére) közli sok ajtó mögül: " IIIIskääää! Heeenri pissas lattialleeeee!" (Aaaapuuuu! Heeeenriiii a padlóra viiiizeeeelt!) Csfő nyel egyet, elpirul, majd visszaszól: valaki takarítsa fel!
De tényleg jó hely! :)

SumQuiSum = OlenKukaOlen

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 23
Ahol lakok, az tényleg nem az ami volt tavaly. Az megunhatatlan volt. Gondolkodom is egy költözésen... A buszokon a részegség az valóban furcsa egy idegen számára. Alkohollal Magyarországon fel sem engednének, míg itt a sofőr bármikor rutinból mobiltelefonál. A barátnőm egyenesen leakadt amikor a vonaton nőtől először hallott böfögést. (De olyat, amely bármely magyar sörözöben elismerő tekinteteket váltana ki) A legjelentékenyebb helyen az infrastruktúra szar. Hétvégén a buszpályaudvart fel nem lehet ismerni, mert mindössze 4 busz közlekedik és 7végén azok is 13-15 között mindössze talán 4 járattal. Még nem is ültem helyi buszon amióta itt lakom, pedig ez az első két hónapban napi 2 óra sétát jelentett ideális esetben. (A cég amugyis a falu szélén van, igaz bicigliút mellett.) Csak azért nem akadok ki, mert tudom, hogy nagyobb városokban normális a közlekedés. Igaz, hogy a mobildijak olcsók, nade probálj meg normális mobil fővonalhoz jutni! Nekem nemrég lett westel-es, mivel itt senki sem vágyott a havi forgalmamra :(((( Pedig emelt dijas(internet) csomagra fizettem volna elő...) A köszönés és felismerés hiányát lassan megszokom. A rövid memória más nemzetekre is igaz lehet.
Én táncklubba járok, mert nekem a tánc az életem, csak az a gond hogy az első két hónapban senki se volt hajlandó beszélgetni angolul velem. (Később sajnos kiderült a legtöbben tudtak annyit amennyire igényem lett volna. Kevés jó fej van, ahhoz képest, hogy az éjszakai szórakozóhelyek tömve vannak. (És nem tudom, hogy engednek be egyeseket, mikor engem + alig akarnak néha...))
Vannak azért normális finnek is, a munkahelyi gárda az nálunk ilyen.(igaz mérnökként dolgozom, azaz itt szinte minimum az angol nyelvtudás és az egyetemi végzettség. Ami errefele elég gyakori, hogy mint melléktevékenység idősebb korban is belevágnak. (mivel ugye az oktatás ingyenes))
A városban egy jó szórakozóhely van, és szórakozni nem is igazán vágyik el az ember, mert az aztán költséges buli. (Inkább haza szoktam repülni és vendégül látom az egész baráti köröm. Nagyjából ugyanott vagyok...) Én is nemrég jöttem meg a nyaralásból, és szerintem hamarosan vége lesz a tavasznak errefelé. (Tavaly gyönyörű nyár volt.)
Mondjuk nem vagyok egy kommunikációt igénylő tipus (ami nem igaz), igy nem zavar a hiánya. Ha valamit meg akarok beszélni, akkor majd egy közös szaunázáson megemlítem. (Sőt lehet mintha zokon is vennék, ha egy saunázáskor(ivászatkor), valakit kihagysz...) Az értelmes szakmai beszélgetésekről már tavaly lemondtam és ez most sem tűnik ugy hogy változna. ("Minden ugy van ahogy Ők eltervezik...") A légkondit én kisbaltával aprítanám szilánkokra, mert utálom hogy akkor is fázom, ha kint tűz a nap. Tavaly szigetelés gyanánt meg egyszerűen körbeszigszallagozták az ablakokat!!! Nyáron meg téphettük le és este ugyanolyan hideg volt... (Az otthoni légkondit ugyszint, mert jó ha nem fázom meg tőle... Viszont a fütött kád ötlete nagyon tetszik.)
