Keresés

Részletes keresés

KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.16 0 0 136
"aki meg vezetőit, az (remélhetően) tudja, hogyan kell fellépnie és előadnia magát"

Na erről tudnék horror történeteket mesélni. Láttam én már olyan önéletrajzot, ami úgy kezdődött, hogy "Kiskunlacházán születtem, édesapám nyaktekercs-csévélő volt, édesanyám pedig sajtpapír-bodorító..." És az illető komoly, vezetői állásra pályázott! De hogy ne csak másokat szidjak: én átlag felett adok arra, hogy normálisan jelenjek meg, ezzel együtt vagy egy tucat hasznos tanácsot kaptam egy tréningen arra, hogy hogyan tudnék javítani a ruházkodásomon...

Olyan ez, mint a kommunikációs tréning: a profik minden alkalmat megragadnak, hogy elmenjenek, az amatőrök meg azt mondják: mi a francnak, tudok én beszélni!

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: Kipper (135)
Kipper Creative Commons License 2000.05.16 0 0 135
KÁGÉ: Jó ötlet, bár szvsz kis hazánkban nincs erre fizetőképes kereslet. Aki beosztotti munkát keres, az nem erre fog áldozni, aki meg vezetőit, az (remélhetően) tudja, hogyan kell fellépnie és előadnia magát. Mindenkinek ajánlom a Testbeszéd című könyvet, aki ilyen elbeszélgetésre készül...
wicca Creative Commons License 2000.05.16 0 0 134
:-)))))
Miért is ne?
Én is erre gondoltam, hogy ez a gond. Csak a cég érdekeit nézik. ugyanakkor, ha segít nekem, azzal ő is nyer, hiszen elhelyez, megkapja a lét.
Előzmény: KÁGÉ (132)
Harvester Creative Commons License 2000.05.16 0 0 133
Találkoztam már olyan fejvadásszal, aki felajánlotta, hogy segít felkészülni az interjúra, nézzük át az önélatrajzot, mit érdemes elmondani, mit nem, hogyan kell megjelenni, stb.

Előzmény: KÁGÉ (132)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.05.16 0 0 132
Amit te hiányolsz, az szerintem egy másik szolgáltatás, a karrier-tanácsadás. Állítólag léteznek ilyen cégek is (külországokban). A különbség az, hogy a fejvadásznak a cég az ügyfele, a karrier-tanácsadónak meg te vagy az ügyfele. Persze ez azt jelenti, hogy a fejvadásszal szemben, ennek te fizetsz, és nem a cég. Esetleg alapítsunk egy karrier-tanácsadót?

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: wicca (131)
wicca Creative Commons License 2000.05.16 0 0 131
nekem is vegyes a tapasztalatom a fejvadászokkal. akkor most itt nevén nevezzük őket, és "ingyen reklámot" csinálunk nekik? :-)

Nnna jóóó. Alant, vagy egy másik topicban már nem emlékszem, emlegették a graftont. Valóban olyan, mintha csak az angol nyelvtudás számítana. Még nem közvetítettek ki semmit. Az ahc-nél velem nagyon kedvesek voltak, de ez egy kisebb cég - legalábbis amikor ott voltam. Nekem legjobban az adecco jött be. Több álláskeresésemkor oda adtam be a papíromat, és mindig volt 1-2 hónapon belül ajánlatuk. Nálam ők a listavezetők. Még kisebb cégeknél is voltam... de mostanában nem tartom azokkal a kapcsolatot, így inkább nem mondok semmit.

Amit én hiányolok a fejvadászoknál az a segítség. Ezt azt hiszem írtam már. nem mondják meg, hogyan vieslkedj, milyen legyen az önéletrajzod... magyarul hogyan adjad el magad jobban. Számomra ezek nem evidens dolgok, és az adott céget mégis ők ismerik jobban...

ps: holnap megyek állásinterjúra...

