Keresés

Részletes keresés

-Tremmel- Creative Commons License 2012.08.30 0 0 9995

Sziasztok!

 

Jó múltkor kikértem szülőfalum anyakönyveit mikrofilmen (2 tekercs), majdnem mindent sikerült is kimásolni, azonban a halálozások 1878-1895 közötti időszak hiányzik a tekercsről. Keresztelések, esküvők mind megvannak hiánytalanul. Ennek mi lehet az oka?

skoumi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 9994

Szia,

 

 

kép: tippem a MOLITOR (molnár) szó lenne...

 

A praesentes-re meg inkább a 'jelenlévők (még)' vonatkozhat, szerintem... de a latinom nem túl erős :)

 

Előzmény: entonio92 (9993)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 9993

Sziasztok!

 

2 kérdésem lenne:


Keresztelési bejegyzésnél találkoztam egy olyannal a szülőkön, és keresztülőkön kívül fel van tüntetve még egy pár, akik praesentes megnevezéssel szerepelnek az anyakönyvben. Az évkör 1823-24, és katolikus anyakönyv. A minimális latintudásomból arra következtetek,  hogy ők valami bemutatók lehetnek. Pontosan mi lehetett a feladatuk? Eddig még nem találkoztam ilyennel.

 

A másik hogy ezen képen a conditio oszlopba mi lehet az a 2 pleb. között? Az esküvői bejegyzésben nemes, ez a halottiból van, a lánya ezzel ranggal született, de plebsként halt meg, ha ez segít valamit.

 

Előre is köszi a válaszokat!

canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 9992

Amennyire kivehető, felvidék anyakönyveihez jött +2,5 millió index.

Prelleg Creative Commons License 2012.08.30 0 0 9991

Kedves skoumi és Bajdó!

Válaszaitokat ismét köszönöm!

Előzmény: skoumi (9989)
Bajdó Creative Commons License 2012.08.29 0 0 9990

 

Neveik eredetéről bőséges irodalom létezik. Koronként, felekezetenként változott a szokás, a rendelkezés.

 

Most a polgári anyakönyveket indexeljük, ezért szerintem az akkori törvény szerint kéne eljárni.

 

>>>Ha a törvénytelen gyermek anyja és természetes atyja házasságra lépnek, ez a körülmény, a mennyiben közokirattal igazoltatik, bármely érdekelt kérelmére a születési anyakönyvbe feljegyzendő; de csak akkor, ha a természetes atya által való elismerés az 1894:XXXIII. törvénycikk 41. §-a szerint már fel van jegyezve, vagy ugyanezen § szerint egyidejűleg feljegyezhető.

A felügyelő hatóság bármely érdekelt kérelmére megelőző vizsgálat alapján elrendelheti, hogy az utólagos házasság bejegyezése után, vagy azzal egyidejűleg az anyakönyvben a törvényesítés is feljegyeztessék. <<<

 

 

Az én értelmezésem szerint, attól hogy a leányanya születendő gyerekét valaki elismerte, még nem lett törvényes, Ezáltal csak az anya családnevét kaphatja. A bejegyzés csak a későbbi lehetőségek miatt van jegyezve. Ami meg később történik (törvényesítés, örökbefogadás, utólagos házasság) az máshol van jegyezve, tehát vagylagos.

 

Van bíráló aki ezt elfogadja, van amelyik nem. Mint már írtam, nem mindenben értem a logikát a programban, meg a bírálatban. Gyakoribb elfogadás az, ha nem jegyzek családnevet.

Én ez szerint indexelek. Aztán ha ezt javítják, nem nagyon vagyok elragadtatva.

 

Mostanában nekem csak halotti, meg esküvői anyakönyvek jönnek. A törvénytelen személy halálánál az anya neve mindig egyezik az elhalt családnevével. Persze nem tudhatom, hogy a születésénél volt e jegyezve természetes apa.

 

Csak úgy.

Kíváncsi lennék arra, hogy a mostani névadási gyakorlat szerint hogy fog működni ez az egész.

 

 

>>>Apollóval, vagy Istvánkával, férfi nevekre gondoltam<<<

 

Gondolni lehet. De ha nem vagyok biztos benne, akkor kéne ismeretlent jelölni. Döntsön a Választott bíró, azért van. Nem a többi sok ezreket is ismeretlené tenni.

 

>>>kereső későbbi használójának nem kell tudnia, hogy az ősét eredetileg az anyja vezetéknevével anyakönyvezték és nem az apjáéval<<<

 

Aztán miért nem? Mára már nem mindegy. Ha tényleg keresi, úgy is meglátja. Pláne ha elérhető lesz mindhárom anyakönyv. Rossz nyelvek szerint lassan több lesz a párkapcsolatban, vagy egyedül szült gyerek, mint a házasságban. Nem beszélve a felnevelés közbeni névvariánsokról.

 

A kérdésre.

Én zárójel nélkül odaírom. Biztos fontos megkülönböztetés. Igaz, még a visszajelzésnél nem vettem észre, hogy javították volna. Nem igazán figyeltem. Kevés van belőle, és inkább az igazi félrenézéseket nézegetem (azok a szörnyű o-k, u-k, n-ek, z-ék, a cifra első, és utolsó betűk).

 

 

Előzmény: Prelleg (9988)
skoumi Creative Commons License 2012.08.29 0 0 9989

"Végül ismét egy kérdés az indexelésről. Abban az esetben, ha mondjuk az apa nevéhez Nagy (Lásik) Ferenc van írva, és természetesen a zárójel is tiltott, mit tesztek, zárójel nélkül beírjátok, kihagyjátok a zárójelben szereplő nevet, vagy a szabályt figyelmen hagyva zárójeleztek?"

 

Talán ha egyszer volt ilyenem, de mintha lett volna rá akkor szabály, hogy X alias Y vagy X aka Y formában kell rögzíteni...(???) Nem t'om, régen volt... tán igaz se volt... :)

Előzmény: Prelleg (9988)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9988

Kedves Bajdó és skoumi, köszönöm szépen a segítséget!

 

Bajdó: Teljesen egyetértek veled és skoumival abban, hogy az anyanyelvi indexelők kezét megkötik ezzel a szabállyal, és különösebb értelme nincsen számunkra, mindannyian, mindenfajta találgatás nélkül rá tudunk jönni, hogy Éva fiú-e vagy lány. Bár az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy amikor először találkoztam Apollóval, vagy Istvánkával, férfi nevekre gondoltam, de feltételezem, hogy akik az indexelésbe belekezdenek már rendelkeznek elég tapasztalattal, hogy a kevésbé ismert neveket is be tudják azonosítani. Abban viszont a program készítőivel értek egyet, hogy tilos a születési anyakönyvnél a családnevet indexelni, a kereső későbbi használójának nem kell tudnia, hogy az ősét eredetileg az anyja vezetéknevével anyakönyvezték és nem az apjáéval. Ami engem zavar az az, hogy az anyakönyvvezető néha félre ír neveket (pl.: máshogy írja az apa és a gyerek családnevét, vagy, mikor egy oldalon hat családtag szerepel és négyféleképpen írja le a nevüket), amiket nekem az indexelés szabályai szerint pontosan ugyanúgy kell beírnom, ahogyan az a könyvben is van.

skoumi: Sikerült meggyőznöd, ezután a kezdőbetűket mindig ki fogom írni, nagyon valószínű, hogy a bíráló is el fogja fogadni. McKenzie Leigh, vagy a Landry Achee? Ha nekem azt mondanák, hogy ezek csak családnevek, és egyik sem keresztnév, szemrebbenés nélkül elfogadnám.

 

Atomantii: a törvényességhez, törvényesítéshez nézd meg a 9771. sz. hsz.-om linkjeit.

 

Végül ismét egy kérdés az indexelésről. Abban az esetben, ha mondjuk az apa nevéhez Nagy (Lásik) Ferenc van írva, és természetesen a zárójel is tiltott, mit tesztek, zárójel nélkül beírjátok, kihagyjátok a zárójelben szereplő nevet, vagy a szabályt figyelmen hagyva zárójeleztek?

Előzmény: Bajdó (9984)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9987

"A törvényes akkor az apja, ha törvénytelen, akkor az anyja családnevét örökli."

 

Abban az esetben mi van, ha oda van írva, hogy a gyermek törvénytelen, de az apa magáénak ismerte? Akkor kinek a családnevét örökli a gyermek?

Előzmény: Bajdó (9984)
skoumi Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9986

egytagság = egyháztagság

Előzmény: skoumi (9985)
skoumi Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9985

Az egyháziak indexeléséhez nem volt szerencsém, egyszer csak megjelent az adatbázis a sok elírással, marhasággal - ami persze így is nagy segítség, ha valaki ráérez, hogy lehet használni ennek ellenére is...

 

A polgáriaknál meg nincs még adatbázis, amin látható lenne, hogy mit ad vissza. Tekintve, hogy a kontrollnál bent van a "CS" is (hogy a példánál maradjunk), feltételezem, hogy bent is marad... Ha meg nem, akkor így jártunk...

 

Felhívom a szíves figyelmet újra (asszem már itt is megtettem) - a mormon adatbázis nem a családfakutatók szempontjai szerint épül, hanem a vallásukhoz szükséges, általuk meghatározott kutatási szempontok szerint (persze ott sem értem, hogy a keresztszülő miért nem fontos... aztán lehet, hogy ez csak egy segédanyag az egyháztagok számára is és a film átnyálazásával találja meg a megfelelő személyt, az adatbázis csak gyorsítja ezt a folyamatot... és lehet, csak ennyi a célja, semmi több... de erről nyilván egy egyháztag tudna kompetensen nyilatkozni...)

Gondolom ezért sem érdekli őket pár kutató sirálma - majd ha az egyháztagok tömegesen vegzálják őket, akkor talán, de a magyar egytagság létszáma nem hiszem, hogy számottevő tényező lenne bármilyen kérdésben...

Előzmény: canonfan_448 (9983)
Bajdó Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9984

 

>>>Mennyire veszitek komolyan azt a szabályt, hogy csak akkor szabad kitölteni a NEM „rubrikát”, mikor azt az anyakönyvben is feltüntetik<<<

 

Igen szerintük így kell kitölteni az adatlapot „ismeretlen”.    És ezt komolyan is veszik

 

Az indexelésnek részemről ez a legzavaróbb része—amit akárhogy erőlködöm—nem igazán tudok elfogadni.

Többszázéves írott és íratlan névadási törvényünk szerint születendő gyermek csak nemének megfelelő nevet kaphatott. Szerintem, anyakönyveinkben (hisz ezeket indexeljük) Erzsébet nevű férfi, vagy Károly nevű nő bizonyosan nem fordul elő.

 

Megaztán, ha már annyira precízek akarnak lenni, mit lehet kezdeni:

 

Egy házassági bejegyzéssel ahol egy rublikában vannak a szülők, és én döntöm el ki az apa, és ki az anya. Ott jó a döntésem?

Egy hősi halott katonánál ahol szó nélkül elfogadják, hogy férfi. Pedig elméletileg lehet nő is (Mária főhadnagy, egy szanitéc, egy népfölkelő, stb)

 

Vezetéknevére születésekor csak két variáns létezhet. A törvényes akkor az apja, ha törvénytelen, akkor az anyja családnevét örökli. Slussz, más variáció nincs. Persze később változhat, de az nem ide tartozik. (örökbefogadás, későbbi házasság, új házasság, befogadás, elismerés, stb)

 

Ámerikás a program. Tudod, ahol több mint kétszázmillió polgárnak még mindig rá kell írni mindegyik csavaros befőttesüvegre, hogy merre nyílik (holott másfele egy sem) akkor nem kell csodálkozni.

 

Az is zavar, hogy nem egységes az értékelés. Van bíráló aki valamit elfogad, van amelyik nem (elírás, aposztróf). Gondolom a magyar anyanyelvű természetesnek veszi, aki meg csak gépel az meg ragaszkodik.

 

 

 

Mindennek ellenére, egy amatőr családkutatónak csodálatos segítség a program. Aki használja, remélhetően viszonzásul indexel is egy kicsit.

 

 

Előzmény: Prelleg (9981)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9983

"...de a névhez tartozó rövidítést (pl. CS. KOVÁCS) beírtam (és írom majd megint, ha odajutok)"

 

Viszont ezt a keresőben már nem jeleníti meg, vagy tévednék? :)

Előzmény: skoumi (9982)
skoumi Creative Commons License 2012.08.28 0 0 9982

bár egyéb bokros teendőim miatt régen csináltam, de a névhez tartozó rövidítést (pl. CS. KOVÁCS) beírtam (és írom majd megint, ha odajutok)

és asszem a nemet is kitöltögettem, mivel én tudom, hogy mi a neme (az hogy a Zamerikai nem tudja kitalálni, az ő baja :) én se tudnám megmondani, hogy a McKenzie Leigh, vagy a Landry Achee az fiú-e vagy lány...)

 

Arbitrációnál se szólok érte, ha ki van töltve, elfogadom.

Előzmény: Prelleg (9981)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.27 0 0 9981

Tisztelt Fórumozók!

A Familysearch Indexing programjában résztvevő fórumtársakhoz lenne két kérdésem.

1, Mennyire veszitek komolyan azt a szabályt, hogy csak akkor szabad kitölteni a NEM „rubrikát”, mikor azt az anyakönyvben is feltüntetik, vagy bizonyos szavak (mint pl.: nő, fiú, úr, kisasszony stb.) utalnak rá? A halotti anyakönyvekben szinte kivétel nélkül Ctrl+B-zni kell, kivéve, ha a „-né” jelző felbukkan.

2, A családnév beírásakor kikötik, hogy az olyan rövidítéseket, mint özv., ifj., dr. stb nem szabad írni. Azonban sok név esetében (Cs. Nagy, S. Tóth) találhatunk egyéb rövidítéseket is, amelyek nem rangot, vagy családi állapotot jeleznek, hanem eredetileg is a vezetéknév részét képezték. Ti elhagyjátok ezeket is, ahogyan az például a róm. kat. és ref. keresztelési anyakönyveknél is történt, vagy beírjátok?

A válaszokat előre is köszönöm. 

Prelleg Creative Commons License 2012.08.26 0 0 9980
Előzmény: canonfan_448 (9974)
skoumi Creative Commons License 2012.08.26 0 0 9979

Itt fogod megtalálni, a RadixRef csak a forrást mutatja az előfizetőknek.

 

Név   Hely  Idõszak Információ jellege Inf. terjedelme

Makó János Polgár    I. világháború          Születési helye, életkora, családi álapota, ezrede, rangja, sorsa1-2 sor

 

Forrás:
Szabolcsvármegye s a közigazgatásilag ideiglenesen hozzácsatolt két ung- és négy beregvármegyei község hadbavonult és az 1914-1918. világháboruban elesett hős fiainak névjegyzéke : Szabolcs és Ung közig. ideiglenesen egyesitett vármegyék alispánja 11811-1929. K. / kiadta: Szabolcsvármegye közönsége ; [előszó Mikecz István] - [Nyíregyháza] : Szabolcsvármegye közönsége, [1929]. - [6], 456 p., [1] t. ; 25 cm

Kezdõ kötet és / vagy oldalszám: p. 32 

Forrás leírása: A könyv járásonként és községenként tartalmazza az elesett katonák fontosabb adatait.

 

Üdv:

Skoumi

Előzmény: M.Krist&#242;f (9978)
M.Krist&#242;f Creative Commons License 2012.08.26 0 0 9978

Sziasztok segítséget szeretnék kérni! Akinek van radixindex-es előfizetése meg tudná nekem nézni, Makó János,Polgár,I.vh-s adatait? Szakdolgozatomhoz kellene de nekem nincs hozzáférésem. Segítségeteket előre is köszönöm.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.25 0 0 9977

Köszi :)

Előzmény: Djurika (9976)
Djurika Creative Commons License 2012.08.24 0 0 9976

Én tippelnék Pikóra is.

Előzmény: Atomantiii (9875)
rkyra Creative Commons License 2012.08.24 0 0 9975

Infó a BAZ megyei Levéltártól: "Sajnos honlapunk rajtunk kívülálló okok miatt már januártól elérhetetlen és nincs is remény jelenleg a helyreállítására" Elég szomorú.

 

Sajnos számomra nem egyértelmű levelet írt az úr. Jól veszem ki, hogy nem kell előre írásban (e-mail) kikérni az anyakönyveket, hanem elég ha odamegyek és ott mondom?

canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9974

Végülis hiába a két hét diffi az esküvő és a születés között, szerencsére nem az első gyermek az ős, hanem a második bábu aki bő 1 évvel később született meg. :)

Így azért azt gondolom, hogy nagyobb az esély arra: nem volt a történetben simli. :)

Előzmény: Andreas de Szered (9972)
kerub Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9973

Vannak ennél zavarosabb kapcsolatok is.
Pl. a grófi kocsis panasza: Az apám is gróf volt a fiam is gróf csak én maradtam kocsis! ☺☻

Előzmény: Andreas de Szered (9972)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9972

Na ezt olvasva eszembe jutott, hogy nálam is akad két hasonló eset.

 

A nőtlen férfi elvette a nála idősebb özvegyet, aki a házasságkötés után 19 nappal meg is szült. Nos ez az első gyermekük az ősöm. A házasság november 10-én volt, a születés 19-én, így az 50-60%-os esély hallatán gyorsan megnéztem, hogy az év január elsejétől május 1-ig hány férfi halt meg, mert ebben a 4 hónapban kellett a babának megfogannia. Így találtam 3 férfit, akiknek kiderítettem, hogy kik voltak a feleségeik, és egyiknek sem egyezett a feleség keresztneve. Így ha nem is 100% (mert ki tudja, hogy másik településről jött e az özvegy nő), de már biztos több, mint 50-60%, hogy a nőtlen férfi az apa... Mindez 1791-ben.

 

A másik eset 1839-ben történt: Ősanyám első férjétől született három gyermek, de a harmadik megszületése előtt meghalt a férfi, és a terhessége alatt férjhez ment újra, az ősapámhoz. 1839 februárjában házasodtak, és a gyermek júniusban született. DE a keresztelésibe a néhai férje nevét írták be apának, és nem a másodikét. Bár e annyiban különbözik a Te esetedtől, hogy ő nem hajadon volt... Szóval érdekes dolgok ezek.

Előzmény: canonfan_448 (9940)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9971

Tökéletesen egyetértek ezügyben. Bár reméltem, hogy a figyelemfelkeltő 'költői' túlzásom és a Nagy Emőke helyett inkább a 2039-re fogtak reagálni, de sebaj :)

 

OFF Amúgy szerintem olyan gyorsan fejlődik a technika, hogy 2039-re simán kitalálhatnak megoldást a hosszú távú adattárolásra, arról nem is szólva, hogy sokkal gazdaságosabb lenne számítógépeken nézni az anyagokat, mint mikrofilmen, a már említett állagmegóvási indokok miatt. Viszont a mikrofilm bizonyosan nem fog eltűnni, ebben egyetértünk. ON

Előzmény: canonfan_448 (9967)
Steve the Great Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9970

Meg aztán ezek valamelyikébe is bekerülhetett: https://familysearch.org/search/collection/list#page=1&region=UNITED_STATES

Előzmény: Steve the Great (9969)
Steve the Great Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9969
Előzmény: Feri bácsi 001 (9968)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.08.23 0 0 9968

Az egyik ősöm a mult század eleji kivándorlási hullám idején ment ki Amerikába.Találok esetleg valahol infót a kivándoroltakról?

canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9967

"De jó, hogy ott nem kell kutatnom, bár 2039-re már azt se fogják tudni, hogy mi az a mikrofilm... vagy nálunk mégis?"

