Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94501

Igen, nekem is megfelel az, ha nagy vonalakban ismerem a kiadásaimat. Odahaza nem vagyok túlzottan akkurátus, legalábbis ilyen szempontból nem.

Előzmény: ZsuR (94499)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94500

Már otthon vagy???

Előzmény: ZsuR (94499)
ZsuR Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94499

Nekem is eleg, ha tudom, mennyit koltok a hazra - rezsire, mennyit a haztartasra - beleertve az etelt es a takaritast.

 

 

Előzmény: Csimpolya (94498)
Csimpolya Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94498

Én akkor szoktam megakadni, ha a piacon vásárolok, mert ott nem adnak blokkot, a memóriám viszont néha cserbenhagy, ezért ezres nagyságrendben nálam is előfordul az eltérés, de annyi baj legyen, ennyire nem vagyok precíz. Egy darabig összesítettem, hogy mennyit költök élelemre, gyógyszerre, energiára, közlekedésre, stb. de ez sosem stimmelt, ezért abbahagytam. Az arányokat nagyjából érzékeltem, ez volt a lényeg.

Előzmény: Bubo.Bubo. (94494)
ZsuR Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94497

ZsuR Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94496

Soha nem tudtam a napi kiadasokat feljegyezni... most is csak kb tudom, mert aranylag egyszeruen vasarolunk.  Mindennapi elethez szuksegest kb kethetente, azt latom az egyenlegemen, es a tobbit is.  Igy tudom atnezni idonkent, mennyit koltunk.   A koltsegvetest 1 1/2 evre elore szoktam kesziteni - es idonkent megnezem, hogy hogy allunk.  

 

Regen kezzel irtam ... ma mar nem lenne egy botu sem leirva ha igy kellene.  Excel - illetve Google Docs sheet.

Előzmény: Bubo.Bubo. (94494)
ZsuR Creative Commons License 2015.11.08 0 0 94495

Anodized valoszinuleg - es a sajat markaja.

 

 

Előzmény: jetti1 (94488)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94494

én egy közepes határidőnaplóba írom, főleg a készpénzforgalmat, és néha átírom excel táblába - itt szokott megbukni a dolog, mert az évi összesítés több nap munkája lenne, és erre pár éve még volt energiám, mostanában nincsen... (ráadásul nem vagyok túl pontos, és érdekes, amikor kozmetikázom a könyvelésem, hogy meglegyen, mert elfelejtettem, mire költöttem 1-2 ezer forintot két hete, vagy amikor úgy próbálom megcsinálni, hogy az éves egyenleg kijöjjön...)

Előzmény: Csimpolya (94487)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94493

Nekem a réig és a később vásárolt is vas belülről. Belül zománcosat nem is vennék, minek?  Akkor egy közönséges, nem műanyag fülü, lábost is használhatnék.

Előzmény: H_G (94491)
H_G Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94492

Senior az ikeás neve.

H_G Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94491

De az IKEA-fél tudtommal zománcbevonatos belül is, a profik pedig az olyat értékelik többre, ami belül csupasz, érdes vas.

 

Előzmény: Boszorka (94490)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94490

Ikeánál abszolute elérhető áron árulták. Az enyém már legalább 30 éves, még kinti üzletükbe vettem. Van most is, legalább is Amerikában is vettem egyet néhány éve. Igaz nem szürke, hanem kék kivűl, de ez tök mindegy.

Előzmény: H_G (94489)
H_G Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94489

A "Dutch oven"-re gondolsz? Mert azt már láttam G. R.-t használni. Magyarul szerintem nincs külön neve, csak egyféle öntöttvas lábos. 

 

http://www.wayfair.com/Round-Dutch-Oven-1112-SAB1490.html

 

Nem egy olcsó edényféle...

 

 

 

Előzmény: jetti1 (94488)
jetti1 Creative Commons License 2015.11.07 0 0 94488

Üdv mindenkinek! A szakértelmetekre lenne szükségem :-). Gordon Ramsey, illetve több más séf is használ egy számomra ismeretlen edényt: szürés-fekete, matt edényekről van szó, amelykben pl. ragut főz fenn a főzőlapon, majd fogja és beteszi egy órára a sütőbe is. Esetleg tudjátok mik ezek az edények?

Csimpolya Creative Commons License 2015.11.03 0 0 94487

Hú, de konzervatívnak érzem magam! Én ugyanis csinos iskolai füzetbe írom mindezeket, persze kockásba. Viszont idáig jól bevált, és most már megszoktam.

Egyébként akkor kaptam tervet hozzá, amikor elolvastam a Régimódi történetet, abban pár lapot közöltek Rickl Máriáéból. Sokkal érdekesebb dolgok is voltak benne, mint egy tucat tojás. Olyanok, hogy szegény hárfás jányok részére, verklisnek, majomtáncoltatónak, panorámásnak.

Ehhez képest a villanyszámla szerfölött prózai.

Előzmény: Bubo.Bubo. (94484)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.02 0 0 94486

Nálam sok, de biztos nem fogom soha összeírni, ahhoz túl rendszeretelen és rendetlen vagyok. Ez feltehetően foglalkozási ártalom, ugyanis könyveléssel kerestem kenyerem, ahol nagyon is pontosnak és preciznek kellett lenni.