Előzmény: Kipper (129)
bübüke Creative Commons License 2000.05.16 0 0 130
Ugorjatok át az én topikomba is...
Címe: Munkatársat kerestünk...
Kipper Creative Commons License 2000.05.16 0 0 129
Csak hogy ne üljön a topic: Nektek milyen tapasztalataitok vannak a különböző fejvadászokkal? Az elmúlt 10 évben én elég sokkal kapcsolatba léptem, és a benyomásaim erősen eltérőek - érdekelnének a Tieitek is!

Az egyik véglet a Recruitment International és az ahc, akik pl. megengedték maguknak, hogy még köszönőlevelet se küldjenek, ami szvsz szakmai hozzá nem értésről árulkodik egy felső vezetői pozíció esetében. (Ők ezentúl hiába hirdetnek bármit is, úgysem fogok rá jelentkezni.) A másik véglet a P&Bert és a Szabó International, akik a legkorrektebbek voltak az általam megismertek közül. Ők pl. rögtön szóltak, ha a megpályázott állás túl alacsony kaliberű volt, hogy ne fussuk a felesleges köröket.

Káposzta Creative Commons License 2000.05.05 0 0 128
SZVSZ nincs sok ertelme. Ha te kellesz nekik akkor ugyis elernek, ha nem akkor meg kar farasztanotok egymast.
Előzmény: KissMe (127)
KissMe Creative Commons License 2000.05.05 0 0 127
Sziasztok! Szerintetek mit jelent a pályázat beadása utáni follow-up? Vagyis mennyi idő után nem ciki (vagy ciki?) felhívni a hirdetés feladóját, hogy mégis hol kötött ki az ember gondosan összeállított önéletrajza?
A külföldi szakirodalom ugyanis azt írja, hogy ne sajnáljuk a follow-up munkát, a követést.

Üdv

Káposzta Creative Commons License 2000.05.04 0 0 126
Ez tenyleg igy van. Tobbszor hallottam, hogy olyan munkara ahol egesz nap Excel fajlokat kell irni elvarjak a magas foku PC-s es Unixos ismeretet valamin a jo kommunikacios keszseget.
Aztan IT teruleten igencsak munkaerohiany van, orulnek ha kapnak valakit aki nagyjabol megfelel.
Előzmény: KÁGÉ (124)
Kipper Creative Commons License 2000.04.28 0 0 125
Sziasztok! Nekem pont ellentétes tapasztalatom van, mint KÁGÉ-nak: A munkaadóm összes megjelölt követelményének megfeleltem, aztán kiderült, hogy ennek a felére sincs szükség, így egész nap csak unatkozom és már keresem is az újabbat. Ez sem jó!
KÁGÉ Creative Commons License 2000.04.28 0 0 124
Én már jártam olyan interjún, ahol a hirdetésben szintén kértek fényképet, és nem küldtem! Ennek ellenére behívtak interjúra, és a fényképet ott adtam át az interjún.

SZVSZ az álláshírdetések tele vannak olyan követelményekkel, amit a munkáltató nem gondol komolyan, csak úgy gondolta, hogy jól mutat a hirdetésben. A mostani állásom hirdetése négy feltételt sorolt fel, amiből én kettővel nem rendelkeztem, mégis megkaptam az állást...

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: kzt (123)
kzt Creative Commons License 2000.04.28 0 0 123
KissMe, igazad van, ha kifejezetten kerik a fenykepet, akkor egyertelmu a dolog: vagy kuldesz, vagy rogton hatrannyal indulsz. Abban nem voltam biztos, hogy elso jelentkezeskor illik-e kuldeni.
Smink tekinteteben nem vagyok illetekes, de ruhara vonatkozoan az a tapasztalatom, hogy ha nem is ki, de fel kell ill. erdemes oltozni. Nyomatekosan emlitettek tobb helyen is, hogy ing-nyakkendo-zako ajanlott mindennapi oltozet. Ezert persze nem rugnak ki, de nem erdemes emiatt vitaba bonyolodni. Ha fel vagy oltozve, maskent is kezelnek a munkahely(ed)en, pl. rogton latjak, hogy ki a konzultans ;). Extrem pelda, mikor egy tropusi orszagban vartak ugyanezt el, konnyiteskent fel ora utan levehettem a nyakkendot ;).

