Keresés

Részletes keresés

3E Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5325
olyan érzésem van, hogy te nem fogsz neki vágni....

túl sok a nyavajgás...MENJ!!! majd minden megoldódik útközben !!!

Higgyél magadban ! Ügyes vagy, okos vagy...gyerünk!
Előzmény: Döme1976 (5324)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5324
Köszönöm a felvilágosítást :) Kicsit bonyolult , de próbálom megérteni :)
Józsi
Előzmény: cavecat (5323)
cavecat Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5323
Az ID a személyi igazolvány, kis plasztikkártya, kicsit más mint a magyar (csipkártya, illetve úgymond "biometrikus", rá van írva a magasságod :))
A PN a personnummer, nem a bevándorlási hivatal, hanem az adóhivatal (skatteverket) adja, amikor anyakönyveznek (nyilvántartásba vesznek).

A personnummered szerepel az ID-n, de mivel a personnummer tulajdonképpen a születési dátumod + 4 szám, ezért sok esetben bármilyen más igazolványt is elfogadnak, amin rajta van a neved, születési dátumod és az arcképed.
(Amikor egy üzletben bankkártyával vásároltam, és nem kért PIN-kódot a rendszer, akkor elkérték az ID-met - mivel akkoriban még svéd ID-m nem volt, a magyar személyimet adtam, ez alapján is sikerült beazonosítania az eladónak, és látta, hogy a bankkártya az enyém.)
Előzmény: Döme1976 (5320)
Boszorka Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5322

Már rég nem élek ott hála Istennek, de szerintem a PN = Person Nummer és igazság szerint az ugyanaz mint az ID = Identitet

De erre azárt ne vegyél mérget.

Előzmény: Döme1976 (5320)
györgyianya Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5321
Szia kisadrienn!! Had mutatkozzam be ,Györgyi vagyok 40év. 3 gyermek anyukája. mint láthatod új vagyok s a fórumon böngészve {olvasva} megtaláltam a hozzászólásod!;mely felbátorított , hogy írjak neked! segítségre lenne szügségünk!!!!! Kerek 1éve szeretnénk kiköltözni van személyiszámunk ,a férjemnek aki itt dolgozik:Bankszámla kártyával+személyiigazolványa.... Egy gondunk van csupán ,hogy lakást szeretnánk bérelni, sajnos még nemértjük a nyelvet ígyhát hiába megyünk a tulajhoz ha nemtudjük elmagyarázni h.mit is szeretnénk.A párom főnöke nem egy segítőkész ember{magyar}aki mintha nemszeretné h.ide költözzünk! Jelen pillanatban munkásokkal lakik{most 1ig ittv.ok én is}Högdalen a város neve}  Kérlek segítsetek hogy mitt tegyünk!!!!!!!!!! vagy hova menjünk segítségért!!!!      Előre is köszönöm!!!!! Csütörtökön utazom vissza M. országra ha valaki addig írna megköszönném  Üdvözlettel GYÖRGYI..
Előzmény: Törölt nick (5305)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5320
Szia !

Ne gúnyolódj vele :). Egyébként sikerült felvennem a kapcsolatot azzal az emberrel akinél 2 éve dolgoztam . Nagyon közvetlen volt , és emlékezett rám . Én akkor sem beszéltem a nyelvet ,"kézzel lábbal mutogattam úgymond" , de a műszaki rajz , ill.skiccek használatával megértettük egymást . Sajnos Ő már nem foglalkozik régi házak felújításával ... Viszont megígérte hogy segít elhelyezkedni , küldtem neki referencia képeket , most az önéletrajzon rágódom . Megpróbálom megkérni rá hogy segítsen a lakás elintézésében . Nem szeretném ha úgy érezné sokat kérek tőle , de mást nem ismerek ott . Feltennék pár kérdést , de ne nevessetek ki . Az ID szám a bevándorlási hivatalban kapott szám ? És a PN ? Nektek természetes hiszen tudjátok pontosan már mi mit jelent , de nekem még nem az .
Kellemes napot mindenkinek .
Üdv : Józsi
Előzmény: Vanessa_ (5319)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.28 0 0 5319
Szia:)

