Keresés

Részletes keresés

Nikke Creative Commons License 2014.01.14 0 0 1508

Kedves 2kacsapacsa!

 

Jó kérdést tettél fel éppen most. Most készülök hylauronos injekcióra.... de ne szaladjuk ennyire előre.

 

Az állapotom nagyon változó, kezdetben gyönyörűen javult, bár nyilván ehhez hozzátartozik, hogy akkor még jobban kíméltem, nem terheltem annyira.

Később hol jobban, hol kisebb mértékben javult, illetve visszaesett a gyógyulás szintje. Nekem a többszörös meniscusszakadáshoz sajnos egy II-III. típusú porclágyulás is hozzátartozik. Műtétkor ezzel nem csináltak semmit.

Gondolom, most hogy nincs ott a porcgyűrű, vagyis csak részlegesen, a porclágyulás tünete kissé súlyosbodik, hisz nincs, ami tompítsa a súrlódást.

 

Az egy hónapos kontrollon a doki konstatálta, hogy még sántítok, ennek okaként a poclágyulást nevezte meg, úgy ahogy az előbb leírtam. Mondtam, nem gyógyulok úgy, ahogy szeretnék, ezért december elején abban egyeztünk meg , hogy január közepén jelentkezek nála injekciókúrára (Synocrom), ha nem javul az állapotom.

Még 1 héttel ezelőttig is hezitáltam, hogy mi legyen, de pár nappal ezelőtt továbbromlott a térdem, és meg-megjelent a műtét előtti fájdalom. Így úgy döntöttem az injekciókúrát nem halogatom tovább.

 

Véleményem az, hogy ha meniscussérülésed van, akkor azt előbb-utóbb mindenképpen meg kell műteni, mert az nem fog meggyógyulni magától sosem, csak romolhat, továbbszakadhat, beakadhat és koptatni fogja az üvegporcot, de nyilván lehetnek tünetmentes időszakok is. Sajnos nekem egyértelmeűn napról napra rosszabb volt.

 

Magát a műtétet nem bántam meg, mert egyre nagyob fájdalmaim voltak, már éjjel is problémát okozott.

Sajnos az igazi "felszabadulást" nem hozta meg, de nyilván ez a csatolt probléma miatt is van.

 

A meniscusszakadásra egyszerűen nincs más megoldás.

A porclágyulásra (szerintem végeredmény szempontjából ugyanaz, mint a porckopás)

vannak mindenféle kétes kimenetelű hókuszpókok (kocsonya, zselatin, porcépítő, stb.).

Nekem a porcépítők eddig nem segítettek, az injekció meg majd kiderül, de ahogy olvastam, annak is kb. 8 hónap a hatása. Egyelőre nem látok más kiutat.

 

Neked pontosan mi a diagnózisod? "Csak" meniscussérülés, vagy más is van?

 

 

 

 

Előzmény: 2kacsapacsa (1507)
2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.14 0 0 1507

Kedves Nikke! Engem szintén egynaposan január 28-án fognak műteni. Elolvastam a topikot és egyre inkább érzem, hogy a jelenlegi állapotom jobb, mint ami műtét után várható lesz. Nagy fájdalmaim voltak, mert külföldön voltunk és egész nap járkáltunk. Azután itthon két hétig jegeltem a lábam és most már elég jó, de közben voltam orvosnál, aki kiírt arthroscopiás műtétre. Kérlek szépen válaszolj, hogy Te javaslod-e a műtétet, elmennél-e, most, hogy már túl vagy rajta.

Előzmény: Nikke (1419)
nicky77 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 1506

sziasztok,

 

nekem elég próblémás  a térdem de most kipróbálom a kinezo tapet :) .Most mivel vízesedik így a folyadék elvezetése a cél max. egy hónapig lehet fent (közben persze cserélgetjük) . Közben a gyógytornászom ad otthonra gyógytorna feladatokat! (bár nem most volt műtve de nem jó sem a nyújtásom sem a hajlításom) .Most a nyújtásra megyünk rá!

Ezt a tapet tegnap tettük fel és már jobb :) . Majd írom a tapasztalatokat!

motoricus Creative Commons License 2014.01.07 0 0 1505

Kedves Fórumtagok! 

 

Mindenekelőtt boldog új évet kívánok mindenkinek, valamint kitartást és jobbulást, a térdes felépülőknek. 

 

Térdmozgató gépeket adok bérbe, ezért gyakran találkozom műtét utáni, felépülés küszöbén álló páciensekkel. 

Sokszor meglepve hallják, hogy a magán kezelések mellett, lehetőségük lenne kihasználni, az OEP által  

támogatott kezeléseket is. 

