Keresés

Részletes keresés

Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.15 0 0 17881

A Tar Péter-hegyet nem húztad be "Börzsöny csúcsai" címén?

Pap-hegyen mindkét kód meglett?

Előzmény: G(Dzsí) (17880)
G(Dzsí) Creative Commons License 2007.01.15 0 0 17880

Várak a Börzsönyben

 

Vasárnap reggel Gudluking és Budai H.G. társaságában indultunk vonattal a Nyugatiból Szobra, hogy ott busszal elmegyünk Ipolydamásdig, megnézzük a várat, onnan árkon-bokron Zuvár, majd Márianosztra s végül a két Pap-hegyi sánc megtalálása és végül Királyrét. Mivel a vonat 20 perc késéssel indult a Nyugatiból, így letettünk a buszos csatlakozásról, ám csodák-csodájára a busz megvárta a vonatot Szobon, ahova "a hárman vagyunk, kell jegy, nem, akkor fejenként 50 Ft" formalitás után le is huppantunk. Ipolydamásdon le, jó idő, napsütés - kocsma, rövid, üdítő, ropi, burgonyaszirom - dzsindzsán fel a várhoz, megmutatom a srácoknak, hogy tulajdonképpen hol is a vár magja, mennyire messzire a kódos táblától. Innen mezőn, földúton, gyümölcsösön keresztül - ahova bementünk kapun - vad láncos kutya által őrzött tanya mellett a Zuvár mellé siettünk, miközben quad-osokat látunk a vasutas-forrás mellett piknikezni. Várnak fel a hegyen, egyenesen, izzadunk rendesen, fent gyönyörű kilátás. Innen le egy csapáson, régi, alig látható fehér négyzet jelzést követve be Márianosztrára nyugati irányból dombokon, mezőn át, nagyon szép vidék, nem sokan láthatják erről az irányból a községet. Itt kódkeresés, templom és fegyház megtekintés, kocsma, étterem - kaja nincs, délután egy óra múlt, szakács hazament - üdítő, ropi, burgonyaszirom - kálvária és a piroson Kóspallag. Kóspallag Tiffany bár, lila ház, pultos részéről szájhúzás, üdítő - innen kék kereszt fel Fekete-hegy, Tar-hegy nyereg, meredek, izzadunk, szél, hideg, Bubu rövidujjúban, köves nagyon, avar, szeder, csetlünk-botlunk, Pap-hegy nagy nehezen megtalálva, Gud meglátja a kódot, csak fél óránk van elérni a kisvasutat a Pap-hegy megállónál. Bubu tervez, térkép, leírás, iránytű, nyiladék keresés, le a hegyről, Gud valamit lel, de nem az, Bubu erősködik, vissza a helyre, én sem látok semmit, odaér Bubu, kód alig látható egy kövön, tábla nincs... lefelé nagyon meredeken a megállóba, s még átöltözni is van idő, Bubu fehér zokni - szandál formációra vált át, kisvasút jön, felszállunk, sok turista, kaller sehol, Kismaroson vonat jön, fel, rengetegen a vonaton és időben érünk vissza a Nyugatiba. Remek túra volt, köszi srácok!

PrInCe Creative Commons License 2007.01.14 0 0 17879

no hát erre nem sok válasz jött :( pedig nagyon kiváncsi vagyok!

talán út+kereső vagy bubu tud valamit! ha igen, írjatok!

Előzmény: PrInCe (17873)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.14 0 0 17878

Börzsöny turistája ezüst/Börzsöny csúcsai

 

Nógrád-Nagy-Kőhegy-Magyarkút-Verőce

 

Tavaly év végén már jártam erre kutyástól, akkor Verőce környéki geoládázás céljából, most azonban családi-baráti pecsételős mozgalmártúra zajlott, persze beiktatva 1-2 fontos megállót. Az első ilyen a nógrádi vár volt, ahol már jártam nem egy ízben, de mindig szívesen jövök. Az OKT pecsétje a vasútállomáson rendben volt, kérés nélkül adták át a bélyegzőt az ablakon, de előtte még meg is mártották tentával jól, így elég volt az igazolólapra és a túrajelentésre is a nyomat ereje.

