Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186127

Füge?

Van bombabiztos cefrés hordód?

 

Ilyen volt .....                       ilyen lett. :-)

 

És ez hűtött erjesztés volt, 12kg füge 30l-es hordóban!

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186125)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186126

Füge passz, techno a tasakos, irányított, bejutatsz az elegendőhöz képest sokszoros mennyiségű válogatott élesztőt, az lesz uralkodó, pH beállítás is része lehet.

Na meg a hűtés, az a második legfontosabb része. 

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186125)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186125

Elmondanád mi a “techno”? Irányított erjesztés? És fügére melyiket javasolnád?

Előzmény: naivkezdo (186123)
Jolida Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186124

Én ilyen melegben behozom a hordókat a konyhába. 22C fokra állítva a klímát kézben lehet tartani a dolgot.

Nem hűvös helyiségben ilyenkor szinte reménytelen értelmezhető erjedést elérni. Akár egy nap alatt is berobban és rögtön főzni kell, amint kész. Pálinka lesz belőle, de nagyon jó minőségre hűtés nélkül ne számítsatok.

naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186123

Nincs olyan helyed, ami hideg?

Pince akármi?

Ha nincs, akkor én a helyedben nyár végén-ősz elején, amikor már 12-25 fok között mozog a hőmérséklet, kinéznék valami szilvát vagy szőlőt, azokat simán fogod tudni spontán, jól erjeszteni. 

Egy szőlő mindig kezesbárány ilyenkor, alapból jó a pH, ilyenkor más a vadélesztő koktél, mint nyáron, szinte biztosan jó irányba erjed, ha mégsem lásd az előző hsz-aimat, magas a cukor és emiatt az alkohol...a legjobb tanuló cefre. 

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186122)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186122

Ez hogy lehetne rossz? 😀 Én a hűtést két fagyasztott üveges flakonnal tudtam megoldani, fel naponta cseréltem benne, mikor 35 fok volt. 😀

Előzmény: naivkezdo (186120)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186121

Azzal inkább biztasson más, én ennyire nem értek hozzá, hogy ebből mit lehet kihozni és hogy lesz jó. 

Elméletileg elválasztásnál lehet csodát tenni, ha van benne értékelhető rész is.

Kérdés, egy bérfőzdében, ahol alkoholra fizetsz, hogyan fognak ezen segíteni. És ott az ep mintavételezés sem annyira egyszerű, ha jól rémlik. Majd más kijavít, már régen volt.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186119)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186120

Kajszit spontán, az tud rizikós lenni. 

Magas a pH, általában földes is néhol a gyümölcs, könnyen rossz irányba megy. Hőmérsékletről nem kérdeztelek, de az már csak hab a tortán.

Elmondom idén hogy csináltuk:))

Kénes hideg kútvízben ázott, aztán magozás-pépesítés előtt egy másik hidegvizes hordóban öblítés a kén miatt, de így végig hideg a gyümölcs, és tiszta, szűz. Egy kis adaggal techno beoltás, savcsökkentés érzésre vakon (mert nem volt jó pH mérő:D ), majd erre a cefre folyamatosan, ahogy sikerült a magozás stb, mindez 30+ fokban múlt héten szombaton.

És ez lekerült egy hideg pincébe erjedni, környezeti hőmérséklet 14-16, cefre 20-22-ről lett lehozva a zajos erjedéskor 18-ra.

Tankönyvi technonak tűnik, majd kiderül milyen lett.

Előzmény: naivkezdo (186118)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186119

Első cefrém, így sok hibát vétettem az biztos. Kifőzni pedig nem én fogom, hanem elviszem egy pálinka főzőbe. Van még rá esély, hogy élvezhető lesz, ezek szerint? 

Előzmény: naivkezdo (186118)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186118

Keverni nem jó, csak lébe nyomni.

Spontán erjedt vagy techno?

Akkor ez már az elejétől rossz irányba is dolgozott sajnos és nem tudtad kinyírni a törzset. 

Majd elválasztod, ha ügyes vagy.

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186117)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186117

Egy hete éreztem először, de közel sem volt ennyire erős. A pH-ra gyanakodtam, mert felugrott 3,7-re és adtam neki 400 gramm borkősavat, de úgy tűnik nem segített. Két-három naponta kevertem meg egyébként. 

Előzmény: naivkezdo (186115)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186116

Ja még annyi, szőlőnél lébe nyomjuk a bundát, így kezeled és a kiszellőztetés.

Ha te a baracknál nem nyomtad lébe a bundát és az alkohol se túl magas, akkor végig dolgozhatott ez a törzs sajnos.

Előzmény: naivkezdo (186115)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186115

Volt már ilyen cefrém, sok kis hordóból egy, az egészet elcseszte.

De az a pályám elején volt:) bérfőzdében.

