Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129323

Lehetséges, mondjuk én "nyersen" kóstoltam, akkor azt gondoltam majd letisztul a körte ízvilága.

Előzmény: zsuzska60 (129314)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129322

Ha viszinylagos áron akarsz ilyen holmikat, itt http://premiumviz.hu/product_info.php?cPath=95_101&products_id=867.

Gyantát ne keress mert csak kevert van náluk.

Előzmény: endrepp (129317)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129321

A válsazfal átkötőm idomot rövidebbre vágtad? Tömítést hogy oldottad meg?

Előzmény: Jolida (129315)
72lakiluk Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129320

Kicsit elszámoltam magam az almacefrémmel. Azt hittem két hét alatt kész lesz. A hűvös idő kitolta az erjedést és még mindig tart, bár úgy látom vége felé járhat. A bunda már nagyon vékony, nagyon picit még érzik édeskés íz, és a gyufa még mindig elalszik a cefre fölött bár már nem azonnal a hordó szájánál. tegnap és ma akartam főzni :), így vettem ki szabit. Sokat veszítenék ízben és aromában ha nekiállnék ? Gondolom kicsit mennyiségben is, bár a minőség miatt aggódok inkább. Vagy úgyis erjed még 1-2 napot és legfeljebb nem piszkálom és kibírja hétvégéig, álljak neki akkor ? 2 db 60-as hordóban van összesen kb 90 liter.

bucee2 Creative Commons License 2016.10.17 0 2 129319

Erre nem tudok pontos választ adni. Nálam egy tisztázás egy maszk tehát 10L-ig szerintem jó egy biztos. Neten itt találtam a legolcsóbban http://bolthely.hu/munkaruhazati/id/58662_SupAir_PANELES_FFP1SL_Pormaszkok_23100-as Én mondjuk a sarki barkácsboltban szoktam venni ott 220Ft/db. Ami még fontos lehet hogy ezekből van aktív szenes is de azt ne használd. Csak a szelep nélküli nem aktív szenes FFP1-es!

Előzmény: 72lakiluk (129318)
72lakiluk Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129318

Kösz. Ezt a maszkos szűrést kipróbálom, mivel két hónapja kifőzött és hígításnál beopálosodott bodzám csak nem akar magától kitisztulni. Egy maszkon ( vagy általában szűrőpapíron ) mennyit lehet átengedni, hogy tartsa nagyjából a szűrőképességét ? Ha egyáltalán van jelentősége a cserélgetésnek.

 

 

Előzmény: bucee2 (129306)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129317

Az enyém nem ilyen.

Előzmény: Jolida (129315)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129316

Ez a szűrés eléggé esetleges, évek alatt nem volt annyi kudarcom, mint idén. A fagyasztás alatt a fagyaszót értem, fügét egyszer ivartalanítottam, azt hiszem Figyelget-nek is sikerült valamiből vodkát csinálnia a módszerrel, idén próbából a kajszit kis mennyiségben fagyasztottam, az illata annak is vékonyodott.

Előzmény: Jolida (129312)
Jolida Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129315

Nem én raktam, ilyen volt. Utána.

Előzmény: Tomsza74 (129313)
zsuzska60 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129314

Valószínűleg már megvolt a savanyú íze, csak nem vettétek észre. Intenzívebb volt a friss körte illat, ami már lassan tűnik el.

Előzmény: Törölt nick (129309)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129313

Szia! Csapot a patron elé vagy utánna raktad?

Előzmény: Jolida (129312)
Jolida Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129312

Ezen is átfolyna gyorsabban, ha hagytam volna. :-)

"golyóscsap" rendszerű az elzárója, minimálisan kinyitva csak csepeg.

 

A fagyasztást nem szó szerint kell érteni (otthoni mélyhűtőben nem is igazán lehet egy 50% közeli alkoholt "megfagyasztani"), csak addig próbálkoztam, míg kiválnának az olaj "lemezkék".

 

Jövő hónapban majd megkóstolhatod, hogy vesztett-e az illatból. :-p

Előzmény: endrepp (129311)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129311

Biztos nem ugyanarról a patronról van szó, ezen gyorsabban folyik át.