A várban komoly turisztika zajlott, voltak ott vagy harminc-negyvenen. A bástyánál, jelentem, új börzsönyi váras kódok vannak, egy fém és egy festett. 

Orkánerejű szél borzolta a történelmi ihletet, az egyik gyerkőc fejéről le is repült a baseballsapka, mire én hőstettet végrehajtva másztam le várfalon, dzsindzsán, vállalva tüskét, hátamban a törököt (ki tudja, maradt-e máig harcoló alakulat...), de a sapka meglett. A szél viszont egyúttal el is fútta a fellegeket s tán a törököt is, ennek nyomán igen pompás panoráma volt a jutalom, Nyugatra a Börzsöny méltóságteljes és zord tömbje, Keletre a Naszály uralt le mindent, továbbfordulva látszott célunk, a Nagy-Kő-hegy, s Észak felé távoli, felvidéki csúcsok meredtek, de a Cserhátból is kaptunk némi képet.

Adekvát volt a sapkamentés után a jutalmazás, ami a hangulatos Vár Vendéglőben zajlott, a Zlaty Bazant csapolva pazar, kérésre forralt bort is szerkesztenek, és van Hubertus is.

Az OKT-n haladva a K-P+ elágazásig volt felhasználóbarát a talaj - eddig tartott az aszfalt. Innen indult meg egy végeláthatatlan sártúra. Azt hittük, valóban sosem lesz vége - és tényleg nem lett vége. Nem csatoltam kamáslit, mondom naivan, nem volt csapadék jó ideje, nem is kell. A felfagyásos víz -amely a beköszöntött tavasz nyomán kialakult olvadék- azonban elég nehézzé tette a járást. A Les-völgyből, elhagyva a síneket, még úgy-ahogy a Nagy-Kőhegyig haladva nem volt gond (bár addigra eléggé feltöltekeztünk cuppogással). A csúcson végre volt panoráma rendesen, korábban a szembe sütő nap + a köd ezt nem engedte. Viszont -miután délben érkeztünk Nógrádra, elidőztünk várban, csehóban- naplemente-közeli állapotban értünk oda, így még pont elkaptuk azt az időaszakot, amikor már van kilátás, mert nem tűz szembe a Nap Nyugatról, de még van, mert nem estelledett.

A csúcson lévő irányjelző tábla alapján az igazolófüzet kérdésére a választ megállapítottam jól.

Magyarkútig szépen besötétedett, már fejlámpás túra keretében érkeztünk a Kocsma a pipáshoz nevű bableveslelőhelyre, egy 4 km-es sártúra keretében, amit semmi esély nem volt elkerülni.

Még mindig igen kellemetes idő volt, így az első kanyar sert szabadtéren fogyasztottuk, a kinti asztaloknál. Januárban, este... mik vannak. A bablé + a továbbiak már bent zajlottak, a cserépkályha tövében. Élénk forgalom bent, igen jó táp és levek és kedélyes kiszolgálás volt osztályrészünk, továbbá a krokodilnál kitartóan és megbízhatóan szereplő pecsét.

Verőcéig eredetileg a piroson mentünk volna, de ne szépítsük, négyen egy fejlámpával, közvilágítás nélkül egy idő után eluntuk a sarat, a túrán végig tapasztalt cuppogás fényében különösen, így vasúti töltésen haladtunk, az sem kevésbé romantikus és kalandos, főleg, hogy még időben hagytuk el a síneket Verőce/Magyarkút állomás közelében a szembejövő Bz-t elengedve, mert ő erősebb, mi csak négyen voltunk.

