Keresés

Részletes keresés

tomatas Creative Commons License 2006.07.14 0 0 9170
Sziasztok! :)))
Dunaföldvárról kinek van használható digitális képe? Sós a helyzet...
Civertan álnévre kérném a válszokat, ha vannak.
ndsmondeo Creative Commons License 2006.07.14 0 0 9169
Ránéztem az égből a várra, hogy ellenőrizzem a tájolását a harmadik képnek, amit alapul vettem a vizsgálathoz. Nagyjából jó, de gondolom a rajz készítője nem számított arra, hogy milyen perdöntő lehet, ha a vonalzója pár fokot téved ;-)
sirocco Creative Commons License 2006.07.14 0 0 9168
Sziasztok!
Tudtok ajánlani a felvidéken egy napos kirándulás keretében, busszal vagy vonattal is megközelíthető várat, várromot?
ndsmondeo Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9167
Szia Nagyon Várbarát!

Egy kis pontosításom lenne a képek alapján. Abból indultam ki, hogy az alsó kép tájolása helyes, ehhez készítettem egy beforgatott ábrát és az égtájakat kiemeltem. A többi kép tájolása ebből kiindulva valahogy necces.

Az első képen, a Duna tv-sen É-NY-i irányból nézzünk a vár felé. Így a keleti feltételezett kápolna hely nem látható, csak az épület tömbje. A kép tájolásának értelmezését elősegíti a különálló keleti őrtorony alaprajza és távlati képe.

A másik kép, amire Keleti nézet van ráírva (1808) az is inkább D-K irányú nézet. A nyilad vége a 24-es helyiségre mutat, ami a Keleti oldal északi végét jelenti. Részemről a keleti oldal déli végére tenném a voksomat, de ott sem a sarok teremre, mert az hadászatilag értékesebb, inkább a csigalépcsős környékére.

Hát mire visszajössz, addigra én megyek el ;-) Igaz most melegvizes pancsi lesz, de majd utána ezt a rejtélyt is megoldjuk ;-)

Jó pihit mindenkinek.
ND
Előzmény: Nagyon Várbarát (9165)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9166

Most 3 napig nem leszek a Topikban, mivel meghívást kaptam egy

dunántúli vártúrára, és ennek nem tudtam ellenállni!

 

Na most már ismeritek a gyenge pontomat!... Achilles után szabadon  :-)

 

Mindenkinek hasonló barangolást v. egy elsötétített szobában, hideg italt kortyolgatva jó csevegést kívánok az imádott várainkról!  :-)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9165

Szia!

 

Azt, hogy a Balatonnál-Balatonban mulattad az idődet, szerintem minden Topiklakó sárga irigységgel olvasta, így hát a távolmaradásodat kellő nyomatékkal {kánikula!!!} indokoltad meg!  :-)

 

Szépen levezetted a somlóvári kápolna esetleges helyszínét a K-i oldal felé. Egyetértek veled, a felsővárnak ez az a része, ahol nyugodtabban lehetett ájtatoskodni, mint a zajosabb alsóvárban az őrség és szolgaszemélyzet mindennapos lármái mellett. Leírásodból látom, hogy te sem csak holt köveket látsz a várromokban, hanem évszázadokkal ezelőtt élt hús-vér gyarló emberek lakóhelyét, ahol kín és gyönyör született anno... hmm. ezt de jól írtam!  :-)

 

Néhány kiegészítés:

 

-- A középkorban a templomok szentélyeit kivétel nélkül a K-i irány felé építették meg... ezt mondjuk érdekes párhuzamba állítani a muzulmánok K-i irányú {Mekka felé} való imádkozásával... valószínűleg egy ősi, a felkelő Nap K-i irányú tiszteletével függhet össze... {?}

 

Az alábbiakban közlöm az általam ismert legrészletesebb somlói váralaprajzot, azzal a megjegyzéssel, hogy amíg a felsővárban nem kutattak v. nincs egy középkori inventárium {várleltár} addig még sok a nyitott kérdés az egyes helyiségek megítélésében... mondjuk, akkor a várkonyha kipipálva!  :-)

 

Az alaprajz K-i részén kisebb-nagyobb szobák sorakoznak, szerintem inkább az emeleti részen lehetett az a bizonyos ékszerdoboz kápolna ahogy én Bakócz érsek fényűzését ismerem, grandiózusan szép lehetett!!!

