Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185410

Kozmaolaj. Miből gondolod, hogy a festékszűrő kiszűri?

Előzmény: Cobalt555 (185409)
Cobalt555 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185409

Át lett szűrve festékszűrőn. Sajnos nem változott. AZt mondta, hogy megpróbálja gyantás szűrővel. Ez amúgy mi lehet?

Előzmény: öreg_néne_b (185406)
körte51 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185408

Ami leülepszik , én hűtés nélkül szűrném! 

Előzmény: Cobalt555 (185405)
körte51 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185407

Érdekes módon a szilva magasabb brixnél áll meg! 

Előzmény: Hyuing-II (185399)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185406

Ennyire durvát még nem láttam.
Lehűti, hidegen megszűri (pl. szűrőpapír, kávéfilter, kozmetikai vattakorong) és kész.

Előzmény: Cobalt555 (185405)
Cobalt555 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 185405

Sziasztok!

 

Egy ismerősöm főz otthon egy ideje és a legutóbbi körte pálinkája zavaros lett, úszik benne valami, ami egy idő után leül az üveg aljára.

Sok mindent nem tudok róla, réz az egész főző. Korábban ilyet nem tapasztalt. Valaki kép alapján esetleg tudja, hogy mi ez? Láttatok már ilyet?

 

Köszi előre is, Roland

 

Hyuing-II Creative Commons License 2023.10.22 0 0 185404

Köszönöm, pont így történt minden csak megakadt 10 nél. Én meg azt hittem  a szilva is kb 6 ig megy le.

Előzmény: Figyelget (185402)
naivkezdo Creative Commons License 2023.10.22 0 1 185403

40g élesztő 100kg birs-alma cefréhez?

Ne csessz fel:)))

Előzmény: Jolida (185397)
Figyelget Creative Commons License 2023.10.22 0 0 185402

A brix a szárazanyag tartalmat mutatja, aminek a cukor egy jelentős része, de messze nem mind.

A brix érték mérésével, annak a csökkenését figyeljük. Mikor nem változik már, akkor főzhető is, addigra feldolgozódott a cukortartalom. 

Előzmény: Hyuing-II (185401)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.10.21 0 0 185401

Köszönöm!   Akkor én tévedésben vagyok, mert azt hittem a brix a cukorfokot mutatja.

Előzmény: obsitos3 (185400)
obsitos3 Creative Commons License 2023.10.21 0 2 185400

mert elfogyott a cukor

Előzmény: Hyuing-II (185399)
Hyuing-II Creative Commons License 2023.10.21 0 0 185399

Urak!   Miért áll meg a szilva cefre a forrása 10 brix nél ? A bunda lesüllyedt illata finom gáz fejlődés megszűnt. 15-20 fok közötti tárolóban.

hegyalja12 Creative Commons License 2023.10.20 0 0 185398

Üdv  mindenkinek. Idén  második  alkalommal  rendezik meg  a  Tokaj Hegyalja magasabb fokon névvel illetett  pálinkaversenyt.  Elmult évben  neveztem,  és  úgy  gondolom  korrekt birálat volt. Aki szeretne  nevezni még  megteheti ,  akár  postán  is  feladhatja a  nevezni  kivánt  párlatait.  Neten  fennvannak a a  részletek.

Jolida Creative Commons License 2023.10.19 -1 1 185397

Nem tudom, hogy a "zacskó" mekkora mennyiségre van méretezve, de a pektinbontót minimum 3-4 szeresen kell túltolni.

Még akkor is, ha alma van mellé darálva, bőven kell mellé a langyos víz.

Ekkora mennyiséghez én legalább 40g élesztőt raknék, 40g (1-1 zacskó/hordó) táppal.

 

Az alma savassága leviszi a pH-t, de azért érdemes rámérni és ha kell, 3.0 körülre beállítani savazással.

Előzmény: lala1961 (185396)
lala1961 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 185396

Üdv ! Szívesen fogadnék birs cefrézés &főzéssel kapcsolatban "jó"tanácsokat ,saját tapasztalatot !Most szeretnék 1x főzni ,ma addig jutottam ,hogy 6 -os húsdarálóval nyersen ledaráltam és mindkét hordóba 1-1 zsacskó pektinbonot beledolgoztam ! 75 kg birs+kb 30kg alma került ledarálásra kb egyenlő elosztásba ! :-)

japaszturo Creative Commons License 2023.10.16 0 0 185395

Köszönöm válaszod!

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.16 -1 1 185394

Jó lesz az is.