Miutan Adriennek minden olyan nyilvanvalo es egyszeru, gondolom, szivesen vallal kezesseget erted:)
Előzmény: Döme1976 (5313)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.27 0 0 5318
Tökeletesen egyetertek, igy lassan het svedorszagban  evvel a hatam mögött.
Előzmény: cavecat (5316)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.27 0 0 5317
Valoban volt allando lakcime es personnummerje. Az< alap ehhez. Illetve nem csak ehhez. A pn feltetele pl az allando lakcim, a tartozkodasi engedely stb... Es azert korant sem olyan egyszeru minden, ahogy Adrienn leirta. En nem a sargacsekkek miatt jöttem ide, de egyreszt senkit nem nezek le, aki ázert jött, mert jobban szeretne keresni masreszt eszemben sincs olyanokat irni, hogy itt barki könnyeden talal munkat, föleg nyelvtudas nelkul. Nem lehetetlen, de nem is egyszeru es mindenkeppen fel kell arra keszulni, hogy honapokig is eltarthat a munkakereses. Nekem kisse felelötlen az amiket Adrienn leir.
Előzmény: Ilona1996 (5304)
cavecat Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5316
Szerintem ne gyere ki "habókra".
Próbálj előbb otthonról valami munkát keresni, legalább ideigleneset (2-3 hónaposat akár).
Adrienn nagyon bátorít, de szerintem ők is akkor jöttek ki (ha jól emlékszem), amikor már megvolt a munkahely ígérete.
Attól, hogy kijössz, nem biztos, hogy hamarabb lesz munkád, mintha otthonról keresgélsz - viszont ha kijössz, a keresgélés ideje alatt halom pénzt elköltesz az "életre" (lakni, enni, stb.)
A göteborgi magyarok egyesülete jó ötletnek tűnt nekem, próbálj ott segítséget, pártfogót találni!

Adrienn, te pedig vedd figyelembe kérlek, hogy nem vagyunk egyformák. Diplomával, idegennyelv (angol) tudással nagyságrendekkel egyszerűbb az élet, mint ezek nélkül. Az utóbbi időben sokat repkedtem Magyarország és Svédország között, és a repülőn mindig magyar útitársaim vannak, akik sokat mesélnek - bizony itt sem habostorta az élet. Itt is válság van, nőtt a munkanélküliség, és ami szerintem nagyon fontos: mivel Svédországban megbecsülik a diplomátlan embert is (ellenben drága hazánkkal...:s), ezért a svédek nem tanulnak tovább olyan tömegesen, mint a magyarok. Tehát a diplomát nem igénylő munkahelyekre sokkal nagyobb a túljelentkezés, mint Magyarországon! Ellenben diplomás kevesebb van, tehát külföldi diplomásként könnyebb munkát találni...

Hogy ne vegyem el teljesen Józsi kedvét: a jó mesterembert szeretik a svédek, mert azért az mindenhol nagy kincs. Bár szerintem kisebb a hiány ilyen téren Svédországban, mint Magyarországon, azért ügyes munkást mindig szívesen látnak. Ha sikerül a göteborgi magyarok egyesületével felvenned a kapcsolatot, és segítenek megírni egy bemutatkozó levelet svédül, amiben leírod, mihez értesz, esetleg mellékelsz pár képet a korábbi munkáidról, és elkülditek néhány ezzel foglalkozó vállalatnak, előbb-utóbb biztosan akad valaki, aki szívesen alkalmaz.

Hogy a kérdésedre is válaszoljak: ha sikerül egy egyszobás kislakást kivenned valahol, az kb. 2000-3000 korona (ennél kevesebbért azt hiszem nem nagyon lehet találni még vidéken sem).
Nem tudom, mennyire vagy "nagyétkű", én a kaja vásárlást havonta kb. 1500 koronából megoldom (megoldottam, amíg egyedül laktam), de a párom ennél többet költ(ött, amíg egyedül lakott), de hát ő pasiból van, nem olyan madárkajákon él, mint én...
Szóval havonta 4-5 ezer koronát számolj alhangon. De ha kell valahova menni (busz, vonat, akármi), az is pénz, az utazás gyakoriságától és a távolságtól függően pár száztól kedzve akár több ezer korona is lehet.
Telefon, az mondjuk fillérekből megvan, gyakran ingyen osztogatnak SIM kártyákat, de ha meg kell venni, az is max 100 korona (és ebből 59 lebeszélhető). A percdíj nagyon olcsó, nekem pl. 0,59 öre minden hálózatba.
Internet, az gyakran van a "levegőben". Ha nincs, akkor nemtom, mivan - talán könyvtárakban lehet olcsón netezni?... Nekünk mobilnet-előfizetésünk van, 100 korona havonta, ha nem lépjük túl az adatforgalom-határt, de persze túllépjük, így havonta 300 korona.
Mire kell még költeni?...
Előzmény: Döme1976 (5313)
cavecat Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5315
most már nem a bankok adják az ID-t, hanem a skatteverket. ;)
Előzmény: PapSanyi (5308)
cavecat Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5314
A kulcsmondatod (vagy inkább szavad) az volt, hogy van lakásotok... ÉS van egy kezesetek (!), aki megígérte, hogy fogjátok fizetni a lakbért.

