Keresés

Részletes keresés

2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1547

Kérlek, írd meg, mikor kezdted el a műtét utáni tornát. Engem tegnap műtöttek, három lyuk van a térdemen, meniscus szakadás, svaverezés. Köszi.

Előzmény: gurabli (1545)
heremooka Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1546

A szteroidokat jobb elkerülni.

 

Hosszan tartó alkalmazásukat mindenképp: mellékvese-, cukor betegség, gyomorfekély- és csontritkulás kialakulásának lehetősége ( http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3819/a-szteroidok-mellekhatasai ) Ezen kívül "holdvilágarcod" lesz, ha folyamatosan szeded. Ez a vízvisszatartó-hatás miatt van. Azontúl elhízol.

 

Sokkal jobban járunk, ha a lábunk betegségét szüntetjük meg, minthogy okozunk még négyet-ötöt, tulajdonképpen feleslegesen.

 

A baj akkor van, amikor nem tudod elkerülni a szteroid szedését.  De erre is vannak praktikák:

 

OFF:

 

Én sajnos gyakorló asztmás vagyok. (allergiás reakcióként). A gyógyszer tartalmaz szteroidot. Mikor fulladok, akkor inkább "elbeszélgetek magammal" (lehet röhögni, nyugodtan!) hogy nekem nem is kell ez a gyógyszer, mert, ... és ezt most nem részletezem, de lényeg, hogy működik! Csak akkor nem, ha mentálisan fáradt vagyok. 

 

A pullmonológiára már nem is megyek, mert számomra érthetetlen stílusban hordtak le, a gyógyszer mellőzése miatt. (Nem kértem az egyiket-másikat.) Nem mindegy nekik? "Ha én meg akarok halni?" Szó szerint azt mondták, hogy meg fogok, és hogy láttak már ilyet. Nem érdekelte őket az sem, hogy időnként rákényszerülök és akkor használom, hajthatatlanok voltak. Vagy minden nap kétszer használjam és szedjem a tablettákat is, és háromhavonta üljek be a retkes, tébécébacis rendelőjükbe, vagy ne is lássanak.

Akkor lesz gond, ha végképp elfogy a gyógyszer. Két havi adagot már másfél éve használok és még van benne.

 

ON

 

A térdfájdalomnál elég nehéz bemagyarázni magadnak dolgokat, különösen ha csillagokat látsz, viszont ott van a doki, a műtét, a műtérd. Szerintem még láb nélkül is jobb élni, mint folyamatosan szteroiddal. Egy pszichodoki rendbehoz. A szteroid megöl.

gurabli Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1545

Az én esetem sajnos nem mérvadó, mivel négy hónapra rá jött a második műtét, a szalagpótlás, valamint a sérülésem is sajnos a legkomolyabb kategóriába tartozik, nem "csak" elszakadt a keresztszalag, hanem sérült az üvegporc és meniscus is, elég rossz állapotba került a térdem.

Emígy az első műtétet követően (shaverezést) elég hamar elkezdtem nagyon keményen a gyógytornát és az erősítést, mert próbáltam tartani és megerősíteni az izomzatot a pótlás előtt (sikerült is, persze a pótlás után kegyetlenül lement minden izom, nemsokára egy éve volt, és még mindig 2-3 cm a különbség a másik lábamhoz képest a felső combon, térd felett sikerült valamennyire visszaszerezni. Mondjuk baromi vastag volt mindkét lábam, tiszta izom, az átlagnál jóval erősebb. Így azt a szintet most sokkal nehezebben érem el, ráadásul az izom tónusa is nagyon gyenge, hiába, hosszadalmas és nagyon lassú folyamat ez).

 

Az biztos, hogy az első műtét után nehezen ment a futás. Nem is azért mert instabil volt a térdem, hanem mert fájt és rossz volt futás közben, nem szerette a terhelést. Persze jóval könnyebb és gyorsabb volt minden, mint a pótlás után.

 

 

Előzmény: gombóc63 (1538)
gurabli Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1544

Sajnálom, hogy nem változik az állapotod. Talán érdemes lehet még egy Synvisc-One injekciót is kipróbálni? Elvileg ez a "legjobb", és ráadásul csak egyet kell beadni belőle. Nem tudok róla sokat, itt már írtak róla páran, sajnos ha jól emlékszem, egyik injekció sem váltotta be különösebben a hozzá fűzött reményeket, ellenben nagyon drágák.

