Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Roadati Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42097

Sokat gondolkodtam ,leírjam e a következőt.Leírom.Pár lvvel ezelőtt szilveszteri túrát csináltunk.Kb 6-7 autóval.CSAK is kizárólag jól látható,kijárt földutakon közlekedtünk.Erdőben is voltunk,semmi sem tiltotta.Hirtelen megjelent 1 zöldruhás fickó.Odament az első autóhoz,feltépte az ajtót és üvöltve fenyegetőzött,kiszúrja a gumikat és combonszúrja a söfőrt.a döbbenettől elősször megszólalni sem tudtunk.Voltak velünk is gyerekek.Azt sajnálom,nem vettük fel videóra az egészet.Az volt a baja,mert az erdőben autóztunk és ŐŐŐŐ vadász.Nekünk semmi keresnivalónk nincs ott.szerinte.Annyira felhúzta magát,amíg ordított,hogy tök vötrös volt a feje és már dadogott is.Próbáltunk vele szépen,értelmesen beszélni,de nem lehetett.Csak mondta a magáét.Meguntuk és boldog újévet kívánva neki,ott hagytuk.

A rendőr haverok azt mondták,kicsit van baj az embernél.agyilag.Valszeg puska is voltnála.Inkább kerüljük el.NEM normális.Szóval van baj mindenhol.Azóta nem találkoztunk vele.De találkoztunk erdésszel,aki szintén a kocsi elé állt keresztben és feljelentéssel fenyegetőzött.Sima,kijárt földúton jártunk.Ja és az már nem is az Ő területéhez tartozott...

SSJ Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42096

Én sem vadászom, és hidd el, hogy nem "az állat terpjárós" kategória vagyok. Szeretem a természetet és szándékosan soha nem tennék kárt benne. A magántulajdont is tiszteletben tartom. Nyilván a lófejű nem tudhatta, hogy mindenféle rossz szándék nélkül szerettünk volna keresztül gurulni a területen- ami talán a pilisi parkerdő tulajdona-, de ha magánterület akkor lőjük le a turistát is ha letér a turistaútról...Nem volt ott tényleg közületek senki, hogy megítélje, hogy hogy fogta ránk a puskát, én ott voltam, az ember látványosan FELHÚZTA a kibaszott puskáját, és keresztbe megállt előttünk, tehát tényleg nem tartotta a homlokomhoz. Négy autóval voltunk köztük nők és két hét év alatti gyerek.A társaságból sokféleképpen élték meg a dolgot, még olyan is volt köztünk aki a "munkáját végzi, ő a hatóság" párti volt, na én ezt nem tudom és nem is akarom elfogadni. Nem vagyok viselkedéselemző, de szerintem palit verték az iskolában és vagy molesztálta az apja és ebből fakadó frusztrációt vezeti le azzal, hogy eljátssza az "én vagyok a király mert van puskám" szerepet.Sajnálom, hogy növeltem a szakadékot a terepjárósok és a fegyveresek között, de ebben vastagon benne volt az emberünk is.

Előzmény: Krinnyi (42074)
spapda Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42095
Te minden szempontból extrém kivétel vagy, hiszen még a Land Rovered sem romlik el, pedig ahogy ebből a topikból tudjuk, annak elvileg mindig rossznak kellene lennie. :)
Előzmény: fúrómester (42093)
terrano1 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42094

Igen de a szóbanforgó út a főúttól /61/ kb.6 km.Kétlem,hogy elmentek volna megnézni a szabadon átjárhatóságát de még az is lehet,hogy igen.

Bár ez most nem is annyira lényeges.

Előzmény: fúrómester (42092)
fúrómester Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42093

"akkor már vita tárgyát képezi a dolog."

 

Sosincs vita. Vagy az ovis arcomnak sokmindent elnéznek, pl. a Pilisvörösváron a téglagyárba, meg a Baumit bányájába keveredtem be hátulról, mert az egész hegyet csak nem kerítészik körbe. Csak mentem az úton a sötétben, egyszercsak egy építőiparos jellegű udvaron találtam magamat. Mentem benne egy kört, mire megtaláltam a kaput. Portással köszöntünk egymásnak, és nyitotta a kaput.

