Keresés

Részletes keresés

Döme1976 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5290
Szia !

Egy komplett ház felújításánál dolgoztam . Asztalos munkát , egyébként a szakmám asztalos , a tető áthajtást , gipszkartonozást , ablakcserét , álmennyezetet . Meg minden ami fával kapcsolatos volt , terasz , lépcső . Hát ezek voltak . Nem volt panasz a munkámra , tehát annyira bízom magamban szakma , munka terén hogy nem vallok kudarcot .
Józsi
Előzmény: PapSanyi (5289)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5289
szia!

Bár fordításban nem tudok segíteni mivel magam is kihívásokkal küzködöm a svéd nyelv terén,s ráadásul stockholmban lakom ám mégis megkérdezném,hogy mit dolgoztál idekint?
Előzmény: Döme1976 (5278)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5288

Szia!

Mint írtam én csak a magam szemszögéből tapasztaltakból beszélek.Hidd el én egy pozitív ember vagyok ,becsületes,önzetlen..és lehet hogy ez volt a baj hogy én eleve ebből indúltam ki hogy mindenki tiszta szándékú.Én amíóta keresgélek itt kint 2 magyar főnőköm volt, piszkos módon becsaptak.Voltak magyar kolleganőim az egyiket én segítettem betanulni a munkába, és a hátam mögött kidúrt a helyemről....A minap találtam egy hirdetést hogy keresnek magyarul is és svédül tudó emberkéket egy bizonyos munka körbe,nagyon megörültem, azonnal telefonáltam.Egy magyarul beszélő illető vette fel a telefont és olyan szöveget levágott negatív értelemben, hogy azt hittem levágom a telefont.És hidd el tisztában vagyok hogy nem kolbászból van a kerítés svédben.A fönökeim mindig azt éreztették velem hogy otthon mennyi volt a jövedelmem,mintha itt kint senki lenne az ember és az utcáról jönne...pedig nem így van.Amit leírsz abban igazad van ha valakit beajánlasz valahová valamilyen szinten te égsz ha nem jön be.Amúgy nem egy szinten mozgunk akikről én írtam magyarok más inteligenciájú kategoria ...valószínüleg.    Amúgy Józsinak meg senki nem válaszolt egy pár napig pedig tudom hogy olvasták a kérését egy páran.Eszembe jutott hogy mikor én rátaláltam erre a blogra és általános segítséget kértem,mennyire vártam hogy válaszoljatok.A kutya nem méltatta a kérését válaszra, még csak annyira se hogy" bocsi de nem tudunk segíteni",ezért voltam én kénytelen válaszolni, kifelyteni neki a valóságot,de én nem élek itt, és nem tudok ilyen szinten segíteni.Hidd el az őszinteség jobb mint ha válaszra sem méltatunk valakit.......(remélem senkit nem bántottam meg),és mégegyszer ez a szint ahol én mozogtam még belém is rugtak volna ha lehet....!!!

Előzmény: cavecat (5284)
cavecat Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5287
Nem beszélsz véletlenül angolul? Azzal mindenképp elboldogulsz, minden svéd tud angolul. (Az álláskeresés más tészta, oda általában feltétel a svéd nyelvtudás, de amennyire én látom, a "mesterembereket", kétkezi munkát végzőket - festő, tetőfedő, ilyesmi - gyakran még svéd nyelvtudás nélkül is szívesen látják, ha tényleg értik a szakmájukat, az nagy kincs. Te milyen jellegű munkát keresel?)
Amúgy a google translate elég jó, de ugye nem rohangálhat az ember mindenhova nyitott laptoppal...
Amint lesz munkád (bejelentett!), jelentkezhetsz SFI-be, ez ingyen nyelviskola. Nem túl jó, mert sok a lusta tróger, de azért aki akar, meg tud ott tanulni svédül :)
Addig is, a szabadidődben érdemes tanulgatni, van sok honlap, pl. http://www.johannathydell.se/laromedel/sprakverktyg/13.html itt van egy csomó gyakorlat, vagy innen: http://www.ladysign.com/temp/sved/ le tudsz tölteni nyelvkönyveket.
A magyar egyesület honlapja: http://www.ufig.se/
e-mail címe: info@ufig.se
Előzmény: Döme1976 (5286)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5286
Szia !