kzt

Előzmény: KissMe (120)
KissMe Creative Commons License 2000.04.28 0 0 122
Hát nem tudom, lehet, hogy én vagyok különc, de ezt én nem vettem észre.
Szerintem akinek van egy alapvető kis jóízlése, annak nem kell elmagyarázni, hogy nem farmerben és tornacipőben megyünk, és nem veszünk fel fekete harisnyanadrágot rózsaszínű szoknyához stb.

Üdv

Előzmény: KÁGÉ (121)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.04.28 0 0 121
Na ez az amit én úgy mondtam, hogy nem az a lényeg, hogy olyat alakíts, amivel felvesznek, hanem hogy megmutasd magad, és találj egy olyan céget, akiknek olyannak kellesz, amilyen vagy...

Egyébként az öltözködésen nagyon sok múlik. Szinte minden. Amikor belépsz az interjúra 10-20 mp alatt kialakul rólad egy kép, és az a kép alapvetően befolyásolja az interjú egész lefolyását! De persze ez - még egyszer mondom - nem azt jelenti, hogy színésznek kell lenni, hanem azt, hogy gondosan ki kell választani, hogy milyen módon tudod a leginkább kedvező, de őszinte, valódi képet mutatni.

Üdv

KÁGÉ

Előzmény: KissMe (120)
KissMe Creative Commons License 2000.04.28 0 0 120
kzt, végül is igaz lehet, hogy a külső alapján ítélnek, de ha külön kérik, és mégsem küldök képet, azt lehet, hogy hátrányként fogják értékelni. Ezért aztán jobb a békesség alapon megy a fotó.
Az e-mailes csatolt pályázatokat én Word 6.0/95 formátumban küldöm, holott magasabb verziójú szövegszerkesztővel írom, mindig elmentem ilyen formátumban. Hátha valaki még nem halad eléggé a technikai fejlődéssel. Eddig még nem kaptam negatív visszajelzést.
A ruházkodást pedig szerintem nem veszik olyan súllyal számításba, mint ahogy az egyesek gondolják. No nem a fejvadászok, hanem a megbízóik. Amikor én mentem szerdán, akkor még sminkkészletet is vittem magammal, hogy majd szépen kifestem az arcom. Aztán meggondoltam magam, és nem bántam meg, mert a hölgy, aki az interjút készítette velem, egyáltalán nem volt sminkelve. Hülyén éreztem volna magam mellette több kiló festékkel az arcomon.

Üdv

Előzmény: kzt (119)
kzt Creative Commons License 2000.04.28 0 0 119
KissMe, KaGe,

kosz a fenykepes tippeket.
Eddigi tapasztalataim fenykepekkel / arcberendezes fontossagarol:
Nemeto.-ban fontos, mellkep / igazolvanykep altalaban hozzatartozik az oneletrajzhoz.
Angliaban fenykepet nem illik kerni (ugye nem rasszistak) de nagyon a megjelenesed alapjan itelnek meg. Meg akkor is, ha csak a hatso szobaban a unix dobozzal szemezel egesz nap. Egy fejvadasz nem sajnalta az idot, hogy cipotol nyakkendoig atbeszeljuk, hogy
miben is megy/miben nem megy az ember, mivel szemelyesen nem latott elotte... ;)
A Nokianal (Bp) altalanos gyakorlat, hogy a felveteli bohockodas vegen fenykepet keszitenek a jeloltekrol, mert nev alapjan esetleg nem emlekeznenek rajuk (de a kis pofijukat inkabb meg tudjak jegyezni).