 

Szeretném itt is megosztani ezeket az infókat, az alábbi linken: 

http://rehabilitacioseszkozok.hu/jo-tudni-rehabilitacional

 

Ha valakinek kérdése lenne térdmozgató gépekkel kapcsolatban, nyugodtan keressen meg az alábbi elérhetőségeinken: motoricus.linda@gmail.com -Kovács Linda 

0630/650-6633- Kovács Anna 

 

További szép hetet mindenkinek!

pom-pom77 Creative Commons License 2014.01.04 0 0 1504

Szerintetek 57 évesen  ma az 5.-ik futásomon vagyok túl (kb. heti egy alkalom). 8 hónapja történt keresztszalag pótlás a  bal térdemben,és  szintén keresztszalag pótlás  történt 5 hónapja  a jobb térdemben .Nos az eredményem 26 perc 28 mp. 4200 méteren. Nem szakadtam  meg és  nem estem össze a futás után sem. Nem szoktam futni.. Nem voltam sportoló és a seregben futottam utoljára. Lúdtalpas vagyok ,de 3 kilométert ,ha jól emlékszem 12 perc alatt futottam le. Igaz az elsők között voltam Tavaly októberben teniszeztem utoljára. A Sport kórházba  járok heti 3-szor már több mint 7 hónapja és ott lóg a belem.2 hónapja már tornacipős edzéseket kapok a kézilabdás csajokkal együtt. Nincs számomra könnyebb feladat,ugyan azt csinálom. Törölköző és víz,ezt viszem mindig magammal. Semmi fájdalom csak izomláz. Hozzá kell tennem,hogy mind  a 2 térdemben volt porcleválás   amit T doki a pótlással együtt el is távolított.  Tehát fel a fejjel sorstársaim!!! B.U.É.K.

pom-pom77 Creative Commons License 2014.01.02 0 0 1503

Ő legjobb megoldás!!

nicky77 Creative Commons License 2013.12.31 0 0 1502

szia,

Ha tudsz csináltass MR-t...az kimutatja, hogy ha gond van!!! Mellette keress más dokit! Sportkórházban jó a Tállay András dr.

Előzmény: ..janos.. (1480)
grebel Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1501

Keresztszalag szakadásom. Rendezői változat, mert nem akartam kivágni belőle, és végülis 5 perc alatt végig lehet olvasni.

 

 Mikor belevágtam ismételten a kersztszalag-szakadás projektbe, akkor a régi tapasztalataim ellenére (ezekre a korábbi műtéteimre is néha visszautalok) körülnéztem mire számíthatok, hogy mindenre fel legyek készülve. Mint mindenben a hivatalos verziók mellett a fórumokon található tapasztalatok is nagyon hasznosak. Ekkor megfogadtam én is megosztom történetem azokkal, akik hasonlóképp jártak, és még nem tudják merre induljanak; mi lesz most? Megpróbálok általánosságban írni, ezért nem említek neveket, kórházakat stb. Előre bocsátom, nem orvosi disszertáció vagy irodalmi mű.

 

 Sokszor nem kell különösen hajmeresztő, extrém mutatvány, ahhoz hogy szalagunk elszakadjon, elég egy rossz mozdulat. Gondoltam, hogy lehozom a galériáról a biciklimet, úgyis én vittem fel. Ahhoz hasonlítanám, mint mikor a hegyre fel szaladunk könnyebb megállni mint meredeken lefele rohanva.

 Néma jajkiáltás: hogy ugye nem! De közben éreztem, hogy nem biztos megúszom egy rándulással.

 Miután összeszedtem magamat /nem dagadt be, nem maradt kifordulva, és stabilan rá tudtam állni/ beültem a kocsiba és eltűztem az ügyeletes kórházba. Gyorsan fogadtak, és röntgenbe küldtek. Bár mondtam, hogy fölösleges, de szót fogadtam. Utána megvizsgált az ügyeletes orvos: tekergette a lábszáramat, térdemet, de szerencsére(?) csak finoman. Az eredmény: stabil, nem dagad, borogatni, pihenni; szakorvosnak mutatni.

Mivel nem nyugodtam meg, és másnapra bevizesedett a térdem, ráadásul csak tyúklépésbe tudtam araszolni, tudtam MRI-t kell csinálni, ha tisztán akarok látni. Sztk alapon hónapos várólisták vannak és még az sem biztos, hogy elküldenek egy ilyen vizsgálatra. Magán úton is keresgéltem, mire elfogadható időpontot kaptam. Az eredmény lesújtó volt. A keresztszalag szakadás szívesen társul más sérülésekkel, és viszont.

Ajánlatos egy jó orvost/specialistát keresni, annak ellenére hogy rutinműtétnek minősül, mert nem feltétlenül sikerül elsőre jól (elképzelhető, hogy egy műtéttel nem is állítható helyre). Nekem régebben a sípcsontom elejéből vettek int, most meg a térdhajlat hátuljából fognak előrehúzni egyet. Ezt egyébként a doktor dönti el, én elfogadtam amit mondott, ugyanúgy mint az altatás vagy gerincérzéstelenítés kérdését. Nem műtenek azonnal, általában várni kell egy- másfél hónapot, de nem csak az előjegyzés miatt hanem gyakorlati okokból. Ezen kívül el kell végeztetni előtte, labort, tüdőszűrőt, ekg-t stb.

A műtét idejét várva megpróbáltam pihentetni a térdemet, ugyanakkor tornáztatni a lábam többi izmát. Amikor Mátyás királynak galambot hozott az okos lány, ami egyből elrepült „hoztam is ajándékot meg nem is”.

