Keresés

Részletes keresés

KawaBazsy Creative Commons License 2017.09.03 0 0 94431

 Ez a maguk közt elintézés tiszta baromság, mert így az erősebbek dominálnak, a gyengébbek meg szenvednek.. Érdekes, ha jön a rablóbanda, h kirabolja, akkor miért hívja a rendőrt, miért nem rendezik le inkább egymás közt?

 Még nem tudom, h hogy fogom jól kezelni ezt a bullyinget, azt viszont biztosan, h aki bármi módon bántja a gyerekem annak rátaposok a fejére, s min. szétütöm. Nekem is volt részem benne a katonai középiskolában (amíg kicsi voltam, s meg nem nőttem), rühelltem is rendesen. Mondjuk a kölök elég nagy méret, kiderül, h szüksége lesz e védelemre..

Előzmény: netszkvid (94430)
netszkvid Creative Commons License 2017.09.03 0 0 94430

No, amit  a bullying rol es az internet befolyasarol irsz, az tenyleg ijeszto (de mi mar ezen evekkel ezelott tulestunk, hogy elszornyedjunk rajta. ) Egyszeruen a magyar felnott ugy all hozza, hogy a gyerekek majd elintezik maguk koztt, es majd rosebbek lesznek. Szamomra is ijeszto, de a tarsadalom altalaban igy all ehhez- akkor is ha gyerekkent oriasi traumanak elte meg a hasonlo eseteket (tudod, mint a Micimacko, fel sem merul, hogy a dolgok lehetnenek maskent is). 

Mondjuk most annyi durva tapasztalatunk volt, hogy az egyik baratunk azert vitte el a gyereket a Kodaly zeneiskolabol, mert szemmel lathatoan az igazgatono volt a legnagyobb b bully- es a radioszereplesek szelektalasanal a szemelyes favoritok fontosabbak, mint az enekelni tudas pl... 

 

Az egyik nyaralasunk egy olyan csaladdal volt, ahol  a lanyok 12-13 evesek voltak. Iphone 7 nelkul elkepzelhetetlen az elet allitolag... es aki cool az egyedul a Szigetre megy... (12 evesen!!!) Ebben en csak azt nem ertem, hogy a szulok miert mennek bele az ilyen jatekba (ezek rozsadomb-XII keri gyerekek). 

Előzmény: Caitlin (94423)
cam aro Creative Commons License 2017.09.03 0 0 94429

sose nem volt.  :)

 

 

 

 

 

Előzmény: seci (94427)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94428

Jogos. Talan okori gorogoknel...

Előzmény: seci (94427)
seci Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94427

Már bocsi, de mikor is volt erkolcs?

-seci

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (94426)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94426

Erkolcs? 2017-ben? Kirol vegyenek peldat, a politikusokrol, az uzletemberekrol, vagy a mediasztarokrol? Erkolcs az elozo szazadban meghalt, szerintem. :-(

Előzmény: Caitlin (94423)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94425

Amikor legutobb itt jart a letting agency plumber-je, megkerdeztem tole, hogy mennyi lenne ha mi magunk (merthogy a landlord nem hajlando fizetni ilyen "luxust") csereltetnek a kulon hideg es melegvizes csapot a konyhaban mixer csapra. Azt mondta, hogy £50 lenne a felmeres/kiszallasi dij, es mivel valoszinu hogy a csovekkel is lenne munka, meg a sink se jo, ezert kb £250 lenne a munkadij, meg kb £150-200 az anyagdij. Magyaran £500 takarna be. Ez azert durva. Es ez meg valoszinuleg egy olcso plumber, merthogy az agency alkalmazza (akiknek nyilvan fontos az ar). Igy inkabb par eve tettunk egy £3 szondas homerot a bojlerre, es (mivel termosztat nincs rajta), egyszeruen kikapcsoljuk 47°C koornyeken, par eve ez mukodik.

Előzmény: Caitlin (94421)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94424

Beszelgettunk ferjjel lakhatasrol hazafele autoban. Elborzadtunk a gondolattol, h esetleg epitkezzunk es angol szakik csinaljak :) 

Latod, az europai hazak (mo is beleertve term.) tenyleg jobbak. Csak, h ne mindig negativ legyek :)

Előzmény: netszkvid (94422)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94423

En csak bp baratokkal beszeltem errol es nagyon gaz amik vannak. Erkolcstan orakrol lassan konyvet tudnek irni es nem pozitivat. Meg az altalanos hozzaallas is nagyon gaz. Meg a zsolnay fele iskola is tudott olyan sztorikat produkalni, h az allam leesett. Es ami kozos volt:

- bully-ing mindenhol nagyon kemenyen volt es a tanarok nem segitettek

- full frontalis tanulas (ez nem feltetlenul rossz, de nem biztato). Pl kooperativ tarsasozas kozben (pandemic) lehet nagyon jol latni a zsolnay fele (nem frontalis) es a hagyomanyos kozott eredmenyben. A zsolnaysok sokkal konnyebben belerazodrak az egyuttmukodesbe, a tobbieknek nehezebben esett le, h nem onallo jatekelmeny van.