Könnyű túra, az OKT börzsönyi szakaszának egyik nagyon hangulatos darabján.

jannesz Creative Commons License 2007.01.12 0 0 17877
Kösz! E-mailben próbálkoztam, de válasz nem jött egyelőre. Na majd a Karancs-Medvesen megpróbálom elkapni, ha el tudok rá menni.
Előzmény: Vagdalthús (17875)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.12 0 0 17876

Egyébként füzet nélkül is tudod teljesíteni, bár érdemes beszerezni.

A kiírás két részből áll. Egyrészt az OKT Nógrád megyei szakasza, a füzet szerint Csóványos-Ágasvár, de ugye a csúcson nincs pecsét, így NHH-Ágasvár. Én ugyan a Nógrád megyés füzetkébe is pecsételtem a kékezés közben, de elég az eredeti MTSZ-es OKT-füzet igazolása.

A másik rész pedig a Bányász körút (37 km), Salgótarján körül, ahol 3x3-as mátrixtáblán hárompöttyös kódok vannak útközben. Viszont igazolásként a Karancs-Medves teljesítménytúra is megfelel.

Előzmény: Vagdalthús (17875)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.12 0 0 17875

Az MTSZ-ben nincs.

Csak postai úton beszerezhető - vagy személyesen Salgótarjánban.

A ttt.tr.hu túranaptárában nézd meg a Karancs-Medves túra szervezőjét, Gubola Istvánt keresd. Én borítékban küldtem 2 x 100 Ft-ot (azt mondták 2 éve, ennyit küldjek) a Nógrádi vártúrák és a Nógrád megye természetjárója mozgalmak füzetéért, aztán el is küldték. Szép, színes borítós, A/6-os formátumú füzetkék, mint a Dornyay Béla emlékúthoz készült darab.

 

De szerintem ha e topicban Múzslával egyezkedsz, valamilyen formában talán tudna segíteni, hiszen tőle kaptam meg személyesen a Nógrádi vártúrák teljesítéséért a díjazást a közös Partizán túrán.

Előzmény: jannesz (17872)
PrInCe Creative Commons License 2007.01.12 0 0 17873

ezt a Dornyai teljesítése közben fotóztam amikor Bakonybélbe mentem Porva felől.

A műút mellett volt, az erdőgazdálkodásos táblánál.

Tudja valaki minek a 0 km-e?

 

 

 

 

jannesz Creative Commons License 2007.01.12 0 0 17872
Nem tudjátok, hogy a Nógrád Megye Természetjárója mozgalom igazolófüzetét hol lehet beszerezni? Pl. az MTSZ-ben szokott-e lenni?
Joeyline Creative Commons License 2007.01.11 0 0 17871
Nem tudom, csinálja e még itt valaki a baranyai (mecseki) érintőpontos túramozgalmakat, de akit esetleg érdekel a dolog, pénteken a Keleti-Mecsekben, vasárnap a Közép-Mecsekben szándékozok levadászni néhány pontot. Részletek e-mailben vagy 20/412-7732.
Indulás Budapestről péntek reggel a 6.30-as pécsi busszal (átszállás Szekszárdon), a túra 10.24-kor indul Nagymányok, vmh.-től, ha valakinek esetleg ez lenne közelebb.
A vasárnapi túra 7.52-kor indul Mánfa, híd buszmegállótól.
Zete Creative Commons License 2007.01.11 0 0 17870

Kösz a linket, tanulmányoztam a honlapot. Rengeteg info van rajta, nagyon tetszik!

 

Van egy alternatív neve is a szilvaútnak, nagyon jól hangzik:

 

"Penyigétől-Panyoláig".

Előzmény: nagypapi (17848)
nagypapi Creative Commons License 2007.01.11 0 0 17869
Köszönöm, ki fogom használni az alkalmat!
Előzmény: út+kereső (17867)
Jesper Olsen Creative Commons License 2007.01.11 0 0 17868
Hurrá! Remélem keddig nem kapkodják el az összeset...
Előzmény: út+kereső (17867)
út+kereső Creative Commons License 2007.01.11 0 0 17867

Ma délután 5 óra felé megy Zoli az MTSZ-be, ha be tudsz menni, vehetsz tőle igazolófüzetet.

