Keresés

Részletes keresés

gurabli Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1486

Hát, sajnos a gyakorlat mindig mást mutat, mint az elmélet. Nagy általánosságban elmondható, hogy sportolóknál (különösen focistáknál) inkább a patelát gyengítik a grafttal, mint a combot, mert a comb nagyobb igénybevételénél jobban hiányozhat a kiszedett rész, hajlamosabb lehet sérülésre is. A patela helye ugyan fájdalmasabb és érzékenyebb, de ez "csak" fájdalom, amit könyebben lehet megszűntetni, a teljesítményben nem kell, hogy hátráltassa az adott sportolót. És persze könyebben sérülhet a patela is.

Kéziseknél nehezebb a döntés, mert ők sokat esnek térddel kemény talajra. Legtöbbször ezért is hordanak óriási és mindenféle rögzítőt, védőt. De ez fociban nem nagyon működik.

 

Nálunk, akik nem, vagy csak hobbi szinten sportolunk, elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon a combnál, aztán látod, mégis. Jóval többen panaszkodnak a patela fájdalmára, mint azok, akinél máshonnan vették ki a graftot.

Sérvműtétnél sem kellene, hogy legyen szinte semmilyen fájdalom egy viszonlyag rövid idő után, aztán sokan panaszkodnak még évek múltán is különböző fájdalmakra.

 

Emígy, egy orvos ismerősöm szerint, profi sportolóknál legtöbbször allograftot alkalmaznak, vagyis másból (sokszor elhunyt személyből) veszik ki a graftot és azt ültetik be, így elkerülve a grafttal okozott gyengítést. Persze ott más gondok lehetnek, nem értek hozzá.

Előzmény: heremooka (1484)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1485

Mit szoltok ahhoz,hogy a  szakértők  legújabb álláspontja  szerint nem kell szünetet tartani a porcképző tabletta kúrája  között. Lehet ,folyamatosan fogyasztani. Ezt mondta nekem a dokim. Ezért javasolta,hogy  szedjem folyamatosan. Dilemmában  vagyok mert mint írtam ő egy kiváló ortopédsebész. Ti mit gondoltok erről?   A műtét után Béres porcerőt  kezdtem szedni 3 hónapig  ,kihagyás nélkül jelenleg Snact Bernhard zöldkagylót  küldök le a torkomon  szintén napi kettőt 3 hónapig. Esetleg  küldjön  valaki erről a témáról  linket. Én nem igen találtam érdemben erre vonatkozó leírást. Köszi

heremooka Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1484

Nekem meglehetősen hiányzik a kivett combinam. Nem gondoltam volna, az előzetesen elmondottak és olvasottak alapján különösen.

Teszek-veszek, pakolok és közben átlépve dolgokat, fura, enyhe görcsözeli állapot jelentkezik. Csak ha a térdemet magasra emelem, bizonyos helyzetekben (nem mindig). Ez azért elég fura, tekintve hogy nem vagyok élsportoló, három évvel ezelőtti balesetem óta pedig semmilyen sportolónak nem vagyok nevezhető, sajnos :( Mi lenne, ha tényleg élportoló lennék? Mindig begörcsölne...? Azt olvasni, hogy fenti hiányt egy átlagember nem veszi észre a mindennapokban. Én igen!

Egyre inkább úgy gondolom, hogy valami el lett rontva Tatán két és fél éve és nem én csináltam hülyeséget. (Beszélve orvosokkal-gyógytornászokkal ezt szűröm le.)

 

Ma volt a varratszedés. Térdem rendben. De mert rosszabb állapotban voltak bent a porcok, három hét mankózást, pontosabban féltestsúlyos terhelést írtak elő, az aznapi sorstársakkal ellentétben én nem állhattam másnap lábra. Rosszul esett. Az otthoni dolgokkal sem úgy készültem, hogy három hétig egy bögrét nem tudok innen odatenni a két mankó miatt...

