Keresés

Részletes keresés

gurabli Creative Commons License 2013.11.29 0 0 1469

Hmm, valami homok került megint az index gépezetébe... Mindegy, a szöveg azért olvasható.

Előzmény: gurabli (1468)
gurabli Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1468

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Őszintén örülök, ha egy csak egy kicsit is sikerült segítenem, azért is igyekszem részletesen írni ide továbbra is, mert én is nagyon sok segítséget kaptam itt a sérülésem óta, ami most volt egy éve, azóta nem fociztam:(, és persze nekem is vannak még kérdéseim:)

 

Sokan tartanak (orvosok is) ettől a műtéttől, de ha rákérdezel, hogy mért is igazán, akkor nem tudnak értelmes választ adni. Szalag nélkül sokszorosa a komoly kopásnak az esélye, ami nem más, mint a térdprotézis. Ez persze nem azt jelenti, hogy szalag nélkül biztos protézis lesz, hiszen, aki dohányzik, iszik és zsíros kaján él is elélhet 80 évig aránylag normálisan, de azért nem ez a jellemző. És akkor ott van még az instabilitás, szalag nélkül jóval nagyobb az esélye, hogy kiforduljon a térded, ezzel a legkülönbözőbb sérüléseket okozva, porc, stb. Nem véletlenül ajánlott még 50 év körül is a műtét!

 

Van focis ismerősöm, aki évek óta szalag nélkül focizik, évente párszor kifordul a térde, akkor két-három hét mankó, leszívás, stb, majd újra minden elölről.

Én nagyon tartottam az egésztől, és lelkileg viselt meg, hogy ez történt velem, ami miatt nagyon rossz passzba kerültem, ettől elkezdtem parázni a műtéten, és így tovább. Mivel csapatszinten is fociztam, láttam is és tudtam is, hogy mit jelent egy szalagszakadás:(

Egy nagyon jó barátom, aki orvos, nem ajánlotta a műtétet. Igaz, általános orvos (de valóban kiváló), de érti a dolgát. De a sport számára egy érthetetlen dolog, sőt, szinte kínzás:) Egyszerűen nem tudta megérteni, hogy miért zavar az engem, ha nem tudok többet sportolni.

A sportorvos és a sebészem is egyértelműen a műtétet ajánlották. Szépen végigbeszéltük, hogy ha úgy döntök, lemondok a sportról, akkor mit mondanának, de a már említett mikro instabilitások miatt is kitartottak a műtét mellett. A gyógytornász is egyértelműen ajánlotta.

 

Sajnos nekem elég komolyan sérült a térdem (porcok is), ezért elég fájdalmas volt az elejétől fogva minden. Még mindig fáj, de már valószínű, hogy csak a graft helye. Fogok-e még focizni, nem tudom, de szerintem jövőre megpróbálom.

Nem szabad félni attól, hogy elszakítod a szalagot. Én is végig (még most is néha) paráztam ezen. Ha rendben van minden, akkor nem fogod elszakítani, amennyiben követed a gyógytornász utasításait. Mindig olyan gyakorlatot fognak mutatni, amit az adott szakaszban szabad és kell is végezni. Kb. fél év alatt jutsz el oda, hogy komolyabb gyakorlatokat is minimális kockázattal lehet végezni. Gondolj bele, profi focistákat fél év után visszaküldenek a pályára! Igaz, náluk nem ritkán szakad is újra, de az határozottan más terhelés. Kb. 1-1,5 évre tehető a teljes gyógyulási, beépülési folyamat. Ez után már nem fog erősödni, jobban beépülni, stb., de az izomzatot akkor is erősíteni kell! Ha minden rendben van, akkor ugyan azt a terhelést (egyesek szerint még többet is) ki kell bírnia, mint előtte. Hiányozni fognak a szalagból érkező "visszajelzések", ezért is lesznek olyan fontosak a koordinációs gyakorlatok. Egy szó, mint száz, szerintem jól döntöttél. Most sok türelemre és kitartásra lesz szükséged, de hosszú távon biztos, hogy megtérül. Kövesd a gyógytornász és a sebész utasításait, lelkiismeretesen tornázz, minden rendben lesz. A szobabicaj (különösen télen) nagyon jó dolog, de ahogy írtad, majd csak később. Ahhoz már meg kell, hogy legyen a megfelelő hajlítás gond nélkül (különben nem megy és nagyon fáj). Ha teheted, minél többet járj úszni (mellúszás szigorúan tilos), az valami hihetetlen mennyire jó és mennyit segít. Nagyon jó a szalag, azzal minden nap gyakorolni, valamint majd a futás.  És még egyszer: mindent a maga idejében! Nem szabad erőltetni és túlságosan kímélni sem.