 

De semmiképpen sem egy tradicionális várkápolnában kell gondolkodni, mert Bakócz érsek a XVI. század elején az egész felsővárat jelentős mértékben átalakította az akkoriban elterjedt reneszánsz stílus formajegyei szerint! Tehát a kápolna ablakai is szögletesek és nem a korábbi gótikus stílusra jellemző csúcsívesek lehettek.

 

Sajnos itt vége szakad a következtetéseimnek, mert a felsőbb emeletből elég kevés részlet maradt fenn, így csak reménykedni lehet, hogy a feltárások valamilyen egyházi jellegű tárgyat is a napvilágra hozhatnak, amivel közelebb juthatunk az igazsághoz!

 

Somló várának K-i részlete {rekonstrukció}

 

A várrom K-i oldala egy 1808-as rajzonAlaprajza a helyiségek magyarázatával
Előzmény: ndsmondeo (9164)
ndsmondeo Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9164
Sziasztok!
Jó volt az idő a Balcsin, így maradtam még pár napot. Nem a somlói konyha témát szeretném felmelegíteni. Annak megerősítéséhez kaptam tőletek még pár támpontot. Gondolok itt a falba található fatámasztékokra, lásd füstölő és moslékkiöntő kő ;-) Ami nagyon fontos támpont. Anno a lustaság nagy erény volt, így rövid úton távolították el, ami nem volt hasznosítható ;-) Ez az eltávolítás fontos volt egy előkelőség várában, mert még sem járta, hogy a vendégek a konyhai moslékos vödröt kerülgessék az udvaron.

Általában hadászatilag közelítem meg a kérdéseket, mert a várat e célból építették. Óvatosan merek írni, mert hátha túl komolyan vesztek egy amatőrt ;-) De a sokszögű torony (tán 9?, de lehet, hogy nem is annyi) vallási felhasználása ellen szól még az is, hogy abban az időben, sok babona kötődőtt a számisztikához. Ilyen magas labdát nem szoktak feladni ;-)

Amiért billentyűre kaptam, az a kápolna, ha már a tornyot konyhaként definiáltuk ;-) Egy magas beosztású egyházi személyiség kicsi kápolnáját, biztosan egy nyugis, keleti oldalra építettem volna. Miért? Hát az ájtatosságot nagyban emeli a fény játékának kihasználása, ehhez a hajnali órákat veszem alapul (ami más volt a parasztnak és más volt az érseknek ;-) ).

A nyugalmat nem a várkapu felöli oldalon keresném, ahol láncok, kapuk, szekerek zörögnek, vagy igás állatok zajonganak. Persze fontos, hogy a belső várból fedett, közvetlen megközelítése legyen, mert azt gondolom, hogy az érsek ezt később építette, mint az erődítményt emelték. A másik fontos gondolat, hogy egy kis ékszer doboz kápolnában gondolkoznék, amit gazdagon lehet díszíteni, de még nem megterhelő anyagilag. Persze kerülném a bűzös moslékkiöntő, illetve a vár trágyadombjának gőzölgő, bűzölgő illatfelhőjét is :-)

Szóval a keleti oldal jöhet szóba, mint az oltár fekvése. Aztán megnézném a környező falvak templomát, hogy milyen látképet mutat a vár, illetve a feltételezett kápolna behatárolható, látható-e. Ez fontos szempont, hogy a felsőbbséget ezzel is hirdesse, erősítse. Sőt még a várút feljárójánál lévő kápolnát is megnézném, fekvésileg. Természetesen, mindez csak szerintem kategória ;-)

Bocsi a hosszú locsogásért, nézzétek be a pár nap net elvonásom tünetének ;-)
Üdv ND
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9163

Rendben, én is a szokott helyen, éppen most vettem egy Mecsek térképet,

mert a régit nem találtam sehol!

