Keresés

Részletes keresés

salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2521
sztgyi,

Köszi a rengeteg tanácsot. Csak most jöttem netre, azért nem reagáltam.
Igen, ezek szál csövek. Én is elég merevnek éreztem őket, de azt nem tudtam, hogy van lágyabb fajta is. Az a bajom, hogy nem nagyon van időm mászkálni dolgok után. Két ünnep között lesz időm szerelni, előtte mindenképpen be kell szereznem az anyagot. Nézek lágyabb csövet is. A hárfánál még a fúrástól is tartok, csőbe lyukat még nem fúrtam, szerintem szívás. Egyszerűbbnek gondolom a könyök idomokat és a forrasztást, mint a hajlítást és akkor így akár lehet merev is a rézcső.
Igen, a szivattyúnál be voltam tojva. :-) Szándékosan koncentráltam, nehogy megvágjon az áram. Bedugtam a sarukhoz a vezetéket, de nem nagyon tartotta meg, csak éppen, hogy. Adtam rá áramot, működött. Aztán kihúztam a vezetéket a szivattyúból , és majdnem elfeljtkeztem róla, hogy a konnektorból még nem!!!!
Mert ugye már nem zümmögött a szivattyú és ez csalóka dolog. Szerencsére folyton treníroztam az agyam, hogy nehogy hülyeséget csináljak, ettől aztán kapcsoltam, hogy VIGYÁZNI!
A végén megforrasztottam, mert éreztem, hogy ez így qrvára veszélyes játék.
Csak azért részletezem, hogy ha valaki olvassa, ő is észnél legyen ilyen műveleteknél. Villanyszerelésben jártasaknak ezek természetes dolgok, de aki először csinálja, az pórul járhat. Szerintem is kellene rá szigetelés, szétnézek ilyen sarus csatlakozó ügyben.
Köszi a tanácsokat! Jöhet bármikor.
Előzmény: sztgyi (2519)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2520

Nomégegyszer Salfonc!

 

Most a hőmérséklet különbség kapcsolóról.

Nem biztos, hogy korrekt az a 2 perc, amit előbb írtam! Volt ez már fél perc is.

Ha kézzel melegítem, akkor nem tudom, mennyire melegedett fel, a kiegyenlítődést a lehülést is jelenti, nemcsak a hiszterézist.

 

Az eredeti leírásban sok a rizsa, nem volt időm ezzel foglalkozni, majd hazafelé, ha lesz ülőhely áttanulmányozom részletesen.

 

Most nem játszom vele tovább! Otthon meg a kollektort kell folytatnom.

Első benyomára megfelel a célnak, csak az a bibi, hogy azt írja, -5°C - +100°C között használható! Hát ez levegős kollektornál nem az igazi! Ha kibírja károsodás nélkül a magasabb hőmérsékletet, akkor még jó, de szerintem itt óvatosságból írták ezt az értéket.

 

Majd meglássuk!

Előzmény: salfonc (2515)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2519

Hi Salfonc!

 

Most, hogy beraktad ide a szivattyú képét, ez teljesen más mint amit én ismerek.

Egyszer cseréltem a mi mosógépünkben szivattyút - régen - és könnyelműen kidobtam a rosszat. A mi gépünk, magyar Energomat, már több mint 25 éves és kíválóan működik. (A családban volt egy másik is, az kb. 5évvel fiatalabb, de már lecserélték, mert "öreg"!) Eddig mindig meg tudtam javítani mindkettőt, lehetett is hozzá kapni azt, amire szükség volt (szivattyú, kifolyócső, teleszkópos láb-kerékkel, főmotor - régit leadva újratekercselt-re csere, tető reteszelő, nemtudommégmi.) 

 

Nem tudom miért gondolkodom "Energomat"-ban, de nálam még az jelenti az automata mosógépet. Félek is a következő generációtól, meddig bírja az?

 

Te ezt a fotót a motor felől csináltad, elfért volna még egy kép a másik oldalról is. (Fogytán volt a filmed?)

