Keresés

Részletes keresés

berzensky Creative Commons License 2013.10.29 0 0 1384

Sziasztok!

 

Elülső keresztszalag szakadásom van, valamint a porc is sérült az MR szerint, november 19-én műtenek Tatán, Dr Béres Györgyöt választottuk. Combizmom sajnos sokat gyengült már (1 hónapja történt a baleset egy focimeccsen), gyógytornára járok, szerencsére egy nagyon jó szakemberhez. Több kérdés is felmerült bennem, ezzel kapcsolatban kérnék egy kis segítséget Tőletek. Gerincérzéstelenítést javasolt több korábban műtött ismerősöm is, de még bizonytalan vagyok ez ügyben. Mennyi az esélye a műtét utáni katéterezésnek (ettől rettegek)? Azt szintén több embertől hallottam, hogy a műtét másnapján  a térdemben levő cső eltávolítása nagyon fájdalmas, mennyire kell ettől tartanom? A felépüléstől jelenleg nem félek, a gyógytornász tényleg nagyon profi, remélem, hogy 6-9 hónapon belül visszatérhetek a focihoz (bár elsietni biztos, hogy nem fogom). Válaszaitokat előre is köszönöm!

Axióma Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1383

Sport szinten nem sportolok, bringaval munkaba szoktam menni, ennyi.

Nem azt mondom, hogy biztos rosszabb az allami, de az se igaz, hogy senkinek nem eri meg a magan. Ezzel kiegyezhetunk egy dontetlenben?

Előzmény: pom-pom77 (1381)
L0riana Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1382

Sajnálom én is, hogy ilyen fafejű orvosokkal kerültél össze. Nincs ilyen szabály, hogy nem adhat beutalót más városban, addig kell menni, amíg meg nem írják. Ha előtte megbeszélted a Sportkórházzal, és ők rábólintottak, nem fognak utána ellenkezni, max ha másik asszisztens ül a regisztrációnál, szépen el kell neki magyarázni, hogy telefonon már megbeszélted, hogy lehet. A háziorvosnak meg elmondani, hogy megbeszélted már velük, és fogadnak, úgyhogy kéred szépen a beutalót. Mondjuk azzal, hogy ezt a menetet leírtam, tényleg magam/unk ellen beszélünk :D, mert ezzel igencsak nőni fog számunkra a várakozási idő - nagyon sokan éltek ebben az oda-tartozok-máshova-nem-mehetek tévhitben ugyanis...

Előzmény: Axióma (1377)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1381

Oxióma örülök,hogy teljesen felépültél .Sportolsz valamit? Futás ,vagy bármilyen labdajáték hobbi  szinten? Nekem semmi gondom nem volt a lábammal  20 évig .Simán teniszeztem vele LCA szakadásokkal a lábammal , de  levált a porcom  ezért szántam el magam műtétre. Imádom a teniszt, és nem szeretném abbahagyni. Lehet,ha kukacos az orvos akkor először a helyi ortopédiára ír beutalót, ezt nem tudom. Szerintem pofára dönti el. Talán hatalmában áll döntenie,hogy beiktatja-e az ortopédorvost vagy közvetlen beutalót ír a beteg által megadott kórházba. Az egészségügyben  minden olyan kaotikus. Állítom erre vonatkozó megkötése nincs az orvosnak. Sajnálom,hogy egy fafejű  okoskodó körzeti orvosod van. Nyilván ,ha az embernek a lába  fáj akkor nem a neurológiára írja a beutalót. És nem hiszem,hogy az én dokim nem tartotta volna be a szabályt amikor az asszisztense megírta a beutalót a Sportkórházba.  Loriana írja mi a  kronológiai   sorrend eszembe jutott,hogy először felhívtam a Sportkórházat nevesítve a  sebészt és kértem időpontot hozzá. Ezután kértem beutalót a körzeti rendelőben 15 perc  várakozás után meg is kaptam  mivel a doktornő (aki nem is látott aznap) asszisztensnője írta ki. És nem azt írtam,hogy rosszabbak a magánorvosok,de attól nem lesz jobb a keze,a szeme vagy a tudása,mert pénzt kér érte. A hipokkratészi  eskü köti őket. Biztos vannak felelőtlen orvosok de azért én bízom benne ,hogy a nagy többség becsületes ember. Volt olyan sebész (telefonon hívtam fel) aki azt  mondta,hogy 45 felett nincs keresztszalag pótlás. Igaz ő szintén a Sportkórház ortopédsebésze. Tehát dilettánsak mindenhol vannak akár maszek akár állami doki. Persze el is felejtettem ezt az orvost azonnal. Egy műtét eldöntése nem lehet korfüggő. Állapotfüggő kell,hogy legyen. Az orvos hozott anyag dolgozik!!

Axióma Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1380

OK, ez lehet. En az elozo hsz-ban csak azt irtam, hogy HA nem adhat, akkor nem ad, es ez igy normalis is. Mas kerdes, hogy ezek szerint keveseknek adnak tenylegesen, ha nincs tulterhelve.

Előzmény: pom-pom77 (1379)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1379

Igaza van Loriana-nak Országos Sportegészségügyi Intézet a Sportkórház ami azt jelenti,hogy  az Ország bármelyik pontjáról Csajága-röcsögéről is kérhetsz oda beutalót. A körzeti orvosnak kutya kötelessége oda írni a beutalót  anélkül,hogy a ortopéd szakorvos látta volna.

Axióma Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1378

Amugy az ortopediara a korzetihez is nekem bizony kellett beutalo, csak azt lehet megcsinalni, hogy a sokszor olyan hosszu sort a beutalo nelkuli baleseti sebeszeten kivarni, es ha o atrakhat az ortopediara, akkor bejutottal anelkul, hogy a korzetihez mennel. Legalabbis 2 eve nalunk igy volt, ez biztos!

