Keresés

Részletes keresés

HelgaSz Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5415

Szia!

 

Igen, a honlapot már néztem, de még át kell tanulmányozzam kicsit jobban is :-)

 

Kiruna mindenképpen szerepel a listán, az első települések között van.

Dalarnának is utánanézek. Mindenképpen szeretnénk megnézni olyan települést, ahol a lappok életét bemutatják. Néhány nemzeti parkot terveztünk még.

Sajnos azt hallottam, hogy nagyon kicsi az esélye, hogy medvét láthassunk :-(, pedig az biztos nagy élmény lenne. Legalábbis messziről :-)

 

Köszi az infot!

 

Előzmény: cavecat (5413)
Boszorka Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5414

A műsort véletlenűl én is láttam. Ilyen ronda ház amiben ezek laktak! Nem csak ronda volt, hanem hihetetlenűl primitiv is.

Az unalom sugárzott felém az egészből. Feltehetően 10 napig se birnám ki, az időjárást leszámítva se. A nyári világosság az jó, de mikor télen délben talán 1 órahosszatt nincs töksötét, abba bele lehet dilizni.

Nem véletlen, hogy a svédek örök gondja, hogy szakembereket fogjanak arra a helyre. Ez már 56-ban is igy volt. Északon nagy adókedvezmények vannak, igy aki akkoriban pl. bevállalt 4-5 év északot, az utána elég jól állt ahhoz, hogy délebbre megtelepedjen. Ma ez biztos kicsit másként van, mert rengeteg a munkanélküli svéd is.

Valamint mély hallgatás volt a filmben arról, hogy vajh hol fognak a gyerekek továbbtanulni.

Előzmény: Törölt nick (5408)
cavecat Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5413
ezt a honlapot nézted már?
http://www.visitsweden.com/sweden/
elég jónak tűnik...

én személy szerint Dalarnába vágyom nagyon, meg persze Kirunába, de biztosan vannak ezeken kívül is látogatásra érdemes helyek.:)
Előzmény: HelgaSz (5412)
HelgaSz Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5412

Sziasztok!

 

Szeretnénk egy norvégiai túrát csinálni, és úgy tervezzük, hogy hazafelé Svédországon keresztül jönnénk. Észak-Svédországtól indulnánk lefelé. 

Szeretnék tippet kérni tőletek, hogy mit érdemes megnézni, mi az amit feltétlenül meg kell nézni. Stockholm és Göteborg mindenhol szerepel, arról rengeteg infot össze tudok gyűjteni, de Észak és Közép Svédországról egyelőre még csak keresgélek.

Már pár oldalt találtam, ami segíthet, de még igazából az útvonal sem állt össze.

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,

Helga

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5411
Hu koszi szuper megnezem a blogot! :)
Előzmény: cavecat (5404)
cavecat Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5410
Igen.
Főleg északon.
Ott nagy munkaerőhiány van. Főleg diplomásból.

Délebbre azért itt sincs kolbászból a kerítés, hogy mást ne mondjak, pl. Göteborgban hamar megtanulja az ember, hogy a "pénz nem boldogít": hiába van az embernek pénze, nincs hol laknia, mert nincs lakás! Se bérbevenni, se eladni, se sehogy. Több száz, több ezerszeres a túljelentkezés, főleg a közepes méretűekre (mondjuk 20-120 nm között). Mi most épp ezzel küzdünk.

Mindennek ellenére sokkal élhetőbb városnak érzem Budapestnél (ezért is vagyok most itt).

Gyereknevelés szempontjából valóban remek, hogy van "óvoda" (förskolan), már 1,5 éves kortól, de itt vége is a tündérmesének: az általános-, középiskolai (sőt az egyetemi!) oktatásról csupa rosszat hallottam. Nem szívesen járatnám itt iskolába a gyerekemet (ha lenne). Nem szívesen jártam volna itt iskolába.

Mivel Svédországban kevesen tanulnak tovább, mert diploma nélkül is emberszámba veszik őket, ezért diplomásokra általában szükség van mindenhol (nem csak északon), asszem főleg orvosokra. Az "egyszerűbb" munkára vannak svédek, meg van rengeteg bevándorló Ázsiából.