 

Nem akarok hülyeségeket írni, de a szteroidos gyulladáscsökkentőkről nem sok jót hallottam (azon kívül, hogy elvileg nagyon hatásosak tudnak lenni, ami alapból ugye jó), elég sok és komoly mellékhatása lehet. De ez nem mérvadó, amit én írok, hiszen nem vagyok orvos, ezt az orvosod biztos, hogy pontosan tudja. Azt tudni kell, hogy nincs olyan gyógyszer, készítmény, aminek ne lenne valamilyen mellékhatása. Minden gyógyszer alkalmazásánál mérlegelni kell, hogy az adott állapot esetleges kezelése/meggyógyítása a mellékhatások kockázatának figyelembe vételével indokolt-e vagy sem.

 

Olvass utána a neten (ha tudsz angolul, akkor a www.kneeguru.co.uk oldalon rengeteg információt találsz. Talán az internet legnagyobb és legaktívabb "térdes" portálja.

Előzmény: Nikke (1540)
gurabli Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1543

Egy eladó, aki ért is hozzá, ő írja a válaszokat. Mindkét terméket a Scitec gyártya, az Arthroxon volt a nagy áttörés számukra, azzal sikerült elég sok sportolót megszólítani (főleg amerikai sportolók, NFL, NHL, NBA, többségük kevésbé ismert számunkra).

Legtöbben, akik komolyabban foglalkoztak a témával, azt kifogásolják (és szerintem teljesen jogosan), hogy nincs feltüntetve az egyes összetevők pontos aránya.

A Heavy Duty esetében nem követték el ez a "hibát", itt szépen fel vannak tüntetve az összetevők pontos arányai. Elég sok kísérleti dolgot is tartalmaz a szokásos kötelező összetevők mellett, ami állítólag szintén hatásos. Ráadásul már a legújabb ajánlást követve, három adagra bontották a napi adagot, így folyamatos a bevitel.

 

A Scitec cég egy megbízható cégnek számít, elvileg komolyan ellenőrzik és odafigyelnek a termékeikre, így remélhetőleg hozzák is az elvárt, ígért minőséget. Persze ezt egyik gyártónál sem garantálja senki (Béres, Calivita, stb). A testépítők körében nagyon népszerű a cég legtöbb terméke, és a csúcsminőséget képviselik.

 

Én erre jutottam, kb. ezt sikerült kiderítenem. Ha tudtok olyan porcépítőről, ami tartalmazza mindazt (legalább a négy alapvető összetevőt), mint a Heavy Duty és olcsóbb, esetleg többet is tartalmaz, akkor írjátok itt meg, mert én még nem találtam.

 

János: a Béres helyett próbáld meg a Heavy Duty-t, ha a porcerő működött, akkor ez szerintem sokkal hatásosabb lesz (csodát ne várj azért). Legalább két hónapig szedd. És ahogy Nikke írta, minél előbb érdemes egy lelkiismeretes, hozzáértő orvost meglátogatni, az fontosabb a porcerősítőktől!

 

Előzmény: Nikke (1542)
Nikke Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1542

Szerintem ne hagyd ki az orvost, mielőtt nagyobb problémád lenne. Biztos elküld majd MRI-re, vagy UH-ra, vagy röntgenre (inkább MRI-re). Akkor többet tudtok.

 

A belinkelt oldalt már én is néztem, amikor Gurabli által ajánlott szerekbe mélyedtem bele, de a "Kérdések" menüben, az üzlet által adott válaszok között többször is találkoztam hasonló szöveggel "inkább Heavy Duty-t, én ütősebbnek tartom, mint az Arthroxon Plus-t."

Persze jó lenne tudni, hogy a választ tulajdonképpen ki adja, egy szimpla eladó, vagy valaki, aki ért is hozzá????

 

Előzmény: ..janos.. (1541)
..janos.. Creative Commons License 2014.01.29 0 0 1541

Sziasztok.

