Lenne egy kérdésem. A cafnikulcs mindenhez jó? Úgy értem,hogy a csaphosszabítót,közcsavart illetve a radiátor cafnit is be lehet vele tekerni,vagy csak a radiátorokhoz való? Tudtok segíteni,mert vásárolni szeretnék egy ilyen kulcsot,mert a sarokszelepem beleszakadt a hosszabítóba,és alig találtam jó méretű imbuszt,hogy ki tudjam tekerni és ezt szeretném elkerülni a jövőben. Köszönöm.
Maradj a hidroválltónál, valóban korrektebb megoldás, ha a rendszer egészét nézzük. A padlófütést viszont kettős keveréssel csináld, ami annyit jelent, hogy a háromjáratú után beteszel még egy átkötést az előre-vissza közé
A régi kazánom nem hmv-s volt, tehát az ehhez szükséges szelep+ kiegyenlítő tartály, meg kb 5-6 méter henkó cső meg pár szerelvény hozzá, + a kazán hivatalos szerelői beüzemelése és kitisztitása is benne van. anyagköltségre mondott kb. 50-et a beüzemelő 17-ért jön, tehát a szerelő díja 40 ezer körül van.
Kilyukadt álló kazánom helyére vettem egy HMV tárolós állót, amit a szerelő 108 ezerért szerelne be anyaggal együtt. Nem sok az egy kicsit? Nekem marhára soknak tűnik. A HMV-t is beköti.
Nagyon köszönöm a hozzászólásod, pont ezért írtam ide, hogy ilyen visszajelzéseket kapjak.
Jól értem: danfoss féle szabályzásnás az előremenő és visszatérő kör közt az átkötő szakasz belépési pontjánál kell a nyomáskülönbség, azért, hogy ne a hideg vizet forgassa vissza, hanem a meleget "szívja"?
Már elhatároztam magam a hidrováltó mellett, mivel jövőre a tetőtér be lesz építve és hidrováltóval korrektebben szét lehetne talán szedni a 3 kört (1padló lent, 1radiátor lent, 1 radiátor fent), de még átgondolom.
helyem van, bárhová rakhatom a házban külön helységet (most spejz) is tudok a fali gázkazánnak adni. kéményem nincs, bélelteni sem tudok, építeni kell és azt minimalizálnám ha lehet...
AMúgy meg akkor neked bármelyik turbós kazán jó lehet.
Ha adottak a feltételek - nézz utána - de valami ilyesmik, kivezetéstől kerítés 3 méterre, másik ház 10 méterre, alatta-felette-mellete nem lehet nyílászáró 2 méteren belül...stb.
Előrevetítem, hogy természetesen szakemberre bízom majd a szerelést, csak szeretném érteni is , hogy mi fog történni.
Van egy számomra összetett problémám:
Hozzáépítést hajtottam végre a kis házamon.
Eddig volt 60 nm, most kibővült 104 nm-re. A régi épületrészen padlófűtés van, felépítését az alábbi Móricka rajz szemlélteti.
Amit szeretnék, hogy az új rész összesen 3 db radiátorát (2db 1400x600 22-es, 1 db 700x600 22-es, meg egy db 600x1000 törölközőszárító) egy kört alkotva rákössem a rajzon jelölt "Csap"-okra és egy külön termosztáttal vezéreljem őket.
A kazán egy Ariston class B 24 FF, ami elméletileg tudja e két kört külön vezérelni.
Kérdéseim:
1. Milyen szerkezeti elemek kellenek az új hálózatba?
2. Mit kell átalakítani a régin? (Itt értem azt, hogy az új feladatnak megfeleljen, meg esetleg a régi feladatát jobban ellássa)
3. Mit kell vennem a kazánhoz, hogy a kétkörös vezérlés a gyakorlatban is megvalósuljon.
Problémák:
1. A régi rész fűtése egy cserépkályhával meg van támogatva, itt tavaly ritkán ment a padlófűtés, úgyhogy az új kör lenne az elsődleges, mivel az dolgozna többet. (Ezért is kell 2 termosztát.)
