Nem tudom szombaton említettem-e?Tegyél hozzá élesztő tápot!Valószínű,hogy steril körülmények közt lett az egész gyümölcs sűrítmény előállítva és a táp hiányzik belőle,vagy kevés van benne!
Csak figyelem, hogy mennyire favorizáljátok a hidegtűrő élesztőket.Pedig az 50-forintos pékélesztő is majdnem ugyanazt tudja. Miért nem hallgattok Snapszira?
Többször láttam késő ősszel, hogy a szabadban, vígan rotyogott egy nagy adag alma cefre. Miközben volt vagy +5°C és budafokival erjesztettek. Szerintem sokan túlragozzák ezt az élesztő kérdést.
A kialakult hűvösebb időjárás miatt, annak ellenére hogy zárt helységben van a hordó a zöld csomagolású 14°C-tól aktív borélesztővel indítottam meg a folyamatot.
A főzőben van némi túlnyomás, ez megemeli a vízzárban a szintet.
A flegma folyik a vízzárba, annak az alkohol tartalma alacsony, mérd meg adott pillanatban, hogy konkréten mennyi.
A sisak belsejébe egy cseppentő peremet (vízorr) kell forrasztani, ha el akarod kerülni ezt, egy pár mm széles lemezcsík elég, ami kb. függőlegesen áll.
Meg kéne célozni 5-6 % alk. tartalmú cefrét.A gyümölcscefrék kb. ilyenek.Úgy emlékszem,1 g cukor kb 0.5 g alkohol.A 20 5-nyi cukorból lehetne 10%-os cefre,de ez inkább csak vízből vagy borból szokott összejönni,gyümölcsből nem.
A DES vízzárasoknál a kupolából valóban a vízzárba folyik a lecsapódó párlat. Rézművesnél láttam a múltkor egy "belső szoknya" megoldást, az biztosan kiküszöböli ezt a problémát. Esetleg keresd meg privátban.
Én is hasonló panasszal küzdök, ezért is jöttem ide tájékozódni. 100 l-es DES, vízzáras. Meggyőződésem szerint a kupola és az üst közötti vízzár a ludas. Érdekes módon onnan sosem fogy el a víz, sőt, egyre növekszik a szintje. Ez leginkább úgy lehetséges, hogy a kupolára lecsapódó párlat nem az üstbe folyik vissza, hanem a vízzárba csurog. Ha a páracső zárását megnézzük egyértelműen látszik, hogy ott törekedtek arra, hogy visszafolyjon az üst felé, vagy éppen a hűtőbe a lecsapódott párlat. Szerintem jelentős a veszteség, akár lehet 20 % is. Folyamatosan párolog a főzés alatt, ráadásul alkohol. Szóval kellene valami megoldás. Én arra gondoltam kellen egy "szoknyát" kapjon a kupola, ami szépen az üstbe vezetné vissza a párlatot, de miután új készülékről van szó, nem szívesen barkácsolok. Ha volna tuti megoldás, azt örömmel átvenném. Te jutottál valamire?
Nagyon szépen köszönöm a tanácsod, meglátjuk mennyi lesz, mivel nincs bogyózóm, de meg oldjuk, szerintem le lesz bogyózva, ha tudnám merre van a világvége, biztos szakítanák rá időt, mármint a kóstolásra :) köszönöm.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az kegyetlen munka lenne. :) Meg értelmetlen is, ha nincs magházpenész a gyümölcsben.
Mondjuk a szőrlekefélés sem egyszerű. Én egyszer nekifogtam 300 kg. birsnél, de eluntam az életem is közben. Aztán fórumos javaslatra bevetettem a magasnyomású mosót......
A birs feldolgozásában a mosás a leg pocsékabb de nagynyomásu mosóval sokat lehet lendíteni az időn .. Az ágdaráló meg símán pépesíti... kétszer kell. Aztán mehet a hordóba a szükséges kevés vizzel. majd mehet a többi kegyszer......
