Keresés

Részletes keresés

Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88588

Azért gyerek ha úgy érzem hülyeséget beszélsz megkaphatod még ... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88582)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88587

Nekem ETZ 250 motorom volt egy főtengelycsapágyat es szimeringet cseréltem benne ami azzal jár hogy még a blokkot is szét kellett húznom azaz célszerszámot is kellett csinálnom hozzá. Az elektronikáját átalakítottam mert tranzisztoros vezérlést csináltam bele.

 

Baszod, az általatok sokat szidott ELEK simán megértette a teljesen szabálytalan ötletelem te meg nem ?

Vélelmezem hogy azt sem érted hogyan működik egy fogyasztásmérő.

 

Ne pitiánerkedél ezzel a víz meg gázcsöves dologgal ... 

Eddig sem úgy ténykedtem villanyszerelőként sem hivatalosan sem fusiban. Eddig úgy gondoltam többre is képes vagyok.  Ha esetleg kisiklik az életem még ez mindig lehetek majd. 

Utánam nem kell hibát keresni. Ha bármit kiadok a kezem alól arra rá merem írni a nevemet és a telefonszámomat és nem pironkodva.

 

Alapjában véve Elekkel nincs semmi baj. Sokkal tájékozottabb nálatok de neki is - mint mindenkinek de még nekem is - vannak hiányosságai. 

Meg kell tudni hallgatni a másikat, megérteni hogy mit mond, elhinni neki hogy esetek nagy részében valsz' igaza is lehet főleg ha sokan mondják.

Nem szégyen elismerni hogy ha valaki valamit jobban tud.

A kor nem érdem hanem állapot ebből kifolyólag nem nagyon érdekel ki mennyit évet töltött el a "szabványok világában".

 

Tegnap bent kellett maradnom a munkahelyemen és este 7 körül jöttem haza. Kiderült hogy biztos nagyképű leszek de van olyan dolog amit x < 5 ember tud az országban.

Szóval vannak sikerélményeim az IRL életben is pont elég nincs szükségem arra hogy elkeseredett módon ezt itt hajszoljam ...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Atis57 (88581)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88586

Én soha nem mondtam hogy ez szabályos vagy szabványos.

 

 

Azt igen hogy műszaki problémát nem fog okozni. Ha valaki csak ezt és csak ezt sem tudja felfogni elvi síkon sem, az jobb ha péknek megy, megsértve ezzel a pékeket. 

Ugye az volt az eredeti feltevés hogy valaki vitt volna a nagy házból a műhelybe  3 fázist de csak 4 eres kábelt húzott be. 

Erre volt a válaszom hogy teljesen szabálytalanul! ez megoldás. No ebből keveredett ez a nagy vihar ... :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88582)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88585

Ebben semmi válassz nem volt. 

 

Tudnám idézni egy volt tanárom feleletét amikor egy osztálytársam megkérdezte tőle hogy

 

"Miért pont én? a felelet az volt az isten büdös faszáért!"  :)

 

Na még ennyit sem ért a kapott válasz. Én semmi másra nem vágyom csak a rajz alapján valaki kijelentse hogy tényleg baszzátok meg. Valójában tök mindegy hogy előtte van a választás vagy mögötte hisz belül úgy is csak egy átkötés van a fogyasztásmérőben. Azután úgy szabványosít az ember ahogy akar és a lelke birja.

Előzmény: ötfelezős (88584)
ötfelezős Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88584

Az a fura, hogy megkapta a miértre a választ, ami Európában az IEC szabványosítási szakbizottságaiban a kultúrnépek szakember képviselőinek a közös állásfoglalásának az indoklása immár rengeteg ideje, amihez szépen lassan Magyarország is hozzásimult, de ekkor jön az, hogy ezen a sztrádán mindenki szembe jön. 

Előzmény: Törölt nick (88572)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88583

El kezdtem írni a válaszomat de abba kellett hagyni mert sietni kellett máshova de elmentettem és közreadom. Csak ha lesz benne kronológiai probléma vagy némi értetlenségre okot adó dolog ... :)

 

Aki megbízik a másikban az meghal nemes egyszerűséggel. Mondom én ezt alpinistaként.