 

Szerintem kb. 1-2 hónapja írhattam ide a térdproblémám miatt. Már régóta húzódik, változó tünetekkel. Tavaly kipróbáltam a Dona port, hát lószart sem használt, pedig állítólag azt régebben csak receptre lehetett kapni. Akkor úgy is voltam vele, hogy biztos nem porc probléma. A legfőbb tünetek ezek voltak: térd fájás térd belső oldalán, főleg guggoláskor, vagy lépcsőzéskor, gyenge térd, ami érzékeny a hidegre, kattogás székből felkeléskor. Na már azt gondoltam ,hogy elmegyek maszek dokihoz, mivel állami konkrétan leszart, de gondoltam adok egy esélyt másik porcerősítőnek. Bepróbálkoztam a Béres porcerővel. Persze tudom az sem a legjobb. ELkezdtem szedni napi 3 szemet január elején, 1 hétig fájt tőle a térdem ,de máshogy mint előtte, elkezdtek csökkenni/ megszűnni a panaszok. Azóta sokkal erősebbnek érzem a lábam, már alig kattog, hidegre szinte nem is érzékeny.Persze nem tökéletes most sem, de legalább érzem, hogy van erő benne székről felkeléskor.

 

Olvasgattam az ilyen porcerősítő készítményekről, elgondolkoztam azon, hogy ezt kipróbálom:

http://shop.builder.hu/izuletvedo-keszitmenyek/scitec-nutrition-arthroxon-plus-108-kap-p6886#facts

Elég jók a vélemények róla. Egyébként ugyanúgy a scitec gyártja, mint a heavy dutyt. Olcsónak persze nem olcsó.

 

Nem tudom mennyire értetek hozzá, de porcprobléma okozhat olyat, hogy az a lábam/ térdem gyengébb? Csak mert olyan furcsa tünet. Amúgy meg asszem orvosi kivizsgálás nem fog ártani annak térdnek attól függetlenül, hogy használ a gyógyszer.

Nikke Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1540

Magamon nem láttam, mert szerencsére csak akkor tették fel, amikor már nem tudtam magamról! Csak előre felkészültem és olvasgattam, meg az altatóorvos is mondta az előkonzultáción, hogy vértelenítésben csinálják.

Az altatás nálam egy pillanat alatt hatott, arra emlékszem, hogy beigazítottákk a fejem egy helyre, ami valahogy megtámasztotta, az utolsó gondolatom az volt, hogy jé, milyen kényelmes ez fejtámasz.... aztán kész. Se hideg, se meleg. :-)

 

Viszont lenne még kérdésem.

3. injekción vagyok túl a Synocromból (többszörös lebenyszakadás volt a meniscuson, és II-III. típ. porclágyulás). Miután nem javultam meg, továbbra is sántikáltam, és fájdogált a térdem, sőt már kezdett a műtéti előtti állapot visszajönni, a doki injekciókúrát javasolt (nyilván a porclágyulás miatt).

Most jobb, nem még mindig nem jó. Ma azt mondta nekem, hogy ha csak 10-20%-os következik be, akkor szteroidos gyulladáscsökkentő injekció kell kapnom, mert ez a hylarunos nem elég hatásos számomra.

 

Tudtok valamit erről (ezekről) a szteroidos gyulladásgátlókról?

Mennyit szoktak adni ebből?

Mennyire hatásos?

Hasonló az ára a Synocroméhoz?

A szteroid miatt milyen mellékhatásokkal kell számolni?

 

Ha esetleg van valakinek tapasztalata, és megírja, azt nagyon megköszönöm.

(Most már 3. hónap is eltelt a műtét óta, és a csoda nem következett be, kínlódom.)

 

Előzmény: gurabli (1537)
gurabli Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1539

Amikor elkezdtem szedni a porcépítőket, akkor nagyon részletesen elolvastam minden fellelhető információt (többségük angol nyelven van).

 

Ha úgy döntünk, hogy szedjük, akkor a következőket érdemes szem előtt tartani, mégpedig, hogy a jelenlegi ismeretek szerint négy összetevőt minimum tartalmaznia kell egy porcépítőnek, név szerint: 1) glucosamine sulphate, 2) chondroitin sulphate, 3) methylsulfonylmethane (MSM), 4) Hyaluron sav.

 

A legtöbb készítményből hiányzik a hyaluron sav, pedig ennek az összetevőnek igen komoly szerepet tulajdonítanak (bár itt sincs olyan tanulmány, ami ezt egyértelműen alátámasztaná).

