Kétszeri lepárlás nekem is jobban tetszik. Egy időben nagyon érdekelt az egylépcsős (most is csak másik formában), mert csak olvastam róla, hogy az egylépcsős sokkal illatosabb ezért direkt kerestem ezeket. Az én véleményem szerint nem illatosabb. Ez az összehasonlítás akkor lenne mérvadó, ha ugyan abból a cefréből mind a kétféle módon készültet hasonlítanánk össze. Ittam neves pálinkát egy bizonyos fajta főzővel készültet és nem tetszett. Ittam barátnál ugyan ilyen főzővel készített (máshol bér főzetett) párlatot lényegesen jobb volt. Pedig az ő cefréje nem szuper hűtött, fűtött tartályban készült.
Páracső. Az enyémben nem ér hozzá semmi a lához így nem fűti, nem hűti vissza. Próbáld szigeteléssel meg nélküle.
Kozmaolaj. Azt tudom neked mondani. Először nekem tölcsér, pamacs, kv filter volt. Hát nem voltam az eredménytől elájulva jobb volt mint amit főzettem de ez nem vigasztal. Aztán mikor elkészült a kozmaolajszűrő 3 ráccsal onnantól élénkebb illat és íz jelent meg. De nem állítom, hogy ez a jó megoldás! De én is tartok a kozmaolajtól, mert mit utólag szürögetni kell annak eléggé halványodik az illata, íze.
:)) Találós kérdésekben nem vagyok a "toppon":)) Elárulhatnád!:)) Gondolom így elsőre hogy Ő lehet a Pálinka-"kóstolgató" emberke-"arc"Sopron-Hegykő-n:))..D..D... Vagy?!
Találtam egy oldalt a neten,képekkel illusztrálva a különböző csonthéjas gyümölcsfa betegségekről,kártevőkről,orvoslásáról ha már megvan a baj. Nekem hasznosnak tűnik,hátha nektek is! (Sajnos a Kajszim "nyavajog" és nagyon meg szeretném menteni!!) csonthejasok.pdf
Kíváncsian várom a tapasztalataidat! Szigetelés? Nem tudom. Volt a sisakon nálam jó pár törölköző, páracsövön fekete csőhéj. Egy szezont csináltam így nekem nem vált be. Jól emlékszem, hogy te hasítod feltekert lemezzel atomjaira a gőzt? Az szerintem többet segít. Kozmaolaj? Sokáig nem is láttam olyant ami úszik. Gyümölcsfüggő, érett vagy éretlen, volt benne napfény és mennyi, azonnal főzted, vagy hónapokig tároltad.
Ott tartok, hogy működik. Reduktort levettem 29mbos sima nyomáscsökkentővel tökéletesen működik. Gázzsámoly szeleppel teljesen jól lehet szabályozni. Hogyan és mennyit, mennyivel?
Ha már én lefőztem rajta 2-3-at megmértem a cefre hőfokát, mikor gyújtottam alá, mikor indult, mikor lett vége akkor tudok mondani.
,,Az előpárlat azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen, magas metilalkohol tartalma miatt még mérgező is. Semmi keresnivalója párlatunkban. Az utópárlat helyes leválasztásával minimalizálhatjuk pálinkánk kozmaolaj, és kozma-alkohol tartalmát."
1 csepp pálinka
Szerinted nem parasztvakítás? Ez olyan mint a metilfogó marketing. A metil mérgezettet etillel itatják a kórházakban az orvostudomány mai gyakorlata szerint. Tudtommal a tisztulási hányadosa ugyan az . A köztudatba az ilyenen dumák mumusként rögzíti a kozmaolajról való ismeretet. A vezéraromák is kozmaolajok, nem de?
Most ott tartok, hogy a töltött cső 1. 90 ill a 2. 4% -os lejtésű. és mind a kettőn 3 centis kőzetgyapot van hőszigetelés gyanánt, hogy a gőz hőmérséklete és a gőzzel érintkező felület közötti hőmérséklet minél kisebb legyen . Eddigi tapasztalat, a kétszeri lepárlás nekem jobban ízlik. Volt úgy mikor összekevertem az egymenetes végterméket a kétlépcsőssel , valahogy nem tudnám megszokni, de lehet változnom kellene.