Sajnálom , hogy ilyen kellemetlen helyzetbe kerültél . Vannak dolgok amiket nem lehet épp ésszel felfogni , ez is azok közé tartozik. A Svédekkel kapcsolatban nekem is jó tapasztalataim vannak , teljesen más kultúra , a felfogás , és az hogy külföldit is emberszámba veszik . Kint élő magyarokat nem igazán ismerek , így véleményt nem tudok róluk mondani , ezt igazából Ti tudjátok megítélni akik ott éltek . Göteborg mellett van egy hatalmas nagy piac :) ott aki árulta a kenyeret és a lángosos volt magyar . Ők rendes , közvetlenek voltak velünk :)
Egy kérdést had írjak ide : Szerinted , szerintetek boldogulok kinn úgy ha veszek egy fordítógépet ??? Persze amint lehetőségem lesz keresek egy nyelviskolát , ahol ha mást nem is , de legalább az alapokat megtanulom ?
Valamint olvastam , hogy van Göteborgi Magyarok egyesülete is , velük fel lehet venni a kapcsolatot valahogyan ?
Kellemes , szép napot mindenkinek .
Üdv Józsi
Előzmény: cavecat (5284)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5285
Szia !

Köszönöm a segítséget :) küldtem msn és email címet is :)
Józsi
Előzmény: Ilona1996 (5283)
cavecat Creative Commons License 2010.06.23 0 0 5284
Érdekes amit írtok, mármint a magyarokról, akik még bele is rugnak a honfitársukba.
A főnököm (témavezetőm) magyar, szakmai gyakorlat révén (erasmus) kerültem kapcsolatba vele, de mivel remekül tudtunk együtt dolgozni, elintézte, hogy kapjak munkát (egyelőre mint "project worker", de ha sikerül elég pénzt összegyűjteni pályázatokon, felvesz doktorandusznak). Akiket rajta keresztül megismertem, ők se tűntek olyan "belerugósnak"...
Tök ismeretlenül írt nekem egy lány, tanácsért, merthogy jön ki ő is erasmusszal, féléváthallgatásra - aztán kiderült, hogy nem kapta meg az ösztöndíjat, erre kerítettem neki egy szakmai gyakorlati helyet a főnököm (témavezetőm) segítségével. A sztori csattanója, hogy azóta a leányzó felszívódott, 2 hónapja várom az önéletrajzát, de csak nem küldi...
Tagadhatatlan, hogy nem azért költöztem Svédországba, hogy magyarokkal legyek, hanem pont, mert szeretnék egy más kultúrát megismerni, tehát nem keresem szándékosan a magyarok társaságát. (Pláne a tipikus depressziós, pesszimista, "sz.r-a-világ" című, hungarikumnak nevezhető hozzáállásra nem vagyok kíváncsi, épp elég belőle az a pár hét, amit nyaralás címén otthon töltök...) De hogy ne segítsek egy magyarnak, ha tudok? Ezt teljesen elképzelhetetlennek tartom! Persze, ha nem tudok, akkor nem segítek - és sajnos ez a gyakoribb eset, lévén még én is csak nemrég érkeztem, és nincs (még) túl sok kapcsolatom.
No meg, azt se könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy ha az ember beajánl valahova valakit, akkor sajnos némileg felelősséget vállal az illetőért - nekem is ég a pofám amiatt a lány miatt, hogy úgy eltűnt, mint szürke szamár a ködben... A svédek rendesek, megértőek, tudják hogy nem az én hibám, de nekem akkor is kellemetlen. Hogyan vállaljak felelősséget egy idegenért, akit nem ismerek? Mi van, ha lusta? Vagy ha lopni jön? Hogyan számolok el utána a lelkiismeretemmel?
Félreértés ne essék, az eddigi egy szem rossz tapasztalatom ellenére is segíteni fogok, akinek tudok - de azért engedtessék meg az embernek némi egészséges bizalmatlanság egy vadidegen emberrel szemben, akár magyar, akár nem...
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.22 0 0 5283
szívesen.Bárcsak segíthetnék....de én Stockholmban vagyok és hazafelé készülődöm mert nem kapok munkát.., csak ígéreteket.Amúgy én csak alap nyelvtudással rendelkezem ez lehet nem lenne elég tolmácsolni.Amúgy alapban segítőkész vagyok esetleg írd meg az email címed, hátha én is hallok valamit és akkor tudok segíteni.De sajnos a többieknek igazuk van nyelv tudás nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni, ha csak nem magyar a főnököd és segít.Most itt is mint otthon óriási a munkanélküliek száma.Én most itt regisztrált munk.nélküli vagyok a munkaügyi hívatalban de ők sem segítenek konkrét munka keresésben.Nem akarlak letörni kívánom hogy sikerrel járj!!!
Előzmény: Döme1976 (5281)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.22 0 0 5282