Előzmény: gurabli (1483)
gurabli Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1483

Sehonnan nem vagy elkésve. A szakszerű gyógytornával pontosan ugyan olyan lesz a térded, mint azoknak, akiknek mondjuk egy hét után rögtön hajlik akár 90 fokot is. Ez semmit nem jelent. Van, akinél ez nagyon gyors és szinte fájdalommentes folyamat, van akinél ez lassabb és/vagy fájdalmasabb. A végén nem lesz hátrányos, illetve a másiknak sem előnye. Ez nem verseny. Türelem és kitartás kell hozzá.

Nem az a jó sebész és gyógytornász, aki két nap alatt eléri veled a 110 fokot:) Itt kizárólag az a lényeg, hogy a megengedett gyakorlatokkal, a meghatározott időben, elérd a megfelelő mozgásterjedelmet.

De ezekhez kell a jó és folyamatos gyógytornász! Szerintem se akard otthon végezni a gyakorlatokat, mármint bevezetni új gyakorlatokat csak úgy egy leírás alapján. Amit a gyógytonász mutat és engedélyezi az otthoni tornára is, azt végezd. Bőven elgendő lesz az is, hidd el!

 

Amire itt lesz a tavasz, addigra kb. a szép idővel te is el tudsz majd intenzívebben kezdeni kint a szabadnam futni és bicajozni:) Az úszás pedig  már jóval előbb is mehet, nagyon sokat segít (tudom, hogy macerás).

 

Ha rendben van a térded, akkor meglátod, hogy milyen szépen haladsz majd a hajlítással. Lehet, hogy egy torna csak pár fok lesz, de szép lassan összejön. Aztán lesz olyan, hogy visszaesel, pl. előző alkalommal megvolt gond nélkül a 90 fok, most meg nincs, ez is teljesen normális, pár nap után újra meglesz, és kicsivel megint több...

 

A graft helye érzékeny lesz, az elején főleg, de sajnos valószínű, hogy később is. Nem kellene, hogy gond legyen. Focistáknál jobban szeretik a BtB módszert alkalmazni, mert egyes (nem teljesen bizonyított) elméletek szerint pár százalékkal jobban bírja az erős igénybevételt, illetve a hamstring kiszedett része jobban hiányzik focinál, mint a patela. De ez mind relatív.

Előzmény: Kirkira (1481)
gurabli Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1482

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Azért maradjunk annyiban, hogy ő is nagyon jó gyógytornász, de vannak még mellette páran, akik szintén olyan jók:)

Akihez én járok, szintén nagyon profi, már sokszor dicsértem itt (nem akarok olyan mondani, hogy a legjobb, hiszen eddig összesen háromhoz jártam). Akihez először jártam, ő nem volt túl jó, bizonytalan volt, éreztem rajta, hogy valami hiányzik belőle. Szaktudása biztos, hogy megvolt.

Utána szintén egy nagyon jó gyógytornászhoz kerültem, ő határozott volt, kellően kemény volt a torna, változatos és szakszerű, de sajnos rengetegen voltunk, így mindenféle korosztály és sérülés került egy csoportba (kis helyre), így nagyon nehéz dolga volt. A 70 éves bácsi és én a magam harminchárom évemmel, állandó intenzív sportmúlttal...

Aztán kerültem át a mostanihoz, ahol ketten vagy hárman, de az utóbbi időben egyedül vagyok:), nagyon profi, komoly, elismert térdes sebésszel dolgozott együtt sokáig, közösen állították össze az általuk alkalmazott protokollt.

Előzmény: pom-pom77 (1476)
Kirkira Creative Commons License 2013.12.02 0 0 1481

Igen, nem pesti vagyok. 230 km-re lakom, úgyhogy kizárt a pesti gyógytorna. Otthon a megyei kórházban van térdtorna, a gyógytornász szerintem nagyon jó, jártam hozzá 4 hónapig. Van bordásfal, nagylabda, stabiliti... Végül is minden körülmény adott. Tart vizi tornát is alsóvégtagi sérülteknek, arra is jártam és gyógymasszőrhöz is. Lassan letellik a fél és  újra kaphatok tb támogatott uszoda, vizitorna, gyógymasszázs jegyet. Úgyhogy ezeket is igénybe szeretném venni újra. Most megyek a héten a Tállay doktor gyógytornászához, hogy nagyjából végiggyakoroljuk azokat a gyakorlatokat, amiket ők ajánlanak. Aztán majd összevetem az itthonival. Kíváncsi vagyok milyen eltérés lehet. Mivel 4 hónapig csináltam heti háromszor a térdtornát, így nagyjából van viszonyítási alapom. 