Tudtam, hogy nem lesz egy sétagalopp, ami az elkövetkező időkbe történik, de elszántam magam. Reggel műtétre jelentkezéskor végeznek egy antibiotikum tesztet (szuri) és ellenőrzik a leleteket. Javaslom, mint amikor a sportoló versenyre készül, minél megtartóztatóbban éljünk a káros szenvedélyekkel, meg az ételekkel. Vigyázzunk, nehogy megfázzunk vagy valamilyen betegséget elkapjunk az utolsó pillanatban. A laborleleten így is előfordulhatnak kiscsillagok.

Engem aznap reggelre jegyeztek elő műtétre, úgyhogy kevés időm maradt izgulni. Tehát a reggelizés egyértelműen elmarad már otthon, de vacsorára se szabad feltankolni, mert szó szerint ágyhoz leszünk kötve pár napig.

Bekötnek egy infúziót a vénába, és leborotválják a lábat. Ez utóbbit otthon is meg lehet ejteni, mert inkább hámozásnak nevezném. És a tréfálkozások ellenére nem kell bejelölnünk a műtendő lábunkat, mert ezt is megteszik.

Nézzük a plafont és várjuk a betegszállítót, majd amikor megjelenik, bevesszük a nővér által adott bátorságpirulát. Kell is, jó is az.

 

Furcsa, de a műtétből magából semmit nem érzünk igazán. Nekem a gerincérzéstelenítővel sosem volt bajom, így most se. Mivel tudtam, hogy nekem a régi szalag revíziója is lesz és előreláthatólag (MRI, és terheléses rtg) más egyéb is, ezért nem akartam „nézni” és hallgatni mit tesznek velem több mint 2 órán át, ezért kértem, szeretnék egy kis részt átaludni. 

 

Amikor visszatoltak a kórterembe akkor már – amit az előbb leírtam, hogy „kiesik” a műtét – örültem hogy túl vagyok rajta (mint egy vizsgán). Mondták igyak sokat, hogy kiürüljön amit az aneszteziológusok belém adagoltak. Két dolog: deréktől lefelé nem vagy, ezért nem érzed hogy pisilsz, tehát tedd oda a kacsát! Draincsövekkel a térdedben és gerincszurival, amivel nem ülhetsz fel(!), nem kis mutatvány az ágyneműcsere. A másik talán rosszabb lehetőség, ha nem tudsz kacsázni, mert jön a katéter.

Na amikor megy ki az érzéstelenítés, akkor kezdem érezni mit is csináltak a térdemben….. Kértem fájdalomcsillapítót estére, de senkit nem akarok áltatni, nem kellett az álmoskönyvet forgatni hajnalban. Reggelre már csak fájt. Egynapi fekvés után kihúzták a két draincsövet. (Van aki nem kapott, nekem régen 3 is volt). Jelszó: önuralom. Utána viszont úgy éreztem szabad vagyok. Se drain, se geincszuri, se infúzió. Tulajdonképpen mankóval ki lehet kelni az ágyból.

Viszont kezdődik a véralvadásgátló szuri, amit otthon is naponta kell adni. Nálunk jött egy kedves gyógytornász lány és megtanított néhány gyakorlatot, és hozott térdhajlító gépet. Annyira azért nem vágytam friss műtéttel tornázni, de kell.

Itt közbeszúrnám, hogy érdemes gondoskodnunk – ha van energiánk utánajárni:

§         mankóról, amit tb alapon lehet venni

§         térdhajlító gépről, lehet bérelni

§         brízről, az a tépőzárakkal lábra szerelhető segédeszköz, aminek az oldalán      állíthatjuk hány fokot hajoljon a lábunk

§         térdvédőről a későbbiekre

A varratszedés egy újabb etap végét jelzi. Nem csak szalagpótlásom volt, hanem mozaikplasztikám is, amelyben a porcfelszínt helyezik át egy nem teherviselő részről egy teherviselő részre, ahol majd regenerálódik. Állítólag(?) ahonnan kiveszik ott is helyreáll. Tehát nem csak artroszkóp-lyuk, hanem hosszanti vágás is van.

Az első pótlás után kivetettem a csavarokat (újabb műtét), de a mostani titán ácskapcsok maradnak.

 

Itt tartok most, és készülök a gyógytornákra, amelyeket remélem tolerálnak a munkahelyemen, amely a mai világban ugyancsak kulcskérdés. Ezért is javaslom mindenkinek, hogy vállalja be a műtétet, mert nagyobb eséllyel küzdjük le egészségesen az élet akadályait.

 

 

 

 

 

 

 

 

pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1500

Tiszteletben tartom az véleményed,gondolom célzásnak írtad a végén RESPECT-et . Csak gondolom más az álláspontok a hitről, amint láttad csak idéztem. Senkit nem akartam megbántani. Szerintem a hit  annyi mint,nem akarni tudni mi az igazság .Képessé tesz minket,hogy hitelt adjunk olyan dolgoknak amelyekről  tudjuk,hogy nem igazak. Feltételezhetjük,hogy annyira nem hat a porcképző mint  ahogy a reklámban misztifikálják.  De továbbra is kitartok az mellett ,hogy nem csak akkor van eredménye,ha hisz valaki  benne. A hajlításról  annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy a combizom erősítése már a műtét másnapjától nagy hangsúlyt kell helyezni. Fontosabb mint a mozgás tartomány fokozása. Már írtam,hogy az  4 hónapos koráig gyengül az ín. Ezért nem kell erőltetni a hajlítást. Addig  kell csak hajlítani amíg nem erőteljes a feszülés (fájdalom küszöbig)  . Az,hogy valakinek  már  az első gyógytornán (előtte  0 fok hajlítás 3 hétig) jobban  hajlik mint a másik embernek  az alkati dolog. Nekem  kb. 120 fok volt  már az első gyógytornán. Ez nem kardinális dolog. Azt ín önálló életet él, nem erősíthető. Legalább egy év a teljes beépülése a szervezetbe.