Szia:)

 

Az a problema, hogy a kint elö magyarok nagytöbbsege nem sajat ceggel rendelkezö munkaado, hanem maga is munkavallalo. Sokan keresnek munkat es szivesen segitenenk, de sajnos varazsolni nem tudunk. Egyebkent nyelvtudas nelkul, kb a nulla fele tendal az eselye annak, hogy munkat talaljon valaki. Amikor en ide kikerultem, a parom akkor mar 18-eve itt elt es dolgozott. Ket evembe kerult, mig munkat kaptam.... Sokan, nagyon sokan kertek mar engem is, hogy segitsek munkat keresni. Nem tudtam. A sajat fiamnak nem talalok itt munkat, mert nem beszeli a nyelvet... Hidd el, nem a joszandekon mulik a dolog. Egyebkenty pedig abban igazad van, hogy az itt elö magyarok nagytöbbsege ha lehetne meg taszitana is egyet a honfitarsan, tisztelet a kivetelnek. Sokan nem tudjak levetközni az otthon megszokott mentalitast es nagyon sokan keptelenek megerteni, elfogadni, hogy itt az embert nem a penze, nem a beosztasa utan itelik meg. Negy eve dolgozom ugyanazon a munkahelyen es egyetlen szavam sem lehet sem a munkatarsaimra, sem a fönökeimre.

Előzmény: Ilona1996 (5280)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5281
Szia Ilona !
Köszönöm , hogy válaszoltál a levelemre . Jól esett , már alig vártam hogy valaki válaszoljon . Sajnálom a helyzetet , nem értem miért van ez.Sikerült időközben felvennem a kaocsolatot azzal az emberrel , akiek 2 éve dolgoztam. Válaszolt a levelemre,megígérte hogy segít , de Ő már nem foglalkozik azzal amit csinált. Azt mondta elküldi cégeknek , ismerőseinek az adataimat, mellékeltem pár képet a munkáimról :) , hátha lesz valaki aki alkalmaz :).Nem tudom mennyit válltozott 2 év óta az ottani élet , azt tudom hogy a Svédek rendes , közvetlen emberek. Legalábbis akikkel találkoztam ezt tanusította.Esetleg téged megkérhetlek hog segíts a tolmácsolásban ?
Tudom nagy kérés , főleg ismeretlen is vagyok .... Én sem akarok kinn senkire támaszkodni , meg nem is fogok , de az indulás nagyon nehéz.Et mondanom sem kellett volna , gondolom.
Mégegyszer köszi a választ , megörültem neki :D
Józsi
Előzmény: Ilona1996 (5280)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.21 0 0 5280

Szia Józsi!

Csak a magam nevében írok ,és előre is tisztelet a kivételnek.Ilyen segítséget ne várj a kint élő magyaroktól.Sajna nem tudom mi az oka de ahol már cselekedni is kell ott nem segítenek.Én még kint élő magyarral nem találkoztam aki konkrétan segített volna önzetlenül, sőt ...Általános információkban segítettek nekem is, de tovább nem.Én is stockholmban csücsülök és keresem a munkát de rájöttem csak magamra számíthatok, és éppen egy magyar munkaadó vágott át.Ahogy elnézem a körülöttem mozgó bevándórlókat szinte minden népcsoport segíti támogatja egymást, irigylésre méltóan, kivéve mi magyarok.Amúgy ha vissza olvasol sok hasznos infót találsz amit a kint élők adtak meg.Mégegyszer senkit nem akarok megbántani de ezt 4 év alatt tapasztaltam.

Előzmény: Döme1976 (5278)
Helem Creative Commons License 2010.06.16 0 0 5279
Sziasztok külföldi magyarok!


