Kicsit elszámoltam magam az almacefrémmel. Azt hittem két hét alatt kész lesz. A hűvös idő kitolta az erjedést és még mindig tart, bár úgy látom vége felé járhat. A bunda már nagyon vékony, nagyon picit még érzik édeskés íz, és a gyufa még mindig elalszik a cefre fölött bár már nem azonnal a hordó szájánál. tegnap és ma akartam főzni :), így vettem ki szabit. Sokat veszítenék ízben és aromában ha nekiállnék ? Gondolom kicsit mennyiségben is, bár a minőség miatt aggódok inkább. Vagy úgyis erjed még 1-2 napot és legfeljebb nem piszkálom és kibírja hétvégéig, álljak neki akkor ? 2 db 60-as hordóban van összesen kb 90 liter.
Erre nem tudok pontos választ adni. Nálam egy tisztázás egy maszk tehát 10L-ig szerintem jó egy biztos. Neten itt találtam a legolcsóbban http://bolthely.hu/munkaruhazati/id/58662_SupAir_PANELES_FFP1SL_Pormaszkok_23100-as Én mondjuk a sarki barkácsboltban szoktam venni ott 220Ft/db. Ami még fontos lehet hogy ezekből van aktív szenes is de azt ne használd. Csak a szelep nélküli nem aktív szenes FFP1-es!
Kösz. Ezt a maszkos szűrést kipróbálom, mivel két hónapja kifőzött és hígításnál beopálosodott bodzám csak nem akar magától kitisztulni. Egy maszkon ( vagy általában szűrőpapíron ) mennyit lehet átengedni, hogy tartsa nagyjából a szűrőképességét ? Ha egyáltalán van jelentősége a cserélgetésnek.
Ez a szűrés eléggé esetleges, évek alatt nem volt annyi kudarcom, mint idén. A fagyasztás alatt a fagyaszót értem, fügét egyszer ivartalanítottam, azt hiszem Figyelget-nek is sikerült valamiből vodkát csinálnia a módszerrel, idén próbából a kajszit kis mennyiségben fagyasztottam, az illata annak is vékonyodott.
Ezen is átfolyna gyorsabban, ha hagytam volna. :-)
"golyóscsap" rendszerű az elzárója, minimálisan kinyitva csak csepeg.
A fagyasztást nem szó szerint kell érteni (otthoni mélyhűtőben nem is igazán lehet egy 50% közeli alkoholt "megfagyasztani"), csak addig próbálkoztam, míg kiválnának az olaj "lemezkék".
Jövő hónapban majd megkóstolhatod, hogy vesztett-e az illatból. :-p
Én idén nyáron jártam úgy, hogy a Vilmos körte tisztázás előtt sikeresen ráléptem a fagyisdoboz kozmaolaj szűrőre. Mivel már majdnem csepegett a dolog, anélkül tisztáztam.
Hűtöttem, zsepiztem, fagyasztottam, zsepiztem....aztán a végén hígítás után csak opálos lett.
Áteresztettem egyszer az 5 mikronoson (kb. fél óra/liter) hűtött állapotban, kristálytiszta lett a pálinka.
A közelmúltben kóstoltam az egyik ismerősöm tavalyi főzésű körte pálinkáját, amelynek egyfajta savanyú utóíze volt. Azért érdekes, mert tavaly is kóstoltam ugyanezt a pálinkát még friss főzetként, akkor viszont nem vettem rajta észre. Az ismerősöm is hasonlóan vélekedett.
Lehet hogy már tavaly is savanyú utóízű volt, csak akkor nem tűnt fel valamilyen oknál fogva? Van ötlete valakinek mi lehet az oka?
Biztosíthatlak, hogy nem cseszegetni akartam a kissé "érzékeny" barátunkat, mert ahogy Regős Bendegúz is sokszor emlegette a "bakterházban", én "Nem olyan családból származom"...:):)))...
Csak amikor a kezembe kerültek ezek a kis hajócsavarok...hát kicsit "elgyengültem"...magas labda volt...
Ha tudom hogy nem hígítok 50 alá akkor nem szűrök semmikor semmivel. Ha 50 alá akarok majd hígítani akkor tisztázásnál az epruvettából kifolyó szeszt egy tölcsérbe helyezett FFP1-es minősítésű porvédő maszkon át folyatom az 5L-es dunsztos üvegbe. Az FFP1-es maszkok 5 mikronos szűrést biztosítanak. Fontos hogy ne a minősítetlen 50-60 forintos maszkot használjuk hanem a valamivel drágább (200Ft/db körül van) FFP1-est! Van ennél is jobb ami drágább és ritkább is az az FFP2-es, de ez már 1 mikronos. Én ezt már nem használnám mert lehet mást is kiszűr az olajon kívül, vagy esetleg az összes olajat kiszűri (szerintem ez sem jó). Tehát a lényeg FFP1-es szelep nélküli maszk nekem tökéletesen bevált. Pince hideg szinte tej fehér szeszt is elsőre kristály tisztává varázsolta.
Az fórumon elterjedt nézet szerint alszeszt nem szokás szűrni.
A polipropilén préselt szálas 5mikronos szűrőpatronnal az opálos pálinkát 5-7 szer át kellett szűrni, mire 99%-os tiszta lett. Tehát szerintem csak nagy kompromisszummal lehet azt mondani, hogy alkalmas. Több pálinkával is próbáltam, hűtve is, egy fórumtárs szintén használhatatlannak minősítette. Amikor az alszeszt 25%-ra beállítod, feljön a tetejére az olaj nagy része, azt biztos ki tudod szűrni vele.
Pálinkánál egyes esetekben idővel (hónapok) az olaj pelyhekké áll össze, azt is biztos kiszedi.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha nem tudnám, hogy viccesnek szántad a posztot, akkor most törhetném a fejem, hogy ironikus, szarkasztikus, vagy cinikus volt-e a hozzászólásod. Bár most, hogy az előzményeket visszaolvastam, kicsit elbizonytalanodtam. :)
A kielégítő megoldás az lenne,ha a helységet lehetne temperálni.Nem akkora gond ez.Ha több nagy edényben van a cefre,pl. pár 120-as,bemelegíti a helységet.Nincsenek itt akkora mínuszok.A kis edény meg elfér a konyhaasztal alatt.
Többen próbálták már,pl. Feribá51.De gondold végig,van-e értelme.A jó pálinkához kell az eleje,a közepe,és a vége is.Természetesen nem az elő- és utó párlatra gondolok.Lesz egy valamid,amiből hiányozni fog az eleje és a vége.Lehet,hogy elfogadható lesz,de kérdés,hogy ami megmarad,az vállalható-e.Abból meg pont a lényeg fog hiányozni.
A kielégítő megoldás az lenne, ha alulról lehetne melegíteni a cefrét.
Ha nem teljesen lekvár állagú - márpedig tapasztalat szerint a beindult cefre alul "tárolja" a hígabb részt- akkor a természetes konvekciós keveredés részben megoldja a dolgot.
A sűrűn összeállt résszel (bunda) a mechanikus daraboláson -lenyomkodás, kézzel keverés- kívül úgysem lehet mást kezdeni.
A gond csak az, hogy a számba vehető olcsó eszközök (pl. elektromos melegítőpárna) kevéssé bírják a 60-120l-es teli hordók nyomását, ráadásul a műanyag hordón keresztüli hőátadás sem a legoptimálisabb. :-(