 

Hát nem tudom, azért ez elég merész kijelentés. :)

Digitalizálni lehet egy anyagot, de annak is költséges a fenntartása, és közel sem olyan biztos az időtállósága mint egy analóg cuccnak. Persze a mikrofilmeket is át kell majd másolni, ami szintén kérdéseket vet fel.

 

De szerintem a jelenlegi digitális adattárolás se sokat ér, majdhogynem mindegy milyen médiáról beszélünk.

(CD és DVD az lecsó, szart se ér pár éves időtávon túl)

Marad a szalag és a merevlemez nagyobb szerverekben.

Persze ha jönne valami korszakalkotó digitális médium, akkor lehet változna a véleményem.

 

Ugyanez a problémám a gyerek videóival.

Tavaly vettem egy kamerát, belső flash memória 64 GB, full-HD minőség, 6 óra anyag fér rá a legnagyobb felbontásban.

És utána? :)

Ha most ráteszem egy merevlemezre, akkor is időről-időre át kell másolnom egy újabbra, hiszen már a csatlakozó is elavul 10 év alatt.

Egy 15 éves SCSI merevlemezen most agyalhatnék, hogy kössem a PC-re/Mac-re. :D

 

A mikrofilmet 300 év múlva is elolvassák. Ez biztos.

Előzmény: Andreas de Szered (9964)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9966
Előzmény: Atomantiii (9965)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9965

Ki az a Nagy Emőke?

Előzmény: Andreas de Szered (9964)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9964

Most nézegetem a pdf-etm, amely a kutatási korlátozás alá első mikrofilmeket tartalmazza. Nagyemőke születési anyakönyvei 1787

-1949-ig vannak egyben, ezért 2039-ig nem kutathatóak. De jó, hogy ott nem kell kutatnom, bár 2039-re már azt se fogják tudni, hogy mi az a mikrofilm... vagy nálunk mégis?

vörösvári Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9963

Az adózó családfők vannak benne és néhánynál a foglalkozásuk.

Előzmény: Andreas de Szered (9962)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9962

Aki forgatott már 1828-as összeírást: vannak-e használható családtörténeti adatok benne? Vagy csak az adózó családfőket írták össze, mint 1715-20-ban?

zsoficka Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9961

Köszönöm szépen, írok neki!

Előzmény: akiralk (9959)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9960

Hát ha ez a helyzet, akkor végig kell nézned a Bartosokat ezen a településen, született gyermekeket stb...

Azért az nem lehet véletlen, hogy ezen a településen voltak Bartosok. :)

 

A 44 helyett a 34 az durva elírás lenne. (szerintem)

Ráadásul a 44 az nem is kerek szám... ha 40 lenne odaírva, azt mondom OK bármi lehet, de a 44 az elég konkrét. :)

Előzmény: rkyra (9954)
akiralk Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9959

Gyergyószentmiklós megvan Jánosnak, írj neki és elküldi neked.

Előzmény: zsoficka (9958)
zsoficka Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9958

Az egyik kedves kollégámnak szeretnék segíteni. Gyergyószentmiklóson keresgélnénk.

Köszönöm

Előzmény: akiralk (9957)
akiralk Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9957

Hargita megyéből sajnos még nagy kevés van meg nála. Én is arrafelé kutatok, téged melyik település érdekel?

Előzmény: zsoficka (9955)
akiralk Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9956

Keresd Kocs Jánost (j_kocs@yahoo.com), nála meg tudod rendelni.

http://www.macse.org/society/romania.php?id=egyes

Előzmény: zsoficka (9955)
zsoficka Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9955

Sziasztok!

 

Tudtok abban segíteni, hogy Hargita megyei anyakönyveket online hol tudnék keresni?

 

Köszönöm előre is

rkyra Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9954

1878-ban az volt megadva, hogy 44 éves. 1734-ben nem, de 1732-ben találtam egy Bartos János szüeletést. De átlapozva a halotti anyakönyveket megtaláltam ennek a gyereknek a halálát. Szóval ez a János nem vándorolt sehova. Most abban bízok, hogy elírták 1878-ban az életkorát, mert a nádasdi anyakönyvek szerint még 1887-ben gyereke született, így lehet nem is 44 csak 34 éves volt akkoriban. Na jó ez csak feltételezés, majd a levéltárban kiderül. Csak ne lenne olyan messze az az október vége. :)

Előzmény: canonfan_448 (9952)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9953

"Erre válaszoltak, hogy tudják hogy nem minden helyes, de nem érdekli őket és nem fogják javítani."

 

Király hozzáállás. :)

Azok akik anno elkezdték a projektet, forognak a sírjukban.

Előzmény: Atomantiii (9949)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 9952

Ezt most nem értem.

Nem úgy volt, hogy János vándorolt el? (konkrét időpontod volt a születésre, nem?)

Előzmény: rkyra (9951)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9951

Á, sajnos tárgytalan. Megtaláltam a fiúk, János halálát 6 évesen. :(

Előzmény: rkyra (9950)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9950

Megtaláltam Bartos Ferenc és Schefcik Anna házasságát. Kérhetném a tanúk nevét, mert még nem vagyok túl a 100 oldalon, és továbbra sem tudom kiolvasni. :)

 

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/9720/?strana=8

 

Január 18.

 

Hogy tudom ezeket a lapokat lementeni? Nem találok ilyen lehetőséget.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9949

A múltkor írtam nekik e-mailt, mert elírták néhány település nevét. Van amelyik kétszer is szerepel és egy-egy magánhangzó el van benne írva. Erre válaszoltak, hogy tudják hogy nem minden helyes, de nem érdekli őket és nem fogják javítani.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9948

Azért a mormonok is tévedhetnek. Keresgélek a nevek között, és kidobott egy olyat, hogy származási hely Csehszlovákia 1890. Ugyebár ilyen névvel csak 1918-tól léteztek.

kobi68 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9947

Tisztelt Kutatótársak!

Legalább 8-éve kutatok szegedi katolikus családokat.Ezalatt az idő alatt igen sokszor kértem mikrofilmen ki az anyakönyveket.Szeretném most már magam számára végleg megszerezni dvd-n , vagy más formátumban Szeged-Felsőváros és Szeged-Belváros római katolikus anyakönyveit. Aki tud kérem segítsen. Nekem 4 városról készült anyakönyvi felvételeim vannak dvd-n,ezeket szívesen felajánlanám kutatói adatbankba.
Tisztelettel.kobi68

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9945

Rakd fel a google chrome-ot :) Gyorsabb a firefoxnál is.

Előzmény: Feri bácsi 001 (9944)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9944

Köszönöm megpróbálom megnézni...De sajnos kell hozzá egy bizonyos bővítmény ami nincs a gépemen.A "Firefox" nem tudja feltelepíteni és kéziben sem sikerül.

Előzmény: Atomantiii (9921)
vadász1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9943

Dehogynem, csak akkor nem a levéltárba mennél kutatni, hanem a DNS-laborba :-D

Előzmény: rkyra (9942)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9942

Hát ha ebből a szemszögből néznénk a családfakutatást, akkor nem lenne értelme elkezdeni. :)

Előzmény: skoumi (9939)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9940

:)

És ilyenkor jobb esetben jelölik a megesettséget, pl. csak az anya van feltüntetve... (nekem szépszülőkig bezárólag 2db megesett mama van)

A legjobb persze ha utólag elismerik az apaságot.

De van rosszabb is:

- ha elveszik az áldott állapot alatt a mamát, de az apa mégsem a férj.

 

Nálam van olyan felmenő, ahol az anya két héttel az elsőszülött gyermeket születése előtt állt oltár elé.

Mi a garancia, hogy a férj az apa? Hát szerintem nem több mint 50-60%. :)

(mindez 1820 körül)

Előzmény: skoumi (9939)
skoumi Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9939

Nem akarlak elkeseríteni, de az ily módon megtalált 100% csak a papíralapú 100% :)

 

Nem biztos, hogy genetikailag is az jönne ki, mint ami a dokumentumok alapján :)

Előzmény: rkyra (9937)
skoumi Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9938

hát hogy azért indult-e el, hogy bányász legyen vagy másért, azt nem tudod már meg, nagy valószínűséggel :)

 

de lehetséges, hogy mást akart csinálni/kellett csinálnia, mint a fölművesség - az enyém pl. postamester, majd posta- és távirda felügyelő/igazgató lett. Igaz, ehhez ő "csak" mintegy 600 km-t vándorolt Észak-Morvaországból Budapestig...

Előzmény: rkyra (9933)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9937

Igazad van, persze hogy érdekel. Csak én még a másik irányba gondolkodtam, mert ugye mégis csak az a lényeg a családfakutatásban, hogy 100 % legyen az a 99%. Márpedig össze kéne kötnöm valahogy a szépszüleimet.

 

Előzmény: canonfan_448 (9934)
werebel Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9935
:-) de jo lenne heves megyei anyakonyveket is igy latni :-) :
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9934

"Találtam hozzá egy házasságot, de nekem nem az a nő az ősöm, így csak remélem, hogy megtalálom a halálát is. Csak az a bibi, hogy ez a Bartos János nevű ősöm elment időközben az erdélyi Parajd, majd Petrozsény településekre, és onnan kötött ki Borsodnádasdon."

 

Az lehet, de amennyiben jól értem amit írsz: akkor(is) Franz Bartosch és Anna Schefczik a vér szerinti felmenőid, ha tetszik, ha nem. :-)

És az ő házassági bejegyzésükre gondoltam, feltéve ha érdekel, hogy nekik kik voltak az őseik. (mert azért gondolom érdekel).

Engem érdekelne. :-)

 

Előzmény: rkyra (9933)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9933

Hűha! Köszönöm mindkettőtöknek. Én szerintem még 100 oldal átrágása után sem tudtam volna így kiolvasni.

 

Találtam hozzá egy házasságot, de nekem nem az a nő az ősöm, így csak remélem, hogy megtalálom a halálát is. Csak az a bibi, hogy ez a Bartos János nevű ősöm elment időközben az erdélyi Parajd, majd Petrozsény településekre, és onnan kötött ki Borsodnádasdon. Szóval, hogy hol "szedte fel" az én szépanyámat, azt egyenlőre nem tudom.

Október végén megyek Miskolcra a Levéltárba, remélem ott kiderül valami. Ha esetleg cserébe kell onnan valakinek infó, szívesen megnézem.

 

Azon rágódok, hogy a bányásztudomány nem öröklődött inkább a családban? Lehetséges, hogy egy jobbágy/gazda gyereke csak úgy elinduljon, mert ő bányász akar lenni? Vagy ha "toboroztak", akkor ment boldog boldogtalan?

Előzmény: skoumi (9932)
skoumi Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9932

Jó lett az 100%-ban :)

 

A teljes bejegyzés:

 

September 3/3

Libor Zahalka coop. = L.Z. közreműködő lelkész

37 - házszám

Johann - János (csehül Jan) - a gyermek neve

 

alatta indul a bába neve, ami az apa neve alatt ér véget: Veronika Gmelik (vagy Chmelik)

 

katolikus, férfi, törvényes

 

Franz Bartosch (Frantíšek Bartoš) Viertler (gondolom ez = negyedtelkes jobbágy vagy gazda)

Anna geb.[orene] Joseph Schefčzik Viertler v.[on] da = Anna, Josef Šefčik helybeli negyedtelkes [lánya]


keresztszülők

Johann Gmella(?) Viertler von da = J.G. helybeli negyedtelkes,

Veronika, Eheweib = [J.G.] neje

 

Előzmény: canonfan_448 (9930)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9931

"Hát én csak a FamilySearch-ig jutottam el.

Ez az oldal viszont jó bonyolult (legalábbis így elsőre nagyon)."

 

Azért örülnék, ha ilyen "bonyolultan" elérhetőek lennének a magyar egyházi bejegyzések szkennelt változatai a MOL honlapján. :-) Tény, a sziléziai adatbázis könnyebben átlátható, de szerintem ez is jó nagyon.

Előzmény: rkyra (9928)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9930

Az apa Franz Bartosch, az anya Anna (geb. Joseph) Schefczik. Tehát Joseph Schefczik lánya, Anna.

(szerintem... ami persze nem biztos csak olyan 99%) :-)

 

Keresd meg a házasságit, ez alapján nem lesz nehéz.

Mit értesz az alatt, hogy a 37. szám melletti? Mellette ezek az adatok vannak írva (fentebb), és alatta talán a bába neve. Balra a dátum. (szeptember 3/3... tehát már aznap keresztelték)

Ez egy viszonylag olvasható gót.

Elolvasol 100 ilyen oldalt, úgy rááll a szemed, hogy öröm lesz nézni. :-)

Előzmény: rkyra (9929)
rkyra Creative Commons License 2012.08.21 0 0 9929

Csak sikerült megküzdenem vele, viszont iszonyú csúnyán írt az illető, így csak remélni tudom, hogy valóban azt találtam meg, akit keresek. De azért kérnék némi megfejtést. Azon kívül, hogy János (Johann), és az apja is talán János Bartosch, valamint az anyja Anna, semmit nem tudok értelmezni. Az 1832. év 37. (ház?)számnál lévő emberkére lennék kíváncsi. Az 50. oldalon vannak a B-betűs indexek segítségnek, bár az sem volt egyértelmű.

 

http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/9715/?strana=30

 

 

 

Előzmény: rkyra (9928)
rkyra Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9928

Hát én csak a FamilySearch-ig jutottam el.

Ez az oldal viszont jó bonyolult (legalábbis így elsőre nagyon). Esetleg további segítség? Bartos(ch) Jánost keresek 1834 körüli időből, katolikusként.

Előzmény: canonfan_448 (9926)
hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9927

Persze: http://hbml.archivportal.hu/id-1338-bihar_varmegye_reformatus_egyhazi.html

Remélem szerencséd lesz, és olyan települést akarsz kutatni, aminek a neve a K betű elé esik. :)

Előzmény: karancsijudit (9925)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9926

Szerintem itt keress...

 

http://actapublica.eu/

 

Hol nézted eddig?

Előzmény: rkyra (9924)
karancsijudit Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9925

Kedves hederabella,

 

meg tudnád írni - akár priviben is - a bihari ref anyakönyvek elérhetőségét? Előre is köszönöm.

Előzmény: hederabella (9873)
rkyra Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9924

Az az igazság, hogy ezt a születési helyet, a Borsodnádasdi Lemezgyár anyakönyveiből kaptam meg, pár levélváltás után, és ahány bejegyzés volt benne az ősömet illetően (áthelyezés, járandóság módosítás), mindig ezt a helyet adták meg. Szóval úgy néz ki, hogy biztos ez a település. Oldalágam biztos nem lesz, mert ez az ősöm nem konkrétan innen érkezett, előtte megjárt röpke 1600 km-t (nagyon mehetnékje volt).

Tudnál linket adni, hogy hol nézzem ezt a települést, mert még a környékbeli nagyobb városokat sem találtam meg. :(

Előzmény: canonfan_448 (9923)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9923

Az egy nagyon gazdag adatokkal bíró korszak, legalábbis a bejegyzéseket illetően.

Igaz csak cseh-szilézia alapján tudok ítélkezni, de amennyire néztem a többi cseh területen is baromi jó a forrásanyag és a segédanyag melléklet is.

 

Viszont olyan eset többször akadt, hogy házasságin már nem a völegény/menyasszony születési települése volt feltüntetve, hanem az épp aktuális ahol lakott. Innentől kezdve sötétben tapogatózól.

Próbáld meg az oldalágakat, hasonló nevű figurákat felkutatni a környéken, hátha lesz valami szilánk amiből kiindulhaszt...

A könyvek többsége indexálva van.

 

Sok szerencsét. :-)

Előzmény: rkyra (9901)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9922

Bár így utólag megnézve nem biztos, hogy megtalálod mert csak néhány településre vonatkozóan vannak benne ilyen adatok attól függ milyen egyházkerülethez tartoznak.

Előzmény: Atomantiii (9921)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9921

Keress rá a könyvben, talán sikerrel jársz mivel egyes településekre vonatkozóan találtam ilyen adatokat, hogy kik voltak tisztviselők, lelkészek, jegyzők stb

 

http://www2.arcanum.hu/2011/a120121.htm?v=pdf&a=pdfdata&id=RADAY_Ref_egyh_egyetemes_nevtara_1941&lang=hun#pg=0

Előzmény: Feri bácsi 001 (9899)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9920

Ha a hivatalos anyakönyvi kivonatra gondolsz, én néhány éve már kértem ki, igaz nem családfakutatás miatt. Ekkor vinnem kellett egy megbízólevelet. Ha csak nem vagy az elhunyt apja, anyja, házastársa esetleg gyermeke, szerintem neked is szükséged lesz ilyesmire esetleg más hivatalos dokumentumra (szül. vagy ház. anyakönyvi kivonat). Indokolni kell, hogy miért akarod kikérni (mi írásban tettük meg), majd ki kell tölteni egy papirt, amin megkérdezik az elhunyt nevét, születési helyét és idejét, halálozási idejét (helyben nem vagyok biztos), valamint személyi számát is. Ezt nem tudtam, de nem volt probléma. Ha egyéb adat hiányzik, nem tudom, hogy gondot okozott volna, talán kérték volna a szül. vagy ház. anyakönyvi kivonatot, de persze ez nem biztos. És persze az illetékbélyeget is meg kellett vásárolni.

Előzmény: Andreas de Szered (9916)
werebel Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9919
Koszonom :-) Kivancsian varom a feliratot is :-)
Előzmény: Andreas de Szered (9913)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9918

Na épp ezaz, hogy az egyáziban nincs benne, sőt még papír sem maradt utána a családban...

Előzmény: hederabella (9917)
hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9917

Ez jó ötlet és tuti járható út. :) Csak akkor ki kell fizetni valami illetékbélyeget, az nincs ingyen.

 

Amit az előző hozzászólásban írtam, az csak az elvi módja a dolognak. Ha jó fej a hivatalnok, akkor bélyeg nélkül is megmondja azt az egy dátumot.

 

Ha egyházi temetése volt a rokonnak, akkor nem tudod felkeresni a papot/lelkészt? Ő biztos ingyen megmondja, hogy mikor halt meg és mikor temették, nem is kér érte pénzt és adatvédelmi aggályokat sem igen fog támasztani. :)

Előzmény: Andreas de Szered (9916)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9916

Jó, ha én magam nem is nézhetek bele a 'titkok könyvébe', azért ha kérek, csak kiállítanak nekem egy kivonatot a halotti bejegyzésről, mitán igazoltam magam, vagy úgy sem?