Előzmény: Axióma (1377)
Axióma Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1377

Nekem szuperszabalyoskodo a korzetim. Az lehet, hogy T. Ortopedia! feliratu beutalot ad, es a szentendrei elerhetoseget adja meg melle, de a papirt aztan elfogadja a Sportkorhaz, de hogy olyat nem ad ha papiron nem adhat, hogy T. Sportkorhaz Ortopedia, az tuti hgy nem is fog. Vagy ha rajta van a Szentendre alapbol, es nem fogadja el a Sportkorhaz, ugyanez a helyzet. Es ezert meg hibaztatni se tudom.

Raadasul ha ez igy menne, akkor ossztarsadalmilag azt eredme'nyezne', hogy mindenki minden bajaval a Sportkorhazba menne, nektek meg a fontos bajotokra se lenne idopont. Szoval oruljetek, ohgy a tobbseg (orvos es beteg is) betartja a szabalyos hivatali utat. Az en esetem meg a tipikus peldaja annak, amikor jelentenem kellett volna a problemat a betegjogi kepviselonek, de ez oszinten eszembe se jutott. Bar vegulis van a kezemben egy csomo lelet, me'g mindig megtehetem, javitva remelhetoleg a rendszert.

Viszont ha a szentendrei ortoped dokin tuljutottam volna, me'g valoszinuleg a Margit-korhazba jutottam volna, ahol siman lehet hogy a teljes kinyitasos, hosszu tappenzes megoldast csinaltak volna.  Addigra mar kepben voltam annyira, hogy akkor is mar biztos a szummaban olcsobbat, a maszek utat valasztottam volna.

En a 7. honap vegefele hagytam abba a gyogytornat, azota se latni hianyat. Mondjuk mivel gyakorlatilag a mutet utan kezdtem, nekem is fel ev volt.

 

Előzmény: L0riana (1373)
L0riana Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1376

Az ortopédia abban az esetben beutalós, ha az ember nem oda tartozik. A sorrend tehát: háziorvos-ortopédia-bal.seb./ortopédia műtét. Jobb esetben ugyanaz az orvos van az utóbbi két helyen.

Előzmény: Axióma (1370)
L0riana Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1375

És még valami: 6 hétnél sosem vártam többet a műtétre, de szerintem lehetett volna korábbi időpontot is találni, ha ráérek.

Előzmény: L0riana (1374)
L0riana Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1374

Ja kihagytam:

 

Nem a Sportkórházhoz tartozom. Budapesten azért van jónéhány hely, ahova tartozhat az ember, ilyen szempontból olyan, mintha másik városban laknék. Nem volt protekcióm, nem ismertem előtte a dokimat. A Sportkórházban az időpontkérésnél kell nevesíteni az orvost. A beutaló az OSEI Ortopédiára szóljon. Ugyanaz a doki műt, aki vizsgál a rendelésen, nem kell külön beutaló a Sebészetre. A műtét előtti kivizsgáláskor úgy rémlik, hogy kértek még valami beutalót a háziorvostól. A magánrendelésre a tapasztalataim szerint nem kell kevesebbet várni, mint a TB-re, 3 hét oda is, úgyhogy ilyen szempontból mindegy. (Mielőtt hozzá mentem volna, voltak más próbálkozásaim is, ahova nem jutottam el, ezt csak onnan tudom.)

Előzmény: L0riana (1373)
L0riana Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1373

Szerintem te tévedésben vagy a ki-hova-tartozik-nem-mehet-máshova orvosi körzetekkel kapcsolatban. Konkértan oda mehetsz, abba városba, orvoshoz, akihez akarsz, HA előre megbeszéled a dokival/kórházzal, hogy fogad-e. NEM, nem csak budapesti mehet Budapestre.

 

Mint ahogy én is leírtam már korábban, ugyanazt írja Pop-pomm77 is. Már a menetét is leírtam, igaz, akkor is voltak, akik nem hitték el, de leírom még egyszer, nehogy a téves információ maradjon meg a fórumozókban. Tehát:

 

1. Adott egy sérülés/fájós térd. (Jellemzően a keresztszalagot nem műtik azonnal. A porcnál, ha beakad, akkor azt kiveszik, ha nem akad be, szintén lehet várni pár hetet, nem akut.)

2. Felhívni az adott ortopéd/sportorvosi rendelést, ahova az illető menni SZERETNE, nem ahova tartozik... (Többnyire nem közös a keresztmetszet, ugye...) Megbeszélni, hogy fogadnak-e. A Sportkórházban én még nem hallottam olyat, hogy valakit nem fogadtak volna, jöjjön akár az ország túlvégéből. Lebeszélni az időpontot (3-6 hét), ha akut, akkor lehet szépen kérni hamarabbi időpontot (nekem már ilyen is volt, 1 hétre kaptam).

3. Kérni a háziorvostól beutalót a Sportkórházba (OSEI-be). (Lehet, hogy akadékoskodik a ki-hova-tartozik-nem-mehet-máshova kérdéskörben, ilyenkor nyomatékosítani kell, hogy meg van beszélve, csak a papírt adja.)

