Üdv mindenkinek. Idén második alkalommal rendezik meg a Tokaj Hegyalja magasabb fokon névvel illetett pálinkaversenyt. Elmult évben neveztem, és úgy gondolom korrekt birálat volt. Aki szeretne nevezni még megteheti , akár postán is feladhatja a nevezni kivánt párlatait. Neten fennvannak a a részletek.
Üdv ! Szívesen fogadnék birs cefrézés &főzéssel kapcsolatban "jó"tanácsokat ,saját tapasztalatot !Most szeretnék 1x főzni ,ma addig jutottam ,hogy 6 -os húsdarálóval nyersen ledaráltam és mindkét hordóba 1-1 zsacskó pektinbonot beledolgoztam ! 75 kg birs+kb 30kg alma került ledarálásra kb egyenlő elosztásba ! :-)
annyit még hozzá tennék, hogy a bepirosodottakat ha kiteszem a fényre kb. 10-20 perc alatt kivilágosodnak, ha visszateszem öket az árnyékos helyre akkor visszaáll a pirosas színük. Üdv
Én is így jártam a cseresznyével, meg a meggyel is. Szabályosan tárolva halvány piros színűek lettek kb. egy hónap elteltével. Viszont amiket kint hagytam napi teszt kóstolásra ( fény érte őket folyamatosan ), azok szép átlátszóak. ( szeszfok kb. 47-48 ) Üdv
Egy ismerősöm 2q sütőtököt akar kierjeszteni, tanácsot kért, de annyira nincs vele tapasztalatom. Gondolom savszegény lehet, ezért talán romlékony is. Ha van tapasztaltok, észrevételetek szívesen venném. Nem tudom ízre milyen? Estleg keverni pl almával?
Ha van -esetleg- egylépcsős főződ (is), azzal tisztázva többé-kevésbé színtelen marad a párlat.
A kétlépcsőssel -még erőteljes kozmaolaj szűrés mellett is- vagy színesedik, vagy nem.
Nekem is van erős sárga fekete ribizlim és színtelen is.
BTW jártam már úgy, hogy téli fagyban az erkélyen hagyott üvegdemizson meggypálinkában rózsaszín csomókban állt össze "valami". Lefagyasztottam, leszűrtem, megittam.
Az igazán erős színű gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy, bodza, fekete ribizli esetében mi okozza azt, hogy a lefőtt párlat idővel elszíneződik?
Ezek a pálinkák eleinte mind szépek és áttetszőek voltak, idővel azonban, főleg a cseresznye és a fekete ribizli burtál aranysrgás színű lett. Sötét helyen vanak tárolva, műanyag borítású demizsomban, gumi dugóval. Van valakinek ötlete, mivel lehetne ezt az elszíneződést megelőzni?