Arra fokozottan vigyázz, hogy nehogy eless, elcsússz, rosszul lépj a lépcsőn. Az elején ez lehet a legnagyobb „veszélyforrás”, ezért csak lassan és óvatosan, ráérősen:)

Majd jelezd, hogy haladsz, és sok-sok kitartást!

 

Kirkira Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1467

Köszi szépen a válaszod! Nem tudom miért, de állandóan attól félek, hogy megint elszakítom a szalagot. Igyekszem én is minden nap többször tornázni, folyamatban van a szobabicikli beszerzése is, bár a dokim azt mondta, hogy az csak hat hét után. 

Egyébként, mikor a balesetem volt (feb.27-én) utána kezdtem el olvasgatni a fórumot. Nagyon szurkoltam neked végig, kicsit bátorított, segített is abban, hogy végül bevállaltam a műtétet. Nekem az itthoni kórházban azt mondták, felesleges a műtét, élhetek keresztszalag nélkül is teljes életet. Én akkor teljesen elzárkóztam a műtéttől, nem akartam. De a te történetedet, felépülésedet folyamatosan követtem. Aztán nyáron mikor a strandon még mindig nem tudtam legugolni a gyerekmedence mellé a kislányomhoz, döntöttem! Követtelek téged, Lorianát és a többi bátor emberkét a fórumon. Most, hogy túl vagyok a műtéten, már bánom, hogy eddig halogattam. De végül túl vagyok rajta, innen már csak jobb lehet! Köszi neked, nektek! 

Előzmény: gurabli (1466)
gurabli Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1466

Igaz nem engem kérdeztél, de talán én is tudok segíteni. Az elején egyértelműen a nyújtás a lényeg, ha megvan a teljes nyújtás gond nélkül (ilyenkor még fájhat teljes nyújtásnál), akkor minden ok. A hajlítás megfelelő gyógytornával szépen meg fog indulni. Sok minden befolyásolja, hogy mennyire fáj és milyen gyorsan tudsz haladni a hajlítással. Van, aki nagyon gyorsan, és pillanatok alatt eléri a 90 fokos mágikus határt, valamint a >90 fokot is, van aki jóval lasabban. Van, akinél ez inkább csak kellemetlen, van akinél elég komolyan fáj. Ne aggódj ez miatt, ha az orvos és a gyógytornász rendben találja, akkor rendben is lesz.

 

Nekem pl. a nyújtás elég gyorsan ment, első naptól kezdve dolgoztam is rajta (amennyire engedte a rögzítő), de 0 fok körül elég sokáig éreztem a húzódást, enyhe fájdalmat. Idővel elmúlt. A halítással én is jól megküzdöttem, elég sokáig tartott a 90 fokot elérni (minden rendben volt), egyszerűen nem tudtam gyorsabban, pedig heti héromszor jött a gyógytornász és naponta többször is tornáztam. Fájt is rendesen. De majdnem minden tonr után pár fokkal többet sikerült elérnem, majd szép lassan ott voltam a 90-nél, majd elértem azt, hogy a 90 fokos hajlítás egyből meglegyen, és szépen haladtunk tovább. Most már majdnem rá tudok ülni a sarkamra (műtét előtt sem tudtam szerintem:)), de pl. bordásfalnál eléri a fenekem a sarkam, ha nekidőlök.

 

A lényeg, hogy óvatosan és fokozatosan csináld, bár túl vagy a piros szakaszon, a teljes beépülés hat hónap, addig mindent óvatosan kell, alapos bemelegítés után, követni egy (jó) gyógytornász utasításait!

Előzmény: Kirkira (1465)
Kirkira Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1465

Szia Loriana! 

Túl vagyok a három hetes "piros szakaszon". Most már 50 fokra van állítva a rögzítőm. Még nagyon fájdalmas a hajlítás, igaz egy napja kezdtem. Jövő szerdán megyek kontrollra és utána kezdődik a gyógytorna. 

Te hogy hoztad formába a térded, hogy olyan hamar elérted a 90 fokot? A nyújtással nincs gondom, az teljes, de a hajlítás még nagyon nem megy. Üdv. 

Előzmény: L0riana (1460)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1464

Valszeg azért, mert neked még megvan a porc. Nekem már csak a csont... A második kérdésre nem tudom a választ.

Előzmény: gombóc63 (1463)
gombóc63 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1463

Vajon ha nekem 1.5cmX1.5 cm condromalatiam volt akkor miért nem csináltak microfracturát? Mi a különbség a porclágyulás és a porcfelpuhulás között?

