Ami a sot illeti... 21 eve kell(ene) soszegeny dietan lennem. Tobbe-kevesbe azon is vagyok - de van amikor kell a so! Nagyon!!! Es ha mas nincs keznel, kicsi so az ujjam hegyere es onnan...
Electrolyte: A substance that dissociates into ions in solution and acquires the capacity to conduct electricity. Sodium, potassium, chloride, calcium, and phosphate are examples of electrolytes, informally known as lytes.
Talaltunk egy kis par napos mokust a hazban egyik reggel. Utana neztem, mi is az elsosegely ilyenkor - hat cukros-sos viz, ha nincs "Gatorade" (sport ital electrolyte potlo). A cukor gondolom az energia volt benne...
Szoval kell a so - itt is a moderacio a fontos.
Szeretem a sajtokat - most pl vagy ket-harom honapja rajuk sem tudok nezni...
Engem se izgat, gondolhatod. Csak nevetek magamban, hogy a hántolatlan búzából készült lisztet drágábban árulják mint a rendeset. Én ha meglátom valahol, hogy bió, nagy ívben kikerülöm. Fizesen aki akar az ilyesmiért én biztos nem. A megtakarítást mrg jó hízott libamájba ölöm.:-)))
A ferjem is meselte ezt hogy amikor a videki nagymamanal volt akkor az apro pici krumplikat a diszno ette meg megfozve de neki mindig kitettek neki egy maroknyit mert kerte,/ nagy szo volt mert gyerekkoraban nagyon rossz evo volt/, azt mondta hogy lehuzta a hejat, kis zsirt tettek ra, sot es hogy milyen finom volt az a forro krumpli. Foztek neki nagyot, rendeset, az nem kellett, lehetett vagy 7 eves.
Ezeket a kicsi krumplikat itt az Usaban aruljak a boltban, kis dobozkakban, felhaborito arert mert hogy kicsike, kulonleges, lehet hogy jol is mutat a tanyeron ha egyformak, vagyis igy hasznositjak a vacak kis krumplikat amivel ugysem igazan lehetett mit kezdeni...Ugyes marketing fogas, lehet konyhatrukknek is nevezni, hehehe...
Gyerekkoromban falun nyaraltam, az apró krumpli "malackrumpli" címen szerepelt, nagy fazékkal főtt, mire hazajött a röfi, legyen. Korpával keverve, S alakú szerszámmal aprítva.
Öregapám ott állt mellettem, mert elzabáltam volna a röfi elől a vacsorát...
Ma már minden ártalmas még a levegő is. Legalább is átmenetileg mindig van valamilyen élelmiszer ami az ördögtől való. Ha röpke életem során mindig odafigyeltem volna arra, hogy pont mi ártalmas, akkor ma már tényelg nem ennék semmit. Szerintem ami jól esik az nem ártalmas. Persze módjával. Óriási mennyiségben tényleg minden ártalmas.
A természetellenes dolgokat kell kerülni, mint a margarin -- ugye, milyen mérgezőnek bizonyult a transzzsír végül? A zsír, tejszín és bor inkább egészséges lehet, mert régi kipróbált, az utolsó néhánytíz év őrületei előtt mindig nagy becsben tartott dolgok.
Hogy az ember szándékosan korpát egyen, az se nem természetes, se nem hagyományos.
Hm... ha a tejszinhab ide tartozik - nem ertek vele egyet... :))
Keves olyan etelt ismerek, amire azt mondom artalmas... mert ugye a cian vagy a heroin nem tartozik az etelek koze.
Zsir? Egyik heten csodaszer, masik heten elso szamu kozellenseg.
Alkohol? Amikor almatlansagban szenvedtem - es nem voltam hajlando gyogyszert szedni - a haziorvosom somolyogva mondta, hogy o nem mondhatja mint orvos :)) hogy a pohar vorosbor a vacsorahoz jot tesz... a binge drinking meg tavol all tolem amugy is...
Szoval... mik az artalmas etelek szerinted amit nem lehet moderacioval fogyasztani?
A 97 éves barátnőm nagyon vigyáz magára és imádja a kenyeret. Valami rettenetes integralt vesz mindig, mint mondja, hogy ne legyen kedve sokat enni belőle. Ilyen egyszerü a dolog. Ha Lényem nincs itt, nincs kenyér se. Van svéd Wasa kenyerem, ha nagyon megéhezem abból eszem, de inkább kihagyom a vacsorát. Reggelire viszont croissant.:-(
Azt hiszem amit megszerettunk az sokfele konyhabol jott - az "amerikai konyha" elegge egysiku: marhahus, krumpli... a 60-as evektol kezdett valtozni, es a kulonfele nemzetek emberei hoztak a konyhajukat magukkal. Nagyon tetszik... sok olasz es francia etelt fozok, a keszeteleket, felkeszeket kerulom. Szivesen eszem az azsiai eteleket is, bar a fozesukkel meg nem erzem otthon magam.
A mexicoi etel es altalaban a delamerikai meg felfedezesre var.
Visszatérve a kenyérre - én szeretem a tel.kiőrlésű lisztből készült dolgokat (pl. a 100 %-ban t.k.tönkölylisztből készült nokedlit), de nekem ez kötelező (diabétesz). Már úgy van beprogramozva az agyam.
Tulajdonkeppen igen. A lecso izesitese volt mas - indiai fuszerek - de magyar lecsoval is tokeletes lehet.
Hagyma, fokhagyma, reszelt gyomber, jalapeno paprika es egy masik sutni valo apro paprika, nem a husos kaliforniai.
Paradicsomkonzerv, aprora vagott paradicsom levevel egyutt - es a fuszerek, so, bors, cumin, graham marsala, orolt coriander mag.
Kb 15 percig foztem - es kellett ala onteni vizet, mert a receptet ajanlo mondta, hogy keves lett a szaft, a krumpli felszivta.
A tepsi aljan ujjnyi szeletben hejeban fott krumpli - nem hamoztam, csak sikaltam - de legkozelebb kockara fogom vagni.
Erre jott a sult paprikas-paradicsomos szosz.
A tojasokat 20 perc sules utan utottem a szosz tetejere, es addig sutottem 190C fokon, amig olyan nem lett ahogy szeretjuk a tukortojast (kozepe folyos, feherje szilad).
Menzaakajához. Alapból nem nagyon sózuk, én sem a lányaim sem. Iskolás unoka jól ellenne a menzakajával, nem is válogatós. De a tanító nénik gondosan utósóznak mindent állítólag, nehogy már szegény gyerekek sótlanul egyenek!