2. A jelenlegi termosztát egy hagyományos tekerős darab, ezt nem is akarom kicserélni.
3. Elég szűkös a hely azon a falon, ahol a kazán lóg, szóval kompakt megoldás kellene.
4. Külső hőmérséklet érzékelőt, klímakompjútert stb, nem akarnék, egy sima 2. termosztát kellene.
Igazi költség az árokásás lesz, érdemes olyan mélyre tenni, hogy ha szántani fognak akkor se akadjanak bele. A KPE csövet Te is bele tudod tenni, ha valaki segít, a kötéseket pedig gyerekjáték elkészíteni. minimum32-es csövet használj, hogy a nagy távolság ellenére se legyen gondod a nyomáseséssel.
A két végére vízaknát tégy és a mélyebben fekvő aknába egy plusz csapot, hogy a vizet a csőből kiengedhesd.
Kézzel ilyen hosszan nem egyszerű kiásni, de ha van arrafelé unatkozó , ráérő munkanélküli az sem lehetetlen, egy bobcat hamar kimarkolja.
"kaphatóak olyan kazánok, amit be lehet rakni a konvektor helyére, és a már meglévő fali szellőzőn át tud működni zárt égésterűként. Így megspórolod a kémény bélelést/építést, ami a legnagyobb tétel központi fűtésre átálláskor. Bár azt egy turbós zárt égésterű kazánnal is meg lehet spórolni, annak ugyanis nem kell kémény csak két cső kivezetés a falon, egyiken szívja be az égéshez szükséges zoxigént a másikon meg fújja ki az égésterméket, nem kell huzat sem neki, ventilátorokkal meg tudja oldani még vízszintesen is."
tehát ha vennék egy ilyet (ez az) akkor ehhez nem kell kémény csak kivezetem a házfalamon (normálisan persze)
Szerencsére a hivatalos végpont olyan ingatlanon lenne, ami szintén az én tulajdonomban van. nagyon ritkán lakott, tanyás övezet. A hivatalos végponttól kb. 130 méterre lenne a lakóingatlanom. Végig nem művelt szántón menne a nyomvonal. Egyszer kellene egy földutat keresztezni, meg kb. 20 méteren egy idegen tulajdonban lévő, szintén műveletlen és elhagyott szántóterületet.
Mennyi lehet a költség így? Erre a 130 méterre (árok, vízvezeték-cső, fektetés, szerelés)?
Szabályozás technikailag jobb a Danfos féle megoldás, de Te felhasználóként nem fogsz ebből érezni semmit. Arra figyelj, ha ezt a megoldást választod, nem szabad hidrováltót beépíteni, mert a befecskendező-kapcsolásnak kell a nyomáskülönbség.
Mielőtt belevágnál tudnod kell,hogy ha egyszer valakinek adsz vizet akkor azt semmilyen körülmények között nem zárhatod el utána még akkor sem ha nem fizet érte és szándékosan nyitva hagyja a csapot (max lekorlátozhatod). Ha a te telked és a házad között lévő tulajok bele egyeznek a vezeték átvitelébe azt csak okosban lehet csinálni mert a törvény szerint a van a közmű bevezetésére mód akkor azt vagy köteles használni ez alól csak akkor kap felmentést ha nem kivitelezető a közmű utcai bevezetése.Pl. nem rendezett az utca , nincs elég hely az összes közműnek stb.
Elvileg egy HRSz-ra egy mérőt raknak és onnan nem szolgáltathatsz Te más HRSz alatti ingatlanra. De ebben az esetben nem hiszem, hogy valaha is gondod lenne belőle. Köttesd be oda és onnan vidd el magadhoz.
Ennyi pénzből lehet, hogy profi víztisztítót is rakhatnál a meglévő kutadra.