Előzmény: heremooka (1461)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1462

bocs, szóval a vördből az első mondat lemaradt, mert hazajöttek a gyerekek és gyorsan akartam idemásolni az irományt. 

 

Csak annyi, hogy:

 

"Hazajöttem a kórházból." :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: heremooka (1461)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1461

 

Elülső keresztszalagom a két szakadás és pótlás után (első combinas, második BTB) rendben volt, kellően feszes, stb. A laterális meniscus hátsó szarva viszont lebenyesen szakadt. Ezt "rezektálták", azaz kivették. A laterális femurcondylus 1,5 cm hosszú, 4 mm széles, III-IV fokú condropathiája pedig shaverezést (simítást) követően microfracturáért kiáltott.

 

 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy szúróárral pici lukakat csinálnak a porcba (vagy inkább annak hűlt helyébe), hogy a csontállományból feljöjjön bizonyos nemtudoménmilyen sejtcsoportosulás (szerintem lazán valami speckó tesdnedv, oszt kész). Ez remények szerint fog képezni egy fajta porcot, ami nem lesz üvegporc minőségű-szilárdságú, de legalább lesz. Az eljárást Richard J. Steadmani találta ki. Nem olyan jó, mint a Handody prof. által '92-ben kifejlesztett mozaikplasztika, de itt erre nem volt szükség, lévén utóbbit csak 1 és 4 négyzetcentiméter közötti üvegporc-sérülések esetén alkalmazzák. A beültetett porcfelszínnek legalább egy négyzetcentiméternek kell lennie. Nálam a 4 milimétert ki kellett volna szélesíteni egy centire, és akkor lehetett volna három karikát beültetni. Ez felesleges. Mármint a roncsolást kiszélesíteni.

 

Aki akar a microfractura eljárásról olvasni, az alább megteheti, az ötödik oldalon találja:

 

 

http://www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=639

 

 

Aki pedig a mozaikplasztikáról, anak pedig alább egy Népszabadság cikk (bár ez utóbbi újságot különösen nem szeretem a Teller levél óta, de hát reménykedjünk abban, hogy ebben a témában nem lódítanak):

 

http://nol.hu/archivum/archiv-45717

 

mozaikplasztikáról pedig a gugliban lehet képet keresni. 

 

Üdv és gyógyulást kívánok minden kedves olvasónak!!!

 

(Aki megteheti egyen sok házikocsonyát, most jön a szezonja!)

L0riana Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1460

Készült újabb MR? Csak mert a régebbi, amihez leírást kértél, az még mást mutat. Ha a keresztszalag nem szakadt, azzal sem tudnak mit kezdeni - és nem írnak róla, hogy szakadt volna. Feltehetőleg gyulladásban van az egész ízület. Tükrözést nem csináltak?

Talán azért küldtek inkább tovább, mert ez nem sportsebészeti probléma... A keringést nem tudják helyreállítani szikével. Mit értesz az alatt, hogy nincs idegpálya mozgás? Le van bénulva a lábad? Az érzőrész sérülése mit jelent? A bőrödön nem érzed, ha hozzáérsz? A porckorongsérv az teljesen más tészta... Gyógytorna és fizikoterápia. Ha bénult pl. a n. peroneus a lábban, azt nem tudom, helyre tudják-e hozni. Sokat fáj a fejed - ez megint egy 3. probléma, lehet a rossz tartástól, illetve ha fent van a porckorongsérv, azzal is összefügghet - úszás és gyógytorna. Ortopédus irányban keresgélnék a helyedben.

Előzmény: bidmu (1459)
bidmu Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1459

Szia,

 

 

Köszönöm a részletes választ,nagyon aranyos volt tőled.:)

Nekem MR-rel állapították meg,hogy a meniscus hátsószarva van részlegesen szakadva.

Térdizületben nagy mennyiségű folyadék gyülem alakult ki.

Az elülső keresztszalag mentén is kifejezett folyadék gyülem észlelhető.

Kifejezett térd izületi synovitis

 

Állandóan be van dagadva az alsó lábszár és baker ciszta van a  térd mögött ahol a dopper kimutatta nem jó a vérkeringés.

Alsó lábszáron külső oldalon van egy tenyérnyi terület,ahol olyan érzés mintha törnék a csontot,benyílal.

Idegpálya is sérült a bal lábon nincs idegpálya mozgás ahol kellene lennie és a jobb oldalon pedig érzőrész sérült.

Ehhez társul 2 porkorong sérv.

