Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Lehetőséged szerint megkérdeznéd, hogy az aromatorony alsó üvege magasságában van- e szitatálca, és azzal a háromjáratú csappal lehet-e a üstből közvetlenül aláfűteni, a betöltő nyílás magasságában van balra. Ha, van tálca akkor azon tudna rektifikálódni az (alszesz). Valami szerepe biztos van mert hőmérő is van a kémlelő üveg mellett.
Ezen a fordításon én is túl vagyok, a német > angol valamivel értelmesebb.
Utolsó előtti mondatban rektifikátort emleget, ige sincs a mondatban, nem értem. Az oszlopban fent van egy nagy deflegmátor, alatta még egy(?) 9m hosszú és ez mind vissza folyik az üstbe, anélkül, hogy újra elpárologna belőle jelentős mennyiség? Akkor ez elvileg így működőképes lenne? Minek a spirál "deflegmátor" a csőköteges alá? Szerintem hagyjuk, én maradok annál a verziónál, hogy ez egy gyenge rektifikátor, kíméletes, ha úgy tetszik, valamelyik riportban egy magyar tulaj azt mondta, hogy ez az egyetlen egylépcsős system, ami kifejezetten pálinkához, nagy aromatartalmú cefrékhez van kifejlesztve, akkor kattantam rá a témára. Köszi a választ.
Ha holnap úgy kelek fel írok pár sort a Müllernek, hogy mégis hogyan kell tekinteni erre a cuccra. Tegnap megtaláltam a patent számot, de most nincs meg, az is beszédes lenne talán.
Németül nem tudok, viszont a gugli így fordította. A gyártó leírása szerint deflegmátorral főz végig.
"aromás Fa. Müller szeszfőzde
Aromás Fa. Müller lepárló most izgalmas, teljesen új módon. Ahelyett, hogy két vagy három főzés vagy szita tálcák az aromás tartalmaz egy réz spirál átmérőjű, 350 mm és a menetemelkedése 30 mm. A szerkezet képez emelkedő csatorna átlagos hossza 10 méter. Több, mint ezt a csatornát, egy deflegmátor nagyon magas hatásfok van elrendezve. A gőz patak emelkedik, amikor lepárlásával ezen a csatornán magas és szüksége, hogy felmelegedjen a csatornán. Itt a magasabb forráspontú frakció a gőzárammai lecsapódik és formák a váladék, ami lefolyik a csatornába. A váladék mennyisége fokozatmentesen állítható keresztül deflegmátor. A gőz patak emelkedik úton a csatorna felé egyre alacsonyabb hőmérsékleten, így alkot ellenálló váladék. Az aromás beállított egy hőmérséklet-különbség 5 ° C, a hőmérséklet a gőz áramlását folyamatosan méterenként változások 0,5 ° C-on Ilyen termikusan kíméletes eljárás elképzelhetetlen a szokásos szeszfőzdék. Ez azt jelenti, van egy állandó anyag- között a felfelé emelkedő gőzárammai és a lefelé áramló váladék. A helyesbítését példátlan léptékű ezideig ismeretlen kíméletes módon. A párlatok az aromás mutatnak rendkívül kényes tagú, széles íz egy addig ismeretlen minőségben.
A Szaratov hűtőgépgyár sztahanovistája nyugdíjba megy és ebből az alkalomból a TASSZ riportere interjút készít vele: - Mondja elvtárs, van magának hűtőszekszénye? - Nem, nekem nincs. - De ember, maga harminc évig egy hűtőgépgyárban dolgozott, nem próbált meg ennyi idő alatt egyet darabokban hazavinni? - Én hazavittem hármat is, de akárhogy raktam össze, mindig tank jött ki belőle.
Szerintem is, de ha azt is bele kalkulálom ebbe az ugrásba, hogy pálinkánál egy, esetleg kettő tányért is ki szoktak kapcsolni a 3 tányérosnál, akkor már nem olyan magas a ló.
Illetve azt is nehéz megmagyarázni, hogy jön ki abból a berendezésből értékelhető termék normál üzemidő alatt, ha annyira szamár az a spirál.
Amiről tegnap eszmét cseréltünk, árnyaltabb megvilágításba került, már látom hogy miben nem volt igazam. :)
Egy cseppet nem vettem még, aránylag kevés helyen tartanak belőle, majd ha Pesten járok vagy inkább rendelek valahonnan, de neked szólok elsőnek, ha kóstoltam :)
Bocs, de a lényeg valamiért kimaradt: A rektifikátor nem működik deflegmátor nélkül. A rektifikátor felett lévő deflegmátorból folyik rá a lehűtött flegma a rektifikátorra, amelyben a folyadék áramlik lefele, ezzel ellenáramban a gőz felfelé, és ebben a lassú, ellenáramú találkozásban lépnek föl az említett folyamatok. (Gondolom, azért nem írtad, mert neked trivialitás, de esetleg másnak nem.)
