Keresés

Részletes keresés

gombóc63 Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1344

Köszönöm, kedves vagy. Nem kórházban, hanem egynapos sebészeten csinálják, nem szalagproblémám van, hanem....nos ez az ami nem egyértelmű. Az MRI felvételből sem tudta megállapítani a doki. Ráadásul nagy a dilemmám, egy egész nyaras szenvedés után most szinte semmi bajom, havonta egyszer 1-2 napra lesántulok, derült égből villámcsapásként megfájdul a térdem, főleg egy ponton, majd ahogy jön, úgy megy is. Tudom, hogy ez nem normális, valami nyilván ott nem stimmel, de félek, hogy a műtét után rosszabb lesz mint most. Nem tudom bevállaljam-e....

Előzmény: Judeee (1342)
Judeee Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1343

Na igen, ezen én is nagyon meglepődtem, és hát kis híján el is ájultam, miután először megláttam a sebet... gondolom az, hogy azt mondták, így biztosabb volt a műtét, a saját megnyugtatásomat szolgálta, tartok tőle, hogy a kórházban nem volt meg a szükséges felszerelés, inkább ez volt a helyzet... de lényegében már oly mindegy, utána vagyok, most már csak a teljes gyógyulásra összpontosítok!

 

Előzmény: L0riana (1340)
Judeee Creative Commons License 2013.10.11 0 0 1342

Szia!

 

Az arthroskopia szerintem nem olyan vészes dolog, mivel nagyon kicsi a seb. De mint minden műtétet követően pár napra teljesen bemerevedik sajnos az ember adott testrésze, de ebből a helyzetből sokkal könnyebb felépülni, kb. 2 hét után már ment annyira a hajlítás és nyújtás, hogy gond nélkül tudtam közlekedni, segédeszközök (mankó, térdmerevítő) nélkül.

Neked ezzel a módszerrel fognak szalagot pótolni, vagy valami más lesz, pl. csak belülről megnézik a dolgokat?

A gyógyulás eredményessége nagyrészt tényleg a rehabon múlik, szóval csinálni kell a gyakorlatokat amiket mutatnak majd Neked (optimális esetben fog menni hozzád gyógytornász a kórházban), naponta többször is. Ha kicsit fáj, akkor is, a gyógyulás kulcsa ebben van, még ha eleinte nem is úgy érzi sajnos az ember...

Hol lesz a műtét?

Szorítok Neked!

Üdv.

 

Előzmény: gombóc63 (1339)
Giorgio0074 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1341

Kedves LOriana!Köszönöm a hozzászólásod!Két szaktekintélynél voltam,Fehérvár Abkarovits,Szeged Török László,mind a kettő egyöntetűen ugyanezt javasolta.A gond csak az,hogy valóban nem biztos,hogy jobb lesz,de 10 év múlva másképp protézis kellene.Most még fiatalabb korban nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.Legalább is ezt mondták a dokik.Azért kérdeztem,hogy ha valaki volt már ilyenen,ő neki mennyire jött rendbe a műtét után a térde!Így biztos nem jó,mert még kerékpározásnál,úszásnál is fáj,pedig a térdre mindig ezt a 2 sportot javasolják rehabilitációnak....köszönöm a válaszokat,segítséget.

Előzmény: L0riana (1313)
L0riana Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1340

Hát, sajnálom, hogy a 16 öltéses verzió jutott neked így a 21. században... Nem véletlenül térnek át előbb-utóbb mindenhol az artroszkópiával megtámogatott 4 centis verzióra, jó kezedben jobb a hatásfoka ugyanis... Egyébként örülök, hogy jó vagy, és hogy a rehab is jól megy. Nagyon igazad van abban, hogy műtét előtti torna kötelező eleme a keresztszalag-pótlásnak.

Előzmény: Judeee (1338)
gombóc63 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1339

Szia!

 

Egy kérdésem lenne, mivel artroszkópia előtt állok.....mennyi idő volt ott a felépülésed?