Mostanában sokat fáj a fejem,mivel a izmok beállnak.

 

 

Szeretnék egy normális orvost,aki ezzel a helyzettel kezd is valamit.

Voltam a sport kórházba,mindig tovább küldenek,mert  bonyolult az esetem.

Tudtok valamit tanácsolni kihez kellene mennem?

Mit kellene csinálni vele?

 

A válaszokat előre is köszönöm.:)

Olyan kellene aki tárgyaláson felvállalja a leírtakat,ha magánorvoshoz megyek és ez ettől még sanszosab lesz a helyzet.

 

Előzmény: L0riana (1243)
gurabli Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1458

Így már érthetőbb. Ahogy előttem is javasolták, kérd ki egy másik, megbízható orvos véleményét is. Ajánlottak is előttem jó orvost, szerintem megér egy konzultációt. Beszélj meg vele mindent, hogy mik a kétségeid, minek mi az előnye és hátránya.

Mivel műtötték már a patellád a törés miatt, szinte biztos vagyok benne, hogy ez miatt nem akarja, vagy nem lehet, onnan kiszedni a graftot. Itt viszont valóban felmerül akkor a kérdés, hogy miért nem alkalmazzák a hamstring eljárást? Akkor valóban nem kellene "gyengíteni" a másik lábad is. Az itt tapasztaltak alapján egyáltalán nem biztos, hogy magánklinikával jobban jársz.

Az elhelyezés és a körülmények legyen az utolsó szempont, hidd el. Pár napot leszel csak bent, áltlalában harmadikon haza is engednek, de ha egy hétről van szó, akkor is lényegtelen. Ha szűkösek az anyagiak, vagy csak nem szeretnél erre sokat költeni, akkor megfontolandó. Én meg tudtam volna engedni magamnak a magán úton történő műtétet, de nem akartam ennyi pénzt rákölteni. Ha műtét és annak sikeressége is téma lett volna, illetve a hozzáértés, akkor biztos a magán utat választom.

Az állapotok nem túl fényesek, a kaja sem túl jó (nekem tökéletesen megfelelt), de csak pozitív tapasztalataim vannak két kórházzal is (vidék), a nővérek, ápolók, orvosok terén is. Azt a pár napot meg lazán ki lehet bírni, ez nem wellness hétvége. Fülessel rádiót hallgatsz, olvasol, ha szerencséd van, akkor normális emberekkel leszel egy szobában. A lényeg, hogy az orvos jó legyen és értsen hozzá.

 

Ilyen sérülések után erősen gondold át a sportot. nem azt mondom, hogy abba kell hagyni, de csökkenteni kell az intenzitáson. Igaz, nem írtad mit sportolsz és milyen szinten.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1457

Gondold át. Sokan úgy gondolják,ha minél többet kér egy maszek orvos annál profibb a munkája. Ismerek olyan specialistát akit állami kórházból küldtek el mert nem voltak vele elégedettek. Mennyibe fog kóstálni  neked ez a műtét?Hová jársz rehabra? Én is azt mondom,hogy nézesd meg egy másik dokival is a lábad.

L0riana Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1456

A helyedben felkeresnék egy második orvost, és kikérném az ő véleményét is... De így már érthető, miért akarják a másik lábadat bolygatni.

Előzmény: kevlár79 (1455)
kevlár79 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1455

Helló/Sziasztok!

 

Köszönöm a hozzászólásokat,és a véleményeket,és egyben elnézést kell kérnem mindenkitől,hogy nem voltam egyértelmű,és részletes!(mea culpa)

 

2009-ben már műtöttek térdkalács töréssel,majd ezt követően( kb. fél év múlva) ASC. történt,ahol megállapították a kereszt szalag szakadását,így a következő 3. műtéttel,kereszt szalag pótlást végeztek el.

 

Ez év októberében,egy rossz mozdulat eredményeképpen,"kifordult" a térdem(természetesen az amit már előtte is műtöttek) a munkahelyemen,így baleseti táppénzre kerültem.

Mivel az a doki akit szerettem volna "magamnak" már nem műt(csak praktizál maszekban,és konzíliumot tart),így megkértem tudna -e ajánlani valakit,aki ebben profinak számít,ha úgy tetszik specialista.

Így kerültem a jelenlegi doktoromhoz,akivel 100%-n meg vagyok elégedve,minden téren!

