Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 2004.08.05 0 0 topiknyitó
Érdekes dolgok zajlanak mostanában:

2003 ban Angelo Amato, a Hittani Kongregáció (Congregatio pro Doctrina Fidei) titkára kijelentette: a katolikus egyház nem félemlítette meg a híres csillagászt (Galileót) és az, amit a történészek a Galilei-per kapcsán összehordtak, nem más, mint "hazug ikonográfia",

Úgy hat hete (2004/06/16) a pápa kijelentette, az inkvizició nem is volt olyan rossz, a történészek eltúlozzák a rémtetteket. Ez a kijelentés érdekes kontrasztot alkot a korábbi bocsánatkéréssel.

Aztán pár napja a Hittani kongregáció kiadott egy 37 oldalas dokumentumot amelyben már konkrét támadást intézett az újkori demokráciák egyik legfőbb vivmánya, a női egyenjogúság ellen.

Na de mi is ez a nagy hatalmú Hittani Kongregáció? Ez a szervezet az egyik legerősebb érdekcsoport a vatikán hierarchiájában. Mindenhová elér a kezük, mindenhol ott vannak.

A nagyközönség mégis csak kevéssé ismeri őket.

Kapargassuk csak meg egy picit, hogy kik is ők.

1965 elött Congregatio Sancti Officii volt a nevük, ezt 1911 ben kapták amikor a korábbi kissé rosszul csengő Sacra Congregation Romanae et Universalis Inquisitionis seu Sancti Officii -t cserélték le egy szalonképesebbre.

Igen.

Ők a valamikori Pápai Szent Inkvizició.

És most a XXI. század elején újra ott tartunk hogy az Inkvizició kinyújtja csápjait, hogy a neokonzervativ áramlatokat - és valószinüleg a pápa gyenge egészségi állapotát - meglovagolva, fellépjen a nyugati szabad demokráciák egyik fontos vivmánya, a női egyenjogúság ellen.

Aggasztónak tartom azt a tendenciát, amit a közelmúlt eseményei mutatnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!