- biflazas (evszamok, esemenyek, kontextus nelkul). Kenterbe vertek engem is, ami persze ram nezve szomoru.... :( (ellenoldal: itt meg olyan lazan tanulnak primary-ben, h helyenkent pl. toribol oskaosz van a fejekben szerintem)

- borzasztoan kivulrol iranyitottak a gyerekek: youtube sztarok masolasa, ismerese alap; aki nem ismeri azt leszoljak. Mirko is kapott olyan beszolast, h en valaszoltam helyette es tettem helyre a kolkot. Mar a 9 evesek is okosteloval nyomultak es allandoan babraltak. Mirko borzaszto sokat tabletezik, de ez annyiban volt mas, h hoztak a strandra, allandoan ellenoriztek a viber/fb/insta profiljaikat, h vajon szolt-e hozzajuk vki. Nalunk mas a rendszer: sokat tabletezik, de ha leteszi, akkor teljes figyelmevel a valami masra koncentral. Pl. nem beszelgetek vele amig hatterben pislog a jatekara. Megvarom amig lecsukja. Viszonylag sok gyereket lattam kozelrol most es elborzasztottak. Nem voltak hulyebbek, bunkobbak (sot, helyenkent a dresszirozasnak meg volt az eredmenye es jolneveltek voltak), de maskepp kutyufuggok. Ez valszeg videken maskepp van ahol van ter, ki lehet menni a kertbe, bandazni az utcaban,..... 

de leginkabb az fb/insta/viber/snapchat profilok aranya lepett meg. 

Volt olyan kituno tanulo 9 eves kislany aki nem birt ertelmezni egy egyszeru szabalyt a tarsasjatekbol. Mirko megunta a docogve olvasast es folyekonyan felolvasta, ertelmezte neki. Mmindezt ugy, h soha (sajnos) nem olvas magyarul tarsas szabalykonyvon kivul mast. Ez egyedi eset volt, de nem ertem hogyan lehet erto olvasas nelkul kituno tanulo egy gyerek. 

Es majd mindegyik gyerek jar a nevtanba. Szulok meseltek, h annyi gyerek jar az iskolapszichologushoz, h nem mindig tudnak idopontot foglalni es varni kell 2-3 hetet. Ez megint nyilvan szuloktol/csaladtol is fugg, de akkor is meglepett. Itt nem talalkoztam a sok iskolaban egy panikbeteg kolokkel sem. Ott meg rogton tobbel is....  

Persze voltak pozitivabb kezdemenyezesek is: erkolcstanon filmet neztek inkabb es a konyvet meg sem vetettek a szulokkel. De masik oldalrol: nem beszeltek meg a filmeket es a 11 evesek Zabriskie pointot neztek. Fogalma nem volt a lanykanak mirol szolt. Az Ender's game legalabb tetszett neki :)

Es mielott vki beszolna: az itteni rendszerrol is lehet ilyen szosszenetet irni, mert itt sem kolbasz az a kerites. Csak masok a problemas pontok. Es en ugy erzem osszessegeben ezek a problemak annyira nem nagyok. 

 

Előzmény: netszkvid (94422)
netszkvid Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94422

Akkor tudod, mi az "English plumber": kijon, szetnez, beszedi a penzt (arak 500 fontnal kezdodnek puszta kiszallasert), elmegy, aztan elonti a trutyi a furdoszobat :-) En meg emlekszem, a 90 es evekben mindenki rettegett, hogyha plumbert kellett hivnia. Aztan megerkezertt a " Polish plumber" 2004 utan, es hirtelen az emberek el is felejtettek hogy valaha gond volt a plumberekkel :-). 

 

Nekunk barataink nagy resze pont iden gyerekeiknek iskolakat valtottak,- kaosz, 6 osztalyos gimi vagy 8 osztalyos gimi, menjenek, maradjanak. De ettol meg nem voltak idegesek, legalabbis mire talalkoztunk veluk, elrendezodtek a dolgok es pozitivan neztek az uj tanev ele az uj iskolaban. 

