Keresés

Részletes keresés

Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46149

papír szerint 5300 kcal/kg

Előzmény: pajaci (46148)
pajaci Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46148

Mennyi a fűtőértéke? (elméletileg)

Előzmény: Vezo228 (46146)
moonshadow Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46147

Többnyire elegendő begyújtás előtt a piszkavas sarkát beleakasztva meghúzgálni 1-2 centit előre-hátra, így lerostálja a maradék hamut és fent marad a szén, meg a szegek. Amikor parázságy van akkor is meg lehet néha húzgálni mielőtt rak rá az ember.

Előzmény: Vezo228 (46133)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46146

Nem kell keresgélni, az információl itt vanank:

22-én vettem 70 kg-ot, 3675 Ft-ot fizettem érte (5250 Ft/q). Ebből Blue tanácsára 8,5 kg-ot tettem be ma a tűztérbe, de ezt gonolom, hogy már olvastad, am délutáni hsz-ek.

 

Előzmény: pajaci (46145)
pajaci Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46145

"Az előzőleg leírt szén mázsáját 5250-ért vettem."

 

Az melyik? Meddig olvassak vissza?

Előzmény: Vezo228 (46143)
T.D.M. Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46144

Köszönöm a válaszokat. Ha leveszem a fűtetlen helységeket akkor nálam is épp ezt kell tudnia, mint Nálad. Nappal nem tartózkodunk itthon, ezért az első begyújtás du3-4 felé lenne. Csak a hétvége az egésznapos üzem. A melegvíz is csak igazán estére kell. Ezt mennyi idő alatt tudja ? Sima villanybojler átalakítva ? Kb. mennyi fával tudod így a fűtést megoldani ?

A jelenlegi kandallóval tökéletesen elégedett vagyok, épp ma fogyott el a nyárfám és bele kellett nyúlnom a 10,2-es féltve őrzött akácba. Hát kevesebb kell belőle, de nem annyival, mint amennyivel drágább. Igaz nem is kell olyan sűrűn rakni.

Előzmény: Törölt nick (46115)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46143

ha a szén vásárlásának árából számítom, akkor az egy köbös tartályom kb 500-550 Ft-ból van tele (szén ls némi fa).

Ez szerinted sok?

Ugyan ehhez a hőfokhoz nekem kb 25-30 kg fa kell.

Te mennyiért veszed mázsáját, illetve mennyiben van, mire a kazánba kerül?

Felénk kamion tételben jön ki kb 1600-1700 Ft-ra mázsája az akácnak. Amúgy olyan 2-2200 körül van. Innen kiindulva nem hogy olcsóbb a fa, de lehet, hogy drágább is, mert garantáltan viozesen veszem, nincs az az Isten, hogy száraz fát idehoznak nekem valahonnan...

Az előzőleg leírt szén mázsáját 5250-ért vettem.

Vagy valamit rosszul számolok?

 

A koszt aláírom, ganyésabb és melósabb kicsit, de a fának meg az előmunkálata sokkal macerásabb.

 

Előzmény: pajaci (46138)
bnorci71 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46142

ezért ajánlottam a barna szenet, nem kell szárítgatni azonnal tüzelhető

Előzmény: oldember (46114)
Sandor Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46141

van :-)

keresgélj az archivumba...

Előzmény: ApcCarlsson (46129)
hetmann64 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46140

B-steel kazánnal van valakinek tapasztalata?

mislenyi Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46139

A pufferoson a 10917-es hsz-on tettem fel képeket a rendszerről.Azt már kiszűrtem a hszólásokból, hogy REX C100-as + K elem kell ahhoz, hogy ne kézzel kelljen kapcsolgatni a szivattyút és huzatszabályzót.Honnan tudom megbízhatóan beszerezni a rex-et?

Rá tudnál nézni? Köszi.

Előzmény: Blue_Sky_007 (46123)
pajaci Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46138

A szén igen drága, és koszos.

Előzmény: Vezo228 (46134)
nagykunsági Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46137

És az bizutos, hogy a száradás miatt lett kisebb??

 

Vagy csak "rendeződött a fa" ???

 

Előzmény: mislenyi (46119)
bnorci71 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46136

hát én a DBS brikett Kft ahol a szenet vettem árlistáján 1000Kcal a lignit fűtőértéke....

Mivel Miskolci cég így gondolom Bükkábrányi lignit

Előzmény: oldember (46106)
nagykunsági Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46135

Na. jól számoltál???

 

A köbméter az nem esik össze. Pláne ennyit.

 

 

Előzmény: oldember (46114)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46134

a fát, vagy a szenet?

Előzmény: pajaci (46132)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46133

Jó ötlet, köszi!

Valóban egyszerűbbnek tűnik így. A hamut, ami fennmarad, azt meg gondolom egy kicsit azért valamivel kell noszogatni, hogy fáradjon egy szinttel lejjeb, meg onnan kell kiszedegetni a maradék dolgokat. Kefével, vagy valami takrító eszközzel?

Előzmény: moonshadow (46131)
pajaci Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46132

Akár ötszörös áron....

Előzmény: Vezo228 (46130)
moonshadow Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46131

Nálam egy 5mm lyukméretű rostaszövet darab van betéve a kazán aljába, így nem potyognak az elégetlen faszenek és deszkákból a szegek a hamuba.