Előzmény: hederabella (9914)
hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9915

De jóóó! :D

Előzmény: Andreas de Szered (9913)
hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9914

Ez sajnos nincs teljesen így, ahogy mondod.

a, Ha élő hozzátartozód 1980 utáni adatait szeretnéd megnézni, akkor azt az adatvédelmi törvény miatt csak az ő engedélyével teheted meg. Ha meg él, akkor őt is meg tudod kérdezni. :)

b, Ha halott hozzátartozóról van szó, akkor inkább a másodpéldánnyal kell(ene) - tudom ebben az esetben nem lehet - próbálkozni, mert az 1980 utáni eredetibe való betekintést a törvény csak állami és hatósági személyeknek engedi, ha van rá jogalapjuk. Hozzátartozónak egyáltalán nem. Nyilván ezzel a hozzátartozók alapvető jogait is sértik, meg az anyakönyv eredeti rendeltetését is csorbítják, de ők úgy gondolják, hogy az adatvédelem fontosabb...Sok esetben az is!

c, Úgy hallottam, hogy az anyakönyvezéssel kapcsolatban 2013. jan. 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás miatt még az 1980 előtti másodpéldányok kutatása is jelentősen megnehezül majd. Sok levéltár már el is kezdte korlátozni ennek az anyagnak a kutatását. Bár azt is hallottam, hogy a családtörténészek lobbiznak, hogy ez ne legyen így, és ne legyen lehetetlen a kutatás, de nem tudom, hogy jutottak-e valamire....Hátha jön majd valaki, aki tudja, és elmeséli nekünk. :)

 

Mindezzel együtt azért én is elmennék a hivatalba, mert ha elég jóhiszemű és/vagy tudatlan a hivatalnok, és azt mondod neki, hogy a 30 év már lejárt, akkor megmutatja a cuccot. :D

Előzmény: Andreas de Szered (9911)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9913

Na az archívumban sikerült találni egy képet a keresztről. 5 éve készült a kép, azóta már teljesen körbenőtte az oldalt látható növény, de rendezett állapotban van. Jól emlékeztem, hogy a tövében írás van, de sajnos nagyon rossz állapotban, majd megpróbálom élőben kiolvasni a még látható betűket.

 

http://kepfeltoltes.hu/view/120820/kereszt_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Előzmény: werebel (9893)
akiralk Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9912

Lehet hogy igazad van, én még soha nem próbálkoztam az önkormányzatoknál. Az biztos, hogy a levéltári törvényre nincs értelme hivatkozni, mert az csak a levéltárakra vonatkozik. Nem tudom milyen jogszabályok vonatkoznak az önkormányzatokra, de majd írd meg mire jutottál, mert ez engem is érdekel.

Előzmény: Andreas de Szered (9911)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9911

Szerintem ha igazolod magad, hogy felmenőd adatait akarod megnézni, akkor 1980 után megnézhetsz bármit a helyi önkormányzatnál. Én pont erre készülök. Pontos halotti dátumra vagyok kíváncsi, 1982-ből. Képtelenség, hogy ne lehetne megnézni.

akiralk Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9910

1980-ban leálltak az anyakönyvi másodpéldányok gyártásával. Így aztán a helyzet az, hogy bár jogilag kutatható lenne a halotti anyakönyv 1982-ig, gyakorlatilag azonban nem, mivel nem készült róla másodpéldány.

Előzmény: Atomantiii (9909)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9909

Ha jól látom a familysearch-re max 1980-ig fognak felrakni anyakönyveket. Viszont ha én 1980 utánira vagyok kíváncsi azok kutathatók egyáltalán?

Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9908

Igen Somogy megye...Köszönöm,megpróbálom ott megkeresni.

Előzmény: hederabella (9907)
hederabella Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9907

Ez a Somogy megyei Zimány? Én tudod hol nézném még meg?

Somogy Megyei Levéltár > Mezővárosok, rendezett tanácsú városok és községek fond > remélhetőleg van külön Zimány község fond, ha van, ott biztos meglesz a keresett adat

Adatbázis nem hiszem, hogy lenne ezekről ebből az időszakból. :(

 

Előzmény: Feri bácsi 001 (9899)
rkyra Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9906

Az én családom is váltig állítja, hogy valamelyik ős tanító volt. Én már 1770-es éveknél járok, de semmit nem találtam ezzel kapcsolatban. De, egy szomszédos településen volt egy ugyan olyan nevű ember, aki valóban tanító volt. De hozzá semmi közünk. Szerintem nálunk addig keringett a családban ez a teória, hogy a végén már teljesen összekeveredett.

Előzmény: Feri bácsi 001 (9903)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9905

"Az egyes kutatók a kutatott neveik alapján vehetik itt fel egymással a kapcsolatot. A nevek mellett kiegészítő adatokat is megadhatunk (hely, időszak, vallás). A kutató elérésére is itt van lehetőség."

http://www.macse.org/society/kutatoikapcsolat.php

Előzmény: Atomantiii (9904)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9904

Ez az lenne, hogy ki mit indexelt? Én még nem vagyok benne ha jól látom

Előzmény: Andreas de Szered (9902)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9903

Mikrofilmen már kutattam az anyakönyveket.A felmenőimet is megtaláltam 1829-ig,de sajnos nem találtam erre utaló bejegyzést "több más mindenre igen". A sejtésem a nagyszüleim elbeszéléseiből fakad.

Előzmény: Atomantiii (9900)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9902

Elkészült a MACSE kutatói kapcsolata: http://www.macse.org/kuka/default.aspx

rkyra Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9901

1834 körül

Előzmény: canonfan_448 (9897)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9900

Zimány település anyakönyveinél lehetne kutatni, általában oda van írva a foglalkozás is, de bíró esetén szinte 100%, hogy odaírták. De lehet van másnak jobb ötlete.

Előzmény: Feri bácsi 001 (9899)
Feri bácsi 001 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9899

Egy kis segítséget szeretnék kérni...A községi bírókról az 1800-as évekből találok valahol adatbázist?Konkrétan Zimány település érdekelne.

werebel Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9898
Koszonom,Prelleg,igazi csemege,amit feltettel :-)
Előzmény: Prelleg (9895)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 9897

Milyen korból lenne a bejegyzés?

Előzmény: rkyra (9896)
rkyra Creative Commons License 2012.08.19 0 0 9896

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Új szálként, egy születési helynek felbukkant Hostětín(?) település a mai Csehország területén. Az információm szerint két ilyen település is van az anyakönyvi bejegyzések (Hostatic, Hóstatíc,Hostatin, Hóstetin) alapján, viszont én csak ezt az egyet találtam. De inkább az lenne a fontosabb kérdésem, hogy a cseh anyakönyvek között megtalálhatom-e ezt kutatható formában, esetleg másik településben anyakönyvezve, mert nekem nem sikerült? Cseh területen még nem kellett kutatnom. És katolikus...

Prelleg Creative Commons License 2012.08.19 0 0 9895

Ugyan tavalyi hír, de valakinek újdonságul szolgálhat, hogy várhatóan 2014. elejétől elkészül a Nemzetközi Vöröskereszt genfi múzeumának interneten keresztül is elérhető első világháborús hadifogoly-adatbázisa. Remélhetőleg ingyenes lesz, korábban (2011. augusztusáig) e-mailen keresztül volt kérhető információ, és csak abban az esetben volt ingyen a válasz, ha közeli rokon (feleség, gyerek, vagy unoka) kért ki adatokat.

http://www.icrc.org/eng/resources/documents/article/other/archives-first-world-war-2011-07-27.htm

http://www.icrc.org/eng/assets/files/other/icrc_002_0937.pdf

És akit érdekel, hogy hogyan néz ki a raktár: http://www.youtube.com/watch?v=nklAUgHaPX0

 

Érdekességek a családkutatáshoz a Magyar Néprajz nyolc kötetben VII. és VIII. kötetéből:

Rokonság: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/08/201.html

Születés, keresztelő: http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/4.html

Keresztszülők, Keresztelés: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/08/240.html

Házasság: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/08/197.html

Házasságkötés szabályai: http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/32.html

Család és háztartás: http://mek.oszk.hu/02100/02152/html/08/207.html

Temetkezési szokások: http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/51.html

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9894

Igen, én is úgy gondoltam! :)

Amúgy nagyon érdekes ez az említett temető, ahol a kápolna és a kereszt áll. Annyiszor vették újra használatba, hogy az már félelmetes. Az említett Rókus kápolnát az 1739-es pestisjárvány véget érésének emlékére építették valamikor utána. Tehát akkor már használták, mint temetőt. Aztán most írja hederabella, hogy 1817-ben betelt és újat nyitottak (amit még nem tudom hol lehetett). Aztán újra használatba vették, ez már legalább a második, valamikor azb 1890-es évekig, aztán a '40-es években megint újranyitották, ami a harmadik, aztán kb. 40 évre rá megint betelt. Azt hallottam, hogy simán felszántották a temetőt... Ezenkívül Tárnokon egyet kompletten meg is szüntettek, mert a falu terjeszkedése miatt körbeérték a házak a temetőt... Nem semmi dolgok mentek...

Előzmény: werebel (9893)
werebel Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9893
Nahat...ez nagyon erdekes :-) Ha lehet,ide is tedd fel a kepet,szerintem tobben is boldogan megneznenk :-)
Előzmény: Andreas de Szered (9892)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9892

Nagyon köszönöm a választ! Majd ha nem felejtem el, küldök egy képet a keresztről is, szerencsére vannak akik ápolgatják és gondnokról sem tudok :)

Ha jól emlékszem, akkor még szöveg is volt a kereszt tövében, mihamarabb meg kell néznem!

Előzmény: hederabella (9891)
hederabella Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9891

Hú, ez szuper, igazi családtörténeti csemege. Akkor érezd Magad felszólítva, mert az ősöd azt kívánja, hogy az utódok ápolgassák a feszületet. :) Bár lehet, hogy a temetőgondnok elég furán nézne, ha valaki nekiállna gyomlálni.

 

Sajnos az egész szöveget nem tudom lefordítani idő híján, meg a szó szerinti fordításnak nem is lenne sok értelme, de röviden próbálom összefoglalni:

 

A falu (Tárnok) 1817-ben a régi temető helyett felszentelt egy új temetőt, nagy csinnadrattával, körmenettel, énekelgetve, annak rendje és módja szerint az egyházi előírásokat megtartva. A régi temetőben, ahol a Szent Rókus kápolna van, 1817-ben még temettek, 1818-ban már a másikat használták. A szöveg nagyon hosszasan taglalja a temető pontos határait, és azt, hogy nem az egészet szentelték fel egyszerre, mely része szolgált a kereszteletlenül elhaltak elhelyezésére, vagy azokéra, akik nem katolikusok voltak stb. Ez egy helytörténettel foglalkozónak szintén izgalmas, de mondjuk a családodról nem mond semmit a rész. Az új temetőben is állítottak feszületeket, innen juthatott eszébe az írónak, hogy a régi temetőben állított keresztről is írjon. A másik 2-3 keresztet állító családról is olyan bejegyzés van, mint a Te ősödről.

 

Mondjuk ez alapján még az fura, hogy az ősöd 1818-ban a régi temetőben állíttatott keresztet, nem az újban, pedig a régit már nem is használták. Ennek nem tudom mi lehet az oka, hiszen elvileg nagyobb társadalmi elismertséget hozhat egy új szekeret tolni, mint a régit. :) Lehet, hogy az valamiért kedvesebb volt a szívének, mint a másik temető. 

 

Előzmény: Andreas de Szered (9890)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9890

Kedves hederabella!

 

Nagyon köszönöm a segítséget! Elnézést, de csak most olvastam az üzeneted, de mellékelem a képeket. Az 1818-ban bérmáltak listája után találtam egy másfél oldalas latin szöveget, amiben megakadt a szemem az ismerős családneven :)

Nos nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de nagyon érdekel, hogy mit takar az egész szöveg, ha a lényegi tartalmát felvázolnád, nagyon megköszönném, de ha nem akkor is nagyon örülök a pár soromnak, ugyanis az említett személy az ősöm, és képzeld az említett temető a mai napig megvan, a Szent Rókus kápolnával és az említett kőkereszttel együtt! Szóval nem semmi ez a megfejtés! Köszönöm!!

 

A kérdezett pár sor a második kép lap tetején van.

 

http://kepfeltoltes.hu/view/120818/334__b_r._1818__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

http://kepfeltoltes.hu/view/120818/335__b_r._1818__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előzmény: hederabella (9888)
hederabella Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9889

Ja, persze hogy félrefordítottam. A vége nem kerületi alszerpap, hanem kerületi főesperes. :) Bocs.

Előzmény: hederabella (9888)
hederabella Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9888

Nincs kép?

Végül is így is meg lehet próbálni rekonstuálni a szöveget, nagyobb a kihívás. :)

Szóval valami ilyesmi lehetett az anyakönyvedbe írva:

"Pro memoriali: in antiquo coemeterio, ubi est sacellum Sancti Rochi egregii curavis suis sumptibus procuratam crucem lapideam cum imagine Crucifixi Mathias Sskornyak 1/4 sess. colonus Tárnokiensis, cum (h)onere conservationis suis posteris iniungendo. Hoc crux est penes semitam, porro benedicta est die 11. aug. 1818 ab reverendo Joanne Delinger v(enerabili) a(rchi)diacono districtuali."

 

"Emlékeztetőül: a régi temetőben, ahol a jeles Szent Rókus kápolnája van, Sskornyak Mátyás negyedtelkes tárnoki jobbágy saját költségén kőkeresztet állított a Megfeszített képmásával, a kereszt gondozásának feladatát utódainak meghagyva. A kereszt (feszület) a gyalogút mellett van és 1818 augusztus 11-én Delinger János tisztelendő kerületi alszerpap szentelte fel."

Remélem nem fordítottam félre. :)

Előzmény: Andreas de Szered (9884)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9887

+ még azok, akik legalább két anyakönyvet feldolgoztak.

Előzmény: Andreas de Szered (9885)
hederabella Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9886

Szia,

valóban van a szövegben egy régi temető, amiben kápolna áll, ebben a temetőben van egy kőkereszt egy képmással, és minden bizonnyal még a kereszt pontos helyéről is szó van, de nem valami pontos átírás a szöveg, így nehezen értelmezhető...Be tudnád linkelni az eredeti anyakönyvet? Akkor próbálhatok többet segíteni.

Előzmény: Andreas de Szered (9884)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9885

Nahát, most nézem, hogy már csak a macse tagok kereshetnek az oldalukon lévő anyakönyi keresőben... szerencsére még megtaláltam amit kerestem...

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9884

Úgy látszik itt hamarabb érkezik a segítség a latin szövegek értelmezéséhez, mint a latinos fórumon. Akkor itt is megkérdezem:

 

Véletlenül akadtam erre a latin szövegre egy bérmálási anyakönyv végén. Annyit értek, hogy temetőről, sírkőről lehet szó, de kíváncsi lennék, hogy egészében mit jelelnthet:

 

"Pro Memoriali. In Antiqio Caemeterio, ubi est Sacellum SRochi erigi? Curanic? fuis Semptibus procuratam Crucem lapideam Cum imagine Crucifixi Mathias Sskornyak 1/4 Sess. Colonus Tárnokiensis, Cim onere Conservationis fuis Posteris injumgendo?. Huc Crux ast Penes Semitam: Porro benedicta est die 11 Augusti 1818 ab ARD Joanne Delinger V. A. Diacom districtuali."

 

Köszönöm a segítséget!

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.18 0 0 9883

Nagyon szépen köszönöm! Tanító volt Tárnokon, tehát közismert személy. Az a megjegyzés arra utal, hogy Halász-ra magyarosította a nevét. Tárnokon utcát is neveztek el róla.

Mégegyszer köszi!

Előzmény: canonfan_448 (9882)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.17 0 0 9882

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-22638-46889-32?cc=1554443&wc=MMT9-PFQ:n221231982

 

Itt van a születésije, rajta vannak a szülök nevei is, + valami megjegyzésféle is akad a szélén.

Előzmény: Andreas de Szered (9881)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.17 0 0 9881

Sziasztok!

 

A segítségeteket kérném. Van egy pontos adatom, de a familysearch nem adja ki.

 

Rózsahegy (ma Szlovákia: RUŽOMBEROK), 1860.04.08. - Hromada József

 

A szüleire lennék kíváncsi, de sehogysem találom. Köszi!

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.17 0 0 9880

Köszi :)

Előzmény: canonfan_448 (9877)
hederabella Creative Commons License 2012.08.17 0 0 9879

Én ezt a "Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program" emblémát úgy értelmeztem, hogy Bihar vármegye határon túli településeinek - így pl. Nagyváradnak ?! - az anyakönyvei is feltöltésre kerülnek majd (persze erdélyi vármegyék nem), de olyan lassan haladnak, hogy az a szörnyű sanda gyanúm, hogy elfogyott a pénzük a digitalizálásra...Reménykedni persze reménykedhetünk. :) Meg ha több embert is érdekel, akkor a levéltárat is meg lehet kérdezni, hátha mondanak valamit.

Előzmény: a h (9878)
a h Creative Commons License 2012.08.17 0 0 9878

Köszönöm, hogy beírtad ezt a honlapot, én, bevallom, csak most halottam erről a kezdeményezésről. Engem az érdekelne, hogy vajon várhatóak-e olyan anyakönyvek is, amik nincsenek meg a MOL-ban mikrofilmben (vagyis Romániához tartoznak) Mert bármilyen kényelmes is az, hogy itthonról lehet böngészni az anyakönyveket, ennél már csak az lenne a nagyobb dolog, ha végre pár, eddig Magyarországról elérhetetlen erdélyi/partiumi anyakönyv is felkerülne (hiába, az ember minidg többet akar:)) Községi-városi iratoknál, ahogy néztem, ez már megvalósult, szóval én reménykedek...

Előzmény: hederabella (9876)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9877

Zikó

Előzmény: Atomantiii (9875)
hederabella Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9876

Szívesen, én is köszönöm a választ! Hátha lesz itt valaki, aki azokat az anyakönyveket kutatja és tud válaszolni. :) Ha meg nem, akkor még mindig megpróbálhatok írni a levéltárnak.

Előzmény: H.K.F. (9874)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9875

Sziasztok!

 

Van tippetek a Mária előtti vezetéknévre?

 

H.K.F. Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9874

Kedves hederabella!

 

Nagyon köszönöm a segítséget! Sajnos, a kérdésedre nem tudok válaszolni.

 

Üdvözlettel,

HKF

Előzmény: hederabella (9873)
hederabella Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9873

Kedves H.K.F.,

szerintem a helyes fordítás:

"Halásztelki János fia András a saját, és unokatestvérei, Benedek fia János és "Nagy" István nevében bevallotta nekünk, hogy..."

A frater patruelis a középkori latinban 2 dolgot jelent, egy konkrétabbat (unokatestvér) és egy tágabbat (atyafi, osztályos atyafi). A testvérre inkább a frater carnalis-t (testvérek, akiknek az apjuk ugyanaz, és majdnem mindig az anyjuk is), és a frater uterinus-t (testvérek, akiknek az anyjuk ugyanaz) használják, bár azért ingadozó a gyakorlat. Ez alapján ezek a fiúk inkább unokatestvérek, atyafiak. Ha jól van átírva a latin szöveg, akkor a Magni az az Istvánhoz tartozik nyelvtanilag, lehet ragadványnév is.

 

Nekem is lenne egy kérdésem Hozzátok, lehet, hogy már le is írtátok valahol, csak lusta vagyok visszaolvasni, ezért a segítségeteket kérném. Novemberben rátaláltam a neten Bihar vármegye református anyakönyveire a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár honlapján, aminek nagyon megörültem, mert a saját családom kutatásához ezt használnám. Felét meg is csináltam, de a települések egy részének az anyaga még nincs fenn. Az van kiírva, hogy folyamatos feltöltés alatt, de november óta semmi nem történt, semmi nem változott...Tudtok esetleg erről valamit? Fel fogják tölteni a többit is?

