Azért lennék rá nagyon kíváncsi én is mekkora a víztér, nyitott vagy zárt rendszer, meg hogyan szabályoz. Ha kevés a víz kicsi a tehetlensége egyből nő a nyomás. Ha sok a víz akkor kevés a fűtés...
A kisipari hobbyként kapható főzőkben 100-as üst esetén 6-9kW közötti fűtőbetétet használlnak itthon. Amikor felhívtam egy másik gyártót akik kereskedelmi és bérfőzdéknek gyártanak, és elmondtam nekik mit tervezek, ők mondták hogy tegyek bele 12kW-ot ha tudom szabályozni és jól méretezem a víz teret. Azzal meg tud indulni rendesen, nem lenne szabad hogy elhúzódjon a felfűtési szakasz, utána pedig kb 40-60%-ra esik vissza a villamos fűtés. Egyébként zárt volt a rendszer ott is amit láttál? Meg mekkora víztérrel? Nekem kb 45L víz lesz a duplafalban.
Együtt ment a villany a gázfűtéssel!Kevés volt a 12KW.Lehet, hogy pont a felfűtési időszakban láttam, nem volt időm kérdezősködni,de majd meg fogom kérdezni a vezérlést!
Én is faelgázosítóvaL fűtöm a házat, de azért más hogy kétnaponta a 11m-es kéményen megy ki az a minimális füst télen, vagy már július augusztus környékén elkezdék füstölni a kertben.
Nálam is van/volt 3fázis, igaz csak 3x16A. Mivel most épül a kerti konyha így légkábellel viszi át az émász. A lakásban marad a 3x16A így nem kell vezetékelnem. Csak a kertbe megy ki a 3x25A. Amúgy meg van 50m háromfázisú hosszabbítóm ha máshova kellene. 😃
Szép jó reggelt mindenkinek! Lehet, hogy most megint hülyeséget fogok kérdezni...Azt szeretném tudni, hogy a lefőzött, letisztázott anyagot mivel lehet visszahígítani 48-50 fokosra. Azért kérdezem, mert hallottam már benzinkúti desztillált vizet, gyógyszertári desztvizet, de mondtak olyat is , hogy a szentkirályi ásványvíz is jó erre a célra. Szerintetek...?
Nem amiatt mert csilivili, (zárt kéményes üstnél nem lenne gond a fa sem) hanem az egyszerűség és a kényelem miatt. Meg amint írtam 5szomszédom van, völgyben kertvárosban lakunk, és ha én itt feszt fával füstölnék hamar megszólnának.
És mivel vezérelte az a 12kW-ot? Mert ha semmivel, akkor érthető hogy nyűg. Nekem is a pálinkafőző gyártó cég világositotta meg az utat, hogy kikre kell figyelni. Ha ugye kevés a víz és rákapcsolos a 12kW-ot akkor egy perc és fütyűl a lefújó... Ha sok a víz akkor meg kevés a fűtés.
Nálam már nincs földgáz. Az üst nagy mérete miatt nem szeretnék palackozni. Kerváros és az 5 szomszédom révén meg a fa nem lenne jó döntés. Ez tiszta (Nekem)...
Egyszerűbb és kiforrottab egy 3eFt-os szilárdtest relé, és egy 500Ft-os poti... Ezzel olyan finoman állítom ahogy akarom, plusz van egy pid ami szinte automatizalja az egészet amint megindult. Amúgy van egy 7állásu Ganz fokozat kapcsoló (nekem készített nincs listában) amiben az első hat állás a két betét hat fűtőszálja, az utolsó fokozat pedig a harmadik patront kapcsolja felfűtés idejére...
Kiforrott dolog, olyan kereskedelmi pálinkafőző gyártó céggel beszéltem, akik kimondottan villamos fűtésre vannak ráállva.
A gáz hatásfoka jól megtervezett kazán/üstház nélkül igen alacsony, az áram komfortos, könnyű vezérelni, hatásfoka magas, könnyű hőszigetelni. Kis üstöt praktikus lenne etetni vele, ahol van 3 fázis 50l-ig nem igényel különösebb befektetést, max vastagabb olajteret alul.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Egy fokozatkapcsoló és egy PID lesz úgy tudom. Ez egy elterjedt megoldás - félautomata, viszont azon belül pt100 érzékelővel 0.1C fok pontosan tartja a célértéket.
Pont az a lényeg, hogy skálázni akarja. A fázisokat egyenletesen terhelve kapcsolja rá a fokozatokat. Nem tudja deltába kötni. 3x230V üzemmódban fognak dogozni.