 

Fontos a megfelelő mennyiség, ami a hyaluron savnál a napi adag 50 mg. A többi összetevőnél is megvan a napi minimum, illetve ajánlott mennyiség. Egyes tanulmányok (most hirtelen nem tudom linkelni, de egyre több komoly cég tér át napi több tablettára, a napi egy helyett) kiemeli, hogy legalább kettő, de inkább három adagra kell osztani a nap folyamán a bevitelt.

 

Összeszedtem az összes nálunk kapható (és neten külföldről megbízható helyről rendelhető, pl. Amazon UK) készítményt. Ahol nem volt feltüntetve a hatóanyagok mennyisége, az azonnal kiesett.

Majd külön szedtem azokat, amelyekben van hyaluron sav. Nem húztam ki azokat a listáról, amelyben nincs, mert lehet venni külön csak hyaluron savat (pl. NowFood USA), de drága és fölösleges ,mert van olyan, ami tartalmazza.

 

Majd némileg szubjektíven rangsoroltam a gyártókat is, a névtelen, ismeretlen gyártók termékeit az ismert, minőségi termékeket gyártókkal szemben. A Scitec Nutrition egy vezető amerikai cég, focicsapatok is használják termékeiket. A Calvita is ilyen.

 

Szerencsére mind a kettő kapható nálunk. Egyértelműen a Heavy Duty a nyerő, kivéve árban, de igazából hatóanyag mennyiség/ár arányban nagyon jó.

 

Ha visszaolvasol, írtam róla bővebben. Szerintem tegyél vele egy próbát (elvileg két hónapig min szedni kellene).

 

 

Előzmény: pom-pom77 (1526)
gombóc63 Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1538

Az első műtétedből mennyi idő alatt épültél fel? Nekem is shaverezés volt...

Előzmény: gurabli (1536)
gurabli Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1537

Igen, az volt az:) Durva cucc:)

Előzmény: Nikke (1533)
gurabli Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1536

Szerencsére nálam is mindkét műtétnél elég gyorsan zajlottak az előkészületek. Kaptam bátorítót, ami semmit sem hatott (előttem az egyik srác totál bealudt tőle:). Első műtét (belenézés, shaver) kb 25 perc lehetett. Altattak, vénába kaptam valamit, ami a kézfejemtől megindult a karomon felfelé, kb, a könyökömig éreztem, és onnantól lámpaoltás. Mondták, hogy most jön az altató injekció, kicsit hideg lesz és furcsa érzés. Valóban az volt, hideg, és furcsa (egy kicsit sem fájdalmas), nehéz elmondani, mintha jéghideg higany menne fel az ereidben, mert olyan sűrűnek is tűnt a cucc. És érzed vagy két-három másodpercig, durva, hogy milyen gyorsan tud hatni. Utána már a szobámban ébredtem (a műtét utáni ébresztésre nem emlékszem).

 

Második műtét, szalag-pótlás, több, mint 2 órás. Ott is gyorsan jöttek értem (én voltam aznap az első), de ott a vezetett érzéstelenítés miatt eltartott fél órát, mire hatni kezdett, ami ott a műtőasztalon sokkal többnek tűnik. Nem fájt, csak kellemetlen. Amikor elkezdték a műtétet, akkor kértem, hogy "üssenek ki", nem akarom hallani, ahogy a csontot faragják, fúrják, így gondolom szintén vénába kaptam valamit, mert egyszer csak aludtam. Nem mélyen, de nem emlékszem semmire. A vége felé felébredtem, még dolgozott a térdemen a doki, de már fejezte be, még láttam a monitoron a térdem belülről:) és kérdeztem is, hogy mi a helyzet? Kába és ütött voltam, de nem volt olyan kiesés, mint az altatásnál. Majd mondtam, hogy én aludnék még egy kicsit, ha nem baj, majd aludtam is. Mintha emlékeznék arra, hogy tolnak vissza a szobába, de ez nem biztos. Nem sokra rá felébredtem, jött a doki, mondta, hogy rendben volt minden. Nem voltam annyira kiütve, mint az altatás után, és még 5-6 órát alig éreztem a lábam, ami nagyon jó volt.

 

 

 

 

Előzmény: Nikke (1534)
gurabli Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1535

Kitartást! Gondolom, hogy már túl is vagy rajta! Majd várjuk, hogy megírd mi lett az eredmény és mik a tapasztalataid!