Videki baratok meg eleve egeszsegesebbek ebbol a szempontbol, leven, hogy nincs akkora valasztek es valahogy ugy civilizaltabbak az iskolak-nem kizarolag az eredmenytabla van a szemuk elott, hanem a gyerek is - legalabbis ilyen erzesunk volt. 

Előzmény: Caitlin (94421)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94421

Netszkvid: nekem a barati  korom is morcosabb volt a szokasosnal. Mostansag iskolasak a kolkok (vagy par eve, vagy most kezdik) es ami az iskolaban a gyerekekkel folyik az mindnel kiveri a biztositekot. Talan ez a legfobb ok a morcossagra. ES nem konnyu jobb sulit talalni es atvinni a gyereket. Meg ahogy elneztem vagy ebben a korben, vagy altalaban a szulok felnek iskolat valtani. Nem mondom, h a mi 3 primary-nk a merce, de sem a gyerek, sem mi nem bantuk meg, h amikor szukseget ereztuk, valtottunk. 

 

english plumber: en meg nem lattam olyat :) hozzank egy jofej lengyel pasi jar szerelni. Angol kijott, felmerte, mondott horror idot a csapcserere es elment. Gondolom arban is horror volt, mert property manager 2 nap mulva kuldott mast. 

 

Pombermaci: tisztaba voltam a k.sokat fogok fizetni resszel. El is volt ra kulonitve (szulinapi ajandek lett volna), de az, h ennyire nincs ember az mar durva. 

Előzmény: netszkvid (94419)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94420

2-3 nap alatt azt a kertet nem lehet rendberakni :) De teljesen jogos!

Előzmény: seci (94417)
netszkvid Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94419

Akkor Ti is a munkaerohianyt tapasztaltattok meg  :-)

 

Szerintem ez jo dolog Mo on, ez termeszetesen fogja megallitani a munkaero kiaramlasat (A Spiegel szerint Mo on az elmult evben 15% ot emelkedtek a realberek- szerintem mi ezert talalkoztunk derus emberekkel, Ti meg nem talaltatok embert a beton hordasra). Britek is meg lesznek elegedve nem jonnek majd az europaiak (en csak remelem, addig befejezzuk a haz felujitasat, mert a ver megfagy bennem az "English plumber" gondolatatol is :-)

Előzmény: Caitlin (94416)
Pomber Béla Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94418

Amiket itt leírtál, mint

- betonalap elkészítés

- több mázsa cucc behordása

- kő kerti grill összeállítása

ez 2 ember munkája, kőműveseké, a betonalapnak kötnie kell kb. egy hetet, munkadíjban kb. 100.000 Ft, feltéve, ha találsz egy megbízható kőművest a célra. A Balaton környékén már 20 éve is elszállt az összesnek az agya, a nyugat-német árfekvést vették alapul, az átlag magyar nem is tudta megfizetni őket.

 

Magyarországon alig van szakember, de ahogy nézem Nyugat-Európában is, hiszen akkor nem mennének ki a mieink oda. Amit nem tudsz megcsinálni saját kezűleg, azt bizony komoly munkával és pénzekért le kell szervezni előre, de ez úgy gondolom, nem hazai sajátosság. Sajnos ez van, nem a szakember szaladgál a munka után, hanem a munka szaladgál utána és ő gyakran inkább menekül előle, mert ellepi.

 

Ez van.

 

Előzmény: Caitlin (94416)
seci Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94417

Hey, te nem is nyaralni mentel, hanem az egy ev alatt felgyulemlett x@rt pucolni :) Az ilyenre nem szabad a nyaralast elbaffni, november vege/dec eleje 2-3 nap es kesz. Maximum.

 

-seci

Előzmény: Caitlin (94416)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94416

a boltok 11 ker, foldvar, siofok voltak. Eddig meg en sem tapasztaltam hasonlot. 

bfoldvar meredeken megy le egyreszrol a lejton, masreszrol kulturalisan kezd feljonni, mert sok az utcazenesz a Fo teren, ami neha nagyon jo :)

Az 5 het adottsag, mert nagyszulok es unoka ragaszkodnak egymashoz (ami persze jo). 

amik engem zavartak: nagyon keves a gyerekkel (pre-teen) is jo program. Vagy tajba menni bele (nem a mi mufajunk kettesben), vagy kicsiknek program. Amik vannak, azokat meg mar ezerszer lattuk/voltunk.

Meg olyan aprosagok, h kerti grillt akartam epittetni es nem sikerult. Megveszem, kihozzak es leteszik a tobbszaz kilonyi kovet a kertkapuba. Mondtam, h kifizetem a beton alap elkesziteset es hozzak mar be, mert en egyedul a nem-is-50 kilommal nem birom behurcolni. De akkor sem. Probaltam embert szerezni a kertben segiteni (beton feltores), de azt sem sikerult. Ennyi nem sikerult elintezendot meg nem hagytam magam utan.... Es par eve ez nem volt igy.... 