Október 11.-n műtött meg először,ahol előszőr artroszkóppal kitisztította,belenézett a térdembe,majd felnyitotta(kb.15cm-s vágás),és amit ki kellett kivette,és a patellából levágott egy darabot,mivel az első műtétemnél(2009),valamiért nem jól fortak össze a csontok,ezért is maradtak meg a mai napig a fájdalmaim.(legalább ezt már tudom :) )

A műtét során még eltávolításra került a csavar is,amit mikor megláttam hogy kivették...  /  hát kissebbre számítottam /

Azóta fizió terápián,és gyógytornákon veszek részt,valamint erősítek a következő(Nov. 25.-i) műtétre.

A mostani műtétem során lesz a kereszt szalag plasztika,aminek a technikája,gondolom pont ezért mivel volt már pótlásom,az előbbiekben már leírt módon történne!

Hogy most mit is vesz ki a másik térdemből voltaképp,arra nem vennék mérget,de nem gondolom hogy ínról lenne szó,talán a csont graftról,bár tényleg nem vagyok ebben biztos,ezt még le kell tisztázzam vele! :)

Olvastam jó pár blogot,ahol ugyanilyen módszerrel műtötték meg a betegeket,és ténylegesen nem gátolta őket a "jó" láb felnyitása(max. pár napig,égető,fájó érzés volt)!

Tisztában vagyok vele hogy a BTB módszernél a térdkalács fájdalma nagyobb,valamint a térdeplés sem fog igazán menni,de mivel nekem elég nagy terhelésnek van kitéve,úgy a munka,mint a sport során,így ez a megoldás tökéletesnek tűnik a számomra,a térdepelést pedig majd "kiváltom" a gugolással,ahogy eddíg is tettem. :) <-- ebben már van gyakorlatom...

 

Természetesen az sem elhanyagolható,hogy ha nem muszály,akkor nem fizetnék olyan műtétért,ahol ugyanaz a hatásfok elérhető egy másik technikával is,ami lehet kicsit bonyolultabb,rehabilitációja esetleg hosszabb,de mégsem annyira megterhelő anyagi szempontból!

 

Remélem így már kicsit érthetőbb minden,és mégegyszer sorry a hiányosságokért! :)

 

Előzmény: gurabli (1454)
gurabli Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1454

Itt az azért több információra van szükség, hogy egyértelműen el lehessen dönteni, hogy melyik eljárás a jobb és miért.

Ha nincs rá semmilyen oka a sebésznek, hogy a másik térdből vegye ki a graftot, akkor szerintem sem kell vállalni. Ahogy L0rianna is írta, ezt csak akkor alkalmazzák, ha valamiért külön indokolt. Ezt le kell tudni, hogy miért, ha pedig nincs rá komoly ok, akkor én sem engedném.

 

Ami viszont a különböző eljárásokat illeti, nem lehet ilyet kijelenteni, hogy a BtB vagy a hamstring eljárás a jobb. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, rengeteget lehet erről olvasni itt a fórumon is, de sok más helyen is.

Jelenleg még mindig az a hivatalosan is elfogadott álláspont, hogy a BtB talán (ez sem egyértelmű) valamivel erősebb és tartósabb, de valóban "kikezdi'" a térdet, ami okozhat gondokat.

Ahogy L0rianna is írta, az ég világon semmi köze a hajlításnak az alkalmazott módszerhez. Szimplán más a protokol a gyógytornánál, más a terhelés mértéke a két eljárásnál, de sikeres műtétnél és gyógytornánál a végeredmény pontosan ugyan az lesz, kb. ugyan akkor.

 

Én is sokat gondolkodtam, hogy melyik eljárást válasszam, végül a sportorvosokra (foci) és valóban sok gyakorlattal rendelkező sebészek véleményére hallgatva a BtB melett döntöttem (ahogy ezt a legtöbb focista mái napig teszi, talán ez sem véletlen).

Előzmény: pom-pom77 (1451)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 1453

Ez lehetséges. Bár amit ír,hogy az első műtétje október 11.-én volt . Ez nem arra utal,hogy LCA pótlása lett volna, mert akkor nem lehetne megműteni a másik lábát november 25.-én szintén térdszalag pótlással. Én a helyében biztos konzultálnék egy másik dokival (ezért javasoltam neki a mi dokinkat)min írta őt is meglepte a sebész javaslata. Nyilván nem adott logikus egyértelmű választ neki. A 120.000 Ft-os implantátum  amit ajánlott neki a  hamstring féle rögzítésre már ismerős nekem. Írtam már korábban ,hogy nekem 100.000 Ft –ot kért volna a magán doki a kötőelemekre .Utána jártam és kiderült,hogy Tb alapon ugyanazt a (endobutton) implantátumot tette be nekem a dokink ingyen.