Proprioceptorok (végtagok helyzetének változását és az ízületek mozgását érzékelő receptorok) amit lehet erősíteni a diner párnán.

 Már írtam,hogy az achilles ínam ami  pedig jóval vastagabb a keresztszalagnál 22 év után is tudott  még nyúlni a gyógytorna hatására. És még valamit a porcképzőkről .Nem csak az számít,hogy mennyi mennyiségben tartalmazza azt a 3 hatóanyagot ami fontos,hanem az,hogy mennyi szívódik fel ,belőle!! És ez a lényeg!! Ez pedig nincs ráírva a tájékoztatóra. Sajnos én  abba a hibába estem,hogy a hatóanyag mennyiségét néztem  ezért proenzi 3-at szedtem. T doki azt mondta,hogy azt  gyógyszert felejtsem el,mert semmi nem szívódik fel belőle. Miután a lábam (bal 7 hónapos, jobb 4 hónapos) tökéletesen funkciónál   ezért továbbra  is bízom benne. Béres porcerőt javasolta.Miért szeded a porcképzőt,ha  nem hiszel benne? Mégsem hit kérdése :-) ??

gurabli Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1499

Nézd, véletlenül sem szeretnélek meggyőzni arról, hogy nem hatásosak a porcképzők, én is szedem (még), pedig már nem igazán hiszek benne, hogy hatásos lenne.

 

Minden tiszteletem T. nevű orvosodnak, de hidd el, (sajnos) nem attól lesz hatásos, hogy egy adott konferencián magas szintű eszmecserét folytatnak róla. Ha már mindenképpen hivatkozni akarunk valamire, a linkelt tanulmány jó pár millió dollárból készült az USA-ban, igen csak nagy számú résztvevővel. Az eredmények pedig lesújtóak. És sajnos a legtöbb tanulmány is ezt támasztja alá.

 

Ha pedig olyan hatásos lenne, mint a cián, akkor nem kellene bizonygatni, hogy hatásos. A ciánnál nem volt szükség bizonyításra, illetve maximum formaság szintjén, levezetni és bizonyítani max azt kellett, hogy miért is hat úgy, ahogyan hat. Ha már mindenáron párhutamot akarunk vonni a kettő között (de szerintem a továbbiakban ne tegyük), akkor nagyon jól állnánk, ha a porcképzők olyan mértékben segítenének az ízületeket, mint amennyire a cián halálos. És akkor nem hit kérdése lenne.

 

De azt komolyan mondom, hogy ha szeded ezeket a készítményeket, akkor valóban nem ártana egy komplexebb készítményt választanod, ami tartalmaz min. 50mg hialuron savat, valamint kicsit nagyobb adagban a szokásos trióból. Persze ez is csak tanács, véletlenül sem akarom megmondani, hogy mit és hogyan szedjél.

RESPECT!

 

 

 

Előzmény: pom-pom77 (1497)
L0riana Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1498

Hát pedig sajnos ez van, nincs bizonyítva, egzakte sem, meg kettősvak kísérlettel sem, innentől pedig bejön a hit. Amúgy az orvosi konferenciákon is emberek tartanak előadást. (Én is járok néha ilyesmikre, bár sokszor az ingyenebéd izgalmasabb és értelmesebb, mint egynéhány előadó...) 

Előzmény: pom-pom77 (1497)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1497

 

Nem gondolom,hogy  egzakte  nincs bizonyítva,hogy a porcképző hat. T. nevű orvosom gondolom jár konferenciákra ahol  komoly magas szintű eszmecsere történik. A cián csak azért mérgező,mert a tudomány bebizonyította,hogy halásos méreg?Tehát amíg nem volt bizonyítható addig csupán  hit kérdése volt,hogy ki hal meg tőle?A hit hasznossága egy ugyanolyan butaság, mint az elmúlt társadalmi rendszerünkben a szocialista erkölcs hasznossága. "A hit csak szervezett és irányított ostobaság. " (Aldous Huxley)

Axióma Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1496

En mar tobb mint 2 eve voltam muteten, es kene menni jegre legalabb a gyerekekkel, me'g ha nem is vagyok cifrazos korcsolyas, de azert boven biztonsagosan megyek. Persze amig nem loknek tul nagyot rajtam, vagy kell egy benazot hirtelen mozdulattal kikerulni. Es ezek miatt nem merek ramenni, epp ma kerdeztek a gyerekek is, de jo esellyel mar soha. (Jo, hat en egyuttal 40 is multam...). Raadasul az utobbi idoben egy kicsit fajdogalt is lepcson fel(!)fele, most me'g annyira sem gondolnam ilyesmivel terhelni.