És persze a híres svéd szociális háló sem bírja már olyan jól, a rengeteg élősködő miatt, de azért azt hiszem még mindig nagyságrendekkel jobb, mint máshol.
Előzmény: Törölt nick (5408)
Oszi Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5409
Összehasonlítani Európa más országaival nem tudom, de az általd leírtak teljesen reálisak Észak-Svédország viszonylatában.

Az idöjáráson kívül viszont van még egy másik probléma is. Ezen a környéken háromféle szabadidös tevékenységre van lehetöség:
Horgászat, vadászat, sífutás.
Ha ezeket szereted, akkor egy mennyország lesz neked a környék. Ha nem, akkor viszont beleörülsz az unalomba.
Előzmény: Törölt nick (5408)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.12 0 0 5408
Szép napot!
A minap volt egy német adón egy műsor, amiben kivándorló német családok életét , kiköltözését követik kamerával.
Az adott műsorban egy orvos apuka és egy röntgenasszisztens anyuka két kisgyerekkel költöztek észak Svédországba a Lapföldre.
Bár Svédország alapvetően drága ennek ellenére sokkal jobb körülmények közé kerültek, mint Németországban volt nekik. Együtt megkerestek nettó 6800Eurót!!! és annyi pénzből, amiből otthon egy lakást béreltek, ott északon egy nagy kertes házra futotta.
A hihetetlen jó szociális hálónak hála, az anyuka is dolgozni tudott, mert óvoda akár 19.00-óráig is van. Az egyetlen megszokni való körülmény az időjárás volt. Nappal egész nap világos, télen végig sötét és akár mínusz 40 fok!

Ami nem mellékes, csodaszép környékre telepedtek le, a zord idő ellenére nagyon élvezték.

Kíváncsi lennék, mennyire preparált egy ilyen műsor. Vajon tényleg annyival jobb Svédország a nagy európai átlagoz képest?
Haani Creative Commons License 2010.08.11 0 0 5407
Köszönöm az info-t, meg fogom nézni. Gondoltam hogy nem egész nap a gép előtt ülsz:D:D:D
Szép napot mindenkinek!
Előzmény: Törölt nick (5406)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.08 0 0 5406

Szia Haani!

Bocs, de nem jártam erre...

Biztosítást én az állatorvosi rendelőben kötöttem a cicának, Sveland-ot.

Megvizsgálják az állatkát és kötheted a biztosítást.

Olvasd el az ajánlatokat és válaszd ki, neked melyik szimpatikus.

Előzmény: Haani (5389)
vwlaca Creative Commons License 2010.08.07 0 0 5405
szép estét,

elnézést a zavarásért.
Olyan céget, vagy magánszemélyt keresek, aki Laholmból biztonságosan haza tudna szállítani egy kerékpárt, valamint egy kb. 40 kg-os csomagot.
Minden ötletet köszönettel fogadok

vwlaca kukac frímél pont hu

üdv
Laca
cavecat Creative Commons License 2010.08.07 0 0 5404
bármelyikre.
mi Vrångöt szeretjük a legjobban, mert ott van egy elhagyatott homokos strand, mg az van a legmesszebb, az a legelhagyatottabb.
De pont azért, mert az van a legmesszebb (1 óra a hajóút), lehet, hogy nektek nem annyira jó.
Asperö van a legközelebb, az csak 10 perc hajóval, ott is van kilátó, két strand (egy elhagyottabb, meg egy látogatottabb), meg mindenféle sétálásra lehetőség.
De az alapján is választhattok, hogy hova indul leghamarabb hajó, amikor kiértek Saltholmenre (volt már olyan, hogy pl. Brännöre akartunk menni, de háromnegyed órát kellett volna várni a hajóra, ezért aztán inkább máshová mentünk, ahova 10 percen belül indult a hajó).
A hajó fedélzetén mindneképp szerezzetek egy menetrendet, a hazafelé-út miatt, mert van, ahonnan csak óránként jön vissza hajó.
Majdnem mindegyik szigetről írtam kis fényképes beszámolót, mert imádom a szigeteket, megtalálod a cave.blog.hu-n, hátha az is segít a döntésben - bár igazából mindegyik jó, szerintem. (Styrsöről még nem fejeztem be, az ezért nem is publikus, de Styrsö nagyon nagy, a legnagyobb sziget, egy egész napot el lehet rajta csatangolni, ha ez a cél ;))
Előzmény: Törölt nick (5403)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 5403
Koszi szepen.. melyik szigetre erdemes elmenni? csak nezelodni setalni szeretnenk ha jut ra ido, nem piknikezni vagy ilyesmi...baar ha jo az ido akar meg azt is :)
Előzmény: cavecat (5402)
cavecat Creative Commons License 2010.08.05 0 0 5402
megnéztem a västtrafik honlapjának angol verzióját, említést sem tesz a kontoladdningról :) azt hiszem, nem véletlen :D jó marha bonyolult :P