Direkt nem bonyolítottam túl a dolgot, amikor leírtam a peremfeltételeket - kezest szerezni szerintem semmivel nem egyszerűbb, mint munkahelyet. És ha kezes nincs, akkor bizony munkahely, ill. munkáltatói igazolás nélkül nem kap az ember personnummert.

Amúgy nekem semmi bajom svédországgal, épp ellenkezőleg, pl. az is tetszik, hogy itt a játékszabályok ésszel vannak lefektetve. Űgy, hogy ne lehessen olyan nagyon könnyen beköltözni "élősködni". Lakcím, és munkáltatói igazolás (vagy ez utóbbi helyett kezes) mindenképp kell, ezek nélkül nincs personnummer. És ez így jó.
Előzmény: Törölt nick (5305)
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5313
Szia !

Köszönöm a bátorítást :) Az akarattal nincs gond , csak ha kimegyek nincs hová mennem ... legalább annyi pénzt össze szeretnék szedni hogy minimum 2 hétig kihúzzam valahogy . Mindenképp Svédország a célom , éppen azért , mert a külföldit is emberszámba veszik :) Az odaútra megvan a pénzem , visszaútra nem is szándékoztam jegyet venni , éppen azért hogy jobban ösztönözzön az amúgy sem rózsás helyzetem .. :) de hát aludnom csak kell valahol , és nem árt ha eszem is néha :D most próbálok kölcsönt szerezni , hogy megindulhassak , mert olyan leépítések vannak mindenhol hogy lehetetlen a helyzet. Maszek munka lenne , de nem tudnak fizetni az emberek , nekik sincs miből. Mennyi pénzt kellene összeszednem szerinted ahhoz hogy meg tudjak indulni ? Jó nagy fejes lesz mély vízbe , de ha nem próbálom meg sosem tudom hogy alakul . Nézegetem a nyelvleckéket , próbálgatom amikor csak időm van rá. Van egy laptopom , remélem hogy sikerül majd nethez jutnom kinn is , és folyamatosan bújni a nyelvleckéket . Nem könnyű , de a mai világban minden nehéz .
Úgyhogy az elszántságom megvan , talán még több is mint amennyi kellene , viszont nem szeretnék az utcán dekkolni , az nem az én világom .
Van ötletetek minimum mennyi pénzt kellene összeszednem hogy belevágjak ?
Köszi előre is : Józsi
Előzmény: Törölt nick (5311)
3E Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5312
igazad van!!!

nem nyafogni kell, hanem nekiindulni!!

minden meg fog oldódni, de ez útközben úgyis kiderül..