Előzmény: Judeee (1338)
Judeee Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1338

Sziasztok!

 

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, bár hozzáteszem a műtét után állok, talán jobb lett volna, ha előtte is olvasgatom, sok hasznos információt láttam.

Viszont egy kis tapasztalatot szeretnék megosztani Veletek.

Nekem még egy januári síelésnél szakadt el a jobb térdemben az LCA, amit sikerült másfél hónapon keresztül a budapesti balesetin nem észrevenni, az orvos szerint húzódásról volt szó, így az MR-t is teljesen indokolatlannak tartotta. Mivel nem akart gyógyulni, egy ismerős orvos unszolására mentem el (saját költségen) MR-t csináltatni, ahol tökéletesen látszódott a szakadás sajnos. Ennél a pontnál kénytelen voltam a vidéki ortopéd sebész ismerős segítségét kérni, ezek után nem bíztam a Balesetis orvosokban. Először áprilisban volt egy arthroscopia, ahol rendbetették a dolgokat belülről is, majd augusztusra kaptam időpontot a szalagpótló műtétre (addig gyógytornára jártam, és erősítettem az izmokat, ami mint utólag kiderült, nagyon kellett). A műtétet a szolnoki Hetényi Kórházban végezte dr. Szalai András térdsebész, maximálisan elégedett voltam vele, jó szakember és ügyes kezű orvos! A kórház... hát az kórház, de a személyzet minden tagja nagyon kedves volt, törődtek a betegekkel, mindent tudtak adni (gyógyszerek, kötszerek, WC papír, stb.), amit csak kértem, és egy ÁRVA FILLÉRT NEM FOGADTAK EL!!! Sőt, kifejezetten sértőnek találták, amikor megpróbáltam ezreseket dugdosni a zsebükbe... hát ilyennel sem találkoztam még, pedig voltam sajnos jó pár alkalommal kórházban.

A műtét óta két hónap telt el, és már tökéletesen járok, mindenféle segédeszköz nélkül! Ezért volt nagyon fontos, hogy a műtét előtt megerősítsük az izomzatot, hogy utána könnyebb legyen a rehabilitáció. Ez utóbbi is nagyon fontos, kell a gyógytorna, amit nem csak a gyógytornásszal, hanem otthon, házi feladatként is csinálni kell! Ja, és nekem teljesen felvágták a térdemet, 16 öltéssel voltam összevarrva, szóval nálam nem a kis lyukon történő műszeres, hanem a jobban hozzáférhető teljes felnyitásos beavatkozás volt, ami ugyan nehezebben gyógyul, de állítólag biztosabb a hatásfoka. Hát nem tudom, az tény, hogy nehezen indult be a gyógyulási folyamat, de szerencsére felgyorsultak az események! :)

Ha bárkinek kérdése lenne, írjatok nyugodtan :)

Üdv Mindenkinek!

 

 

L0riana Creative Commons License 2013.10.10 0 0 1337

Jegelni sosem szabad közvetlenül! Én jégzselét használtam, még azt is bebugyoláltam egy párnahuzatba. Nem szabad, hogy érintkezzen a bőrrel, mert akkor elfagyhat. Elég ha hűvöst érzel, ha fáj, akkor az már rég nem jó. Szóval nem kell levenni a fáslit, sőt! A varratszedésig fürdéshez levettem 1-2x (csak áttörölgettem a lábam, aztán bezacskóztam zuhanyozáshoz), egy fásli kibírja 3-4 napot, ha nem abajgatják nagyon. Ezután én gumis fáslit használtam, amit szintén lehet venni a gyógyszertárban és mosható, viszont jóval drágább, ezt 2 naponta cseréltem.

Előzmény: Kirkira (1336)
Kirkira Creative Commons License 2013.10.09 0 0 1336

Még az a kérdés merült föl bennem, Loriana, hogyha be vagyok fáslizva, hogy jegeljem naponta sokszor a térdemet a gyulladás csökkentése miatt? Vagy addig vegyem le? De mi van a trombózis veszéllyel, ha leveszem???? 

