Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Többnyire elegendő begyújtás előtt a piszkavas sarkát beleakasztva meghúzgálni 1-2 centit előre-hátra, így lerostálja a maradék hamut és fent marad a szén, meg a szegek. Amikor parázságy van akkor is meg lehet néha húzgálni mielőtt rak rá az ember.
22-én vettem 70 kg-ot, 3675 Ft-ot fizettem érte (5250 Ft/q). Ebből Blue tanácsára 8,5 kg-ot tettem be ma a tűztérbe, de ezt gonolom, hogy már olvastad, am délutáni hsz-ek.
Köszönöm a válaszokat. Ha leveszem a fűtetlen helységeket akkor nálam is épp ezt kell tudnia, mint Nálad. Nappal nem tartózkodunk itthon, ezért az első begyújtás du3-4 felé lenne. Csak a hétvége az egésznapos üzem. A melegvíz is csak igazán estére kell. Ezt mennyi idő alatt tudja ? Sima villanybojler átalakítva ? Kb. mennyi fával tudod így a fűtést megoldani ?
A jelenlegi kandallóval tökéletesen elégedett vagyok, épp ma fogyott el a nyárfám és bele kellett nyúlnom a 10,2-es féltve őrzött akácba. Hát kevesebb kell belőle, de nem annyival, mint amennyivel drágább. Igaz nem is kell olyan sűrűn rakni.
ha a szén vásárlásának árából számítom, akkor az egy köbös tartályom kb 500-550 Ft-ból van tele (szén ls némi fa).
Ez szerinted sok?
Ugyan ehhez a hőfokhoz nekem kb 25-30 kg fa kell.
Te mennyiért veszed mázsáját, illetve mennyiben van, mire a kazánba kerül?
Felénk kamion tételben jön ki kb 1600-1700 Ft-ra mázsája az akácnak. Amúgy olyan 2-2200 körül van. Innen kiindulva nem hogy olcsóbb a fa, de lehet, hogy drágább is, mert garantáltan viozesen veszem, nincs az az Isten, hogy száraz fát idehoznak nekem valahonnan...
Az előzőleg leírt szén mázsáját 5250-ért vettem.
Vagy valamit rosszul számolok?
A koszt aláírom, ganyésabb és melósabb kicsit, de a fának meg az előmunkálata sokkal macerásabb.
A pufferoson a 10917-es hsz-on tettem fel képeket a rendszerről.Azt már kiszűrtem a hszólásokból, hogy REX C100-as + K elem kell ahhoz, hogy ne kézzel kelljen kapcsolgatni a szivattyút és huzatszabályzót.Honnan tudom megbízhatóan beszerezni a rex-et?
Valóban egyszerűbbnek tűnik így. A hamut, ami fennmarad, azt meg gondolom egy kicsit azért valamivel kell noszogatni, hogy fáradjon egy szinttel lejjeb, meg onnan kell kiszedegetni a maradék dolgokat. Kefével, vagy valami takrító eszközzel?
Nálam egy 5mm lyukméretű rostaszövet darab van betéve a kazán aljába, így nem potyognak az elégetlen faszenek és deszkákból a szegek a hamuba.
Egyenletesebbnek tűnik a primer levegő eloszlása is ettől.
Egyetlen hátránya, hogy 4-6 hetente cserélni kell mert szétég, és így egy idény alatt elfogy kb. 3 ezer forintnyi rostaszövet, de legalább a rostálástól megmenekülök.
Én is megoldom, mert kényelmesebb még ezzel együtt is.
A fával sokkal több a szívás, ha azt nézem, hogy nem udom mennyi energiát veszek meg, fel kell dolgozni, tárolni kell bizonyos időszakon át.
A szenet meg fél órával a felhasználás előtt is elég megvenni, kb azonnal mehet be a kazánab és tudom, hogy mennyi az annyi.
Nekem picit a mérete az, ami lehetne nagyobb, mert ez 8-40 mm-es. Ahogy lapátolom befelé, lehet hallani, hogy néhány szem átesik a kazán aljába, a hamutartóba. Majd keresek ilyet.
Nálam addig megy vissza a kazánba, amíg por nem lészen belőle.
Ha azt látom, hogy ez kő és nem maradvány kokszosodott szén, akkor megy a kukába, ha egy kicsi feketeselget is látok a maradványban, akkor megy a kazánba vissza.
Én a szezon kezdete óta rostálom a hamut, ami láthatóan kő és nem szénmaradvány, az kézzel kiválogatva kuka (ez 5-10 db begyújtásonként, mérete olyan 3-15cm), a többi ami még láthatóan tartalmaz égetésre alkalmas cuccot(olyan fél vödör) megy vissza égetésre.
Teganp úgy voltam vele, hogy biztos, ami biztos, csak 5 kg szenet rakok be, aztán majd meglátjuk. hát, érződött a tölteten, hogy erősebb, de nem lett tele a puffer, rá kellett tenni még fát, miután leégett a szén.
Ma viszont alulra raktam egy sor ketté hasított akácot és erre ment a 8,5 kilo szén, plusz a tegnapi szén salakból vissza, ami elégetlennek tűnt. Rá egy újabb sor vékonyra hasított fa (ágfa félbe vágva), erre gyújtósé és kész.
Kb 15 percet menet közben a ház felé isa fűtés, de így is 78/77/73-ra töltötte a pufit a rakat (de parászon még indulni fog a Gányoló féle technika).
A felső mérő az digitális termosztát, ami a kazánban lévő hőmérőhöz képest 3-5 fokot csal, így kb 80 volt a teteje a valóságban.
Ez így iszonyatosan frankó!
köszi az arányt, azt hiszem, hogy ez így nálam is működni fog. ha meg azt számolom, hogy kb 500 Ft-ból tele van a tartály, akkor ez nekem megfelel.
Egy kérdésem volna azért:
A szén milyen, ha elégett? Az enyémben voltak ilyen fehéres-szürkések, gonolom, hogy az voln a kívánatos, de a zöme sötét szürke, majdnem fekete. Méréssel 0,7 kb marad ilyen állagban. Ez jó így?