 

Köszönöm, üdv: hederabella

Előzmény: H.K.F. (9871)
béva1 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9872

Köszönöm, nagyon értékes infót kaptam. Nincs eredeti dokumentum. A házassági anyakönyvben találtam. Bizonytalan voltam, hogy rokon-e. Az ő fiáról vannak közvetett születési adatok (gyermeke szül.ak-ben, apa szül. Bilna Cehország, osztrák állampolgár). Az 1901-es házasságkötéskor a fia 17 éves volt, a halotti anyakönyvben anyaként az 1901-es menyasszony neve szerepel. Talán örökbefogadta - szerencsénkre - így lett egy kapocs. Nem valószínű, hogy az apja vásárolta meg részben az uradalmi birtokot, mert a vőlegény napszámosként lett bejegyezve. Azért nem zárom ki, mert bármi történhetett, összevesztek, kitagadta, sok variáció lehet. Megnéztem a település honlapját, soha nem tudtam volna "megfejteni", és kiolvasni belőle ezeket, ezért külön köszönet.

Előzmény: szilaveczky (9869)
H.K.F. Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9871

Amennyiben tudna valaki segíteni, nagyon megköszönném. Az alábbi latin mondatban szereplő személyek rokoni mivoltát kellene megállapítani. Egy szakértő a korábbi cikkében azt írja, hogy Halászteleki András a testvérei -- János, Benedek és István -- képében határjárást kér. Nagyon kevés (szinte semmi :) latin tudásommal nekem kicsit gyanús a dolog.

 

"Dicit Nobis Andreas, Filius Joannis de Halásztelek in sua, ac Joannis Fily Benedicti & Stephani Magni Fratrum suorum Patruelium de eadem Personis..."

 

Nem arról van szó, hogy csak Benedek és István a testvérei, akik szintén Jánosnak a fiai? Vagy teljesen félre értelmezem és éppen János a fia Benedeknek és még egy István is meg van említve? Vagy tényleg úgy helyes, ahogy a szerző írja? Számomra még a magni fratri kifejezés sem tiszta.

 

 

szilaveczky Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9870

Nagy valószínűséggel német nemzetiségű volt az ősöd, mert:

1842-ben 144 ház volt a településen 860 lakossal (nincs feltüntetve a nemzetiségi összetétel), viszont

1880-ban 163 ház-ban 1160 lakos-ból 1046 német ajkú volt

Persze lehet, hogy épp a 114 cseh közé tarozott.

 

Előzmény: béva1 (9862)
szilaveczky Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9869

Megerősíteném a Bělá nad Svitavou települést. Német neve: Bielau. 1855-1938 között Polička=Policha járáshoz (kerület) tartozott.

1863-ban Jan Blaschka helyi lakos (akár lehet a vőlegény édesapja is) 23-ad magával megvásárolja a (Německá) Bělá-i uradalmi birtokot Pavlína z Logatheli grófnőtől 123.000 osztrák aranyért. (a település honlapján található információ)

Előzmény: béva1 (9862)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9868

Most akkor van eredeti bejegyzés vagy nincs? :)

vadász1 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9867

"Inkább abból kellene kiindulni, hogy miért volt (lett) osztrák állampolgár."

???

Oda van, írva: Csehországban született 1857-ben, a bejegyzés 1901-es. Mi más lehetett volna? (én is sok galiciait láttam Budapesten, s mind osztrák állampolgár volt)

Előzmény: canonfan_448 (9866)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 9866

Cseh sziléziában több ilyen nevű település van.

Inkább abból kellene kiindulni, hogy miért volt (lett) osztrák állampolgár.

 

Lengyel sziléziában is van ilyen település. (mai neve Biala Nyska)

 

Nálam az egyik anyai dédapa sziléziai születésű, osztrák állampolgár. (Troppau, ma Opava (CZ)) és 1904-ben Gyulán alapított családot. Születési év: 1874.

 

Az is elképzelhető, hogy ma már nem létezik a település mert beleolvadt egy nagyobba.

Jó lenne látni az eredeti kivonatot ahol fel van tüntetve ez az információ. :)

Mindenesetre a továbbiakhoz nagy kitartást a gót írás miatt. :D

 

Előzmény: vadász1 (9864)
béva1 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9865

Nagyon köszönöm a segítséget. Kerestem én is, de mivel nem Bileau-nak van írva, így nem. Még nincs elég gyakorlatom. Gondban voltam egy másik cseh településsel is, ami Bilna, de akkor az valószínű Bílina lesz. Mégegyszer köszönöm.

Előzmény: vadász1 (9864)
vadász1 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9864

Én először Bielsko Bialára gondoltam, de az Szilézia. De csak keresni kell:

Bileau egy kis falu, jelenlegi neve: Bělá nad Svitavou ‎(cseh)‎

Előzmény: béva1 (9862)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9863

Köszi, mindenre gondoltam csak Lászlóra nem.

Előzmény: Kolibri1803 (9857)
béva1 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9862

Egy 1901-es házasssági anyakönyvben a vőlegény születési helye Bielau/Bielan Policha kerület Csehország. A kereső nem dob ki semmit a településre, térképen nem találom. Tudna valaki segíteni, hogy hol próbáljam megnézni? A születés ideje 1857. Lehet, hogy megváltozott a neve, vagy olyan pici település, hogy nem tüntetik fel? Van egy megjegyzés is az anyakönyvben. "A vőlegény osztrák állampolgár, és a születési helyén bír községi illetőséggel. " Ezt sem tudom igazán értelmezni. Találkozott már valaki hasonlóval?

werebel Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9861
En jul vegen voltam ott,zaras elott.Akkor nekem azt mondtak,hogy aug utolso heteben nyitnak.Azert kerult szoba,h.visszaadom-e a mikrofilmeket,vagy sem.D e en majd csak oszi szunetben tudok menni.Szoval 21-en meg nem,de kov.heten mar lesznek.
Előzmény: FLOYD (9851)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9860

Így van Zirc :) Pár hónapja Mühlbauerek kapcsán volt levélváltás közöttünk (bár akkor nem az index.hu-s e-mail címemről kültem levelet). Kicsi a világ :D

Előzmény: skoumi (9858)
FLOYD Creative Commons License 2012.08.15 0 0 9859

Köszönöm az infót!

Előzmény: Apexx (9853)
skoumi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9858

Üdv!

 

Zirc?

 

Braun Simon és Scheibelhoffer Elisabeth?

 

rokonok lennénk-e? :)

Előzmény: entonio92 (9855)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9857

Klobusitzky László és Török Lila. A Lila név akár az Euláliának is megfelelhet. Nagymamám unokatestvérét ugyancsak Lila névvel keresztelték 1924-ben.

Előzmény: Atomantiii (9856)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9856

Az ágcsernyői Klobusitzky családról nincs valakinek valami információja? Találtam egy ilyet, hogy Klobusitzky Cornélia hozzáment Katona Jánoshoz 1893.08.29-én, de lehetetlen elolvasni a születi keresztnevét. Az anyja neve olyan, mintha Török Lila lenne. Vagy Lilla lenne csak akkoriban még egy L-lel használták?

 

entonio92 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9855

Sikerült megfejteni a kedves ara még kedvesebb nevét :D Bérmélkozási anyakönyvben megtaláltam az egyik gyereküket, és ott fel van tüntetve an anya vezetékneve, ami nem más, mint "Scheibelhoffer", szóval a képen Scheibelhofferin szerepel. Prelleg jól gondolta az sch-t. Köszönöm szépen a segítségeteket :)

Előzmény: werebel (9821)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9854

Ezek "csak" (és nagyon idézőjelben csak) másodpéldányok. Kultúráltabban a témához nem nagyon tudok hozzászólni. Családfám 1/8-ad része ott leledzik, és pénz/idő/lehetőség hiányában még egy ideig hiányzozni fog. Remélem ennyi elég nekik, és nem mennek tovább...

Forrás

Előzmény: Apexx (9850)
Apexx Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9853

Nincs nyitva, csak szeptemberben lesz. A honlapjuk egyébként nagyon gyakran nem elérhető.

Előzmény: FLOYD (9851)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9852

Lassan tényleg csak a mormonoknak lesz meg minden. :)

Előzmény: Apexx (9850)
FLOYD Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9851

Sziasztok! Az egri levéltárról tud valaki nyitvatartási infót?? A honlapjuk nem működik, viszont érdekelne, hogy 21-én nyitva vannak-e...

Apexx Creative Commons License 2012.08.14 0 0 9850
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.13 0 0 9849

Működik a képnéző funkció ha rákeresek valakire. Csak regisztrálni kellett az http://www.ellisisland.org -on :)

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.13 0 0 9848

A múltkor elküldte nekem valaki az anyakönyv lementő kis programot de úgy eltűnt, hogy nem találom. Esetleg valaki nem tudná még egyszer elküldeni? A címem a nevemre kattintva érhető el ha esetleg meglenne valakinek. Tudom írtátok, hogy tabu téma a progi, de jó lenne ha mégiscsak meglenne.

Apexx Creative Commons License 2012.08.13 0 0 9847

Köszönöm, ott nem találtam semmit a kérdéses időpontra, majd érdeklődöm esetleg a megyeiben, de már nem is olyan fontos. Igazából azt próbáltam volna nyomozni, hogy a meggyilkolt személy szépapám volt-e, vagy egy azonos nevű személy. A napokban lemásoltam a nálam lévő adatokat egy rokon részére. Amikor megnézte, megakadt a szeme a halál időpontja melletti "gyilkosság" megjegyzésen, és ekkor legnagyobb meglepetésemre azonnal rávágta: igen, az egyik fia agyonütötte.

Aztán beszélgettünk tovább, és megoldódott egy másik zűrös ügyem is, sőt neki köszönhetően megtaláltam falunk temetőjében egyik ükanyám sírját is, aki 73 évvel ezelőtt halt meg, és már szinte semmi nem látszik a síremléken. Érdekes, hogy ebben a faluban nőttem fel, de soha nem tudtam erről a sírról. Még nagyapám sem említette soha, pedig neki nagyanyja volt, és még személyesen ismerte.

Szóval soha nem szabad feladni, érdemes a legreménytelenebbnek tűnő helyeken is érdeklődni, olyanoktól is, akiről azonnal azt gondoljuk: á, ő biztos nem tud semmit, szinte nem is idősebb mint én.

Előzmény: milyennincs (9766)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.12 0 0 9846

Itt nálunk is nagyon jellemző, hogy elég távolról költöztek ide népek. Találtam már olyan településneveket, hogy el se nagyon akartam hinni hogy onnan idáig jöttek.

Előzmény: werebel (9845)
werebel Creative Commons License 2012.08.12 0 0 9845
De jo :-) mar epp akartam kerdezni,jutottal-e valamire?Kulonben itt Heves megyeben is van olyan telepules,ahol a llakossag jelentos resze erkezett a Felvidekrol pl. egy elneptelenedes utan.
Előzmény: Atomantiii (9844)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.12 0 0 9844

Más bejegyzésnél is megtaláltam a Csíz településnevet.

Előzmény: canonfan_448 (9843)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.08.12 0 0 9843

Bizony.

Ükfater illavai születésű (Trencsén-megye), és Gyulán alapított családot.

 

"Kicsit" messze van egymástól a két hely. :)

Előzmény: Atomantiii (9838)
Hbezy79 Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9842

Igen jól oldottad fel a dátumot.

Előzmény: Atomantiii (9840)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9841

Találtam ilyeneket is, hogy az eklézsia kurátorának esküjének formája, egyházfi esküjének formája, a helység bábája esküjének formája. Bár nehezen olvasható a szöveg, de elég érdekes.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9840

Egy ilyen formában írt dátumot hogyan kell értelmezni?

 

Anno 1769 Die 15 Apr. A die jelenti a napot? Gondolom akkor 1769 április 15 lenne.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9839

Most már biztos, hogy c az első betű, mert találtam olyan vezetéknevet ami c-vel kezdődik és ugyanígy írták.

Előzmény: Atomantiii (9837)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9838

Nem lehetetlen, mert itt az ország keleti részén elég sokan származtak a mai Erdély területéről és néhányan még a Felvidékről is.

Előzmény: Hbezy79 (9835)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9837

Van több részlet is, csak nem találok benne kis c betűt, de a kis e betűt máshogy írták, akkor ezek szerint inkább c mint e.

Előzmény: werebel (9834)
werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9836
Hat...van olyan,bar ma mar Szlovakiaba
Előzmény: Hbezy79 (9835)
Hbezy79 Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9835

Szerintem Csíz, mint a madár

Előzmény: Atomantiii (9828)
werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9834
Nincs tobb reszleted az anyakonyvbol,hogy a betuket meg lehessen fejteni?Valoban lehet az elso E v.C,a masodikat,negyediket en z -nek latom,,a harmadik lehet e,a i,csak en ekezetet nem tudok irni....
Előzmény: Atomantiii (9833)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9833

Elég sok külterület, tanya nevét ismerem a településről, egyikre se illik bár lehet olyan amiről nem tudok.

Előzmény: werebel (9831)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9832

Az a lakhely lenne, de ami a felette van az lenne a születési hely.

Előzmény: werebel (9829)
werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9831
Ja...bocs..:( szoval szerintem lehet vmi kulterulet,tanya,ilyesmi,ami M.Palyihoz tartozik.Czez....Czaz?Utana kene nezni,hasonlot lattam en is,hltanyak tartoxtak egy telpuleshez.
Előzmény: Atomantiii (9828)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9830

Azt tudom, de a felette lévő sorra gondolok. A 145-ös szám alatt valami ezíz???

Előzmény: werebel (9829)
werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9829
Igen :-) Monostorpalyi :-)
Előzmény: Atomantiii (9828)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9828

Van tippetek a Majoros Julianna melletti oszlopban található M.pályi feletti szóra? Elvileg településnév.

 

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9827

Én olyat találtam, hogy pl. Deli helyesebben Szabó János, illetve találtam másikat is ilyen formában.

Előzmény: werebel (9826)
werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9826
Olyat nem Olyat viszont igen,hogy a vezeteknev utan zarojelben volt meg egy nev.Pl.Kovacs(Keksz)Maria
Ez allitolag azonos nevuek megkulonboztetesere szolgalt.Te milyeneket talaltal?
Előzmény: Atomantiii (9824)
Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9825

Illetve akarom mondani, hogy oda van írva egy vezetéknév, nem keresztnév.

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9824

Kutatgatok az anyakönyvek között és már nem egy olyan vezetéknevet találtam, hogy oda van írva egy keresztnév majd utána egy ilyen kifejezés, hogy "helyesebben" és még egy keresztnév. Más is találkozott már ilyennel?

werebel Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9823
Koszonom.Az ismerosomnek 1910-es keresztelesi kellett volna.
Előzmény: béva1 (9822)
béva1 Creative Commons License 2012.08.11 0 0 9822

Nagyon kevés római katolikust 1899-ig.

Előzmény: werebel (9820)
werebel Creative Commons License 2012.08.10 0 0 9821
Majd ird meg,mire jutottal :-)
Előzmény: entonio92 (9819)
werebel Creative Commons License 2012.08.10 0 0 9820
sziasztok :-)
S.O.S.
Popradi anyakonyveket 1895 utaniakat lehet talalni a familysearch-on?
entonio92 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9819

Az a baj, hogy egészen kb. 1830-ig a keresztelésiben az apa teljes neve, és az anya keresztneve szerepelt. Ők meg 1784 házasodtak össze, szóval a gyerekeik az anyjuk vezetékneve nélkül szerepelnek. Ráadásul a férj halottijában sincs benne a feleség neve, csak az, hogy "őzvegy". Úgyhogy nagyon remélem, az index tartalmazza őket. Vagy ha nem, akkor meg megkeresem a feleség halottiját, csak benne lesz a férje neve, és onnan meg már egyenesben vagyok.

Előzmény: werebel (9817)
werebel Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9818
Ez gyonyoru :-) van olyan jo,mint az enyem. A gyerekeik hazassagi anyakonyveben a szuloknel vajon mi szerepel?Vmelyik ismert valtozat,vagybegy ujabb?
Előzmény: Andreas de Szered (9815)
werebel Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9817
En meg arra gondoltam,hogy a szuletesi anyakonyveket nezd meg,ha szuletett gyermekuk,hatha olvashatobb az edesanya neve.
Előzmény: entonio92 (9816)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9816

Nem nagyon találkoztam vele, és ráadásul a héten nem is tudtam menni, de - és nem tudom, hogy ez miért nem jutott elöbb eszembe - a plébáninán van egybekeltek indexe és abban hátha megvan.

Előzmény: Prelleg (9790)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9815

Aki olvasta a 'Karlik' ügyemet:

Halotti anyakönyvet böngészve akadtam Sóskúton Karlik Márton halálozási bejegyzésére, 1783 júliusából... ez aztán jól megdobta a kutatást, amiről azt hittem lezártam :)

Ezek szerint a Karlik és Kutsa nevet is hsználta... de melyik az eredeti??

Előzmény: Andreas de Szered (9756)
béva1 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9814

Nem sokat, de nőtt a rekordok száma. Az előzőnél 9.700, most közel 16.000. Ha jól értelmezem mindkét kiegészítés Csongrád megyei adatokat tartalmaz.

Előzmény: 3A3a (9813)
3A3a Creative Commons License 2012.08.09 0 0 9813

ma megint friss a datum, de sajnos a recordok szama nem nott

Előzmény: 3A3a (9800)
Skori 74 Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9812

Igen, azt én is tapasztaltam, hogy vannak települések amik elég bőséges anyakönyvekkel vannak ellátva, és az nagyon jó annak, aki ott kutakodik:-)

 

Előzmény: Atomantiii (9810)
rkyra Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9811

Azt nem lehet tudni, hogy Pest megye miért ennyire hiányos? Lehet, hogy én várakozom feleslegesen és máshol anyakönyvezték mondjuk a Szentendrei szigeten lévő településeket?

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9810

Az én településemen ahol élek egészen 1980-ig fent vannak a halotti anyakönyvek.

Előzmény: Skori 74 (9807)
dirhem Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9809

 

Kedves Judit!

Ha arra  gondolsz, hogy van-e olyan levéltári forrás  vagy adatbázis melyben megtalálhatóak az I. világháborúba besorozott katonák adatai, akkor sajnos azt kell mondani ,hogy nincs ilyen.

 

Amennyiben egy Rokonodról szeretnéd megtudni hogy melyik ezrednél szolgált ,két lehetőség van, de kicsi az esély hogy bármelyiknél is eredményre jutsz.

 

Nagyon sok település esetében összegyűjtötték az településről bevonultak, illetve hősi halottak adatait, érdemes megnézni az adott település könyvtárának helytörténeti kiadványait.

 

A másik lehetőség: írni a bécsi hadi levéltár magyar részlegének, Ők átnézik a sebesülési, halotti, kitüntetési nyilvántartásokat. Ezek persze eléggé hiányosak ,nem garantált az eredmény, még ha a Családtag hősi halott volt, akkor sem. Amennyiben tiszt volt a Családtag, akkor sokkal nagyobb az esélye hogy Róla információ kerül elő.

 

Az egyes katonai egységek történetével kapcsolatban vegyes a kép. Nagyon sok ezred története jelent meg a 20-30-as években, illetve napjainkban lassan újra divatba jön egy-egy ezred történetét feldolgozni. Ezekben a kiadványokban adott esetben több száz katona adata is szerepel, mégis kicsi az esély hogy pont a keresett Rokon adatait találjuk meg.

 

(Egy-egy gyalogezredbe a háború évei alatt 15- 25 ezer embert is behívtak, olyan nagyok voltak a veszteségek-többségükről semmilyen adat nem maradt fenn).