 

Holnaptól újra kapható az MTSZ-ben a Dornyay Béla emlékút igazolófüzet!

 

Szép napot mindenkinek :))

Előzmény: nagypapi (17847)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17865
Igen, közben már magam is rájöttem, hogy míg a K- vonalán nincsenek meg a sínek, addig a Zuvártól Keletre magam is gyalogoltam teljesen ép(nek tűnő) pályán.
Előzmény: (budai-)H.G. (17860)
gudluking Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17864
Nem is tudom mi lenne a jó öreg Bubuval ,ha nem lenne:))
Előzmény: (budai-)H.G. (17860)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17863

A Szekrényes-kőt elfogadom, bár pont rólad nem feltételeztem, hogy pár lépéssel többet nem vagy hajlandó megtenni egy kód megszerzéséért, hát tévedtem. 

 

Ez ebben a formában nem teljesen igaz! Megkerestük volna a kódot, ha tudtuk volna, hogy az úttól 120 m-re van, és nem 20 m-re (és így az útról nem látható). Így arra gondoltunk, hogy az ellenőrzőszámmal ellátott fa kidőlt, vagy esetleg más módon eltűnt (pl. kivágták). Azt hiszem, ezt joggal feltételezhettük, figyelembe véve, hogy az igazolófüzeteink már kb. 6 (vagy 7?) évesek.

 

Ezen mozgalom más pontjaival is voltak már nehézségeink, egy tavaly októberi túra alkalmával (a BB másnapján, mivel a BB-re sajnos nem tudtunk elmenni).

 

A "hivatalos" Bejáró-barlang pl. nem ott van, ahol azt a régebbi kiadású Bakony térkép jelzi (ez volt nálunk - hanem egy oldalvölggyel lejjebb). Illetve ott találtunk egy barlangot, ahol a régi térkép jelzi (szerintem az az igazi, az omlás is stimmel), míg ahova a P barlangjel felvezet, ott nincs semmi, csak egy sziklafal (és a kód).

Mindenesetre a jövőben esetleg érdemes lenne a régi térképen jelölt barlanghoz felvezetni a jelzést, és oda felfesteni a jelet, mivel az sokkal látványosabb.

 

A Pápalátókőnél is vagy 15 percig kerestük a kódot, mert ott meg október elején jártunk (a BB másnapján), a délutáni órákban, és nyugat felől pont szemünkbe sütött a nap, ezért nem vettük észre a kódot. Lemásztam a sziklaeresz alá is, majd újra vissza, végül telefonos segítséget kértem, hogy pontosan hol keressem. Akkor először különben titeket tárcsáztalak, de nem vette fel senki - gondolom, a BB rendezésének fáradalmait pihentétek éppen akkor ki.

 

Azért hogy jót is mondjak, a Likas-kőnél rendben megtaláltuk a kódot - a Pokol csárdában pedig a bélyegzőt, csak sajnos a vacsorára nem maradt idő a sok keresgélés miatt.

 

Az új helyeket természetesen nem kötelező felkeresni, de eddig többen is felkeresték azok közül, akiknek régi füzetük van, és tudomást szereztek a változásról. Szóval ez szabadon választott.

 

Asszem a Pörgöl-barlang a másik, ahhoz az I. BB-n is tettünk kitérőt (amikor seprűk voltunk), nem nagy kitérő. Van még más újabb pont a kezdeti kiírás óta?

 

Ezek szerint idén tervezed, hogy részt veszel a Bakonyi Barangolás 70-en?

 

Már réges régóta tervezem, csak sosem jutottam el rá - mivel általában valamilyen kötelező túrával ütközött. Idén talán összejön - bár a No megállj, csak! túrával sajnos most is ütközik.

Előzmény: út+kereső (17862)
út+kereső Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17862

Megkésbe bár, de válaszolok, igaz Zoli részben már választ adott a Buék túrán.

