Mivelhogy laikus vagyok a kemencékhez ,sőt mondhatnám ostoba ,valaki mondja el nekem,hogy történik a fűtésük ,ugyanabban a térben kell a faszenet égetni mint a húst vagy bármit sütni ,mert akkor az olyan füstszagú lesz ,hogy megenni sem lehet vagy külön tüztere van ?Erről ha kérhethék kis infót valakitől ,mert én is szeretnék valamilyent ,egyszerűt építeni ,van jelenben 50-60 db nagyméretű samottéglám ami villanykályhákban volt meg sok kisméretű téglám !
Sokat melóztam vele de remélem meg hálája. már csak recepteket kell gyűjtenem meg tesztelni
oldalasfélével meg pár pogácsa aztán talán komolyabb dolgok mint malacka meg apróság. Ja igen még egy pici sör a sütéshez meg a gyomorba, hogy jó legyen.
Végül is bárhova teszed az csak egy viszonyítási alap lesz, ki kell tapasztalni hogy hány fokon süt jól. Az enyémbe a boltív szélébe fúrtam a hőmérőt és ha 280-300C mutat akkor tudom hogy húsok sütéséhez éppen megfelelő.
Teheted az aljába is ott általában 40-50 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet mint a boltív tetején.
Annak ellenére hogy jó lehetne bele én semmi esetre sem tenném. Mivel a kemence alját kérdezted föltételezem hogy a többi részét nem abból készítenéd. Szerintem csak egynemű anyagból készült kemence az igazi, a samot és tégla variációs kemencék amit én eddig láttam mind megégette a kenyér alját mert túl meleg volt. Az én kemencém régi nagyméretű téglából készült és kitünően működik jó pár éve. Persze a döntés a Te kezedben van.
Sziasztok. Elkezdtem olvasni a topicot, de még csak a 210 oldalnál járok. Lehet említve lesz később, de legtöbbször agyag beszerzési lehetőség kérdés merült fel az elején. Van egy lebontott (összedőlt) vályogházunk, abból a vályogtéglát nem tudom kitermelni és újrahasznosítani kemenceépítéshez?
Illetve van arra valamilyen szabály hogy a kéménynek milyen magasnak kell lennie? A terasz elejére építenék egy kemence+sparhelt+bogrács kombót, de mivel ikerházban lakunk a szomszédnak is ott a terasz (és az emeleti erkély) gondoltam hátha fel lehet húzni a tetőig a kéményt?! Vagy el kell vinnem a telek másik végére a sütőalkalmatosságot, csak ott meg nem lesz a ház és terasz szerves része... Még lesz sok kérdésem, mire kialakul a végleges terv.
Jobb lenne egy -két fotó a kérdéshez. Így látatlanban szerintem a kérdéses alkatrész a parázstartó lehet, azért,hogy ne közvetlenül az "üstszerű " -nek az alja égjen ki meg utána essen ki a parázs. (vékony lemeznél ez hamar bekövetkezik).Fotó vagy rajz sokat pontosítana.
Bocs, lehet,hogy offtopic némileg - de fontos megválaszolatlan problémám van. Legyetek szíves segíteni,ha valaki tudja a választ!
Nos: vettem egy kerti grillezőt, aminek egy üstszerű alkalmatosság a lényege - de amit nem értek: a közepén van egy kb. 20x20x20 cm nagyságú, négyzet alakú, fémfalu,felfelé nyitott "urnaszerű" bemélyesztett rész az alján / ami össze-vissza korrodált/. A kérdésem: MI LEHET A SZEREPE ennek és / főleg !/ MENNYIRE LÉTFONTOSSÁGÚ, hogy ez meglegyen ? Ha tudományos magyarázat lenne a szükségességére, akkor újra elkészíttetem, de ha csak valami nélkülözhető cicó, akkor inkább egy fémlappal befedetném a helyén lévő nyílást. Kérlek Benneteket, aki májer a dologban, legyen szíves segítsen !!! Köszi,üdv: gy.
Üdvözlök mindenkit itt a fórumon! Csak annyit szeretnék röviden közzétenni itt a jövendőbeli kemenceépítőknek,hogy nekem van kb 6-800 db régi hagyományos kemencéhez való hódfarkú cserepem!!!! Egy jelképes összegért elvihető :) Mondjuk egy tálca sör. Nekem már megvan a kemencém ugyan ezt használtam. Ha érdekel valakit írjon nekem. Sajna szállítani nem tudom,de simán elvihető :) Szép napot mindenkinek. Írjatok a villy888@gmail.com -ra :) Jó sütést akinek van mivel.
Külföldi oldalakon láttam vályogból épített kanapékat, kisebb medencéket-szaletli, tető nélkül. Mivel vonják be szerintetek, ami tökéletesen fedi a sarat, megmarad rajta hidegben, esőben, nem zavarja a hőtágulás? A medencéket alulról kemenceszerűen fűthetőre készítették. Fényes, lakkszerű bevonatnak tűnt.