 

Én semmi mást nem firtatok csak a mechanikus munka mögött az értelmet keresem az emberekben. Kinagyítottam egy fogyasztásmerő belét - mert én kitudom - és én azt állítom hogy az N oldal előtt lévő PEN szétválasztás ha teljesen szabálytalanul össze van kötve azzal a PE sínnel ami nincs rajta a rajzon semmiféle zajt vagy problémát nem okoz. A két dolog között uszkve 20 cm drót van. Aki azt állítja erre hogy ez mindenféle földöntúli  és rejtett probléma fog jelentkezni a fél utcában azt az embert semmiféle szakembernek nem tudom tekinteni. Kvázi ha igen akkor fényes nappal mindenkit leszopok a főutcán.

 

A saját házamat pont így csináltuk meg. Mindenhova 1.5 és 16A. Kivéve a konyha mert oda 2x 4mm2  áramkört a cuccoknak megszakítás nélkül !!!

Nem hiszem hogy a tetőtéri 15m2 szobába lévő konnektorba akarnék sütőt vagy villanyautót bedugni. Mivel jobb a te verziód? Egy 16-os kismegszakítóra tanultak alapján 5 fali csatlakozót illik szerelni. Mi lesz ha 5 villanyautót akarok majd oda bedugni ? Esetleg 5 db villanytűzhelyet?

El kell fogadni hogy van az a szélsőséges helyzet amit nagyon nem fogsz tudni lekezelni.

Félreértés ne essék én nem buzdítok senkit hogy arra hogy ne tartsa be a szabályokat. Arra világitok rá esetenként hogy fasz szabályok vannak. Csak ti jó robot módjára szartok erre mert egyszer beült az hogy aszonták' a nagyok dugni csak este fél nyolckor lehet és ha baloldalról akkor fiú lesz ha jobboldalról akkor meg leányzó. Bezzeg ha valaki felvilágosít  hogy hidd mar el hogy este kilenckor is ugyanolyan gyerek lesz belőle az idióta mert szabvány van rá 1967 óta és mi igy csinaljuk es eddig meg nem csalódtunk benne ... :)

A háborúban nagyrészt mindenki meghal de ha egy csapatra rábizzák hogy ezt a hidat meg kell védeni akkor nem hiszem hogy megkérdőjelezik a hogyan késöbbiekben. Nem szükséges az életben hogy mindenki megértsen mindent. Van az az embertípus aki ezt nem igényli. Megkapja a feladatot és csinalja végkimerülésig de ha kiejtik a szinkronból akkor esetleg megakad de lassan csak csak elindul újra. Nem ez a fajta fogja feltalálni a wago-t vagy a fI relét sem. Nagyjából semmit, csak ne akarjon vezető vagy megmondóember lenni.

Előzmény: Törölt nick (88572)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88582

"Értem én hogy rokkantás amit magyarázok"

 

Ha erre a rajzra célzol (és az "FM" egy villanyóra és nem a Földművelésügyi Minisztérium :) akkor az a fő baj, hogy a villanyóra előtt a méretlen fővezetékhez te nem férhetsz hozzá, tehát

- ha a PEN vezetőt a leplombált részen szétválasztotta a regisztrált szerelő nullára és földre, akkor neked a villanyóra után már nincs hozzáférésed a PEN vezetőhöz, tehát azt a négy eres kábelt sehogyan sem tudod szabályosan megtáplálni, mert ahhoz mindenképpen a PEN-re kéne rákötnöd, viszont az óra után neked már nincs olyan.

- viszont odahívhatsz egy reg.szerelőt, hogy szüntesse meg a PEN szétválasztást a villanyóra leplombált részén és vezesse ki a PEN-t a villanyórából, hogy ott te magad dönthess a szétválasztás(ok) helyéről (és a PEN-t akár tovább is vezetheted a négy eres kábeledbe).

 

Tekintsd a PEN-t jogi fogalomnak: a nullát és a földet kizárólag az áramszolgáltató "házasíthatja" egyetlen közös vezetékké (az ucca végén a transzformátornál), a villanyszerelő csak "válás" lefolytatására jogosult (de azt akár több helyen is).