Nyilvan bele jatszik, h kb 30 eve megyunk bfoldvarra es nekem mar a tokom tele van vele :) Barmennyire is jo a kert, a 40 nm 4 embernek keves es a folyamatos fozes/takaritas sem segitett.... 

De a 4 nap visszafele csodaszep volt. 

Azert jovore kicsit maskepp szervezem, ez mar most tuti.

 

Előzmény: netszkvid (94411)
Pomber Béla Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94415

Nekem eddig Angliában kimondottan jó élményeim voltak, inkább a hazai angoltanítás hiányosságai miatt csuklott a fél ország. Anno az egyetemen szabályos lázadást csináltunk, hogy ugyanmár a szaknyelvünket, az angolt másodévtől kezdjék már el tanítani, mert az oroszt valójában feldughatjuk a seggünkbe mint kémiai szaknyelvet. Aztán nagy kegyesen kaptunk heti egy órát... Igen, a fáraók korában diplomáztam.:-)

Előzmény: KawaBazsy (94414)
KawaBazsy Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94414

Én is csodálkozom, kétszer is nyaraltunk a Balatonnál, de nincsenek ilyen élményeink. Lehet, h ha mi meg kimennénk Angliába, minket meg az zavarna, ahogy ránk, külföldiekre néznek.. :-)

Előzmény: Pomber Béla (94413)
Pomber Béla Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94413

Azért a Balaton alapján meredek dolog következtetéseket levonni az egész ország állapotáról...:-(

 

A bolti élményeidet pedig egyszerűen nem értem, ilyet én nem tapasztalok itthon. Nem hogy rendszeresen nem, egyszer sem.

Előzmény: Caitlin (94403)
cam aro Creative Commons License 2017.09.02 0 0 94412

nem tudom hova irtam, de az elmult 2-3 honapban volt. 

 

ez a szunyog /egyeb szallo bizbaz/ eleg komoly visszatarto ero amikor ram jon a honvagy.

otthon szep, otthon jo.

...vagott fu szag, bekak berregnek..

 

aha, azt kozben meghalsz  a sok ufotol..  

Előzmény: Zlot (94405)
netszkvid Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94411

Mi egyszer mentunk 3 hetre, azota 2 het a max. Es ez igy nekunk ok. Nekunk iden tok pozitiv volt, pedig az orszag sok reszen jartunk. Mondjuk a tajfutok nem a tahosagukrol hiresek es autokat sem bamulnak, teljesen beolvadtunk az XC90 essel a tomegbe, senkit nem erdekelt. Mindenhol sokat vartunk, de meglepoen udvariasak voltak (mondjuk nem tomeghelyeken jartunk, a Balatonon sem), de tulterheltek (latszott, hogy pincerhiany van). 

Előzmény: Caitlin (94403)
titamita Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94410

hmm... szerintem ez mindig ilyen volt

otthon, csak megszoktatok az itteni normalis kiszolgalast. Nem ertettem soha, hogy nehanyan miert vagynak vossza. A kozlekedes itt Lutonban nem 'angol modra' zajlik, de meg igy sem olyan durva, mint ptthon, savvaltasnal nem kell passziroznod a kocsit ket auto koze.

titamita Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94409

Pl mert szigetel (hidegben). 

Előzmény: seci (94401)
tzh Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94408

Igen.

 

(Nekem talan valahol Skociaban mar nem lenne melegem nyaron)

Előzmény: seci (94401)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94407

hat igen, a mi bmw-nket is neztek nagyon sokan :)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (94404)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94406

Ja, ezt mi is eszrevettuk. Mielott kijottunk, azt hittuk, hogy itt majd rengeteg lesz a szunyog, mert hogy sok az eso. Meg peldaul egy patak is van kb. 25 meterre a hazunktol. Aztan kb evente 1 szunyoggal talalkozunk atlagban, tulzas nelkul.