Ha idősebb leszek, akkor el innen. Látom ismerősök gyerekeit és nem akarom, hogy a gyerekem meg kelljen nevelni, mert neki természetes lesz az alkoholizmus. (De vannak ennél finomabb kultúrálatlanságok is.(cigi, stb.)) Nekem itt van mindenem, itt az életem. A barátnőm amint meglátta az életem beleszeretett. Bár itt születtem én nem vagyok magyar. Ez az állam többet tesz és akar tenni nekem keresztbe, minthogy büszke legyek rá. Lehet, hogy finn leszek(most ide van honvágyam), de majd ha körbeutaztam a földet utánna ráérek dönteni. (Valaha volt egy közös álom, hogy irány ausztrália. Ezt az álmot ellopták tőlem.) Igyhát amerikai vagyok, de az etikusabb fajtából. Most épp itt van szükség a segítségemre, hát itt vagyok. És azért mindezek ellenére jól érzem magam.
:DEL
Előzmény: tapéta (22)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 22
Igen. Tiszta a levegö. Gyönyöru tiszta minden. Szep a taj, noha en mar unom. Nem kell rohanni. A buszon nem kurvaanyaznak le (noha a reszeg finn arcok a legarcatlanabb modon uvöltöznek a soförrel aki azt a legbugyutatbb, es legsajnalatrameltobb modon turi, es itt lattam elöször total reszeg lanyt a buszon orditozni), rend van, udvariasak, segitenek barmiben, egeszsegesen elnek, csend van, nem robbannak bombak, meg a biztonsagi örök is jo fejek, a legjelentektelebb helyeken is olyan infrastruktura van amilyennel jobb mar nem kell stb stb. DE! Ha elnyomsz egy poent nem ertik, ha beszelgetni akarsz, nincs kivel, ha kezet akarsz fogni veluk nem ertik, ha rajuk köszönsz furcsan neznek, ha akarsz egy jot bulizni, reszegsegbe fullad, szorakozohelyeket ugy kell nagyitoval keresni - en is fel tudok sorolni egy parat, de a lehetösegeket tekintve nem lehet összehasonlitani Budapesttel, ha itt jo a hangulat messze nem olyan mint ha otthon jo a hangulat, meg most is hideg van, holott ket hete voltam otthon es mar reg nyar volt (most is kabatban ulök a gepteremben) ejszaka nincs sötet nyaron, viszont telen nincs vilagos nappal (kis tulzassal), a finnekkel amugy is nehez kommunikalni (a telröl ne is beszljunk amikor mindenki depresszios), szoval ket es fel harom ev utan az embernek elege van. Lehet hogy ha idösebb leszek, majd visszavagyom (nem tudom), de most baromira nem. Mar mennek haza de nagyon. Talan meg ez is valtozni fog, de egyelöre ez a tenyallas. Otthon van mindenem, otthon van az eletem. Itt egy ket baratom van, azok elött le a kalappal tenyleg, de ez keves. Egy finn ha jo fej, akkor az minden kepzeletet felulmul. Ilyen vendegszeretettel meg nem talalkoztam sehol. De ez csak ritka kivetel (marmint az hogy ENNYIRE jo arc a haverom csak ugy magatol), noha gyakoribb mint eszakon mashol.
Keres nelkul odahoz nekem sutemenyt, elvisz szanunaklubba, programot szervez stb. Elkepesztö. En megis magyar vagyok. Egyre inkabb.
Előzmény: DEL-FIN (21)
DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.16 0 0 21
Sziasztok,