 

Az a rézlemezke, amire ráforrasztottál, egy rádugós sarus csatlakozó "apa" darabja. Ilyet használnak a gépkocsikba is, az Energomatban is ilyen van. Pár forintért autósboltban van ehhez ellendarab, létezik szigetelt kivitelben is. (Na azt senki nem állítja, hogy 230V~ -ra készült a szigetelés.) Ráhúzhatnál egy kis zsugorcső darabot, és azt rámelegítve egy kicsit elegánsabb (talán biztonságosabb is!!!) lenne. 

 

Jó kísérletezgetést!

Előzmény: salfonc (2509)


sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2518

Amikor én 15mm-es félkemény rézcsővel dolgoztam, és olyan hajlítás kellett volna amire nem volt idomdarab, vért pisáltam, míg meghajlítottam egy csövet, mindig behorpadt. Pedig egy esztergályos ismerősöm egy hajlító szerszámot is csinált nekem. Akkor kezdtem el gyanakodni, hogy ez a hajlítás nem fog menni félkemény állapotban. Azon a szakaszon kilágyítottam a csövet, és akkor már tudtam hajlítani.

 

A réz lágyítása úgy történik, hogy alaposan fel kell izzítani (vörös izzásig - kissé tompa megvilágításnál látható is - napfénynél nem) és hirtelen le kell hűteni - hideg vizet a rézcsőre! Mivel a rézcső jól elvezeti a hőt, nem könnyű (ha hosszú a cső), ha nem elég a pisztoly teljesítménye! Én PB gázos forrasztópisztollyal dolgoztam. Max lángon is alig sikerült elérnem a szükséges hőmérsékletet. És akkor is csak kis hajlatot vittem a csőbe (nagy ív). Nem is mertem volna egy félkörívet csinálni, amire itt lenne szükség. És ezt sem lehet akármilyen kis sugarú körív mentén. De ehhez én sajnos nem értek.

 

Azt még tudni kell a rézről, hogy mechanikai formázás után felkeményül. ha valamit csináltunk már vele, és tovább kéne alakítani, újból ki kell lágyítani.

 

Na én nem okoskodom tovább, nem biztos, hogy jól tudom. De eddig amire szükségem volt, azt meg tudtam csinálni. (Ja és mindig hálás voltam, ha valaki elmagyarázta, hogyan csináljam, és szerencsére akadtak segítők!)

sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2517

"A hárfa azért nem tetszik, mert ferdén kellene valahogy fordítani, hogy ki tudjon folyni a víz, vagyis működjön a drain back."

Pedig a hárfásból könnyebben kifolyik a víz! Erről én itt olvastam a topicban!

Nem nagy dolog egy picit "fedére állítani". Ne ijedj meg ettől!!!

 

Sokkal nehezebb a kígyósnál minden "vízszintes szakaszt" meglejtetni! Ott minden szálnál kell erre ügyelni! Ez is megoldható gondos munkával!

 

Kérjük ki a tapasztaltabbak véleményét erről is!

Előzmény: salfonc (2515)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2516

Hoppá!

 

Salfonc szál csövet említett, ha jól tudom ez félkemény!

Jó lenne, ha valaki aki járatosabb ebben a technikában mint én (én csak egy ház víz és padlófűtését oldottam meg "szál csövekből", de ezeket félkeménynek titulálta az akkor rendelkezésemre álló irodalom. 15mm-es, 18mm-es és 22mm-es csövekkel dolgoztam, idomdarabokkal. Ez az anyag más, mint a tekercsben kapható, mert az lágy rézcső!!!

 

Kérem javítsatok ki,  ha  nem jól mondom/tudom!!!

 

Most nem rólam szól a történet, csak nehogy Salfonc belemenjen egy olyan játékba, amire nem alkalmas az anyaga!!!

 

Ne vegyétek akadékoskodásnak, de biztosan érti az aki dolgozott már ilyennel mire gondolok!

 

A félkemény rézcsövet is ki lehet lágyítani, de az egy másik történet!

 

Segítsünk Salfoncnak, hogy ne kísérletezze el a drága csöveit!!!