turistáknak azt javasolják, hogy vagy vegyenek "egyutas jegyet" (enkelbiljett), a buszsofőrtől vagy bótban (pl pressbyrån, 7eleven), vagy pedig vegyenek 24- vagy 72-órás jegyet. (mondjuk a 24-órás jegy 65 koronáért szerintem tényleg nem rossz :))

tengerpart? saltholmenre gondolsz? az még bőven göteborgon belül van, sőt, még a szigetekre is ki tudtok menni hajóval, arra is érvényes a göteborgi jegy/bérlet:)

55 korona egy ebédért, ma is előfordul nagy ritkán, pl. a borås-i főiskola menzáján a diákjegy asszem 45 sek. de nem jellemző :)

lángosos? nem rémlik... hallottam, hogy régen dunát (pardon, götat) lehetett rekeszteni lángososokkal meg kürtőskalácsárusokkal, de én nem sokkal találkoztam még. midsommarkor a bulihelyszíneken volt 1-1 lángosos, de kürtőskalácsost pl egyáltalán nem találtam, és a vattacukorért is be kellett menjek a lisebergbe, mert máshol nem találtam (és nagyonnagyon szükségem volt rá akkor épp)

remélem, jól fogjátok majd itt érezni magatokat :)
Előzmény: Törölt nick (5401)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 5401
Szia!

Nagyon szepen koszonom a sok infot!!! :)
En par szot tudok svedul amennyi ramragadt bar tobb honapot voltam mar kint foleg Stockholmban. A baratnom tanult 1 evet svedul ezert is megyunk mert o meg sosem volt Svedorszagban, ugyhogy majd o szepen olvasgat meg ertelmez meg gyakorolgat :) persze azert majd leforditom google translate-tel angolra a vasttrafik-os linket hogy nehogy elkavarodjunk az uj jegyrendszer utvesztojeben. Szerintem zonak kozott nem fogunk utazni maradunk a belvarosi reszeken max a tengerpartra megyunk ki villamossal de az meg a belvarosi zonaban van ha jol emlekszem? Koszonjuk az etkezesi tippeket is..mikor 3 eve kint voltam a cegem menzajaban 55 korona volt egy ebed, a pizzeriat mindenkepp megnezzuk es a kavezot is :) A langosos megvan meg a piacnal?
Előzmény: cavecat (5396)
badseed Creative Commons License 2010.08.05 0 0 5400
Köszönöm!
Előzmény: cavecat (5399)
cavecat Creative Commons License 2010.08.04 0 0 5399
én úgy tudom, hogy az 1 napos jegy valójában 24 órás, tehát az érvényesítéstől kezdve 24 órán át használhatod. (én egyszer vettem egy 72 órás jegyet, vasárnap délután 4 óra körül érvényesítettem, és szerdán fél 1-kor még érvényes volt.)

a vonatjegyárak változnak, minél hamarabb megveszed, általában annál olcsóbb. bőven lehet, hogy egy hét múlva drágább lesz, ha az utazásod időpontja fix (vagy le tudod fixálni), akkor szerintem érdemes mihamarabb megvenni a jegyet.
Előzmény: badseed (5398)
badseed Creative Commons License 2010.08.04 0 0 5398

Sziasztok!