L0riana Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1452

Nem annyira elfajzott ötlet a másik lábból pótlás. Nem tudjuk, mi áll a háttérben, lehet hogy neki is sokadik pótlás? Nekem az ország egyik legjobb térdsebésze a Sportkórházban pótolta a másik lábamból a keresztszalagomat (ugyanaz a doki, mint a tied, de ezt már kitárgyaltuk), de ez volt a 3. pótlás, és rám bízta a döntést, hogy a rossz lábamból pótolja a gracilis ínnal tovább gyengítve azt, vagy a jó lábamból a hamstringgal - én választottam az utóbbit. Szóval anno nekem BTB-vel is pótoltak, és leszámítva a térdelést, nincs különbség, ugyanannyira hajlik a két térdem. Ez a rehabtól függ, nem a műtét típusától.

Előzmény: pom-pom77 (1451)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1451

kevlár79!

 

Mi az,hogy a másik lábadból veszi ki a pótlandó inat?És,ha ott is történik  majdszakadás?  Mivel pótolja majd? Felejtsd el ezt az orvost!! Megadom az e-mail címem ha gondolod és műtesd meg a térded az ország legjobb ortopéd sebészével  a Sport kórházban. Olvasd el a kommentjeimet. Nem szubjektív a véleményem. Több sorstárssal beszéltem akik szintén ilyen műtéten estek át. Olyanokkal is  akiket Tatán  is operáltak. Ez alapján állítom ,hogy ACL pótlásban az én dokim a legjobb. Nekem 3 hónapom belül pótolta  mind a két térdemben a  keresztszalagot. Jelenleg a legjobb eljárás  a hamstring.  A patellát már csak akkor alkalmazzák,ha  megint elszakad a szalag. Az egy kényszer megoldás. Nem beszélve arról,hogy merevebb lesz a lábad/nem hajlik úgy és a térdelésnél szivacsot kell használnod. Volt egy fiú műtét előtt állt. Mondtam neki,hogy kivel csináltassa meg. Nem hallgatott rám. Most 8 hetes de még csak 90 fokot hajlik és nem bír lépcsőzni se. Az egészséges lábával ,fél lábon ugrik le a buszról.

kevlár79 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1450

Sziasztok!

 


Október 11.-n volt az első műtétem,mely után jelenleg a rehabilitáció tölti ki a mindennapjaimat.

November 25.-re lettem előjegyezve,kereszt szalag pótlásra,patella inas,csont graftos,(ha jól tudom BTB) eljárással.

Az orvosom felajánlotta a másik lehetőséget is(talán ez a Hamstring eljárás),de ott számolnom kellett az eseti + kiadásokkal is,ami jelen esetben megközelítőleg 120 ezer lett volna.(felszívódó csavarok,kapcsok,stb...)

Mivel a műtétre újfent magán klinikán kerül sor,így alapban már többe kerül,a fent leírt összegről nem is beszélve!

Természetesen rákérdeztem hogy melyik módszer lenne kedvezőbb az igénybevétel szempontjából,de miután felállítottam(pro-kontra) az előnyöket és hátrányokat,ezen módszer mellett döntöttem!

 

Ami számomra kicsit meglepő,hogy a "rossz" térdem pótlása érdekében,a jó térdemből lesz "kitermelve" a megfelelő "tartozék"!(ez azt hiszem talán a csont graft lesz)

Lajikus szemmel nézve ugyebár,ha a jónak mondott térdemet is "megbolygatják" akkor két lábbal való sántikálás esete fog fent forogni.

Bár a Dokim megnyugtatott hogy nem kell ettől tartanom,mivel izületi,egyéb "érzékeny" részeket nem érint a dolog,de azért parázom,mivel így is kétszer akkora terhelést kap majd,a kereszt szalag pótolt lábam miatt.(na de ha Ő mondja)

 

Kérdésem: 

Lehet van köztetek aki ebben "rutinosabbnak" számít,netalán neki is hasonló megoldással műtötték a térdét,szívesen venném a tapasztalatokat!

 

Előre is köszönöm,jobbulást "TérdTársak"...

Nikke Creative Commons License 2013.11.12 0 0 1449

Nem. A XVII. kerületi Medical Centerben.

 

Előzmény: climbz (1448)
climbz Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1448

Nikké: A EuropMed-ben operáltak?

