Keresés

Részletes keresés

Mezőbándi Creative Commons License 2013.05.25 0 0 10606

"Rákerestem tehát a keresztelésre a familysearch oldalán"

 

Általános megjegyzés: a FamilySearch-nek ez a funkciója az egyik legkevésbé irányadó forrás ezekben a dolgokban, mivel igazából nem is lehet forrásnak nevezni. A meglévő nevek indexelést sokszor olyanok végezték, akik sem a leírt neveket nem tudták pontosan kibogozni, sem a nyelvi hátterük nem volt meg hozzá. A 72 éves Amanda néni Coloradóban vagy a 18 éves Lázaro Rióban egy Zachariae-t simán olvashat Zachanae, Zachanoe, Zacherion, vagy akármilyen másik névnek. (Sőt, valljuk be, akár egy középhaladó hazai amatőrrel is előfordulhat.)

 

Annak ellenére, hogy a rendszer egy bizonyos fokig korlátozza az ilyen mellényúlások lehetőségét (pl. az adott ország adatait lehetőleg helyi önkéntesek indexelik), azért nem kis számban fordulnak elő.

 

Szóval, a FamilySearch anyakönyvi indexelése kiváló, fantasztikus, felbecsülhetetlen értékű (+egyéb szuperlatívuszok) eszköz ahhoz, hogy a forrásokhoz irányítson bennünket, de önmagában nem forrás - különösen nem akkor, ha egy név írásmódjáról van szó.

Előzmény: Andreas de Szered (10597)
Eitler Creative Commons License 2013.05.24 0 0 10605

Valójában elnéztem, ez eredetileg is Hajfel volt, csak a középső betűről hittem azt, hogy az p, de összehasonlítottam az anyaköyv többi nevével, így biztos, hogy f. A Hajpel-t sehol sem lehet kimutatni a környéken, a Hajfel-t viszont annál inkább: Häufel-Hajffl. Köszi a választ ( katonai szerepkörre nem is gondoltam)!

 

 

 

 

LvT Creative Commons License 2013.05.23 0 0 10604

A latin szöveg fordítása:

 

Ugyanaznap eskettem Lucas Eskultyot, a néhai Nocolaus Eskultity idevalósi lakos [fiát] Catharinával, a néh[ai] Zacharias Zachar lányával Andrea[s] Ondregchik és Mic[ha]el Lokzan Tárn[ok]ról [való] tan[uk] jelenl[étében].

 

Ezek szerint a Zachariae valóban nem a Zachar-ral alkot birtokos szerkezetet, hanem a Catherina-val, így a név ténylegesen Zacharias Zachar, ahogy utóbb írtad. Ezért is jobb tágabb szövegkörnyezet adni, mert a kiragadott részletek eltérően is értelmezhetők.

Előzmény: Andreas de Szered (10602)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.22 0 0 10603

Köszönöm szépen!

Előzmény: LvT (10601)
Andreas de Szered Creative Commons License 2013.05.22 0 0 10602

Kedves LvT!

Először is köszönöm a választ. Amikor beidéztem, hogy E. Lukács kinek a lányát vette feleségül, akkor próbáltam eredeti sorrendet tartani. Tehát a Zachariae Zachar bizonyosan azt jelenti a bejegyzésben, hogy Zachar Zakariás. A biztonság kedvéért azért íme a teljes szöveg:

 

Eadem die copulavi Lucam Eskulity defuncti Nicolai Eskulity Incolae hujatis cum Catharina filia def. Zachariae Zachar praesentib. Testib. Andrea Ondregchik & Micahel Lokzan ex Tarn.


Nagyon érdekes, hogy ennyi féle verzióban maradt fenn a vezetékneve. Szóval egyes formák egyeznek a Zachar-ral (Zacharias), a többiek pedig a Zacchaeus-ból erednek? Érdekes.

Előzmény: LvT (10600)
LvT Creative Commons License 2013.05.22 0 0 10601

Safarov: Pontosabban Səfərov /szeferov/ [sæfæ'rov] ~ [sæfæ'row]. Az Orosz Birodalom (majd Szovjetunió) „európai” értelemben vett kételemű személynevekkel nem rendelkező népei orosz mintára kaptak családneveket szinte kizárólag -ov (ill. lágy mássalhangzó után -ev) apanévképzővel.