Azt kell megfontolnod, hogy lesz-e elég gőzöd felfűteni és fenntartani egy ekkora edényt deflegmátorral. Nem tudom, hogy a 30mm átmérőt hogy gondold, ha csőben gondolkozol, az egy másik történet.
Az a nagy helyzet, hogy azt, hogy milyen hosszú ez a lemez, még a tulaj sem tudja...most beszéltem az egyik tulajdonossal és azt mondta, hogy fogalma sincs, pedig 2009-óta főznek már ezeken a Müller spirálosokon.
Egy biztos, hogy az elmondása szerint ezt a rendszert úgy választották ki annak idején, hogy végig kóstolták az akkor elérhető összes korszerű cuccból kifolyó páleszt és nekik ez jött be legjobban.
Mind a kettő külön-külön, önálló egymenetes és ahogy elmondta, ők a kisebbiken akár 60-80-liter cefre kifőzését is bevállalják. Dicséretes dolog...
Néztem több ilyen leírást. Aztán néztem, hogy mekkora a páracső átmérője, az üst méretéhez viszonyítva, meg olyant hogy hány literes milyen hossz. Ezért gondoltam, hogy 100 l 30mm átmérő 7 m hossz, de lehet, hogy az 5 is elég. Nézegetek érdeklődök, aztán talán egyszer eljutok oda hogy ebből lesz is valami.
Az aromatoronyban egyidejűleg ismételt lepárlást hajtunk végre, ezzel mindig javítva a keletkező párlat minőségét.
Tömören erről van szó és szerintem is, ha valamihez, akkor a pistorius-hoz lehet hasonlítani, ezzel is egyet értek.
Ha ugyanarra a gömbre gondolunk az a mosófej.
Mekkora nem tudom, ha megtudjuk sem tudod egyenes aránypárral alkalmazni a főződre a receptet, itt felület térfogat összefüggések vannak, tehát az arányosság nem lineáris lesz.
Képről csupán de az R&R mintha keskenyebb és hosszabb lenne. Azt meg végkép nem tudom, hogy a spirál alján és a tetelyén mi az a két gömb. Göz elosztó? Vagy így jelölik, hogy spirál? (keresztemetszeti ábra)
:)) Bevallom hogy nem ismertem ezt a filmet! Óriási! Rég nevettem ennyit egy jó filmen! Megnéztem most,mivel ömlik az eső,rá is értem...:)) A legjobb rész a "Józsikám igyál" tetszett nekem de az egész film nagyszerű volt:))!!! Köszi a film-linket részemről:))
Fajélesztöt tettünk rá hát a tápsót azt nem ,azt hogy kérjünk nem tudjuk mi az .Ha ez már erjed mi nem látunk rajta semmit ,elkezd majd bugyogni? hát elég kezdök vagyunk leföztünk már pár litert de ilyen lénk még nem volt .A segitséget nagyon nagyon mgköszönöm
Kedves Úrak! A. segítségüket szeretném kérni.Hétfön vettünk 200 l szürt almalét cefrének kedden reggel tettünk rá egy kevés cukrot és fajélesztőt.Levittük a pincébe ahol elég jó idő van.Azt nem tudjuk ezmikor indulhat meg vag még kellet volna bele tennünk valamit.Válaszukat elöre is köszönöm. Erzsi
Szia! Nem az alszeszt szűrik vele, hanem a párlatot. Soha ne legyen rá szükséged! Egyébként meg azért raktam fel mert egy pálinkásoldalon egy ilyen szett ára 9.9 itt kb 3.3. A maradékon meg mondjuk vehetsz egy cserélhető szondás pH mérőt.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sajnos még mindig kevés a tapasztalatom, hogy dönteni tudjak a különböző módszerek között, ezért próbálkoznék, amivel lehet... Egyenlőre a hidegen, hígított állapotban, a tetejéről papírtörlővel ,,lerántásos" módszerrel élek, mert valami ösztönszerűség azt súgja, hogy ezek a különféle szűrők esetleg más, hasznos részt is kiszűrhetnek. Ennek nyilván nincs tudományos alapja, csak egy gondolat.