A fehér része ha vastag, kicsit rágós de édes, akkor lehet hogy az. Bár a tied még kicsi, én viszont nagy fáról kóstoltam, azok az első termések 100-120 gr-osak voltak. Első termése kevés volt, másod termés több, de kicsit kisebb szemű de még mindig nagynak mondható.
Ma kaptam pár ágat egy nagyon kedves tahitótfalui (vagy ahogy az ottaniak mondják: "Tahisi") embertől.
A fajtára, mikor rákérdeztem, annyit mondott, hogy hát ez a "Füge"...és ennyiben maradtunk. Megköszöntem a kedvességét.
Nektek van ettől kicsit árnyaltabb besorolásotok? Előre is elnézést az ócska fotókért.
A termés teljesen érett állapotban élénk sárga színű, helyenként barna pöttyökkel, de domináns volt a szinte citromsárga szín.
Most közepesnek volt mondható a termés mérete, de a tulajdonos elmondása szerint a tavalyi elfagyás előtt ettől lényegesen nagyobb termések voltak a bokron. A levelek közepesen szeldeltek.
Pécsett vannak jelenleg darazsak, na meg még vagy négy helyen próbálkozunk meghonosítani. Nálam is vannak darazsak, már le is rakták a petéjüket az egy szem porzós termésbe. Kis szerencsével már ebből is kinőheti magát a populáció, és akkor én is tudok adni.
Vagy esetleg külföldről, de azokkal vigyázni kell, mert azok a termések tartalmazhatnak parazita darazsat is.
Sajnos nem elég kicsi a felbontása a gépemnek, ezért nem jó láthatók a darazsak. Viszont a lényeg hogy így néz ki a porzós termés amiből kikelnek.
Ha szerzel kapri fügét, és lesz fogadóképes termése akkor csak egy ilyen darazsas termést kell felakasztani rá, és birtokba veszik a terméseket.
Nagyon kevés az első termése, de ha van, szép nagy, átlag 150 g. A másodtermés késői - szept végén kezdődik - , átlagsúly 93 g. Mindkettő nyitott végű, zöld-sárga színű Ha érlel első termést, az 2-3 héttel is elcsúsztathatja a másodtermés érési idejét. Az első termésnél a bél színe halványpiros, a másodiké élénk piros.
A magok szerinte sokan vannak és érezhetőek - de ha a magok "léhák", nem érezhetőek, ez pedig attól függ, hol terem.
Kén-dioxid (E-220) lehet. A kén-dioxidos kezelés talán a legősibb, és legkíméletesebb módszer - különben igen gyorsan penészednének, elveszítenék színüket, és ízük is károsodna.
Miért lenne vegyszermentes a nálunk kapható?
Itthon kapható: Kínai vagy Thaiföldi származású papaya és ananász, Iráni származású mazsola. Mindegyik kezelt. Napi két kg elfogyasztása még akár már káros is lehetne, szilvából pl. jól megfuttatna.
Ha a Darazsas megtermékenyítve ízleni fog, szívesen oda adom a saját bokromat ha kiásod. Nekem nem jön be hogy csak első termése van nálam, mert ha elfagy, abban az évben már semmi nem lesz az biztos. Egyébként bőtermő, másod termése is minden levélnyélnél van, amit ugye nálam leszór.
Végül is jó az ötlet, de nekem nincs időm kivárni azt a három évet, mire ekkora lenne mint amit most rendelhetek.
Én termeszteni akarom, és ehhez keresem a megfelelő fajtát. Ha valamelyik alkalmasnak bizonyul akkor nekem még azt el is kell szaporítani, ezért fontos hogy minél hamarabb értékelhető terméshez jussak.
Nálam is kapnak érett kecsketrágyát, és vizet is bőségesen a bokrok, nem is panaszkodom a termésre. Remélem, hogy nálam is beindul majd a Napolitana.
Kár, hogy messze lakunk egymástól, mert az első gondolatom az volt, hogy szívesen megrendelem én ezeket is, amit írtál, és a szaporulatokból cserélhetnénk. ( De nem biztos, hogy megérné az oda-vissza küldözgetés árát.) Ha mégis érdekel, akkor írj privátban, és megbeszéljük.
A név számomra is közömbös. Egyedül azért igyekszem ráállni a "nevesített" fügékre, mert nagyon sokaknak adtam már eddig is, és így lesz ezután is. Ebben az esetben sokkal könnyebb megmutatni, hogy milyen gyümölcsre számíthat, valamint a saját állományom bővítését is megkönnyíti, ha nem csak annyit tudok, hogy lila, zöld, vagy sárgás színű.
Ha tudnád, hogy mennyire beleültetted a bogarat a fülembe ezzel a bolgár beszerzési lehetőséggel. Csodaszép fajtákat találtam, készítem a listát, biztosan elindulok ebbe az irányba is.
A Napolitánával kapcsolatos infó jót tett a lelkemnek, mert az első biztató hang ezzel a fajtával kapcsolatban. Persze jó volt, hogy a többiektől jött a hír a késői termőre fordulásról (így nem ér váratlanul), de látom, hogy legalább nem teljesen reménytelen.
Akkor azt mondod, a 2 hónap sötétség nem tesz kárt benne.
Vegetációs időszakban mi az a hőmérséklet tartomány ami ideális neki? Tudok játszani a hőmérséklettel, a legnagyobb hidegben is van mozgásterem -10 és +10 fok között kb.
Az elnyomasrol. Bal oldalon ujjas orias. Jobb oldalon gyoroki lapos. Ja es kozepen van meg egy lila fajta. Egyszerre lettek ultetve. Tava egyforman is fejlodtek. 2016 vegeig egyformak is voltak. Aztan jott az elfagyas, a gyoroki alig karosodott, az ujjas orias 1m-ig fagyott, a lila pedig foldig. A lilat osszel ki fogom venni, mert elnyomta a ket masik bokor. Tehat fajtatol, habitustol is fugg mi fog tortenni.
A Brunswick ugyan úgy adriai típusú, mint a többi nálunk termő fajta, tehát beporzást nem igényel. Az hogy erről nevezték el a porzóst, annak semmi jelentőség. Valószínű a Brunswick terméséből vett magból kelt ki, a levélzet kinézete megegyezik, és ezért lett ez a neve. A Brunswick Bulgáriában elterjedt közkedvelt fajta, ahol pedig jelen van a darázs ott csíraképes magot is tartalmaz. Nekem is van, de értékelhető termést csak az idén fog hozni, most sok másodtermés van a bokron.
A 9494-es hsz-ban levő fügéhez hasonló nekem is van, de az is névtelen, csak általam adományozott neve van, ami az anyatő gazdájának a neve. Amúgy meg semmi jelentősége a névnek, legyen finom és bőtermő, a többi meg nem számít. Lehet hogy olyan helyről került az országba ahol magról kelt, és teljes mértékben nem egyezik meg egyetlen nevesített fajtával sem.
A Napolitanara én is kíváncsi vagyok, tavasszal rengeteg első termés mutatkozott, de mind elrúgta, most viszont úgy néz ki hogy a másodtermések megmaradnak.
Bár még odébb van, de sötétben lehet teleltetni a növényt? Nem teljesen korom sötétben, kis beszűrődő fény van, de nem sok, ami nulla fok körüli hőmérséklettel párosul télen. Ettől lehet hidegebb vagy melegebb is, tőlem függ. Ha jól gondolom mivel a leveleit is lehullajtja addigra plusz vegetál is, a fény nem létfontosságú, de cáfoljatok vagy erősítsetek meg benne.