 

A háború előtt mindegyik gyalogezrednek megvolt a kiegészítési területe, ahonnan sorozták a katonákat. Egy-egy település(megye inkább) egy honvéd ezredhez és egy közös gyalogezredhez volt beosztva. Ez azt jelentette hogy mondjuk az adott faluból kikerülő sorkatonák kb 80%-a a két ezrednél szolgált. Mindig voltak kivételek, akik más ezredhez kerültek, a háború alatt aztán összekeveredett minden, egy-egy településről 10-15 féle ezrednél is szolgálhattak katonák.

 

Bár magyar parasztság nagy része a gyalogsághoz került, sokan tüzér, műszaki, vagy huszárezrednél szolgáltak, ezeknél már a háború előtt sem volt kiegészítő kerület, az egész hadtest területéről sorozták katonákat hadtest összes ilyen alakulatához, a háborúban pedig már ez sem érvényesült, bárki kerülhetet bárhová.

 

Az említett gyalogezredek kiegészítő kerületei megtalálhatók az alábbi forrásokban:

http://www.zentarhiv.rs/index.php?cont=omm

 

 

Előzmény: karancsijudit (9801)
kerub Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9808

Lehet, hogy a levéltári törvény, területileg Magyarországra vonatkozik, és a levéltárakra hatályos.
Mormonokra ott Salt Lake-ben nem!
Törvény módosításra lesz szükség már látom.☺☻

Előzmény: Skori 74 (9807)
Skori 74 Creative Commons License 2012.08.08 0 0 9807

Sziasztok! Én idexelgetek folyamatosan, csak vannak dolgok amiket nem értek.

a, Hogy lehetséges az, hogy 1920 évek utáni anyakönyveket is fel tudunk dolgozni, mikor általában csak 20-ig vannak fent a neten az anyakönyvek?

b,Ebből következethetek arra, hogy valamikor a közeljövőben kibővítik ezeket is úgy, hogy a halottiból 1970-es évkig lesznek megtekinthetőek?

c, Esetleg Bereg megye települései is  láthatóak lesznek?

d, Az 1895 előtti anyakönyveket, melyeknek az adatai már megtalálhatóak a familyn, is meg lehet majd ugyanúgy tekinteni ezen az oldalon, mint az államiakat?

 

Egyébként ez a familysearch-oldal nagyon nagy segítség az olyanoknak, akik nem tudnak személyesen elutazni az adott helységbe,de van idejük arra, hogy neten keresztül bogarásszanak. Én így állítottam össze mind a magam anyai, mind a férjem mindkét felmenőjének az ágát az 1800-as évek elejéig. Apai ágon meg azért vagyok elmaradva, mert  szabolcs megyei :-).

 

Ha valaki tud valami infót megköszönném. Skori

 

Atomantiii Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9806

Az biztos van anyag bőven :)

Előzmény: akiralk (9804)
novothauto Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9805

Jó tudni :)

Előzmény: Andreas de Szered (9758)
akiralk Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9804

Az adatbázis folyamatosan bővül, de sajnos kevesen vagyunk akik csinálják és nem győzzük a munkát.

Előzmény: Kolibri1803 (9803)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9803

Azt sajnos nem tudom. Én eddig a Szabolcsi anyakönyvekről érdeklődtem, megpróbáltam elérni, hogy legalább az eddig indexelt anyakönyveket tegyék elérhetővé, de egészben tervezik. Így leghamarabb hasonló indexelési tempóval év végére kerülhetnek fel a szabolcsi állami anyakönyvek. Június 4. és augusztus 1. között 13%-kal nőtt az indexelt anyakönyvek száma. Ezt a számot lehetne növelni a következő hónapokban, ha többen csatlakoznának.
https://familysearch.org/learn/wiki/en/FamilySearch_Indexing_Updates
Példának lehet tekinteni azt a folyamatot, ami például Itáliában, vagy akár Nagy-Britanniában zajlik, ahol hónapról hónapra új adatokat tesznek közzé, és ezalatt nem csak az anyakönyveket kell érteni, hanem a különböző összeírásokat is. Többször meglátogatom egy héten a macse honlapját, de már egy ideje nem látom, hogy a budapesti polgári anyakönyveket frissítenék (emellett persze számtalán egyéb hasznos dolgot töltenek fel az oldalra), és kérdezném egy illetékestől, hogy azt az adatbázist tervezik-e bővíteni a közeljövőben, hiszen számtalan embernek megkönnyítenék vele az életet, ha nem kellene azt a rengeteg évet átnézni, főleg akkor, ha még azt sem tudjuk, hogy az adott rokonunk melyik kerületben élt.

Üdv.

Előzmény: werebel (9802)
werebel Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9802
Sziasztok!
Tudja valaki,hogy a hazassagi es halotti anyakonyvek adatai mikor kerulnek az adatbazisba?1895 elottiekre gondolok.
karancsijudit Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9801

Kedves dirhem, hol lehet utánanézni, hogy egy-egy területről hova / melyik ezredhez soroztak be férfiakat és az az ezred mikor merre küzdött (I.vh)?

Előzmény: dirhem (9798)
3A3a Creative Commons License 2012.08.07 0 0 9800

a mormonoknal jelzik, hogy a magyar civil adatbazist frissitettek

az adatok szama nem valtozott ezert valoszinuleg csak pontositasok vannak

werebel Creative Commons License 2012.08.05 0 0 9799
Koszonom :-) Igen,mikor kutatni keztem es segitettek is,pl.nyugdijas katona helytortenesz,akkor pont ezek a csapatok kerultek eloterbe,Eger,Miskolc....ezert furcsalottam az anyakonyvi bejegyzest.Az teny,hogy o akkor mar a negyvenes eveiben jart,es elotte,mint mondtam,kitoltotte a katonaidejet.Gondolom,ez valami gyors mozgositas lehetett,mert par het utan egyszer meg hazaengedtek.A nagymamam 5 eves volt akkor.Aztan elment,es soha tobbe nem lattak:(
Előzmény: dirhem (9798)
dirhem Creative Commons License 2012.08.05 0 0 9798

Az Osztrák-Magyar Monarchiában a háború előtt minden gyalogezrednek megvolt a kiegésztíési területe. Heves megye a 10. honvéd és a 60. közös gyalogzered kiegészítő területe volt.

A háborúban azonban sokszor előfordult, hogy más ezredekhez is kerültek katonák, valószínúleg ennek több oka volt, egyrészt óriási veszteségeket kellett pótolni, másrészt kiderült, hogy a szláv többségű ezredek harcértéke csekély, gyorsan átállnak az oroszokhoz.

Így könnyen lehet, ezért került Dédnagyapád is ehhez az ezredhez, ugyanis ez szlovák többségű ezred volt, Besztercebánya környékéről került ki a katonák többsége.Jól jöhetett megbízható magyar katonák behívása.

Amúgy az ezred a 39. honvéd gyaloghadosztályhoz tartozott, csakúgy mint a 10. honvéd gyalogezred, ahol a heves megyei katonák harcoltak.

Több életrazban olvastam már olyat, hogy a háború alatt behívottakat kiképezte a területileg illetékes ezred, aztán áthelyezték másik ezredhez. Az azonban megfigyelhető, hogy a hadtestek kiegészítő körzeteit nem lépték túl, jelen esetben is a VI. (kassai) hadtest alakulatánál szolgált Dédnagyapád, Heves megye ehhez hadtesthez tartozott.

 

Az alábbi linken van egy cikk a 16. honvéd gyalogezredről:

 

http://nagyhaboru.blog.hu/2012/02/01/besztercebanyai_honvedek_a_limanovai_utkozetben

 

Állítólag egy szlovák történész kutatja az ezred történetét.

Sajnos többet nem tudok segíteni:-(

Előzmény: werebel (9796)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.04 0 0 9797

Ott biztosan tudni fogják, az már más kérdés, hogy a Levéltár mennyi dokumentummal rendelkezik a zászlóaljról.  

Előzmény: Andreas de Szered (9794)
werebel Creative Commons License 2012.08.04 0 0 9796
Sziasztok!
Van valakinek infoja arrol,h.az I.Vilaghaboru idejen milyen rendszer alapjan kerult valaki egy egyseghez?
Dednagyapam hevesi szuletesu,onnan soroztak be ismet,mar letoltott katonaido utan,1915 vegen.Par het mulva egyszer meg hazaengedtek,aztan eltunt.Sem a Kramerius nem hozott eredmenyt,sem Becs.Megtalaltam viszont a holtta nyilvanitasat,sok evvel kesobb.Ott azt irjak,Galiciaban,ismeretlen helyen hunyt el. a16.honved gyalogezred katonaja.Hogyan kerulhetett oda?Az ezredrol en nemigen talalok infot.Tud segiteni valaki?
grandpaa Creative Commons License 2012.08.03 0 0 9795
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.03 0 0 9794

A Hadtörténeti Intézetben tudhatják, nem? Van is ott ismerős...

Prelleg Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9793

Az OSZK aug. 20.-ig zárva lesz. A probléma az, hogy sem tudom melyik ezred része volt a 9. zlj.

Előzmény: Prelleg (9792)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9792

Nem valószínű. Talán a zászlóaljról valamicske információ lehet bennük.

Előzmény: Andreas de Szered (9791)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9791

Köszi, akkor megnézem az oszk-ban. Tizedesként találhatok róla információt, vagy az alacsonynak számít?

Előzmény: Prelleg (9789)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9790

Köszi a nagyobb képet, a minőségével nem volt semmilyen gond, de kiolvasni most sem tudtam. Hosszú. Később nem tünt fel az anyakönyvekben ugyanez a név?

Előzmény: entonio92 (9783)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9789

"Méltóságos Uraság Katonája" másnéven uradalmi katona lehet.

9. zászlóalj: elég nehéz a monarchiabeli Magyar Honvédség zászlóaljairól megudni az Interneten keresztül. Néhány könyv ami talán segíthet:

A mi hadseregünk : az Osztrák - Magyar Monarchia népei fegyverben és zászlók alatt / szerk. Danczer Alfons ; ill. Myrbach Felician. Budapest : Franklin, 1889.

A Magyar Királyi Honvédség, 1868-1918 / Ságvári György ; [a Honvédzene fejezetet írta Martin Pammer] ; [... a Hadtörténeti Intézet és Múzeum ... kiadása]. Budapest : Hadtört. Int. és Múz. ; Bécs : Militaria, op. 2010.

A magyar királyi honvédség története : 1868-1918 / írta Suhay Imre ... vezetése alatt a Hadtörténelmi Levéltár részéről kirendelt bizottság ; szerk. Berkó István ; Garay Ákos rajzaival. [Budapest] : Hadtört. Levéltár, 1928.

Előzmény: Andreas de Szered (9760)
Prelleg Creative Commons License 2012.08.02 0 0 9788

Mivel a polgári anyakönyvekből összeállított anyakönyvi kivonatokban és a saját maga által beküldött közleményben (v. hirdetményben) sem szerepel, hogy csendőr lett volna, valószínűleg nem is volt az, inkább katona lehetett. Ami jó hír, mert találtam az alábbi oldal 2010-es cikkében egy érdekes részt:

http://nagyhaboru.blog.hu/2010/11/29/csaladfakutatas_a_hadtortenelmi_leveltarban

„A személyi jellegű gyűjtemények harmadik csoportját jelentik azok az irategyüttesek, amelyek a tisztekre, tiszthelyettesekre és a legénységi állományra vonatkozóan egyaránt tartalmaznak adatokat.

A legnagyobb állag ebben a csoportban az 1919 és 1945 között működött Honvédelmi Minisztérium 4. osztályának 120 iratfolyómétert kitevő anyaga. Az osztály elsősorban a nyugállományúak, az özvegyek és árvák ellátási díjaival kapcsolatos ügyeinek az elbírálásával foglalkozott. Az anyagot évenkénti bontásban a kérelmezők neve szerinti betűrendben helyezték el. A kutatáshoz szükséges adatbázis folyamatosan készül. Jelenleg az 1941-es év feldolgozása folyik.”

És végül egy könyvajánló érdekességként: Esztergomi kalendárium : Komárom-Esztergom vármegyék nagy címtárával és Esztergom város házjegyzékével / szerk. Homor Imre. Esztergom, Hunnia Ny., 1924-1926.

Előzmény: grandpaa (9776)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9787

Hát Veszprémben pont jól megoldották, júliusban az érseki, augusztusban a megyei szünetel.

Gondolom én is, hogy azért kell, remélem tudok menni, és akkor lesz jobb is.

Előzmény: werebel (9786)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9786
Kosz.Csak csodalkoztam volna,mert a mienk marva mult hetre mondta,hogy bezar,aztan csut.meg volt.De a heten mar nem lesz.Megyei aug vegen nyit,szoval en oszi szunetben mehetek legkozelbb.Nem akarok Prelleg neveben nyilatkozni,de talan o is azert kert volna egesz oldalt az anyakonyvrol,hogy lassuk ugyanazokat a betuket,mas kornyezetben.Engem ez a kep sem vitt kozelebb a megoldashoz.
Előzmény: entonio92 (9785)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9785

Veszprém

Előzmény: werebel (9784)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9784
Megkerdezhetem,hogy melyik megye?Ahol mesz az ersekibe?
Előzmény: entonio92 (9783)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9783

Kedves Prelleg!


Köszönöm a derme megerősítést. Pedig általában kérdés elött, szoktam használni a fórum keresőt, de most kimaradt. :D

 

Nagyjából az egész oldal: link Ha ez se segít, akkor keddtől megyek az érsekibe, ott tudok jobb képet csinálni.

 

A gyilkossággal akkor azt hiszem, várhatok szeptemberig, amíg kinyit a megyei megint.

Előzmény: Prelleg (9773)
entonio92 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9782

Kedveswerebel!


Igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem :) Nekem se adott a gyilkossággal kapcsolatban semmit, de lehet, hogy egy eddig nem ismert nemesi ágat viszont kaptam cserébe :D

Előzmény: werebel (9780)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9781
Bocsanat,kicsit megviccelt az erintokepernyo.
Előzmény: werebel (9780)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9780
Kedves Entonio!
Bar az engem erdeklo ugy nincs ott feltuntetve,de talaltam sok mast :-)
Nagyon koszonom :-)
Előzmény: entonio92 (9770)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9779
Igaz :-) En csak azert nezem sz-nek,mert a tanuknal szereplo "tizenharmas" beture emlekeztet.
Előzmény: Prelleg (9773)
werebel Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9778
Kedves Entonio!
Bar az engem erdeklo ugy nincs ott feltuntetve,de talaltam sok mast :-)
Nagyon koszonom :-)
Előzmény: entonio92 (9770)
domika48 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9777

Sziasztok!

Prelleg

Köszönöm, ott is meg fogom nézni.

 

Előzmény: Prelleg (9774)
grandpaa Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9776

Úgy látom az össszefoglalás eltűnt..:o(

 

Tehát, 1922-ben (Ida lánya születésekor) törzsőrmester,
           1925-ben (Ella lánya születésekor) ny. törzsőrmester,
           1927-ben (Tibor fia születésekor) ny. segédmester.

Unokái már sajnos nem tudják, katona vagy csendőr volt-e. 1970 körül halt meg, de ezek az évek hiányoznak a mormon filmekről...

Előzmény: grandpaa (9775)
grandpaa Creative Commons License 2012.08.01 0 0 9775

Köszönöm a választ.

Az infókat innen emeltem ki:

 

 

Remélem olvasható .

Előzmény: Prelleg (9772)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9774

Kedves domika48!

Ugyan nem az általad kutatott időszak de, Vatya evangélikusait 1800-1880 között Albertirsa-Albertin anyakönyvezték (A1970-1972).

Előzmény: domika48 (9744)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9773

Szervusz entonio92!

Igen, werebel jól írta, bár „t” nem szükséges a végére, a Derme = merevgörcs (lásd 8160. hsz. vagy a Levéltárak Közös Keresője)

Nincsen meg az egész oldal az anyakönyvből? (én még egy „Sch”-t sem zárnék ki a név első három betűjére).

Lehet, hogy az illetékes törvényszék büntető iratai közt lesz a megoldás, esetleg a járásbíróság bűnügyi iratai közt.

Előzmény: entonio92 (9767)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9772

Tisztelt grandpaa!

A 9700. hsz.-t újraolvasva észrevettem valamit, amit nem értek, habár biztosan van rá valamilyen logikus megoldás. Az illető 1925-ben nyug. áll. törzsőrmester, majd 1927-ben már ny. segédmesterként szerepel. Kitanult egy teljesen új szakmát, hogy legfeljebb 2 év múlva újra nyugdíjazzák? Ugyanis segédmesteri rang a lent idézett link szerint nem volt. Az 1921-es Csendőrségi Zsebnaptárban azért nem szerepelhet, mert csak tiszthelyettes rangfokozattól sorolják fel benne a csendőröket.  Egy kis adalék a csendőrök előmeneteléhez: http://epa.oszk.hu/02100/02176/00004/pdf/RTF_18_029-063.pdf

Előzmény: grandpaa (9700)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9771

Végre sikerült megtalálnom a 8738. hsz.-omban feltett második kérdésemre a választ. Akit esetleg még érdekel, hogy mikor számított törvényesnek, vagy törvénytelennek a gyermek, illetve, milyen lehetőségei és feltételei voltak a törvényesítésnek:

 http://www.glossaiuridica.hu/gi1101/alk/gi1101_alk_kazuska_melinda.pdf

http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/043/pc004359.html#7  (gyermek címszó alatt)

http://www.kislexikon.hu/torvenyesitett_gyermek.html

 

Előzmény: Prelleg (8738)
entonio92 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9770

Megnyitod a keresőt, és a "szavak"-hoz beírod a keresendő nevet. Utána egy másik ablakban feljönnek a találatok, a találat sorszámára kattintva pedig feljön, hogy forrás, hogy hol, mi, merre, hány méter. Esetenként van kép is.

Előzmény: werebel (9768)
werebel Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9769
A csuzos dermet sem tudom.Valahol olvastam regebben,hogy a dermet,de igy, t-vel a vegen merevgorcsot,tetanuszt jelentett.
Előzmény: entonio92 (9767)
werebel Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9768
Nem tudom,en a kozos keresot meg nem is hasznaltam.Hogyan kell?
Enyeim kozott is van,aki utes altali gyilkossag aldozta lett.
Előzmény: entonio92 (9767)
entonio92 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9767

Köszi a segítséget. Ha eljutok megint levéltárba, akkor átnézek valami indexet, hátha találok valami hasonlót, ma nem jött össze.

 

Más: A "csuzos derme" milyen betegség? Google nem nagyon akart kiadni semmit, egyedül a Hamary Dániel  írt cikkét hasonló címmel, de csak felsorolásban.

 

Harmadik: Egyik ősöm 1922-ben 82 évesen halt meg. A polgári anyakönyv bejegyzése alapján az ok: "gyilkosság-agyonütötték". A közös kereső nem hozott fel semmi érdemlegeset vele kapcsolatban. Van valami ötletek?

Előzmény: werebel (9749)
milyennincs Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9766

A Levéltárak közös keresője ad fel bűntetőügyek dokumentumait, ott jelzetek is vannak. Ha felgöngyölített az ügy, és volt bírósági eljárás, akkor az sanszos, hogy segít.

Előzmény: Apexx (9765)
Apexx Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9765

Ha van valakinek ötlete (vagy tapasztalata), hol lehetne utána nézni egy 1895-ben történt gyilkosságnak, kérem segítsen!

domika48 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9764

Sziasztok!

Sanine72

Köszönöm a javaslatot, megnézem a reformátusokat is.

Előzmény: Sabine72 (9763)
Sabine72 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9763

Talán inkább közeli református gyülekeztr anyakönyveiben kellene megnézned. Velük gyakrabban előfordult "átanyakönyvezés", mint a katolikusokkal.