Előzmény: japaszturo (185393)
japaszturo Creative Commons License 2023.10.16 0 0 185393

Sziasztok! Bor élesztő helyet sütőélesztőt használok . Van valami hátránya,ha ezzel inditom be a cefrét?

k1001 Creative Commons License 2023.10.15 0 0 185391

Szia tudnánk telefonon beszélni, segítségre lenne szükségem fűtőbetéttel kapcsokatban. Előre is köszönöm. Üdv. Zsolt

 

Előzmény: gabor0036 (130650)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.14 0 0 185390

 National Aeronautics and Space Administration

Ez akkor repülés vagy űrkutatás? :o

(Vannak fotokémiai reakciók, de ez nem újdonság...)

Előzmény: Herbertaxelrody (185389)
Herbertaxelrody Creative Commons License 2023.10.13 0 0 185389

Én azért ezzel bekopogtatnék a NASA-hoz..._:)

Előzmény: tibor6740 (185388)
tibor6740 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 185388

annyit még hozzá tennék, hogy a bepirosodottakat ha kiteszem a fényre kb. 10-20 perc alatt kivilágosodnak, ha visszateszem öket az árnyékos helyre akkor visszaáll a pirosas színük. Üdv

Előzmény: tibor6740 (185387)
tibor6740 Creative Commons License 2023.10.11 0 0 185387

Én is így jártam a cseresznyével, meg a meggyel is. Szabályosan tárolva halvány piros színűek lettek kb. egy hónap elteltével. Viszont amiket kint hagytam napi teszt kóstolásra ( fény érte őket folyamatosan ), azok szép átlátszóak. ( szeszfok kb. 47-48 ) Üdv

Előzmény: edding1100 (185381)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.10.10 -1 1 185385

Nem próbáltam, de használhatónak tűnik:
https://sutotokinfo.hu/sutotok-palinka/

Ha csinálnék, kemencében félbevágva megsütném és kanállal kiszedném a belsejét, akkor már a pépesítés és a hámozás is megvan könnyedén. 

Előzmény: zsorsz (185384)
zsorsz Creative Commons License 2023.10.10 0 0 185384

Egy ismerősöm 2q sütőtököt akar kierjeszteni, tanácsot kért, de annyira nincs vele tapasztalatom. Gondolom savszegény lehet, ezért talán romlékony is. 
Ha van tapasztaltok, észrevételetek szívesen venném. Nem tudom ízre milyen? Estleg keverni pl almával?

Jolida Creative Commons License 2023.10.10 0 0 185383

Semmivel, ilyen.

Ha van -esetleg- egylépcsős főződ (is), azzal tisztázva többé-kevésbé színtelen marad a párlat.

A kétlépcsőssel -még erőteljes kozmaolaj szűrés mellett is- vagy színesedik, vagy nem.

 

Nekem is van erős sárga fekete ribizlim és színtelen is.

 

BTW jártam már úgy, hogy téli fagyban az erkélyen hagyott üvegdemizson meggypálinkában rózsaszín csomókban állt össze "valami". Lefagyasztottam, leszűrtem, megittam.

Előzmény: edding1100 (185381)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.10.10 -2 1 185382

Ezzel a témával kapcsolatban több szakavatott ember is publikált (pl. Ledő Móni) érdemes rákeresni. 

Előzmény: edding1100 (185381)
edding1100 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 185381

Sziasztok!

 

Az igazán erős színű gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy, bodza, fekete ribizli esetében mi okozza azt, hogy a lefőtt párlat idővel elszíneződik?

Ezek a pálinkák eleinte mind szépek és áttetszőek voltak, idővel azonban, főleg a cseresznye és a fekete ribizli burtál aranysrgás színű lett. Sötét helyen vanak tárolva, műanyag borítású demizsomban, gumi dugóval.
Van valakinek ötlete, mivel lehetne ezt az elszíneződést megelőzni? 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.10.10 0 0 185380

Ezt csinálom a két éves jól elbaxott fügepálinkámmal én is.

Hozzáadom az idei utópárlatokat, kihígítom 20-25%-ra, aztán az egészet átküldöm a főzőn, alaposan vágva.

Az eredményt megcsinálom ágyaspálinkának, már leaszaltam hozzá kb 5 kg fügecsipszet.

Reményeim szerint jövő nyárra lesz úgy 4-5 liter jófajta ágyaspálinka a hölgyismerősöknek, ösztönzés és hála gyanánt.

Előzmény: beetee (185379)
beetee Creative Commons License 2023.10.09 0 0 185379

áttisztázva, epup-pal, stb.... likőralapnak még jó lehet.

Előzmény: Koszti92 (185377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!