Nekem rengeteg van, de mostanában csak porosodnak. Állandóan kapom a fejemre, hogy nem férünk el (ami igaz). De az embernek fáj a szíve megszabadulni tőlük.
És ez így van a zenés DVD és Blu-ray-ekkel is (balett, kevés opera, pop koncert). Ha már nem járunk sehová...És különben is, én mikor jutok el Parizsi Operába? Soha! Így aztán legalább a fotelből.
Onala lattam, ereztem, hogy nem csak mondja, de csinalja is: foz a csaladnak, baratokank, a csaladdal, a baratokkal... sut, foz, fest, jatszik, szoval - el...
O a "La Technique" :)) Most volt 80 eves... el sem merem hinni! Csodalatos ember... polihisztor... es EMBER.
Ez volt az elso szakacskonyvem tole - rengeteg jo recept!!! Igazan ez a konyv adta meg az onbizalmam, hogy meg fogom tudni sutni/fozni... amit olvastam.
Nem kell szabadkoznod a Horváth Ilona könyv miatt. Ez a könyv majdnem minden magyar háztartásban van, ez alapmű. ( Én nem is látok benne semmi extrát.) Az aztán egy másik dolog, hogy te ezt hogy használod fel, vagy hogy fejleszted tovább.
Ma rengeteg sz.könyv van a piacon, de még mindig sokan e szerint a könyv szerint főznek.
Különben Pepinról évekkel ezelőtt olvastam egy életrajzot, de a főzését nem ismerem.
Van ketto nagyon regi (relativ) szakacskonyvem - az egyiket az az ember allitotta ossze, akinek az eletenek az etelre vonatkozo reszet irigylem nagyon. Vegigette a vilagot :)). Ez lenne az en titkos almom is arra az esetre ha milliomos talalnek lenni a kozeljovoben.
Vincent Price. A Treasury of Great Recipes.
Aztan talaltam egy garage salen egy deli szakacskonyvet - es onnan foztem is parszor.
Ez volt a legnagyobb siker... tobbszor kellett elkovetnem.
"Spicy Beef Tenderloin" - amit szinten nyolc orat kell marinalni, ami jo, este osszekeszitem - holnap sutom.
2,5 kg vesepecsenye (tenderloin)
1 csesze "Port" bor
1 csesze szoja szosz
1/2 csesze oliva olaj
1 kaveskanal torott bors
1 evokanal thyme
1/2 kiskanal "hot sauce"
4 gerezd osszenyomott fokhagyma
1 baberlevel
Keverd ossze a marinalashoz a hozzavalokat, es a szepen megtisztitott husra ontsd ra - 8 orat marinald, idonkent forditsd meg.
A hust tedd egy 425 F-ra (218 C) elomelegitett sutobe es susd 45-60 percig (ha van egy racs a tepsibe, az kell, az jo, idonkent locsold a marinalo level).
Ha hus homerot hasznalsz:
ha hus belseje
140 F (60C ): rare
150 F (65 C): medium rare
160 F (70 C): medium
Legalabb 10 percig pihentesd szeleteles elott.
Ez volt eletem elso kiserlete - es finom volt. A kozepe fogyott jobban - az volt a medium rare...
A sütögetés a családban betli, évekig küzdöttem kenyérrel, de most bajban vagyok, ki kellene szórni a gáztűzhelyet, egy DNK összejött, de mindig a célom volt egy csülkös kenyér.
Nem baj, a törpi nagy mozgatóerő, még tán a kemencét is megépítem...:}}}
Most azon egerészek, hogy a piaci halasom, aki naponta jár valamelyik nagy áruházba, mondta már, van olyan, hogy a lejárati határidő előtt felére értékelik le a bélszínt.
Persze, hogy nem - es nem is a neveert szerettem meg a konyvet.
Abban a kornyezetben ahol felnottem, teljesen ertelmetlen lett volna olyan szakacskonyvet venni amit nem tudok hasznalni, sot azt sem tudom mirol beszel... nagyon egyszeru haztartas volt a mienk.
Amikor elkoltoztem otthonrol, kellett az a tudas ami az egyszeru konyhahoz illett - es azert valasztottam a Horvath Ilonat, mert beleolvastam, es ismerosek voltak az etelek. Foleg a sutes kellett... mert az Anyu repertoarjan a vizes piskota, kevert kakaos, beigli (amit 10 eves krom ota en csinaltam), zserbo, almas pite, meggyes pite (neha) volt... ennyi!!! Ja es a mezes puszedli! Ha azt tudnam most sutni... de egyik sem az amit eddig probaltam.
Szoval...
Most is bele-bele olvasok neha, most is jol esik olvasni.
46-os F.Nagy Angéla könyv? Hiszen az első szakácskönyve 1955-ben jelent meg (a cikkje szerint).
Nem lehet, hogy Vízvári Mariskáról volt szó?
