Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128581

A szilva nem cukrozott, ez ládákban van és gyümölcs formátumú, ma délután kezdem majd magozni! 2x ugyanabba a sz@rba nem lépek bele!

A fajta "Presenta".

Tegnap mikor elhoztam tőle, akkor emlitette, hogy magas a pH érték és a cukor is, javasolja a citromsavas beavatkozást.

Igazán én nem akarom ezt a húrt fesziteni, mert ha az ember rossz adatokkal látott el, akkor most én is hülyeségeket irtam nektek, de azért gondolom egy nemzetközileg elismert főzőmester nem beszél a levegőbe. Mindennel együtt megcsinálom hagyományosan sav nélkül ahogy szoktam is volt és ha leforrt és a bunda lesüllyedt azonnal főzöm. Igy nem kell savazgatni (eddig mint emlitettem soha nem savaztam korábban sem).

 

Előzmény: obsitos3 (128579)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.28 0 1 128580

Ez magas cukortartalmú szilva fajta. 
http://kelenvolgyidiszfaiskola.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1184577

Mondjuk, van ára a csemetének rendesen...

Előzmény: obsitos3 (128579)
obsitos3 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128579

Nézegetek egy táblázatot,miszerint a szilva átlagos cukortartalma 90-110 g/l,ami 10-12 cukorfoknak v.mustfoknak felel meg.Ha ez a szilva 22-es,akkor esetleg ez a szilva is cukrozott,mint az előző lekvár?Bocs,velő.A segédeszközöm szerint ez kb. 230-240 g/l cukortartalomnak felel meg.

Előzmény: Csikky (128577)
endrepp Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128578

Savazással nem ártasz, biztonságosabbá teszed a folyamatot, kérdés, hogy van-e miért? Ilyen hideg időben, egészséges gyümölcsöt, ha mód van azonnal főzni nem feltétlenül kell savazni.

Más részről pedig szakembertől vetted az anyagot, kaptál hozzá tanácsod, legcélszerűbb, ha megfogadod. Én szeretem a Brill törkölyeit. :)

Előzmény: Csikky (128577)
Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128577

Nem én fokoltam és mértem rajta pH-t, hanem a főzőmester-főzde tulajdonos, akitől vettem a gyümölcsöt. (Brill)

Előzmény: endrepp (128576)
endrepp Creative Commons License 2016.09.28 0 1 128576

Aminek magas a pH értéke savazni érdemes (körte, eper, bodza..), ha tárolni kell a cefrét és nincs mód erjedés után azonnal főzni szintén savazni érdemes, főzdés ezért ajánlja.

A szilvalé cukorfokának megállapítását hogy oldottad meg? Ha fokolóval, akkor az becsap téged, mert "nem csak cukorfok" fogja meghatározni a szilvalében a hydrometer merülését, hanem az összes összetevő együttesen.

Előzmény: Csikky (128575)
Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128575

Magam eszétől eszembe nem jutott volna, hogy savazzam, lévén soha nem csináltam még ilyet ezért kérdeztem a ti véleményetek is. 

A főzőmester akitől vettem az anyagot tegnap, ő javasolta erősen....

Körtés01 is ajánlotta. Ilyenkor egy kicsit elbizonytalanodok ezen a savazós dolgon, egy kicsit ez már túl van dimenzionálva szerintem, mert eddig sem savaztam és tudtam jó nedüket készíteni.

 

Előzmény: Green Corner (128574)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.28 0 1 128574
Előzmény: Csikky (128573)
Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128573

Ezt most nem értem mire gondolsz?

 

Előzmény: snapszmester (128572)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128572

Nem csak cukorfok és én nem savaznam a szilvat.

Előzmény: Csikky (128566)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128571

A citromsav lebomlik só és észterré. Akkumlátor szakbolt, a Szilor az jó választás.

Előzmény: Csikky (128569)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128570

Igen. A Pálinka főzőben puhítottam, annyi vízben, hogy ellepje, a sisak hőmérő 85 C fokot mutatott ekkor elzártam a fűtést, hagytam kihűlni. Másnap cefrézés. Az előfőzés ideje alatt a hűtőcsőből valami légzésbénító büdös terpentin- olajos hígító szag jött ki. Beleszagoltam, elakadt a lélegzetem és  8-10 másodpercig nem tudtam levegőt venni.

Előzmény: tanca1 (128516)
Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128569

Miért nem jó a citromsav?

Kénsavat hol tudok venni?

 

Soha nem savaztam még cefrét életemben! :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128568

A fórumon beírod a keresőbe, akkor találsz villanyoszlopra tekertet is.

Előzmény: mjani68 (128564)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.28 0 1 128567

Citromsavat ne! Viszont kénsavból 3dl/q.

Előzmény: Csikky (128566)
Csikky Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128566

Lenne egy kérdésem.

Tegnap vettem Presenta nevű szilvát, cukorfoka 22-es, pH:4. Mennyi citromsav ajánlott /1q?

sogi01 Creative Commons License 2016.09.28 0 1 128565

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (128503)
mjani68 Creative Commons License 2016.09.28 0 0 128564

Sziasztok Mesterek

Egy kis segitséget szeretnék kérni tőletek

Egy 17 literes kuktához szeretnék egy liebig hütöt késziteni

Milyen hosszú legyen a hütő ?

Mekkora átméröje legyen a külső csőnek ,és mekkora a belsőnek ?

Hogyan kell használni ? Vizszintesen ? Függőlegesen ? esetleg 45 fokban döntve lefelé ?

Elöre is köszönöm

                                      

Csikky Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128563

Pöntyörög! Eleinte felhabzot, de most már csak langzam dolgozgat!