Előzmény: domika48 (9744)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9762

Hát igen, '48-49-ből jó sok infó van fenn a neten, de ez 1872-ben íródott. Mihályom meg pont 1849-ben született...

Előzmény: werebel (9761)
werebel Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9761
http://mek.oszk.hu/04900/04947/
Hm?
Előzmény: Andreas de Szered (9760)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9760

Sziasztok,

Úgy látszik, egy katonacsaládra sikerült bukkannom. Az apa házasságánál ha jól olvasom: "Méltóságos Uraság Katonája", ez volt 1829-ben, Vésztőn.
A fiánál 1872-ben, ha jól olvasom: "9. honv. zászlóalj tizedes".

Valaki tudna segíteni, hogy a fentiek mit jelenthettek a gyakorlatban? Hogyan tudhatnék meg többet róluk?

 

http://kepfeltoltes.hu/view/120731/csete_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

werebel Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9759
Na igen....ez van olyan jo,mint az en Szekely-Bentze-Bencze -Szekely- Benedek Annam.
Előzmény: Andreas de Szered (9758)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9758

Lehet, hogy igen, bár eléggé ragadós lehetett, ha még halálakor is azt írták...

Aztán ehhez még jön az is, hogy egy idő után már nem is Novotni-nak, hanem simán Novot(h)-nak írták a nevüket. Éva leánya, Katalin is Novoth-ként házasodott meg, így is kerestőm őt, ezért nem találtam sokáig... ez is egy rejtély, hogy miért szakadt le a kis -ni végződés...

Előzmény: werebel (9757)
werebel Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9757
Nah&#224;t :-) akkor ezek amolyan ragadvanynevek lennenek?
Előzmény: Andreas de Szered (9756)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9756

Az lehet, de a halotti bejegyzésben a származására Pusztazámort jelölték meg, ahol éltek is Némethek. És mivel a férj tárnoki volt, a házasság meg Sóskúton, ahova Pusztazámor is tartozott ak-ezés szempontjából, teljesen logikusnak tűnik a P.zámori születés ill. eredet. Tehát a más településeket nyugodtan kizárnám.

A másik meg az, hogy nem a mormon adatbázisban keresgéltem, hanem végignyálaztam az ak-et...

Mint korábban írtam, megtaláltam Karlik Évát Ráckeresztúron a halottiban, 1862-ben, és ott pusztazámorinak írták s származását. (mindenki onnan jött :)

És megnéztem a sóskúti anyakönyveket a házasság miatt, mert ugye ott szokták tartni az esküvőt, ahonnan az egyék fél elköltözök. Meg is lett, méghozzá 1801-ben. És az 1802-es gyereknél meg 'Károl'-t írtak Éva vezetékneveként, ami szvsz a Karlikhoz köthető... így viszont egy személyről bezsélhetünk... Na ezek az infók dobják meg a helyzetet :)

Erre jön még az, hogy a házassági bejegyzésben nem Karlik-ot, sem Broskó-t, hanem 'Kutsa' vezetéknevet írtak Évának. Ezzel a névvel meg is találtam Pusztazámoron, Márton leányaként...

Előzmény: werebel (9743)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9755

Elnézést kérek a helytelen fogalmazásomért, de sajnos nem a felmenőim közt találtam a Beretzkyeket, hanem csak szimplán megakadt rajtuk a szemem az anyakönyvekben. De örülnék, ha találnék egyet :)

Gondoltam megírom, hogy még ott is éltek.

Előzmény: karancsijudit (9752)
kz.zo Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9754

Kedves Dominika!

Nem ismerőst, hanemőst írtam:-)

Előzmény: domika48 (9750)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9753

Szia,

3x legalább elolvastam a leveledet, mégsem tűnt fel, hogy Vésztő nem a Dunántúlon van, hanem Békésben.... Szóval, lehet, hogy ott inkább az erdélyi vonal jön majd be.

Előzmény: Andreas de Szered (9736)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.31 0 0 9752

Szia,

 

köszönöm, igyekeztünk.

Ha É-Dunántúlon találtad a Beretzky ősöket, lehet, hogy tudok segíteni. Viszont a legtöbb ma élő Bereczki / Bereczky őse inkább Erdélyből való; a mi esetünkben egyszerű elírásról van szó, ami előfordult, hogy így is rögzült, főleg, ha az illető elkerült a faluból.

Sose értettem a problémáitokat ezekkel a latin bejegyzésekkel, aztán a múltkor megnéztem egy katolikus szül.ak-t és elszörnyedtem :) és mindent megértettem. Igazán szerencsének éreztem magam, hogy még kerültem közelebbi kapcsolatba velük.

Igen, a ref anyakönyvezés kb 1730-tól követhető nyomon, nem tudom, hogyan lesz tovább, ha eljutok addig :S

Előzmény: Andreas de Szered (9736)
domika48 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9751

Bocs, az előbbi hozzászólásomat kz.zo-nak írtam.

domika48 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9750

Sajnos nincs ismerősöm, de még az evangélikusoknál keresek, s ha nem jutok eredményre megnézem a katolikusokat.

Előzmény: domika48 (9744)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9749
Az elejet en Veszner-nek latom,de igazabol nem ismerem a svab neveket.Aztan talan ....hulsz,es a vege passz;(
De biztos van itt,aki nagyobb gyakorlattal rendelkezik,segit,ha erre jar.
Előzmény: entonio92 (9746)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9748
Bocs,kidobott a net,nem lattam a kepet.Nem egyszeru :(
Előzmény: werebel (9747)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9747
Keped nincs rola?
Előzmény: entonio92 (9746)
entonio92 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9746

Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a kedves ara neve? Szerintem így hangzik a házassági bejegyzés: "Simeon Braun com virgine Elisabetha ??? ??? testantibus Valentinus Böhm, et Paulo Wittmann."
Bocsánat a rossz minőségért, de ilyenre sikerült :S Az biztos, hogy "in" a vezetékneve vége, mert azt vettem észre, hogy helyi sváb lányok vezetékneve az apjuk vezetékneve + in.

Kép 

kz.zo Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9745

Szia!

 

Nincsenek Újhartyáni őseid? Abban tudnék segíteni. Igaz, csaka katolikusoknál.

Előzmény: domika48 (9744)
domika48 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9744

Üdv mindenkinek!

Elkezdtem a családfám kutatását, s mindjárt a következő problémába ütköztem: a nagyapám szüleinek az adatait szeretném megtudni, aki 1895. április 12-én, Vatyán (a mai Újlengyel területén volt) született. Tudomásom szerint evangélikus volt. A gyóni ev. nyilvántartásban nem találtam meg a születési adatait.

Tud valaki valami tippet, hol keressem?

werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9743
Nem neztem vegig,de joval tobb ilyen nevu lany szuletett Fejer megyeben,abban az idointervallumban.Pl.Csokakon,Sz.fehervaron.En Elisabeth-kent kerestem.proba szerencse :-)
Előzmény: Andreas de Szered (9722)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9742
Azert megiscsak lehet,hogy nem fullentett :-) Az,ha nincs benne a mormon adatbazisban,meg nem jelenti azt,hogy nem letezett.En a mult heten talaltam a szepszuleimtol ket gyermeket Nagyfugeden.Nem szerepelnek az adatbazisban,csak barati tanacsra kertem el a filmet,es volia :-) ott toltottek par evet.Sajnos,egyik gyermek sem maradt eletben.Mindenesetre ott voltak,le van irva,Talan nezd at megegyszer az anyakonyvet,filiastol,mindenestol.Mar ugy ertem,azt az idoszakot.Hatha...vagy meg nagyon kozeli helyeket.
Előzmény: Andreas de Szered (9722)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9741
Szoval konnyen lehet,hogy B.Eva meghalt,es a ferj ujra nosult.A hazassagot lehet,azert nem talalod,mert a no lakhelyen volt az eskuvo.Szerintem nezz szet az 1809-11-es halotti bejegyzesekben is.
Előzmény: werebel (9740)
werebel Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9740
Szervusz :-) Ahogy ismet nezegettem a kepeket,az az erzesem,hogy Jozsef ketszer nosult.Az els Eva nevu feleseg utolso gyermeke 1809-ben szuletik,a masik par elso gyermeke pedig 1811-ben.Raadasul egy esetben a keresztszulok is megegyeznek.
Előzmény: Andreas de Szered (9720)
vörösvári Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9739

Érdemes lenne még megnézni Sóskúton 1830-as 1840-es években megnézni más Németh házasságokat, ha ugyanaz a tanú 90 % hogy testvérek.

Előzmény: vörösvári (9738)
vörösvári Creative Commons License 2012.07.30 0 0 9738

Elképzelhető az is hogy egyszerűen nem írták be az anyakönyvbe, nálam is volt már ilyen néhányszor. Érdemes lenne megnézni az 1825 körüli Németh születések keresztszüleit és egybevetni a házassági tanúk nevével.

Előzmény: Andreas de Szered (9735)
werebel Creative Commons License 2012.07.29 0 0 9737
Kedves Andreas de Szered!
Koszonom szepen :-)
Tenyleg fura,en nem vagyok benne biztos,hogy ugyanarrol wz Evarol van szo.Holnapujraolvasom az elso hsz.ezzel kapcs.
Előzmény: Andreas de Szered (9734)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.29 0 0 9736

Szia,

 

szép, igényes a honlap. Sok sikert kívánok a fejlesztéséhez!

Viszont most, hogy elkezdtem vésztői őseimet nyomozni, máris találtam néhány Beretzky-t, ha jól emlékszem így írták. XIX. századbeli református bejegyzések.

Mellékesen megjegyzem, hogy most először találkoztam református anyakönyvekkel, és elsőre megszerettem őket. Azonkívül, hogy nem kell a rejtélyes latin szavak jelentését üldöznöm, a szerintem sokkal logikusabb magyaros gondolkodású vezetés mellett rendszeresen több információval lát el, mint egy katolikus társa ugyanabból az időből. Egyetlen hátrány, hogy ezeket később kezdték vezetni, nem igazán találkoztam a XVIII. század elejéről, inkább a második feléből. Egész felüdülés volt ilyen anyakönyvekben kutatni :)

Előzmény: karancsijudit (9729)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.29 0 0 9735

Akkor nincs vélemény a Németh-ügyemmel kapcsolatban? Bármi meglátásnak örülnék...

Előzmény: Andreas de Szered (9722)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.29 0 0 9734

Kedves werebel!

 

Sikerült úgy ahogy lezárnom ezt a Novotni kérdést.

Jó sokáig kellett keresnem a halotti bejegyzéseket, de meglettek; József: 1785-1831. Feleségét Karlik Évaként temették, 1862-ben halt meg, állítólag 90 évesen, de ez nyílvánvaló tévedés volt. Szerencsére feltüntették származását is, pusztazámori volt. Mivel a házasságukat nem találtam Ráckeresztúron, megvolt, hogy Sóskúton kell keresni. Meg is találtam, egyetlen olyan házasság volt, ahol Novotni József volt (méghozzá feltüntetve, hogy Ráckeresztúri) és Éva. De a legnagyobb, hogy egy újabb vezetéknévvel illették Évát, méghozzá 'Kutsa' volt. A megadott életkora alapján megtaláltam, hogy Kucsa Márton és Erzsébet gyermekeként született 1783-ban, Pusztazámoron... hát azért ezt nem gondoltam volna, mivel történetesen van Broskó család Pusztazámoron. Ráadásul az apját nem Károlynak, hanem Mártonnak hívták... Nem semmi dolgok vannak.

Előzmény: werebel (9721)
grandpaa Creative Commons License 2012.07.27 0 0 9733

Köszönöm a segítséget.

 

Átnéztem az 1921-es Csendőrségi Zsebnaptárt (774. oldaltól), de ott nem szerepel a budapesti  állományban oda tertozott az esztergomi kerület, pedig ott (Esztergomban) lakott 1920-tól haláláig.

:o(

Előzmény: milyennincs (9732)
milyennincs Creative Commons License 2012.07.27 0 0 9732

:) nem csak öregségi nyugdíj létezik ma sem. Próbáld meg a szolgálati helyét (ill. az utolsót) kideríteni, s ott körbenézni milyen "rendkívüli események" (ez volt szakkifejezés még az 1980-as években) történtek ott, ami a leszázalékolásához (rokkantságához, ami nem nyomorékságot, de olyan sérülést jelent, ami miatt képtelen folytatni a 'szakmáját', s az a sérülés szolgálati jogviszonyban keletkezett) vezethettek. 

Előzmény: grandpaa (9731)
grandpaa Creative Commons License 2012.07.26 0 0 9731

Köszönöm az infókat. Engem az zavar, hogy 38 évesen nyugállományú törzsőrmester. Túl fiatalnak érzem ehhez. Megpróbálok utánanézni a csendőr előmeneteli lehetőségnek...

Előzmény: Prelleg (9726)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.26 0 0 9730

Köszönöm szépen az információt. :)

Alighanem beszerzem a könyvet. Látom, az említett úrnak több műve is akad amely érdekelhet. :-)

Előzmény: Prelleg (9725)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.26 0 0 9729

Sziasztok,

végre megújult a családi honlapunk: www.boroczkycsaladok.hu

Ha vki Böröczky, Böröczki, sőt Bereczki nevű ősöket keres, forduljon hozzánk bizalommal, ha tudunk, segítünk :)

Prelleg Creative Commons License 2012.07.26 0 0 9728

Tévedtem, az Esztergom és Vidéke nem tartalmaz bűnügyi híreket, így a csendőröket sem említik meg benne.

Előzmény: Prelleg (9726)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9727

Biztos volt a lánynak vmi "hibája": özvegy, megejtett, vagy csak csúnya.... ki tudja

Én most olyannal találkoztam (igaz, egyelőre még csak a gyerekek születéseiben), hogy 10 évvel volt idősebb bevallottan a feleség a férjnél. Azért majd kiváncsi leszek, megtalálom-e őket az adott évi szül.ak-ban, ha végre megjönnek azok is és tudok keresni - hiába, a nyár uborkaszezon a levéltárakban is, pedig nekem most lenne időm rá

Előzmény: Andreas de Szered (9724)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9726

Ha nincs is benne a felsorolt könyvekben, újságokban, szerintem lehetett még csendőr. A probléma az, hogy a szolgálati idejét lefedhető könyvek, mint a Katonai és csendőrségi tájékoztató, majd a Katonai és csendőrségi zsebnaptárak csak a tiszthelyettesekig sorolják fel a csendőröket (gondolom itt a rangjelzésről, nem pedig a rangjelzés csoportról van szó). De a katonát sem zárnám ki. Esetleg a korabeli újságokban meg lehet nézni (pl.: Esztergom és Vidéke), ha azokban sem fog szerepelni a neve, katona lehetett.

A Csendőrségi Zsebkönyvekben nem csak tisztek szerepelnek, hanem kitüntetett és jutalmat kapott altisztek és legénységi állományú csendőrök is:

1912.: 183-250. old.(elején néhány élettörténet majd felsorolás), 1916.: 202-240. old. (utána arcképeik), 1926.:  156-218. old.

Híven, becsülettel, vitézül. (Kitüntetett honvéd- és csendőrtisztek fényképei.) . A cím megtévesztő altisztek és csendőrök szerepelnek benne (1925-ből ?).

Előzmény: grandpaa (9700)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9725

Ha felvidéki nemes családokról van szó, akkor a tippem:

Szluha Márton: Felvidéki nemes családok I-II.

Előzmény: canonfan_448 (9710)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9724

Ó, én a 2 év helyett alapból +/-5-öt nézek, biztos ami biztos alapon. A 2 szerintem kevés.

De az én esetemben a 14 év azért elég meredek...

Előzmény: karancsijudit (9723)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9723

Ez igen érdekes, lehet, hogy nekem is megoldást nyújt két régi problémámra, konkrétan, hogy tudom, hogy a feleség hol született és mikor de már sokadszori átolvasás után sem találtam sem az adott, sem +/-2 éven belül....

Előzmény: Andreas de Szered (9722)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9722

Kedves canonfan_448!

Igen, én is találkoztam házasságnál helytelenül megadott életkorral, mintha az lett volna a fontos, hogy a menyasszony fiatalabb legyen a vőlegénynél, vagy legalább egyidős... aztán valójában a menyasszony volt az idősebb... :)

Nem olyan rég sikerült az egyik ősapámat azonosítanom.
Az említett őspapám Petró Mihály (* Tárnok, 1822), a szomszédos Sóskúton házasodott meg 1843-ban, felesége Németh Erzsébet lett, aki a házassági bejegyzés szerint 18 éves volt, tehát 1825-ben született. Kikerestem a halotti bejegyzést, 1897-ben halt meg, 72 évesen, tehát az eredmény megint 1825. Érdekes és fontos tény, hogy származásának Pusztazámort jelölték meg, amely település az 1900-as évek elejéig Sóskút filiája volt.
Na meg is néztem a Németh Erzsébeteket, de 1800 és 1830 között (a familysearch-öt is alapul véve) egész Fejér megyében két Németh Erzsébet született; az egyik Tárnokon, 1815-ben, a másik pedig Pusztazámoron, 1811-ben (Sóskúton anyakönyvezve).

Belegondoltam, hogy hátha füllentett (hazudott) a házassági bejegyzésnél, de aztán egész életében így élt, hogy aztán halálakor is a hamis életkort tudja a családja??? Na ezt nem tudom hova tenni.

Előzmény: canonfan_448 (9717)
werebel Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9721
Tenyleg erdekes,kerlek,ird meg,ha a vegere jutottal :-)
A halotti nalam nem 100 szazalek,de az teny,hogy sem Bencze,sem Benedek csaladnevu no akkortajt nem volt jegyezve a a faluban,hogy V.Andras felesege lenne.Harom ilyen eset meg mar tobb,mint gyanus.
A Karlik -ik vegzodese kicsinyitokepzonek tunik,csaladnev is van ilyen.
Viszont vsz,Neked van igazad,hogy ez inkabb annak a jelolese,hogy kinek a gyermeke.Azt tudom,hogy az oroszoknal,bolgaroknal van ilyen.
Erdekes,hogy egy hajdan szlovak faluba utaztam egyszer egy csoporttarsamhoz,es mikor,mint idegen mentem vegig a falun,kb.harman kerdeztek meg,hogy
Te kie vagy?
Nem hogy hova,vagy kihez mesz,hanem kie vagy.Lehet,itt s igy jelztek,hogy Karolye a lany.:-)
Előzmény: Andreas de Szered (9719)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9720

Valamiért nem jelenítette meg a feltöltött képet, íme itt van:

 

http://kepfeltoltes.hu/view/120725/Novotni_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előzmény: Andreas de Szered (9719)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9719

Kedves werebel!

Nagyon érdekes amit írsz, hogy az anya vezetékneve helyett apjának keresztnevét írták, mert most találkoztam egy bonyolult esettel, amit nem tudtam megoldani. De az általad említett eset alapján talán van kiút számomra :)

Az alábbi képen jól látszik a probléma oka. Van két (?) házaspár, de csak a feleségek vezetékneve más. A megszületett gyermekek neve mellett zárójelben a szülők vezetéknevének azt az állapotát mutatja, amit éppen akkor beírtak.

Az én esetemben tehát a feleség apja Károly lehetett...?
Sajnos a halálozási adatokat még nem találtam/kerestem ki, de rajta vagyok. Talán az pontot tesz majd az ügy végére.