Terjesszétek és süssetek kürtőskalácsot külföldön.
Itt kap infókat, akit érdekel.
http://kurtoskalacs.freeweb.hu/
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 5278
Sziasztok !
Olvasom a fórumot már egy ideje , és látom segítitek egymást :) ez nagyon jó dolog.
Dolgoztam kint 2 éve , de mivel átvertek haza kellett jönnöm ..... Szeretnék ismét kijutni , de most már csak bejelentett munkahelyre. A legnagyobb gond az , hogy a nyelvet nem beszélem , szerintetek lehet így munkát találni ???
Van olyan hely ? Gondoltam megkeresem azt az embert akinél dolgoztam , mert Ő meg volt elégedve a munkámmal , nem kettőnk közt volt a baj, de ez hosszú.......
Ha esetleg sikerül kimennem , közületek tudna nekem segíteni valaki , csak annyit hogy fordít nekem ?
Göteborgban lakik , tudom is hogy hol , tehát még keresni sem kell .
Előre is köszönöm , remélem lesz aki segít :)
Várom a válaszotokat , kellemes napot mindenkinek !

Üdv : Józsi
cavecat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5277
mi az, hogy nem aktív valakinek a personnumere?...
ilyenről még nem hallottam (mondjuk ez nem csoda, összesen alig 9 hónapot töltöttem itt eddig...:))

Azt meg kifejezetten furcsállom, hogy az útlevelet nem fogadták el - nekem eddig mindenhol. (Egyik hivatallal se volt sose gondom, kívánom neked, hogy mostantól több szerencséd legyen neked is velük!)

Sőt, amin a legjobban meglepődtem, hogy a svéd bankkártyámhoz a magyar (kártya alakú) személyi igazolványt is elfogadták!
Meg kocsmába menet a nemzetközi diákigazolványt elfogadták a korom igazolására, pedig a nemzetközi diákra aztán tényleg azt írat az ember, amit nem szégyell... (Az is vicces volt, hogy a lányoktól elkérték az igazolványt, a fiúkat meg simán beengedték, pedig mind a négyen egyidősek vagyunk... A 18 alatti fiúkért kevésbé aggódnak, mint a 18 alatti lányokért?...:))
Előzmény: Ilona1996 (5275)
cavecat Creative Commons License 2010.06.14 0 0 5276
ha van svéd jogsid nem kell svéd ID, a jogsi helyettesíti.
a főnökömnek sincs IDje, csak jogsija, eddig még mindenhol elfogadták, az elmúlt 10-20 évben ;)
Előzmény: Vanessa_ (5272)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.12 0 0 5275
hát szép kis túra volt igaz ami igaz,még jó hogy nem vagyok olyan könnyen feladós.Biztosan vannak helyileg is eltérések mert a banki alkalmazott is először a kollegáját kérdezte hogy ugye útlevelet nem fogadunk el??pedig EU-s útlevél, az jogsim magyar de az is új EU-s.Itt ami a végén szöget ütött a fejemben hogy ez a fene jó szám. gépes rendszer valahgy csak nem olyan jó hogy dolgozhattam és adót is fizetthettem és még sem vagyok aktíválva.Na mindegy reménykedem hogy a végén mégis csak összejön az ID.
Előzmény: Vanessa_ (5274)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.11 0 0 5274
Szep kis tura lehetett! Nekem nincs ID kortom, es egyenlöre nem is lesz. a jogsim sved, azt eddig mindenhol gond nelkul elfogadtak. Az utlevelet is egyebkent, miutan közöltem, hogy EU-s orszagban allitottak ki, EU-s allampolgar vagyok. Mondjuk ez itt videk:)
Előzmény: Vanessa_ (5272)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 5273
Hát érdekes dolog  történt , nem kaptam meg a pénzem a bankban nevemre szóló csekk volt azt mondták nem fogadják el az útlevelet csak az ID kártyát.később vissza mentem az ismerősömmel aki egyből kérte a fönököt és nagy cirkusz árán végül megkaptam.Pedig felkészülve vittem magammal mindenféle iratot ami igazolt hogy én vagyok én,(skatteverkettől,socyalstyrelsentől).Utánna mérgemben elindultam ID- csináltatni,hát itt is pofára estem.Először is elmentem Spongába ahol megszünt a hivatal.Megkérdeztem az utcán egy bevándorlót (alap nyelv tudással)nem e tudja hová költöztek, elküldött Tenstába na ott megtaláltam a Skatteverketet ,kivártam a sorom, és ott közölték velem hogy az ID-kártya a másik hivatalhoz tartozik, a Medborgarplatsenen található Skatteverkethez.Fogtam magam étlen szomjan és elindúltam tovább.Kicsit nehezebben de megtaláltam a hivatalt.Szintén sorban állás, elmeséltem hogy mit szeretnék hogy müködik-eegyáltalán a dolog, kaphatoke ID -t azt mondták igen,de előtte fizessek be 400kr-át és mutassam be a számlát róla.Megint séta, mire találtam egy helyet ahol be tudom fizetni.... utánna vissza séta. Átirányítottak egy másik helyre ahol szintén sorban állás, és már fényképeznek is ,na idáig jutottam megtörve, aztán közölték velem hogy a personnumerem nincs aktiv állapotban, menjek el a T centrálnál található Skatteverketbe és aktiváltassam utánna jöhet a kép......Röviden ennyi,érdekes minden esetre itt dolgoztam egy pár hónapja és nem vagyok aktiv miközben fizettem az adót...??
Előzmény: Vanessa_ (5272)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.09 0 0 5272
hat eve elek Svedorszagban, de soha nem volt gond, hogy nincs ID kartyam. Van sved jogsim es magyar utlevelem, ezeket mindenhol elfogadtak. Viszont Magyarorszag burokracia szempontjabol mintaallam lehetne. A mult heten voltunk otthon utlevelet csinaltatni, es ott iziben el is döntöttem, hogy ahogy hazaerek, megkerem a sved allampolgarsagot, mert amit a hivatalokban muvelnek, ahogy az emberrel ott beszelnek, abbol en meg egyszer nem kerek.
Előzmény: Ilona1996 (5267)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5271
Hát igen, Lektor szinte mindenre tudott választ adni ami svédországgal kapcsolatos (nyilván más topicokon is hasonló aktivitással volt jelen). Nyugodjék békében!
Előzmény: Ilona1996 (5269)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.08 0 0 5270
Találtál lakótársat? Mit dolgozol egyébként?
Előzmény: komfort77 (5244)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 5269
köszi az infót.
Sajnálom Lectort, annyira segítőkész volt, és önzetlen.........
Előzmény: horgolotucske (5268)
horgolotucske Creative Commons License 2010.06.05 0 0 5268
Ilona az utlevelet elfogadják a világ összes országában . Más nem kell.
Előzmény: Ilona1996 (5267)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5267
Köszönet az információkért használni fogom.Első körben próbálkozom majd az útlevéllel aztán majd látjuk...........érdekes kint dolgoztam de sehol nem kértek ID kártyát, vagy ez nem is olyan fontos kint?(annyira nem sikerült még bele látnom a kinti rendszerbe)
Előzmény: cavecat (5266)
cavecat Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5266
nekem elfogadták a magyar útlevelet (más nem kellett, se jogsi, se svéd ID).