Kicsit hosszú leszek.

Hogy lehet valakinek ide honvágya?
Tudjátok van abban valami amikor az ember felkel, tiszta a levegő, elmegy uszodába (ha épp a tóvidéken lakik) miután felfrissült elintézi a napi dolgait, majd ugy este kilenckor még van bő 3 órája, hogy sétáljon a fenyőerdőkben. Télen ugyanez hóval. A taxikra jellemző, hogy nem akarnak átvágni, a borravaló az errefelé ismeretlen fogalom. A távolságibuszokon nincs az egymást ölő tolakodás,(legutóbb teljesen eláztam miatta, de a társaságomban lévő hölgyek 50%-a is az udvarias uriemberek miatt) manapság egyszerűen felszállsz a buszra majd az ellenőr vagy a sofőr egyszerűen körbejár. És van ugy, hogy a szorakozóhelyek előtt akár 2 órát is sorbanállnak az emberek.
Én az eltelt 1,5 év során végig ugy érzeztem magam mintha egy nyaraláson lennék, holott dolgozni jöttem. (És nem panaszkodhatok, van hogy napi 16 órát töltök munkával.(mert szeretem is csinálni)) A bárátnőm mindössze 2x4 napot töltött itt, de inkább itt szeretne mint Budapesten. (Most ez lehet, hogy csak nekem köszönhető, de szerintem Finnországnak is, hisz ugy kezdtem, hogy körbehordoztam dél Finnország legszebb helyein. Tévedések elkerülése véget most egy tengerparti "faluban" lakom és ez a hely neki jobban tetszik mint nekem.(Tavaly laktam Tamperében(3 helyen) és nekem azóta oda van honvágyam.)) Ugyanis az igaz, hogy Svédül és finnül mindenhol beszélnek, de angolul már ritkábban! (Egész pontosan mindenki beszél kivéve a postást, házmestert, buszsofőrt egyszóval akikkel naponta szükséges lenne beszélned) Érdemes beszerezned egy zseb-finnszótárt, és ha önellátó leszel, akkor tisztába jönni az ételek nevével vagy kinézetével. Én speciel utálom a halat (amibe minimális a gyanum, hogy szálka lehet) de nagyon jól átszoktam a kebabra. Az ebéded is tejjel fogyasztom, bár 25mk nekem, de nem túl sok. (Az éttermekben(ravintola), pizzériákban viszont ebből ragyogóan meg lehet kajálni.) Itt is van meki, de inkább a Hesburger van elterjedve. Sajna ebből a városból hiányzik a Carrots(3. étteremhálózat), de reménykedem hogy már nem sokáig.

A távolságtartásról (bizalmatlanságról) annyit, hogy még mindössze az egyik szomszédom ismerem, ám tavaly még egy konzervnyitó kölcsönkérése is nehézségekbe ütközött... (A bárok azonban tényleg mások. Még akkor is akarnak veled beszélgetni, ha amugy nagyon nem tudnak angolul...)
Többször voltam Stokholmba(mai napig jó városnak tartom) és Tallint is megnéztem. Ha belefér az idődbe és ki tudod gazdálkodni, egy hajóút mindenképp felejthetetlen élmény.
Ha magyarul beszélsz, akkor mindenki nézni fog, mert azt hiszik finnül teszed és csodálkoznak, hogy nem értik. Ha telefonba beszélsz és bologatsz miközben használod a persze, persze szót akkor ne lepődj ha kultúráltabb helyen felkapják az emberek a fejüket. (Finnül a perkele szónak értik, ami távolról amolyan csunya szó.) Mintahogy indiai Barátom átnevezte a kebab bárját SUTON-ra, ami indiaiul az istenek eledele viszont finnul a Satana szohoz hasonlit, ami egyezik a magyar megfelelojevel. (akar a vesi, veer, stb) Na igen, az emberek tobbsege vallasos és itt lehet latni a legfurcsabb alaku templomokat is.)