Előzmény: civertan (9162)
civertan Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9162
ottan leszek
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.13 0 0 9161

Én is emlékszem! Az orkánerejű szélre, ami az orromig lenyomta a sátor ponyváját, a több napos, hol kicsit, hol nagyon szakadó esőt, de mivel fújt is, azért mindig megszáradt rajtunk a ruha...  :-)

 

Ez a szitu egyébként a Kis Kárpátokbeli Fehérkő várromjánál esett meg velünk, ami a völgybeli Szentgyörgy városa felett romladozik.

Előzmény: Reventlow (9160)
Reventlow Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9160

Ez a torony megmozgatta a fantáziámat. Emlékszem egy ilyen romlott toronyra, aminek tövében zuhogó esőben, orkánszerű szélben mégis sikerült a sóletkonzervet megmelegíteni.

 

Ha nem is az esetleg, akkor is ez a szitu van előttem.

Előzmény: Nagyon Várbarát (9145)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9159

Éjszakai baglyoknak egy kis olvasnivaló:

 

http://eszak.index.hu/index.php?tip=904

 

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=14207

 

Mára kiléptem, jó éjt!

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9158
Teljes siker, ezt megkaptam!  :-)
Előzmény: tomatas (9157)
tomatas Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9157
Újraküldtem a másik címről.
Előzmény: Nagyon Várbarát (9156)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9156

Nem kaptam tőled levelet 20.26-ig!   :-(

Előzmény: tomatas (9155)
tomatas Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9155
Írtam, de nem tudom átmegy-e... vacakol a rendszer. :(
Előzmény: Nagyon Várbarát (9154)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9154

Hi Bibrax!  :-)

 

Úgy látom, hogy északi szomszédunk járt az egykori királyi székhelyen,

Visegrádon is!  

 

Amúgy "Visehrad" = "Magasvár"

 

Kedves Topiklakók! Írja már meg valaki angolul, hogy "örülök Bibrax, hogy már te is tudsz képet berakni a Topikunkba, szívesen látunk fotókat a továbbiakban is olyan szlovákiai várakról, ahol jártál vagy éppen helyreállításokat végeznek!

Például Zsolnalitva erősségéről..." 

Előzmény: Bibrax (9151)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9153
Nyertél egy, remélhetőleg majd egyszer a társaságomban elfogyasztandó -- italt! :-)
Előzmény: abaamade (9149)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9152

...A török tüzérség - amelyben számos "idegenlégiós" szolgált - a 16. sz-ban a világ legjobbja volt...

 

Akkor már fel is tenném ezzel kapcsolatban a Topiklakóknak a találós kérdésemet!

 

-- Ki volt az az "idegenlégiós" aki gályarabból egészen a török tüzérség legfőbb vezetőjévé rukkolt elő? Szigetvár 1566-os ostrománál tervezett egy hatalmas ostromszerkezetet, melynek tetejéről ágyúk tucatjai ontották a halált a vitézül védekező magyar végbeliekre? Mi lett a sorsa?

Előzmény: abaamade (9146)
Bibrax Creative Commons License 2006.07.12 0 0 9151
Enigma V.




But you must be registrated and login.



Hi Nagyon.
Last days I was on trip on Korlatko (Korlatka), Elesko (Ostry Kamen), Szomolany (Smolenice), Berencs (Branc).
civertan Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9150
Vb levél ment
abaamade Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9149
Itt nem jártam még, de, ha minden igaz nem is olyan régen pont Nagyon írta le, mit tudunk erről az Aranyosmarót közeli zsiványtanyáról
Előzmény: Nagyon Várbarát (9145)
abaamade Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9148
2005 kora tavasszal jártunk itt és a Kis-Kárpátok többi várában is. Az út utáni "elemzésen" kiderült, a többiek számára pont ez a vár jelentett csalódást, mást, többet, markánsabb falrészeket vártak tőle. Szerintem a Borostyánkőhöz közeli Sárkány-várat csak azért nem említették, mint a látottak közül a legjelentéktelenebbet, mert ott bizony mindenki 60-70%-os volt, ezért alig emlékezhettek rá ... lám, van haszna, ha valaki sofőr és "tiszta" marad...
Előzmény: Nagyon Várbarát (9144)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9147

Nováki Gyula - Sándorfi György - Miklós Zsuzsa - A Börzsöny hegység őskori és középkori várai {1979}...

