Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128359

Összehasonlítottam a három fokolómat.

Egy 0-100

egy 20-97

és egy 20-97,hőfokmérős.

Nem lepődtem meg az eredményen.

Ez a 0-100. Kb 38-at mutat.

 

Ez a 20-97 sima. Kb 32 volt rajta.

 

Ez pedig a 20-97hőfokmérős. 33-at mutatott kb.

 

Ezt csak azért,hogy mennyire is jók ezek az ezer forint környéki 0-100-ig fokolók....

snapszmester Creative Commons License 2016.09.23 0 2 128358

Kedves bérfőzdes kolléga kérdezd meg a barátodat, mi a sz.... tett bele a szilvan kívül.

De figyelj mert hazudnak. Nekem is mindig a "barátaim" cefrejével van a bajom.

Előzmény: Törölt nick (128350)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128357

De! A hűtőt a páracsővel együtt mosom át, tehát össze van még kapcsolva a kettő a mosáskor. Lehet ledesztillálok vele pár liter vizet, az talán kitisztítja a rendszert.

Előzmény: Figyelget (128355)
Precíziós Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128356

Üdv! Citromsavval lehet (szabad) főzőt tisztítani? Mármint rezet!

Figyelget Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128355

A hűtőt nem szoktad takarítani? 

Egyébként itt lehet elhantolva az eb. 

Simán vízzel nem tudod leszedni a felületre rakódott szennyeződést. 

Előzmény: Törölt nick (128354)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128354

Főzés után átmosom vízzel. A kupola részt szivaccsal, a páracsövön meg átnyomatok slaggal vizet egy fél percig. Van egy fix deflegmátorgömböm a kupola felett azt ugye nem nagyon tudom tisztítani csak vizet lötyögtetek benne.

Előzmény: Figyelget (128353)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128353

Hogy szoktad takarítani a berendezésed?

Előzmény: Törölt nick (128352)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128352

A kozmaolaj eltávolítása miatt szűröm az alszeszt, de ez most nem is lényegi kérdés, mivel biztos, hogy nem amiatt lett opálos a pálinkám... 

Előzmény: rézműves1 (128351)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128351

..."Az alszeszt 2x szűrtem, ugyanígy tisztázásnál is a kifolyó párlat kávéfilteren"...aztán minek??...

 

Snapszival szólva "az alszesznek az a dolga, hogy opálos legyen"...:):)...még ha tudjuk, hogy sokszor az alszeszek is szép tiszták. Alszeszt nem szűrögetünk! Majd ha letisztázod, akkor esetleg.

Előzmény: Törölt nick (128350)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.23 0 0 128350

Üdv Mindenki!

 

Idén kezdtem a főzést, és a fórumnak, plusz a sok utánaolvasásnak köszönhetően nem is volt komolyabb problémám. Azonban a tegnapi napon tisztáztam egy barátom ringlóját (kis szemű, narancs színű) elvettem az elejét, ahogy illik, sőt még többet is. Azonban meglepett, hogy az elejétől a végéig opálos anyag folyt ki a rendszerből... Az alszeszt 2x szűrtem, ugyanígy tisztázásnál is a kifolyó párlat kávéfilteren majd a demizsonba érkezve kozmetikai vattán került átszűrésre. Az 5 mikronos szűrő szinte teljesen kivette belőle az opálosságot, de nem értem, hogy mi okozhatja, hogy már az első 80%(V/V) os cseppek is erőteljesen opálosak voltak. ( Eddig ilyennel nem találkoztam, igaz hogy csak 2 hónapja főzök de főztem már ki törkölyt, kajszit, őszit, bort, cseresznyét, szilvát, és egyik sem volt egy kicsit sem opálos a finomításnál...)

Figyelget Creative Commons License 2016.09.23 0 1 128349

Semmiképpen ne a 0-100 -asnak higgy, szerintem. 

Egyre inkább hajlok afelé, hogy az csak humbug. 

Eleve rövidebb is és ráadásul az alsó tartomány úgy be van sűrítve, hogy ilyen pár fok eltéréseket ember legyen a talpán, aki leolvassa. :)

De ma letesztelem az enyéimet és kiderül. :))

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128345)
sogi01 Creative Commons License 2016.09.23 0 1 128348

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (128303)
endrepp Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128347

A 0-100-al nincsenek jó tapasztalataim, nem messze lakom a cégtől, elmentem "válogatni", van egy tökéletes 20-70-esem, nagyon tetszik, rövid,  fél decis hengerben teszi a dolgát, a beosztás végig 1%-os, 3db 0-100-ast nyugdíjaztam.