 

Ha ilyen szempontból kell megválaszolni a kérdést, hogy „milyen eredetű”, úgy a válasz az, hogy orosz, mivel a konzervatív etimológia ezeket a kérdéseket az első szinten válaszolja meg. Mélyebb, második szinten az vizsgálható, hogy az -ov (-ev) képző előtti alapnév etimológiája mi.

 

A Səfər alapnév ilyen formán azerinek tűnik, ugyanis megegyezik a muszlim kalendár második hónapjának a nevével, vö. http://az.wikipedia.org/wiki/S%C9%99f%C9%99r Az elsőnek ilyen vezetéknevet kapónak tehát vélhetően olyan ragadványneve volt, amely az ebben a hónapban való születésre utalt.

 

Ennek megfelelően van egy harmadik etimológiai szint is, az azeri hónapnév ui. az arab صفر (ṣafar) ’üres; sárga, sápadt; füttyös’ hónapnév átvétele. Az arab a > azeri ə [æ] változás miatt az arab szó valószínűleg perzsa közvetítéssel került az azeribe.

Előzmény: Törölt nick (10598)
LvT Creative Commons License 2013.05.22 0 0 10600

Zachar etc.: > A kérdésem szerintem egyértelmű: etimológiai alapon  - a nevük alapján - megegyezhet a két Z. Zakariás (a tárnoki és az úrvölgyi)? És a sok közül vajon melyik lehet az eredeti vezetéknév?

 

A válasz etimológiai alapon: nem. De nem biztos, hogy ez etimológiai alapon vizsgálandó.

 

A Zachariae Zachar név latin birtokos szerkezetet rejt: értelme Zacharias [fia] Zachar. A Zacharias Zachaei szintén ilyennek tetszik csak fordított sorrenddel. Azonban ez utóbbi esetben az apanevét Zachaeus-nak (helyesebben: Zacchaeus) lehet rekonstruálni (vö. mai magyar Zakeus), azaz Zacharias Zacchaeus [fia]. Ladó ugyan összeköti a Zakeust a Zakariást, de ezt az irodalom nem támogatja. Etimológiai alapon a két név nem azonos, mert a Zachar (Zakar) a Zacharias (Zakariás) köznapi, rövidült formája, de a Zacchaeus (Zakeus) nem. Ennek ellenére lehet, hogy névtévesztés (névcsere) történt, és a két eltérő név mögötti személy azonos.

 

A többi említett névformáról. A Zacharides görögös apanév a Zacharias-ból rövidült Zachar személynévből. A Zachaei-ről már az előbb volt szó: a Zacchaeus személynév latinos apanévi formája. A Zachay és a Zachuj szerintem a Zachaei romlott írásformái. A Zacher pedig a Zachar írásváltozata lehet.

Előzmény: Andreas de Szered (10597)
LvT Creative Commons License 2013.05.22 0 0 10599

Hajfel: A rendelkezésemre álló névtani forrásokban nem találtam rá etimológiát, de valóban a német Häufel [hɔ͡yfl̩] ’kis halom; kis csapat’ közszóval egyezőnek tűnik (vö. Häufel, Häufl). A motivációt tekintve elsősorban lakóhelyi névre gondolhatunk, vagyis az elsőnek elnevezett a falun belül egy magaslaton belül (halmon, dombon) lakott. — Ugyanakkor a Hauf(en) ’csapat’ bizonyos irreguláris, illetve zsoldos seregek egységét is jelölhette, így kisebb valószínűséggel lehet, hogy katonát, illetve valamilyen ’csapatban szolgáló’-t is jelölhetett.

 

Ha a korábban kérdezett Hajpel-lel összevetjük a Hajfel-t, akkor fel kell idéznünk a Verner-törvényt, azaz a II., avagy német hangeltolódást. Ez éppen arról szól, hogy a p ~ f eltérésnek (és a hasonlóknak) jelentősége van, mert ez különbözteti meg a köznémet nyelvet a többi germán nyelvtől. Példa a német Haupt ’fej, fő’ mellett a holland hoofd, svéd huvud. Tehát a német p zárhang mellett a többi nyelvben réshang van. Ezért ezt a különbséget komolyan kell venni.