A természetőrökről meg meséltem neked.

 

Lehet, hogy nem bennem van a hiba?

Előzmény: spapda (42087)
fúrómester Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42092

Baleset esetén rendőr dirigál.

 

Ebből kifolyólag akartak engemet már -szgk val- szántásba "terelni". A magánút sztenderd, ha az van kéznél.

Előzmény: terrano1 (42086)
spapda Creative Commons License 2012.11.20 0 0 42091

És ha egymás mellé teszel 15 darab 300 hektáros földet? Azon már elég hosszú út vezethet keresztül. Amúgy a szitu ismerős, az ország más részein is történnek "érdekes dolgok", ami miatt a helyiek inkább nem ugrálnak, mert tudják jól, hogy merről fúj a szél.

 

A GPS sok helyre elvezethet, ahová nem kéne, pl. ha Boszniában jársz, erősen ajánlott nem vakon engedelmeskedni a készüléknek, mert érhetnek kellemetlen meglepetések (és érdemes az országba lépés előtt jól megtankolni a kocsit, mert lehet, hogy a 150 kilométeres tervezett útból lesz 300 km is).

Előzmény: Boar... (42090)
Boar... Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42090

A törvény nem ír elő maximális értéket a magánút hosszára nézve.

 

Ez igaz. Viszont magánszemély 300hektár földterületet birtokolhat, cég meg semennyit.

Namost a 300 hektárt igencsak el kell nyújtani, hogy tizenpár kilométeres út szelje ketté.

Az elvi lehetőség persze adott, csak nem életszerű. A környező földeket a Dalmandi Mg. Zrt. bérli, fillérekért. A cég csányi tulajdon...mint oly sokminden más ebben az országban.

Egyébként annakidején nagy port vert fel ez az útlezárás, nem volt igazán jogos viszont csányival szemben senki nem akart mozdulni. Az a bosszantó, hogy a gps lazán rávezet...igaz, ez máshol is előfordul...

Előzmény: spapda (42087)
spapda Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42089

"Nem hiszem,hogy magánút lett volna mert pl. volt,hogy baleset miatti útzár esetént arra terelték a forgalmat ha jólemlékszem."

 

Ez semmit sem jelent, két okból:

- Nem vagyok benne biztos, de talán valami olyan szabályozás az intézkedéssel kapcsolatban, hogy a hatóság (rendőr, katasztrófavédelem, MP stb) ráterelhet mindenféle magánútra, az esetleges károkat meg majd később leboxolja a hatóság és a tulaj.

- A rendőr a legjobb esetben is csak annyira van képben a szituval, mint te, de általában még annyira sem. Nyilván amikor balesethez hívnak egy forgalmista alakulatot (közlekedési rendőr vagy mi a neve), akkor azok nem úgy kezdik, hogy lekérik a TakarNeten vagy a Földhivatal Online-on keresztül a tulajdoni lapokat és besorolást, hanem rázavarnak az első csapásra, ami útnak néz ki, rajta van a (valamilyen) térképen és tudják (sejtik), hogy aszfaltos útra ér ki valahol.

 

Ettől függetlenül a konkrét helyszínt ti ismeritek, szóval azzal kapcsolatban nem vitatkozom, ez is csak elvi boncolgatása a témának.

Előzmény: terrano1 (42086)
spapda Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42088

"Mert a közforgalolm elől elzárt magánút nem attól lesz közforgalom elől elzárva, hogy odaáll a jauzsibácsi, és hőbörög, hogy ne gyere erre, hanem attól, hogy kaput teszel rá, sorompót MINDKÉT oldalára, kitáblázod úgy, ahogy azt ki köll táblázni."