LEHETETLEN NINCS, CSAK ELKÉPZELHETETLEN!!!!
Előzmény: Törölt nick (5311)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5311
Döme (Jozsi) nagyon fontos: minnel többet agyalsz azon hogy gyere vagy sem, egyre csak a negativ dolgok lesznek többsegben. Hidd el, ez tapasztalat. El kell hatarozni, hogy menni akarok es kessz!!!!!! E szerint kell intezkedni. Töprengeni, hogy mi lesz ha nem sikerul meg ilyenek badarsag!!!!!!!!!Ha valakinek van 2 keze es 2 laba, na meg persze akarata, annak itt van keresnivaloja hidd el. Tökölni, molyolni nem itt kell, arra ott van MO!!!!!!!!!!!!!Ha vki ide jön 200%-on kell pörögnie, hidd el megeri. Ha valami el kezd bosszantani, csak ra nezek a bankszamlamra es minden le van sz.........a:=)))))))
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5310
Köszi Sanyi! Ennyi! Korabban valoban lehetett ID-t csinaltatni a bankban, ma mar viszont csak a központi SV csinal, a mi esetunkben ez Göteborg. De nekunk egyenlöre nincs ra szukseg, sehol nem kertek. Par hete Boråsban nekunk jött egy Sved, rendörseg stb, ott sem kellett, siman eleg volt a pn. Akkor miröl is beszelunk? Ez mar ezen a forumon egy reg leragott csont.
A forumra ujonnan erkezöknek termeszetesen uj, de azt gondolom nem kellene mindenkit elriasztani mindenfele remhirekkel. 10-böl egy esetben akadnak bonyodalmak, azt hiszem ez nem tukrözi a realitast. Ha valaki ki akar jönni, ajanlom a www.blocket.se oldalt lakas keresesre. Ami buktato, az valoban az idegen nyelv hianya. Ajanlott egy minimalis szinten legalabb az angolt pötyögni az elejen. Es itt nem a yes meg a no-ra gondolok. A Svedek vegtelenul nyugodt es turelmes emberek!!!! Az tenyleg nem egy jo ötlet, hogy valaki ide jön es itt all neki keresgelni munkat nyelvtudas nelkul. Rengeteg hazai ceg van, aki segit kulföldön munkat talalni, erdemes itt kezdeni. Vagy keresni a neten sved cegeket, nekik levelet irni es ha kell nekik ember, biztos siker, ök adnak egy igervenyt, miszerint alkalmazni tudjak a jelentkezöt. Ezzel maris lehet lakast keresni es hivatalos ugyeket intezni. Nekunk sem ment marol holnapra. A soc. styrelsennel 8 honapig leveleztunk, mire legitimaltak a diplomakat es lehetett a munkaadoval erdemben targyalni. Mindenkeppen fontosnak tartom megemliteni, hogy barki aki jön dolgozni, az otthon szerzett vegzettsegeiröl (bizonyitvany, diploma, stb) legyen egy hivatalos angol vagy sved forditas a kezeben termeszetesen egy reszletes szakmai öneletrajzal egyutt. Ezzel mar lehet kopogtatni!!!!!
Döme1976 Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5309
Sziasztok !

