Magam eszétől eszembe nem jutott volna, hogy savazzam, lévén soha nem csináltam még ilyet ezért kérdeztem a ti véleményetek is.
A főzőmester akitől vettem az anyagot tegnap, ő javasolta erősen....
Körtés01 is ajánlotta. Ilyenkor egy kicsit elbizonytalanodok ezen a savazós dolgon, egy kicsit ez már túl van dimenzionálva szerintem, mert eddig sem savaztam és tudtam jó nedüket készíteni.
Igen. A Pálinka főzőben puhítottam, annyi vízben, hogy ellepje, a sisak hőmérő 85 C fokot mutatott ekkor elzártam a fűtést, hagytam kihűlni. Másnap cefrézés. Az előfőzés ideje alatt a hűtőcsőből valami légzésbénító büdös terpentin- olajos hígító szag jött ki. Beleszagoltam, elakadt a lélegzetem és 8-10 másodpercig nem tudtam levegőt venni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Alapvetően az volt a baj, hogy eltèrtem kisèrleti jelleggel a megszokott útról! Elkèpzelhető, hogy ez az ipari maszlag pálinkafőzèsre alkalmatlan ès nem lesz belőle semmi. Minden ötlet èpitő jellegű, nekem is ès nektek is egy kisèrlet most már! :)
Ha lesz belőle valami boldogan kóstoltatom majd, de egyelőre nem tudom mikor látok fènyt az alagút vègèn, feladta a leckèt. Tartok tőle, hogy van benne valamilyen anyag ( pl. tartósitószer) ami gátolja a megszokott folyamatokat.
igen jo finom a palinka de visszont en a mennyisegre ertettem,4 eve fozettem a palinkat berfozdebe,eddig sohasem volt benne lepotca csak voros szilva, mindig 80-85 fokkal indult , a mostani csak 70fokkal, 35 fokig engedte a palinkamester.Mult even vasaroltam 5 mazsa szilvat Cigandrol, 85fokkal indult , a palinkamester 50foknal elzarta a csapot, csak ontotte az alkoholt 45liter-t hozam ki belole 500liter cefrebol.
Rólam csak annyit, hogy a szomszéd topicból, a fotósok közül, kopogtatok be közétek. Tavaly vettem D. Miklóstól egy kis 30-as kis főzőt. Nyár elején elvégeztem egy tanfolyamot. Tudom, hogy a papír nem mindegy (igaz, szakma), de gyakoroltam is. A műszert kicsit tovább fejlesztettem, rektifikációs tányér, pisztóriusz tányér, párahőmérséklettől függő szivattyúvezérlés a tányéron. Ma már úgy érzem, hogy kinőttem ezt a kis főzőt. Páran már dicsérték a nedűt, páran meg csak csak kértek még :-)
Hogy miért is vagyok itt? Jó sokat szemezgettem a topicból, tetszik a tartalma. Ha feltenném a kérdést, hogy kétlépcsős, vagy egylépcsős, akkor szerintem
nedves csömöszölőfával kergetnétek kőrbe-kőrbe...
De nekem az a kérdésem, hogy Győr környékről van-e valaki, akinek van egylépcsős, gyári, mindent ígérő készüléke...,
mert egész jó lett a szőlő termésem, és jutott 100L "mézédes" Irsai Olivér a hordókba. Ennek a felét már alszesz állapotra hoztam a hétvégén.
Tegnap jött a gondolat, hogy mi lenne ha, a két technológiát egy adott cefrével össze hasonlítanék (amit már sokan megtettek).
Ehhez keresek vállalkozó kedvű szaktársat, "megegyezünk" jeligére.
Várom azon megnyílvánulásokat, amelyek leírják a már elvégzett kísérletek tapasztalatait.
Röviden ennyit, ha hosszúra sikeredett, akkor csak mind második szót olvassátok el legközelebb.
boccsas meg rosszul fogalmaztam, szeptember 20ika korul van irva hogy akkor kezd ereni, cefrenek meg szamoljunk ra 2 hetet kb hogy erettebb legyen, azert kerdeztem mert van 40darab stanley fam 3-4 evesek ,nics tapasztalatom meg benne, en adtol felek, hogy par ev mulva amikro termore fognak fordulni joban, nem fogom tudni hol kierjeszteni, mert nincs olyan helysegem ahol tudnam a 18-20fokot biztositani, 40 farol 50kg -javal az 2 tonna szilva, de legyen csak 1.5 tonna.ezert kerdeztem az eleszto hozza adasat.
Az idei év a legtöbb gyümölcsnek nem kedvezett. A csacsaki miért ne lenne jó pálinkának? Nem hallottam még ilyent... Nincs még hideg, még remekül dolgoznak a normál élesztők.
Cefrézésről olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat. Szépen össze van szedve benne minden.
szevasztok-tiszteletem, tegnap fozettem ki 430L szilva cefret, amibol csak 31L -60fokos palinka lett.Tudtommal 100liter szilva cefrebol 9-10liternek kellett volna lejonnie, a hibat ott latom, hogy a voros szilva +cacanska lepotica nevu szilva volt keverve, a cacanska viszont nem palinkanak valo vagyis megmutatkozott.De volna kerdesem, vannak stanley szilvaim amik kesobb ernek be vagyis szeptemebr 20ika korul, olvastam az elesztogombarol megpedig a UVaferm Cm rol, hogy hideg idojaras eseten szoktak hasznalni.100l cefrehez kell onteni feloldva 20gramm ezt az elesztofajtat:Ha kimagozom a szilvat es ahordoba teszem mar hozaz is adhatom az elesztot? Es valaki megtudna mondnai hogy 100L cefret hany kg szilvabol lehet nyerni? 100kg szilva egyenlo 100L cefrevel? eddig meg sohasem mertem ezert kerdezem.elneezst ha tul hosszura sikerult az irasom.