 

Köszi: sztgyi

salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2515
sztgyi,

Maradnak a könyök idomok. Akkor 2 könyökkel vissza tudom fordítani úgy, hogy kb. 5-6 cm lesz a távolság a csövek közt.
A hárfa azért nem tetszik, mert ferdén kellene valahogy fordítani, hogy ki tudjon folyni a víz, vagyis működjön a drain back.
Jó lenne, ha ezen a hiszterezisen lehetne állítani, mert két perc nálam sok lesz.
Kinyomja a meleget, utána csak a hideg víz lesz. Hígulni fog a tartákyban gyűlő meleg. Szerintem nálad is sok lesz a 2 perc.

Előzmény: sztgyi (2512)
salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2514
Köszi Freddy.
Én is neked. :-)
Előzmény: Freddy56 (2510)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2513
Bocsi, láttam, hogy 12mm-es csővel próbálkozol.
Előzmény: sztgyi (2512)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2512

Szia Salfonc!

 

Ne tedd már tönkre az összes csövedet!

Mi lenne, ha hárfahúros megoldást csinálnál? ott nem kell hajlítani, csak többet kell forrasztani.

Milyen átmérőjű csővel próbálkozol?

Lehet, hogy két hajlítással ki is lépsz a kis méretű üveged által megengedett területből! (fél m2-re emlékszem)

-------------------------------

 

A hőmérséklet különbség kapcsoló műxik. Először nem akart menni, aztán észrevettem, hogy az IC-t nem tettem bele a foglaltba! Az az igazság, spórolni akartam :-)

 

Egyelőre nem tudom hőmérővel összehasonlítani, de ez nem is olyan lényeges.

A beállítás menete, hogy a potencióméterrel beállítom a közel nulla hőm eltérést (LED kialszik, relé elenged) és a "felső" hőérzékelőt a kezemmel melegítem, akkor kapcsol LED kigyullad, relé meghúz (felborult az egyensúly). Ha az "alsót" kezdem a kezemmel melegíteni, eléri a felső hőmérsékletét és kikapcsol. Ezt írja a leírás. Sokára áll vissza (kb. két perc) az egyensúly, ez azért van, mert egy hiszterézis van beállítva, hogy egy bizonyos értéket mehaladóan kapcsoljon, ne kapcsolgasson össze vissza. Na erről a "bizonyos értékről" nem ír semmit! A hiszterézisre egy fix értékű ellenállás van beépítve, lehet, ha ezen lehet változtatunk, beállítható egy kívánt mérték.

 

Mielőtt vacakolnék, elolvasom az eredeti leírást, az kisebb papíron többnek látszik!

--------------------------------

Mit szólsz hozzá?

Előzmény: salfonc (2507)
Freddy56 Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2511

Szia!

Bocs, ez salfonc 2501 hsz-hoz szól!

Freddy

Előzmény: Freddy56 (2510)
Freddy56 Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2510

Szia!

Ez most az esztergomi tanfolyam tiszicsmájszrtós változata lenne?

Nézzétek vissza azokat a képeket melyeket sztgyi-vel "közösen" készítettünk (kb. 1 hónap különbséggel voltunk ott), nagyjából ki lehet következtetni a hajlító eszköz méretét. Ugyan nem mértem meg, de úgy kb 10-12 cm lehet az "ékszíjtárcsa" átmérője, amire hajlították a csövet. Drukkolok, hogy sikerrel járj!

Üdv: Freddy

salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2509
Most mi a baja a képpel? Direkt kicsi darab!
aeg
Előzmény: salfonc (2508)
salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2508
sztgyi

Kicsit ijesztő annak, aki sohasem csinált ilyesmit! :-)
Pl. én sem. Ennek ellenére minden szükséges eszköz van itthon, egyedül a csípőfogóban vagyok bizonytalan. De bele kell vágni.
(Mindjárt küldök egy levelet neked. )
Ha elakadok majd az összerakással, biztosan segítesz, ugye?
Az a baj, hogy nem beszélni dajcs, nur ein bischen.
Ja, lefényképeztem a drágát. A vezeték nem volt rajta, azt én forrasztottam rá.
1000 Ft volt+postaktg.
Előzmény: sztgyi (2503)
salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2507
erbe,
Kerestem itthon egy ehhez hasonló dolgot. A gyerek régi bicajának segédkerekéről leszedtem a gumit, és éppen egy ilyen alakú műanyag valami volt a maradék. De sajnos kicsit széles a 12 mm-es csőhöz. Vagyis a szélek nem szorítják a csövet, ugyanúgy törik. Most értettem meg, pontosan miről beszéltél. Hááát, ki kell szerelnem az ékszíjtárcsát a kocsiból. :-)Előzmény: erbe (2502)
lv Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2506
Előzmény: lv (2505)
lv Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2505
Szia Sztgyi!