Előzmény: werebel (9716)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9718

jah, azt láttam, de nekem arra kattintva nem jött be semmi, csak ha a névre mentem

Előzmény: skoumi (9713)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9717

Nekem eddig csak a cseh és szlovák területen lévő egyáházi bejegyzésekhez volt szerencsém, és pontosnak tűnnek. Nyílván ezt nem tudhatom, de amikor a halottira oda van vésve, hogy 78 éves az illető és évre pontosan megtalálod a születésijét is... és ez ismétlődik vagy 100x, akkor hajlamos vagy hinni benne, hogy pontosan vezették. :)

 

Olyat viszont többször találtam, hogy a hölgy korát illetően hazudtak a házasságinál. :D

Előzmény: werebel (9716)
werebel Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9716
Neha nagyon furakat tudnak irni:-)
Engem evekre megtevesztett egy teves bejegyzes.Nem tudom,miert,de Szekely Annat Bencze,Bentze Annanak is irjak,a halottiban meg Benedeknek.Mondjuk,az apja Benedek volt,de akkor is ;(
Pl mikor szuletik egy kisfia,Bentze Anna szeerepel az anyja nevenel,egy honap mulva a halottiban Szekely.
Hogy reszeg volt-e a pap,nem tudom,de lattam olyan anyakonyvet,ahol krikszkrakszok voltak rajzolgatva.Tudjatok,mint amilyeneket neha egy uncsi ertekezleten firkal az ember.De ez egy anyakonyvi lap aljan nagyon hulyen tud kinezni :-) :-) :-)
Előzmény: canonfan_448 (9715)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9715

De lehet. :)

Ellenben a hölgyemény neve így is úgy is el van írva, mert azért azt nem hiszem, hogy ugyanazon a napon, ugyanott, egy ugyanolyan családnevű nő meghalt volna. (ugyanolyan családnévvel rendelkező férjjel bírva) .-)

 

Vagy részeg volt a pap.

Előzmény: karancsijudit (9711)
akiralk Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9714

Úgy is el lehet érni az anyakönyvek képeit, ha itt: https://www.familysearch.org/search/collection/list#page=1&countryId=1927146  rákattintasz a "Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910"-ra, ezután pedig nem kell beírni egy nevet sem, hanem kattints a "Browse through 1,900,023 images"-re.

Előzmény: karancsijudit (9712)
skoumi Creative Commons License 2012.07.25 0 0 9713

fényképezőgép ikon a név alatt... :)

Előzmény: karancsijudit (9712)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9712

Tuti, hogy vak vagyok, de hol van itt "view image"?

 

Előzmény: 3A3a (9708)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9711

Nem lehet, hogy 2x is volt férjnél?

 

Sztem írj a mol-ba, hátha tudnak segíteni, hogy ilyen névvel keresel további adatokat (nekem lehet szerencsém volt, most írtak vissza, küldtek pár infot)

Előzmény: canonfan_448 (9710)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9710

Kérdésem lenne. (ismét) :P

EZEKET az információkat honnan szerzik amellyel AZ ALÁBBI cucc összeállítható?? :D

 

Zsámbokrétyek miatt kellett a melcsici egyházi könyvecske, ott van egy Marsovszky Mária nevű hölgyemény, aki 76 évesen meghalt 1713-ban.

 

Itt:

 

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159391-425917-15?cc=1554443&wc=MMT9-51P:1699789103

 

Maria Marssovszki, 1713. március 21. (76 év)

 

 

Az alábbi gyüjteményben egyértelműen ő van feltüntetve de Márta névvel.

A névre klikkelve a halál dátuma is stimmel, és a születési év is.

Viszont a "társ", férj neve nem.

 

http://kepfeltoltes.hu/120724/marssovszki_gen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

 

Nade... nem is ez a kérdés, hanem az, hogy a TÖBBI felmenő, az honnan?! :-)

Levéltár, nemesi hagyatékok, papírok, stb??

rkyra Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9709

Ezer hála és köszönet. De miért dugták így el?

Előzmény: 3A3a (9708)
3A3a Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9708

irj be a keresobe egy nevet (pl horvath)

a legelso talalatnal kerd a "view image"

maris ott vagy a regi menu rendszerben

Előzmény: rkyra (9706)
rkyra Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9707

Sajnos mindkét érintett családom átjött Borsod megyébe még 1869. előtt.

Viszont a kereshető adatbázisban találtam számomra nagyon fontos nevet, de most nem tudom nézni az anyakönyveket. :(

Előzmény: béva1 (9705)
rkyra Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9706

Itt keresem én is. De idáig itt voltak a kb. 1900 előtti anyakönyvek nézhető formátumban, szinte az összes. Most ahogy látom csak az 1869-es Census van meg, és az új kereshető adatbázis.

Előzmény: akiralk (9699)
béva1 Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9705

Érdemes megnézni a juniusban feltöltött 1869-es szlovák összeírást is. Nekem legalábbis sok értékes információt adott Szepes megyére.

 

Előzmény: rkyra (9697)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9704

Köszi, ezt megnézem.

Üdv.

Előzmény: 3A3a (9703)
3A3a Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9703

ha pontosan ilyent szeretnel, akkor sk kell tovabb is

 

az en nagyobb csaladom mar 800 fo folott van, ezt manualis rajzolassal es adatvitellel mar nem lehet kovetni. nekem a family tree maker 2010 van meg, ami tobbfele fat rajzol. definialhatom, hogy egy dobozban milyen infok jelenjenek meg, a dobozok manualisan is mozgathatok, egyesevel torolhetok

exportalni jpg-ben szoktam es a kepet aztan lehet barhova masolni

Előzmény: canonfan_448 (9702)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9702

Egy kérdés azoknak akik használnak valamilyen Family Tree szoftvert... :)

 

Elég sok sample-t végignéztem a neten a fellelhető szoftverek közül, de szinte kivétel nélkül izléstelen az összes.

Nincs valami nagyon egyszerű, de arányos, szép és nem zavaros "motorral" rendelkező?

Létezik olyan amely hasonló tipográfiával vagy megjelenítési szerkezettel bír, vagy ne is erőlködjek?

 

Pl. ilyen:

(ezt én rajzolom sk... de egy idő után eléggé munkás)

 

http://kepfeltoltes.hu/120724/csaladfa_rac_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

?

 

 

 

cecilke Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9701

Megnősült? A házassági anyakönyvben benne van, hol született.

Iskolai papírjai? Ahol járt iskolába, be kellett legyen írva.

Munkahelyén is.

Nem volt valamilyen kamara vagy egyesület vagy szervezet tagja, ami még működik?

Ha diplomás, akkor van ilyen lista, nemrég láttam belinkelve:

http://www.pim.hu/object.3c1a08a0-682d-462e-b038-030bb7cb3da4.ivy

 

 

Előzmény: karancsijudit (9696)
grandpaa Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9700

Nagyapám testvére:

  • 1887-ben született
  • 1910-ben villamoskalauz Budapesten,
  • 1921-ben törzsőrmester Esztergomban,
  • 1925-ben nyug. áll. törzsőrmester,
  • 1927-ben ny. segédmester.

Csendőr lehetett, vagy katona?

 

A csendor.hu-n  nem találtam a nevét.

akiralk Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9699

Ott van ahol eddig is volt: https://www.familysearch.org/search/collection/list#page=1&countryId=1927146

Előzmény: rkyra (9697)
werebel Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9698
Szia :-)
A helytorteneti gyujtemenyben probalkozz.Altalaban a varosok konyvtarainak van ilyen reszlege,hatha ott talalsz rovid eletrajzot,ilyesmit.Esetleg,ha publikalt,es ismert a halalozasanak,temetesenek az ideje,talan meg nekrologot is.
Előzmény: karancsijudit (9696)
rkyra Creative Commons License 2012.07.24 0 0 9697

Hová lettek a familysearch-ön Szlovákia anyakönyvei? :(

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.23 0 0 9696

Sziasztok, szerintetek honnan lehet kideríteni egy aránylag ismert ember születési helyét? A család élő tagjai nem tudják, hogy a nagypapa hol született (ott nem, ahol éltek), csak annyit, hogy vhol Fejér megyében. Az illető publikált jópár szakkönyvet, a szakmájában ismert név volt (50-70es évek). A gugli nem hoz fel semmi érdemi eredményt...

werebel Creative Commons License 2012.07.23 0 0 9695
Akadalya,bocs :-)
werebel Creative Commons License 2012.07.23 0 0 9694
Sziasztok :-)
Szerintetek,ha valaki eveken at elt egy birtokon,jobbagykent,de elvettek a foldjet,legelojet,es bejelentette,hogy el kivan koltozni,de aztan megis maradt,esetleg nas birtokosnal,de azon a telepulesen,akkor evekkel kesobb jegyezhetik-e colonuskent,vagy az egy ugyanolyan nevu,masik ember?
Mar megint Benedictus Szekely bonyolitja az eletemet :-) 1770-es evekben ott van jobbagykent a Haller birtokon. Aztan van ez a bejegyzes a koltozesi szandekarol,melynek nincs akadaja,ha mindent kifizet,amit kell.Ugyanakkor viszon Szekely Anna Benedictus Szekely detki colonus leanya,alig par evvel kesobb.
Prelleg Creative Commons License 2012.07.22 0 0 9693

Akinek csendőr felmenői vannak, annak érdekes lehet a csendor.com. Több, a családkutatás szempontjából értékes könyv is digitalizálva lett.

Csendőrségi Lapok 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1931, 1934, 1942, 1944, (Benne kinevezések, előléptetések, eljegyzések, házasságkötések, és elhalálozások felsorolása)

Csendőrségi Zsebkönyvek 1887-1895, 1899, 1900, 1902, 1904, 1912, 1916, 1926, 1928, 1940, (benne katonai és polgári címtár)

Híven, becsülettel, vitézül. (Kitüntetett honvéd- és csendőrtisztek fényképei.) s.l., s.a., s.n. 29 p.

SZELEI József (szerk.): EMLÉKEZZÜNK!  Calgary, Alberta, Canada, 1994, Kézirat. (Nem a 253. hanem a 254. (Szepesi) szám alatt). Az OMM és a Horthy korszak idején nem természetes halált halt, az I. vh. és a Tanácsköztársaság idején és hadifgságban meghalt csendőrök felsorolása, és a halálesetük leírása.

Katonai és csendőrségi tájékoztató. Budapest, 1920, (cím-, és névtár, csak a csendőrségi rész)

Katonai és csendőrségi zsebnaptár az 1921. évre. Budapest, 1920,  (cím-, és névtár, csak a csendőrségi rész).  Az  1922-es és 1923-as zsebnaptárak is itt találhatóak.

Az 1919. augusztus és 1921 október között fennállott „Tudományegyetemi csendőrtiszti zászlóalj” tagnévsora, a volt zászlóalj tagok foglalkozásának és lakcímének a feltüntetésével – A Nemzetvédelmi Kereszt kitüntetés külön megjelölésével. Budapest, 1942 (nem 223., hanem a 224. alatt)

Jahrbuch für die k. k. Gendarmerie für das jahr 1913. Bécs, 1913. Selbstverlag des Herausgebers. 260-262 p. (csak a magyar csendőrség vezetőinek listája) (nem a 216. hanem a 217. alatt)

A Magyar Királyi Honvédség és a Magyar Királyi Csendőrség tisztjeinek és hasonló állásúaknak 1944. évi rangsorolása. (csak a csendőrségre vonatkozó rész) Budapest, 1944., s.n., (nem 212., hanem a 213. alatt)

Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium (Szerk.): A honvédség és csendőrség névkönyve rendfokozati és beosztási kimutatással. Budapest, 1882-1887 Légrády Testvérek, 1888-1890, 1904 Pallas. (csak a csendőrségi rész) (nem 211., hanem a 212. alatt)

Prelleg Creative Commons License 2012.07.22 0 0 9692

Tényleg nagyon jó kis oldal, kár, hogy nincs feltüntetve a Diplomások táránál pontos forrás.

 

Előzmény: sylem24 (9683)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.22 0 0 9691

Szuper, köszönöm

eddig ilyenre nem volt szükségem, mert szerencsére az őseim zöme ugyanarról a helyről származott

Előzmény: entonio92 (9689)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 9690

A felvidékiek vannak fent, de hát ezt Te is tudod. :)

Előzmény: kamahaza13 (9685)
entonio92 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9689

Van egy ilyen adatbázis, hogy Veszprém megyei anyakönyvi kerületei adatbázisa 1895-1973 Nekem elég sokat segített, remélem neked is fog.

Előzmény: karancsijudit (9688)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9688

Köszi, meg is találtam (Sopron megyében), most nézem az ak-kat, remélem, tényleg itt lesznek a Potyondiak is.

 

Következő kérdés: GIC (Veszprém megye, Pápai járás) hol anyakönyvezhették?

Előzmény: akiralk (9680)
Atomantiii Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9687

Ncore-ra felkerült valami family tree maker v2012 nevű progi.

Atomantiii Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9686

Nekem is van, igaz csak arra a településre vonatkozóan, ahol lakom. :)

Előzmény: kamahaza13 (9685)
kamahaza13 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9685

Szia!

 

Hol tudtál 1895 előtti anyagot leszedni? Engem érdekelne.

 

Üdvözlettel

Előzmény: canonfan_448 (9684)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9684

Így van ahogy a topictárs írja. :)

 

Szerintem mind 1895 előttiek a rekordok.

De nem biztos, hogy az adott elérhető egyházi könyvecskék teljes egészében indexálva lettek.

Úgy értem, ahonnan van pár bejegyzés - nem biztos, hogy csak akkor kerül fel a rekord ha a teljes könyv indexálva lett. Vagy mégis? :)

 

Már csak abból kifolyólag gondolom, hogy vannak olyan oldalak a könyvecskékből amelyeknél elég vaskos photoshop-os tudásra is szükség van, hogy egyátalán el lehessen olvasni. :-)

Egyszer valakinek leszedtem Dobsinát, és 200 oldalból kb. 100 olyan halvány volt, hogy trükközni kellett.

 

 

Előzmény: cecilke (9671)
sylem24 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9683

Sziasztok!

Régebben már ráakadtam erre az oldalra ->
http://opac.pim.hu/index.jsp?page=search&group=1

De akkor volt egy időszak hogy nem működött, (vagy elköltözött?) a lényeg hogy tegnap véletlenül ráakadtam, és jól elbogarásztam rajta estig XD

Gondoltam megosztom veletek hát ha van valaki aki még nem ismerte volna, és esetleg talál benne új információkat családjáról ;)

További szép napot!

werebel Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9682
Szia :-)
Nem tul gyors,nem is biztos,hogy eredmenyt hoz,de akkor eloszor a szomszedos telepuleseket kell nezni,majd tagitani a kort.Jomagam tobb eves remenytelen kutatas utan most ugy tunik,nyomon vagyok igy. Persze,a tobb eves kutatast ugy kell erteni,hogy leveltarba csa szunidoben jutok el.Nem tudom,a familysearch Neked hozhat-e eredmenyt,foleg katolikus es reformatus anyakonyvek vannak.
Nem egyszeru megbizonyosodni arrol,hogy valoban a keresett szemelyt talaltad-e meg,foleg,ha gyakori a neve.Minden lehetseges forrast vegig kell nezni.Pl hiaba stimmel szuletes,nev,minden,ha hosszu ideje a masik telepulesen el az eletet,a te rokonoddal parhuzamosan.Vagy epp a halottiban bukkansz ra,mikor a Te rokonod meg biztos el.Viszont ha az adott helyen eltunnek rola az infok,akkor valoszinu,hogy elkoltozott.S ha szerencsed van,akkor a masik telepulesen onnan folytatodik a tortenet.De erre szerintem nincs 'recept',csak turelem,kitartas es szerencse kell hozza.
Előzmény: Pizzaboi (9677)
vadász2 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9681

https://familysearch.org/

Az oldal angolul, a találat angolul, az eredeti anyakönyvek többnyire latinul (1840-es években magyarul). Elvétve lehet 1900 körüli (polgári anyakönyvezés időszaka) egyházi bejegyzés, polgári anyakönyvekből kevés van a Felvidékről, azokat Mo-nál kell keresni.

Előzmény: cecilke (9671)
akiralk Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9680

Én is kutattam arrafelé és a polgári anyakönyvezés Bogyoszlón volt. Gondolom, előtte is ott anyakönyvezték őket, de ebben nem vagyok biztos.

Előzmény: karancsijudit (9679)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.21 0 0 9679

Meg tudná vki mondani, Potyond (Gy-M-S megye, Csornai térség) lakóit hol anyakönyvezhették az 1800-as és 1900-as években?

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9678

Ma csak ilyen problémás esetekkel találkozom...

Vajon miért szerepel 3 utólagos bejegyzés is a gyerek neve mellett? Ráadásul úgy, hogy sztem az első (1913) vonatkozik őrá, vagyis gondolom akkor halt meg. A második esetleg lehet vmelyik szülő halálozási éve (de miért itt), de a harmadik dátum???

 

Pizzaboi Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9677
Sziasztok!
Mint kezdő családkutató, elsősorban a tapasztaltabbakat kérdezem, hogy ha ismerek ősöket, akik olldalági rokonaim, akkor hogyan deríthető ki, hogy melyik településre költöztek, vagy hogy hova nősültek? Nők esetében a szülőfaluban volt az esküvő, így házassági anyakönyvből megtudom a vőlegény lakhelyét. De mi van, ha elköltöznek?
A másik kérdés, hogy hogyan ellenőrzitek, hogy egy fellelt adat pontos-e, hogy tényleg a keresett személyt találtátok meg?
Egyébként az Aranyosapáti/Révaranyos/Bácsaranyos/Kopócsapáti görög katolikus Deák családot kutatom.
Köszönöm a segítséget előre is!
Deák Péter
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9676

Én is Dina-nak látom... De még nem találkoztam ilyen névvel

Előzmény: werebel (9673)
-Tremmel- Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9675

Én egyik nap olyan névvel találkoztam, hogy Fridolin. Több órás keresés után kiderült, hogy a Frigyes egyik régies változata. Vannak érdekes nevek.

Előzmény: karancsijudit (9672)
werebel Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9674
http://hu.wikipedia.org/wiki/Dina
Előzmény: cecilke (9671)
werebel Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9673
Tenyleg furcsa.De en Dina-nak latom.
Előzmény: karancsijudit (9672)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9672

Segítsetek légyszi, nem tudom elolvasni a leánygyermek nevét (vagyis van egy verzióm, de elég lehetetlennek tartom 1899-ben):

 

cecilke Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9671

Milyen oldalon található? Magyarul van? 1900 körüli ész is van?

Előzmény: canonfan_448 (9664)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9670

"Meg nem biztos,de lehet,hogy nyomon vagyok. Szerintetek lehetseges,hogy az 1800-as evek elejen par ev kulonbseggel harom telepulesen is eloforduljon egy hazaspar?"

 

Símán előfordulhatott.

 

 

Előzmény: werebel (9666)
-Tremmel- Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9669

Sajnos nagy volt még akkor a csecsemőhalálozás, meg aztán mindenféle betegségek, járványok voltak, gyógyszerek meg sehol. Nagyanyámék 10-en lettek volna, de csak 5 érte meg a felnőttkort, pedig ők már az 1920-30-as években születtek. Persze más volt a helyzet falun és más városon. Nálunk orvos a faluban soha nem volt, csak a szomszédos Súron.

 

A névelírás is megszokott jelenség, jól megnehezíthetik ezzel néha a kutatást.