Előzmény: 2kacsapacsa (1529)
Nikke Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1534

Nálunk ez lényegesen egyszerűbb volt.

A kórteremben bekötötték a branült (ne tudom a pontos nevét helyesen), a betegtologató emberke jött értünk az ággyal, amit egészen a műtőasztalig tolt, ott csak át kellett helyezni a popónkat. 3-4 emberke pillatanok alatt és egyszerre tette a dolgát, a végén vissza a kórterembe. Hála az égnek, nem kellett előkészítőben várakozni.

3-4 óra múlva haza.

 

Előzmény: fatyú (1531)
Nikke Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1533

Szerintem az volt a vértelenítő mandzsetta. :-)

 

Előzmény: fatyú (1532)
fatyú Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1532

"ugyanis az öblítőfolyadék leszaladt a lába szárába"

Nekem olyan cucott tettek a combomra meg a térdemálá mint a vérnyomás mérő csak jócal nagyobb.3 brutális szíj fogta össze.

Akkor ezért kellet.

Bocs a helyes írási hibákért de minden áron angolul akar írni

fatyú Creative Commons License 2014.01.28 0 0 1531

Bocsi nem volt gépem.

Én altatásban kértem.10-kor éertem jöttek 10:35 ig az előkészítőben voltam borotva, branur, kedvcsináló szuri, aaztán saját lábamon atmentem a műtőbe fogtam a kis infúziómat fel feküdtem az ágyra.

Kaptam egy altató szurit de attól nem aludtam be így kaptam még egyet +gázt.

11:20 tértem magamhoz az őrzőben

Előzmény: 2kacsapacsa (1529)
Nikke Creative Commons License 2014.01.27 0 0 1530

Miután fatyú nem válaszolt, és gondolom te nagyon várod a választ: a meniscusműtét általában 20-35 perces szokott lenni. Nekem ágytól ágyig 35 perc volt.

Betegtársamnak, akinek shaverezték a térdét (a fellágyult porc gyűrődéseit símították ki) közel egy óra volt (ha jól emlékszem), de nála történt egy apróbb probléma, ugyanis az öblítőfolyadék leszaladt a lába szárába. Azt nem tudjuk, hogy ez hosszabbította-e meg a műtétet, vagy esetleg az, hogy sokat kellett shaverezni.

 

Előzmény: 2kacsapacsa (1529)
2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.27 0 0 1529

Kedves Fattyú! Meddig tartott a műtéted? Engem holnap műtenek. Köszi a választ.

Előzmény: fatyú (1527)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 1528

SportkórházCím: Budapest XII. kerület Alkotás u. 48. útvonaltervezés ide/innen

bejárat a Győri út 19. felől
Szakrendeléseink 25 féle egészségügyi szakmában állnak a páciensek rendelkezésére, ezzel felölelve szinte a medicina teljes spektrumát. A magasan kvalifikált, tapasztalatok által formált szakorvosi munkát alátámasztják és kiegészítik a diagnosztikai és terápiás egységeink is.
Telefon: 06-1/488-61-00 E-mail: info@osei.hu

 

Nem hiszem,hogy rájönnek,hogy te írod a kritikát . Konkrét dolgokat nem árutál el,amiről tudnának azonosítani. A  te műtéted  is futószalagos. És biztos vagyok benne,ha veled is  így bánnak,akkor még sok más pácienssel is. Persze ahogy gondolod. Sok sikert a felépülésedhez

fatyú Creative Commons License 2014.01.25 0 0 1527

még egyelőre nem írnám meg nehogy a kedves ott dolgozók valamelyike olvassa a fórumot.

kell mennem, oda de aztán leírom

Sport Kórház az hol van?

 

pom-pom77 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 1526

Gurabi írjál valamit erről a Scitec Heavy Duty-ról. Azt is mennyiért és hol vetted. Én jelenleg Sanct Bernhard zöldkagylót szedek. 150 db –os kiszerelés 3600 Ft. Mint írtam azt mondta a doki,hogy le se álljak a porcerősítő  szedéssel egy napra se,mert megdőlt az a nézet,hogy nem lehet szedni folyamatosan.