Előzmény: Green Corner (128543)
mili70 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128562

Kétszázpár kilométer különbség az egyenlítőtől majd egy hónapot számít? Erre nem gondoltam.

Mi az ötven? Általában nem hatvan fokosan isszuk a pálinkát, és a 31L 60%-os pálinka megfelel 37.2L 50%-os pálinkának.

l

Előzmény: laci19790325 (128558)
laci19790325 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128561

kosz gondoltam amugy, 53 asra van keszitve  4 liter desztilalt vizzel

Előzmény: Jolida (128560)
Jolida Creative Commons License 2016.09.27 0 2 128560

50 fokos párlatra vonatkoztatás.

Előzmény: laci19790325 (128559)
laci19790325 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128559

1860 osztva 50-nel az 50 az micsoda , sorry ha hulye kerdes

Előzmény: mili70 (128556)
laci19790325 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128558

stanley  nalunk szeptember 10ike utan van irva , satoraljaujehely kornyekerol van szo, a masik oldalrol szlovakia rol

Előzmény: mili70 (128556)
Csikky Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128557

Alapvetően az volt a baj, hogy eltèrtem kisèrleti jelleggel a megszokott útról! Elkèpzelhető, hogy ez az ipari maszlag pálinkafőzèsre alkalmatlan ès nem lesz belőle semmi. Minden ötlet èpitő jellegű, nekem is ès nektek is egy kisèrlet most már! :)

Ha lesz belőle valami boldogan kóstoltatom majd, de egyelőre nem tudom mikor látok fènyt az alagút vègèn, feladta a leckèt. Tartok tőle, hogy van benne valamilyen anyag ( pl. tartósitószer) ami gátolja a megszokott folyamatokat.

Előzmény: obsitos3 (128542)
mili70 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128556

Hát, körülöttem van néhány  hektár Stanley. Érési ideje augusztus közepe-vége.

Na jó, szept. eleje még belefér. De, hogy szeptember 20 körül kezd érni, az számomra új.

Ja, és még valami:

" 430L szilva cefret, amibol csak 31L -60fokos palinka lett.Tudtommal 100liter szilva cefrebol 9-10liternek kellett volna lejonnie"

 

31*60=1860  

1860/50=37.2 

4.3*9=38.7

 

 

37.2 vs 38.7? Akkor ez majdnem hozta az " elvárható " mennyiséget.  :)

 

 

Előzmény: laci19790325 (128551)
laci19790325 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128555

igen jo finom a palinka de visszont en a mennyisegre ertettem,4 eve fozettem a palinkat berfozdebe,eddig sohasem volt benne lepotca csak voros szilva, mindig 80-85 fokkal indult , a mostani csak 70fokkal, 35 fokig engedte a palinkamester.Mult even vasaroltam 5 mazsa szilvat Cigandrol, 85fokkal indult , a palinkamester 50foknal elzarta a csapot, csak ontotte az alkoholt 45liter-t hozam ki belole 500liter cefrebol.

Előzmény: mili70 (128554)
mili70 Creative Commons License 2016.09.27 0 0 128554

A lepotica-ból nagyon is jó páleszt lehet készíteni. Nekem az idei év szilvafőzeteimből így néz ki a saját "minősítésem"

1. stanley

2. lepotica

3. rana

4. mirabolán

A vajdaságiak szerint a rodna-ból az igazi a pálinka.

Előzmény: laci19790325 (128549)
raczno Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128553

Pálinkás, apró pogácsás szép estét Mindenkinek!

 

Rólam csak annyit, hogy a szomszéd topicból, a fotósok közül, kopogtatok be közétek. Tavaly vettem D. Miklóstól egy kis 30-as kis főzőt. Nyár elején elvégeztem egy tanfolyamot. Tudom, hogy a papír nem mindegy (igaz, szakma), de gyakoroltam is. A műszert kicsit tovább fejlesztettem, rektifikációs tányér,  pisztóriusz tányér, párahőmérséklettől függő szivattyúvezérlés a tányéron. Ma már úgy érzem, hogy kinőttem ezt a kis főzőt. Páran már dicsérték a nedűt, páran meg csak csak kértek még :-)

 

Hogy miért is vagyok itt? Jó sokat szemezgettem a topicból, tetszik a tartalma. Ha feltenném a kérdést, hogy kétlépcsős, vagy egylépcsős, akkor szerintem

nedves csömöszölőfával kergetnétek kőrbe-kőrbe...

 

De nekem az a kérdésem, hogy Győr környékről van-e valaki, akinek van egylépcsős, gyári, mindent ígérő készüléke...,

mert egész jó lett a szőlő termésem, és jutott 100L "mézédes" Irsai Olivér a hordókba. Ennek a felét már alszesz állapotra hoztam a hétvégén.

Tegnap jött a gondolat, hogy mi lenne ha, a két technológiát egy adott cefrével össze hasonlítanék (amit már sokan megtettek).

 

Ehhez keresek vállalkozó kedvű szaktársat, "megegyezünk" jeligére.

Várom azon megnyílvánulásokat, amelyek leírják a már elvégzett kísérletek tapasztalatait.

 

Röviden ennyit, ha hosszúra sikeredett, akkor csak mind második szót olvassátok el legközelebb.

Írhattok ide, vagy: raczno giliszta kabelnet.hu-ra

 

a szomszédban használatos elköszönéssel élnek, mert ez kell a gyümölcsöknek:

szép fényeket: raczno

 

snapszmester Creative Commons License 2016.09.27 0 1 128552

Ha a velo bezavar akkor emeli a fokolot. Ha ennek ellenére 20 fokos akkor kevesebb a cukorfok. Szerintem.

Előzmény: obsitos3 (128537)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!