,, A jelenlegi fogyasztási szokások változása miatt került előtérbe a kanadai sonkatök (Orange), ami kb 1-2- ra nő meg. Szerintem ez a legfinomabb, a magas cukortartalma miatt, de a többi tök is édesebbé válik ha kint hagyjuk a hidegebb napokon és megcsípi a dér. Pontosabban nem is a dér a lényeg hanem a hőmérséklet, ( nem baj ha fagypont alatt van) amikor is a növény sejtjei megsérülnek, és bizonyos enzimek jutnak ki belőle. Ezek az enzimek a benne lévő keményítőt cukorrá bontják és így ízletesebb lesz."
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Főzni nem főztem, de ittam. Kellemes volt. :) Barátom főzte, biztos, hogy nem volt 800 de még 80 l cefréje se. "Alkohol kihozatal: 1-2 hlf/100kg." írja a nógrádipálika.hu. Szívesen kipróbálnám én is. :D
Nem hinném...nekem a lakókocsi előtt a 80-as években volt egy NDK sátras utánfutóm, aminek a hátuljában kis konyha volt, kétlángos főzővel. A hozzávaló palack ma is megvan, de annak szabványos a menete...:)...
...jó-jó igazad van, de pont erről beszéltem, hogy szerintem az a jó vízzár megoldás, ami nem engedi a vízzárba csorogni a lecsapódott párákat, mert azt a belső perem megakadályozza, hiszen arról azok egyszerűen az üstbe jutnak vissza...
...úgy látom erről erősen megoszlanak a vélemények...én valahogy így gondolom...
Az előző főződnél 30%-al jobb volt a kihozatalod? Csak a DES-nél tapasztalod ezt a gyenge hatásfokot? Amennyiben te csak a tisztázásnál 30% veszteséget számolsz,akkor ez a veszteség a cefre főzésekor is jelentkezik!Ez pedig azt jelenti, hogy több, mint a fele a vízzárnál elpárolog!:(((((
Én is dühöngök a vízzárban eltűnő veszteség miatt. Főzés közben eddig nem volt időm, rendszeresen mérni a vízzár alkoholfokát, de volt már amikor 12 fokot mértem, máskor 5-öt. Nyilván folyamatosan változik. S a legdühítőbb, hogy amikor eleve nem túl sok az alszesz, akkor is fel kell melegítenie a sisakot, azaz akkor is ugyanannyi pára csapódik le, mintha mondjuk 80 l alszeszt finomítanánk. Szóval nagy duma, hogy akár 15 l alszeszt is le lehet vele finomítani. Lefinomítani ugyan le lehet, de annyira sok a veszteség, hogy ihaj. É is gondolkodom egy vízvető beforrasztásán, azonban akkor elveszti a garanciát, és nem minden része néz úgy ki, mint aminél nem kell majd igénybe venni a jótállást. Nekem ebből a szempontból erős csalódás a DES-100-as.