Harvester, es masok oneletrajz formatum ugyeben:
Word eddig nyero volt, bar van aki mas formaban kerte. A legtobb cegnek mostanaban van sajat formaja, amibe ki kell toltogetni az eletrajz megfelelo reszeit.
Elolvasasban eddigi dijnyertes nalam a Vodafone Bp, a kovetkezo orokbecsu megnyilatkozasukkal: Nem tudtuk kinyitni az emailjet, ezert nem valaszoltunk. Allitolag IT ceg, vagy mi...

Udv.: kzt

A hely szelleme Creative Commons License 2000.04.28 0 0 118
Igen, ebben lehet vmi...
Előzmény: KÁGÉ (117)
KÁGÉ Creative Commons License 2000.04.28 0 0 117
Egy fejvadász nekem azt tanácsolta, hogy SOHA ne küldjek fényképet, még akkor sem, ha kifejezetten kérik. Az a baj vele ugyanis, hogy önkéntelenül KIZÁRÓLAG a fénykép alapján ítélik meg az embert, és nem az alapján, amit az önéletrajz mutat. Ez akár még jól is jöhet néha, de sajnos teljességgel kiszámíthatatlan, hogy milyen hatást váltasz ki az illetőből. Lehet, hogy az orrod hasonlít valakiére, akit az illető utál, és öntudatlanul egy negatív kép idéződik fel benne, és kész. Szóval annyira kiszámíthatatlan a hatás, hogy legjobb nem küldeni. Kivéve persze, ha valaki recepciósnak, fotomodellnek stb. jelentkezik. :))

Apróságnak tűnik, de amikor egy állásra harminc jelentkező van, és az illető csak tízet akar behívni az interjúra, akkor ilyen apróságokon múlik, hogy az önéletrajzod melyik kupacba kerül...

Üdv

KÁGÉ

A hely szelleme Creative Commons License 2000.04.28 0 0 116
Nos, pont ilyeneket nem érdemes küldözgetni. Ezekkel tényleg gond szokott lenni. De egy Word2000-ben írt RTF-et egy Word1.0 is meg tud nyitni. Ennél már csak a TXT file a jobb, de azt nem lehet megformázni.
Előzmény: Káposzta (115)
Káposzta Creative Commons License 2000.04.28 0 0 115
Tök mindegy, úgyis mindig pont azt nem tudják elolvasni amit küldesz, minden mást igen.
Pl. HTML, pdf...
Előzmény: A hely szelleme (113)
Harvester Creative Commons License 2000.04.28 0 0 114
Ez attól függ, milyen helyre pályázol. Egy IT vagy egyéb műszaki állás esetén a levél címzettje szerintem könnyedén megbírkózik egy csatolt word file-al. Meg szerintem bármilyen állás esetén. Néhány közintézményben még van DOS-os Novell, Pmail levelezővel, itt tényleg nehezebb egy word file megnyitása. Én eddig mindíg word attachmentet küldtem és nem volt belőle probléma.

Fotót szerintem leginkább csak fejvadászok kérnek, nehogy ebbe kössön bele a megrendelőjük, meg "jól mutat". De szerintem ha nem kell reprezentálni egy adott munkakörben, nem igazán érdekli őket hogy néz ki a búrád, ha jó vagy.

Harvester

Előzmény: A hely szelleme (113)
A hely szelleme Creative Commons License 2000.04.28 0 0 113
Szerintem az RTF formátum nyerőbb.
Előzmény: Káposzta (112)
Káposzta Creative Commons License 2000.04.28 0 0 112
SZVSZ ha emilben küldöd el, érdemes sima emilként és word fájlban csatolva is elküldeni, mert sokan nem tudják a word fájlt kinyitni, ha mégis akkor viszont mutatósabb és olvashatóbb.
Előzmény: KissMe (111)
KissMe Creative Commons License 2000.04.28 0 0 111
kzt, fényképet csak akkor szoktam csatolni, ha külön kérik. Akkor viszont csak levélben tudom elküldeni az önéletrajzomat, mert nincs beszkennelt képem. Amúgy - ha van e-mail cím megadva - inkább e-mailen küldöm el a pályázataimat.