Sajna most még nem akar hajlani. Szerintem 40-50 foknál járhatok, igaz 5 napja kezdtem mozgatni. A seb szépen gyógyul, de azért időnként belenyilal a sebbe a fájdalom, illetve a kivett izomköteg helyét is gyakran érzem. Bár ezt többen is írtátok, hogy érzékeny marad. 

Előzmény: pom-pom77 (1477)
..janos.. Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1480

Sziasztok.

 

3 éve volt egy térd zúzódás-rándulásom, elvielg ez volt, a baleseti ambulancia szeirnt.

Utána fél évig nem sportoltma semmit. Amikor újra fociztam, néha éreztem ,hogy lazább az érintett térd ütközéseknél, nem foglakoztam vele, elmúlt egy idő után.

Viszont 1 éve kezdődtek a problémák.

Először csak ha nagyon megterheltem, majd ha teremeben fociztom, most már rendes pályán is a következő a gond: a térdem belső oldala, illetve belől a térd alatt+ a térhajlatom hátul elkezd fájni. Kocogás közben is. Nyújtás közben érzem ,hogy feszül és fáj a térdem belső oldala. Aztán ha leállok 20 perc és nem fáj. Továbbá nagyon érzékeny a huzatra  térdem, sokkal jobban érzi a hideg levegőt, mint a másik térdem. Am eleg vizet is jobban érzi sokkal.

Ja voltam ortopédián, röntgen szeirnt kezdődő porckopás, legalábbis doki mondta feltételes módban, szedtem porcerősítőt is, fogytma 10 kilót. De nem úgy tűnt a diagnózisa, mintha biztos lenne benne. Meg hát nem is nagyon akart foglakozni velem.

JObb mint volt, de nem az igazi most sem a térdem.

 

Tisztában vagyok vele, hogy ez nem szakrendelés, csak az érdekelne, hogy volt-e vlakinek ilyen tűneti és neki mi volt a gond?

MOst ott tartok, hogy elmegyek maszek orvoshoz, ahol foglalkoznak is velem.

 

L0riana Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1479

Például a pasamed honlapján is hirdetik, aminél olcsóbban nem hiszem, hogy találsz.

Előzmény: Tapicica (1470)
L0riana Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1478

Én ahhoz mentem, akihez T. irányított, és szerintem meg lehet bízni benne. Nem egy élsportolóval, olimpikonnal kellett együtt tornáznom, talán nem véletlenül hozzá küldött, úgyhogy nem hiszem, hogy nála bárki is jobb lenne, legfeljebb egy szintű. Az otthoni egyéni gyógytornát egyébként én sem ajánlom.

Előzmény: pom-pom77 (1476)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1477

ja!!... most látom nem pesti vagy,gondolom nem  fogsz tudni a Sport kórházba jönni gyógytornára

pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1476

Kirkira!

 

E-mailben megírom kihez menjél gyógytornára. Ő a legkeményebb. Én is nála vagyok jelenleg is. Amennyiben azt akarod,hogy minél hamarabb épülj fel akkor rám hallgatsz. Amint belépsz a csarnokba látni fogod azonnal kinél a legbrutálisabb (jó értelmbe) a gyógytorna. Otthon nem tudsz olyan intenzív kezelést kapni. Nincsenek segédeszközök,zsámoly nagylabda,bordásfal,stb. Tállay nem hozzá irányított, de véletlen hozzá kerültem. Nagy szerencsém van. Szabadon választhatsz gyógytornászt.

kekeckedo@citromail.hu írjál ide és akkor bővebb infot adok.

Kirkira Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1475

Nekem kb. 30 foknál már fáj. Szerdán találkozom Tállay doktor Úr gyógytornászával, mielőtt megyek hozzá kontrollra. Remélem összeállít nekem valami jó kis gyakorlatsort, ami segít. Utána pedig gondolom kezdődik a heti háromszori kórházi gyógytorna itthon. 