Előzmény: gurabli (1495)
gurabli Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1495

Nagyszerű, ezek igazán jó hírek! Örülök, hogy jól haladsz a felépüléssel. Nem is olyan régen, még az 50 fok is milyen nehezen ment, most meg már megvan a mágikus 90 fok is:) Csak szép lassan, de folyamatosan csináld az előírt gyakorlatokat és minden rendben lesz! Ilyenkor fontos, hogy ha nem is érsz el nagyobb hajlítást, hogy folyamatos legyen a torna, ne tudjon újra beszűkülni a mozgástartomány. Mivel most még nem a combizomzat erősítésén van a hangsúly, hanem a normális mozgásterjedelem minél nagyobb százalékának a visszanyerésén, célszerű naponta többször, rövidebb tornákat beiktatni - de ezt is bízd a gyógytornászra, lehet ő más protokol szerint írja fel a tornát.

 

A szobabicikli nagyon jó lesz az elején, nekem sokat segített. Úszásra is hamarosan megkapod majd az engedélyt, az hihetetlenül jó (de csak szigorúan bemelegítés után, és csakis gyorsúszás, esetleg hátúszas). Azt követően jöhet a kocogás, eleinte csak lassú tempóban és rövid távon, puha, egyenletes talajon (műfüves pálya ideális), az lesz az igazi! Korcsolya egy évig biztos, hogy tiltólistán, pl. én tartok tőle, hogy soha többet nem merek majd korcsolyázni, pedig imádom. Elég csúnya, "kitekeredett" eséseket lehet a jégen produkálni, sajnos nagyon féltem a térdem ettől, pedig elég jól tudok kocsolyázni. Tavasszal pedig mehet majd a kinti bicajozás, az is nagyon hatásos, ráadásul a szabadban vagy! Én még késő ősszel is volt, hogy 30km-t letekertem munka után. 15 km után megálltam a műfüves pályánál, nyújtottam egy jót és lenyomtam 5-10 400 méteres kört, majd jót a "levezetés", még 15km bicaj. A futás sajnos még nem ment túl jól, elég döcögős volt. Csak ez elég sok idő, amiből viszont nagyon kevés van.

Előzmény: Kirkira (1492)
gurabli Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1494

Bár valóban vicces a ciános hasonlat, de jelen esetben egyáltalán nem helytálló. A cián BIZONYÍTOTTAN mérgező és halálos, nem kell "hinni benne" és végképp nincsenek kétségek a felől, hogy "hatásos-e" vagy sem. Ráadásul mindenkinél egyformán hatásos, ha már itt tartunk.

Ami a porcépítőket illeti, egészen más a helyzet: nem bizonyított, hogy segít, ezért bárki is ajánlja a szedését, a tudomány jelen állása szerint, maximum hihet benne, hogy segít, de biztosan nem állíthatja azt, ugyanis nincs olyan tanulmány, ami ezt bizonyítaná, alátámasztaná. Ez kb. olyan, hogy nem jár elvileg semmilyen komolyabb mellékhatással, és talán segíthet, így szedése ajánlott. Amit L0rianna linkelt tanulmányt, már én is olvastam, szintén nem tudta bizonyítani a hatásosságát. Talán kimutatható a fájdalom csökkenése annál a csoportnál, akik használták, de a porcképző hatása még ennél is kevésbé valószínű, sajnos.

Ezért kell "hinni benne" (és győzni pénzzel), mert olyan dolgot alkalmazunk, ami nem biztos, hogy valamit is ér. Tartok tőle, hogy ha valóban hatásos lenne, akkor már régen gyógyszerként is alkalmaznák, hiszen óriási piac lenne benne (így is az), és ismerve a gyógyszer gyártók hozzáállását, nyugodtak lehetünk benne, hogy érdekük lenne egy olyan tanulmány, ami alátámasztja hatását és gyógyszerként is lehetne forgalmazni.

 

Az egyetlen összetevő, amit gyógyszergyárak is forgalmaznak, az a chondroitin sulfate, mint pl. a Condrosulf 800mg, amit az IBSA Pharma gyárt. Ez az összetevő bizonyítottan fájdalom (és gyulladás) csökkentő hatású LEHET egyeseknél, vagyis nem hat mindenkire egyformán.

 

Az általad szedett Béres termék nagyon kis adagban tartalmazza az ajánlott összetevőket, és abból is csak hármat (ha jól tudom), és ezt is mind nagyon drágán. Ha már szeded, akkor jóval komplexebb készítményt érdemes választani, ami jóval több összetevőt - és azokat is nagyobb adagban - tartalmaz. Vagy elegendő a Condrosulf, ami csak egy összetevőt tartalmaz (azt is jóval nagyobb adagban, mint a Béres terméke).

 

Természetesen véletlenül sem szeretném megmondani, hogy ki mit szedjen, mindenki saját (és orvosa) belátása szerint választ terméket és szedi, vagy éppen nem szedi, azt.

Előzmény: pom-pom77 (1491)
heremooka Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1493

 "Ennyi erővel ciánt is ehetnék,és ha nem hiszek benne,hogy mérgező akkor kutya bajom se lesz."