A fizika sok dolgot megenged, amit a jog megtilt. Jelen esetben szerintem életvédelmi okai vannak ennek a PEN újraegyesítési tiltásnak: pl bizonyos ÉV mérések, hibakeresések lehetetlenné válnának, ha úton-útfélen össze szabadna kötni az egyszer már szétválasztott nullát és földet. Képzeld el, hogy pl valaki odaáll a PEN szétválasztás ismert (hivatalos) pontjához leköti a földet és a nullát és megpróbál ellenállásokat mérni :)

Előzmény: Mutual Friend (88564)
Atis57 Creative Commons License 2018.07.19 0 2 88581

Szia!

 De megtudtam --viszont te?

 Milyen módon akarod a fogyasztásmérőnél kivülről átkötni a Nullát? A Plombázható dobozban -vagy azon kivül!

 A Méretlent és a mért összekötése minek minősül?

 Ne is tartsd be a szabályokat , vidd gázcsövön a vizet +meg a villanyt is egyszerre.!

 Remélem nem sokáig fogsz villanyszerelőként ténykedni.

 Szerencsére nem nagyon fenyeget az a veszély , hogy a Te szerelésed után fogok hibát keresni.

 

 De ha ennyire nagy vagy --már Mekk Eleket is beelőzöd----akkor mond meg melyik az a villanymotor ami csak egyfelé forog?Mindegy melyik vezetékét cseréled fel!

Előzmény: Mutual Friend (88565)
ötfelezős Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88580

Pontosan.

Egyébként, ha él még a szerelő unokája, lakásokban már időtlen idők óta TN-S rendszernek kéne lennie. Nem tudok előírásokat, de az 1940 körül kiadott villanyszerelő könyvben még ez a TN-C lehetőség fennállt. Aztán a 60-asok elején még ipari létesítményekben is szabad volt. A szoc brigád, ha eljött segíteni, a villanyszerelő meg nyilván a gyárból vette a példát. De azért neki tudnia kellett volna.

Előzmény: kacsaXD (88579)
kacsaXD Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88579

OK, megnéztem.

Nálam TN-C a rendszer. 40 éves a ház.

Ha teszek Fi relét a biztoséték után, akkor az a TN-C rendszerrel nem fog működni, ha jól nézem?

Előzmény: ötfelezős (88576)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.07.19 0 1 88578

Hát ezért nehéz ez a szakma:)

Előzmény: ötfelezős (88577)
ötfelezős Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88577

Nincs egyetlen jó leírás se, de ennek, ha jól látom, csak annyi a kis hibája, hogy a nullázás szót behozza - és egyenlővé teszi a TN rendszerrel.

Előzmény: ötfelezős (88576)
ötfelezős Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88576

Ha ennek a linknek a TT és TN részét értően befogadtad, akkor megvan gyakorlatilag a válasz is, de még akár a saját berendezéseddel kapcsolatban is.

http://users.atw.hu/ketvillbt/epitoipari_portal_villamos_rendszerek.html

Előzmény: kacsaXD (88575)
kacsaXD Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88575

Mi az PEN leválasztás?? Hogy egy laikus is értse. 

Csinálok egy saját műhely villamosítást Fi relés, földszonda stb...

 

"Egy nem szakmabeli, de azért megtudom különböztetni az amper a feszültségtől. (autóvill és stb... végzettség )"

Előzmény: OcTAX (88566)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.07.19 0 1 88574

Óh, igen.

 

El is felejtettem neki megköszönni:)

 

Így most utólag: köszönöm.

Előzmény: ötfelezős (88573)
ötfelezős Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88573

Azt láttad, hogy a 88165-ös kérdésedre Sámli megadta a választ?

Előzmény: sylvanus67 (88571)
Törölt nick Creative Commons License 2018.07.19 0 3 88572

Ezért van hogy nálunk az elkerülő városi szakaszán 100zal mennek emberek, mert nincs oka az 50-es táblának egy ilyen szép széles úton, csak néha kiszalad egy gyerek, vagy kutya, vagy kihajt eléjük egy másik autós aki kényelmesen kifért volna ha 50-nel jönnek.

Meg ezért lövik egymást hasba a rendőrök, mert felesleges mindig a töltetlenséget ellenőrizni, a múltkor is üres volt.