4. Elmenni a megbeszélt időre. Innentől már oda tartozol.

5. Műtét. Sportkórházról már sokat írtak itt, nem ragozom.

6. Gyógytorna. Heti 2x, de szigorúan csak a 3. hét után, a 9. hónapig.

 

Előzmény: Axióma (1371)
gurabli Creative Commons License 2013.10.28 0 0 1372

Azon tűnődöm, hogy normális-e az, hogy még mindig fáj a műtött térdem, 6 hónappal a BtB-pótlás után? No nem úgy, hogy fájdalomcsillapítót szedjek, vagy igazából komolyabban korlátozna bármiben, de mindig érzem, hogy ez a térd műtve lett. Nehéz leírni az érzést. A patella alsó részénél, talán a a sípcsont két oldalán, olyan érzés, mint amikor jól sípcsonton rúgnak foci közben és két három napig érzed rendesen, hogy fáj a csont. Ez nem folyamatos, reggel felkeléskor, amikor nyújtom, vagy a műtött lábon állok egylábon, vagy hosszabb ülés után felkelek és elindulok, főleg ilyenkor jellemző. Nem szúró fájdalom. Ha bejáródik, bemelegítem, akkor nem jellemző.

Sebész most nézte, Lachmann és fióktünet is negatív, nagyon jól tart a szalag, sportba való visszatérésre alkalmasnak találta a térdem. Természetesen még egy jó fél év múlva, addig folytatva a komoly erősítést, izomzat visszaszerzését, de már tehetek irányváltoztató mozdulatokat futás közben, vezetehetem a labdát, óvatosan rúghatok belsővel, ilyesmi. A fájdalmat mondtam neki, azt mondta sajnos ez normális (lehet), nem kell vele törüdnöm, aggódnom miatta, elvileg majd elmúlik. Emlegetett valamit, hogy a graft kivétele miatt lejjebb hozzák a patellát, az is okozhatja, és persze a két porcsérülés is, amit kezelt, de sokáig gyógyul.

 

Térdelni tudok, akár keményebb talajon is, de nem kellemes (mondjuk műtét előtt sem volt az). Nyújtás és hajlítás teljesen rendben.

Axióma Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1371

Hm, visszavonom, lehet hogy engem is utalni kellett az ortopediara, csak nem a sajat dokim volt mert rogton a baleset utan mentem az eppen dolgozo dokihoz, de beutalni engem csak Szentendrere tudnak, az ismert eredmennyel. Mindenesetre az elozo (meg ezen) hsz-omat tekitnsuk targytalannak, azon megjegyzessel, hogy a nem budapestieknel elismerhetned, hogy a te megoldasod nem mukodne.

Előzmény: Axióma (1370)
Axióma Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1370

Azt nem is ertem, a korzetid hogyan tudott kozvetlen a mutetet vegzohoz beutalni... az ortopedia nem beutalos, a sebeszetre meg az ortoped utalhat be, legalabbis legjobb tudomasom szerint (es az en dokim minden szabalyt betart, de ilyet mar a tuloldalon is elfoghatnak). Szoval ott valami mas lehetett a sorrend, vagy az is lehet hogy en tudom rosszul.

Előzmény: pom-pom77 (1368)
Axióma Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1369

Ugy latszik, csak annyit olvastal vissza, ami teged igazol. A lenyeget ugyanis kikerulted, hogy en TB-sen a _mutendo_ cimket se kaptam meg, nem tudtak volna sehova beutalni, mert az egyetlen ortoped doki ahova ingyen fogadnak, az nem utalt tovabb. Patthelyzet! Hagytam volna ugy szeirnted?

Tatan mutottek, amire fizettem, az az egyik muanyag (beepulo) csavart, arra mar nem is emlekszem, hgoy kellett-e mast is, de a 2 ejszakara talan valamit. Elotte meg utana 1-1 alkalommal latott a doki, annak a dija 6-8e korul. TB-s hazhozjovos gyogytornasz, egy doboz csokit kapott talan, kihasznaltam a 14 alkalmat, ezt a korzetim irta fel. Gyogytornara meg 1x maganban (felmeros egyszemelyes) az tenyleg valami 6e volt, aztan meg jartam meg a Duna Plazaba fizetosen, de ez sajat dontesem volt, a doki talan nem is ajanlgatta, meg csak heti 1x jartam, mert az is maceras volt idobeosztasilag, ezert nem 2 hanem 2.5e votl alkalmankent, viszont 10(!) kulon fejlettsegi csoportban csak terdmutottek gyogytornaja celzottan (en csak a 3-6 koztieken voltam). Lehet, hogy anelkul is tok jo lett volna, meg az is lehet hogy a TB-s szentendrei gyogytorna is jo lett volna, csak ott ugy kezdodik, hogy 400Ft-os parkolozonaban van bent az sztk, es messze a tomegkozlekedes, logikus ez a videki de ide sorolt betegek, foleg mozgasban korlatozottabbaknak... Raadasul az sztk-ban siman egy nyakmeszesedovel meg egy harmadikkal parhuzamosan foglalkoznak a labaddal, azert a hatekonysagban is lehet kulonbseg.

Cserebe nem volt bekorlatozva egyetlen pillanatra se a terdem, csak mankot vettem mint segedeszkozt, nem 3-4 honapra estem ki a munkabol (mar akkor korlatozva volt a tappenz igy nekem jelentosebb volt mindennel), hanem csak 6 hetre (ebbol csak 1 ho tappenz, tobbi betegszabi, az nem korlatos).

Sajnalom azokat az ismeroseid, akiknek nem sikerult, de ne mondd mar, hogy a TB mindenek felett es egyetlen megoldas, a privatdoki meg milliokba kerul. Illetve biztos van, ahol annyi, meg biztos van, ahol hibabol lett rossz, de nem kiragadott peldakat kene nezni, hanem statisztikakat, azonos allapotu betegek sikeressegerol.