Hogy ne csak másoljak röviden a különbség rektifikátor és deflegmátor között:
A deflegmátort kívülről hűti valami: víz vagy levegő vagy mosogató rongy. A felszálló párák esetlegesen kikerülhetik a lehűlést, visszacsorgást.
A reftifikátorban a párlat saját komponensei melegítik, hűtik a tányérokat. Jól kialakított rendszerben a párák nem tudják kikerülni a lecsapódást, újraforrást.
Javíts ki, ha nagy hülyeséget mondok, de amit eddig tanultam a rektifikálók működéséről, az alapján a rektifikálásnak ez a szó szerinti leírása nem tűnik reálisnak fizikailag. Pontosabban ez a része: „az üstből jövő gőz a legalsó tányéron levő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik”, ami úgy állítja be a dolgot, mintha egy-egy tányéron minden kicsapódna, aztán kizárólag az előzőleg már folyékony tartalom menne tovább (ez lenne a tényleges újralepárlás). Persze, sokkal egyszerűbb úgy elmagyarázni, hogy „egy tálca egy lepárlásnak felel meg”, mert könnyebb a kisüsti újralepárláshoz hasonlítani, de inkább úgy tűnik, hogy a rektifikáló oszlop egy jól szabályozható, összetett deflegmációs rendszer, ahol a deflegmáció nem szilárd felületen (és főleg nem egy légtérben), hanem egymástól – egymás által – elszigetelt folyadékrétegekben történik meg, igazi újralepárlás pedig (a már üzemi hőmérsékletet elért oszlopban) csak olyan értelemben történik, hogy:
a továbbhaladó (ki nem csapódott, alacsony forráspontú) gőzök valamennyit magukkal visznek az adott tányéron már kicsapódott, de könnyen illanó részekből
cefreüst után alkalmazott oszlopnál a folyamatos melegedés miatt újra felforr a tányérok tartalma
és ezáltal sokkal szelektívebb, mint a „mezei” deflegmátorok.
Biztos, hogy amikor a gőz a (már bemelegedett) tálcákra megérkezik, abból nem csapódik ki minden, hanem az alacsonyabb forráspontú elemek továbbjutnak, miközben a már kicsapódott, de elég illékony összetevőkből valamennyit magukkal visznek, a többi pedig marad, illetve idővel elindul lefelé. Egy folyamatos finomítóban (ahol tálcánként állandó a hőmérséklet, alkoholfok, folyadék-összetétel) valszeg semmi nem forr fel újra, max a továbbhaladó gőzök viszik magukkal. Ezeknél ki is emelik néha, hogy nem igazán célravezető újralepárlásként gondolni a tányérokra, illetve az ábrákról le is hagyják időnként a tányérokat, helyette a fel-le áramlást, az egyensúlyi helyzetet emelik ki.
Gondolom ezekből következik, hogy a rektifikálást és a deflegmációt nem mindig könnyű elvben elhatárolni, illetve az „újralepárlás”-felfogás abba a tévedésbe vezet egyeseket, hogy ha egy deflegmátorban újra felforrhat valami, akkor az máris rektifikáló lenne.
Kedves barátom, fórumtársam! Már meg ne haragudj azért, amit most szeretnék mondani neked.
..."...nehogy felszokjon egy-ket forumtars "endorfin" szintje ha meglatja a nick nevemet megint:))!!"...
Ettől, meg az ehhez hasonló Hsz.-tól, nem az endorfin (mert az a boldogság hormon) szint megy fel, hanem valami egészen más. Nekem nyugodtan elhiheted, hiszen szerencsére legtöbbjükkel gyakran beszélek is, hogy te valamilyen félreértelmezett, vagy vélt (nem tudom másképpen mondani) üldözési mániában szenvedsz...:):)))...hidd el senki sem akar bántani, csak pont ezek a néha eléggé furcsa reagálásaid, a szerintem egyébként viccnek szánt "beszólásokra", egyeseknél ez veri ki a biztit...
Lehet, hogy csak túlontúl érzékeny vagy, nem kétlem van ilyen. Erre volt egészen jó orvosság a katonaság, emlékszel?? Még egyszer mondom és ezt így hidd el, ezek a srácok jó arcok és senki sem akar bántani. A gyerekek is mindig azt csúfolták, aki "ugrott" rá. Ne légy már gyerek...DDD...
El is mentettem kimasolva a sajat gepem Dokumentas mappai koze!:)) Soha nem kell igy mar bogaraszva ujbol kikeresnem a forumrol ha ertelmezni szeretnem ismet. Koszi meg 1x a reszemrol:))!
:)) Na vegre! Koszonom neked!! Kivilagosodtam:))! Most mar en is megertettem ami idaig ez-az homalyos volt meg:))! Azert nem is kerdeztem ra reszletekre az elozo forum orakban amit nem igazan ertettem....nehogy felszokjon egy-ket forumtars "endorfin" szintje ha meglatja a nick nevemet megint:))!!