 

 

Fatyú hol műtöttek ???Lenne egy fogadásom,hogy nem a Sport kórházban. Ott nagyon szolgálatkészek a nővérek,és a paraszolvenciát se nagyon akarják elfogadni. Úgy kell rájuk tukmálni. Nem is értem,hogy bánhatnak így a betegekkel,már csak azért sem mert a borravalót általában a beteg a végén adja.

fatyú Creative Commons License 2014.01.25 0 0 1525

Sziasztok!

Engem Jan. 20-án műtöttek. A műtét után különösebb fájdalmam nem volt, a cső feszítet de nagyon emiatt nagyon kellemetlen volt a mozgás.

Kacsát nem adtak azt mondták wcbe kell mennem akkor menjek.

A folyosó legvégén voltam a wc vagy 30 méter. Senki nem segítet ott álltak és nézték ápolók Ápolónők, beteghordók ahogy kb 15perc oda sétát meg tetem, majd 15 perc visza.

Holott a doki azt mondta ki se száljak ma az ágyból.

Káosz a köbön.

A medialis meniskuszomból távolítottak el egy elég nagy darabot, vizitnél a fő adjunktus azt mondta ezzel nem létezik, hogy tudtam járni,ugyanis a fájdalomtól ordítanom kellet volna.(3hónapot dolgoztam vele, fizikai munkát végzek)

Pénzt nem adtam így lese voltam szarva. Hétfőn 10-kor műtöttek utána másnap a vizitnél láttam csak orvost.

Most itthon vagyok borzalmasan dagadt a lábam , de mikor haza engedtek akkor is ilyen volt.

Azt mondták pihentesem 10 napig , de azért álljak rá és sétáljak.

Na most akkor??

Olyan szadista módon cserélték a kötésemet, hogy félek vissza menni.(pedig nem vagyok az a típus)

gurabli Creative Commons License 2014.01.23 0 0 1524

Örülök, hogy nálad bevált, illetve hogy ilyen jól alakul a térded! Most én is szedem a porcépítőt (Scitec Heavy Duty). Csak így tovább!

Előzmény: pom-pom77 (1523)
pom-pom77 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 1523

Sokat polemizáltunk,hogy használ-e a porcerősítő .Reggel amikor felkelek nem kell bejáratni nem rozsdásodnak  a végtagjaim. Tegnap futottam 4 km-e,heti 3-szor gyógytorna és  tiszta víz a pólóm a torna végére. Kap rendesen a térdem. Ez nem így volt amikor nem szedtem és másnap  felkeltem egy rakkolós  teniszmeccs után. Ilyenkor  minden reggel sántítva keltem ki az ágyból. Kellet egy jó pár perc mire beolajozódott a térdem.

2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.20 0 0 1522

Nagyon részletes, szakszerű és kimerítő választ adó cikket találtam, amit most közkinccsé teszek.

 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/10038/porcserulesek-es-terdizulet-problemak

2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.17 0 0 1521

Igem belevágok, megerősítettetek. Köszönöm szépen!

Előzmény: gurabli (1520)
gurabli Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1520

Ahogy írod, ez alapvetően egy diagnosztikai eljárás, és ahogy itt is többen írták, az egyetlen igazán megbízható módja, hogy pontos képet kapjon az orcvos a térded állapotáról. A legjobbnak számító MRI sem képes a térd esetén megbízható információt nyújtani, ennek pontos okát nem tudom, mert nem vagyok orvos, de gondolom a térd anatómiai felépítésével lehetne magyarázni. Elég sok esetben ad pontatlan diganózist, és az egyetlen módszer, amivel biztosra lehet menni, az a laparoscopia.

 

Ezzel "belenéznek" a tédedbe, feltérképezik a porcok, meniscusok, szalagok, stb állapotát (ez nagyon pontos képet ad az operáló sebésznek), tökéletesen meg lehet állapítani milyen állapotban van a térd, ha van kopás, akkor az hol van és milyen mértékben, stb.

 

Előnye még, hogy ha találnak porc, meniscus, stb sérülést, akkor azt azonnal el is tudják látni, így nem kell újabb műtétet elvégezni. Ha sérült a meniscus, akkor azt minden esetben csak műtéttel lehet megoldani, illetve pl. az üvegporcot ért sérülést is csak így lehet kezelni, pl. shaver eljárással.