Előzmény: nagypapi51 (94482)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.11.02 0 0 94485

ja, mármint kajára költöttünk ennyit, a rezsi, egyebek az más tészta

Előzmény: Bubo.Bubo. (94484)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.11.02 0 0 94484

az elmúlt években kicsit trehány voltam a saját könyveléssel, de 2012-ben 4 főre (férj, gyerek, én, és az itt lakó egyetemista rokon) havi összesen 120.000-t költöttünk, azaz fejenként 30.000

 

meg kellene csinálni az excel tábláim rendberakását, de az elmúlt néhány évben nem volt hozzá hangulatom :-)) (de lehet, hogy most lenne motivációm)

 

a 2012-es 30.000/fő ma már kicsit több, de hozzá kell tenni, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell mindenáron mindenen spórolni, belefér minimális luxus

Előzmény: nagypapi51 (94482)
Csimpolya Creative Commons License 2015.11.02 0 0 94483

Jó darabig háztartási naplót vezettem, éspedig úgy, hogy külön-külön összesítettem a tételeket. Nekem a legnagyobb kiadásom a lakásfenntartás volt, de ebbe nem csak a közös költséget, de vizet, villanyt, gázt is beleszámoltam. Az élelmiszerre költött pénz arányaira már nem emlékszem, Ami a zöldséget-gyümölcsöt illeti, azért lehetnek csalókák az arányok, mert néhány dolog megterem a telken, vagy megkapom a szomszédaimtól.

Előzmény: nagypapi51 (94482)
nagypapi51 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 94482

Mire költ a magyar?

Hegyezzük ki csak a konyhára, nálatok mennyi az annyi?

Kezdem én: jóval több, mint a stat. adat.

E hónapban próbálom feljegyezni, hó végén közzéteszem a konkrét számot.

 

beetee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94481

Régen lehetséges, hogy az is közre játszott.

például mikor a TBC-s fejőnő belehapcizott a vödör tejbe... mióta ez a művelet (fél)robotizált, és minden résztvevőnek van egészségügyi könyve, azóta nincs rá valódi esély. Meg a TBC-t is viszonylag jól visszaszorították itt Európában...

 

Viszont az agyhártyagyulladással grasszáló kullancsokra még nincs ellenszer.

Előzmény: Luca_41 (94479)
Luca_41 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94480

jól gépelek......

Előzmény: Luca_41 (94479)
Luca_41 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94479

Gyerekként inkánn a TBC-t említették. Ezért gorraltuk a tejet.

Előzmény: beetee (94475)
nofRETRO Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94478

Köszönöm, ez így jól érthető.

A tej fölét mi is megehettük, leginkább a tejpásztor :) Ha mégis kifutott a platnira, sóval jól be kellett szórni, akkor nem lett büdös.

Előzmény: beetee (94477)
beetee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94477

Mikor bebőrösödik, és megindul felfelé. Tulajdonképpen éppen kifutás előttig. :)

 

Aztán elzárom alatta a gázt és hagyom kihűlni.

A tetejéről a bőrt lekanalazom. Én szeretem... natúr is, de (baristák ne figyeljenek!!! ) kávéhoz is.

 

Aztán szépen elalszik...

Előzmény: nofRETRO (94476)
nofRETRO Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94476

Hogyan, meddig forralod? Gyerekkoromban az volt a szabály, hogy addig kell forralni, amíg rendes bőr lesz rajta. Minimum volt a vékony hártya. Mennyi idő alatt pusztul el a baci ?

 

Szóval hogyan forralod?

Előzmény: beetee (94475)
beetee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94475

Pedig megalszik felforralás után. Tapasztalat. Több évtizedes.

Egyszerű oka van. Házi sterilizálás. Minden házitej forgalmazónál ki is kell írni, hogy fogyasztani csak forralás után szabad.

Az agyhártyagyulladás kórokozójától ugyanis ez mentesít. És ki mondja meg volt-e ilyen kullancs a tehénben...

 

A tejfölt vagy más oltót csak javasoltam, én nem használom. Kicsit gyorsít az eljáráson.

A tejsavbacik anélkül is végzik dolgukat.

 

De ki kell próbálni, ha nem hiszed.

 

Sajtokból is van, és megkülönböztetik a nyers tejből készítetteket a pasztőrözött (forralt) tejből készítettektől. Kevesebb is van belőlük.

Általában veszélyesebbeknek is tartják ezeket.

Előzmény: GPF (94469)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94474

akár meg is aludhatna felforralás után, ha a levegőből tejsavbacik mennének bele, de attól tartok, a mai steril világban inkább penészgombák mennek bele, és akkor megromlik

 

emiatt a sokak által nem szeretett tartós tej is inkább megromlik - abban ugyanis végképp nem marad a tejsavbacinak még az írmagja sem, és nagyon jól írod, be lehet "fertőzni" tejsavbacival - tejföllel (azért nem azt írtam, hogy "oltani" mert abból nem aludttej hanem friss sajt/édes túró lesz, ha ecettel/citrommal/spéci keverékkel beoltjuk - lásd sajtkészítés)

 

nyaranta a nagyon tartós dobozos tejből szoktam aludttejet csinálni, teszek bele tejfölt, és kiteszem a melegbe, a tejcukor és a kazein nem tűnik el belőle és szabályos aludttej lesz az eredmény

Előzmény: GPF (94469)
nofRETRO Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94473

Annyit pontosítanék, hogy a szűrőben benne volt a konyharuhába töltött anyag, úgy tettem a földre, az akasztó alá, így a magasságot is könnyen belőttem a felkötéskor. Ezt nyilván sejted is, inkább a későbbi, tapasztalatlanabb  olvasók kedvéért írtam le ezt a gyakorlati lépést.

:)

Előzmény: nofRETRO (94464)
GPF Creative Commons License 2015.10.27 0 0 94472

A meleg tejet kicsapja a sav és szétválik valami folyékony lére (ez olyasmi, mint az író) és szilárd részekre. De az azért nem túró. Hanem ezt hívják az indiaiak panir-nak. Önmagában nem túl ízletes (szerintem).

Előzmény: nofRETRO (94470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!