Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129254

Vagy a kezdők... Azt tudom 40-nél szar volt, de azért szedte. Ha nem vagyok ott, tovább is szedi. Ez is több volt, mint kellett volna,,,sokkal. (barátom amúgy, de akkor is,,,a tények tükrében)

Előzmény: Szomjas cápa (129252)
snapszmester Creative Commons License 2016.10.12 0 2 129253

Nekem fixa ideam hogy jobb pálinkát fozok nem csak magamnak, az ügyfélnek is mint otthon. A kapzsi főzdés meg tiszta alkoholra számol. Az alkoholmentes utoparlat csak a veszteséget növeli mert a víz olcsóbb. Az eloparlatot meg akkor engedem ki amikor akarom, de nem is kötelező gyűjteni. Tehát gazdasági érdek nem fűződik a rossz pálinka főzéséhez. 

Szomjas cápa Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129252

Legfeljebb az igénytelen, kapzsi főzdések hígítanak utópárlattal. Az, hogy hány °-nál kell elválasztani az up-t, berendezés, gyümölcsfajta, meg cefreminőség függő. Főzdében egyes gyümölcsök esetében 10 ° alá is le lehet menni, nem lesz a pálinka utópárlatos. 

Előzmény: Törölt nick (129247)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129251

Ha nekem volna ilyen jó gépem és nem lenne kötve a kezem, tuti csak jó minőséget készítenék rajta. De egy jó gép szinte elérhetetlen. Megbaxnak-elveszik,,,stb... Mert amúgy meg tudnám fizetni magát a gépegységet, csak nem nagyon érdemes, mert ki tudja mi lenne a sorsa.

Előzmény: Törölt nick (129250)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 1 129250

De,, ami náluk 40, a jó erősen koncentráló gépen, az nekünk-nálunk, csak 20-30% lejövőt jelenthet maximum. Ez a nem mindegy. A keserű pedig minden nyelven csak keserű.

Előzmény: kezman46 (129248)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129249

Túrkevén a "régi főzdében" a mai napig...

Előzmény: Szomjas cápa (129245)
kezman46 Creative Commons License 2016.10.12 0 1 129248

Épp erről beszéltünk ma egy barátommal, ő 40 fokig engedi tisztázáskor, utána állítja be, szerintem meg engedjük ameddig lehet, van amit előbb abba kell hagyni de van amit akár 30-ig is lehet engedni, én mindig a szaglásom meg az izlelésem után megyek, eddig jó volt mindig .

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 3 129247

 Ezt csinálják a főzdékben, én is így láttam. Őket is meg lehet érteni, rajt van a készüléken a szeszmérő berendezés. Első csöpptől utolsóig minden ki van csikarva belőle, a főzőjük jobban koncentrál, mint a mieink, 40-ig, ahol full keserű, az is bele van engedve. (általánosságba mondom). Elejét is nagyon keveset vesznek el, mert ha feltelik a plombált előpárlat tartály, nekik külön procedúra azt kiüríttetni. Talán ezért is jobb a házi. Nekik meg van kötve a kezük, nekünk nincs. Talán nem olyan jó a gépünk, de a szabadságunk által mégis lehetséges jobbat főznünk. Ez a véleményem a dologról.

Előzmény: Szomjas cápa (129246)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129246

Vidd másik főzdébe az anyagot. Akkor sem lesz jó pálesz belőle, ha hibátlan az alapanyagod.

Előzmény: simon53 (129238)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.10.12 0 3 129245

Továbbfűzve: Geszten az a több évtizedes legenda él, hogy a geszti hígító víz miatt jó a helyi pálinka. A valóság meg az, hogy a főzdében korábban addig főzték a pálinkát, amíg el nem érte a késztermék az 50 °-ot, utópárlattal hígítottak.

Jött egy új főzőmester, aki elválasztotta az up-t és geszti csapvízzel állította be a szeszfokot. Általánosan sokkal jobb lett a pálesz minősége. A geszti víz legendája azóta is tartja magát.

Békéscsabán egy nagy főzde még 2000-ben is utópárlattal állította be a szeszfokot. Jó anyagból is szart főztek. 

 

Előzmény: öreg_néne_b (129239)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129244

hát ez most sem jó

 

Előzmény: obsitos3 (129243)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129243

reset után működik

Előzmény: obsitos3 (129242)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129242

Most meg a nickre kattintva nem jó.

Előzmény: rézműves1 (129241)
rézműves1 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129241

Köszi, most néztem, már műkszik...:):)))...

Előzmény: Törölt nick (129237)
simon53 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129240

Én is erre gondoltam, de lehetne egy kicsit bővebben?

Egy zárt rendszerbe hogy nyúlnak bele kívülről?

Ha nem 50 foknál állnak le akkor mikor?