 

Ezt nem nekem kell magyarázni, ugye tudod! ;)

 

Ha az egyik oldalon nincs kitáblázva, akkor a jóhiszeműség elve mentén behajthatsz és nem részesülsz büntiben a másik oldalon. Az más kérdés, hogy a valóságban így is érhetnek kellemetlenségek, mert máshogy jönnek ki a sünök, ha Gipsz Jakab hívja ki őket, meg máshogy, ha nagytiszteletű Döbrögi uram emberei. És közben te ott vagy egyedül, ők meg mondjuk 4-en. Aztán ha "szitu van", lesz 4 vallomás 1 ellenében. Ráadásul te terepjáróban ülsz, szóval eleve bébifókagyilkos-orvvadász-fatolvaj-környezetkárosító-betolakodó vagy. Szóval mindenkiből lehet Robin Hood, csak nem mindenki éli túl. Ez van, érdemes időnként fellapozni a feudalizmus kifejezést a lexikonban, hogy az ember tudja, mennyi az annyi.

 

Összességében nem a konkrét esetre reflektáltam, hanem általánosságban fogalmaztam meg, hogy bár erkölcsileg, emberileg kifogásolható egy csomó útlezárás (magánút közforgalom elől történő elzárás), de ha megfelel az általad is említett kritériumoknak, akkor lehet, hogy teljesen legális.

Előzmény: Tie (42083)
spapda Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42087

"Tizenpár kilométeres út nem lehet magánút. Egyszerűen nem fér bele a maximális birtoknagyságba."

 

A törvény nem ír elő maximális értéket a magánút hosszára nézve. Az ingatlan méretétől meg azért független, mert több ingatlanon is keresztül vezethet (így lesz sok kilométer hosszú), attól még magánút marad.

 

A többivel kapcsolatban nincsen sem személyes tapasztalatom (szerencsére), sem okom kételkedni az ott leírtakban, ismerve a hazai "helyzetet". Csak arra akartam utalni, hogy ha magánterületről van szó, valamint az útnak nincs törvény által ráaggatott speciális szerepköre és mindkét végén szabályosan le is zárta (lásd közúti közlekedésről szóló törvény), akkor jogszerűen jár el a tulajdonos. Ha ezek közül bármelyiknek nem tesz eleget (pl. hiányzó lezárás tábla-sorompó által), akkor már vita tárgyát képezi a dolog. Az etika és emberiesség pedig nagyjából ismeretlen fogalom a jog számára.

Előzmény: Boar... (42082)
terrano1 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42086

Nem hiszem,hogy magánút lett volna mert pl. volt,hogy baleset miatti útzár esetént arra terelték a forgalmat ha jólemlékszem.

Előzmény: spapda (42081)
4x4 forever Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42085

és ne öljétek egymást mert rossz nézni. az meg hogy ki és mit tehet meg ebben az országban szerintem meddő vita. van aki mindent és addig amig hagyják neki. a többi is, csak ők az életük önként kioltásában válogathatnak annyi módszer közül amennyi közül csak akarnak. mást nem tehetnek a többiek

4x4 forever Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42084

NOs ha már terepjáróval offolnak bennünket akkor kell szerezni egy pár jóféle trakeszt és azzal  máris lehet offródozni. emígyen he. mondjuk ezekre a szótárna az elmebeteg,kattant,és egyéb szinonim szavakat találod. ja vagy bennük van kolumbia második leghíresebb terményének valahanyad grammja. :-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=3ff3kyDQdFQ

 

Tie Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42083

Ja, csak ha a magánutat a tulajdonos lezárja, akkor az jár bizonyos kötelezettségekkel.

Pl. a túloldalon kitetenni egy tetves zsákutca táblát, ésvagy behajtanitilost, netán mindkét oldalról behajtani tilost.

 

Egy ilyen esetben, mint amit a kartács írt, hogy a sorompónál az őr szól, hogy akkor forduljak vissza, és menjek 60km pluszt, olyan fülest kapna, hogy csak úgy zörög.

Vagy lehet tankolni az autóba helyettem, és akkor még nem is biztos, hogy nem jelentem fel a picsába, hogy "elfelejtették" kitáblázni a behajtani tilost, meg a többit.