Üdv

Előzmény: kzt (107)
Cinny Creative Commons License 2000.04.27 0 0 110
Remélem még nem merült fel (most sajnos nincs túl sok időm átolvasni) a topicot, mindenesetre mostanában nagyon elharapódzott munkáltatói részről munkavállalók vállalkozóként, vállalkozói szerződés keretében történő alkalmazása, így bár magasabb (sokszor többszörös) jövedelmet kapnak, ugyanakkor jóval kevesebb jog illeti meg őket.

Személyes tapasztalatom (jelenleg is ilyen formában dolgozom), hogy utazási, ebéd, hasonló hozzájárulások, éves szabadság, betegség stb ügyileg elég kiszolgáltatottá válhat az ember, s bár jelenlegi szerződésemben rögzítve vannak ezek a jogaim nem tudom, hogy esetleges jogvita esetén mennyire lenne igazam.
Persze voltam már hasonló helyzetben, s azon a munkahelyen ilyen szociális kérdések még csak fel sem merültek, végkielégítésről még véletlen sem esett szó, viszont a felmondási időt le kellett tölteni.
S ne is beszéljünk az egyéni vállalkozóvá válás és lét folyamatáról; a magyar bürokrácia útvesztőiről melyben bolyongva kell valahogy a különböző furfangos nyomtatványokat megfelelő helyre eljuttatni (s persze a magaddal hurcolt papírok dokumentációk igazolások stb száma mindig 1-el kevesebb az előírtnál)szóval jó móka.

Gonoszka2 Creative Commons License 2000.04.27 0 0 109
mér=még
mértékbe=mértékben.
Ja a fizetésről ne is beszéljünk. :o(((
Előzmény: Raul (103)
Gonoszka2 Creative Commons License 2000.04.27 0 0 108
Na az nekem sincs, ezért vagyok ugyanott 8 éve, mér a munka sem változott olyan mértékbe.

ÚTÁLOM AZ EGÉSZET:o)))))))))))))))))))))))

Előzmény: Raul (103)
kzt Creative Commons License 2000.04.27 0 0 107
Lopez,

a diploma (papir) megletetet minden munkaado sajat szajaize szerint biralja el. Europaban altalaban a nemet hozzaallas divik, es sokra ertekelik papit (a vele jaro cimet meg kulonosen!), mivel az mutatja, hogy onalloan tudsz dolgozni es megvannak az alapismereteid a teruleten (a cimet meg olyan szepen lehet a nevjegyre/ajtora irni). Angolszasz orszagokban inkabb referencia(i)d es tapasztalataid alapjan biralnak el, es senkit nem erdekel a papirod, szintugy a nyelvvizsgad sem. Sot, meg gyanus is, ha tul sok van.

Szerintem meg nagy szakmai tapasztalattal is erdemes egy (tradicionalis szakmai) felsofoku papirba befektetni, mivel adott esetben ez kinyithatja az ajtot a haladasod elott. Az ujfajta felsofoku kurzusokkal erdemes ovatosan banni, en mar talalkoztam olyan (komoly) fejvadasszal, aki kimondta, hogy MBA diplomasok olvasatlanul mennek a kerek irattartoba az asztal ala (=szemetes).

Ha fejvadasszal dolgoztatsz, erdemes rakerdezni hogy van-e valami, amit valtoztatna az oneletrajzodon (kulalak, reszletesseg). Nagyon jo tippeket tudnak adni.

Egy kerdes: szokas mostanaban fenykepet csatolni az oneletrajzhoz?

kzt

Előzmény: szenyor Lopez (93)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!