Egy főzdébe nincs kóstolgatás tudomásom szerint?

Az lehetséges hogy az utópárlat még bőven jó akkor amikor leállnak 50 foknál, és az is kell bele hogy kerek iz legyen?

Mi a véleményetek?

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (129239)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.10.12 0 1 129239

Nem. Az utópárlat nem a legjobb a pálinka alkoholfokának beállítására.

Előzmény: simon53 (129238)
simon53 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129238

Sziasztok.

Gondolom van itt esetleg bérfőzdés is , vagy aki szokott szeszfőzdébe is főzni.

Most voltam érdeklődni a közeli főzdébe, mikor  vihetném a cefrét és mondják már el a főzés menetét.

Náluk a finomításkor az elején elvesznek valamennyit utána a finomítás addig megy míg a pálinka összességében eléri az 50 fokot, ott leállnak és kész.

 

Nincs vizzel való higitás, miegymás.

Egyszerü mint a 100-as szeg, mondta a segéd, ezt már nem a főnök mondta.

 

Máshol is igy megy a 2 lépcsős lepárlás?

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 1 129237

Központilag keresik, h miért nem működik a "keresés" funkció.

Előzmény: rézműves1 (129235)
inana Creative Commons License 2016.10.12 0 4 129236

Köszönöm, szuper leírás!

Előzmény: sogi01 (129233)
rézműves1 Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129235

..."Hány milliméter legyen az "X" és az "Y"? Egyáltalán egymáshoz képest így kell állniuk?"...

 

Jogos a kérdés, de nem millimétereken múlik szerintem. Nálam az Y kb. 10-mm, az X pedig 30-mm van hátrább.

Lehet azért, hogy tényleg el ne égjen. Az enyémnél ez alatt a gyújtószett alatt, még egy lemez-párkány is van gyárilag és egy kicsit oldalt van az egyik égőcső fölött.  De azért begyújtja a másikat is.

 

............

 

Fontos, hogy ne legyen nagyon zárt alulról, a szekunder levegő miatt.  Az a nyílás nem tudom mi...

Előzmény: 1zsakkrumpli (129218)
snapszmester Creative Commons License 2016.10.12 0 2 129234

És ha csak simán főzési tanácsokat szeretne. Vissza se jön.

Előzmény: foxrudi (129230)
sogi01 Creative Commons License 2016.10.12 0 2 129233

                                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (129203)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.12 0 0 129232

És

 A párlat adójegy után fizetendő jövedéki adót (adójegyenként 700 forint) a NAV egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű 10032000-01037313-00000000 számú bevételi számlára kell a magánfőzőnek befizetni. A magánfőzőnek a 2016. évi első igényléskor legalább 3.500,- forintot kell megfizetnie (tárgyévben első alkalommal legalább 5 db adójegyet kell igényelni).

 

Tehát nincs szitatányér, köszi.

Előzmény: foxrudi (129230)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.11 0 0 129231

Tapasztald ki! Nem tudjuk  mekkora lesz a robbanási nyomás. Lehetőleg minél kisebb legyen. Nekem az őrláng széle 3 centire van a szőnyegtől. És a gáz áramlási irányával 45 fokos szöget zár be.

Előzmény: 1zsakkrumpli (129223)
foxrudi Creative Commons License 2016.10.11 0 1 129230

Vásárolni kell egy 100l-esnél nem nagyobb készüléket,be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál,párlatadójegyet kell igényelni a helyileg illetékes NAV-nál,s ha megkapod,már rottyanhat is a cefre.ennyi az egész.

Előzmény: inana (129226)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.10.11 0 3 129229

Szerintem ő nem tanulni akar, hanem madarat, aki vállalja, hogy kifőzi a cefréjét.

Előzmény: snapszmester (129228)
snapszmester Creative Commons License 2016.10.11 0 1 129228

Ezzel az a baj hogy nem tudjuk ellenőrizni mit kapsz, és kaphatsz hülyeséget.

Kérdezz bátran, de előtte olvass egy estét. Az ajánlott irodalmat.

Előzmény: inana (129226)
foxrudi Creative Commons License 2016.10.11 0 1 129227

Talán esztergályosnál!:-) :-)

Előzmény: csalántea (129207)
inana Creative Commons License 2016.10.11 0 0 129226

Kistételű kifőzés rejtelmeiről privátban kérdeznék. Esetleg a környékünkön: Ság - Somló hegy vonalában. szlavy.ani@gmail.com

laci19790325 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 129225

szevasztok, parnapja vagy hete itt olvastam, hogy valaki vett cold yeast-hidegturo elesztot, azt irta hogy nem indult be az erjesztes, ha valaki magara ismer , legyen mar szives megirni hogy be e indult e tole az erjesztes.koszonom

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!