A rektifikáció egy lepárlókészüléken, egyidejűleg végzett ismételt lepárlás. Ez a művelet technikailag az üst fölé szerelt lepárlóoszlopsegítségével valósítható meg, sőt a folyamatosan működő lepárlókészülékek kizárólag oszlopokból állnak. Az oszlop több beépített szerkezeti elemet, ún. tányért tartalmaz. A tányérokon meghatározott vastagságú folyadékréteg helyezkedik el. Az üstből jövő gőz a legalsó tányéron levő folyadékot felforralja, miközben maga kondenzálódik. A tányérról távozó gőz alkoholkoncentrációja nagyobb, mint a tányérra érkező gőzé volt. E folyamat a következő tányérokon ismétlődik. Ily módon az oszlopba épített tányérok számától függően tetszőleges alkoholkoncentráció érhető el.
A rektifikáció elvét és módszerét főként az ipari szeszgyártásban alkalmazzák, ahol többoszlopos készülékeken 96,3 tf%-os finomszeszt állítanak elő. A rektifikáció elve alapján működnek a folyamatos üzemű borlepárló készülékek, amelyeken magas fokú borpárlatot állítanak elő.
Külföldön olyan lepárlóüstöket is használnak, amelyeket rektifikálóoszloppal szereltek fel. Az ilyen berendezéseken a cefréből egyetlen lepárlási művelettel viszonylag jó minőségű és megfelelő szeszfokú gyümölcspálinkát állítanak elő.
Deflegmáció
A lepárlóüstből távozó gőz alkoholkoncentrációja deflegmációval is növelhető. A deflegmáció a már előbbiekben ismertetett részleges cseppfolyósítás megfelelő alkalmazása. Az üst fölé szerelt deflegmátorok mérsékelt hűtésével elérhető, hogy a gőzelegyből csak a nagyobb forráspontú víz cseppfolyósodjék, és így a távozó gőz alkoholban gazdagabb legyen. A deflegmátor hűtése akkor megfelelő, ha a deflegmációs hőmérséklet kisebb a víz, de nagyobb az alkohol kondenzációs hőmérsékleténél. Ily módon elérhető, hogy az üstbe visszafolyó kondenzátum főleg vizet, míg a deflegmátorból kilépő gőz túlnyomórészt alkoholt tartalmazzon. A hagyományos kisüsti készülékeken deflegmációval növelik az alkoholkoncentrációt. Deflegmátorként Pistorius-tányért vagy csőköteges hűtőt használnak. Emellett deflegmáló hatású az üstre szerelt sisak és a megfelelően vezetett páracső is.
Az ún. "Rasching"-töltetet már elég régóta használják a párák erősítésére, de nem csak a gyűrűk, hanem a direkt erre a célra kifejlesztett (felület növelt) kerámia idomok is használatosak benne. De egyszerűbb, főleg otthoni használatban még üveg, vagy porcelángolyók és acél meg vörösréz dörzsi is játszik.
Leginkább ezzel erősítik az ún. készre csomagolt, bezacskózott "szupermarket" cefrét is, amit csak egy kukta vízben kell elkeverni és már kész is a cukor-cefre. Még az élesztő meg a tápsó is benne van...DD...
Ez nekem is magas, hogy egy Müller egylépcsős készüléknél, amiből több száz db-ot adtak el (a Müller honlapján a felhasználók telefonszáma is fent van) meg akarjuk állapítani, hogy az egyik fő technológiai elem, ami feltétlenül rektifikátorként, kell, hogy működjön, különben a cucc nem ér semmit, az nem úgy működik. Persze nyitott vagyok és nem állítom, hogy 100% jól látom, nekem sem ez a szakmám.
Mivel már az idősebb Ruszkai Józseffel az évek alatt több alkalommal is beszéltem, gondoltam ennél misem egyszerűbb, tehát fel is hívtam, hogy ezt megkérdezzem. Sajnos "kinyomott", mert biztos "dologba" van, de rögtön megkérdezte SMS-ben, hogy "Visszahívhatlak később?"...
Kíváncsian várom, hogy mit fog mondani...:):)))...de persze ide is leírom, ha nincs ellenére...DDD...
Müller Aromat. Egy lépcsőből oldja meg a spirál + deflegmátorral. Ha nincs rektifikáció a spirálban, akkor egy deflegmátorral főz egy lépésben? Az nem lehet, mert olyan rossz lenne a hatásfok, hogy a főzés nagyon sok ideig tartana, a minőségről nem is beszélve.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A leírt marketing szövegre értettem : "A lehűlt flegma és az ellenáramú, friss, meleg szeszpárák közötti kémiai reakciók biztosítják, azt a különleges, eddig ismeretlen, finoman tagolt, és szélesen kibontott aromát, minőséget és illatot, amely korábban nem volt tapasztalható a pálinkakészítés világában. "
Megértem hogy el kell adni a terméket,no de ez nagyon meleg szöveg! :-)