Egyszer kiadtak egy Vízvári Mar. könyvének a kivonatát, talán 50 recept volt benne, olyan vékonyka volt. (Ez még az előtt volt, hogy újból kiadták az egészet.) No az volt olyan, hogy homár, meg hasonlók, amit egy itteni átlagembert nem szokott fogyasztani. Mi alapján válogattak?
Aztán a sok-sok kiadást megérő könyvet ő szokta lektorálni és aktualizálni.
Jól csinálta a Magyar Konyha folyóiratot (ez még akkor volt, amikor ez volt az egyetlen gasztro-újság, nem úgy, mint ma, amikor egyszerre vagy 30 féle található az újság-standokon). Jó is volt, érdekes, meg kicsit tágította a látókörünket.
Még érdekességként, de az úgy is kiderül a cikkből annak, aki elolvassa: amikor megírta a Horváth Ilonát, akkor Örkény István felesége volt. És ebből a cikkből az is derül ki, hogy Horvát Ilona már régen nem él ; valszeg 1955-ben halt meg.
Ezek szerint igaz a legenda, hogy Horváth Ilona is ön volna?
- Horváth Ilonának volt egy kicsi, régi szakácskönyve, és felkérték, hogy dolgozza át, modernizálja, bővítse ki négyszeresére. Mire ő azt mondta, hogy beteg, öreg, erre már nem vállalkozik. A baráti társaságból ismertem azt a szerkesztőt, aki aztán megkérdezte Ilonkát, belemegy-e abba, hogy valaki más dolgozza át a könyvét. Ilonka beleegyezett. Egy tál friss pogácsával fogadott minket, édes, idős néni volt, aláírta a szerződést, és két hét múlva meghalt. Én még kaptam két példányt a könyvéből, és azt mondták, hogy azt csinálok vele, amit akarok. 1955-ben jelent meg az első kiadás: gyakorlatilag ez az első nagy könyvem. Több mint kétmillió példányban kelt el, ami elképesztő szám. A hétköznapi magyar konyhát csináltam meg benne.
Amikor anno elemes bútort szereltem, egy kuncsaft megkérdezte, hogy elfogadok-e 2 bélszínt borravalóként, mert elutazik hosszabb időre, és csak emiatt nem akarja járatni a fagyasztót.
a"dolgozó népünk táplálékához" még a '80-as években is csak úgy jutottam, hogy itt volt a vágóhíd a szomszédban, mellette a Zöld Elefánt, oda jártam a hentesekkel együtt.
Az utóbbi időkben pedig ez a két könyv volt nekem nagyon kellemes meglepetés. Diétás szakácskönyvek (szénhidrátszegény), de tele tényleg működö jó ötletekkel. (És a fotó-részük is gyönyörű, amit persze sok rossz szakácskönyvről is el lehet mondani.)
Minálunk a Pelle Józsefné: Minerva nagy szakácskönyve volt "a" szakácskönyv évtizedeken át, amúgy szerintem az tényleg színvonalasabb a Horváth Ilonánál (utóbbiban azért akadnak megengedhetetlenül leegyszerűsített receptek).
En a komplikalt receptjeiket nem fozom - csak az egyszerut. Az olaszbol is. Nagyon ritkan fozok egy-egy olyan receptet ami komplikalt. Az elvem: jo alapanyagbol egyszeru etelt.
Jacques Pepint neztem a TV-ben jo par evvel ezelott, es az o szakacskonyveit kezdtem el venni. Nagyon sok receptjet megfoztem - egyszeru, vilagos utasitas, nem nagyon merev/pontos a hozzavalokkal -szoval jo. Es finom egyszeru etelek.
Ina Garten is hasonloan foz - szinten sok a francia/francia hatasu receptje, egyszeru jo etelek, szeretem.
Martha Stewart - idegesitoen pontos es preciz no - de a receptjeinel es inkabb elonye. Sokat magyaraz o is, sok ismeretet ad, nem csak a receptet.
Egy magyar szakacskonyvet hoztam magammal: Horvath Ilonat :)). Ebbol mar tobbet elhasznaltam :)). Elso szakacskonyvem volt, amibol tanultam fozni mikor az Anyu nem volt a kozelben.
Vettem egy par magyart - angolul, a gyerekeimnek.
Ha magyar szakacskonyv, akkor a magyar eteleket (hagyomanyos magyar) szeretnem megkapni, mert a tobbi itt is megvan.
Egyetertek... vettem - foztem - kidobtam... soha tobbet. Maradok a szelidnel :)).
Ha valahol barna rizst talalnak, megeszem. Ha en veszem akkor Jazmin vagy Basmati. NO meg van egy fajta sushi rizs amibol szoktam risottot is csinalni - szeretem, az ize nagyon kellemes. Annyira, hogy azt meg tudom enni csak parolva - viz, semmi mas, so nelkul...