Egyenletesebbnek tűnik a primer levegő eloszlása is ettől.

Egyetlen hátránya, hogy 4-6 hetente cserélni kell mert szétég, és így egy idény alatt elfogy kb. 3 ezer forintnyi rostaszövet, de legalább a rostálástól megmenekülök.

Előzmény: Vezo228 (46127)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46130

Én is megoldom, mert kényelmesebb még ezzel együtt is.

A fával sokkal több a szívás, ha azt nézem, hogy nem udom mennyi energiát veszek meg, fel kell dolgozni, tárolni kell bizonyos időszakon át.

A szenet meg fél órával a felhasználás előtt is elég megvenni, kb azonnal mehet be a kazánab és tudom, hogy mennyi az annyi.

Nekem picit a mérete az, ami lehetne nagyobb, mert ez 8-40 mm-es. Ahogy lapátolom befelé, lehet hallani, hogy néhány szem átesik a kazán aljába, a hamutartóba. Majd keresek ilyet.

 

Előzmény: Blue_Sky_007 (46128)
ApcCarlsson Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46129

Maximus kazánrol van esetleg tapasztalat, véleményí?

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46128

Igen koszosabb.

De nekem így jó.

Előzmény: Vezo228 (46127)
Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46127

Értem, én is rostálom, igaz, hogy csak egy kiszuperált kerékpárra szerelhető drót kosaram van errea célra, de megfelelő.

Én is vissaz tettem minden olyat, ami fennakadt.

akkor ez így nagyjából jó, bár a fához képest kicsit melósabb és ganyésabb :)

 

 

Előzmény: Blue_Sky_007 (46122)
oldember Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46126

Ok. Lehet, hogy neked van igazad,bár én más véleményeket is hallottam. 

Akárhogyan is van egyik sem gyors megoldás.

Előzmény: pajaci (46118)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46125

Többszőr volt már szó fanedvesség mérő műszerekről.

 

Egy elég jó és olcsó lehetőség, merthogy ingyenes a szállítás:

 

http://dx.com/p/digital-wood-moisture-meter-1-x-9v-81812

 

Persze van az oldalon ennél jóval nagyobb tudású is jóval drágábban.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46124

Heti 20-25 liter hamu megy a kukába. Ez antracit+fa hamu.

Előzmény: Blue_Sky_007 (46122)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46123

feketeselget = feketeséget

Előzmény: Blue_Sky_007 (46122)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46122

Milyen az elégett szén??

Nálam addig megy vissza a kazánba, amíg por nem lészen belőle.

Ha azt látom, hogy ez kő és nem maradvány kokszosodott szén, akkor megy a kukába, ha egy kicsi feketeselget is látok a maradványban, akkor megy a kazánba vissza.

Én a szezon kezdete óta rostálom a hamut, ami láthatóan kő és nem szénmaradvány, az kézzel kiválogatva kuka (ez 5-10 db begyújtásonként, mérete olyan 3-15cm), a többi ami még láthatóan tartalmaz égetésre alkalmas cuccot(olyan fél vödör) megy vissza égetésre.

Előzmény: Vezo228 (46120)
Lacika59 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46121

Tisztelt fórumozók !

 

Szeretném megkérdezni tőletek a Viadrus kazánok jelölését.

Már lassan nem tudok eligazodni, hogy fa tüzelésre melyiket tudnám választani.!

Ugye van : Basic, Classic , Hercules  (cseh gyártó talán talán így hívja)

U 22 , 24, 26  D és C típus

Olvasom , hogy van a Basic típus ami egy kicsit gyengébb kivitel.

A Cseh gyártó honlapján már a 22-es típust talán nem is gyártják  2010 óta.

Kérem aki tud segítsen, hogy tisztábban lássak, lássunk. 

 

Vezo228 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 46120

Hát, nálam is így működőképes a dolog, úgy tűnik.

Teganp úgy voltam vele, hogy biztos, ami biztos, csak 5 kg szenet rakok be, aztán majd meglátjuk. hát, érződött a tölteten, hogy erősebb, de nem lett tele a puffer, rá kellett tenni még fát, miután leégett a szén.

Ma viszont alulra raktam egy sor ketté hasított akácot és erre ment a 8,5 kilo szén, plusz a tegnapi szén salakból vissza, ami elégetlennek tűnt. Rá egy újabb sor vékonyra hasított fa (ágfa félbe vágva), erre gyújtósé és kész.

Kb 15 percet menet közben a ház felé isa fűtés, de így is 78/77/73-ra töltötte a pufit a rakat (de parászon még indulni fog a Gányoló féle technika).

A felső mérő az digitális termosztát, ami a kazánban lévő hőmérőhöz képest 3-5 fokot csal, így kb 80 volt a teteje a valóságban.

Ez így iszonyatosan frankó!

köszi az arányt, azt hiszem, hogy ez így nálam is működni fog. ha meg azt számolom, hogy kb 500 Ft-ból tele van a tartály,  akkor ez nekem megfelel.

 

Egy kérdésem volna azért:

A szén milyen, ha elégett? Az enyémben voltak ilyen fehéres-szürkések, gonolom, hogy az voln a kívánatos, de a zöme sötét szürke, majdnem fekete. Méréssel 0,7 kb marad ilyen állagban. Ez jó így?

 

Előzmény: Blue_Sky_007 (46049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!