 

Mert a közforgalolm elől elzárt magánút nem attól lesz közforgalom elől elzárva, hogy odaáll a jauzsibácsi, és hőbörög, hogy ne gyere erre, hanem attól, hogy kaput teszel rá, sorompót MINDKÉT oldalára, kitáblázod úgy, ahogy azt ki köll táblázni.

 

Máshogy fogalmazva: Ha a magántulajdonos ezen kötelezettségét leszarja, akkor én is azt, hogy ő le szerette vón' zárni az utat.

Előzmény: spapda (42081)
Boar... Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42082

Tizenpár kilométeres út nem lehet magánút. Egyszerűen nem fér bele a maximális birtoknagyságba. A környékbeli földeken csányi nem tulajdonos(nem is lehet az) csak bérlő.

És mondom, csak egy irányból van lesorompózva, csak a dalmandi "terméyntolvajok" ellen véd...

Másról van itt szó. Szimpla kivagyiság, "mert én megtehetem". Mint ahogy Nagybajom környékén ahol a fauna(szintén csányi cég) bérli a vadászati jogot, a közutakon megállítanak a fogdmegjei(bonafarmos csávók), hogy mit keresel ott. Csányi erdészei meg még a szedett gombát is kiszóratják azzal, aki megijed tőlük, mert a gazdájuk megtiltotta a gombaszedést azokban az erdőkben, amelyeknek csak egy része az övé...

Előzmény: spapda (42081)
spapda Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42081

Nem védeni akarom a bankárt (nem is szorul rá), de lehet, hogy a kérdéses út magánút volt korábban is, csak a korábbi tulajdonos átengedte rajta a közforgalmat, az új pedig nem. Ez teljesen törvényes, és alapvetően nem a törvény rossz, max. a terület gazdája kicsinyes (vagy rossz tapasztalatai vannak, pl. terménytolvajok, mittomén). Pont ezért írtam az előbb, hogy nem a GPS, meg webes térkép az irányadó forrás, hanem az ingatlannyilvántartás.

Előzmény: Boar... (42078)
asasin Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42080

Lj 70 hátsó tengelyre lehet-e AVM zárat szerelni?

spapda Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42079

Térképészeti szempontból értelmetlen arról beszélni, hogy a "térképen lévő út". Melyik térképen? A topotérképen? Az autós térképen? Az út sok térképen csak tájékozódást segítő objektum. Két mérvadó forrás van, az egyik a kataszteri térkép (földhivatali nyilvántartás), a másik pedig a közúti közlekedésről szóló törvény. Előbbi nem teljes (sok út nincs helyrajzi számmal ellátva, felmérve stb), utóbbi pedig kimondja, hogy létezik forgalom elől elzárt magánút is, nem csak a közút és a forgalom előtt nyitott magánút. Ezek az utak a tájékozódás kedvéért ugyanúgy rákerülnek mindenféle térképre. És akkor arról az esetről még nem is beszéltünk, amikor bizonyos utak használhatóságát különböző hatóságok (véglegesen vagy időszakosan) korlátozhatják, a közlekedési hatóságtól az erdészeten át mindenféle szervezetig. Az útzár jogosságát megkérdőjelezni helyszínen nincs jogunk, amennyiben véleményünk szerint illegálisan zártak le egy utat (tábla és/vagy sorompó), akkor bejelentéssel lehet élni a közlekedési hatóságnál, rendőrségnél, illetve a terület tulajdonosánál (ha közforgalom elől el nem zárt magánútról van szó).

 

De alapvetően egy terepjáróval játszani megy az ember oda, ahová mások dolgozni járnak. Szóval a sorrendiséget nem árt észben tartani. Ahol nincs tábla-sorompó, oda elvileg be lehet hajtani, de ha valaki megállít, és ezzel ellentétes véleményt fogalmaz meg, akkor okosabb dolog elnézést kérni és megfordulni/kimenni az erdőből. Először is azért, mert valószínűleg igaza lesz, másodszor meg azért, mert a játszós autó csak vendég ott, ahol mások dolgoznak, pénzt keresnek, tulajdont birtokolnak. És akkor nincs hiszti, fegyver és hasonlók.