Nekem tobb, mint 2 eve mutottek, es azota nem jar ki (nyilvan), 99.9%-ban eszre se venni, amikor nagy ritkan enyhen erzem a terheleset pluszban, akkor se mint fajdalom, hanem csak mint nem tokeletesseg, de ennyi siman lehetne a mutettol fuggetlenul (meg csak 40 vagyok, de azert mar az se 20). Szoval azert van jo pelda is fizetosen is.

 

pom-pom77 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1368

Axióma!  

 

 Most csak a tényeket írom,ha  magánklinikán csináltattam volna meg a térdeim és beleszámítottam  volna a híres orvos által megszabott gyógytornászt (7.500 Ft/per alkalom mert csak akkor vállalt volna garanciát a doki) akkor több mint egymillió forint lett volna . Ezzel szemben kb .  20-szor  kevesebb   amit  kifizettem  a 2 db térdemért és ebben minden benne volt. Mankó,injekció,borravaló (amit a dokim nem várt el).Tény az is,hogy nem volt protekcióm!!! Szabadon választottam a kórházat és a sebészt is. Csepeli lakos vagyok.. Bármennyire is hihetetlen de az ortopéd sebészt ezen a fórumon találtam meg. Ez után kértem beutalót a Sportkórházba a körzeti orvosomtól ,sőt nem is ő,hanem az asszisztensnője írta meg a beutalót.2 hetet kellet várnom és után 4 hetet a műtétig Olvasom,hogy Tatán műtöttek. Ismerősömet is ott operálták januárban  neves sebész.  Nincs rendben a lába,mert nem járt rendesen gyógytornára,mivel menni kellett volna kontrolra a dokihoz ami 12.000 Ft alkalmanként. Már nem volt  rá  pénze ,ezért nem kapott több beutalót a csepeli gyógytornára. Arról pedig inkább nem is beszélek,hogy ott milyen a  25 perces rehab. Nem tudom te Pl. hová jársz gyógytornára. Tudom sok a kókler sebész ,de a magánklinikán is legalább annyi van. Mint már írtam szerintem ott is csak egy alkalmazott a doki. Nem az ő tulajdona a klinika és nem is ő üzemelteti. Mellesleg   az én sebészem is műt klinikán is és rendel is magán úton. És engem kurvára nem érdekel,hogy van-e net a kórteremben és festeni kellene a falakat. Nekem az a fontos,hogy térdem legyen tökéletes. És nagyon úgy tűnik,hogy  az lett. Mielőtt bárki azt hinné,hogy a Sportkórház marketing  manager-re vagyok az eljöhet hétfőn szerdán pénteken 11-12 óráig vagyok(megismer a korom miatt) és  megnézheti,hogy milyen egy gyógytorna ahol  szintén nem kell fizetni. Az orvosomnak is csak egy nagyon jelképes összeget adtam azt is a műtétek után .És mint írtam sem testmozgással,sem verbálisan nem folytat ráutaló magatartást,hogy adjál neki.  Tudok olyat aki nem adott neki pénzt. Had említsek egy példát. Van egy fiú a akinek porcfeltöltés kellett volna. Az egyik” leghíresebb” dokitól kért árajánlatot igaz nem várt borravalót ő sem. Csekély 1milkót kért. Az én dokim megcsinálta ingyen a Sportkórházban. Tökéletesen  működik. Sajnos még ezelőtt a másik térdét már  megoperáltatta (szintén porcfeltöltés) egy magánorvosnál. Baja  van vele. Most azon gondolkodik,hogy azt is újra megműteti  az én dokimnál. És nem azt mondom,hogy rosszabbak a magánklinikán a dokik,de nem is jobbak. Csak kurva sok pénzt otthagy az ember.

Axióma Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1367

Tevedesben vagy szerintem.

A maganorvos elonye, hogy ahogy mondtad ugyanazert a penzert (paraszolvencia vs. kiegeszito szolgaltatasok szabott ara) hivatalosan, eg.pt-bol akar fizetve, es raadasul tobb honapos varakozas nelkul leszel tul rajta.

Masreszt pedig azert aki nem annyira jo orvos, az nem tud maga kore szervezni egy maganklinikat, mert nem lesz rentabilis piaci alapon, de tb-s korhazban me'g dolgozhat. Persze tok mas a helyzet, ha protekciod van arra, hogy tuti hogy a legjobb dokihoz kerulsz (vagy elintezed me'g tobb penzzel). Raadasul ez a rendszernek sem jo (se a protekcios rendszer, se a paraszolvencia, se az ezekbol adodo penzugyi ellenhatasok).

En nagyon sokszor mondom azt, hogy kismillio tb-t vonnak a fizumbol, csinaljak meg tb alapon. De mivel mar ott elbukott a dolog, hogy a szakorvos - igen pontosan szakadasra utalo kortortenet mellett - ultrahangra majd elektromos kezelesre kuldott, nem pedig mutetre. Szoval pont a terdnel ez nem bizonyosodott be, es igy "csupan" 10 honap mulva mutottek (kozben volt egy - tb altal vegzett - gockutatas is, ahol csak pont azt nem vizsgaltak, nem a terdemben van-e a sullyedes oka).

Nem veletlen lenne fontos a piaci alapokra atvezetett egeszsegugy (kotelezo levonas de valasztott penztarnak, akar kisebb szinvonalert, es kieg. csomagok extra szolgaltatasokert).