Előzmény: Eitler (10596)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.20 0 0 10598

Tisztelt LvT,

szeretném megkérdezni, hogy véleményed szerint a magyar-örmény-azeri konfliktusban híhedtté vált "baltás gyilkos", Ramil Safarov családneve milyen eredetű, mit jelenthet?

Andreas de Szered Creative Commons License 2013.05.20 0 0 10597

Kedves LvT!

Családtörténet kutatása közben akadtam meg, de szerintem a felmerült családnév elemzésével megoldható a kérdés. Szükséges jobban körbeírnom a helyzetet, hogy érthető legyen a helyzet:

Tárnokon, 1733-ban kötött házasságot Eskulity Lukács és Zachariae Zachar leánya, Katalin. Katalin a halálozáskori életkorából kiszámolva 1704 körül született, biztosan nem Tárnokon. Rákerestem tehát a keresztelésre a familysearch oldalán, és bejött egy lehetséges találat: Úrvölgy (Špania Dolina) községben, 1705 decemberében született egy Katalin, édesapja: Zacharias Zachæi. Rákerestem az összes előfordulásra: Zacharides (1703), Zachæi (1705), Zachay (1708), Zachuj (1712),  és Zacher (1718, 1721).

A kérdésem szerintem egyértelmű: etimológiai alapon  - a nevük alapján - megegyezhet a két Z. Zakariás (a tárnoki és az úrvölgyi)? És a sok közül vajon melyik lehet az eredeti vezetéknév?

Köszönöm a segítséget!

Eitler Creative Commons License 2013.05.18 0 0 10596

Értem, köszönöm a választ, nem gondoltam volna, hogy a Haupt a kiindulópont

 

Egy másik hasonló nevet is találtam, Hajfel-jelentése "halmocska", bár lehet, hogy rossz alapból indulok ki

Előzmény: LvT (10594)
LvT Creative Commons License 2013.05.18 0 0 10595

> a Lauer ( vizsgálódásaim szerint) a frank változata a Winzernek.

 

És emellett az irodalom megemlít még két értelmezést: 1. ’ravasz, álnok ember’ [vö. mai német lauern ’les(elkedik), ólálkodik; alattomos(kodik)’], és 2. ’cserző(vargar), tímár’, vö. http://lfa.uni.lu/index.php?search1=Lauer

Előzmény: Eitler (10592)
LvT Creative Commons License 2013.05.17 0 0 10594

> A kérdéses itt az o-jelenség: Okolaur.

 

A német a > o változásról nincs irodalmi adatom. Ennek ellenére, ha te tendenciaszerű párokat látsz, akkor helyben előfordulhat ilyen.

 

 

Hajpel: Ez én a német Häupel ~ Häupl [hɔy͡pl̩] családnév magyarosodásának gondolom. A német Hauser ['haʊ͡zɐ] ~ Häuser / Heuser ['hɔy͡zɐ] > Heiser ['haɪ͡zɐ] analógiájára itt is elképzelhető a [haɪ͡pl̩] ajakréses ejtésmód, amely írható németül is Haip(e)l-ként.

 

Ezt a nevet a Duden a német Häupt(e)l családnév változatának tartja, amely -(e)l kicsinyítő képzős alakulat a német Haupt ’fej, fő’ névből. Ez utóbbi lehet (1) külalakra (pl. nagy fejre) utaló ragadványnév; (2) az ilyen nevű háztól vett lakóhelyi név; (3) a lakóhely földrajzi jellegzetességére utaló név a Haupt szó ’felső rész, csúcs; kezdet’ értelme alapján.

Előzmény: Eitler (10592)
perion Creative Commons License 2013.05.17 0 0 10593

Köszönöm szépen a részletes elemzést.

 

Én román eredetre gyanakodtam, tekintve, hogy a keleti országrészbe gyakorlatilag folyamatos volt a román beszivárgás az elmúlt évszázadokban, de például a ruszinokról ez szintén elmondható.

Előzmény: LvT (10587)
Eitler Creative Commons License 2013.05.17 0 0 10592

1,Igen, a "-laur"-rövidülés megoldása a -"lauer"-végződés: a Lauer ( vizsgálódásaim szerint) a frank változata a Winzernek. Osztrák-bajor nyelvterületen gyakori jelenség, Auer Antal ősapám családneve sokszor csak Aur az anyakönyvekben ( 1802-1805 Pozsony vm.) Az "Akerlauer-Okerlaur" jelentése kb. szántóföld melletti szőlősgazda. A kérdéses itt az o-jelenség: Okolaur. Ez az írásmód tapasztalható a  Rokobauer, a bemutatott Locopaur és a Szolomajer neveknél is.