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1447

vényre is kapható ,úgy sokkal olcsóbb nagyságrendekkel

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1446

sajnos a kép nem ment át,

focihoz  sose használtam  pont azért hagytam abba mert elszakadtak a keresztszalagok

 de szerintem nem zavarja

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1445

  Genu Syncro 575 a vateráról szedtem le a képet

ezt használom

gurabli Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1444

Sok minden mellett ott a kérdőjel, így a Kinesiotape mellett is. Én sem találtam olyan tanulmányt, ami egyértelműen kimondaná, hogy hatásos vagy sem. Ahogy írtad, az orvosok véleménye is megoszlik ebben. Egy valamire viszont nehéz rácáfolni, az pedig az a tény, amit már írtam is, a legnagyobb focicsapatok legprofibb játékosain alkalmazzák rendszeresen térdsérülések után. Pedig ott dollár milliárdokról beszélünk, amennyit egy játékos ér, és azt is tudom, hogy csak az NB1-ben milyen horror összegeket költenek játékosok gyógykezelésére, akkor mennyi lehet ez a Real Madridnál vagy az AC Milan csapatánál? Már pedig ott használják őket rendszeresen, látom edzésen is (TV-n) és meccseken is. Konkrét példa: Stephan El Shaarawy, fiatal, olasz válogatott, a világ egyik legígéretesebb csatára. Összeszedett egy komoly tédsérülést (meniscust megerősítették, szalag-szakadást hivatalosan nem), de ezt követően csak feragasztott szalaggal lépett pályára. Utána újra megsérült, ennek már lassan három hónapja (térd), elvileg most tér majd vissza november végén. Mindezt csak azért írom, mert ezt mindenképpen jó referenciának tartom. Persze ez nem azt jelenti, hogy használ, de az biztos, hogy ha ilyen szinten alkalmazzák, akkor látnak benne fantáziát, lehetőséget. Emyg nem annyira vészes egy jó minőségű szalag ára, ha van aki szakszerűen felhejezze, egy próbát megér. De neked adok igazat, nem hiszem, hogy túl sokat segítene, sajnos.

 

A rögzítőre majd rákérdezek újra a dokinál, ha keveset is, de talán valamit segíthet. Futáshoz nem kell, focihoz meg ártani nem árt, ha minden igaz.

 

Sajnos még mindig kínlódok a térdemmel, pedig már 7 hónapja volt a pótlás. Főleg a graft helye lehet érzékeny (BtB), térdkalács alsó részén, mindkét oldalon. Ha pl sokáig ülök, és felállok, akkor elég komolyan fáj, kicsit meg kell nyújtanom, mozgatnom, utána 10-15 másodpercre rá szinte teljesen elmúlik. Jó, érzem utána is, de azzal már akár focizni is tudnék, úgy érzem. A kezdeti fájdalom hol intenzívebb, hol kevésbé az, de jelen van. Jó bemelegítés után (futás, gyógytorna) sokkal jobb, akkor nincs. Ezért külön gyanítom, hogy a megcsonkított rész lehet a gond, mert ha kellően bemelgszik és megvolt a nyújtás is, már nem fáj. Az orvosom szerint ez sajnos normális, a térdem rendesen tart, Lachmann és fiók is negatív. És persze a combizomzat még mindig gyenge, azon dolgozok.

 

Előzmény: L0riana (1443)
L0riana Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1443

A Kinesiotape-hez annyit, hogy hinni a templomban kell, viszont a gyógyszerek/gyógyhatású készítmenyek hatását meg klinikai tesztekkel kell bizonyítani - már ha lehet. Mindenki arra (a placebóra) költi a pénzét felőlem, amilyenre akarja :-))). De én szóltam.

 

Abban viszont igazad van, hogy a kéziseken látni gyakran a rögzítőt, és pont emiatt, amit leírtál. Vagyis kemény talajon, fokozott ütközésveszélynél nagyobb a valószínűsége, hogy megvéd. Focinál, főleg ha füvön játszák, tényleg kérdéses lehet a hatása. Pont a dokimmal olvastam egy interjút, hogy a focinál - a talaj egyenetlensége miatt valószínűleg - nem tudták a propcioceptív megelőző torna pozitív hatását sem annyira kimutatni. Úgyhogy a rögzítőre is igaz lehet.

 

Én az Otto Bock Genu Combi Stable-t használom túrázáshoz - a térddoki tudja felírni, vényköteles, anno 9-10 ezer forint volt. A fociról már rég lemondtam, de elképzelhető, hogy elmegyek majd 1-2x a közeljövőben.

Előzmény: gurabli (1442)
gurabli Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1442

Hogy mikor kezdik a gyógytornát, az nagy mértékben függ a sebész (és az adott kórház) protokolljától! Mint írtam (és rajtam kívül itt másoknak is így volt), már gyakorlatilag a második napon elkezdődik a gyógytorna. Az egy dolog, hogy milyen gyakorlatok, de az is igen fontos, hogy az első hétben fekve is kellett 4-5 gyakorlatot csinálnom, naponta többször, majd szép lassan következtek az egyre "komolyabb" gyakorlatok.