 

Ez jóóó :D

Előzmény: pom-pom77 (1491)
Kirkira Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1492

Voltam ma kontrollon, előtte a doktor úr által ajánlott gyógytornásznál. Rendesen elfáradtam, de azt mondta, hogy egészen jól hajlik a térdem 4 héttel a műtét után. Utána a doktor úr is megdícsért, azt mondta, hogy a következő két hét elég unalmas lesz nekem, ugyanis derékszögig kellene eljutni, nekem meg már most megvan. 

Valószínűleg jövő héttől elkezdem a kórházi gyógytornát, addig azokat a gyakorlatokat kell csinálnom, amiket ma megmutatott a gyógytornász. 17-étől kezdhetem a szobabiciklizést. 

Úszás, kocogás, korcsolya és egyéb sportok tiltólistán! 

Előzmény: gurabli (1483)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1491

Csodát én sem várok tőle, tudom,hogy nem nő tőle ki a porc. Prevenciónak szedem. Van egy kis porckopás a jobb lábamban. Azt mondta  a kezelő orvosom,hogy ezáltal  vagy megáll vagy csak  nagyon lassan kopik tovább. Abban meg végképp nem hiszek,hogy  csak akkor hat,ha hiszek benne. Ennyi erővel ciánt is ehetnék,és ha nem hiszek benne,hogy mérgező akkor kutya bajom se lesz.

A  combzsibbadásról már hallottam. Van egy ismerősöm akinek double bundle féle pótlása volt és szintén zsibbad a combja,de csak tenisz közben. Azért  köszi az infot

heremooka Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1490

A hatásosságot pedig nem sikerült bizonyítani. Sőt: inkább az ellenkezőjét. LOriana a 745. hozzászólásában betett egy kutatási valamit. Át lehet nézni, aki tud angolul és érdekli. Én átnéztem. Néhány gyulladáscsökkentő kivételével semminek nincs hatása. A méregdrága szuris-dolgoknak sem :( A gyulladáscsökkentők ráadásul csak a fájdalmat enyhítik, a porcsérüléssel semmit sem kezdenek.

Inkább költse mindenki egészséges kajára a pénzét, kerülje a (szén)savas-cukros löttyöket, stb.

Előzmény: L0riana (745)
gurabli Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1489

Így van, ahogy írod. Amíg nem sikerül bizonyítani, hogy valóban használ (pontosan melyik összetevő, milyen adagban, stb), addig pro és kontra dolog lesz az egész. Ha hiszel benne, hogy segít, és van rá nem kevés pénzed, akkor lehet szedni (mellékhatása elvileg nincsen), ha nem hiszel benne vagy nem akarsz rá/tudsz költeni, akkor nem szedi az ember. Hogy nálam hasznélt-e vagy sem? Honnan tudhatnám? Hiszek benne, hogy igen, de nagyon nehezemre esik kiadni ennyi pénzt, így valószínű, hogy nem fogom folyamatosan szedni.

 

A méregdrága injekciókkal ugyan ez a helyzet, annyi különbséggel, hogy ott csillagászati árakról beszélünk, ráadásul ott már komolyabb kockázata is lehet (fertőzés, nemvárt reakciók) és még a beadás is (lehet) kellemetlen. Én nem tudok (és nem is akarok) rá költeni. Ha tudnám, hogy segít, akkor megpróbálnám előteremteni rá a pénzt, de százezreket elkölteni annak reményébe, hogy talán segít, lehet, hogy jobb lesz egy kicsit egy rövid időre, ez sajnos nekem nem elég.

Előzmény: heremooka (1488)
heremooka Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1488

Én nem szedek semmit. Régebben szedtem Béres porcerőt négy hónapig. Nem tudom azt mondani, hogy nem volt hatásos, vagy hogy az volt. Hogyan is tehetném? Lehet, hogy nélküle most szarabbul lennék, de ez nem bizonyított. Az arra fordított pénzből inkább minőségi kaját veszek, így a család is jobban jár.  

 

A méregdrága szurikat pedig a mostani dokim nem tanácsolja. Olvasni is annyi konkrétumot (?) lehet róluk, hogy "van akinél használt", meg hogy náluk is csak kb. fél évig, a többinél kidobott pénz volt az egész. Volt olyan is, aki azt írta, hogy kifejezetten rosszabb volt utána

Előzmény: gurabli (1487)
gurabli Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1487

Nem tudom, én is sokat kerestem a neten erre vonatkozóan információt, de az a kevés, ami van is, nagyon ellentmondásos és nem tűnik túl hitelesnek (pedig angolul keresem, nem magyarul).

Eleve nincs elfogadott álláspont arról, hogy érdemes-e szedni, vagy sem. Innentől még kevésbé van megbízható információ arról, hogy kell-e szünetet tartani vagy sem (ha igen, akkor mennyit?).

 

Szerintem itt midenki (beleértve az orvosokat is) ragaszkodik egy elmélethez. A pénztárca pedig különösen meghatározó, mert a jó minőségű készítmények igen borsos árban vannak.