Szőlőnél spontán erjedésnél előfordul ritkán ilyen az elején, amikor sokféle élesztő dolgozik még és az alkohol alacsony. 

Olyankor azt nem zárják le, hagyják kiszellőzni, akár 1 nap is elég, és utána a magasabb alkohol kinyírja azt a törzset, nem lesz ettől vészesen illós. 

De elválasztásnál megoldható ez, csak a mérték a kérdés. 

Előzmény: naivkezdo (186114)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186114

Hibás erjedés terméke. 

Korábban is volt ez a szag vagy csak most nyitottad ki először?

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186113)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186113

Így tettem, köszönöm! Mi okozza ezt a szagot? Mint a ragasztó vagy nem is tudom.

Előzmény: Jolida (186110)
Jolida Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186112

rázd

zárd :-)

Előzmény: Jolida (186110)
Jolida Creative Commons License 2024.07.07 0 1 186111

Persze.

Hagyd kiolvadni kicsit, turmixold össze és a szokásos módon cefrézd.

Előzmény: Ződfül# (186109)
Jolida Creative Commons License 2024.07.07 0 1 186110

Szórj a tetejére egy jó marék cukrot egyenletesen és rázd le légmentesen. Ne piszkáld utána!

Előzmény: Tarnawa Zsolt (186108)
Ződfül# Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186109

Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogy szabad-e fagyasztott gyümölcsből cefrézni mert minden nap csak pár kiló gyümölcsöt tudok szedni és egyszerre szeretném becefrézni? 

Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.07.07 0 0 186108

Üdv mindenkinek! 

Barack cefrém bundája lesüllyedt, de a gyufa még elalszik és látszanak buborékok a cefre felszínén.  Viszont a hordó felnyitása után erős szúrós szag érződik, ami keverés után már nem érezhető. A cefre íze egyébként kellemesen savanykás. Mi lehet ez az erős szag? Mikor bunda volt a tetején, akkor nem éreztem. A pH 3,5. Most 11-én lesz kifőzve, kell valamit kezdjek vele addig? Köszönöm a segítséget! 

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.07.06 0 1 186107

Semmi baj nincs vele, a gyümölcs savtartalma (vagy a hozzáadott sav) lenarja a bevonatot, de ez nem probléma. Úgysem fog átdesztillálni.

Előzmény: csoppika (186106)
csoppika Creative Commons License 2024.07.06 0 0 186106

Sziasztok. Gondban vagyok. Első cefre. Ringló. Csütörtökön tettük a hordóba. Kis cukorral, élesztővel. Ma jutottam ilyen szép fényes kevetőszárhoz. Gondolom horganyzott. (Lehet jobb lett volna festett, de anyukám vette, nem szakember...) 25perc kevergetés után ilyen ronda matt szürke lett. Kidobós ez a cefre emiatt???🤔

Kell szereznem egy inox keverőt. Köszi a válaszokat.

naivkezdo Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186105

Na akkor vagy nem tudom kifejezni magam, vagy egészen más. 

Most nem is tudom lefotózni, majd jelentkezem képekkel, hogy lehessen is érteni, amit kérdezek. 

Előzmény: endrepp (186104)
endrepp Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186104

Alul egy csonk van a fenéklemezen, arra van ráhúzva a tengely perselyes vége, nem tudom mi van benne, sztem semmi.

Felül gondolom egy váll van a tengelyen, azt szorítja le a poliamid persely. Nem szedtem szét még. Kicsit mintha szorulna, lehet érik egy tisztítás.

Előzmény: naivkezdo (186102)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186103

Egyébként egyszerű és nagyszerű, kurvajó. 

Nem tört egy magot sem, pikk-pakk magoz és pépesít, egyedül az ürítés viszi el az időt.

Köszi az ajánlást mindkettőtöknek!

Előzmény: endrepp (186101)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186102

Nálad a tengelyen van egy imbuszos állítócsavar a perselynél?

Alul a tengely és a palást közé egy fémalátét és egy nemtudom milyen talán bronzos megy?

Előzmény: endrepp (186101)
endrepp Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186101

Mindhármunknak másmilyen van. Jolidáé teljesen más konstrukció. A kettőnknek a palástja valószínűleg ugyanott készült, a többi részlet eltér.

Előzmény: naivkezdo (186099)
Jolida Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186100

0.3..0.5 pH csökkentés


Előzmény: Tarnawa Zsolt (186098)
naivkezdo Creative Commons License 2024.07.01 0 0 186099

Ha ugyanilyened van, ez a magmester magozó, kérdeznék pár apróságot. 

Előzmény: Jolida (186093)
Tarnawa Zsolt Creative Commons License 2024.06.30 0 0 186098

Foszforsavat kell hígítani? Megközelítőleg mennyi 75 százalékos foszforsavat kell belekeverni 0,5 pH szint csökkenéshez?

 

Előzmény: öreg_néne_b (186096)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!