Már korábban ajánlottam ezt a linket, de akkor nem harapott rá senki.
Ennél olcsóbban nem hiszem, hogy megoldható lenne az adatgyűjtés.
Előzmény: sztgyi (2499)
hnehnszb Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2504
(Doboz tipp: mivel a család nagy "macikávé" rajongó, ezért üres doboz van dögivel. Ilyen picur, saját használatú elektronikus konstrukciókat előszeretettel dobozolok ezekbe... Lakott már diszkrét elemekből összerakott "proci" (khm... :) is macikávés dobozkában... :)

Szeretettel:
Szalma
Előzmény: sztgyi (2503)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2503

Szia Salfonc!

 

Ne ijedezz! Nem bonyolult! De ez egy építőkitt! Tartalmazza az összes alkatrészt. És Neked kell összerakni. Icipici elektromos ismeret kell hozzá, hogy meg tudd különböztetni az ellenállást, a diódát, a kondenzátort - ezek kétlábú bogarak. A tranzisztornak három lába van, és ebből egy van, és van egy IC ez nyolc lábú (foglaltot is adnak hozzá). Meg van egy nagyobb téglatest, aminek szintén nyolc lába van, ez a relé. Kell egy forrasztópáka - lehetőleg nem olyan, amit a bádogosok használnak (max 50W-os). Valamint egy oldalcsípő fogó és egy kis csavarhúzó.

 

Van egy NYÁK lap, mérete 45x75mm, bele kell egyenként rakni az alkatrészeket és be kell forrasztani. A kilógó alkatrészlábakat le kell vágni! Minden korrektül van feliratozva. Van hozzá egy német nyelvű leírás, egy kis könyvecske kb. 10x15cm-es méretű, 31 oldalas. Egy magyar nyelvű egyoldalas leírást is adnak hozzá.

(Nem árt, ha van egy műszered, ellenállást mérni, mert a színjelölés nem túl kényelmes - én pl. utálom, de ez van!) Egy óra alatt kényelmesen össze lehet rakni!

 

Épp most raktam össze, ebéd után (de lehet, hogy még előtte) kipróbálom.

Ne kímélj azzal az emillel! Lehet, hogy tudnék segíteni, hisz lesz már addigra gyakorlatom! :-))

 

Ha kipróbáltam, jelzem, hogy jó-e vagy sem. (Remélem nem rontottam el.) Mindent beleraktam, nem maradt ki semmi, és nincs üres furat sem, kivéve a négy sarkán, a felerősítéshez.

 

Spekuláltam, hogy veszek egy kis műanyag dobozt, amibe a kész cuccot bele lehet rakni, 990Ft-ért mérnek egy ilyet, de talán nem is kell. (Biztos akad egy kis doboz a lomok közt.) Az egész összeszerelt cucc kb. 20mm magas, a relé benne a legmagasabb. Az ott kapható dobozoknál (van sokféle, kibontják kérésre) azt kéne megnézni, hogy  belefér-e a 45x75x20mm-es szerkentyű. Ja és még azt kell mérlegelni, megér-e egy ezrest?

 

A nagyobb gond, egy tápegység is kell, 10-15V= . De egy akkuról is ki lehet próbálni, de akkutöltőről nem, mert az nem szűrt egyenfesz! Az áramfelvétele kicsi, nyugalmi áramfelvétel kb. 1mA, meghúzott relénél 50mA-t írnak róla. Tehát egy kis hálózati tápegység, ami stabilizált (de legalább szűrt) megfelel. Ez olyan hálózati csatlakozóvillára rászerelt általában fekete kocka és kilóg belőle egy zsinór. Általában 100mA-t bármelyik produkál. Csak a polaritásra kell ügyelni!