Innen származik: tisztavizzel.hu

Fagyaszás elég drasztikus, az illat egy része rámehet, azt már nem erőltetem.

 

Előzmény: Jolida (129310)
Jolida Creative Commons License 2016.10.17 0 3 129310

Én idén nyáron jártam úgy, hogy a Vilmos körte tisztázás előtt sikeresen ráléptem a fagyisdoboz kozmaolaj szűrőre. Mivel már majdnem csepegett a dolog, anélkül tisztáztam.

Hűtöttem, zsepiztem, fagyasztottam, zsepiztem....aztán a végén hígítás után csak opálos lett.

Áteresztettem egyszer az 5 mikronoson (kb. fél óra/liter) hűtött állapotban, kristálytiszta lett a pálinka.

Előzmény: endrepp (129304)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129309

Sziasztok!

 

A közelmúltben kóstoltam az egyik ismerősöm tavalyi főzésű körte pálinkáját, amelynek egyfajta savanyú utóíze volt. Azért érdekes, mert tavaly is kóstoltam ugyanezt a pálinkát még friss főzetként, akkor viszont nem vettem rajta észre. Az ismerősöm is hasonlóan vélekedett.

Lehet hogy már tavaly is savanyú utóízű volt, csak akkor nem tűnt fel valamilyen oknál fogva? Van ötlete valakinek mi lehet az oka?

rézműves1 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129308

Ja és a "tercier"-re  még én sem tudom a választ, mert a Ruszkai József úr azóta sem hívott vissza.

Valószínűleg elfelejtette, de most visszanéztem az SMS-t amit írt, az 10-én volt.

Most írtam neki, hogy azóta is várom a visszahívást...(azt gondolom, hogy nem voltam türelmetlen)...

Ha hív megírom a választ...

Előzmény: mili70 (129301)
rézműves1 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129307

Biztosíthatlak, hogy nem cseszegetni akartam a kissé "érzékeny" barátunkat, mert ahogy Regős Bendegúz is sokszor emlegette a "bakterházban", én "Nem olyan családból származom"...:):)))...

Csak amikor a kezembe kerültek ezek a kis hajócsavarok...hát kicsit "elgyengültem"...magas labda volt...

Előzmény: mili70 (129301)
bucee2 Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129306

Szia!

 

Én a következők szerint szoktam csinálni:

Ha tudom hogy nem hígítok 50 alá akkor nem szűrök semmikor semmivel. Ha 50 alá akarok majd hígítani akkor tisztázásnál az epruvettából kifolyó szeszt egy tölcsérbe helyezett FFP1-es minősítésű porvédő maszkon át folyatom az 5L-es dunsztos üvegbe. Az FFP1-es maszkok 5 mikronos szűrést biztosítanak. Fontos hogy ne a minősítetlen 50-60 forintos maszkot használjuk hanem a valamivel drágább (200Ft/db körül van) FFP1-est! Van ennél is jobb ami drágább és ritkább is az az FFP2-es, de ez már 1 mikronos. Én ezt már nem használnám mert lehet mást is kiszűr az olajon kívül, vagy esetleg az összes olajat kiszűri (szerintem ez sem jó). Tehát a lényeg FFP1-es szelep nélküli maszk nekem tökéletesen bevált. Pince hideg szinte tej fehér szeszt is elsőre kristály tisztává varázsolta.

Előzmény: Matula b?csi (129303)
raczno Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129305

Szia Lopez77,

 

Találtam egy régi bejegyzést tőled, ami miatt beszélni szeretnék veled. MAIL nem ment el.

Ha még jársz erre, akkor légyszi írj rám: raczno kukac kabelnet.hu

 

Köszi: raczno

Előzmény: lopez77 (58642)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129304

Szia!

Az fórumon elterjedt nézet szerint alszeszt nem szokás szűrni.