Előzmény: pom-pom77 (1366)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1366

És azt még el is felejtettem mondani,hogy a jobb térdemben társsérülés (porceltávolítás ) is volt. Majdnem magánorvoshoz mentem horribilis összegért. Mindenkit óvva  intek,és gondolja meg. Ez egy sztereópia .Sokan azt hiszik,hogy azért mert kurva sokat kifizet attól jobb lesz a lába. Ők is csak azt sulit végezék el.Beszéltem már sok térdessel (LCA pótlás) akiket neves sebészek műtöttek de,ha milliomos lennék akkor is azzal a dokival csináltatnám meg a térdem aki megoperált. Nem fikázni akarom a magánklinikát, és az ott műtő orvosokat,de az állami kórházakban operáló   orvosok semmivel nem rosszabbak. Gondoljunk csak át Vajon egy doki a magánklinikán mennyit is kaphat mondjuk egy LCA beavatkozásért?Ő is csak egy alkalmazott.  Rengeteg ott a műtéttel járó  költség amit a klinika igazgatója kifizet. Szerintem ott sem kap több pénzt egy beavatkozásért  egy sebész mint az államiban (paraszolvencia formájában).Az  lehet,hogy komfortosabb a páciensnek,bár már írtam itt régebben,hogy Januárban magánklinikán vették ki (TB fizette ,egynapos műtét volt)  a porcom a bal lábamból. Még az injekciót   is nekem kellett vinnem. A nővér meg volt sértődve (kb 10 perc után jött) mert „csak”  azért  mertem hívtam ,mert elfogyott az infúzió. És a kanült  elsőre rossz helyre szúrta.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 1365

Sziasztok!

 

Eltűntem mert csak most  találtam meg  az oldalt,véletlen folytán töröltem. Keresztszalagjaim  20  és 19 éve szakadtak el.  Tavaly októberben   levált egy porc és ezért elhatároztam,hogy pótoltatom  az inakat is.Május 9-én keresztszalag pótlást csináltak a bal térdemben.  Augusztus 01-én pedig a jobb térdemben ugyan ez a beavatkozás történt. Mindkét esetben egy hét mankózás (sérült láb letételével)  A műtét után drain cső sem volt betéve. Spinális érzéstelenítést kaptam. Az operáció előtt Dormicum tablettát adtak ezért teljes hang és képzavar lehetett az operáció alatt,mert csak foszlányokra emlékszem. Állítólag össze-vissza beszéltem. Szerintem az ország legjobb sebésze műtött meg. Persze ez szubjektív vélemény. De itt jegyzem meg,hogy azokat a betegeket akiket nem az én dokim operált mindnek komoly fájdalmai voltak ahogy elment az érzéstelenítő hatása. Nekem semmi ,pedig 56 éves vagyok .A fiamat is aznap műtötték szintén LCA-val és neki sem volt fájdalma. Mindez a Sportkórházban. Jelenleg oda járok rehabra is. Nem vagyok még 3 hónapos se,de rátudok már ülni a sarkamra. És már zsámolyokra ugrok/ futok fel-le a haladókkal akik 5-6 hónaposok. Hajlító gépet még csak nem is láttam pedig 3 hétig 0 fokban volt rajtam a traft rögzítő. Vagyis zéró hajlítás!!!  Az első gyógytornán  mindjárt 100 fokra hajlott. Mindezt azért írom,mert látom itt agyon misztifikálják a hajlító erejét. Amennyiben valaki keresztszalag pótlás előtt állna és hezitál,hogy  kivel csináltassa meg akkor szívesen megadom a dikom nevét 100-150 LCA pótlást csinál évente.

heremooka Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1364

Szia!

 

Köszönöm a válaszod. Nem kívánok helyi érzéstelenítést, ha az komplikált. Nyilván nincs rá lehetőség sem, ezen nem erőlködök. A vénás altatás nagyon tetszene. Azzal semmi gondom nem volt. Nem tudom, hogy az mennyire macerás. Aranyér+polip műtétem volt azzal az eljárással.

 

nov. 21-én műtenek porcleválással. Nem nagy kaland, remélem mást nem találnak. Elvben a szalag jó, tart rendesen.

Előzmény: Judeee (1363)
Judeee Creative Commons License 2013.10.24 0 0 1363

Szia!

 

Szerintem a nem altatásos eljárásokból sokkal hamarabb fel lehet épülni... vagyis nekem mindig könnyebb volt, mint altatás után. Legutóbb a vezetéses érzéstelenítéssel csinálták a szalagpótlást, tehát a jobb lábam volt elérzéstelenítve combtőtől lábfejig. Kicsit kellemetlen, míg megtalálják az idegeket (nekem 5 milliamper feszültséggel stimulálták őket), de nekem eddig ez volt a legjobb. Nagyon kevés helyen csinálják, én a szolnoki Hetényi Kórházban voltam, ott is kísérleti jelleggel van még, alá is kellett írnom egy külön papírt arról, hogy ezt tudomásul veszem, és ha nem sikerül (mert előfordul, hogy nem jól találják el az idegeket), akkor elaltatnak. Nálam szerencsére sikerült, de a "biztonság kedvéért" kicsit el is kábítottak, így nagyon vidáman éltem végig a másfél órás műtétet. Aztán persze amikor megláttam a 16 öltéses sebemet, nem volt őszinte a mosolyom, de hát ez van... két hónap telt el a műtét óta, és egyre jobban mozgok. Fontos lesz a gyógytorna, én Arthroxon nevű porcerősítőt szedek, szerintem jó.

Mikor lesz a műtéted?

 

Előzmény: heremooka (1362)
heremooka Creative Commons License 2013.10.17 0 0 1362

A spinálissal én is így vagyok. Rettenetesen parázok tőle, pedig kettőn túl vagyok. Majd megkérdem, hogy lehet-e vénás altatást választani inkább. Olyanban is volt részem, sokkal szimpibb dolog. Nem mondom, nagyon érdekes dolog látni a saját ínadat, mielőtt beültetik, de mivel láttam és kerülném a gerincem szurkálását, inkább aludnék.