Pár napot fogok Svédországban tölteni, lenne pár kérdésem.

Úgy látom, Göteborgban lehet a tömegközlekedésre napijegyet váltani, ez adott napra szól, vagy az első használattól kezdve 24 órán keresztül?

Vonatoznom is kellene Örebro és Göteborg között, a jegyárak rettenetesen szórnak a magyar viszonyokhoz képest. Ha jól értem, függ a típustól, x2000 pölö, az időszaktól, MINTHA reggel és este olcsóbbak lennének a jegyek, de ami a legfontosabb lenne: változnak a jegyárak? Tehát ha nem veszem meg most adott időpontra és vonatra, lehet, hogy egy hét múlva magasabb lesz az ár? Vagy amit most látok a honlapon, az fix, az utazás napján is ennyi lesz?

Köszönöm a segítséget előre is! (Igazából még jóóó sokat tudnák kérdezni, de nem akarok visszaélni a türelmetekkel :))

Üdvözlettel, b

 

horgolotucske Creative Commons License 2010.07.29 0 0 5397

Pap Sanyi!

Om oss Välkommen till Handentandvården ! Obs - Vi har öppet hela sommaren !

Leg. tandläkarna Amin Ghannadi och Amanjh Hamed har tagit över Öppentandvården och hälsar alla gamla och nya patienter välkomna till Handentandvården som ingår i Praktiertjänst Tandvård.

Vi ser fram emot att möta dig i vår nyrenoverade och modernt utrustade mottagning på Handenterminalen 1 i Haninge. Här erbjuder vi dig all form av tandvård, allt från akutvård, implantat till barntandvård. Hos oss är hela familjen välkommen.

Våra öppettider är när du har som bäst tid och inte behöver ta ledigt från arbetet:

Måndag och onsdag 8.30 20.00, Tisdag och torsdag 8.30 - 17.30

Fredag 9.00 - 16.00, Lördag 10.00 - 16.00

Varmt välkomna hälsar Amin & Amanjh med personal !



Läs mer: http://www.lokaldelen.se/foretag/Handen/572652/Handentandv%C3%A5rden/#ixzz0v5jXANFe

a bal oldali pasassal beszéltem normális volt. Az elsö vizit az ingyenes  de kérdezzd meg azért..

ide kattincs itt a telefon szam
Előzmény: PapSanyi (5392)
cavecat Creative Commons License 2010.07.28 0 0 5396
igen, pressbyroban lehet venni kártyát.:)
és igen, használhattok ketten egy kártyát.:)
ez esetben, úgy tudom, csak a sárga automata jó a jegykezeléshez.
kétszer meg kell nyomni a V gombot ("vuxen", felnőtt), a kijelzőn megjelenik, hogy két jegy lesz, majd megnyomni a K gombot ("klart"), végül elétartani a mágneskártyát.

az előző hsz-emben hülyeséget írtam, most javítom: zónák közötti utazásnál nem a T, hanem a + gombot kell megnyomni felszálláskor. (minden alkalommal, amikor felszállsz, meg kell nyomni a +-t, majd elétartani a kártyát, leszálláskor pedig csak elétartani a kártyát. átszállásnál is, leszálláskor csak elétart, az új járműre felszálláskor meg + gomb és utána elétart.)
a T gomb azoknak való, akiknek valamilyen bérletük van, de a bérlet érvényességi területén kívüli zónába mennek (mint pl amikor én megyek mölndalba az ikeába :))

ha zónák között utaztok, és ketten vagytok, akkor előbb +, majd V, V, K, végül kártya elétart.