A polipropilén préselt szálas 5mikronos szűrőpatronnal az opálos pálinkát 5-7 szer át kellett szűrni, mire 99%-os tiszta lett. Tehát szerintem csak nagy kompromisszummal lehet azt mondani, hogy alkalmas. Több pálinkával is próbáltam, hűtve is, egy fórumtárs szintén használhatatlannak minősítette. Amikor az alszeszt 25%-ra beállítod, feljön a tetejére az olaj nagy része, azt biztos ki tudod szűrni vele.

Pálinkánál egyes esetekben idővel (hónapok) az olaj pelyhekké áll össze, azt is biztos kiszedi.

Előzmény: Matula b?csi (129303)
Matula b?csi Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129303

Üdv mindenkinek!

5 mikronos szürő alkalmas kozmaolaj szürèsre alszesznèl?

sogi01 Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129302

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (129285)
mili70 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129301

Ha nem tudnám, hogy viccesnek szántad a posztot, akkor most törhetném a fejem, hogy ironikus, szarkasztikus, vagy cinikus volt-e a hozzászólásod. Bár most, hogy az előzményeket visszaolvastam,  kicsit elbizonytalanodtam. :)

 

Ps: Az előző kérdésemre még mindig várom a válaszod. ( http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141340003&t=9007484 )

 

 

Előzmény: rézműves1 (129274)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.16 0 4 129300

Hát nem venném a lelkemre, ha egész helységet saját zsebből kéne temperálnod :-)))))))))

Előzmény: obsitos3 (129299)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.16 0 0 129299

Látom,figyelsz!:-)

Előzmény: schlumberger (129298)
schlumberger Creative Commons License 2016.10.16 0 0 129298

Helység Budapest, helyiség a szoba, a konyha, stb.

Bocs.

Előzmény: obsitos3 (129297)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.16 0 1 129297

A kielégítő megoldás az lenne,ha a helységet lehetne temperálni.Nem akkora gond ez.Ha több nagy edényben van a cefre,pl. pár 120-as,bemelegíti a helységet.Nincsenek itt akkora mínuszok.A kis edény meg elfér a konyhaasztal alatt.

Előzmény: Jolida (129294)
obsitos3 Creative Commons License 2016.10.16 0 0 129296

Többen próbálták már,pl. Feribá51.De gondold végig,van-e értelme.A jó pálinkához kell az eleje,a közepe,és a vége is.Természetesen nem az elő- és utó párlatra gondolok.Lesz egy valamid,amiből hiányozni fog az eleje és a vége.Lehet,hogy elfogadható lesz,de kérdés,hogy ami megmarad,az vállalható-e.Abból meg pont a lényeg fog hiányozni.

Előzmény: raczno (129295)
raczno Creative Commons License 2016.10.16 0 0 129295

szeretném megkérdezni a véleményeteket arról, hogy ha az emberke felteszi a cefrét, a nagykönyv szerint megindul (nálam 70% körül,

szép tiszta gyümölcsös, stb. ), az elejét teszi az alszeszbe, és amikor már tiszta, gyümölcsös..., azt a részt elteszi, mintha középpárlat lenne,

amit a finomítás után, hozzákever a párlathoz, és utána állítja be a szeszfokot...?

 

próbálta, esetleg alkalmazza valaki? vagy totális badarság?

 

köszi: raczno

Jolida Creative Commons License 2016.10.16 0 0 129294

A kielégítő megoldás az lenne, ha alulról lehetne melegíteni a cefrét.

 

Ha nem teljesen lekvár állagú - márpedig tapasztalat szerint a beindult cefre alul "tárolja" a hígabb részt- akkor a természetes konvekciós keveredés részben megoldja a dolgot.

 

A sűrűn összeállt résszel (bunda) a mechanikus daraboláson -lenyomkodás, kézzel keverés- kívül úgysem lehet mást kezdeni.

 

A gond csak az, hogy a számba vehető olcsó eszközök (pl. elektromos melegítőpárna) kevéssé bírják a 60-120l-es teli hordók nyomását, ráadásul a műanyag hordón keresztüli hőátadás sem a legoptimálisabb. :-(

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!