svéd ID kéréséhez első körben el kell utalni 400 koronát a skatteverkethez, és kinyomtatni a banki tranzakcióról a papírt. Ezzel a papírral, meg egy personbevis-szel meg egy útlevéllel a kezedben be kell slattyogni a skatteverketbe (personbevist neten tudsz rendelni, skatteverket.se, kiküldik postán), kitölteni egy űrlapot, meg persze lefotóznak, aztán kb. két héten belül kapsz egy levelet postán, hogy mehetsz az ID-ért. Két hónapod van begyűjteni az ID-t, ha addig nem mész el érte, utána megy a zúzdába.
Előzmény: Ilona1996 (5255)
cavecat Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5265
én úgy emlékszem, van 3 napos jegy, kb. 200 korona (egy éve még annyi volt, sztem most se több), szerintem inkább ilyet vegyetek, ha beértetek a t centraleba ;)
Előzmény: Nydqist (5257)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5264
[imageN] a zónák
Előzmény: PapSanyi (5263)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5263
-- A 16-os jegy szerintem zónánként értendő, egy hosszabb útra akár 2-3 kupont is lepecsételnek, szóval nagyon gyorsan elfogyhat--

Zónánként értendő és alpból két jegy egy zónán belüli utazás (az egész metróvonal az A zónába tartozik,tehát ha csak metróval mész akkor az két jegy a remszán) Ha távolabb mész akkor lehet 3-4.
Előzmény: Lucilla (5260)
Nydqist Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5262
Köszönöm!
Előzmény: Boszorka (5259)
Nydqist Creative Commons License 2010.06.01 0 0 5261

Köszi, a 3 napos bérlet lesz nekünk jó, mert olyan nagyon sok múzeumba nem megyünk, viszont a szállásunk miatt is gyakran igénybe kell venni a tömegközlekedést. A 16 pecsétes tényleg nem olyan jó buli a zónák miatt.

Köszi a segítséget!

Előzmény: Lucilla (5260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!