 

Most akkor végül elfogadod nekünk a Szekrényes-kőt? Mivel régi füzetünk van, amelyben 20 méter szerepel, tehát a leírás is téves, és mindezek mellett nem a turistaúton van, ezt a két tényezőt figyelembe véve mondhatni esélytelen volt, hogy megtaláljuk (nem a sziklát, a kódot). A sziklát végülis láttuk, mint ahogy az a fényképen is látszik (mondjuk a Fehér-kő látványa mélyebb benyomást gyakorolt rám).

 

A Szekrényes-kőt elfogadom, bár pont rólad nem feltételeztem, hogy pár lépéssel többet nem vagy hajlandó megtenni egy kód megszerzéséért, hát tévedtem. 

 

A másik kérdés, hogy az azóta bevezetett új pontokat is fel kell keresni, vagy elegendő azokat, amelyek a füzetben szerepelnek? A múltkor jártunk a Tiszta-víz-forrásnál és véletlenül észrevettem, hogy itt is van egy kód (ezt mindenesetre feljegyeztem a füzetbe).”

 

Az új helyeket természetesen nem kötelező felkeresni, de eddig többen is felkeresték azok közül, akiknek régi füzetük van, és tudomást szereztek a változásról. Szóval ez szabadon választott.

 

Itt a söröző a kiírt időpontban (csütörtökön, hivatalos zárás előtt 5 perccel) nem volt nyitva, sőt a kerthelyiség kapuja is zárva volt. Ebben az esetben elfogadott a vasúti bélyegző? Csak mivel az állomás kissé távolabb van a sörözőtől, és nincs rajta a sárga sáv jelzésen (illetve számomra érthetetlen módon a sárga sáv nem a vasútállomáson, hanem egy buszmegállónál ér véget)...”

 

Ami a söröző zárva tartását illeti: elképzelhető, hogy a tulajnak valami dolga akadt, ezért zárt be korábban, ez mással is elfordul időnként. Az pedig számomra érthetetlen, hogy miért lenne egyértelmű, hogy a jelzésnek a vasútállomásra és nem a buszfordulóhoz kell vezetnie?! Ebben az esetben is elfogadom a vasúti bélyegzőt, természetesen.

 

A Bakonybél és Szépalmapuszta közötti részt meg ha jól emléxem, elég jól lefedi a BB70, esetleg egy-két rövid, céltalannak tűnő aszfaltos kitérőt kell majd beiktatni az útvonal 100%-os lejárása érdekében.”

 

Ezek szerint idén tervezed, hogy részt veszel a Bakonyi Barangolás 70-en?

Előzmény: (budai-)H.G. (17714)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17861

A február 25. viszont valszeg nekem nem jó - TTT közgyűlés várható időpontja...:o(

Előző héten jó lenne, bár a Barcika 65 után (ha oda megyek) valószínűleg nem leszek túl fitt.

Előzmény: Múzsla (17829)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17860

Kérdés: a börzsönyi kéket ez vajon érinti-e valamilyen formában? Merthogy a K- jó darabon, a Misa-réttől, a Zuvár alatt, az egykori, pontosabban most már ismét létező, vasúti töltésen halad.

 

Nem mivel nem a Misa-réti völgyben, hanem a másik völgyben (az országút mentén) fekvő nyomvonal épül újjá (ami nagyrészt végig létezett a mocorkásban, ugyanis nem bontották el). Másrészt kisvasúti nyomvonalon vezető turistajelzés nem ritkaság, pl. Gyóta-Búsvár mh. - Felsőkak között (DDK), vagy Varróház - Stimeczház között (bükki kék).

Előzmény: Vagdalthús (17804)
Joeyline Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17859
Örülök, hogy segített némileg az egykori bejárásom leírása!
Előzmény: Törölt nick (17855)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17858

Na, közben lassan kialakul, hogy mindenki inkább más programot választana 20-ára és 21-ére is.