Előzmény: Krinnyi (42076)
Boar... Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42078

Kifelejtetted a legegyszerűbbet. Beszántják. Mert csak. Ha kitapossák, újra be lesz szántva, évről évre.

Csányi lezáratta a Dalmand és Kurd közötti aszfaltozott utat, amit használ az útvonaltervező és a gps is. Ha Dalmand felől mész, szerencséd van mert ott a sorompó a faluvégén, lazán visszafordulsz és a 15 km helyett mész harmincat. Kurd felől neccesebb, mert nincs sorompó(legalábbis amíkor utoljára arra jártam, nem volt), végigmész a 15km-en, ott az őr visszafordít, megint végigmész és mehetsz körbe, így lesz 60 km az út.

Mert ez magyarország, itt ezt meg lehet tenni.

Előzmény: lexus81 (42077)
lexus81 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42077

Igen, Magyarországon le lehet zárni :)

 

pl.:

  • 2 falu közötti önkormányzti földutat,mert a gazdák megunták,hogy más is jár arra
  • falu végi háznál önkormányzati utat, mert a tulaj utálja az idegeneket
  • hegypincékhez vezető utat,mert az erdészet egyszer "rendbe tette" és az a néhány 100 tulajdonos körbe (10km kerülővel) is meg tudja közelíteni az ingatlanjait
  • helyi király a falusi tó körül vezető utat,mert az ő vadászháza a közelben van és a kerítés kihúzásával automatikusan hozzá vezet az út, hiszen ki másnak kéne arra még járni?
  • a Vendégházunk mellett szereplő útra 2m magasságban töltést(szemetet?) borítani, majd odakiabálni, hogy "ott mán nincccs ÚTT" ,amit 1 hét múlva újra igénybe vették a helyiek, hiszen a birtokaikra azon járnak
  • turistaútra drótot kifeszíteni, mert  bringázás nagy zajjal jár (le is kapta a haveromat a bringáról...)

 

Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Előzmény: Krinnyi (42076)
Krinnyi Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42076

Csak egy kérdés! A téképen szereplő utakat miért is ne lehetne lezárni???

Attól mert egy térképen szerepel, attól az még lehet magán út, ami közforgalom előtt meg van nyitva, és ezt persze le is lehet zárni! Aztán lehet magán területen lévő út, is mint pl a János kórház belső útjai, ami rajta van az új téképeken, ámde mégsem járható, csak korlátozva!

És akkor már fordítva is fel lehet tenni a kérdést, a térképen nem szereplő utakon, akkor nem is lehet menni? ;-)

Előzmény: lexus81 (42075)
lexus81 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42075

Lehet azért még lehet autózni, de tendencia ,hogy a térképes utak többségét is zárják le nálunk...

Tudnék mesélni,de nem rontom a hangulatot.

 

jó hírek:

 

  • jövő héten Loco 4x4
  • egyre olcsóbban látok jó kocsikat
  • egyre több vezetett túra ajánlat van,lehet,hogy erre tart az autózás?

üdv.

 

Balázs

Előzmény: Krinnyi (42074)
Krinnyi Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42074

Előre bocsájtom, én sem vagyok a vadászok és vadászat híve! Nagyon nem! Meg van róla a véleményem!

De!

Ha valaki az én zárt kapumat ugorná át, és jönne be hozzám, én is gondolkodás nélkül húznám rá a pityut!

Nyilván az nem egy zárt kert volt, de magán területnek magánterület, és nem a gyalog túristára húzott fegyvert, hanem az állat terpjárósra, aki megkerülte a sorompót, hogy szándékosan bemenjen egy területre ahol semmi keresnivalója sincsen! És amikről mostanában hallani az erdőkön mezőkön, ne csodálkozzon senki, ha odabasznak amikor a tilosban jár!

Tán a kollégának is kellene gondolkodni, kicsi önkritika, és etika, hogy miért is ment be!