Fáslit te cserélted vagy egy hétig ugyanaz volt rajra? Van valami speciális fajta, vagy csak az a gyógszertárban kapható vacak, műszálas, egy tekerés után felszaladó, kilyukadó fajta???

 

Előzmény: L0riana (1332)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1335

(Bocsánat a duplikációért, valami miatt nem frissíti az oldalt nálam, csak ha új üzenetet küldök, látom az előzőt.)

Előzmény: L0riana (1334)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1334

Nem tudom, miért kell ilyeneket ide írni, hacsak nem akarsz pár álmatlan éjszakát bárkinek is. Ehhez képest... például fejtsd ki bővebben, ha olyan jól informált vagy. Valószínűleg az MRSA-ra gondolsz (gondolom én mikrobiológusként), légy erős, ez minden kórházban bent van, de nem tartoznak a rizikócsoportba, akiknek keresztszalagot szoktak pótolni - ők ugyanis jó kondícióban levő fiatal/abb betegek. Az Uzsokiról is írnak itt a fórumon is hideget-meleget. Si tacuisses, philosophus mansisses.

Előzmény: csakszólok (1328)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1333

Egyrészt nem értem, miért kell ilyenekkel ijesztgetni bárkit is. Másrészt meg az általad emlegett baci, ha az MRSA-ra gondolsz, szinte minden intézményben megtalálható, de azért a rizikócsoportba nem igazán tartoznak bele a fiatalabb korosztály tagjai... (Mellesleg mikrobiológus vagyok.) Továbbá aközött, hogy mit hallasz vagy tapasztalt van különbség, meg ráadásul szerintem, ha már ilyen jól értesült vagy, kifejthetnéd bővebben. Az Uzsokiról is írnak itt a fórumon elég vegyesen. Felénk erre mondják: Si tacuisses, philosophus mansisses.

Előzmény: csakszólok (1328)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1332

A Sportkórházban keresztszalag-pótlásnál általában nincs cső egyáltalán. Többnyire hamsting-inas pótlást végeznek, a BTB-seknél/ben láttam csövet csak.

Előzmény: sugi196 (1331)
sugi196 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1331

Kirkira: A műtét utáni dolgokról tudok mesélni én is. Engem Székesfehérváron műtöttek, ott nagyon rendesek voltak, segítettek mindenben. A műtőbe 11 óra körül vittek be és 3 körül van az első emlékem (altattak). Az ágytálazás volt nekem is a gyenge pontom, kétszer kellett használjam. Elég kellemetlen volt de túlélhető. Mondjuk nekem az volt a szerencsém, hogy akkor ketten voltunk a szobában és próbáltam estére időzíteni a dolgot. A csőkivétel a másik olyan dolog ami nagyon rossz része. A csövek 24 órát vannak ben, miután kiveszik 2 órát pihenni kell, utána kilehet menni mosdóba. 

Kirkira Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1330

Az egészre valahogy lelkileg próbálok készülni. Egyre nehezebb már a munkámra is koncentrálni...ahogy közeledik a műtét időpontja. Neked most teljesen jó a térded? Sportolsz azóta valamit? 

Előzmény: L0riana (1327)
sugi196 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1329

Sziasztok! 4 hónapos keresztszalag műtétem van és sajnos nincs minden rendben a lábammal. Nem tudom teljesen kinyújtani, a kézfejem nagyon könnyen befér a "nyújtott" térdem alá. A héten megyek vissza kontollra, de kíváncsi lennék, hogy volt e valakinek hasonló prooblémája már és ha igen akkor mit csináltak vele? Székesfehéváron műtöttek, de a gyógytornát már nem ott csináltam. Remélem tudtok segíteni, köszi előre is. 

csakszólok Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1328

Ehhez képest én azt hallotam, hogy ellenálló baktériumok ütöttek tanyát pár éve az intézményben...

A Karolina úti klinika is meglehetősen lepukkant, az Uzsoki hazai viszonylatban korszerűnek számít, és Ortopédiában nagyon a topon van...