Előzmény: gurabli (1360)
gurabli Creative Commons License 2013.10.17 0 0 1361

A porcerősítők/védők/regenerálók hatásosságát semmilyen irányban még nem sikerült bizonyítani, sem azt, hogy hatásos, sem azt, hogy hatástalan. Mindkét állítás alátámasztható több tanulmánnyal is, szedésük nem jár különösebb kockázattal (legjellemzőbb mellékhatás az allergia lehet, pl. kagylóra, stb) és persze az áruk.

 

Érdemes utánnaolvasni, hogy melyik összetevő mire szolgál. A Condrosulf 800 egykomponensű készítmény, elég nagy adagban tartalmaz kondroitin-szulfátot. Bizonyítottan segíthet a gyulladás és fájdalom csökkentésében, de nem minden esetben és nem mindenkinél, ennek pontos okát még nem sikerült megállapítani, kideríteni. Orvosságként elismert készítmény.

 

Egy próbát mindenképpen megér egy komolyabb porcvédő szedése, ha anyagilag meg tudod engedni magadnak. Nem szeretek konkrét márkákat írni, de elég alaposan utánnajártam, hogy mit érdemes venni, mi mennyit tartlamaz, mennyibe kerül, stb.

Sajnos a sokat reklámozottak többsége nagyon drága, kevés összetevőt tartalmaz és abból is alacsony adagban.

 

Fontos, hogy ha porcerősítő szedése mellett döntünk, akkor legyen benne: gklukozamin-szulfát, kondroitin-szulfát, MSM, és hyaluron sav! Ez utóbbi elég kevésben találhgató meg, és legtöbben is csak nagyon kevés. Ez mellett előny, ha van benne II-es típusú kollagén is.

(Rögtön le is szögezném, nagyon nem támogatom a testépítől álltal előszeretettel szedett mega dózisú vitaminokat és egyéb kiegészítőket, proteineket, fehérjéket, stb. Bizonyított, hogy egyes vitaminok túlzott fogyasztása komolya gondokat okozhat, ettől függetlenül 4000x többet szednek be egyes cuccokból, mint az ajánlott érték)

 

A linkelt leírások nagy része megtalálható más forrásokban is.

Ezek alpján a Scitec Nutrition két terméke tűnik a legjobb választásnak: a Heavy Duty és az Arthroxon. Az utóbbival az a gond, hogy nem részletezi a leírás az egyes összetevők pontos arányát, ezért én nem választanám. Ezek mellett jó lehet még a Nutrend Flexit Liquid is. Nagyon jó választás lehet a CaliVita Joint Protex Forte is.

 

Ha megnézitek az összetevőket és azok mennyiségét és az árat, akkor a Scitec Heavy Duty a legjobb vétel, majd a CaliVita JointProtex Forte. Én legalább is nem találtam más terméket, ami ennyit tartalmazna ezekből az összetevőkből és ilyen áron.

 

Érdemes-e szedni? Nem tudom. Én most a kiírt Condrosulf 800-at szedem, majd jön egy doboz Heavy Duty, majd a CaliVita, így kombinálva, váltogatva.

gurabli Creative Commons License 2013.10.17 0 0 1360

Sziasztok!

 

Elég régen jártam itt, sajnos nagyon kevés az időm.

 

Ahogy L0rianna írja, az nem helyi érzéstelenítés, hanem vezetett érzéstelenítés, és engem így műtöttek az idén áprilisban. Valóban nem sok helyen csinálják, mert igen csak hozzáértő csapat kell hozzá, külön meg kell tanulni, begyakorloni, így kevés helyen van rá idő, pénz, akarat, stb. Az első, kisebb műtétem, az decemberben volt, ott vénás altatást használtak , de az csak 20 perces bevatkozás volt.

A keresztszalag pótlásra végül a vezetett érzéstelenítést ajánlotta az alatatóorvos, amit én el is fogadtam. A gerincemet nem engedtem volna megszúrni, akkor inkább hagyományos altatás. Persze ez csak az én hülyeségem, napi szinten alkalmazzák, jó kezekben és odafigyeléssel jóval kisebb a kockázata, mint a mélyaltatásnak, de számomra akkor sem volt szimpatikus.

 

A vezetett érzéstelenítésnek is természetesen megvannak a maga kockázatai és lehetséges mellékhatásai, de nem nagyobbak, mint a spinális/epidurális érzéstelenítésnél. Legtöbbször az fordul elő, hogy nem lesz teljesen érzéstelen a láb, ilyenkor altatnak, de ez is elvileg ritka.