Aztán ez a fegyvert fogott rá, hát nem volt ott senki közűlünk hogy megítélje!

Előttem is állt már keresztbe vadász az autójával, aki a fegyverével kézben szált ki a kocsijából! De a fegyver folyamatosan a föld felé nézett, de bármikor felkaphatta volna! Ennek ellenére egy pillanatig nem éreztem veszélyben magam!

Mint kiderült én is magánterületen voltam, vadász szezonban, nem is mentem lassan! De olyan helyen mentem be ahol semmi nem jelezte ezt!

A második, normál, és tisztelettudó hangvételű mondat után, a vadász rögtön segytőkész lett, megmutattam bár nem kérte hogy merre jöttünk a GPS-en, mondta is hogy ott valóban nincs se tábla se kerítés se sorompó, így joggal voltam ott ,sőtt elismerte hogy ugyan raktak ki táblát de folyamatosan ellopták, és most már nem raknak ki. Azért megkérdezte hogy van e nálunk fegyver vagy vad, de mondtuk hogy  nincs!  Megbeszéltük hogy mere menjünk hogy nagyon ne szaladjunk a sűrűjébe! Udvariasdan elköszöntünk és tovább! Sztm senkit nem ért atrocitás, és egy pillanatig nem éreztem magam fenyegetve a kézben tartott fegyvere ellenére sem!

Előzmény: SSJ (42067)
4x4 forever Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42073

Ahol a törvények már szabályozták a terepjárók használatát földutakra nos ott már rájöttek miként lehet mókára fogni a vasat

4x4 forever Creative Commons License 2012.11.19 0 0 42072

Látom alakul az ön és köz lincshangulat. Hát tegyünk ellen humorral

 

Boar... Creative Commons License 2012.11.18 0 0 42071

A kartonpapíros figyelmeztetés a "normál" vadveszélyt jelző táblák mellett azért van kint, mert a környéken hajtóvadászat van és a megugrasztott vad nappal is kiszaladhat az útra. Ha lezárnák az utat, azért mérgelődnél, nincs mindenki számára tökéletes megoldás.

A "fegyverráfogásos" dologban tévedsz. nagyon sok fegyvert vontak már be ezért. Sokszor ártatlanul. ha összefutsz rabsicokkal, fatolvaj cigányokkal vagy hasonló, már nagyon ki vannak tanítva, tudják, mit kell mondani. Ők voltak ketten, Te egyedül, azonnal megy a duma, hogy majd a bíróságon azt vallják, hogy fegyvert fogtál rájuk, akkor is, ha le sem került a vas a válladról.

Kétélű dolog ez és amíg olyan a közbiztonság amilyen, nem kell meglepődni azon, hogy a vadászok is idegesebben reagálják le a konfliktusokat.

Előzmény: lexus81 (42070)
lexus81 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 42070

Témánál vagyunk! :)

 

Tegnap a Körmend mellett, a 86-oson, kint volt egy kartonpapíron az út szélén, a "VIGYÁÁZ VADÁSZAT!" feliratú tábla.

Hasonló színvonalon jelölik a 76-oson és a többi főúton is a környéken.

 

Nagyon tévedtek,ha alábecsülitek azt a sok tehetséget. Nem csak a földutakon, a főutakon is vigyázzatok...!

 

Hogy miért nem vesznek el semmit? Mert tele van (ex)rendőrrel a táraságok többsége és ember legyen a talpán, aki bebizonyítja, hogy ráfogták a fegyvert...

Boar... Creative Commons License 2012.11.18 0 0 42069

túlnyomó többségük köz- és önveszélyes büdös tapló módjára bánik vele.

Inteligencs olvtárs megaszondta a nagytutit...

Előzmény: Szlejer_ (42066)
asasin Creative Commons License 2012.11.18 0 0 42068

Én is vadász vagyok,de ha mégegyszer ilyen történik veled azonnal hívd a rendőrséget!Figyeld meg milyen puska van a kezében!Ezért simán bevonják a fegyver tartásit!

Előzmény: SSJ (42065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!