Előzmény: L0riana (1319)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1327

Ja a műtét napján csak ágytál a megengedett, másnap lehetett felkelni, sajnos ezt nem lehet elkerülni, erre készülj lelkileg :-/.

Előzmény: Kirkira (1325)
L0riana Creative Commons License 2013.10.08 0 0 1326

Ki tudtam menni a mosdóba, saját mankót használtam. A műtét után 2 éjszakát ki lehet bírni bent, nem vészes szerintem. Adtak fájdalomcsillapítót, de 2. éjszaka már csak a nővér unszolására vettem be, annyira nem fájt, hason aludtam. A gyógytornász jött, de 3 hétig nem szabad hajlítani, így kb. 4-5 gyakorlatot megmutatott mindenkinek 15 percben, és ment is tovább. Ezután 3 hétig nem jártam gyógytornásznál, csak annak letelte után, én a műtét utáni 26. nap voltam először, aztán heti 2-3x kb. 9 hónappal a műtét utánig. Nekem is pont ezt mondta a doki, mivel nekem már 2x nem épült be korábban, amikor azonnal hajlítani kellett, elhittem neki, úgy tűnik, igaza volt :-).

Előzmény: Kirkira (1325)
Kirkira Creative Commons License 2013.10.07 0 0 1325

Nov. 6-án lesz a nagy nap. Egyre közelebb van. Mosdóba ki tudtál valahogy menni? Nekem ez az egyik nagy félelmem, a tisztálkodás, wc használat a kórházban. 

Azt olvastam, hogy nagyon lepukkant a kórház, de ahogy olvasom, a Honvéd "luxus körülményeit" ellensúlyozza a Sportkórház figyelmes személyzete! 

Fájdalom csillapítót kaptál, vagy magadnak vittél. Mert ilyenekről is írnak, hogy nem nagyon adnak. 

Ott a kórházban találkoztál gyógytornásszal, vagy csak a harmadik hét után? 

Nekem azt mondta T.A., hogy ő teljes három hét nyugalmat rendel el a lábnak, nincs semmilyen hajlítás (szemben Székesfehérvárral), mert akkor nem tud beépülni a szalag a csatornába. Neked hogy volt ez? Üdv.K.

Előzmény: L0riana (1322)
kevlár79 Creative Commons License 2013.10.07 0 0 1324

Sziasztok!

4 nap múlva pénteken végre megtörténik amire már idestova,másfél hónapja várok! :)

Pénteken műtenek Tatán,DR. Szálasy keze alatt.

 

Itt szeretném megköszönni mindenkinek,a topicban tett véleményeit,észrevételeit,igen csak megkönnyítették,és segítették a jelenlegi helyzetemet! :)

Mivel a balesetem( letapdt boka,"kiugró térd"),másfél hónapja történt,így már nagyon vártam a műtétet.

Jelen helyzetemben igyekeztem "jól" felkészülni,így az itthon töltött időt tornára,és erősítésre használtam fel,a comb izomzatának növelése érdekében.

Bár szerencsém a szerencsétlenségben,hogy jelenleg 100%-s táppénzen vagyok,mivel üzemi balesetnek elismerte a munkaadóm,és korrekten állt,áll a helyzetemhez,

de nyílván huzamosabb ideig ők sem tolerálnák a munkaképtelenségemet,ezért is választottam a lehetőséget,hogy Tatán műtsenek.

A helyi megyei kórházban DEC. elejére kaptam volna időpontot,és ha még beleszámolom a rehabilitációmat is,hát elszomorodtam.

Jelen esetben ez tűnt a legjobb,és leg kézenfekvőbb megoldásnak.

Közben kiderült hogy valószínűleg "két lépcsős" megoldás lesz,vagyis két műtét(előszőr szalagplasztika,majd térdkalács,stb...),így a kilátásaim nem a legjobbak,de legalább elkezdődik a "folyamat"! :)

 

Mégegyszer köszönet mindenkinek,és egészséges hétköznapokat nektek!