Tesztelj gyári szesszel, kiderül melyik a ludas.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128345)
obsitos3 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128346

Nem árt ismert -pl. bolti szesz- töménységű pálinkával kipróbálni,de a 25-65 -ös pontosabb,a leolvashatósága is jobb.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128345)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128345

Vettem kb 2 hete egy 0-100-as fokolót, lombik kft, be is tettem ide, most rendeltem a netről, egy 25-65-ös fokolót, szintén lombik kft, a 0-100-as egy adott szeszt 50-esnek méri a 25-65-ös meg 47-nek, na most akkor melyiknek higyjek ha cégen belül sem egyformán mérnek a fokolók? :D  (a 25-65-ös nagy beosztású, 43cm hosszú)

endrepp Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128344

:)

Előzmény: Jolida (128343)
Jolida Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128343

A hűtőcső olyan, mint amit -állítólag- a nők szeretnek: hosszú és vastag :-)

5 spirál 28-as.

 

A víz általában 20-30 fok közötti, a kifolyás pulzálása a sisak himbálózás függvénye, prüszkölni még nem hallottam.

Előzmény: endrepp (128341)
DrJackson Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128342

Nekem is szokta mozgatni a tetőt, bár nekem nincs hűtőcsövem, átfolyós hűtőm van, abban pedig a lemezek terelik a gőzt a hűtő falához.

Előzmény: endrepp (128341)
endrepp Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128341

A kontrás hűtőcső is okozhat pulzálást. Vagy a túl hosszú és kis átmérőjű hűtőcső, túl hideg víz. Bár ezek a kifolyáson is látszanak, böfög, prüszköl.

Előzmény: Jolida (128340)
Jolida Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128340

Nálam valószínűleg a sisak -eltérő gőznyomás miatti- himbálózása préseli ki a belső peremen a vízzárat. Annak ellenére himbálózik, hogy van benne tisztázásnál egy marék forrkő.

Előzmény: DrJackson (128338)
Jolida Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128339

A 300l-es hűtőt nekem még nem sikerült érdemben -kéz-meleg fölé- felmelegíteni felül sem, mert a csepegéstől kezdődően -minimális átfolyással- folyamatos hideg víz utánpótlás megy bele alul (felül meg kifolyik a felső leeresztőn).

Előzmény: Green Corner (128337)
DrJackson Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128338

Érdekes, hogy ugyanolyan készülékeknél ekkora eltérések tapasztalhatók. Mielőtt túlcsordulna, mindig leszívom egy csővel a felesleget, de akkor lehet, hogy a túlcsordulás előtt már a belső peremen visszafolyik az anyag? Legközelebb kipróbálom.

Előzmény: Jolida (128336)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128337

Nekem még nem volt ilyen problémám,de én a hűtő felső forró vízéből töltök.Többször elfelejtkezek róla és szárazon marad,de még nem vettem észre, hogy szökik a gőz.

Előzmény: Jolida (128336)
Jolida Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128336

A páracső vízzárakat egy -kb. 3-4 órás- menet alatt -nekem- egyszer kell feltölteni.

A sisak vízzárát viszont az utolsó tisztázásoknál már kétszer.

Melegíthettem vizet, mert a hideg víztől egyből visszahűlt annyira a rendszer, hogy majdnem leállt a csurgás.

Előzmény: Green Corner (128331)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 2 128335

Igaz nem nekem "osztottad a lapot":)) de azt tudom hogy hasonló a főzőm mint "Bárki"kollégáé....viszont a fotóimról értelmezhetőbbnek tartom mire is gondolt... ha segítség ez neked :) A többi kérdésedre meg ha lesz esetleg ("rézműves1") fórumtársunk tud neked még szakmai tanácsokat adni,privátba ha megkeresed őt,mert azt már tudom hogy a páracső hossza,szöge átmérője ill,emelkedése sem mindegy hogy mennyi az annyi,stb..:))  (A szakmabéli tapasztalata sem egy elhanyagolható momentum:)) )  

Előzmény: norennord (128328)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128334

Miért probléma?A belső perem alacsonyabb,mint a külső!Csak befelé tud folyni!

Előzmény: DrJackson (128332)
endrepp Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128333

A fűtés növelésével alacsonyabb lesz a deflegmációd és a tető rész sem fog olyan gyorsan telni. Több gőzt termelsz, a sisak felületi hőmérséklete magasabb lesz, a lecsapódás mértéke csökken.

Vagy takarhatod a sisakot, azzal is csökken a deflegmáció.

Előzmény: DrJackson (128332)
DrJackson Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128332

A páracső vízzárát nekem is többször kell utántöltenem, az normális. De a fűtés növelése nem jó ötlet, mert akkor méggyorsabban telik a tetőrész.

Előzmény: Jolida (128330)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128331

Te a páracső vízzárról beszélsz!A doki meg a tető vízzárról!

Előzmény: Jolida (128330)
Jolida Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128330

Nekem inkább az a bajom ugyanilyennel, hogy a tisztázás második felében akár kétszer is fel kell önteni a vízzárat, mert "lefogy".

Előzmény: DrJackson (128327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!