Előzmény: L0riana (1473)
Kirkira Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1474

Nem baj! El tudtam azért olvasni! Köszi mindent! Remélem, hogy jó úton járok. Majd természetesen írok, ha van valami fejlemény. Tudom, hogy hosszú idő lesz. De a baleset után is jó 3 hónap heti háromszor egy óra gyógytorna után tudtam teljesen behajlítani. Akkor azt mondta a gyógytornász, hogy a szalagpótlás után gyorsabban fog haladni a rehabilitáció. Kicsit türelmetlen vagyok, tudom, de ez az évem gyakorlatilag teljesen ráment  erre a sérülésre. Jó lenne már újra sportolni, a gyógytornán kivül valamit.... :)

Előzmény: gurabli (1469)
L0riana Creative Commons License 2013.11.30 0 0 1473

Semmi extra nem volt, szerintem ez nálam alkati lazaság. A rögzítő 0 fokon volt 26 napig, rá 3 napra már hajlott 90 fokig. Csak óvatosan csináltam a hajlítgatásokat, sosem erőltettem, csak addig, amíg nem fájt, csak picit húzódott.

Előzmény: Kirkira (1465)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.30 0 0 1472

Térdmozgató gépet? Minek? Túl van ez a dolog misztifikálva. 1 hónapja  voltam kontrolvizsgálaton akkor 3 hónapos volt a lábam. Büszkén újságoltam a dokinak,hogy a fenekemig ér a sarkam (soha nem is láttam hajlító gépet) Azt mondta ne erőltessem a hajlítást mert  4 hónapos koráig gyengül a beültetett szalag!!!Akkor volt a legerősebb amikor beültette. Ez olyan mint amikor a virágot átülteted. Először lekókad. Most vagyok pont  4 hónapos,vagyis most kezd magához térni  az ín. Ennek ellenére már egy hónapja zsámolyozok és ott brutális dolgokat végeztet velem a gyógytornász. Ugyanazt csinálom mint a kézilabdások.Pl. zsámolyon még egy diner párna azon a rossz láb és közben a másikat letenni parkettra  elől ,hátul ,oldalt  hátul ,keresztbe elől keresztbe hátul,vagyis mindenhová.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.30 0 0 1471

A kerékpározás hatékonysága nem ér fel az 1 órás gyógytorna intenzitásával ,amennyiben jó gyógytornásznál vagy. Én simán szobakerékpározok 30-40 percet a magas fokozaton. Ez azt jelenti,hogy

nem fárad,nem ég  az izom. Csak egy példa. A diner párnán egy lábon állva kis  térdhajlítás,majd nyújtás csinálok már 100-at egyszerre. Ugyanezt ismétlem hajlítás,de nem egyenesítem/nyújtom  ki a lábam szintén 100-at egyszerre. Igaz a párnát  csak a harmadik hónaptól lehet   csak használni. Szerintem a hangsúlyt inkább a párnára helyezd. Olcsóbb és hatékonyabb és növeli  a stabilitást is. Amennyiben egy héten ( 3-szor 1 óra) jársz gyógytornára az bőven elég. Lesz izomlázad és a lábnak szüksége van regenerálódni. Van szobakerékpárom de még nem használtam  a műtéteim óta .3-szor járok egy héten gyógytornára és a kieső napokban a párnát használom 5-10 percet naponta  Kb. 1000 hajlítást .Lábanként 500.

Tapicica Creative Commons License 2013.11.30 0 0 1470

Sziasztok! Nem tudtok valahol Budaörs környékén térdmozgató gépet, kb. 1 hónapra lenne szükségem rá, valami elfogadható áron. 

Előre is kösz a segítséget!

 

gurabli Creative Commons License 2013.11.29 0 0 1469

Hmm, valami homok került megint az index gépezetébe... Mindegy, a szöveg azért olvasható.

