Füge passz, techno a tasakos, irányított, bejutatsz az elegendőhöz képest sokszoros mennyiségű válogatott élesztőt, az lesz uralkodó, pH beállítás is része lehet.
Én ilyen melegben behozom a hordókat a konyhába. 22C fokra állítva a klímát kézben lehet tartani a dolgot.
Nem hűvös helyiségben ilyenkor szinte reménytelen értelmezhető erjedést elérni. Akár egy nap alatt is berobban és rögtön főzni kell, amint kész. Pálinka lesz belőle, de nagyon jó minőségre hűtés nélkül ne számítsatok.
Ha nincs, akkor én a helyedben nyár végén-ősz elején, amikor már 12-25 fok között mozog a hőmérséklet, kinéznék valami szilvát vagy szőlőt, azokat simán fogod tudni spontán, jól erjeszteni.
Egy szőlő mindig kezesbárány ilyenkor, alapból jó a pH, ilyenkor más a vadélesztő koktél, mint nyáron, szinte biztosan jó irányba erjed, ha mégsem lásd az előző hsz-aimat, magas a cukor és emiatt az alkohol...a legjobb tanuló cefre.
Azzal inkább biztasson más, én ennyire nem értek hozzá, hogy ebből mit lehet kihozni és hogy lesz jó.
Elméletileg elválasztásnál lehet csodát tenni, ha van benne értékelhető rész is.
Kérdés, egy bérfőzdében, ahol alkoholra fizetsz, hogyan fognak ezen segíteni. És ott az ep mintavételezés sem annyira egyszerű, ha jól rémlik. Majd más kijavít, már régen volt.
Magas a pH, általában földes is néhol a gyümölcs, könnyen rossz irányba megy. Hőmérsékletről nem kérdeztelek, de az már csak hab a tortán.
Elmondom idén hogy csináltuk:))
Kénes hideg kútvízben ázott, aztán magozás-pépesítés előtt egy másik hidegvizes hordóban öblítés a kén miatt, de így végig hideg a gyümölcs, és tiszta, szűz. Egy kis adaggal techno beoltás, savcsökkentés érzésre vakon (mert nem volt jó pH mérő:D ), majd erre a cefre folyamatosan, ahogy sikerült a magozás stb, mindez 30+ fokban múlt héten szombaton.
És ez lekerült egy hideg pincébe erjedni, környezeti hőmérséklet 14-16, cefre 20-22-ről lett lehozva a zajos erjedéskor 18-ra.
Tankönyvi technonak tűnik, majd kiderül milyen lett.
Első cefrém, így sok hibát vétettem az biztos. Kifőzni pedig nem én fogom, hanem elviszem egy pálinka főzőbe. Van még rá esély, hogy élvezhető lesz, ezek szerint?
Egy hete éreztem először, de közel sem volt ennyire erős. A pH-ra gyanakodtam, mert felugrott 3,7-re és adtam neki 400 gramm borkősavat, de úgy tűnik nem segített. Két-három naponta kevertem meg egyébként.
Volt már ilyen cefrém, sok kis hordóból egy, az egészet elcseszte.
De az a pályám elején volt:) bérfőzdében.
Szőlőnél spontán erjedésnél előfordul ritkán ilyen az elején, amikor sokféle élesztő dolgozik még és az alkohol alacsony.
Olyankor azt nem zárják le, hagyják kiszellőzni, akár 1 nap is elég, és utána a magasabb alkohol kinyírja azt a törzset, nem lesz ettől vészesen illós.
De elválasztásnál megoldható ez, csak a mérték a kérdés.
Az lenne a kérdésem, hogy szabad-e fagyasztott gyümölcsből cefrézni mert minden nap csak pár kiló gyümölcsöt tudok szedni és egyszerre szeretném becefrézni?
Barack cefrém bundája lesüllyedt, de a gyufa még elalszik és látszanak buborékok a cefre felszínén. Viszont a hordó felnyitása után erős szúrós szag érződik, ami keverés után már nem érezhető. A cefre íze egyébként kellemesen savanykás. Mi lehet ez az erős szag? Mikor bunda volt a tetején, akkor nem éreztem. A pH 3,5. Most 11-én lesz kifőzve, kell valamit kezdjek vele addig? Köszönöm a segítséget!
Sziasztok. Gondban vagyok. Első cefre. Ringló. Csütörtökön tettük a hordóba. Kis cukorral, élesztővel. Ma jutottam ilyen szép fényes kevetőszárhoz. Gondolom horganyzott. (Lehet jobb lett volna festett, de anyukám vette, nem szakember...) 25perc kevergetés után ilyen ronda matt szürke lett. Kidobós ez a cefre emiatt???🤔
Kell szereznem egy inox keverőt. Köszi a válaszokat.