Meg ezért fűz be 1,5-es vezetékkel egy egész házat, és biztosítja 16A-re, egy ismerősöm villanszerelő faterja:
"a vastagabb vezetékkel nehéz dolgozni, merg drága is, meg negyven éve így csinálja sose volt baj,  jó ez így is".

És jó is lesz, amíg valaki be nem dug egy villanysütőt egy ilyen konnektorba, hogy megsüssön egy malacot, vagy rá nem akaszt egy villanyautó töltőt.

 

A baj sosem akkor van mikor te megszeged a szabályokat, hanem mikor a másik feltételezi hogy betartottad.

Vagyis te valamit gányolsz, ami még biztonságos, jön a következő, ő is, meg a harmadik is, a három külön külön amúgy biztonságos lenne, de a három együtt már nem az.

 

Én sem tartom be mindig a szabályokat, de nem verem a mellem, hogy azért nem, mert én nem vagyok közkatona, hanem kussolok és örülök hogy megúsztam.

 

Ja és az offtopic torta tetején az offtopic cseresznye:

Háborúban az a katona aki gondolkodik meghal, és nem mellesleg megöli a társait is, ugyanis egyszerűen nincs elég információja ahhoz hogy helyes döntést hozhasson.

Előzmény: Mutual Friend (88570)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88571

Azért valahol igaza van: aki ide betéved, el nem igazodik a 3892 PEN-nel kapcsolatos katyvaszos hozzászólás között.

Előzmény: *Steve (88567)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88570

Vannak közkatonák, akik nem gondolkodnak nem kérdőjelezik meg a parancsot hanem vakon végrehajtják és vannak a talán nem hadvezérek, de valahol félúton emberek, akik értelmet akarnak keresni mindenben mert úgy tudják megtanulni megérteni.

 

Én soha büdös életben nem akartam és és nem is tudnék a fenti megállapítás alapján közkatona lenni!

Előzmény: *Steve (88567)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 0 2 88569

Ez a szakma csúcsa, és rosszul indítottál ... :)

Előzmény: OcTAX (88566)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88568

Köszi hogy betetted, ez is engem igazol hogy a 3-4 pont között nincs semmi valójában csak vezeték.

 

Azaz teljesen mindegy működés szempontjából hogy előtte, mögötte van szétválasztva bármi is csak annyi a lényeg hogy a FI előtt legyen. Hisz benne semmi más csak egy vacak drót.

 

Igen, nem szabványos, ne is tegye így senki, de rohadtul elszomorító hogy a kreativitás ennyire nincs mar meg emberekben. Hatályos 50-100 éves szabványokkal takaródzik itt mindenki ahelyett hogy gondolkodnak egy kicsit hogy gyerekek így kell csinálni mert egy fasz azt írta hogy ez így jó lesz de valójában mégiscsak parasztság mert  ezért, meg ezért, meg ezért ....

Előzmény: Atis57 (88556)
*Steve Creative Commons License 2018.07.19 0 5 88567

Ha ez itt az első megnyilvánulásod meg is tarthattad volna magadnak a véleményt föleg ebben az alpári formájában.

Előzmény: OcTAX (88566)
OcTAX Creative Commons License 2018.07.19 -4 2 88566

Asszem ez az első bejegyzésem itt: A faszom ki van a PEN elválasztásotokkal. Amióta olvasom ezt a fórumot erről értekeztek.  Olvassatok szabványt. Aki annak alapján csinálja annak lelke rajta. Aki meg magának csinálja az meg csinálja meg biztonságosan szabvány nélkül. Csak gondolkodni kéne!? ...

 

Üdv: Egy nem regisztrál 30 éve végzett villanyszerelő.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88565

Értem az én elvi skiccemmel sem tudtál megbirkózni. 

 

Volt benne egy fogyasztásmérő , meg kettő FI relé oszt' azon kötözködsz hogy nem latod át, mert nincs benne szakmaiság ...

Előzmény: Atis57 (88557)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88564

Értem én hogy rokkantás amit magyarázok.

 

De!

 

De az egész pen szarakodás amiatt van hogy a FI relé normálisan tudjon működni.