Előzmény: gurabli (1468)
gurabli Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1468

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Őszintén örülök, ha egy csak egy kicsit is sikerült segítenem, azért is igyekszem részletesen írni ide továbbra is, mert én is nagyon sok segítséget kaptam itt a sérülésem óta, ami most volt egy éve, azóta nem fociztam:(, és persze nekem is vannak még kérdéseim:)

 

Sokan tartanak (orvosok is) ettől a műtéttől, de ha rákérdezel, hogy mért is igazán, akkor nem tudnak értelmes választ adni. Szalag nélkül sokszorosa a komoly kopásnak az esélye, ami nem más, mint a térdprotézis. Ez persze nem azt jelenti, hogy szalag nélkül biztos protézis lesz, hiszen, aki dohányzik, iszik és zsíros kaján él is elélhet 80 évig aránylag normálisan, de azért nem ez a jellemző. És akkor ott van még az instabilitás, szalag nélkül jóval nagyobb az esélye, hogy kiforduljon a térded, ezzel a legkülönbözőbb sérüléseket okozva, porc, stb. Nem véletlenül ajánlott még 50 év körül is a műtét!

 

Van focis ismerősöm, aki évek óta szalag nélkül focizik, évente párszor kifordul a térde, akkor két-három hét mankó, leszívás, stb, majd újra minden elölről.

Én nagyon tartottam az egésztől, és lelkileg viselt meg, hogy ez történt velem, ami miatt nagyon rossz passzba kerültem, ettől elkezdtem parázni a műtéten, és így tovább. Mivel csapatszinten is fociztam, láttam is és tudtam is, hogy mit jelent egy szalagszakadás:(

Egy nagyon jó barátom, aki orvos, nem ajánlotta a műtétet. Igaz, általános orvos (de valóban kiváló), de érti a dolgát. De a sport számára egy érthetetlen dolog, sőt, szinte kínzás:) Egyszerűen nem tudta megérteni, hogy miért zavar az engem, ha nem tudok többet sportolni.

A sportorvos és a sebészem is egyértelműen a műtétet ajánlották. Szépen végigbeszéltük, hogy ha úgy döntök, lemondok a sportról, akkor mit mondanának, de a már említett mikro instabilitások miatt is kitartottak a műtét mellett. A gyógytornász is egyértelműen ajánlotta.

 

Sajnos nekem elég komolyan sérült a térdem (porcok is), ezért elég fájdalmas volt az elejétől fogva minden. Még mindig fáj, de már valószínű, hogy csak a graft helye. Fogok-e még focizni, nem tudom, de szerintem jövőre megpróbálom.

Nem szabad félni attól, hogy elszakítod a szalagot. Én is végig (még most is néha) paráztam ezen. Ha rendben van minden, akkor nem fogod elszakítani, amennyiben követed a gyógytornász utasításait. Mindig olyan gyakorlatot fognak mutatni, amit az adott szakaszban szabad és kell is végezni. Kb. fél év alatt jutsz el oda, hogy komolyabb gyakorlatokat is minimális kockázattal lehet végezni. Gondolj bele, profi focistákat fél év után visszaküldenek a pályára! Igaz, náluk nem ritkán szakad is újra, de az határozottan más terhelés. Kb. 1-1,5 évre tehető a teljes gyógyulási, beépülési folyamat. Ez után már nem fog erősödni, jobban beépülni, stb., de az izomzatot akkor is erősíteni kell! Ha minden rendben van, akkor ugyan azt a terhelést (egyesek szerint még többet is) ki kell bírnia, mint előtte. Hiányozni fognak a szalagból érkező "visszajelzések", ezért is lesznek olyan fontosak a koordinációs gyakorlatok. Egy szó, mint száz, szerintem jól döntöttél. Most sok türelemre és kitartásra lesz szükséged, de hosszú távon biztos, hogy megtérül. Kövesd a gyógytornász és a sebész utasításait, lelkiismeretesen tornázz, minden rendben lesz. A szobabicaj (különösen télen) nagyon jó dolog, de ahogy írtad, majd csak később. Ahhoz már meg kell, hogy legyen a megfelelő hajlítás gond nélkül (különben nem megy és nagyon fáj). Ha teheted, minél többet járj úszni (mellúszás szigorúan tilos), az valami hihetetlen mennyire jó és mennyit segít. Nagyon jó a szalag, azzal minden nap gyakorolni, valamint majd a futás.  És még egyszer: mindent a maga idejében! Nem szabad erőltetni és túlságosan kímélni sem.