 

2, Szintén Pozsony vm., pontosabban Somorja mezővárosa ( ném. Sommerein): Itt találtam egy Hajpel-őst, mely  név eredeti formája Haipel-Haipl, avagy Haupel-Haupl is lehetett. Ezekről a nevekről semmilyen információt nem találtam, csak az osztrák-bajor eredet a biztos. Mit gondoltok, honnan kéne kiindulni?

 

Előzmény: LvT (10588)
LvT Creative Commons License 2013.05.17 0 0 10591

> Valykó, az Valkó

 

A 2002-es önmagamat azzal egészíteném ki, hogy az akkor megadott közvetlen etimológiákon kívül lehet közvetett is. Ebben az esetben képzőtlen lakosnév is lehet szó, amely a 2002-es bejegyzésben említett Valkó, Válykó helységnevek egyeikére utal.

Előzmény: milyennincs (10586)
LvT Creative Commons License 2013.05.17 0 0 10590

> A Lech eredetileg vélhetően a Lьsti- ’gyors’ előtagot tartalmazó szláv nevek rövidülése

 

Hagytam megtéveszteni magam egy hamis baráttól: orosz хитрость (hitroszty) ’csel, fortély, furfang’ ≠ szlovák chytrosť ’gyorsaság, sebesség’ (bár etimológiailag ugyanaz a két szó).

 

Így a szláv Lьsti- névelőtag értelme: ’csel, fortély, furfang’. és nem ’gyors’.

Előzmény: LvT (10589)
LvT Creative Commons License 2013.05.15 0 0 10589

Lessko: Vö. szlovák Leško, lengyel Leszko, cseh-morva Leško, ukrán Лешко (Lesko). Ez a szláv Lech személynévhez képzett –ko kicsinyítő képzős alak. A Lech eredetileg vélhetően a Lьsti- ’gyors’ előtagot tartalmazó szláv nevek rövidülése, de idővel más Le- kezdetű (pl. Leon), vagy azzá csonkolódó (pl. Alexander) név köznyelvi (becéző) formájaként is értelmeződött. A keleti szláv лях (ljah) ’lengyel’ népnévvel való egybecsengése miatt egyrészt a lengyelek mitikus ősének is ez a neve, másrészt ’lengyel’, illetve ’katolikus’ jelentésben is adhatták.

 

 

Lycsko: Vö. lengyel Łyczko (Lyczko ~ Liczko), szlovák Ličko, cseh-morva Ličko, ukrán Личко (Licsko). Ez egyrészt a lengyel łyko ~ szlovák lyko stb. ’(fa)háncs’ szóból lett ragadványnévből lett –ko kicsinyítő képző. Ez így háncsból készült ruházatra, háncsgyűjtő foglalkozásra utalhat. A Lyko ~ Liko alapnév azonban lehet Ly- ~ Li- kezdetű személynevek becézője is.

 

Előzmény: sTarrrz (10585)
LvT Creative Commons License 2013.05.15 0 0 10588

Ad Okolaur(in), Locopaur: A köznyelvi német –auer [au̯ɐ] úgy tűnik megjelenhet –aur [au̯ɐ] ~ [au̯R] ~ [au̯r] formában. A 10561-ben felvetettem –bacher > –bar levezetés is tartalmazott egy ilyen lépést.

 

Előzmény: Eitler (10583)
LvT Creative Commons License 2013.05.15 0 0 10587

Szimuly: I. Vö. lengyel Symula, szlovák Šimulák~ Šimuliak, Šimuľčík~Šilmučík családnevek. Ezek nem felelnek meg egy az egyben a kérdezettnek, hanem annak (ill. a helyi megfelelők) továbbképzései. Ide lehet venni, és az adott hangalak mellett talán ennek van a legnagyobb valószínűsége, a keleti szláv nyelveket is (ruszin, ukrán, orosz), tekintve, hogy itt ki is google-izható a Симул ~ Симуль (Szimul) családnév.