 

Mint írtam, nem késő, mert később is jobb elkezdeni, mint egyáltalán nem elkezdeni!

Egy rendes gyógytornásznál elvégzett "térdes" torn igen komolyan megmozgat sok más izmot és ízületet a térden kívül is. És a gyógytorna bizonyos részben betudható akár egy (foci)edzésnek is, nagyon sok az átfedés egy jó kis erőnléti edzéssel. Persze, hogy húsz év után is segít az achilles ínadon, hiszen jól megtornáztattad.

Térdnél a gyógytorna elsődleges szerepe műtét után (de ez is inkább szalag-pótlásnál) a megfelelő flexió és extenzió mielőbbi elérése, különös tekintettel a nyújtás mielőbbi teljes visszanyerésére. Ennek hiánya okozhat maradandóbb, vagy később csak sokkal nehezebben visszaszerezhető gondot, mármint a nyújtás. A többi az már főleg izomzat megerősítése, koordináció, stb.

 

A teniszben bízok még én is nagyon, mert lötyögős szinten talán még azt tudom elképzelni, hogy viszonlyag normálisan tudok majd játszani (persze ott meg hiányzik a megfelelő partner, vagy sokkal gyengébb vagy sokkal jobb tőlem, úgy meg nem érdekes a tenisz, de ez nem térd kérdése). Ott legalább nincs ütközés. A fallabdáról gyakorlatilag lemondtam (pedig nagyon szeretem), fociról pedig soha nem mondok majd le, max nem játszok:( Óvatosan megpróbálom.

 

Emígy milyen oldalsínes rögzítőt használsz, ami jól bevált és valóban tart is? Megírnád a pontos gyártót és modelt? Szerinted focihoz is jó lehet vagy nagyon korlátozna a mozgásban?

 

A Béres Porcerő Forte nagyon drága, kevés benne az összetevő. Hogy felszívódik vagy sem, ezt nem tudom, de szerintem senki sem tudja. Ez olyan hisyek benne vagy nem dolog. Remélhetőleg egyiknek sincs semmilyen mellékhatása, így a legrosszabb esetben pénzkidobás, mert sajnos mind elég drága:( Emígy a Proenzi 3 is ugyanazt tartalmazza, mint a Porcerő Forte. Mire alapozhatja az orvosod, hogy az egyik felszívódik, a másik pedig nem?

 

 

gombóc63 Creative Commons License 2013.11.11 0 0 1441

Köszi, megnyugtattál.

Előzmény: pom-pom77 (1439)
Nikke Creative Commons License 2013.11.10 0 0 1440

Hát én is a hit mesgyéjére léptem, megadom magamnak az esélyt arra, hogy  használjon. Már korábban is szedtem kúraszerűen, akkor a Béres porcerőt, most ezt a 5 hatóanyagos névtelent, s ha ez elfogy akkor majd a kettő közül valamelyiket, amelyiket ajánlottad.

Muszáj, mert egyébként II., III. típ. porclágyulást is megállapított, gondolom ezzel perpillanat sok mindent nem lehet kezdeni, max. a porcépítést lehet megkísérelni (na meg imádkozni...).

Én is úgy tudom, hogy a fásli a trombózis megelőzésére van, de nem tévedésből írtam, a doki mondta szó szerint, hogy még egy hétig fáslizzam a térdem, mert így könnyebben lemegy az a kis duzzanat, ami a seb körül van. Ennek kiváltására gondoltam - inkább csak az egyszerűbb használat miatt - valami térdvédő gumit. De annyi féle van, hogy elvesztem közöttük. Meg az egy hét is letelt.

Én csak egy mezei "beteg" vagyok, nem sportolok, tehát csak a hétköznapi tevékenységhez kellett volna.

Most hétvégén egy kicsit javult a lábam, nem rogyadozik annyira, a belehasító éles fájdalmak is lecsökkentek, remélem, hogy ez nem csak átmeneti javulás. Semmi különösen nem csináltam, csak krémmel masszírozgattam a térd feletti területet.

 

A gyógyszerekkel meg úgy vagyok, hogy jobb szeretem napi 1 szemmel elintézni az egészet, mert tuti mindig elfelejtem valamelyik másikat, és akkor az már olyan, mint halottnak a cvikipuszi.

 

Előzmény: gurabli (1436)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!