 

Erre nekem is régóta fáj a fogam! :-)

 

Ami tény, a perőcsényi Salgóvárat még hagyományos eszközökkel és nem puskaporral rombolták le anno 1424 körül...

 

Mára kilépek, jó éjt!

Előzmény: abaamade (9143)
abaamade Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9146
Jól szólsz Nagyon!
Ostromra már az 1370-es években használtak ágyúkat, de ezek még később is gyengébb hatásfokkal működtek, mint az ostromgépek. Hunyadi Mátyás is inkább használta a már jól bevált haditechnikát, mert az ágyúk legalább olyan nehézkesek voltak, mint a monstrum ostromgépek, és akkoriban ráadásul még kevesebbet és körülményesebben lehetett ágyúval lőni. A török tüzérség - amelyben számos "idegenlégiós" szolgált - a 16. sz-ban a világ legjobbja volt.( a magyar, horvát, román várak "nagy örömére")
Előzmény: Nagyon Várbarát (9142)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9145

Itt pedig a felvidéki várak rejtvénysorozatának újabb kérdése:

 

http://www.castrum.sk/index.php?m=single&id=46

 

Melyik ez a felvidéki toronyrom?
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9144

Nemrégiben jártam ebben a felvidéki várban, amiről Bibrax szlovák várbarátunk oldalán közölt le szép légifelvételeket:

 

A XIII. századi belsővárat később viszonylag korszerű védőművekkel megépített külsővárral övezték

A valóságban ott járni a falai között még csodálatosabb! De hol is???
abaamade Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9143
Nováki Gyula - Sándorfi György - Miklós Zsuzsa - A Börzsöny hegység őskori és középkori várai c. műben szerepel a mellvéd rajza és egy-két mondatban foglalkoznak vele. A könyv nincs meg, de fénymásolatban igen, ha előkutatom felteszem a topikba.

Hétvégén dolgoztok-kubikoltok Esseg-várnál?
Előzmény: bandiferko (9139)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9142

Szerintem a mechanikus felépítésű ostromgépezetek

elérték a fejlődésük végső határát, vagyis egyszerűen nem tudták messzebb, erősebben és gyorsabban hajítani a várfalak lerombolására használt lövedéket!

 

Míg a puskaporral működő tűzfegyverek a kezdeti alacsony hatásfokról {XV. sz.} fokozatosan egyre messzebb, erősebben és szaporábban lőtték ki a kő majd vas ágyúgolyókat!

 

Azt mondják, minden technikai vívmányt először a hadviselésben alkalmaznak, így lehetett ez régebben is!

 

Érdekes áttanulmányozni, hogy a középkori lovasseregek hogyan alakulnak át szép lassan reguláris gyalogos csapatokká, ahol a hidegfegyverek {lándzsa, kard} helyét átveszik a tűzfegyverek {muskéta, puska végül a szuronyos puska}

 

Ugyanígy a nálunk a XVI. század folyamán a hódító törökök által nagyszámban bevetett ostromágyúkkal szemben kénytelenek a várbeliek is ágyúkkal védekezni. Ezek elhelyezésére viszont már nem voltak megfelelőek a magas de vékony falvastagságú tornyok, ezért megszülettek az ágyúbástyák {rondellák majd olaszbástyák változatai}

 

Amely vár nem rendelkezett bástyával, annak sorsa megpecsételődött!!!

 

Muskétás lőgyakorlata

 

Aki egyre fontosabbá vált a csatamezőn: a tűzmesterA XVI. században a török tüzérség fölénye nyomasztó volt
Előzmény: bandiferko (9141)
bandiferko Creative Commons License 2006.07.11 0 0 9141
de akkor mért győztek az ágyúk?
Előzmény: Nagyon Várbarát (9140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!