 

Ezek mögött a legnagyobb valószínűséggel az ukrán egyházi Симон (Szimon) ’Simon’ személynév Сим (Szim) rövidülése áll, amelyet a szláv –ул ~ уль (–ul) kicsinyítő képző követ. Azért emeltem ki az ukránt, mert a bibliai héber Simon névnek csak itt van pontosan megfelelő formája: a környező többi nyelvben vagy /s/-sel hallik a név (pl. lengyel Szymon, szlovák Šimon), vagy /e/-vel, pl. orosz Семён (Szemjon), ill. ukrán köznapi Семен (Szemen).

 

Persze az ukrán névforma átsugárzódhatott a környező nyelvekbe, így lehet, hogy a Szimuly Magyarországon keletszlovák eredetű (ha a jelenkori névtárakból nem is mutatható ki). A lengyel Symula sorsa éppen ez.

 

II. Constantisescu említi a Román Simu, illetve Simul neveket. Ez a román Simon, Simeon ’Simon’ (esetleg Zosim, Gherasim) név rövidülése, amelyhez olyan névképző elem járult, amely a román hímnemű határozott névelőnek, illetve a szláv –ul kicsinyítő képző átvételének az egybeesése. Azonban a Simu arumén, a Simul pedig moldvai formának mondatik, és a Simul-ra nincs is jelenkori telefonkönyvi adat, így a szláv eredet sokkal valószínűbbnek tűnik.

Előzmény: perion (10582)
milyennincs Creative Commons License 2013.05.13 0 0 10586

A Valykó, az Valkó, a Csordás meg csordás.

Előzmény: eszterec (10584)
sTarrrz Creative Commons License 2013.05.12 0 0 10585

A Lessko és a Lycsko családnevek milyen eredetűek?

köszönöm,előre is!

eszterec Creative Commons License 2013.05.11 0 0 10584

A Valykó és a Csordás családnevek eredetéről  szeretnék kérdezni.  /Heves megye, 1750-től/

Eitler Creative Commons License 2013.05.10 0 0 10583

Egy érdekes adalék az Okolauer-problémához:

 

Találtam egy szintén Pozsony környéki nevet, mely egy családfán van feltüntve:

 

http://www.gschweng.de/Gschweng_Familien.htm

 

Itt megtalálhatunk egy Rosina Locopaur -nevű feleséget 1748-ból-> hasonlóan változhatott el a családnév, mint az Okolaur.Ezek szerint ez az elváltozás rendszeres volt a környéken.

 

Előzmény: LvT (10571)
perion Creative Commons License 2013.05.07 0 0 10582

Kedves Fórumozók!

 

A Szimuly családnév eredetének kiderítésében szeretném a segítségeteket kérni.

 

A név az északkeleti országrészben ha nem is gyakori, de azért többfelé is találkozni vele.

szenyor 1.6 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 10581

Nagyon szépen köszönöm az értékes segítséget!

 

Az egyik "kutatásomban" (inkább böngészés) valóban egy ukrán-ruszin eredet volt a legvalószínűbb, amit megerősít a családnévhez kötődő görög katolikus vallás használata is.

 

Az általad leírtak magyarázzák a az esetleges lengyel párhuzamát is ennek a családnévnek, amivel sok esteben találkoztam.

 

Még egyszer köszönöm!

Előzmény: LvT (10563)
vörösvári Creative Commons License 2013.05.05 0 0 10580

Köszönöm. Akkor ezek szerint két horvát ősöm van, a Csemerics mellett Bogsics is volt.

Előzmény: LvT (10574)
fulco Creative Commons License 2013.05.05 0 0 10579

Sziasztok

 

Hasibeder (50) ,Hasiweder (11) stb. jellegzetes Innviertel-i Nevek (Braunau es körneke) Felsö-Ausztriabol.

Az -i  megfelel sokszor egy -l nek a bajor b egy felnemet p nek. Iggy a nev leginkabb Hasel = Mogyorofa es Peter - böl szarmaztathato.

Tehat egy Peter nevezetü egyen aki egy mogyoronal lakott.

 

Üdv Fulco

Előzmény: LvT (10557)
MacAshinna Creative Commons License 2013.05.05 0 0 10578

Újfent köszönöm szépen a nagyon sok segítséget!! 

Előzmény: LvT (10561)
vadász2 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 10577

Köszönöm. Az anyakönyvben ráadásul külön írva: "Morna Illa" szerepelt.

Előzmény: LvT (10576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!