Keresés

Részletes keresés

öregdiák66 Creative Commons License 2006.03.26 0 0 4
A törzstisztítással persze egyetértek, de szerintem a gyümölcsfákat felül és kívül kell metszeni, mert a nap is onnan süt. A korona belsejében és alján lévő hajtások és termőrészek már nem veszik el a fényt semmitől.
Előzmény: Stephen-J (3)
Stephen-J Creative Commons License 2006.03.26 0 2 3

Na itt van a kis rajzocska (bocsi nem vagyok profi rajzoló).

 

Figyelj oda, mert amilyen irányba néz a rügy, arra fog nőni a hajtás. Mivel a korona hajlamos eldúsulni, célszerű minél szélesebbre kialakítani, tehát igyekszem olyan rügyekre metszeni, mely oldalra fog tovább nőni, nem a korona belseje felé.

  • Konkurens hajtások: ezek olyan hajtások, melyeknél látszik, hogy a jövőben keresztezni fogják egymást. Ezek közül csak az egyiket szabad meghagyni (a kedvezőbb állásút, erőteljesebbet), a másikat célszerű az elágazás felett eltávolítani.
  • Ha kívül megmetszetted a fát, akkor már kényelmesen hozzáférsz a korona belsejéhez. Itt láthatod, hogy rengeteg ág van ami nem kifelé, hanem a korona belseje felé nőtt. Na ezeket tőből el kell távolítani, mert sűrítik a fa belsejét, s így le lesz árnyékolva az itt fejlődő termés, ami ezért sokára érik meg.
  • Termőrészek: ezek általában kis megvastagodott ágdarabkáknak tünnek és tele vannak rügyekkel. Ha sok termést szeretnél, akkor ezekből minél többet őrizz meg. Persze sok áldozatául fog esni az alakító metszésnek. Inkább ne legyen termésed egy-két évig, de szedd rendbe a fákat, mert így szinte felfrissülnek, s később annál jobban teremnek.

Úgy gondolom előszóban elég ennyi. Kérdezz nyugodtan, amire tudok válaszolok! :-)

Előzmény: Stephen-J (2)
Stephen-J Creative Commons License 2006.03.26 0 2 2

Szia!

 

Fotókkal sajnos nem tudok szolgálni, de megpróbálom elmagyarázni. Jó lenne tudnom, hogy milyen idős fákról van szó, van-e már normális koronájuk kialakítva, elég erős-e már a törzsük. Érdekes lenne számomra az is, hogy mennyire van a korona eldúsulva, elvadulva.

 

Feltételezve, hogy idősebb, már évek óta (vagy soha) nem metszett fákról van szó, a következőket tudom tanácsolni:

  1. Nézd körbe a fát: kell lenni 3 vagy 4 erős ágnak, ami meghatározza a fa koronaformáját. Ezek olyan lényegesek, mint az embernél a csontozat, tehát ezekre épül minden.
  2. Annó én azt tanultam, hogy a metszést alulról felfelé és kívülről befelé kell végezni.
  3. Tehát kezdjük alulról: a fa tövénél és a törzsön biztosan lesznek vadhajtások. A lényeg: minden, ami a korona alatt helyezkedik el, felesleges. Ezeket tőből el kell távolítani. Ez azt jelenti, hogy a metszési felületnek minél jobban bele kell símulnia a törzs vonalába. Egy példa, hogy értsd: egy edény fedelét biztosan ismered. Van maga a fedő + a füle. Ha mi teljesen síma fedőt szeretnénk (fül nélkül), akkor úgy kellene a fülét levágni, hogy teljesen sima, sorjátlan, csonk nélküli felület maradjon. Ezért, ha azt mondom, hogy egy ágat tőből távolítsunk el, akkor ilyesmire gondolok. Minél nagyobb csonkot hagysz, annál több vadhajtás fog újból keletkezni.
  4. Mielőtt hozzáfognál, néhány tanács: erős, éles ollót használj. Ha vágsz, mindig az olló szélesebb pengéje legyen az alátámasztó (ezen a felén legyen a 4 ujjad), a keskenyebb, de magasabb pengéje pedig a metsző (ezen az oldalon lesz a hüvelykujjad). Vágáskor stabilan tartsd az ollót, s határozott erővel vágj. Ne forgasd, mozgasd, tekerd az ollót, mert több kárt okozol mint hasznot, hiszen felsértheted a fa szöveteit. A munkához ágvágó fűrészre is szükséged lehet.
  5. Ha a tövét és a törzset letisztítottad, akkor fogj hozzá a korona metszéséhez. Emlékezz: alulról felfele és kívülről befele haladunk! A lényeg, hogy minél jobban visszavágsz egy ágat, annál erősebben növekszik majd. A vágást a kiválasztott rügy felett végezzük el úgy, hogy a rüggyel párhuzamos metszlapot készítünk. Most jönne jól a kép... Na akkor elvonultam rajzolni...

Folyt. köv.

Előzmény: zsupla (-)
ZsuR Creative Commons License 2006.03.26 0 0 1
Te nullavadsz. . .
Előzmény: Stephen-J (0)
Stephen-J Creative Commons License 2006.03.26 0 0 0
0
Előzmény: zsupla (-)
zsupla Creative Commons License 2006.03.26 0 0 topiknyitó
Kedves szakértők!
Szeretnék tanulni, most éppen a gyümölcsfák metszését.
Jó lenne néhány fotó, mert vizuális vagyok. Köszönöm a segítséget. Most az almafát kéne metszenem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!