Keresés

Részletes keresés

rézmanó75 Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128513

Halgass öreg nénére. Higítsd ki! Plusz élesztőtàp. Max . Kétszer főzöl. :)

Előzmény: Csikky (128510)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128512

Nem tudom szombaton említettem-e?Tegyél hozzá élesztő tápot!Valószínű,hogy steril körülmények közt lett az egész gyümölcs sűrítmény előállítva és a táp hiányzik belőle,vagy kevés van benne!

Előzmény: Csikky (128510)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128511

Csak figyelem, hogy mennyire favorizáljátok a hidegtűrő élesztőket. Pedig az 50-forintos pékélesztő is majdnem ugyanazt tudja. Miért nem hallgattok Snapszira?

Többször láttam késő ősszel, hogy a szabadban, vígan rotyogott egy nagy adag alma cefre. Miközben volt vagy +5°C és budafokival erjesztettek.  Szerintem sokan túlragozzák ezt az élesztő kérdést.

 

Előzmény: Csikky (128510)
Csikky Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128510

A kialakult hűvösebb időjárás miatt, annak ellenére hogy zárt helységben van a hordó a zöld csomagolású 14°C-tól aktív borélesztővel indítottam meg a folyamatot.

Előzmény: öreg_néne_b (128506)
endrepp Creative Commons License 2016.09.27 0 2 128509

A főzőben van némi túlnyomás, ez megemeli a vízzárban a szintet.

A flegma folyik a vízzárba, annak az alkohol tartalma alacsony, mérd meg adott pillanatban, hogy konkréten mennyi.

A sisak belsejébe egy cseppentő peremet (vízorr) kell forrasztani, ha el akarod kerülni ezt, egy pár mm széles lemezcsík elég, ami kb. függőlegesen áll.

Előzmény: Pit63 (128505)
obsitos3 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128508

Meg kéne célozni 5-6 % alk. tartalmú cefrét.A gyümölcscefrék kb. ilyenek.Úgy emlékszem,1 g cukor kb 0.5 g alkohol.A 20 5-nyi cukorból lehetne 10%-os cefre,de ez inkább csak vízből vagy borból szokott összejönni,gyümölcsből nem.

Előzmény: Csikky (128496)
schankox Creative Commons License 2016.09.27 0 2 128507

A DES vízzárasoknál a kupolából valóban a vízzárba folyik a lecsapódó párlat. Rézművesnél láttam a múltkor egy "belső szoknya" megoldást, az biztosan kiküszöböli ezt a problémát. Esetleg keresd meg privátban.

Előzmény: Pit63 (128505)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128506

A húsz körüli cukor sok a normál élesztőnek, ahhoz már borélesztő kell, vagy még egy kis víz. 

Előzmény: Csikky (128496)
Pit63 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128505

Én is hasonló panasszal küzdök, ezért is jöttem ide tájékozódni. 100 l-es DES, vízzáras. Meggyőződésem szerint a kupola és az üst közötti vízzár a ludas. Érdekes módon onnan sosem  fogy el a víz, sőt, egyre növekszik a szintje. Ez leginkább úgy lehetséges, hogy a kupolára lecsapódó párlat nem az üstbe folyik vissza, hanem a vízzárba csurog. Ha a páracső zárását megnézzük egyértelműen látszik, hogy ott  törekedtek arra, hogy visszafolyjon az üst felé, vagy éppen a hűtőbe a lecsapódott párlat. Szerintem jelentős a veszteség, akár lehet 20 % is. Folyamatosan párolog a főzés alatt, ráadásul alkohol. Szóval kellene valami megoldás. Én arra gondoltam kellen egy "szoknyát" kapjon a kupola, ami szépen az üstbe vezetné vissza a párlatot, de miután új készülékről van szó, nem szívesen barkácsolok.
Ha volna tuti megoldás, azt örömmel átvenném. Te  jutottál valamire?