Az attól függ milyen párlatot szeretnél. Ha a törkölyös íz felé szeretnél elmenni, akkor hagyd benne a kocsányt. Ellenkező esetben bogyózd le. Én idén csináltam ilyet is, és olyat is. ( ha jársz erre a világ végén by: Green Corner szívesen megkínállak belőlük, hogy legyen összehasonlítási alapod ) Mindkettőnek meg van a feelingje. Nálam nem volt felhabzás, igaz, hogy használok habzásgátlót. Egy kupaknyit rakok a 100-as főzőbe. Mindkét verziónál jól teleraktam a főzőt. ( a vízzár aljáig ) A bogyózottal nem is volt semmi baj, de a kocsányosnál a melegedő lé nagyon felemelte a törkölyt, és odaszorította a kupola aljához. Középen meg nem tudott kellőképp távozni a gőz, ezért a vízzárnál kezdte kinyomni a cefrét. Még jó, hogy mindjárt észrevettem. Lekaptam a kupolát, és kivettem belőle egy vödör cefrét. Utána már minden ok. volt.
Gondolod? Ez egy gyümölcs velő tömèny cukorral tartósítva. A 40kg-hoz tettem cca. 50l vizet, igy lett 20as cukorfoka. Erjed, mert erős, szúrós szaga van, de mèg mindig rohadt èdes pedig egy hete a hordóban már.
Fènyezès nèlkül, de szemèly szerint èn ( is) sokat tanultam a hsz-ekből. Csendben követtem az esemènyeket, ha valamit nem èrtettem kèrdezrem. Pár főzèst elcsesztem, de legközelebb már előnyt kovácsoltam ebből is. Valahol úgy gondolom, a siker közös, nèlkületek nem sikerülhetett volna!
Labor szakzárs! Szívemből szóltál! Az eredmènyeink után szinte megtáltosodtunk, nagyon jól esett az elismerès, megkoronázta a főzèssel töltött estèinket! :)
Igen a Szegedi versenyen voltak ők is....Nem értem hogy miért nem "bukik" már ki belőlük:)) Nincs miért szerénykedniük:)) Büszkék lehetnének pedig,nem is akármennyire!:))
:)) csikky fórumtárssal már szóban értekeztünk a következő megmérettetésünkről....innen már nem visszafelé,hanem csak előre szeretnénk mindketten menni,jössz velünk,jó kis csapat leszünk,hiszen elkéne még azért nekünk egy igen tapasztalt és szakmailag -gyakorlatban-megoldásokban,felkészült naprakész "szaki" is a személyedben:)) A többi mellékes hogy nyernénk-e vagy sem,csak jól érezzük magunkat a versenyeken:))
Egy költői kérdés, az öregektől, öcsémnek kevés szőlője lett idén, azt mondja főzzük ki, kérdésem, bogyózzuk le mindenképpen, és meddig lehet tölteni a főzőt, mennyire habzik? Kösz a segítséget előre is.
A magánfőzők sikere magáért beszél,és óriási pozitívum,előrelépés a pálinka útján.
Nálunk kicsivel korábban zajlott Palóc Pálinka és Párlatverseny,de itt is sikeresek voltak a magánfőzők,igaz mindösszesen 5 induló volt csak.:-) :-(
csináltam egy kimutatást,mert a neten fent vannak az eredmények.
Összesen 16 db érem! 4 bronzérem,8 ezüstérem,4 aranyérem,és ebből 2champion lett.
Mellette itt az összes beadott minta érmes lett.Ja!és 2 külön díj is gazdára talált.
Persze kevesebben voltak mint az előző versenyeken,de egy év kimaradt,valószínűleg szponzori támogatók hiánya ,vagy egyéb "po......i" fordulat miatt.:-(
Mindegy is,az a lényeg a magánfőzők egyre ügyesebbek,és fejlődőképesek!!
Először is gratulálok neked is az elért sikerekhez, mert szerintem te is az "olvasók" közé tartozol...
Másrészt szerintem kedvet csináltatok az ilyen megmérettetéshez.
Őszintén megmondom, hogy eddig engem nem nagyon izgatott a főzésnek ez a része, mert a család és az ismerősök eléggé elismertek eddig és az nekem bőven elég volt.