 

 

Előzmény: pom-pom77 (1485)
gurabli Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1486

Hát, sajnos a gyakorlat mindig mást mutat, mint az elmélet. Nagy általánosságban elmondható, hogy sportolóknál (különösen focistáknál) inkább a patelát gyengítik a grafttal, mint a combot, mert a comb nagyobb igénybevételénél jobban hiányozhat a kiszedett rész, hajlamosabb lehet sérülésre is. A patela helye ugyan fájdalmasabb és érzékenyebb, de ez "csak" fájdalom, amit könyebben lehet megszűntetni, a teljesítményben nem kell, hogy hátráltassa az adott sportolót. És persze könyebben sérülhet a patela is.

Kéziseknél nehezebb a döntés, mert ők sokat esnek térddel kemény talajra. Legtöbbször ezért is hordanak óriási és mindenféle rögzítőt, védőt. De ez fociban nem nagyon működik.

 

Nálunk, akik nem, vagy csak hobbi szinten sportolunk, elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon a combnál, aztán látod, mégis. Jóval többen panaszkodnak a patela fájdalmára, mint azok, akinél máshonnan vették ki a graftot.

Sérvműtétnél sem kellene, hogy legyen szinte semmilyen fájdalom egy viszonlyag rövid idő után, aztán sokan panaszkodnak még évek múltán is különböző fájdalmakra.

 

Emígy, egy orvos ismerősöm szerint, profi sportolóknál legtöbbször allograftot alkalmaznak, vagyis másból (sokszor elhunyt személyből) veszik ki a graftot és azt ültetik be, így elkerülve a grafttal okozott gyengítést. Persze ott más gondok lehetnek, nem értek hozzá.

Előzmény: heremooka (1484)
pom-pom77 Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1485

Mit szoltok ahhoz,hogy a  szakértők  legújabb álláspontja  szerint nem kell szünetet tartani a porcképző tabletta kúrája  között. Lehet ,folyamatosan fogyasztani. Ezt mondta nekem a dokim. Ezért javasolta,hogy  szedjem folyamatosan. Dilemmában  vagyok mert mint írtam ő egy kiváló ortopédsebész. Ti mit gondoltok erről?   A műtét után Béres porcerőt  kezdtem szedni 3 hónapig  ,kihagyás nélkül jelenleg Snact Bernhard zöldkagylót  küldök le a torkomon  szintén napi kettőt 3 hónapig. Esetleg  küldjön  valaki erről a témáról  linket. Én nem igen találtam érdemben erre vonatkozó leírást. Köszi

heremooka Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1484

Nekem meglehetősen hiányzik a kivett combinam. Nem gondoltam volna, az előzetesen elmondottak és olvasottak alapján különösen.

Teszek-veszek, pakolok és közben átlépve dolgokat, fura, enyhe görcsözeli állapot jelentkezik. Csak ha a térdemet magasra emelem, bizonyos helyzetekben (nem mindig). Ez azért elég fura, tekintve hogy nem vagyok élsportoló, három évvel ezelőtti balesetem óta pedig semmilyen sportolónak nem vagyok nevezhető, sajnos :( Mi lenne, ha tényleg élportoló lennék? Mindig begörcsölne...? Azt olvasni, hogy fenti hiányt egy átlagember nem veszi észre a mindennapokban. Én igen!

Egyre inkább úgy gondolom, hogy valami el lett rontva Tatán két és fél éve és nem én csináltam hülyeséget. (Beszélve orvosokkal-gyógytornászokkal ezt szűröm le.)

 

Ma volt a varratszedés. Térdem rendben. De mert rosszabb állapotban voltak bent a porcok, három hét mankózást, pontosabban féltestsúlyos terhelést írtak elő, az aznapi sorstársakkal ellentétben én nem állhattam másnap lábra. Rosszul esett. Az otthoni dolgokkal sem úgy készültem, hogy három hétig egy bögrét nem tudok innen odatenni a két mankó miatt...

Előzmény: gurabli (1483)
gurabli Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1483

Sehonnan nem vagy elkésve. A szakszerű gyógytornával pontosan ugyan olyan lesz a térded, mint azoknak, akiknek mondjuk egy hét után rögtön hajlik akár 90 fokot is. Ez semmit nem jelent. Van, akinél ez nagyon gyors és szinte fájdalommentes folyamat, van akinél ez lassabb és/vagy fájdalmasabb. A végén nem lesz hátrányos, illetve a másiknak sem előnye. Ez nem verseny. Türelem és kitartás kell hozzá.

Nem az a jó sebész és gyógytornász, aki két nap alatt eléri veled a 110 fokot:) Itt kizárólag az a lényeg, hogy a megengedett gyakorlatokkal, a meghatározott időben, elérd a megfelelő mozgásterjedelmet.

De ezekhez kell a jó és folyamatos gyógytornász! Szerintem se akard otthon végezni a gyakorlatokat, mármint bevezetni új gyakorlatokat csak úgy egy leírás alapján. Amit a gyógytonász mutat és engedélyezi az otthoni tornára is, azt végezd. Bőven elgendő lesz az is, hidd el!

 

Amire itt lesz a tavasz, addigra kb. a szép idővel te is el tudsz majd intenzívebben kezdeni kint a szabadnam futni és bicajozni:) Az úszás pedig  már jóval előbb is mehet, nagyon sokat segít (tudom, hogy macerás).