 

(mostmár csak ebéd után próbálok!)

Előzmény: salfonc (2500)
erbe Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2502
A rézcsövet megtörésmentesen házilag legegyszerűbben egy ékszíjtárcsán tudod meghajlítani. Ahogy belefekszik a horonyba, az egyenletessé teszi az ívet, megtámasztja a falát és nem engedi berogyni.
Megfelelő méretű ékszíjtárcsát autóbontóban vagy hulladéktelepen is találsz.
Előzmény: salfonc (2501)
salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2501
Ja, még annyit.
Kipróbáltam a kézi rézcsőhajlítást, mert még régebben vettem 3 szál ilyen csövet. Egy ideig úgy nézett ki, hogy sikerül, de aztán csak megtört.
Könyökidomokkal és sok forrasztással kell megoldanom.
Előzmény: salfonc (2500)
salfonc Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2500
sztgyi,

Köszi!!!
Egyelőre úgy néz ki, meg tudom majd oldani.
A vékonyabb(kimenő) cső belső átmérője 15 mm, a külső kb. 21-22 mm.
A vastagabb belső átmérője 25 mm, a külső kb. 30 mm.
Azt hiszem feles slaggal fogom összekötni a kollektort a szivattyúval.
A kollektorba 12 mm-es rézcsövet teszek. Ez éppen belemegy a feles slag belsejébe.
Csak egy bilincs kell még ré, hogy jól szoruljon.
Csak a szivattyú vastagabb(kimenő) csövét kell összehoznom a feles slaggal valahogy. Ebben, majd lehet, hogy tanácsot kérek.
Írtad, hogy a hőkülönbségkapcsoló alkatrészei ott vannak az asztalodon.
Ez megijesztett kicsit. Jövő héten megyek venni egy ilyet. Bonyolult?
Én úgy képzelem, hogy be kell dugni a konnektorba, őbelé pedig a szivattyút kötni, a kapcsoló érzékelőit el kell helyezni a megfelelő helyre és vmi hőfokot beállítani. Ha megvan a hőkülönbség, akkor ad áramot a szivattyúnak, ha nincs, akkor nem ad. Bonyolultabb ennél a dolog?
Bocsi, ha nagyon nagy hülyeséget kérdeztem, életemben nem láttam még ilyen kapcsolót.
Ja, ha a próbakollektor elkészül és jól működik, és minden teljesítményadatot lemértem, akkor lehet, hogy szét sem szedem, hanem fagyálló lesz a tartályban és a járda/kocsibeálló két szélén egy slag tekergőzik majd, azt fogja fűteni, hogy segítsen a "hótakarításban". (Ez csak fagyállós verzióban tud majd működni)
Előzmény: sztgyi (2491)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2499

Szia Jeriko!

 

Köszi, de olyan jó ötletet illetve segítséget kínált fel Zinkzord, hogy nem is kell spekulálni, szerintem egy kis szűréssel - legroszabb esetben pl. "kormos üveg" :-))  - biztosan kiszűrhető, hogy csak a napsütéses perceket (órákat) mérje.

Nem is az érzékelés, inkább a tárolás(adat) és a kijelzés jelentene egy kis gondot. De ha van éppen egy erre a célra készült szerkezet, leszek olyan lusta, hogy nem töröm a fejem most máson. Annyi apró problémát kell még megoldanom, hogy beindulhasson a vizsgálgatás. Most erre koncentrálok. Persze szívesebben bütykölgetnék valami kis elektronikát, mint a műhelyben pakolni (azt sem tudom mit-hová) ahhoz, hogy ezt a nemmindennapi méretű dobozt bakokra helyezzem, és a szigetelést, valamint a felületkezelést el tudjam végezni (mindezt úgy, hogy félve óvott csöveim - amelyek már egy bonthatatlan egységet alkotnak! - meg ne sérüljenek!).

 

Várok ötleteket ahhoz, hogyan lehetne a "teljesítményről" valami értékelhető adatokat mérni/gyűjteni. Kezdetnek a kevésbé költséges megoldások jöhetnének számításba, még akkor is, ha ezek több manuális tevékenységet jelentenének is.