ha tudsz egy kicsit svédül, érdemes ezt átböngészni:
http://www.vasttrafik.se/sv/Priser--Produkter/Fardbevis-och-priser/Sa-har-fungerar-kontoladdningen/Sa-har-betalar-du-med-dina-pengar-pa-Vasttrafikkortet/
de lehet hogy angolul is fent van valahol a honlapjukon.
vagy esetleg kinyomtatni, és magatokkal vinni, mert a villamosokon csak svédül van kitéve az info :s

utánanéztem picit a kajáldáknak is:
- mi a Sahlgrenska kantinjában szoktunk enni (párom ott dolgozik), elég jó a kaja, önkiszolgáló, és 70 korona (ha nagyon sok kaját púpoz az ember a tányérra, szólnak érte, sőt olyan is volt, hogy két adagot kifizettettek, de ehhez nagyon erősen kell őket provokálni: kedvesem 3-4 embernyi kaját is képes megenni egymaga :))
- tegnap voltunk a Saluhallenben (piac, vagy inkább vásárcsarnok, fehér abroszra ne számítsatok ;)), ott kb 50-100 korona között lehet megkajálni, elég vegyes a felhozatal, levesek, húsfélék, vegetáriánus kaják, minden van.
- a Linnégatanon van egy kis kávézó, amit én nagyon szeretek, a Kaffe Moster (http://www.kaffemoster.se/), itt egy paj (sós, pl. darálthúsos) 65 korona, de van lasagne, melegszendvics, meg mindenféle más is
- a legtöbb pizzériában 65-75 korona körül meg lehet kajálni, pl. a Chalmers Tvärgata megállónál van a Gibraltar pizzéria, isteni kebabos pizzát adnak (igazából a pizzatésztájuk jó, meg a szósz, maga a kebab tök átlagos)(ja, persze van "rendes" pizza is ;))

étteremben kb 150 koronánál kezdődik egy étkezés, de hétköznap ebédidőben van, ahol kiírják, hogy "dagens lunch" 80 korona (pl.), ilyen helyekre is be lehet esetleg tévedni.
a másik nagy kedvencem az "after work" intézménye, de úgy látom, most nyáron ez nem nagyon dívik (ez pénteken, 5 óra után, 1-1 pia megvásárlása fejében korlátlan ingyenkaját jelent, de múlt hét pénteken koppantam: sehol a városban nem találtam egyetlen szórakozóhelyet sem, ahol lett volna afterwork. persze, ilyenkor, nyáron egyik göteborgi sem dolgozik, így logikus, hogy after work sincsen, azt hiszem...)
Előzmény: Törölt nick (5394)
Jennyy Creative Commons License 2010.07.28 0 0 5395

Sziasztok!

Újként és többé-kevésbé "véletlenül" csöppentem ide. Én nem élek Svédországban, de réges-régen (1989) dolgoztam kint egy évig Stockholmban. Nagyon kellemes emlékekkel és sok tapasztalattal tértem haza (asszem sokmindent meghatározott ez az élmény a későbbi életemben...). Szóval a kérdésem: tudja-e valaki esetleg, hogy megvan-e még a "Centraltvatteriet Lövsta"? Esetleg valami e-mail vagy webcímet? Előre is köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.27 0 0 5394
Nagyon szepen koszonom az infokat.
Egyenlore meg a szallas nincs lefixalva mert szivat a hotellanc ugyfelszolgalata :SS de remelem valami belvarosi lesz, igy nem tudom hogy mennyit fogunk tomegkozlekedni, de majd kitalalom hogy a berlet jobb-e vagy a magneskartyas jegyezes.
Ket embernek is jo egy ilyen kartya kozosen hasznalva? Helsinkiben mukodott ugy emlekeim szerint... Gondolom Pressbyran-ban meg lehet venni a kartyat ugye?
Vajon milyen ido lesz aug utso napjaiban? Jo lenne ha 20 fok korul lenne legalabb :)
En 3 eve majus vegen-juniusban voltam ott, akkor a 3 hetbol 1 het nyar volt a tobbi hideg szeles esos.
Előzmény: cavecat (5393)
cavecat Creative Commons License 2010.07.27 0 0 5393
nincs már maxirabatt kártya.
mágneskártya van ("kontoladdning"), fizetsz 50 korona letétet, kapsz egy kék mágneskártyát, arra tudsz pénzt rátölteni (100 koronát, vagy többet, ahogy tetszik), és ezt a mágneskártyát kell "megmutatni" a kék vagy sárga színű pittyegőautomatáknak a villamoson (vagy a buszon a sofőrnél lévő fekete automatának). Az automaták automatikusan levesznek 16,50 SEK-et (ez volt 2 kupong a régi maxirabattnál), és 1,5 óráig érvényes (ha újra felmutatod egy automatának, nem vesz le több pénzt, csak kiírja, hogy még mennyi pénz van a kártyádon, meg zölden világít, hogy mehetsz, van érvényes jegyed). Ha zónák között utazol, régen a maxitabattról több kupong-t (3-at, 4-et) kellett levetetni, most az automatán meg kell nyomni a "T" gombot ("tillägsresa"), mielőtt elétartod a mágneskártyát, és leszálláskor nem szabad elfelejteni "kiloggolni" (ha mégis elfelejted, a rendszer úgy veszi, mintha az adott járat végállomásáig utaznál, szóval nem megy rá inged-gatyád ;))
mielőtt hazautazol, vissza tudod váltani a mágneskártyát, és visszakapod az 50 korona letétet.
de van 1, 3 vagy 7 napos bérlet, lehet, hogy azzal jobban jártok, mint a "kontoladdning"-gal.
Előzmény: Törölt nick (5391)
PapSanyi Creative Commons License 2010.07.27 0 0 5392
Szia Tücsi)