Kapsz egy bátorító inkeciót vagy tablettát műtét előtt (általában Dormicumot, ami nagyon rövd idő alatt hat és szerencsés esetben nem emlékezel majd semmire). A műtőben rádkötnek minden szükséges gépet, stb, majd jönnek a nayg tüvel, oldalra fordítanak, lefognak, hogy ne mozdulj meg (mondjuk nem is akarsz ugrándozni akkor) kapsz egy szúrást fenék alatt a combba, semmit nem érezni, egy valamire való penicilin injeckió százszor jobban fáj, majd megfordítanak és a comb belső felén, valahol a lágyék körül szintén szúrnak egyet, az sem fáj, semmit sem érezni. Az egész nem tart 5 percig és kicsit sem fáj. Majd jön a várakozás, mivel eléggé elveszíti az ember ilyenkor az időérzékét, nem tudom pontosan mennyi, de úgy 10-20 perc lehetett talán. Addig beszélgetnek veled, készítik elő a műtöt, stb. Jött a sebész, kérdezte, hogy kezdhetjük-e, amire az altatóorvos mondta, hogy igen, minden rendben. Ekkor kaptam az infúzióba valami gyenge, de hatásos cuccot, mert kértem, hogy üssenek annyira ki, hogy aludjam át az egészet, el is aludtam. Arra ébredtem, hogy még dolgoznak rajtam, mondta is a sebész, hogy most fejezi be, csak még tisztít valamit, mindjárt összevarja és kész, minden rendben. Semmit sem éreztem, teljesen jól voltam, nyugodt is (pedig ilyenkor be tudok ám rendesen parázni, sajnos). Kicsit még néztem a monitoron a térdemet:) majd visszaaludtam és arra ébredtem, hogy tolnak vissza a szobába. Ott még kábult voltam, de nem rosszullét, csak álmos. Semmi fájdalmam nem volt, se fejfájás, sem a lábamban, semmi. Kb 6 órát tart az érzéstelenítő, addig nem érzel fájdalmat, de teljesen tiszta voltam, és magamnál is voltam. Még időben, mielőtt elmúlt volna a hatása és kezdtem érezni, hogy visszatér az "élet" a lábamba, kértem fájdalomcsillapítót, adtak is. Ha a fájdalom elé sikerül menni, akkor jelentősen csökkenthető. De ilyenkor nem kell szégyelni, kérni kell a fájdalomcsillapítót, nem kell mártírtkodni. Az első este elég pocsék volt, de kibírható. Reggel kiszedték a drain-csöveket, amik ezúttal alig fájtak, majd akkor azért jobb lett. Aznap még kellett pár fájdalomcsillapító, de már lábra tudtam állni rögzítőben és mankóval, terhelni nem volt szabad. WC-re ki tudtam menni, majd sétálni is kellett a folyosón. Következő nap már lépcsőzés és délben mehettem haza.

 

Remélem valamennyit segítek a leírtakkal. Nem bántam meg a vezetett érzéstelenítést, sőt, csak ajánlani tudom. Ha baj van a spinálisnál, akkor az kellemetlen, ami persze itt is lehet, de akkor még mindig "csak egy lábról" van szó. Az altatás azért jó, mert nem tudsz semmiről sem, de hátránya, hogy utána arra ébredsz, hogy nagyon pocsékul vagy (mélyaltatás után) és rögtön fáj a műtét helye.

 

Nekem BtB műtétem volt, mellette üvegporc és meniscus is sérült. Most már hat hónapja volt, sajos még mindig fájdogál, főleg a patella és a graft helye, a patella alsó része feszítéskor fáj és érzékeny, de ez talán majd elmúlik idővel, vagy még jobban csökken. Hajlítás és nyújtás tökéletes, a szalag is rendesen tart, Lachmann negatív, fiók +. Combizomzat az továbbra is gyatra, főleg a belső része, de sajnos elég kevés időm is van edzeni. Kb. itt tartok most.

 

Mindenkinek sok kitartást!

heremooka Creative Commons License 2013.10.17 0 0 1359

Szia, próbálok válaszolni, már amiben van tapasztalat:

 

- ha menicus hátsószarvának részleges szakadása van akkor lehetségesek a következő tünetek?

(Az alsó lábszáron olyan érzés mintha törnék a csontot,elülső keresztszalag mentén folyadék gyülem figyelhető meg és a popliteus ín mentén,térd ízületben régóta fennáll.)

 

Nekem sérült a meniscus, többször is, járulékosan, két keresztszalag-szakadás mellett. Folyadékgyülem általánosan a térdem körül volt megfigyelhető, nem korláltozódott különösebben sehová. Lábszáramba sugárzó fájdalom nem volt. Bár lehet, másnál igen.

 

- Mikor kell megműteni egy térdet?

Meniscus-sérülésnél a szakadt részt kiveszik mindenképp, mert beakad, kiváltképp ha teljesen külön életet él már a darab. Ha a keresztszalag sérült -és aktív életet élsz- akkor tanácsos újat csinálni, mivel a fokozott ízület-igénybevétel során a keresztszalag hiánya miatt gyorsabban kopnak a porcok, előbb-utóbb térdprotézis lesz a vége. Szokták mondani, hogy -műtét nélküli- megoldás a combizom megerősítése lehet, de szerintem ez szükségszerűen együtt kell hogy járjon az ízület aktív használatával... Az is lehet, hogy combizom-erősítéshez nem feltétlen kell keresztszalag...  Aki jobban érti ezt, az feszegesse tovább.

 


- Ha magánorvoshoz megy az ember akkor inkább műtenek?

 

Nem tudom. Lehet. A balesetibe kerülve igaz lehet ez. Én oda kerültem, aztán egy évig kifordult a lábam. Elvittem apámat bokatöréssel ugyanoda, egy év múlva, majd volt idő és közben panaszkodtam az aktuálisan rendelő dokinak (Dr. Meslyab Mohamed) ő elküldött MR-re, ahol kiderült, nincs keresztszalagom. Elküldött műtétre, míg az egy évvel azelőtt ellátó doki szerint semmi gond nem történt, megnyúltak a szalagok, pihentessem :( Megköszöntem neki, műtétre viszont kerestem másikat, mint amit ő javasolt ott a balesetiben.


- Tud valaki ajánlani lelkiismeretes orvost akár lehet magán is.

 

Tállay-t ajánlják sokan, ezen kívül van még pár. Hangody prof. is nagyon jó. Az én tatai dokim is jó volt, csak később kérdések merültek fel az ott használt műanyag-csavarral kapcsolatban, ezt az Uzsokiban nem javallják. Persze neked nem keresztszalag-problémád volt-van. Bár ki tudja? Voltál vele egyáltalán dokinál? Nem derült ki csak az, hogy anatómiában otthon vagy :) Általában a meniscus-probléma mellékprobléma szokott lenni akkor, ha a szalagok kinyúlnak-szakadnak.