Köszönöm szépen a tippeket és a tapasztalatokat mindenkitől , nekem már ez is hatalmas segítség :) Még egyenlőre nagy káosz van a fejemben , de még biztosan lesznek dolgok amiket szeretnék kérdezni. Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek !
Üdv : Józsi
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5308
nekem pl a nordea csinált id-t amikor bankszámlát niytottam ott
Előzmény: Ilona1996 (5306)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.26 0 0 5307
Ezt a falyta negativ hozzaallast nem ertem. En a csaladommal tavaly decemberben költöztem ide. Januarban nyitottunk bankszamlat a Svedbankban es kertunk hozza kartyat. Semmi gond nem volt. Mindketten dolgozunk, gyerekeink iskolaba, ovodaba jarnak. Azt gondolom, ha valakinek 3 ev nem eleg arra, hogy talaljon valamit, akkor erdemes azon elgondolkodni, hogy talan nem a rendszerben van a hiba. Aprilis 12.-en kezdtem az SFI-t, (a parom januar 11.-en) Mindkettönknek meg van!!!!!!! Munka es gyerekek mellett!!!!!!!!!!!! Kizarolag az akaraton mulik, ha csak immel ammal allok a dolgokhoz, lehet, hogy nekem is 3 ev keves lenne a boldogulashoz. Igen is egyszeru az ugyintezes, a lakasberles stb. A sved emberek, ellentetben a magyarokkal, meg biznak az adott szo erejeben. Ha ugy allsz a dolgokhoz, hogy en ezt meg AKAROM csinalni, tuti siker!!!!!! Igy, ahogy a soraidat olvasom (arad belöle a negativ) kicsit sem vagyok meglepve, hogy itt tartasz! Öszinten sajnallak! Nem akarlak elkiserni ugyintezesre, szamomra vilagossa valt, hogy a rendszer kifogastalanul muködik, a hiba az ön keszulekeben van:=)
Nagyon sok forumozo( aki itt el) hasonlo velemenyen van mint mi!! Szerintem erdemes lenne töluk tanacsot kerned, hogy mit kene maskepp csinalni?
Trevlig Midsommar!!!!!!!!
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5306
ne haragudj de én ezt az utat most járom pont tegnap voltam a bankban és NEM TUDTAM BANK SZÁMLÁT nyitni ID kort nélkül, nem volt elég a personnumer, a csekket meg nem váltották be EU-s útlevelemre magyar,és az EU-s jogsimra,bementem a rendőrségre hogy nem e tudnák igazolni hogy ezek valós okiratok ,ott azt mondták hogy ők ilyennel nem foglalkoznak,ez banki jogszabályzat, probálkozzak másik banknál.A PN-ról meg annyit hogy tök egyszerü??? ezt vitatom hogy ugye Józsi esetében is, ha vissza olvastad szerinted ki ad neki lakcímet és garanciát hogy itt miből él????Ha ide akarsz jönni dolgozn imint EU-s állampolgár és mondjuk kezdeni az SFI -n szerinted tök egyszerű csak úgy leakasztani egy lakcímet és szereni egy ismerőst????ez jó vicc.lakást bérelni is szerinted egyszerű???Amúgy meg senki nem blamálta az országot.Én 3 éve küzdök hogy sikerüljön itt letelepedni és dolgozni, több kevesebb sikerrel, tisztában vagyok a dolgokkal hogy nem habostorta minden,de szerintem egyáltalán nem vicces hogy otthon a csekkeket akik nem tudják befizetni sírnak,sajna arról nem mi tehetünk hogy becsületes munkából otthon nem lehet megélni, és sokan önhibájukon kívül csúsztak le.Amúgy azokra a dolgokra hívatkozok sok hívatalos ügyekben amit tőletek hallottam vagyis a fórumozok leírtak, és sok esetben azt a válasz kapom hogy sajnáljuk de most nemrégen változott a jogszabály.Tehát mondjuk ami neked működött anno az most lehet hogy nem működik.Elképzelhető??(Ha nem hiszed a következő hivatali ügyintézésemre elkisérhetsz.)
Előzmény: Törölt nick (5305)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5305
Azt gondolom, az SFI-n mindegy hogy honnan jöttel, a vilag mely pontjarol. Valoban csak pn kell, hozza, amit megszerezni sokkal egyszerubb mint ahogy itt paran leirtak. A Scatteverket ird es mond 1 het alatt kikuldte a teljes csaladunknak a szamokat 2 felnött 2 gyerek. Nem volt munkahely, sem iskola sem ovoda, csupan lakasunk, amit egy itt elö baratunk segitsegevel bereltunk ki. Az ö "igerete" kellett, hogy fogjuk fizetni a lakbert.(mokas, de igy volt) Azota van munka, iskola ovoda, ja es bankszamla, amit kizarolag a pn-el inteztunk. Nem kellett ID, mint ahogy azt is egy csomoan irtak. Nem tudom Ök hol elnek es hol probaltak intezni hivatalos dolgokat, de azt kell mondjam, nekunk eddig kizarolag pozitiv tapasztalataink vannak mint az orszagrol, mint az emberekröl. Nagyon varjuk hogy el teljen az 5 ev es kerhessuk az allampolgarsagot. Ezzel nem akarom megtagadni a magyar mivoltunkat!!!!!!!! Azt hiszem, hogy aki tartosan itt el es dolgozik, annak igen is tisztelnie kell ezt az orszagot minden jo es "rossz" tulajdonsagaval egyutt. Nem kerdezik hogy honnan es miert jöttel, nem hannyak a szemedre, hogy az ö penzukön elösködsz, peddig sokan vannak akik csak a szoc-bol tengödnek!!! Alazattal es tisztelettel kell elni es minden ok, szerintem. Ha valakinek ez nem felel meg, nyugodtan vissza lehet utazni Mo-ra, es sirni minden honapban, hogy a fizu nem eleg a sarga csekkekre hahahaha. Ha valakinek segitseg kell, batran forduljon hozzank, amiben tudunk szivesen segitunk.
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5304
A barátnődnek és az ismerősödnek gondolom volt alapja beíratkozni az SFI-ben,nem csak annyi mint mondjuk a Józsi esete, hogy csak EU-állampolgár, magyar lakcímmel, és itt szeretne dolgozni,ez nem elég indok hogy valakit felvegyenek,és tanulja a nyelvet.Ha olyan könnyen menne a dolog akkor fél magyarország ide jönne és nem lennének kezdeti nehézségek...én erre éretettem azt a mondatomat hogy ha valaki EU-s nem kezdheti rögtön az SFI-n.
Előzmény: Vanessa_ (5298)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5303
Látod ezért írtam hogy Józsi esetében ő mint EU-s államporgár, és itt akar dolgozni (mert ez a kiinduló pont)csak úgy nem kezdheti az SFI-n!!amit leírsz az úgy van, mert nincs más alapja!! nincs  lakcíme, és semmi tovább mert egyik adódik a másikból.Akinek szerencséje van és ismerőse kint az talán boldogul ha kap egy lakcímet stb...tehát én ezekre a dolgokra értettem az első mondatot.Amúgy semmi sem úgy müködik mint mondjuk pár hónappal ezelőtt, én most járom ezt az utat és elég sok falba ütközöm, és sok helyen mondják hogy" hát nemrégen változott a jogszabály" és az ember tudomásul veszi.....
Előzmény: cavecat (5299)
3E Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5302
nem én irtam, csa becopyztam!
Előzmény: Vanessa_ (5298)
PapSanyi Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5301
http://www.larcentrum.org/Safir/safir.cfl.se/safir/startsida.htm
Előzmény: cafrinka (5300)
cafrinka Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5300

Kedves Döme!