Jo utat kivan A,
Lepakko (szintén finnül van)

ui.: A lopás, garázdaság már nagyvárosokban nem ismeretlen, sőt az idegenek számának növekedésével egyre gyakoribb. Kisvárosokban gyakran a vidéki buszok gyakrabban járnak mint a helyiek, és némely illemszabályok még nem divatosak. (A papirzsepi is még csak nemrég indult hódító körútjára.) Az alkoholos ember(és az ezzel járó nyomok) pedig normális látványnak számítanak főleg bulinapok után. Az emberek egyszerűek, nem ritka hogy gyakran egy üzletbe nem megfelelő ember kerül. Azaz néha nem szándékosan, de a neked lehető legrosszabbul intézik a dolgaid. Magyarul mindenről győzödj meg, hogy pontosan megértették-e. (És legjobb ha hamar beszerzel egy helyi barátot. (Akire azért valószinűleg érvényesek lesznek az előttem szólók tapasztalatai...))

tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 20
Tul sok helyen meg en sem voltam (ahhoz kepest, hogy ma az ember "atugrik ausztraliaba"), noha egy par helyen azert voltam mar. De egyelöre nem csereltem volna el egyiket sem Magyarorszaggal. Hogy kesöbb mi lesz azt nem tudom. De gyanitom, hogy ez nem fog valtozni.
Előzmény: aagnus (19)
aagnus Creative Commons License 2000.05.16 0 0 19
Drága Tapéta,

én könnyen szövegelek itt, ne is hallgass rám. Nekem még sosem kellett döntenem, hogy "hamburger vagy hotdog, itt rosszabb, vagy ott jobb". A mi generációnk nem utazhatott, nem *választhatta* Magyarországot, mert nem volt alternatíva. Pontosabban ha az ember dobbantott, akkor hosszú-hosszú évekre- évtizedekre, egy időben úgy látszott, örökre le kell, hogy zárja a "Magyarország topicot".
Namármost, te szerencsés és boldog ember vagy, mert tudod, hová tartozol, magad döntötted el. Látod, ezért azt hiszem irigyellek. Alkalmasint ez off, de talán mégse annyira.
aagnus

Előzmény: tapéta (18)
tapéta Creative Commons License 2000.05.16 0 0 18
Mas az ertekrend az teny. Meg az is teny, hogy Magyarorszagon ami zajlik nem normalis. De akkor is az az en orszagom, itt csak egy idegen vagyok. Soha nem fogom magamenak erezni.
Előzmény: aagnus (17)
aagnus Creative Commons License 2000.05.16 0 0 17
Igen, igen, ez az: nincs "small talk", szocializációs locsi-fecsi. Ez adott pillanatban kínos is tud lenni (pl. egyedül, ismerősök nélkül egy többnapos rendezvényen... viszont nagy valószínűséggel *ilyenkor* vesz, akár egy tökidegen is, a szárnya alá.)
Még pár apróság eszembe jutott. Kaja - a laatikkókat ajánlom a gyomrod figyelmébe, viszont kár egy rahedli pénzt kiadni a rénszarvas meg jávorszarvas felvágottakra...
Világos éjszakák: két hétig gyakorlatilag senki nem alszik. És neked se lesz kedved. Mindenki boldog, vigad, pompásan érzi magát. Sajnos engem a kapatos emberek mindig kiszúrnak, akár ismernek, akár nem, jönnek lelket önteni, néha ez halálosan kellemetlen. Finnországban ilyen nyáréji, hajnali 1 körüli világosságban egy tömött söröző kerthelyiségben is megtaláltak. Ami érdekes: soha, de soha, de soha nem voltak agresszívek vagy tolakodóak. Összeakadt a nyelvük, csuklottak, de halál udvariasak voltak. Mikor kiderült, hogy magyar vagyok, mindig nagy volt az öröm...
S hogy lehet "oda" valakinek honvágya, a semmilyenke városokba, nagy, kétajtós-szekrény, lassú emberek közé? Talán azért, mert itt az ember hisztérikusan, frusztráltan, néha depisen, de kötelezően végigrohanja az életét, mint egy őrült. És közben *tényleg* elmegy, mit elmegy! Eltrappol azok mellett a dolgok mellett, amitől az élete emberszabásúvá és élhetővé válhatna.
Finnországban más az értékrend.
Miért élek mégis itt?
Ha harminc évvel fiatalabb lennék, le se kötözhetnének. Most azzal vigasztalom magam, hogy amúgy is: útálom a halat...;o)
aagnus
Előzmény: hirvike (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!