 

Ami a fióktünetet illeti, az egy fizikális vizsgálat a térd állapotára. Ez mellett van még a Lachmann-teszt is, ezt a kettőt szokták vizsgálni. Az asztalon fekszel, az orvos pedig különböző mozdulatokkal "tekergeti" és hajlítja a lábad. Midnkét teszt esetén tudtommal nulla és három darab + között oszályozza az észlelt tüneteket. Minél kevesebb + jelet kapsz, annál jobb:) Különösen igaz ez a Lachmann-ra. Ez persze egy szubjektív viszgálat, ami az egyik orvosnál + az lehet, hogy a másiknál ++.

Nekem 30 évesen a sok sporttól és focitól sérülésem előtt is fiók +, Lachmann negatív volt mindkét térdem. Az elülső keresztszalag szakadást és porcsérülést követően fiók ++, Lachmann ++ volt, sőt, az első műtét után a legyengült combizomzat miatt Lachmann +++. Ez egy elég pocsék eredmény, de határozottan instabil is volt a térdem. A műtétet követően hónapok óta fiók +, Lachmann negatív, és határozottan érzem is a változást.

 

Ez a műtét, még ha meniscust és/vagy porcot is kezelnek, kb. 20-30 perc. Rövid, és nem megterhelő műtét. Lehet altatásban és spinális érzéstelenítésben is végezni, ezt majd eldönti az altató orvosod. Egy vezetett érzéstelenítésben végzett elülső keresztszalag BtB módszerrel történő pótlása akár 2 és fél órás, komoly műtét is lehet, ott aztán le tud izzadni az orvos is, pedig jó hideg van a műtőben:)

 

Velem is mindent aláírattak, gondolom védik magukat, hogy ha ne adj Isten valami nem úgy alakulna, akkor lehet lebegtetni a papírt, hogy aláírta, beleegyezett a beteg, tájékoztattuk minden lehetséges komplikációról, stb. Ez már szinte egy foghúzásnál is így van, sajnos.

Emígy a műtét csak nagyon minimális komplikációkkal járhat (1% alatt), elsősorban fertőzés és trombózis, mint minden műtétnél. A fertőzés nem jellemző, eleve adnak infúzióban egy nagy adag széles spektrumú antibiotikumot prevenció képpen, a trombózisra pedig Clexane-t, illetve minél előbb járni, terhelni. Ezek előfordulási esélye olyan minimális, hogy nem érdemes vele törődni. Az altatás/érzéstelenítés kockázatait pedig elmondja az altatóorvos, de elég alaposan ki szoktak vizsgálni előtte, ha kicsit is felmerül valami miatt a nagyobb kockázat, akkor nem műtenek, mert ez nem életmentő, akkut műtét.

 

Kitartást, és ha belevágsz, akkor bízz az orvosodban! Kérdezz tőle bátran, a legtöbben nagyon segítőkészek, ha kérdezel.

Előzmény: 2kacsapacsa (1515)
***angyalka*** Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1519

Kérem segítsenek terjeszteni a hírt!

Lányom súlyos betegségében segítő társ, és családtag a csatolt képen látható lány yorkshire terrier kutyus. Ha látta ezt a kutyát, kérem keressen meg mielőbb. A lányom egészsége múlik rajta. A kutyus eltűnt 2013. december 22-én (tisztázatlan körülmények között a kutya szállítását végző személytől). A kutyus bármely megyében lehet. A képen látható piros Hurtta ruhát viselte, és a fotóalbumban látható rogz (barna-rózsaszín) kutyahámot, illetve egy piros pórázt. 
(Kor: 2 éves, orrtőnél enyhe barna elszíneződés, Chip: 93900001044xxxx)

További képek a következő linken találhatók: http://kloe.angelsdream.fotoalbum.hu/

Facebook oldal és elérhetőség: https://www.facebook.com/yorki.hirek

Köszönjük a segítséget a kutyus nevében is!

 

2kacsapacsa Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1518

Velem rengeteg papírt aláirattak, hogy beleegyezem a műtétbe, de hogy azon belül mit fog csinálni és mit nem, arról nem volt szó. Ezzel a beleegyezéssel akár a lábam is levághatná. Hová lett a bizalom az orvosokban?

Előzmény: pom-pom77 (1516)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!