Minden ötlet mérlegelve lesz! (Sőt ismerve itt az igényes Társakat, alaposan ki lesz vesézve!)

Előzmény: jeriko2 (2498)
jeriko2 Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2498
Szia stgyi!
Szerintem egész pontosan lehet mérni a napsütéses órák számát, csak éppen kettő ilyen műszer kellene hozzá (esetleg több). Ha kettőt egymásnak háttal fordítasz (és lehetőleg É-D irányba tájolsz), akkor a kettő különbségét kell figyelni. Szórt fénynél nagyjából azonos értéket fognak mutatni, míg napsütésnél az egyik lényegesen többet a másiknál. De ugyanez megoldható egyszerű (irányba állított) fototranzisztorokkal és egy differenciál kapcsolással.
Előzmény: sztgyi (2495)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2497

Nahát!

 

Ma reggel, 5 óra után néhány perccel még nem sütött a Nap, de alig hogy beértem, 7 óra után néhány perccel Zinkzord jóvoltából felragyogott!

Aztán fél nyolc táján láttam is sápadt arcát, most megint a felhők mőgé bújt.

Amint tudtam, jelentkeztem Zinkzord-nál, remélem a mail rendben elment.

 

Többen is írták, hogy érdemes erre a topikra járni, ezt csak megerősíteni tudom!

A kedves Topiktársak között többet is süt a Nap, mint azt bárki gondolná!

 

Ez nagy lendületet ad a projectnek, kár, hogy ma nem tudok vele foglalkozni!

Nagyon szeretném már - ha nem is tudományos, de tapasztalati adatokkal megajándékozni tisztelt Társaimat!

 

 

 

Előzmény: cinkzord (2496)
cinkzord Creative Commons License 2005.12.08 0 0 2496
Hallo sztgyi!

Az alabbi meroeszkoz eleg jol meri a napsugarzast,de szerintem erosebb szort fenyben is bekapcsol mar.Ezt lehet az erzekelo napelem maszkolasaval trimmelni.
Ha priviben elkuldod a cimed ,hamarosan ki is probalhatod.Van nekem egypar darab de nem hasznalom.A tudomanyos eredmenyekert cserebe szivesen odaadom.
Egy pici napelem van benne es ha eler egy bizonyos intenzitast a sugarzas,akkor bekapcsol.SolartimeSolartime
Előzmény: sztgyi (2495)
sztgyi Creative Commons License 2005.12.07 0 0 2495

Szépjóedtét!

 

Egy kicsi OFF.

 

Bár már későre jár, de az előző hozzászőlások engem is hsz-re buzdítanak, a jó munka kapcsán.

 

Nekem se tetszett, hogy mindenki jó munkát kíván, és már régóta erre azt szoktam válaszolni, hogy azt még nem találták ki.

 

Egyszer a melóhelyemen a portás is jó munkát kívánt.

Mire én csípőből azt válaszoltam , amit szoktam (azt még nem találták ki!).

Erre visszaszólt, hogy dehooogyisnem.

Nem álltam meg, kérdem tőle, tud-e mondani jó munkát?

Gondolkodás nélkül elkezdte: borfejtés, pálinkafőzés.

Igazat kellett neki adni!

Hogy én nem találok ilyen jó munkát magamnak, az az én bajom !

 

Akinek nem jut ilyen jó munka, annak jó pihit !

 

ON

 

Ma szép napos idő volt mifelénk! A minap panaszkodtam, hogy már arra sem emlékszem, milyen a napsütés. Csak szörnyű, hogy milyen későn kel a Nap és milyen korán megy pihizni. A szöge viszont a tervezett sörkollektor függőleges szerelésének egészen jónak tűnik.

 

Tudna-e valaki egy egyszerű eszközt arra, hogy a napsütést, ponzosabban a napsütötte időt, "mérni" lehessen! Meteorologiai állomásokon láttam olyan üveggömböt, ami a mögé helyezett papírt megégette, ez be volt skálázva, és a napsütötte időt le lehetett olvasni. Tényleg nagyon egyszerű szerkezet, csak azt nem tudom hol lehetne ilyet szerezni. Vagy van-e ehhez hasonló egyszerű eszköz-műszer, amolyan tiszicsmájsztrós, Vagy találjunk ki valamit!