 


- Mennyibe kerül egy magánorvos és milyen költségei vannak még?

 

Általában a dokik többsége dolgozik itt is-ott is, már ha valamilyen szinten elismert. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ha magánklinikán dolgozik, akkor tuti jó. Ismerek olyan magánklinikán dolgozó dokit, aki erős kihívásokkal küszködik többek közt emberileg és erkölcsileg is. Ezt beszámolók alapján olvastam én is és messze elkerültem, bár ugyanazon klinikán voltam az első keresztszalag műtétnél, csak másik dokinál.

 

 

- Milyen Condrosulf 800mg Porcerősítő?

-Mit ajánlatok ami hatásos? Érdemes szedni porc szakadásnál?

 

Nem ajánlok semmit különösképpen. Ha visszanézel, (kb. egy-másfél-két éve) valaki feltett egy független amerikai kutatást, amely a különböző porcerősítő injekciók, tabletták miegyebek hatását vizsgálta. Lefordítottam a lényegét és feltettem ide. Az eredmény lesújtó volt. Gyakorlatilag pénzkidobás az egész :(

Vannak házipraktikák. Például zselatinkúra. Csinálsz egyszerű zselét, a felét rákötöd a térdedre, a másik felét megiszod. Állítólag hat. Keress rá a neten. Mindenesetre sokkal olcsóbb, mint bármi más. Ha szereted a kocsonyát, egyél sokat. Az legalább finom is. Ha szereted a pörkölt-, sült csirke porcát, akkor edd azt is szorgalmasan. Azok egy része beépül! Én csak a kocsonyát szeretem. A gyümikocsonyát, és a porcokat rágcsálni nem.

bidmu Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1358

Sziasztok!


Szeretném megkérdezni,hogy ha menicus hátsószarvának részleges szakadása van akkor lehetségesek a következő tünetek?
Az alsó lábszáron olyan érzés mintha törnék a csontot,elülső keresztszalag mentén folyadék gyülem figyelhető meg és a popliteus ín mentén,térd ízületben régóta fennáll.
Mikor kell megműteni egy térdet?
Ha magánorvoshoz megy az ember akkor inkább műtenek?
Tud valaki ajánlani lelkiismeretes orvost akár lehet magán is.
Mennyibe kerül egy magánorvos és milyen költségei vannak még?
Milyen Condrosulf 800mg Porcerősítő?
Mit ajánlatok ami hatásos? Érdemes szedni porc szakadásnál?

Köszönöm szépen előre is a segítséget.:)

 

heremooka Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1357

Köszönöm szépen a tájékoztatást!

 

A rövid -lélegeztetés nélküli- altatás az tényleg tuti lenne. Volt már benne részem, amikor aranyér+polip gondom volt. A műtét ideje itt is kb. azonos. 

L0riana Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1356

Helyi érzéstelenítést valóban nem alkalmaznak, szerintem sokan a vezetéses érzéstelenítéssel keverik. Ezt nagyon kevés helyen csinálják, közvetlenül az idegszál mellé adják az injekciót, azt hiszem a csípő környékére, így a láb teljesen érzéketlen lesz. Hallottam már így műtött "porcos" és "keresztszalagos" beteget is.

 

A porcleválást lehet 1 napos műtét keretében is végezni (pl. Bicskén csinálják így, TB alapon), azaz reggel be, délután ki, nincs ott alvás sem. Egyébként a kórházak nagy része nincs erre még felkészülve (meg a *** TB finanszírozás miatt sem csinálják), úgyhogy a legtöbb helyen bent tartják az embert egy éjszakára, habár nem lenne szükséges egészségügyi szempontból... Kórháza, altatóorvosa válogatja, hogy hol csinálják altatásban, hol spinális érzéstelenítésben, elvileg mindkettő alkalmazható.

Előzmény: Adelade (1355)
Adelade Creative Commons License 2013.10.16 0 0 1355

Miután én is arthoskopiás térdműtétre válok, leánykori nevén porcleválásom van (hivatalosan a mediális meniscus hátró szarvbak sérült), elég sok mindennek utánaolvastam.

 

Helyi érzéstelenítés a izomterület nagysága miatt nem lehetséges, a gerincérzéstelenítés, vagy altatás közül a személy egészségi állapota, az altatóorvos véleménye, a személy kívánsága, illetve az intézmény sajátossága dönt.

 

Altatás van többféle is, ha 20-30 perces egyszerűbb műtét van, akkor csak a sima, vénás injekcióval történő altatás jön szóba, ahol a beteg maga lélegzik, és gyorsan ébred. Esetleg maszkban néha kap oxigéndús levegőt, de nincs tubus, nincs lélegeztetés. A nagyobb műtéteknél már másként van.

 

Ahová először készültem (magánklinika) csak és kizárólag altatás van, nem tartják ott 6-10 órát, netán másnapig az ember, nincs pl. étkeztetés sem, ezért ott nincs gerincérzéstelenítéses műtét, csak a rövid altatás (adott esetben egy újfajta ultrarövid altatásos - de ez nem a térdműtétnél).

 

Szóval, van ahol lehet választani - konzultációt követően - hogy melyik fajta érzéstelenítést választod. Van ahol csak altatás van, de rövid műtétnél szó sincs lélegeztetésről. (Ezt egyébként egy korábbi, hasonló időtartamú műtétnél már megtapasztaltam, beadták az injekciót, aztán miután nem aludtam el elég gyorsan, kettőt kellett szippantanom egy maszkból, és 15-20 perc múlva magam szálltam le a hordágyról. Még álmodtam is.)

 

Előzmény: heremooka (1353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!