 

Valószínüleg az egyik,akiről Vanessa beszélt,én vagyok.Konkrétan aki tavaly áprilisban kezdte az SFI-t és idén áprilisban be is fejezte. A personnummeremhez nem kellett munkahely(sajnos,a mai napig sem találtam),csak egy lakcím és nem fírtatták az állampolgárságomat sem. Vidéken valóban könnyebben találnál lakást,mint a nagy városokban,viszont itt meg a munkakeresés hatványozottabban nehezebb.Bár a szakmád jó,szerintem tudnál vele érvényesülni,de az egyetlen bibi,hogy nem beszélsz svédül,de legalábbis angolul. A Páromnak hasonló végzettsége van,elkezdte az SFI-t és 2 hónap múlva már dolgozott,de Ő beszél angolul is.

Ha javasolhatom a neten megtalálod(SAFIR.se),egy remek program,én annak idején ezzel kezdtem itthon a nyelvet tanulni és mire bekerültem az SFI-be annyit fejlődtem,hogy szinte rögtön azokhoz raktak akik már 3 hónapja ott tanultak. Szóval,abból a programból elég jól el lehet sajátítani az alapokat.

 

Sok szerencsét kívánok az álmod megvalósításához,nem lesz egyszerű,de én azt gondolom,hogy nem is lehetetlen!:)

cavecat Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5299
Az SFI-t bárki elkezdheti, akár EU-s állampolgár, akár nem - nem az állampolgárságtól függ, hanem más dolgoktól, mégpedig:
a beiratkozáshoz personnummer kell, egy friss personbevis, meg egy fényképes igazolvány (vagy svéd, vagy ha az még nincs jó az útlevél is, vagy eu-s jogosítvány, eu-s személyi)

Én márciusban regisztráltattam magamat az SFI-ben, május elején beosztottak egy csoportba (ezzel mázlim volt, azt hittem, csak a nyári szünet után fognak beosztani, mert általában nagy a túljelentkezés)

A bökkenő ebben ott van, hogy a personnummer megszerzéséhez (tehát az anyakönyveztetéshez) kell lakás és munkahely, ha ezek nincsenek, nem valószínű, hogy hajlandóak anyakönyvezni :s Nekem ad "fizetést" (ösztöndíjat) az egyetem, és a barátom lakásában lakom, így mindenféle bökkenő nélkül anyakönyveztek. De amíg nincs munka, nincs anyakönyvezés, amíg nincs anyakönyvezés, nincs SFi, és amíg nincs SFI, nincs nyelvtudás - nyelvtudás nélkül pedig nincs munka, itt bezárul az ördögi kör... (Lakást szerezni meg szinte lehetetlen, fél éve keresünk nagyobb lakást, több ezerszeres a túljelentkezés a vérlakásokra Göteborgban. De máshol, "vidéken" ez talán jobb...)
Vanessa_ Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5298
Miota? A baratnöm tavaly kezdte... semmi gond nem volt azzal, hogy EU-s allampolgar. Masik ismerösunk szinten ket eve kezdte.... szoval nem nagyon ertem...
Előzmény: 3E (5297)
3E Creative Commons License 2010.06.25 0 0 5297
EU-s állampolgár nem kezdheti az SFI-n..!!


hoppá, ezt nem tudtam...sorry
Előzmény: Ilona1996 (5296)
Ilona1996 Creative Commons License 2010.06.24 0 0 5296
Magyarországon csak a gazdagabb rétegnek elérhető a svéd nyelviskola, itt meg ha valaki csak ki akar jönni dolgozni mint EU-s állampolgár nem kezdheti az SFI-n..!!.89-ben érettségiztem és addig csak az oroszt tanulhattuk....régen működött hogy kijöttél mosogatni dolgoztál és közben megtanultad a nyelvet...ezt egy 65 éve itt élő mesélte...és nagyon sok mindent elért!!
Előzmény: 3E (5294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!