 

Jójcakát!

tkacsa Creative Commons License 2005.12.07 0 0 2494
akko most jo pihenest DE CSAK NEKED:))))))))))))))))
Előzmény: Freddy56 (2492)
tkacsa Creative Commons License 2005.12.07 0 0 2493

http://www.nol.hu/cikk/386573/

 

A kaliforniai szenátus törvényt hozott arról, hogy 2017-ig az állam energiaszükségletének 20 százalékát megújuló forrásokból kell fedezni, hogy csökkentsék a függőséget a földgáztól, és javítsák a villanyáram árstabilitását, s hogy ehhez az energiaszolgáltatóknak évente legalább 1 százalékkal növelni kell a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát. A célkitűzés beleillik a üvegházhatást csökkentő, világszerte hozott intézkedések sorába.

 

 

 

Kaliforniában építik meg a világ két legnagyobb naperőművét - állapodott meg az illetékes állami bizottság (California Public Utilities Commission) és a Stirling Energy System vállalat.

A nagy teljesítményű naperőművek nem a szokásos félvezetős napelemekkel működnek majd, hanem tükrökkel összegyűjtik a nap melegét, és egy központi hőerőgépet hajtanak vele. A "Stirling Solar Dish" technológiát tíz éve tökéletesíti a vállalat, és egy hattükrös kísérleti rendszer már üzemel Új Mexikóban.

A kisebbik erőmű 300 MW teljesítményéhez 12.000 tükör tartozik, és a létesítmény 3 négyzetmér földet foglal majd el. Az alapkiépítésben fél gigawattos nagyobbik erőműhöz húszezernél is több tükör kell.

A tükörerdő a napsugarat egy központi hőcserélőre vetíti, s a hőcserélőben 700 fokra melegített hidrogéngázzal hajtják a motort és a hozzá kapcsolt áramfejlesztőt. A gyújtás nélküli dugattyús motorra emlékeztető szerkezet teljesen zárt, és hűtővízre sincs szüksége.

A nagyobbik, 500 megawattos (850-MW-ig bővíthető) naperőmű 2012-decemberétől a Dél-Kaliforniai Edison villamosenergia-szolgáltató vállalat áramtermelésének 1,4-2,6 százalékát fedezi. A kisebbik erőmű a San Diego-beli gáz és áramszolgáltató vállalathoz tartozik, s teljesítménye alapkiépítésben 300 megawattról lesz, de 900 megawattig bővíthető, tehát meg is előzheti a nagyobbikat.

Freddy56 Creative Commons License 2005.12.07 0 0 2492

Sziasztok!

Az egyik szoba tele van kifúrt sörösdobozokkal! A feleségemnek is tele van..., -  na nem az, hanem a hócipője. Az igaz, hogy az előszobában furkáltam, és összesöprögettem a hulladékot, de ennek ellenére a nappali szőnyegén apró csillogó aludarabkákat fedezett fel, amit, mint ellenőriztem: lehet látni. El kell ismerni, most az "egyszer" igaza volt, - mint mindig!

Mit mondjak? Nem dicsérő szavakat hallottam, valahogy nem értékelte az abbéli szándékomat, hogy egy kicsit csökkenteni szeretnék a fűtési számlánkon.

Holnapi prg: porszívó elő, én meg csutakoljam végig a... (majdnem azt írtam: nappalit, de mint kiderült, az összes helyiséget. Szegény sanyarú sorsú kivitelezőknek már csak ez jut a dicséret helyett).

Azért még kitalált egy-két más dolgot is, csak hogy ne unatkozzak, ezeket is meg kell csinálni, ha nem háborúban, hanem békében szeretném eltölteni a hétvégét. Megadom magam, lassan a béke ünnepe, azaz karácsony lesz. Hogy miért adom meg magam? - mert: okosabb enged!

Mindenkinek jó munkát (ilyenkor gurulok be, mindenki csak jó munkát kíván, nem jó pihenést), szóval üdv. mindenkinek: Freddy

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!