Arra fokozottan vigyázz, hogy nehogy eless, elcsússz, rosszul lépj a lépcsőn. Az elején ez lehet a legnagyobb „veszélyforrás”, ezért csak lassan és óvatosan, ráérősen:)

Majd jelezd, hogy haladsz, és sok-sok kitartást!

 

Kirkira Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1467

Köszi szépen a válaszod! Nem tudom miért, de állandóan attól félek, hogy megint elszakítom a szalagot. Igyekszem én is minden nap többször tornázni, folyamatban van a szobabicikli beszerzése is, bár a dokim azt mondta, hogy az csak hat hét után. 

Egyébként, mikor a balesetem volt (feb.27-én) utána kezdtem el olvasgatni a fórumot. Nagyon szurkoltam neked végig, kicsit bátorított, segített is abban, hogy végül bevállaltam a műtétet. Nekem az itthoni kórházban azt mondták, felesleges a műtét, élhetek keresztszalag nélkül is teljes életet. Én akkor teljesen elzárkóztam a műtéttől, nem akartam. De a te történetedet, felépülésedet folyamatosan követtem. Aztán nyáron mikor a strandon még mindig nem tudtam legugolni a gyerekmedence mellé a kislányomhoz, döntöttem! Követtelek téged, Lorianát és a többi bátor emberkét a fórumon. Most, hogy túl vagyok a műtéten, már bánom, hogy eddig halogattam. De végül túl vagyok rajta, innen már csak jobb lehet! Köszi neked, nektek! 

Előzmény: gurabli (1466)
gurabli Creative Commons License 2013.11.28 0 0 1466

Igaz nem engem kérdeztél, de talán én is tudok segíteni. Az elején egyértelműen a nyújtás a lényeg, ha megvan a teljes nyújtás gond nélkül (ilyenkor még fájhat teljes nyújtásnál), akkor minden ok. A hajlítás megfelelő gyógytornával szépen meg fog indulni. Sok minden befolyásolja, hogy mennyire fáj és milyen gyorsan tudsz haladni a hajlítással. Van, aki nagyon gyorsan, és pillanatok alatt eléri a 90 fokos mágikus határt, valamint a >90 fokot is, van aki jóval lasabban. Van, akinél ez inkább csak kellemetlen, van akinél elég komolyan fáj. Ne aggódj ez miatt, ha az orvos és a gyógytornász rendben találja, akkor rendben is lesz.

 

Nekem pl. a nyújtás elég gyorsan ment, első naptól kezdve dolgoztam is rajta (amennyire engedte a rögzítő), de 0 fok körül elég sokáig éreztem a húzódást, enyhe fájdalmat. Idővel elmúlt. A halítással én is jól megküzdöttem, elég sokáig tartott a 90 fokot elérni (minden rendben volt), egyszerűen nem tudtam gyorsabban, pedig heti héromszor jött a gyógytornász és naponta többször is tornáztam. Fájt is rendesen. De majdnem minden tonr után pár fokkal többet sikerült elérnem, majd szép lassan ott voltam a 90-nél, majd elértem azt, hogy a 90 fokos hajlítás egyből meglegyen, és szépen haladtunk tovább. Most már majdnem rá tudok ülni a sarkamra (műtét előtt sem tudtam szerintem:)), de pl. bordásfalnál eléri a fenekem a sarkam, ha nekidőlök.

 

A lényeg, hogy óvatosan és fokozatosan csináld, bár túl vagy a piros szakaszon, a teljes beépülés hat hónap, addig mindent óvatosan kell, alapos bemelegítés után, követni egy (jó) gyógytornász utasításait!

Előzmény: Kirkira (1465)
Kirkira Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1465

Szia Loriana! 

Túl vagyok a három hetes "piros szakaszon". Most már 50 fokra van állítva a rögzítőm. Még nagyon fájdalmas a hajlítás, igaz egy napja kezdtem. Jövő szerdán megyek kontrollra és utána kezdődik a gyógytorna. 

