De! A hűtőt a páracsővel együtt mosom át, tehát össze van még kapcsolva a kettő a mosáskor. Lehet ledesztillálok vele pár liter vizet, az talán kitisztítja a rendszert.
Főzés után átmosom vízzel. A kupola részt szivaccsal, a páracsövön meg átnyomatok slaggal vizet egy fél percig. Van egy fix deflegmátorgömböm a kupola felett azt ugye nem nagyon tudom tisztítani csak vizet lötyögtetek benne.
..."Az alszeszt 2x szűrtem, ugyanígy tisztázásnál is a kifolyó párlat kávéfilteren"...aztán minek??...
Snapszival szólva "az alszesznek az a dolga, hogy opálos legyen"...:):)...még ha tudjuk, hogy sokszor az alszeszek is szép tiszták. Alszeszt nem szűrögetünk! Majd ha letisztázod, akkor esetleg.
Idén kezdtem a főzést, és a fórumnak, plusz a sok utánaolvasásnak köszönhetően nem is volt komolyabb problémám. Azonban a tegnapi napon tisztáztam egy barátom ringlóját (kis szemű, narancs színű) elvettem az elejét, ahogy illik, sőt még többet is. Azonban meglepett, hogy az elejétől a végéig opálos anyag folyt ki a rendszerből... Az alszeszt 2x szűrtem, ugyanígy tisztázásnál is a kifolyó párlat kávéfilteren majd a demizsonba érkezve kozmetikai vattán került átszűrésre. Az 5 mikronos szűrő szinte teljesen kivette belőle az opálosságot, de nem értem, hogy mi okozhatja, hogy már az első 80%(V/V) os cseppek is erőteljesen opálosak voltak. ( Eddig ilyennel nem találkoztam, igaz hogy csak 2 hónapja főzök de főztem már ki törkölyt, kajszit, őszit, bort, cseresznyét, szilvát, és egyik sem volt egy kicsit sem opálos a finomításnál...)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A 0-100-al nincsenek jó tapasztalataim, nem messze lakom a cégtől, elmentem "válogatni", van egy tökéletes 20-70-esem, nagyon tetszik, rövid, fél decis hengerben teszi a dolgát, a beosztás végig 1%-os, 3db 0-100-ast nyugdíjaztam.
Vettem kb 2 hete egy 0-100-as fokolót, lombik kft, be is tettem ide, most rendeltem a netről, egy 25-65-ös fokolót, szintén lombik kft, a 0-100-as egy adott szeszt 50-esnek méri a 25-65-ös meg 47-nek, na most akkor melyiknek higyjek ha cégen belül sem egyformán mérnek a fokolók? :D (a 25-65-ös nagy beosztású, 43cm hosszú)
Nálam valószínűleg a sisak -eltérő gőznyomás miatti- himbálózása préseli ki a belső peremen a vízzárat. Annak ellenére himbálózik, hogy van benne tisztázásnál egy marék forrkő.
A 300l-es hűtőt nekem még nem sikerült érdemben -kéz-meleg fölé- felmelegíteni felül sem, mert a csepegéstől kezdődően -minimális átfolyással- folyamatos hideg víz utánpótlás megy bele alul (felül meg kifolyik a felső leeresztőn).
Érdekes, hogy ugyanolyan készülékeknél ekkora eltérések tapasztalhatók. Mielőtt túlcsordulna, mindig leszívom egy csővel a felesleget, de akkor lehet, hogy a túlcsordulás előtt már a belső peremen visszafolyik az anyag? Legközelebb kipróbálom.
Nekem még nem volt ilyen problémám,de én a hűtő felső forró vízéből töltök.Többször elfelejtkezek róla és szárazon marad,de még nem vettem észre, hogy szökik a gőz.
Igaz nem nekem "osztottad a lapot":)) de azt tudom hogy hasonló a főzőm mint "Bárki"kollégáé....viszont a fotóimról értelmezhetőbbnek tartom mire is gondolt... ha segítség ez neked :) A többi kérdésedre meg ha lesz esetleg ("rézműves1") fórumtársunk tud neked még szakmai tanácsokat adni,privátba ha megkeresed őt,mert azt már tudom hogy a páracső hossza,szöge átmérője ill,emelkedése sem mindegy hogy mennyi az annyi,stb..:)) (A szakmabéli tapasztalata sem egy elhanyagolható momentum:)) )
A fűtés növelésével alacsonyabb lesz a deflegmációd és a tető rész sem fog olyan gyorsan telni. Több gőzt termelsz, a sisak felületi hőmérséklete magasabb lesz, a lecsapódás mértéke csökken.
Vagy takarhatod a sisakot, azzal is csökken a deflegmáció.