Előzmény: Zlot (94405)
Zlot Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94405

Ezert is irtam, hogy helytol / idojarastol fugg. Magyarorszagon majdhogynem barhol vagy, elengedhetetlen a szunyoghalo. Itt szunyogot durvan 5db-ot lattam az elmult 10 evben :)

Előzmény: titamita (94400)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94404

Huhhh, 5 hét? Mi két hétre mentünk idén, elég is volt :-) Mi ugyan nem tapasztaltunk semmilyen beszólást, de egy-két kivételtől eltekintve a bolti eladók/személyzet abszolút fapofával dolgozott, kelletlenül segítettek, bár mint mondtam beszólás nem volt. Ég és föld volt a különbség az itteni supermarket/store staffhoz képest. Aztán nagy veszprémi Tesco áruházban elszörnyedtünk a kb 15 méteres (nem túlzás!) sorok láttán, jó húsz perc volt átjutni a pénztárton (volt önkiszolgáló, de ott meg még hosszabb sor állt).

Nem egy beszélgetésfoszlányt hallva szörnyülküdtünk el hogy milyen durván/parasztosan beszélnek egymással házastársak/partnerek/szülők-gyerekek.

Beszólás nem volt, de beintés igen, Ferihegyről (Liszt Ferencről) BP-n át veztve mindjárt a Ferihegyi/Üllői úton beintett középső ujjal egy minket megelőző autóstárs mert betartottuk a sebességhatárt (béreltünk autót), úgyhogy mindjárt leszállás után fél órával megvolt a szívélyes welcome. Úton-autóúton-autópályán is amíg mentünk 90/110/130km/h-val addig csak pár tahó BMW-s próbált letolni, de amint jött egy sebességkorlátozás és lelassítottunk miatta, egyből szinte mindenki megelőzőtt mérgesen bámulva át hozzánk. Annak ellenére hogy átlag minden 100km-en volt egy-egy mobil radar... (Volt szerencsénk egy rutin autós igazoltatáshoz és egy alkoholszondázázhoz is, rendőrök abszolút korrektek és udvariasak voltak, lehet hogy csak szerencsénk volt és normálisakat fogtunk ki, vagy csak divat lett Mo-n a rendőröket leszólni.)

Aztán például volt a strandon egy roma család (nagyszülők, szülők, két gyerek), teljesen normálisak voltak (gyerekek is teljesen szófogadók voltak, egyikük olvasgatott, másik nagypapával sakkozott), ennek ellenére látványosan senki nem telepedett melléjük (illetve aki volt közelükbe az idővel hogyhogy-hogynem arrébb telepedett), sokan megvető arckifejezéssel mentek el a közelükben, csak jó hogy le nem köpték őket.

Úgy általánosságban egy-egy jobb-drágább autó feltűnésekor az emberek egy jelentős részén szinte látni lehetett a sárga irigységet. Sötétebb színű autókból szinte alig láttam nem direkt összekarcoltat...

Nehéz lenne visszaszokni...

Előzmény: Caitlin (94403)
Caitlin Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94403

hazaertunk 5 het mo utan. Ha jovo evig nem latom mo-t akkor is meg tul koran lesz. Nekem eddig iden voltak a legrosszabb tapasztalataim. Es az agymosas hatasait latom az embereken, meg a baratokon is, es ez elborzaszt. Aprosagokan jonnek elo szerencsere csak, felmondat erejeig. 

a vendeglatas pocsek, a kiszolgalas boltban eljutott oda, h a managert hivtam. Kerdezem: Elnezest, a glutenmentes kenyeret hol talalom?

Valasz: hat keresse meg maga!

masik bolt, masik valasz: egyen rendeset, ne flancoljon itten nekem!

harmadik bolt: minek az maganak?!

Es olyan stilusban, h a bicska kinyilt. A strand fizetos lett, de rosszabb minosegu (nem a fizetos zavar, hanem, h a semmiert nyulnak le es meg rendben sem tartjak!). A kozlekedesi moral paraszt (bar a francia, olasz es az angol is az persze...)

1 het utan dolt belolem a spleen es ha gyerek nem ragaszkodott volna nagyszulokhoz, balatonozashoz mar reg jottem volna vissza. A meghallott beszelgetesektol (idegenek fagyizasnal, strandon,...) a hatamon az osszes szor felallt. A szulok a gyerekekekkel olyan modorban beszeltek, h a fiam! jegyezte meg, h ez mar nagyon durva. Pedig en sem vagyok brusszeli csipke allitolag.

Aztan a nyar fenypontjakent ferjem egyszercsak megjelent a kocsival (vettunk egyet masfel honapja) es kozolte, h jojjunk haza egyutt kocsival 4 nap alatt :D

Ausztria csodaszep meg mindig, es mig mindig imadom (nyaralasilag). Neuschwanstein tenyleg olyan giccsesen disney kastely :). Belgium sem valtozott: imadom, csoki hegyeket vettunk es Bruge a mai napig a szivem csucske, pedig most szarra aztunk. :)

jwdo07 Creative Commons License 2017.09.01 0 0 94402

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!