Te hogy hoztad formába a térded, hogy olyan hamar elérted a 90 fokot? A nyújtással nincs gondom, az teljes, de a hajlítás még nagyon nem megy. Üdv. 

Előzmény: L0riana (1460)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1464

Valszeg azért, mert neked még megvan a porc. Nekem már csak a csont... A második kérdésre nem tudom a választ.

Előzmény: gombóc63 (1463)
gombóc63 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1463

Vajon ha nekem 1.5cmX1.5 cm condromalatiam volt akkor miért nem csináltak microfracturát? Mi a különbség a porclágyulás és a porcfelpuhulás között?

Előzmény: heremooka (1461)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1462

bocs, szóval a vördből az első mondat lemaradt, mert hazajöttek a gyerekek és gyorsan akartam idemásolni az irományt. 

 

Csak annyi, hogy:

 

"Hazajöttem a kórházból." :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: heremooka (1461)
heremooka Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1461

 

Elülső keresztszalagom a két szakadás és pótlás után (első combinas, második BTB) rendben volt, kellően feszes, stb. A laterális meniscus hátsó szarva viszont lebenyesen szakadt. Ezt "rezektálták", azaz kivették. A laterális femurcondylus 1,5 cm hosszú, 4 mm széles, III-IV fokú condropathiája pedig shaverezést (simítást) követően microfracturáért kiáltott.

 

 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy szúróárral pici lukakat csinálnak a porcba (vagy inkább annak hűlt helyébe), hogy a csontállományból feljöjjön bizonyos nemtudoménmilyen sejtcsoportosulás (szerintem lazán valami speckó tesdnedv, oszt kész). Ez remények szerint fog képezni egy fajta porcot, ami nem lesz üvegporc minőségű-szilárdságú, de legalább lesz. Az eljárást Richard J. Steadmani találta ki. Nem olyan jó, mint a Handody prof. által '92-ben kifejlesztett mozaikplasztika, de itt erre nem volt szükség, lévén utóbbit csak 1 és 4 négyzetcentiméter közötti üvegporc-sérülések esetén alkalmazzák. A beültetett porcfelszínnek legalább egy négyzetcentiméternek kell lennie. Nálam a 4 milimétert ki kellett volna szélesíteni egy centire, és akkor lehetett volna három karikát beültetni. Ez felesleges. Mármint a roncsolást kiszélesíteni.

 

Aki akar a microfractura eljárásról olvasni, az alább megteheti, az ötödik oldalon találja:

 

 

http://www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=639

 

 

Aki pedig a mozaikplasztikáról, anak pedig alább egy Népszabadság cikk (bár ez utóbbi újságot különösen nem szeretem a Teller levél óta, de hát reménykedjünk abban, hogy ebben a témában nem lódítanak):

 

http://nol.hu/archivum/archiv-45717

 

mozaikplasztikáról pedig a gugliban lehet képet keresni. 

 

Üdv és gyógyulást kívánok minden kedves olvasónak!!!

 

(Aki megteheti egyen sok házikocsonyát, most jön a szezonja!)

L0riana Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1460

Készült újabb MR? Csak mert a régebbi, amihez leírást kértél, az még mást mutat. Ha a keresztszalag nem szakadt, azzal sem tudnak mit kezdeni - és nem írnak róla, hogy szakadt volna. Feltehetőleg gyulladásban van az egész ízület. Tükrözést nem csináltak?

Talán azért küldtek inkább tovább, mert ez nem sportsebészeti probléma... A keringést nem tudják helyreállítani szikével. Mit értesz az alatt, hogy nincs idegpálya mozgás? Le van bénulva a lábad? Az érzőrész sérülése mit jelent? A bőrödön nem érzed, ha hozzáérsz? A porckorongsérv az teljesen más tészta... Gyógytorna és fizikoterápia. Ha bénult pl. a n. peroneus a lábban, azt nem tudom, helyre tudják-e hozni. Sokat fáj a fejed - ez megint egy 3. probléma, lehet a rossz tartástól, illetve ha fent van a porckorongsérv, azzal is összefügghet - úszás és gyógytorna. Ortopédus irányban keresgélnék a helyedben.

