Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 3
Igen, igazad van, mindjárt jönnek a Napóleon szobor N. sz.) paraméterei. Kicsit reméltem, hogy több hozzászólás gyűlik össze, ám így sem baj, majd vonzóvá tesszük a topicot. (Többektől hallottam már, hogy nincs is unalmasabb a helytörténetnél. Miért van ez?)
Sajnos a N. sz. nincs éppen túldokumentálva. Ezt is a város titkai közé sorolom, amit csak kevesen ismernek (mint Ferenc József szegecsét a Szabadság hídon), annyira ismeretlen a városlakók előtt, hogy van ilyen. Nem csoda egyébként, nincs éppen szem előtt a szobor, ami a Terézvárosban található, a Hajós utca 25 számú ház homlokzatát díszíti. Bizony nekem is el kellett mennem egy páreszor a ház előtt, mire kiszúrtam. Mellékszál csupán, de akik emlékeztek még az Ó utcai házomlásra könnyebben megtalálják, mivel a N. sz.-ot magán viselő ház a Zichy Jenő és Ó utcák közötti Napóleon udvar nevű épület, mely közös tűzfallal bír az összedőlt ház mementóként mindmáig éktelenkedő, hálóval letakart romjaival.
Különösebb története nincs. A ház építésze, Napóleon iránti rajongásának kifejezéseképp álmodta párkányra a császárt, s az épület csak ez után kapta a Napóleon Udvar nevet. Számomra különösen kedves a Napóleon Udvar felirat, mely a legautentikusabb szecessziós betűkkel van kirakva, ez az irányzat mindig is megkapó volt, szeretem. Fodor Gyula volt e nagy franciabarát, s álma 1906-ban valósult meg (dúl a szecesszió).

Kép a házról:
nagyban kicsiben

Előzmény: Csokis2 (2)
Csokis2 Creative Commons License 1999.10.27 0 0 2
Akkor lehet itt nekem egy Taban "altopikom"? :-) Van meg rajtam kivul olyan, aki esetleg Taban manias es netezik is? Mert a 80 felettiek kozt biztos talanek, de ok nem irnak ide. :-( Pedig milyen erdekes lenne egy Zorad Erno visszaemlekezest olvasni. Mint topikgazdanak, Novembernek kene meginditani a hozzaszolasok sorat, ugyhogy a Napoleon szobrot, ha lennel szives reszletesen.
Előzmény: Törölt nick (-)
djyangce Creative Commons License 1999.10.27 0 0 1
Most komolyan.
Bufapest tényleg gyönörű város. Nagyon sok nagy és még több kis látnivaló van benne. De a legtöbbről nagyon kevesen tudnak, sajnos.
Afelfedezés egyszerű, legalábbis nem kell mást tenni, mint elindulni mondjuk az ötödik kerület egyik végéből a másikba. Oda vissza párszor más és más útvonalon. Van sok szép érdekes dolog.
djyangce Creative Commons License 1999.10.27 0 0 0
A múltja nem 0.
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 topiknyitó
Kedves érdeklődő!

Nézegettem itt a Budapestről szóló, illetve nevükben a Budapest szót tartalmazó topicokat, sok érdekeset találtam, de egy régi, szívem vágyát teljesítőt nem: Budapest múltjáról szólót. Sokat olvastam, kutakodtam e város zűrös előéletéről, hallatlanul izgalmas legendákat, történeteket találva, ám újra és újra ráébredve arra, hogy e város megismerésére egy ember élete is kevés lenne. Ezért gondoltam, hogy a híres könyv címével jelezve nyitok egy topicot az érdeklődőknek, amatőr és hivatásos helytörténészeknek, lokálpatriótáknak, egyszóval a város kedvelőinek (hagy ne mondjam szerelmeseinek) osszuk meg egymással, s tegyük közkinccsé a múlt jeles eseményeit.
Gondolkoztam, hogy a kultúra rovatban indítsam-e útjára e kezdeményezést, de a nehezen behatárolható témakör és a (remélhetőleg) jobb látogatottság miatt végül a törzsasztalra helyezem a lehetőséget.
Tudjátok hol van Napóleon szobor? Honnan ered, a Normafa elnevezés? Hogyan kapcsolódik a Szent Margit legenda mindmáig a városhoz? Hol található a vízművek logójának eredetije? Melyik utcát kiről és miért nevezték el? Van-e különbség Pest és Buda mai lakói között?

Várom a legendákat, a nagyvárosi folklór bemutatását, én biztos nem hagyom elsüllyedni a topicot, s nagyon bízom Bennetek is!!

XI. (Nem a kerület, hanem a hónap)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!