 

Szóval úgy fest, hogy szombaton Dzsível inkább mennénk a Téli teljesítménytúrára, Budakalászra, s így vasárnap már korábban, napközben elutaznánk Kemencére, nagyszülőkhöz pár napra, nem csak este. Persze, ha már ott vagyunk, lesz némi börzsönyi mozgalmazás is az azt követő napokon.

 

A Magyarkút-Felsőpetény szakaszra pedig majd kitalálunk egy időpontot, lemaradni semmiről sem fogunk valószínűleg :-))

Előzmény: Joeyline (17852)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17857
Az a vonal egyelőre marad, és szerintem ez nagyrészt a tiltakozó akcióknak is köszönhető.
Előzmény: Vagdalthús (17763)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17856

Én ugyan csak a Sirok és Kál-Kápolna közötti szakaszán utaztam néhányszor, de akkor is sajnálom a vonalat. Ha jól néztem a tervezetet, akkor a megszüntetendők közül ez az 1 számít igazán "turista" vonalnak. Persze ez relatív.

 

Az a rész sem rossz, de a legszebb rész Recsk és Mátraderecske közt a völgyben, Kanázsvár romjai alatt, illetve Mátraballa és Mátramindszent között a vízválasztón átvezető hegyvidéki pályaszakasz. Mátraderecskén sajnos nem a falu legfelkapottabb részének közelében vezet el a pálya, így ott nem jósolok túl hosszú időt a síneknek (a környéken a fatolvajok is elég nagy számban jelen vannak, ennek nyomát tapasztaltuk is tavaly februárban, amikor arrafelé váraztunk). :o(((

 

Szerintem a Diósjenő - Romhány vonal is turistavonalnak tekinthető, meg a Veszprém - Lepsény (a Balaton közelsége miatt, erre jár(t) a nyári fürdővonat is Győrből a Balatonhoz). Az alföldi vonalak többségét (még) nem igazán ismerem.

Előzmény: Joeyline (17759)
Joeyline Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17852
Nem-nem, majd tényleg máskor túrázunk együtt, az a vasárnap a pihenésé lesz.
Előzmény: Vagdalthús (17803)
nagypapi Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17851

Azért gondolom, ott is meg lehet majd kóstolni a lényeget.

Amúgy ez a Szilvaút inkább egy valódi teljesítménytúra lenne, ellenőrzőpontokkal.

 

Mi is láttuk személyesen is a jeleket az ősszel, sőt, Nagyaron a kocsmában ellenőriztünk is a névadó minőségét. Naggyon finom volt!

Előzmény: olahtamas (17849)
Vagdalthús Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17850

Kezdhetünk listázni!

Mikor nyomjuk le? :-))

Előzmény: nagypapi (17848)
olahtamas Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17849
Jó is egy kis Panyolai elixír :)
Mi már nézegettük ezt az utat, de a környékről a gyalogosan teljesíthető Móricz Zsigmond utat néztük ki tavaszra.
Előzmény: nagypapi (17848)
nagypapi Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17848

És EZ nem lesz jelvényszerző????

Pedig úgy látom, a topiklakók körében nagy népszerűségnek örvendene!! :-))

nagypapi Creative Commons License 2007.01.10 0 0 17847

"de csak akkor tudok segíteni, ha budapesti vagy."

Hűha, ezt nem kellett volna, Joey lelkébe tapostál ezzel, hogy csak a budapestieknek vagy hajlandó segíteni. Mecsoda diszkrimináció!!

Én egyébként Budapesten születtem, 30 évig itt is éltem, aztán vidékre költöztem, de Pesten dolgozom. Úgyhogy van egy kis tudathasadásom, hogy akkor most budapesti vagyok-e vagy sem, azaz tudsz-e segíteni.

:-)

 

Természetesen köszönöm előre is a segítségedet, élni fogok a lehetőséggel és felhívlak, amint kiderül (ma vagy legkésőbb holnap), hogy hányan is megyünk!!

 

Üdv,

-nagypapi-

Előzmény: út+kereső (17845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!