Most tervezünk egy <a href="http://www.ontottvasedeny.hu/catalog/index.php?p=galleryGalleryShow&iId=9&iIdLink=8&iType=1" target="_blank">ilyen</a> öntöttvas serpenyőt beszerezni. Ha megvan, megosztom a tapasztalatokat.
Hogy lehet egy "ócska" paprikás krumpliért így lelkesedni? - pláne, ha tudnád, hogy az a bajúszon lecsurgó pirosas lé milyen ártalmas. :))... Hol van? megyek!... vagy már csak emlék? :-((
Én amire esküszöm-esküdtem eddig az a cserép, edény lábak fazék, még a serpenyőm is cserép..:)
Apukám gyűjti ezeket az öntöttvas edényeket, ezt vettem neki.
De hogy utánnaolvastam...hogy más az íze tőle az ételnek, már ez túl van a "beavatáson"-nem hiszem hogy megkapja..:)
Vasárnaponként van Keszthelytől nem messze egy piac, ott árulják őket, ez 3 ezres volt. Amit még kinéztem egy sütő "platni" anyagában rácsos, de nem lyukacsos,
fa nyele van és kb 45 centi átmérőjű...az is ennyi.
Amit ember ilyet kíván mindent árulnak, fazék ,lábos, csipeszes goffri és ostyasütő a legdrágább egy üst volt, kb. 45 centi átmérőjű az is 5 ezer ft-ért.
Aki zalai annak egy fél nap odajutni, de ha gondoljátok kérek legközelebb telefonszámot a hapsitól aki árulja ezeket.
Igen, sajnos a méret az korlátozott, az 5 és fél literes lábas a legnagyobb edény, ami a gyárban készül.
Ennek több oka van.
Elsősorban az, hogy a gyárban az öntőformák mérete ennyit enged.
Másrészt azért, mert az étkezési szokások egészen mások északon. Ott nem igazán jellemző, hogy egy családi összejövetelen annyian legyenek, mint nálunk. Nem beszélve a mediterrán országokról.
Azt hiszem a "Fält Ugn"-ra gondolsz, annak lehet a fedelébe parazsat, vagy faszenet tenni, hogy onnan is érje az ételt a hő. De ez igazából nem grill, hanem egyfajta "Túra sütő", vagy bogrács. Egyetlen baja, hogy csak 3 literes, így túrákra jó, de ha összejön a család egy kerti partira, akkor már kevés.
Nos, engem meggyöztél.Sokkal többre becsülök egy ilyen vaskotlát mint egy ma divatos hiper szuper z......er csoda edényt.Eddig is használtam öv. lábast,szeletsütőt, tepsit stb és ezután is fogok. Tényleg más izük van a kajáknak benne. Nagyon ötletes a grill terméketek amit felülről is lehet füteni.Lehet egy ölyanra neki látok gyüjteni.Most egy öv.bögrácsra vágyom,tavaly föztem valakinél egy olyanba és nagyon megtetszett.
De itt valóban a minőséget és a kézimunkát kell megfizetni, nem a nevet. A gyár amúgy már több, mint 100 éves, úgyhogy azért van neve, csak nincs érte felár.
Nem olyan drága, mint egy francia, de ami miatt nem annyiba kerül, mint egy kínai az az, hogy valóban kézzel történik minden, amihez nem kell gép, így minden egyes darab körülbelül 10 kézen megy keresztül, mielőtt kikerülne a gyárból. A minőséget minden állomáson figyelik, így, ha bármiféle hiba van egy edényen, azt beolvasztják.
Öntés után a homokformák 24 órán át, a saját tempójukban hűlnek le, így a vasban nem marad feszültség és az edények kevésbé lesznek érzékenyek a hőingadozásra, nem deformálódnak. Ez amúgy nem jellemző, álltalában 1 óra alatt le szokták hűteni az öntvényeket.
Az edények alja hidegen enyhén homorú, melegen viszont teljesen lapos, így tökéletesen felfekszenek a tűzhely felületére. Minden edény alján mikrobarázdák vannak. Ez azért fontos, hogy az esetleges porszemek, só és más szennyeződések ott gyűljenek össze, és ne sértsék a kerámialapok felületét. Az edények alja minimum 5 1/2 mm, ami több az "ismertebb" márkák falvastagságánál.
Az edényeken nincs semmilyen bevonat, ez több szempontból is előnyös.
A vason sült ételek a legfinomabbak.
A zománc idővel berepedezik, és ilyenkor már nem olyan könnyű tisztítani, míg a sima vasat csak ki kell öblíteni forró vízzel, és kész. Mivel nem kell hozzá semmiféle vegyszer, a környezetet, és a pénztárcát is kíméli. Ha valaki véletlenül beleégetne valamit (nekem egy pörköltet sikerült egyszer, jót aludtam, míg szenesedett), akkor jöhet a drőtkefe.
Az öntöttvason van egy réteg, ami tulajdonképpen az első "non stick bevonat". Ez a réteg a használattól folyamatosan képződik. és egyre jobb lesz, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb zsiradékot igényel. Az ilyen típusú felületeket azért nem szabad vegyszerrel tisztítani, hogy ezt a réteget megóvjuk.
A vasból mindíg kioldódik valamennyi, ami fontos a szervezet számára. Ez a savas ételeknél erősebb (pl. amiben bor, ecet vagy paradicsom van).A Az ételeket emiatt nem jó főzés után az edényben tárolni, mert vas ízük lehet, viszont aki vérszegénységben szenved, vagy vasszegény az étrendje (pl. vega), annak ez kifejezetten ajánlott.
Firefox alatt nem működik a honlap, légyszi sürgősen reklamáljatok emiatt a készítőnél, mert nagyon nem illik ilyet csinálni (=komoly szakmai hiba)! Így nem tudom megnézni, mit kínáltok, mert nem használok internet explorert, pedig érdekelne. ribizli