Eddig is megvolt a világ nélküle csak a biztonsági megoldás egy uj eszközzel korszerűbb lett. 

Ennek előfeltétele hogy a védővezető funkció el legyen választva a FI előtt mert csak így tudja betölteni feladatát, illetve a védővezetőn legyen egy közeli stabilnak gondolt PE is.

 

A "N" amikor átmegy a fogyasztásmerőn - amiben csak egy sima átkötés van ezen az ágon - semmi nem történik vele.

Akkor is remekül tudna működni hogy ha a "N" ágat nem vezetnéd bele hanem csak a szétválasztashoz egy ötödik másfeles vezetéket tennél és vagy a bemenethez vagy a kimenetéhez csatlakoztatnád. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88561)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.07.19 -1 0 88563

Azert mert te ilyen dolgot tapasztaltál ez nem azt jelenti hogy ez az elfogadott mindenfelé. Az adsl2+ feltöltési sebessége 1 Mbit/s abban elfér az a 8kbis/s sebesség ami a beszédre kell egy mobilban.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88559)
sámli_ Creative Commons License 2018.07.19 0 0 88562

"Csak" két dologban hibáztál:

1. A visszaalakítást csak hülye reg. szerelő vállalja el, mert szabálytalan.

2. Nem vetted figyelembe a tovább menő kábel keresztmetszetét.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (88561)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.07.18 0 0 88561

"...csak szétválasztani lehet --azt akárhányszor!

 Összekötni -azaz újraegyesiteni  meg NEM!"

 

Ha jól emlékszem eredetileg itt PEN szétválasztásról meg egy mindössze négy eres kábelről van szó.

Ennek megoldását valahogy így magyaráznám Mutáló Haver topictársnak:

1: Először is nézzük meg, hogy a villanyórából PEN vezető jön-e ki (tehát csak négy ér).

2: Ha öt jön ki, akkor hívjunk egy regisztrált szerelőt, hogy csinálja át a villanyórát négy eres kivezetésűre öt eres helyett. Ezután olvassuk el újra az egyes pontot :)

3: A 3f+PEN-re kössük rá a négy eres kábelünket és annak túlsó végén már csinálhatunk nulla-föld PEN szétválasztást.

4: Ha a 4 eres kábelünk nem a villanyórától indul, akkor a kábelünk elejéig odavisszük a PEN vezetőt SZÉTVÁLASZTÁS NÉLKÜL, innentől lásd a hármas pontot.

5: Ha útközben bárhol máshol is szükségünk van külön nullára és fődre (pl közvetlenül a villanyóránál), akkor bárhol máshol is csinálhatunk nulla/föld szétválasztást, feltéve, hogy a szétválasztáshoz csak leágazunk a PEN gerincről és nem magát a PEN-t választjuk szét, a villanyórától egészen a 4 eres kábelünk végéig.  Tehát a telken lehet akár tíz PEN szétválasztás is.

 

Remélem érthetően írtam le.

 

 

Előzmény: Atis57 (88556)
Atis57 Creative Commons License 2018.07.18 0 0 88560

Szia!

 erre gondoltam , de ma már csak műszaki emlék.

 Persze még mindig vannak épületek , lakások ahol megállt az idő pl;1953.

 Az Msz 1600 ból

Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 7. rész: 1967 módositás.

 amiben eltéres van ;

 házgyári épület re , NEFH ra (ez még csak a nullázásra előkészités!)

Előzmény: ötfelezős (88558)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.07.18 -1 0 88559

"Szerintem senki nem ad ADSL technológiával internet előfizetést csak adsl2+ on."

 

Lehet hasogatni a nyelvészeti szőrszálat, ez nem vigasztalja azokat a százezreket Magyarországon, akik pezsgőt bontanának, ha a feltöltési sávszélességük 3-4 megabit fölé emelkedne.

 

De tudok olyan önkormányzati intézményt, ahol 6 megabit a max LEtöltési sebesség évek óta (a feltöltés 2 Mbps körül szokik lenne) és van, amikor huszan lógnak a wifi-jükön (egyedi sávszélességet kellett korlátoznom, hogy mindenkinek jusson egy kis internet)

Előzmény: Mutual Friend (88549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!