Handen nincs messze tőlem (farstától) de ott mégis hol keressem,vagy a folktandvardra gondolsz?
Előzmény: horgolotucske (5388)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5391
Sziasztok!

Goteborgba mennek a baratnommel aug vegen. Mar jo reg nem voltam arrafele es akkor is munkaugyben...az lenne a kerdesem hogy most mennyibe kerul egy maxirabat kartya? A vasttrafik oldalan nem sikerult megtalalnom...
Illetve ajanlhatnatok egy jo kifozde jellegu kajahelyet ha van ott olyan ;)

Koszi
evee
Haani Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5390
Nem küldte el amit írtam!!! Nektek is volt már ilyen?
Köszönöm a választ, én egyáltalán nem nevetek a biztosításon!!!!!!!!!!!! Sőt:) szerintem jó dolog nagyon.
Amúgy spánielem van, angol cocker, arany színű:)
És hol lehet biztosítást kötni, erről mit tudsz???
Előzmény: Törölt nick (5387)
Haani Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5389
Szia! Köszi a választ, én nem nevetek a biztosításon egyáltalán!!! Jó dolognak tartom.
És azt hol kell megkötnöm? Tudsz erről valamit?
Amúgy spánielem van, angol cocker, arany színű:)
Előzmény: Törölt nick (5387)
horgolotucske Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5388
Sanyi menj el Handen-ben ott van orvos aki megcsinálja az inplantátot a vizsgálat ingyenes.A Gulmasrsplan-tól kell utazni bussz Handen terminal mondom ingyen megnézik az elsö vizsgálat nem kerul pénzbe aztán meg az orvos elintézi försäkringskassával a többit.
Előzmény: PapSanyi (5383)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5387

Szia Haani!

 

Nekem cicám van, de a kutyusokra is vonatkozik:

Ha van chipje, útlevele és megvan minden oltása, akkor hozhatod. Semmi gond nem lesz.

A barátnőmtől csak azt kérdezték meg, hány kutya van? De semmi egyéb.

Én a cicát vittem mindenhová Európában, soha nem kérték a papírjait. Kivéve Angliát, de neki oda is volt érvényes okmánya.

 

Ő sajnos meghalt, most "új" cica van, svéd útlevéllel! :)))))))

Én kötöttem neki betegség-élet és balesetbiztosítást. Nem röhögni!!!!

Nem kerül sokba, hálisten még nem volt rá szükség.

 

Azt viszont előre elmondom, hogy Svédországban eléggé pocsék az állatorvosi ellátás. (legalább mint az emberi)

Kizárólag munkaidőben betegedjen meg, mert utána kereshetsz neki ügyeletes kórházat, akár 100 kilométerre is!

 

Mikor hozod az ebet?? Milyen fajta ???

 

Előzmény: Haani (5375)
Boszorka Creative Commons License 2010.07.19 0 0 5386
Így más. Az én időmben a biztosító egy fillért nem fizetett a fogakért.
Előzmény: PapSanyi (5385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!