Előzmény: tanca1 (127327)
kezman46 Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128504

Nagyon szépen köszönöm a tanácsod, meglátjuk mennyi lesz, mivel nincs bogyózóm, de meg oldjuk, szerintem le lesz bogyózva, ha tudnám merre van a világvége, biztos szakítanák rá időt, mármint a kóstolásra :) köszönöm.

Előzmény: mili70 (128497)
sogi01 Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128503

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (128435)
mili70 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128502

Az kegyetlen munka lenne. :) Meg értelmetlen is, ha nincs magházpenész a gyümölcsben. 

Mondjuk a szőrlekefélés sem egyszerű. Én egyszer nekifogtam 300 kg. birsnél, de eluntam az életem is közben. Aztán fórumos javaslatra bevetettem a magasnyomású mosót......

Előzmény: tanca1 (128471)
TINTUS Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128501

A birs feldolgozásában a mosás a leg pocsékabb de nagynyomásu mosóval  sokat lehet lendíteni az időn .. Az ágdaráló meg símán pépesíti... kétszer kell. Aztán mehet a hordóba  a szükséges kevés vizzel. majd mehet a többi kegyszer......

TINTUS Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128500

A 100 lityis üstömben akár 10 liter alszeszt  is lehet finomítani

Előzmény: Fo Goj (128472)
TINTUS Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128499

Igen de én ajándékba kaptam egy régi nagy tudású fórumtársunktól.

Előzmény: Fo Goj (128470)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.26 0 1 128498

Az élesztők folyamatosan szaporodnak, ezt még növelni biztos felesleges.

Előzmény: Csikky (128496)
mili70 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128497

Az attól függ milyen párlatot szeretnél. Ha  a törkölyös íz felé szeretnél elmenni, akkor hagyd benne a kocsányt. Ellenkező esetben bogyózd le. Én idén csináltam ilyet is, és olyat is. ( ha jársz erre a  világ végén by: Green Corner szívesen megkínállak belőlük, hogy legyen összehasonlítási alapod  )  Mindkettőnek meg van a feelingje.  Nálam nem volt felhabzás, igaz, hogy használok habzásgátlót. Egy kupaknyit rakok a 100-as  főzőbe. Mindkét verziónál jól teleraktam a főzőt. ( a vízzár aljáig ) A bogyózottal nem is volt semmi baj, de a kocsányosnál a melegedő lé nagyon felemelte a törkölyt, és odaszorította a kupola aljához. Középen meg nem tudott kellőképp távozni a gőz, ezért a vízzárnál kezdte kinyomni a cefrét. Még jó, hogy mindjárt észrevettem. Lekaptam a kupolát, és kivettem belőle egy vödör cefrét. Utána már minden ok. volt.

Előzmény: kezman46 (128486)
Csikky Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128496

Gondolod? Ez egy gyümölcs velő tömèny cukorral tartósítva.   A 40kg-hoz tettem cca. 50l vizet, igy lett 20as cukorfoka. Erjed, mert erős, szúrós szaga van, de mèg mindig rohadt èdes pedig egy hete a hordóban már.

Előzmény: snapszmester (128492)
mili70 Creative Commons License 2016.09.26 0 1 128495

Valakik esküsznek az 50-50 arányra, birs és alma. De hallottam már 70-30 és 30-70 arányt is. Egyébként tőlünk délebbre is almával vegyítik. 

Előzmény: Fo Goj (128472)
Csikky Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128494

Fènyezès nèlkül, de szemèly szerint èn ( is) sokat tanultam a hsz-ekből. Csendben követtem az esemènyeket, ha valamit nem èrtettem kèrdezrem. Pár főzèst elcsesztem, de legközelebb már előnyt kovácsoltam ebből is. Valahol úgy gondolom, a siker közös, nèlkületek nem sikerülhetett volna!

Köszönöm!

Előzmény: rézműves1 (128491)
Csikky Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128493

Labor szakzárs! Szívemből szóltál! Az eredmènyeink után szinte megtáltosodtunk, nagyon jól esett az elismerès, megkoronázta a főzèssel töltött estèinket! :)

Előzmény: Törölt nick (128487)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.26 0 1 128492

Az élesztő mennyisége nem javít, talán ha higitanad a cefret.