 

"az egészség nem minden,de egészség nélkül minden semmi"

 

 

L0riana Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1323

A Sportkórházban szerintem nincs nagyon szigorúan véve a látogatási idő, bár biztos ki volt függesztve, nem emlékszem. Nagyjából reggel 8 és este 8 közt látogattak mindenkit összevissza. A szobák 3-4 ágyasak voltak, elég lepukkant kórtermek, vécé és fürdő a folyosóról nyílik, szintenként 1-1 női és férfi, de nincs sok szoba, max 3-4 női és férfi szoba van szintenként. A szobákban volt tv és hűtő is, ráadásul mindkettő működött is :-).

A torna alatt bizonyos gyakorlatoknál le lehetett venni a rögzítőt.

Én azt hiszem, hogy 6 hétig hordtam rögzítőt, de a kórházban már a második éjjel hason aludtam, nem fájt. A lábfejemet/lábszáram alá tettem a párnát, így a térdemen nem volt nagy nyomás. De nem kérdeztem meg, hogy szabad-e így aludni...

Téged mikor műtenek?

Előzmény: Kirkira (1321)
L0riana Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1322

A Sportkórházban szerintem nincs nagyon szigorúan véve a látogatási idő, bár biztos ki volt függesztve, nem emlékszem. Nagyjából reggel 8 és este 8 közt látogattak mindenkit összevissza. A szobák 3-4 ágyasak voltak, elég lepukkant kórtermek, vécé és fürdő a folyosóról nyílik, szintenként 1-1 női és férfi, de nincs sok szoba, max 3-4 női és férfi szoba van szintenként. A szobákban volt tv és hűtő is, ráadásul mindkettő működött is :-).

A torna alatt bizonyos gyakorlatoknál le lehetett venni a rögzítőt.

Én azt hiszem, hogy 6 hétig hordtam rögzítőt, de a kórházban már a második éjjel hason aludtam, nem fájt. A lábfejemet/lábszáram alá tettem a párnát, így a térdemen nem volt nagy nyomás. De nem kérdeztem meg, hogy szabad-e így aludni...

Mikor műtenek?

Előzmény: Kirkira (1321)
Kirkira Creative Commons License 2013.10.04 0 0 1321

Szia Loriana! 

 

Egy hónap múlva lesz a keresztszalag pótlásom. Nagyon szimpatikus volt az orvosod(unk), mindent részletesen megbeszéltünk, megvizsgált, együtt kielemeztük az MR cd-t. Ő is javasolta a műtétet, azt mondta hogy fiatal vagyok még és aktív, így ő is ajánlja. Kaptam egy dossziét, részletes leírással a műtétről, az azt követő rehabilitáció menetéről, magáról a keresztszalag szakadásról. az aszisztense intézte az operációs időpontot is, így beutaló sem kell, csak az előzetes vérvétel, mellkas röntgen, két oldalú térdröntgen, ekg...stb. 

Még azt szeretném kérdezni tőled, hogy a kórházban a hozzátartozó bent lehet-e napközben velem, vagy van valamilyen konkrét látogatási idő és csak azon belül. 

Az operáció utáni gyógytornát azt írtad, te 3 hét után kezdted el. A torna alatt térdrögzítőben voltál, vagy levetted. Pontosan meddig hordtad a rögzítőt, éjszakára levehetted-e egy idő után? Nekem nagyon rossz emlékeim vannak erről az időszakról, mert csak hanyatt tudtam feküdni, úgy meg nem nagyon tudok aludni. 

a sportkórházban milyenek a szobák. Hány ágyasak? Bent van a mosdó, wc, vagy a folyosón? 

Előre is köszönöm válaszod.Üdv. 

 

kevlár79 Creative Commons License 2013.10.01 0 0 1320

Köszönöm válaszodat!

Akkor amint látom,marad a "majd úgy is meglátom" közhely! :)

OKT.11-re,vagy 14.-re tervezik a műtétet,bár ez még mindíg nem eldöntött.