 

Ha rendben van a térded, akkor meglátod, hogy milyen szépen haladsz majd a hajlítással. Lehet, hogy egy torna csak pár fok lesz, de szép lassan összejön. Aztán lesz olyan, hogy visszaesel, pl. előző alkalommal megvolt gond nélkül a 90 fok, most meg nincs, ez is teljesen normális, pár nap után újra meglesz, és kicsivel megint több...

 

A graft helye érzékeny lesz, az elején főleg, de sajnos valószínű, hogy később is. Nem kellene, hogy gond legyen. Focistáknál jobban szeretik a BtB módszert alkalmazni, mert egyes (nem teljesen bizonyított) elméletek szerint pár százalékkal jobban bírja az erős igénybevételt, illetve a hamstring kiszedett része jobban hiányzik focinál, mint a patela. De ez mind relatív.

Előzmény: Kirkira (1481)
gurabli Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1482

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Azért maradjunk annyiban, hogy ő is nagyon jó gyógytornász, de vannak még mellette páran, akik szintén olyan jók:)

Akihez én járok, szintén nagyon profi, már sokszor dicsértem itt (nem akarok olyan mondani, hogy a legjobb, hiszen eddig összesen háromhoz jártam). Akihez először jártam, ő nem volt túl jó, bizonytalan volt, éreztem rajta, hogy valami hiányzik belőle. Szaktudása biztos, hogy megvolt.

Utána szintén egy nagyon jó gyógytornászhoz kerültem, ő határozott volt, kellően kemény volt a torna, változatos és szakszerű, de sajnos rengetegen voltunk, így mindenféle korosztály és sérülés került egy csoportba (kis helyre), így nagyon nehéz dolga volt. A 70 éves bácsi és én a magam harminchárom évemmel, állandó intenzív sportmúlttal...

Aztán kerültem át a mostanihoz, ahol ketten vagy hárman, de az utóbbi időben egyedül vagyok:), nagyon profi, komoly, elismert térdes sebésszel dolgozott együtt sokáig, közösen állították össze az általuk alkalmazott protokollt.

Előzmény: pom-pom77 (1476)
Kirkira Creative Commons License 2013.12.02 0 0 1481

Igen, nem pesti vagyok. 230 km-re lakom, úgyhogy kizárt a pesti gyógytorna. Otthon a megyei kórházban van térdtorna, a gyógytornász szerintem nagyon jó, jártam hozzá 4 hónapig. Van bordásfal, nagylabda, stabiliti... Végül is minden körülmény adott. Tart vizi tornát is alsóvégtagi sérülteknek, arra is jártam és gyógymasszőrhöz is. Lassan letellik a fél és  újra kaphatok tb támogatott uszoda, vizitorna, gyógymasszázs jegyet. Úgyhogy ezeket is igénybe szeretném venni újra. Most megyek a héten a Tállay doktor gyógytornászához, hogy nagyjából végiggyakoroljuk azokat a gyakorlatokat, amiket ők ajánlanak. Aztán majd összevetem az itthonival. Kíváncsi vagyok milyen eltérés lehet. Mivel 4 hónapig csináltam heti háromszor a térdtornát, így nagyjából van viszonyítási alapom. 

Sajna most még nem akar hajlani. Szerintem 40-50 foknál járhatok, igaz 5 napja kezdtem mozgatni. A seb szépen gyógyul, de azért időnként belenyilal a sebbe a fájdalom, illetve a kivett izomköteg helyét is gyakran érzem. Bár ezt többen is írtátok, hogy érzékeny marad. 

Előzmény: pom-pom77 (1477)
..janos.. Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1480

Sziasztok.

 

3 éve volt egy térd zúzódás-rándulásom, elvielg ez volt, a baleseti ambulancia szeirnt.

Utána fél évig nem sportoltma semmit. Amikor újra fociztam, néha éreztem ,hogy lazább az érintett térd ütközéseknél, nem foglakoztam vele, elmúlt egy idő után.

Viszont 1 éve kezdődtek a problémák.

Először csak ha nagyon megterheltem, majd ha teremeben fociztom, most már rendes pályán is a következő a gond: a térdem belső oldala, illetve belől a térd alatt+ a térhajlatom hátul elkezd fájni. Kocogás közben is. Nyújtás közben érzem ,hogy feszül és fáj a térdem belső oldala. Aztán ha leállok 20 perc és nem fáj. Továbbá nagyon érzékeny a huzatra  térdem, sokkal jobban érzi a hideg levegőt, mint a másik térdem. Am eleg vizet is jobban érzi sokkal.

Ja voltam ortopédián, röntgen szeirnt kezdődő porckopás, legalábbis doki mondta feltételes módban, szedtem porcerősítőt is, fogytma 10 kilót. De nem úgy tűnt a diagnózisa, mintha biztos lenne benne. Meg hát nem is nagyon akart foglakozni velem.

JObb mint volt, de nem az igazi most sem a térdem.

 

Tisztában vagyok vele, hogy ez nem szakrendelés, csak az érdekelne, hogy volt-e vlakinek ilyen tűneti és neki mi volt a gond?

MOst ott tartok, hogy elmegyek maszek orvoshoz, ahol foglalkoznak is velem.

 

L0riana Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1479

Például a pasamed honlapján is hirdetik, aminél olcsóbban nem hiszem, hogy találsz.

Előzmény: Tapicica (1470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!