Előzmény: Csikky (128483)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128491

Most már köszi, elég a "szidolozásból", mert a szülinapomra olyan fényes leszek, hogy elmehetnék világítótoronynak...:):):)))...

Egyébként is itt a fórumon, van bizony még egy két nagy tudású "szaki", aki már sajnos mostanában egyre ritkábban hallatja a szavát.

De a gondolataik, tapasztalásaik ott vannak a "hsz"-ek között és ti valószínűleg olvastátok is ezeket, mert az eredményeiteken ez meg is látszik...

Előzmény: Törölt nick (128487)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.26 0 1 128490

Mint ígértem neked...pár fotó a "szeretett" Főzőmről és a külön 25L szimpla sörös tisztázó rendszeremről,egy kis kiegészítéssel....

Előzmény: 72lakiluk (128447)
foxrudi Creative Commons License 2016.09.26 0 2 128489

Nahát!Akkor most gratulálhatok??

  Ejj, de csendes vagy!

   Na, most már lássuk a medvét!! :-) :-)

Előzmény: rézműves1 (128484)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128488

Igen a Szegedi versenyen voltak ők is....Nem értem hogy miért nem "bukik" már ki belőlük:)) Nincs miért szerénykedniük:)) Büszkék lehetnének pedig,nem is akármennyire!:))

Előzmény: Szikla001 (128485)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128487

:)) csikky fórumtárssal már szóban értekeztünk a következő megmérettetésünkről....innen már nem visszafelé,hanem csak előre szeretnénk mindketten menni,jössz velünk,jó kis csapat leszünk,hiszen elkéne még azért nekünk egy igen tapasztalt és szakmailag -gyakorlatban-megoldásokban,felkészült naprakész "szaki" is a személyedben:)) A többi mellékes hogy nyernénk-e vagy  sem,csak jól érezzük magunkat a versenyeken:))

Előzmény: rézműves1 (128484)
kezman46 Creative Commons License 2016.09.26 0 0 128486

Egy költői kérdés, az öregektől, öcsémnek kevés szőlője lett idén, azt mondja főzzük ki, kérdésem, bogyózzuk le mindenképpen, és meddig lehet tölteni a főzőt, mennyire habzik? Kösz a segítséget előre is.

Szikla001 Creative Commons License 2016.09.26 0 2 128485

No,ha ez a Szegedi versenyen van az szuper.

  A magánfőzők sikere magáért beszél,és óriási pozitívum,előrelépés a pálinka útján.

 Nálunk kicsivel korábban zajlott Palóc Pálinka és Párlatverseny,de itt is sikeresek voltak a magánfőzők,igaz mindösszesen 5 induló volt csak.:-) :-(

 csináltam egy kimutatást,mert a neten fent vannak az eredmények.

  Összesen 16 db  érem! 4 bronzérem,8 ezüstérem,4 aranyérem,és ebből 2champion lett.

 Mellette itt az összes beadott minta érmes lett.Ja!és 2 külön díj is gazdára talált.

 Persze kevesebben voltak mint az előző versenyeken,de egy év kimaradt,valószínűleg szponzori támogatók hiánya ,vagy egyéb "po......i" fordulat miatt.:-(

  Mindegy is,az a lényeg a magánfőzők egyre ügyesebbek,és fejlődőképesek!!

Előzmény: Törölt nick (128462)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.26 0 2 128484

Először is gratulálok neked is az elért sikerekhez, mert szerintem te is az "olvasók" közé tartozol...

Másrészt szerintem kedvet csináltatok az ilyen megmérettetéshez.

 

Őszintén megmondom, hogy eddig engem nem nagyon izgatott a főzésnek ez a része, mert a család és az ismerősök eléggé elismertek eddig és az nekem bőven elég volt.

Lehet, hogy át kell értékeljem a dolgot...DD...

Előzmény: Csikky (128448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!