Furcsa hogy 10nappal a műtétem előtt még nincs konkrétum...HM...

Na meg ugye azért is fontos lenne tudnom,mivel kísérővel megyek( elkísér a párom),és az Ő részére is ugye kellene szállást foglalnunk 2napra,de így ez is lutri.

Fel is hívom az orvosom,hogy van -e már esetleg fejlemény ez ügyben! :)

Szép napot neketek.

Üdv.: Robi

Előzmény: Axióma (1318)
L0riana Creative Commons License 2013.10.01 0 0 1319

Mai hír, hogy OV térdét is a Sportkórházban műtötték, szóval úgy néz ki, tényleg jó hely az :-).

Axióma Creative Commons License 2013.09.30 0 0 1318

En ket dolgot eszreveteleztem.

1. a dontheto fejreszu agyakon valami tokegyszeru es nem tul vastag szivacs van, amitol a derekam jobban fajt, mint a labam ejszaka (marmint 80 kilom meg a vekony szivacs alatta a tan sodrony alatamasztas -> keves volt, a fenekem besullyedt, a gerincem megfeszult, mind1 hogy oldalamon vagy haton fekudtem) -- de ez ellen nem tudsz tenni semmit.

2. elso este kajahoz nem hoztak keztorlesi lehetoseget, pedig mutobe tolastol kezdve azert eleg sok mindent megfogdostam (eleg csak az hogy sajat dobozos uditot, vagy az a'gy femkeretet feljebb uleshez) -- de a sajat torolkozomet keresre megvizezve behoztak

Ezen kivul nem tudok negativumot mondani. Ketagyas szobak, lapos tv, internet (de csak madzagrol, bar ma mar nem zavarna mert van mobilnetem, akkor meg nem volt), a noverek ugrottak ha kellett, elraktak a kajat es hoztak mint maradekot ke're'sre (nem volt rossz, csak nem tudtam egyszerre megenni), valaszthatsz is... Mivel nem tul sokat voltam bent, es akkor is a szobamban, magarol a korhazrol semmi nagy velemenyem nincs.

Ja, 3. is van: a latogatasi ido eleg kreten, a ferjem nem tudott a mutet utan bejonni, kesobb meg mire lehetett volna, mar a gyerekekert kellett otthon suliba menjen (a reggelt is ismeros oldotta meg, engem hetfon reggel vettek fel, bar persze akarhattam volna a vasarnap estet, de az meg tobb kieses lett volna).

Előzmény: kevlár79 (1317)
kevlár79 Creative Commons License 2013.09.29 0 0 1317

Szia!

 

Köszönöm az észrevételed,és ahogy a topicot,úgy a Te postjaidat is elolvastam,és "építkeztem" belőle! :)

Bár a részletekkel és a "járulékos dolgokkal" tisztában vagyok( műtöttek már sok alkalommal),igazából magáról a kórházról,és a körülményekről érdeklődnék leginkább. ;)

 

köszönettel...

Előzmény: Axióma (1316)
Axióma Creative Commons License 2013.09.29 0 0 1316

Tata, nem Szalasy, majdnem pont 2 eve. De ujat nem tudok mondani, ha igy is erdekel, olvasd el az ebben a topikban tett hsz-eimet (80 db eleve nem olyan sok, de ugyis egy ido utan ismetles...).

Előzmény: kevlár79 (1314)
kevlár79 Creative Commons License 2013.09.29 0 0 1315

Sziasztok!

 

Infóként:

 

Jómagamat,Szálasy főorvos úr fog műteni,( Ő az egyik csapat orvosa a Győri kézis lányoknak),és az Ő tanácsára választottam ezt a lehetőséget!

Magánrendelésével teljesen meg voltam elégedve,úgy szakmailag,mint emberileg jó benyomást tett rám.

Ha esetleg lenne más is,kit a főorvos úr műtene,vagy műtött szívesen venném a tapasztalatokat,"élményeket"! :)

 

köszönettel....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!