Előzmény: bidmu (1459)
bidmu Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1459

Szia,

 

 

Köszönöm a részletes választ,nagyon aranyos volt tőled.:)

Nekem MR-rel állapították meg,hogy a meniscus hátsószarva van részlegesen szakadva.

Térdizületben nagy mennyiségű folyadék gyülem alakult ki.

Az elülső keresztszalag mentén is kifejezett folyadék gyülem észlelhető.

Kifejezett térd izületi synovitis

 

Állandóan be van dagadva az alsó lábszár és baker ciszta van a  térd mögött ahol a dopper kimutatta nem jó a vérkeringés.

Alsó lábszáron külső oldalon van egy tenyérnyi terület,ahol olyan érzés mintha törnék a csontot,benyílal.

Idegpálya is sérült a bal lábon nincs idegpálya mozgás ahol kellene lennie és a jobb oldalon pedig érzőrész sérült.

Ehhez társul 2 porkorong sérv.

Mostanában sokat fáj a fejem,mivel a izmok beállnak.

 

 

Szeretnék egy normális orvost,aki ezzel a helyzettel kezd is valamit.

Voltam a sport kórházba,mindig tovább küldenek,mert  bonyolult az esetem.

Tudtok valamit tanácsolni kihez kellene mennem?

Mit kellene csinálni vele?

 

A válaszokat előre is köszönöm.:)

Olyan kellene aki tárgyaláson felvállalja a leírtakat,ha magánorvoshoz megyek és ez ettől még sanszosab lesz a helyzet.

 

Előzmény: L0riana (1243)
gurabli Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1458

Így már érthetőbb. Ahogy előttem is javasolták, kérd ki egy másik, megbízható orvos véleményét is. Ajánlottak is előttem jó orvost, szerintem megér egy konzultációt. Beszélj meg vele mindent, hogy mik a kétségeid, minek mi az előnye és hátránya.

Mivel műtötték már a patellád a törés miatt, szinte biztos vagyok benne, hogy ez miatt nem akarja, vagy nem lehet, onnan kiszedni a graftot. Itt viszont valóban felmerül akkor a kérdés, hogy miért nem alkalmazzák a hamstring eljárást? Akkor valóban nem kellene "gyengíteni" a másik lábad is. Az itt tapasztaltak alapján egyáltalán nem biztos, hogy magánklinikával jobban jársz.

Az elhelyezés és a körülmények legyen az utolsó szempont, hidd el. Pár napot leszel csak bent, áltlalában harmadikon haza is engednek, de ha egy hétről van szó, akkor is lényegtelen. Ha szűkösek az anyagiak, vagy csak nem szeretnél erre sokat költeni, akkor megfontolandó. Én meg tudtam volna engedni magamnak a magán úton történő műtétet, de nem akartam ennyi pénzt rákölteni. Ha műtét és annak sikeressége is téma lett volna, illetve a hozzáértés, akkor biztos a magán utat választom.

Az állapotok nem túl fényesek, a kaja sem túl jó (nekem tökéletesen megfelelt), de csak pozitív tapasztalataim vannak két kórházzal is (vidék), a nővérek, ápolók, orvosok terén is. Azt a pár napot meg lazán ki lehet bírni, ez nem wellness hétvége. Fülessel rádiót hallgatsz, olvasol, ha szerencséd van, akkor normális emberekkel leszel egy szobában. A lényeg, hogy az orvos jó legyen és értsen hozzá.

 

Ilyen sérülések után erősen gondold át a sportot. nem azt mondom, hogy abba kell hagyni, de csökkenteni kell az intenzitáson. Igaz, nem írtad mit sportolsz és milyen szinten.

pom-pom77 Creative Commons License 2013.11.14 0 0 1457

Gondold át. Sokan úgy gondolják,ha minél többet kér egy maszek orvos annál profibb a munkája. Ismerek olyan specialistát akit állami kórházból küldtek el mert nem voltak vele elégedettek. Mennyibe fog kóstálni  neked ez a műtét?Hová jársz rehabra? Én is azt mondom,hogy nézesd meg egy másik dokival is a lábad.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!