Ha adva van egy bizonyos mennyiségű gyümölcs,amibe egy bizonyos mennyiségű vizet öntünk,nem marad más,mint kiszámítjuk a cukrot hozzá.Ez ebben az esetben megtörtént,40 L vízhez,hogy az ne rontsa le ecetesedéshatárra a cefrénket,kell 10 kg cukor.És akkor az alma nem rothadt,nem penészes,éretlen,hanem tökéletesen pépesített.Nem mondom,hogy jó megoldás,de ebben az esetben ez a legjobb.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma
Még annyi sem. 120 literes a hordó, ebben van 40 liter víz és 20-30 liter szabad hely is kell, különben a földről kell felszedni, amikor beindul az erjedés. 50-60 kiló lehet benne az alma. A túlvizezés biztos. annyi cukrot nem bír el, hogy normális erősségű legyen a cefre, marad az, hogy ezt a híg löttyöt kell kifőzni egy hét után.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma, 40 l víz (az almához viszonyítva 50 %, vagy felette). Az általad javasolt cukormennyiség bődületesen sok. Abból alma nélkül is lenne vagy 8 liter cukorpárlat. Szerintem alapból túlvizezve a cefre. 10 % víz elég a darált almához pektinbontóval. Cukorból 2 % elég az alma súlyához viszonyítva, ha az alma nem szemét, hanem pl kézi szedéskor hullott.
Pont az Olasztól vettem és valami miniatűr fúvóka volt benne. Nagyon sokkal 1 mm alatti. Akkora lángja volt, amin legfeljebb teát lehetett volna főzni, pálinkát nem. Szombat délután volt, már főztem volna, amikor ez kiderült. Az itt kapott infók alapján fúrtam fel másfelesre, azóta kifogástalanul működik.
Mivel hosszabb időre akarod betárolni a cefrét, érdemes "kiegészítő" kezeléseket végezni. A bogyózott szőlőcefre igényel kevesebb birizgát. Valószínűleg jóval 20 fölötti a cukorfoka. Erjeszd ki 20-22 Celsius fokos helyiségben ( borélesztővel indítsd be). Ha teljesen kiforrt, vidd le a pincébe, töltsd szinte színültig a tárolóedényt, és légmentesen zárd le.
Az almához érdemes lenne némi kabai finomítványt adni, hogy 1 kicsit magasabb legyen az alkoholfoka. Kell bele mindenképp pektinbontó, és levinni a pH-t 3,8 alá. Ha kiforrott, ismételt pH ellenőrzés, és utánállítás után szintén pince, szintén színültig töltve, szintén légmentesen lezárva tárolható.
Legkésőbb kora tavasszal kifőzendő, különben lesz 2-300 liternyi jóféle gyümölcseceted.
Nem! Ennyi vízhez 10 kg napfény kell, és 3 hét. Legközelebb préselj almalevet , LALLZYME HC ,UVAFERM 228 ( segédanyagok) mehet egyszerre, és az első 5 órában minimum fél óránként keverd át. Keress neki 20 C fokos helyiséget, legalább egy hétig.
Igazad van! De lehet, hogy lepattintják. Mondván ezek fafűtésre készültek és nem gázra. Ami boltot lejjebb említettem, azért ajánlanak hozzá nagyobb reduktort, mert mikor elkezdtek ilyen zsámolyokat forgalmazni rendszeresen visszavitték, hogy nem jó. Aztán elkezdtek utána járni és kiderítették, hogy nagyobb reduktorral teljesen jól működik. Valakit érdekel a cégének jó híre!
Nagyon bosszantónak találom, hogy valaki valamit forgalmaz és nem működik tökéletesen. Megetetik a vásárlót és gondja a baja.
alaposan le daráltam,vizet azért gondoltam,mert nehezen akart levesedni,a cukorra öntöttem.remélem nem szurtam el,de pektinbontót tehetek még bele??tegnap előtt daráltam?
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, tippeket, és elnézést, hogy napok óta ezzel tartom fel a fórumot.
Megnéztem a fúvókát, szerintem ez kb 1mm-es, max 1,2mm.
A főzőt és a hozzá tartozó zsámolyt egy bizonyos pálinkafőzőkazánok oldalról vásároltam (remélem nem dobnak ki reklám miatt), ott látható kép a zsámolyról és a csővel szerelt reduktorról is.
Amennyiben szükséges valamelyik nap fotózni is tudok.
Elolvasva a zsámoly műszaki leírását ezt találtam: Gáznyomás: 28mbar - 67 mbar. A reduktor pedig 29 mbar. Nem értek hozzá, lehet semmi köze ehhez, de nem itt keresendő a probléma oka?
Hétvégén tervben van a használata, kifújatom kompresszorral hátha segít. Amennyiben nem lehet megpróbálok egy állítható reduktort még, ha az sem akkor passz....
Ha nem akkor tessék ilyent venni. Ha nem pálinkás oldalról veszed, akkor olyan 2200 Ft körül van az ára. Ahova én járok gazdaboltba ott megmondják, hogy a 30 mbar-os csökkentővel nem fog jól működni az égő. Ahol meg szerintem te vetted ott meg azt mondják, hogy a nagyobbal keresztülfúj. Ne furkálj, ne vágj semmit azon a házon! Azzal az égővel meglehet olvasztani az egészet.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát izgalmas mindenképp :)) Azt már tudom hogy nagyon sok jó szerb benevezett tétel nyert,igen jó eredményekkel....sajnos nekünk "Magyaroknak"van mit behoznunk...:)) (Most aztán nem is tudom hogy írjam a napokban lezajlott feszegetések miatt..:)) Pálinka??-v. Párlat?? :)) Nekem akkor is a (Kisüsti) Pálinka marad a számon bármilyen jogszabályi irányvonalak,mellékesek,számomra....én így látom és vagyok annyira "konok" hogy magammal,barátaimmal szemben ezt be is tartom:)) itt meg maximum nem írom ki és hangoztatom hogy Kisüsti Pálinkát főztem-főzök ki,ebből-abból a gyümölcsből mielőtt még kioktatnának hogy nem úgy van az!! :))
A szervezès során sokszor beszèltünk, először csak azèrt mert a gondos csomagolás ellenère egy palack eldurrant. Ezt követően Nèmeth úr szinte naponta hivott. :) Pótoltam egy újabb üveggel, ez már cèlba èrt. 50 nevező 239 nevezett tètel. Izgalmasnak tűnik. :)
Szèp estét nektek! Sikerült nèmi hullott almâra szert tennem.elsô alma cefrèzèsem120literes hordóval lett,40lityi vizet tettem hozzá nèmi napfèny kisèretèvel,alma apritèk van felül,kicsit lejjebb a lè,kèrdèsem jó lesz ez így?,
Meg nem,de mivel "tulkon ulok" nagy volt a csend is en bizony felhivtam mar telefonon a foszervezo urat....:)) megy e-mail is hamarosan mindenkinek,mivel megcsusztak a sok feldolgozni valo eredmenyekel..:))