Ismét a falumból említek példát, a családfő neve egyik évben Pintér volt, következő gyermeknél már Baumgartner. Ez így ismétlődött össze-vissza. A halotti anyakönyvbe is Pintér Györgynek írják, a feleséget azonban már Baumgartner Györgynének. Ennek az okát máig se tudom, pedig feldolgoztam az anyakönyvek adatait, de összefüggést nem találtam.

A másik család a Szabó-Miklós volt. Egyszer simán Szabó Ferenc, majd pár évvel később Miklós Ferenc, majd megint Szabó. A helyzet az 1870-es évekre oldódott meg, Szabó-Miklós lett a vezetéknév, majd az 1910-20-as évekre leegyszerűsödött Szabó M.-re, mára az M betűt el is hagyták, nem használják.

Előzmény: werebel (9668)
werebel Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9668
Akkor megnyugodtam.Egymastol nem tul tavoli helyekrol van szo.Hazassagkotes1813-ban,1815 ben gyermek szuletik,majd 1821-ben is,de o meg is hal.1823-ban mar egy masik telepulesen szuletik fiuk,majd 1824-ben is.Sajnos,egyikuk sem marad eletben.Van 3 ismeretlen ev,majd 1827-ben megszuletik ukapam testvere,1830-ban pedig ukapam.Ez mar a harmadik telepules,de itt maradtak.Szepanyam '32-ben meghalt,szepapam egy ev mulva ujra megnosult.Lassan osszeall a kep.Amit meg nem ertek,a szepanyam nevet ket alkalomml is mashogy irjak. Eloszor azt hittem,eliras,vagy nem is rola van szo.Mikor a nagyobbik fiu nosul,anyjat Bencze Annanak irjak.Hazszam,minden stimmel.Akor azt hittem,hogy valami kozeli rokon,hiszen akkoriban tobben is laktak egyutt.Ugy ertem,tobb csalad.De aztan,talaltam egyejegyzest Nagyfugeden.A halotti anyakonyv szeint ok a szulok,es egy honapos a fuuk,mikor meghal.A szuletesiben viszont megint Bentze Anna szerepel.A halotiban meg Benedek.Az ossze stobbi helyen Szekely.Mondjuk,a no edesapja Benedek volt,de azert ez furcsa...
Előzmény: -Tremmel- (9667)
-Tremmel- Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9667

Simán előfordulhatott,  a cselédeknél, napszámosoknál gyakori volt.

Saját családfámban is volt erre példa, ükanyám 1874-ben Csatkán született, húga 76-ban már Nagyvelegen, aztán János öccse 1880-ban Szápáron, majd Vendel 1882-ben Nagyeszergáron. Utána visszatértek Csatkára, a szülőfaluba. Szépapám ezek szerint szerette változtatni a munkahelyét, azokba az uradalmakba ment, ahol jobban fizettek... A földesurak nem voltak azonosak.

Előzmény: werebel (9666)
werebel Creative Commons License 2012.07.20 0 0 9666
Meg nem biztos,de lehet,hogy nyomon vagyok.Szerintetek lehetseges,hogy az 1800-as evek elejen par ev kulonbseggel harom telepulesen is eloforduljon egy hazaspar?A nevek stimmelnek,a gyerekek sajnos nem maradtak meg,a halottiban csak ok vannak,a felnottek nincsenek.Ha a telepulesek ugyanazon foldesur tulajdonaban voltak,akkor atkoltozhettek?
vadász1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9665

Igen, voltak felvidéki fehér foltok (megyék...), de szerencsére olyan anyakönyvek is vannak digitalizálva, és felrakva, amelyek még nincsenek (nem voltak) indexálva. Nekem szerencsém volt, hogy ugyan indexálásban nem, de digitalizálva megtaláltam az anyakönyvi adatokat ;-)

Előzmény: canonfan_448 (9664)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9664

Felvidéki egyháziakhoz egy elég tetemes mennyiségű indexált adat is érkezett, eléggé odaver szerintem. :)

Nekem kapásból több keresett személy meglett az 1700-as évekből akik ismeretlen településeken születtek.

 

Érdemes ránézni akinek van felvidéki szála.

+ itt a szkennelt bejegyzés is kötve van hozzá.

vadász1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9663

Igen, ezek szoktak az okok lenni. Halál, vagy újraházasodás.

De itt egyik sem áll, mert a halálozások dátuma korábbi, illetve későbbi, s tudtommal a feleség sem házasodott újra (a férje nevével élt haláláig).

 

Viszont ez érdekes, hogy azt írod a debreceni anyakönyvbe bevezették az újraházasodást és a halált is, holott ezek már Budapesten történetek. Eddig nem tapasztaltam, hogy anyakönyvi hatókörön kívüli eseményt bejegyeztek volna (hiszen a helyben történtekről tudott...)

A bejegyzés sorszáma is megegyezett az anyakönyvben?

(én találtam olyat, amelynél a házassághoz bejegyzett halálozás száma megegyezett, s másik kerületben történt, igaz ott bővett kifejtést is nyert az elhalálozás)

 

Előzmény: Bajdó (9662)
Bajdó Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9662

 

 

Az egyik rokonom Debreceni anyakönyvében két utólagos bejegyzés van.  

Kivételesen tudom, hogy az egyik dátum bejegyzés a Kispesti házasságát takarja a mostani XIX. kerületben.
A másik pedig a Bp. Ferencváros István korházi halálozását a IX. kerületben.


Ha nem tudnám, talán keresgéléssel soha nem találnám meg.

 

Különben a dátumok stimmelnek. Meg is találtam őket a jelzett anyakönyvekben. A sorszám, gondolom biztos valamilyen értesítő sorszáma lehet (?).

 

Üdv BSH

Előzmény: vadász1 (9659)
canonfan_448 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9661

Esetleg ujraházasodott, emiatt megváltozott a neve.

Előzmény: vadász1 (9659)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.19 0 0 9660

Sziasztok,

háborús ügyekben (II.vh) szeretnék tanácsot kérni:

- hol tudok utánaolvasni, hogy milyen életkor között hívtak be férfiakat (gyanítom, hogy nagyapám azért nem volt katona, mert túlkoros volt, már ha volt ilyen), vagy milyen egyéb okok miatt kaphatott vki felmentést a behívás alól

- többen írtátok, hogy megtaláltátok, milyen sérüléssel, sebesüléssel volt vki a háború alatt kórházban, merre járt, stb, még akkor is, ha nem volt tiszti beosztásban; ennek hol lehet utánanézni?

vadász1 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 9659

Végül több szálon is sikerült a kutatást elindítanom, némelyik jobban megy, némelyik akadozva, a Tiborpapa linkelte oldal valóban nagy előrelendülést jelentett.

 

Azonban találtam egy - legalábbis számomra - érthetetlen furcsaságot:

adva van egy házasság a polgári anyakönyvezés időszakából, melynek megjegyzés rovatába bele van írva egy utólagos bejegyzés (U.b. 111/1940) Eddig nem is lenne baj, gondolhatnám, általában így vezették fel az egyik fél halálozásának bejegyzését, melynek okán a házassági kötelék megszűnté nyilváníttatott. Azonban megtaláltam a férj halotti bejegyzését is, csakhogy 1938-ból! És mellette ugyancsak egy utólagos bejegyzés: 33/1940. Ismét ez a negyvenes évszám (csak más bejegyzési számmal)! Mi lehet ez?

(A feleség biztosan 1950-ben halt meg, a gyerekek már felnőttek..., a vonatkozó cikkszámokat is megnéztem az anyakönyvekben, mind idegen ember...)

Van valakinek tippje?

Előzmény: vadász1 (9617)
kundri Creative Commons License 2012.07.18 0 0 9658

Sziasztok!

Nem régóta kezdtem a családfa kutatást, olvasgattalak titeket és sok hasznos információt szereztem. Most találtam egy oldalt, ahol 3 jelenleg szlovák, de trianon előtt Magyarországi helységből vannak kereshető adatok. Alsómislye (Nizna Mysla) Abaúj-Torna vármegye Füzéri járás, Apátka (Opatka) Abaúj-Torna vármegye Kassai járás, Zakárfalva (Zakarovce) Szepes vármegye Gölnicbányai járás. Gondoltam hátha valakinek hasznos lehet.

http://rebaryoung.org/databases.html

 

73kata Creative Commons License 2012.07.16 0 0 9657

Köszönöm szépen.

Előzmény: akiralk (9654)
werebel Creative Commons License 2012.07.16 0 0 9656
Sziasztok!
Az 1828-as osszeiras,Heves megye hozzaferheto mar valahol?
Ugy ertem,nem mikrofilmen,leveltarban,hanem neten?
grandpaa Creative Commons License 2012.07.16 0 0 9655

Azért ezt figyelembe kell venni:

 

 

Tehát  a forrást adja meg. ahol az infó elérhető!

akiralk Creative Commons License 2012.07.16 0 0 9654

Azt jelenti, hogy a itt felsorolt források egyikében szerepel: http://www.radixindex.com/hu/adatbazisok/2/forrasok

Azt, hogy melyikben szerepel, csak akkor tudod meg, ha előfizetsz rá.

Előzmény: 73kata (9653)
73kata Creative Commons License 2012.07.15 0 0 9653

Sziasztok, 

 

Egy ideje én is elkezdtem kutatni a családfámat. Sokat olvastalak/olvaslak Titeket, rengeteget segített eddig ez a fórum.

Akinek van radix előfizetése tudna Nekem segíteni?

Mit takar az alábbi bekezdés: Zemann Zoltán, Sáros megye, Tállya,  Két világháború közti korszak, Szem. története, 1 bekezdés

Előre is megköszönném ha valaki segítene.

 

K.

Prelleg Creative Commons License 2012.07.14 0 0 9652

Hát igen. Engem az zavar, hogy a település, ami érdekelne nincs az összeírásban, ellenben a két szomszédos település benne van. Ráadásul még az 1828-as összeírása is megsemmisült.

Sajnos nincs feltüntetve a Familysearch-ön a census leírásában, hogy nem csak a mai Szlovákia részéről vannak rajta települések, de a mai Magyarországéról is.

Akit érdekel, itt rajta vannak azok a települések, melyek az 1869-es összeírásból (végén szerepelnek a magyarországiak) meg vannak (nem mindegyik szerepel még a Familysearch-ön): http://www.scribd.com/fullscreen/33091703?access_key=key-13uk29ajzeq7gtvpjdyn

 

Előzmény: grandpaa (9621)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.14 0 0 9651

Üdv,

Ha jól emlékszem, a méhben akkor történt keresztelés, ha bizonytalan volt, hogy a gyermek megéli-e a születését, de bizonyos okok (http://hu.wikipedia.org/wiki/Eredend%C5%91_b%C5%B1n) miatt fontos volt számukra, hogy a gyermek meg legyen keresztelve. Ha keresztelés mellett a születés is fel volt jegyezve (szerencsés vagy, azokban az anyakönyvekben, amiket én néztem át ekkoriban még csak a keresztelés volt feltüntetve, a születés dátuma nem) akkor biztosan a keresztelési anyakönyvben írták helyesen. De érdemes megnézni a környező bejegyzéseket is, hátha azokból kiderül, melyik is volt az elírás.

 

Előzmény: Andreas de Szered (9630)
MacAshinna Creative Commons License 2012.07.13 0 0 9650

Ez tényleg egy remek műsor! Néhány éve folyamatosan adták, aztán egyszer csak abba maradt, pedig brit, amcsi, kanadai, ausztrál, stb. széria is volt, rengeteg évaddal... torrent oldalakról persze be lehet pótolni mindent. A hagyományos genealógián kívül néhány adásban a genetika is szerepet kap, szóval vannak nagy meglepetések a műsorban. Én is csak ajánlani tudom! 

Előzmény: belasteer (9649)
belasteer Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9649

Szép estét.

Véletlenül találtam a "Zone reality"TV csatornán a "Szerinted honnan jössz"cimü sorozatra.

Reggel 7 -kor kezdödik minden hétköznap,ha valakit érdekel érdemes belenézni mert igen érdekes és szórakoztató formában családfa kutatás a téma.

Minden epizod egy-egy önálló téma.

 

  Üdv:Béla

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9648

lemaradt a kép

 

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9647

Nem tudom, mostanában nézte-e vki az arcanum oldalait, de sztem változtattak rajta, eddig nem ilyen volt (legalábbis kinézetre biztos nem) és én most nem tudok keresni... Lehet, hogy én vagyok a béna, akkor vki segítsen légyszi, még értelmezni sem igazán tudom a melléírt szöveget:

Használat
·· | kattintson kétszer a kifejezésre, hogy a neve felkerüljön a keresési listára
·· | írja be a keresett kifejezés első betűit, a szókerék a kívánt szóhoz leginkább illeszkedőhöz fog ugrani

???

werebel Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9646
Igen....addig olyan,mintha tut keresnel a szenakazalban;(
Kerdes,hogy lehet -e ilyesmibennremenykeni a nem tul tavoli jovoben?
Bar en sokszor a meglevo anyagban se latok semmi logikat,sem kronologiai sorrend nincs sem az,h.telepulesenkent lennenek a talalatok.
Előzmény: Andreas de Szered (9645)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9645

Igen, az anya 8 évre rá halt meg, de tény, hogy az említett gyermek volt az utolsó. Nem semmi helyzeteket lehet találni :)

Ha elkészülne a familysearch-ben a halotti meg házassági kereső is, akkor biztos sok-sok ember halom problémáját oldaná meg, főleg azokban az esetekben, amikor idegen vagy legalábbis más település anyakönyveibe került a keresett személy... Talán ebből a szempontból a leghasznosabb a Familysearch, - a sok elírás ellenére is...

Előzmény: werebel (9644)
werebel Creative Commons License 2012.07.12 0 0 9644
Ez tobb,mint erdekes.Az edesanya tulelte a szulest?Mert az logikusabb lenne,ha nem,es azert keresztelnek meg a kicsit az altalad irt modon.Sok furcsasaggal talalkozik az ember,az biztos.
En megtalaltam Szekely Anna komaasszonyat,tobbszor is voltak egymas gyerekenek keresztszulei.A zaranki masodpeldanyban bukkantam ra,1830-ban meghalt.Csak a kora volt odairva,meg hogy kinek a felesege.De erdekes,hogy a kisbaba meg aboconafi anyakonyvben van.Szoval ilyen alapon ki tudja,hol talalok ra Szekely Annara.
Előzmény: Andreas de Szered (9630)
karancsijudit Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9643

Ismeri vki a windows SmartArt Hierarchy programját?

werebel Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9642
En busszal mentem.Az a legegyszerubb.Az ersekudvarba kell bemenni,pillanatoknalatt oda lehet erni a busztol.Nem tudom,egesz augusztusban zarva lesz-e,sztem azt is kerdzed meg.Megyei aug utooso heteben nyit.
Előzmény: H.K.F. (9641)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9641

Mennyi ideig lesz zárva a levéltár? Azt hiszem, majd csak akkor tudok menni, ha újra kinyit. Nem voltam még ott, de remélem, odatalálok. Kocsival hogyan lehet parkolni? Kell fizetni a parkolásért? Vagy érdemesebb pl. busszal menni? A megyei levéltárba már bejelentkeztem jövő hétre.

Előzmény: werebel (9640)
werebel Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9640
Szerintem biztosabb,ha felhîvod.De elohozza.Ma mondta,hogy a 23-aval kezdodo heten kezdi a szabit,meg nem tudja,melyik napon.Helyileg tudod,hol a leveltar?Mert kiirva nincs.A radio puletebe kell bemenni,jobboldalon a muzeum,bal oldalon a radio.Fel kell menni az emeletre,at a szines uvegajton.
Előzmény: H.K.F. (9639)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9639

Kíváncsi voltam a beszámolódra. Sajnálattal hallom, hogy a szülők neve nem mindig szerepel. Én is készülök majd Egerbe bérmálási anyakönyvet nézni. Engem a legkorábbiak érdekelnek. A szülők neve nélkül viszont nem sokat ér az egész. Előre meg kellett mondani, pontosan, hogy melyik évek anyakönyveit akarod megnézni, vagy ott helyben előhozták, amit kértél?

Előzmény: werebel (9636)
Atomantiii Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9638

De gyakorlatilag milyen adatokat lehet ott találni? Ugyanúgy anyakönyvek vannak pl bescannelve?

Előzmény: skoumi (9632)
werebel Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9637
Szerintem volt,mert pl Egerben is,igen nagy korzetbol jottek az emberek.
Előzmény: -Tremmel- (9635)
werebel Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9636
Nos,en sem voltam felhotlenul boldog a bermalasi anyakonyvekkel,es sajnos,nem jutotam elobbre.
Viszonylag jo allapotban megmaradtak,en az 1780-as evek vegetol kezdtem atnezni.Abban a bermalas,pl.az 1789-esben Egerben tortent,keresztnev,bermakeresztnev,csaladnev,eletkor,bermaszulo neve van.
De olyan is ban,ahol egy-egy telepules bermaltjai vannak felsorolva,a szulok neve,bermalas napja is szerepel,eletkot viszont nem.pl1851.az1804-es nem konyv,hanem nagy meretu osszehajtott lapokra van irva,osszehajtva,osszekotve.
Viszont valamiert nem kellett,hogy alapfeltetel legyen a hazassaghoz,mert en is lattam 7 evest is,meg 35,50 evest is.
Persze,erdekes,es nem akarok senkit lebeszelni rola,de azt az eredmenyt,amit en vartam,nem hozta.
Előzmény: -Tremmel- (9635)
-Tremmel- Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9635

Kedve Fórumtársak!

A bérmálásokhoz szeretnék hozzászólni.

Nálunk az anyakönyv hátsó lapjaira volt feljegyezve, hogy 1876-május 14-én kiket bérmáltak. Anyakönyvileg Súrhoz tartozott a falum (Csatka), ezért a csatkaiak Súrra mentek be bérmálásra. Valóban nem volt minden évben, valószínűleg 1876 előtt nem is volt ott.

A falumból 162 embert bérmáltak, ami azért érdekes, mert akkor 676-an laktak a faluban, tehát a népesség negyedét megbérmálták.

Életkor szerint is vannak érdekességek, a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 72(!) volt.

Átlagéletkor: 17,3 év.

Sok adatot nem írtak róluk, csupán a bérmáláskor kapott keresztnevet, ami sok esetben azonos a bérmaszülő keresztnevével, a bérmált neve, életkora, és a bérmaszülő neve.

Gondolom vidékenként változott, milyen részletességgel írták be őket.

Üdv, Imi

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9634

Köszi a válaszokat, akkor befektetek én is :) , remélem, megtérül :DD

Előzmény: akiralk (9633)
akiralk Creative Commons License 2012.07.11 0 0 9633

Nekem is megérte.

Előzmény: karancsijudit (9629)
skoumi Creative Commons License 2012.07.10 0 0 9632

az attól függ, melyik része a célterület.

 

én összességében anno nem bántam meg azt a párezer forintot

 

Előzmény: karancsijudit (9629)
Atomantiii Creative Commons License 2012.07.10 0 0 9631

Ezt már én is kérdeztem de nem kaptam választ.

Előzmény: karancsijudit (9629)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.10 0 0 9630

Sziasztok!

Egy olyan érdekes helyzettel találkoztam, amivel eddig még nem volt dolgom.

Egy neme házaspár kutatása során vettem észre, hogy ez egyik gyermekük 1821.04.23-án született, majd a halotti anyakönyvben 1821.04.21-én van bejegyezve, hogy meghalt. A neve alatt ez áll: Baptisata in matris utero - keresztelte meg az anya méhében (?).

Akkor a bejegyző csak elírta a napokat? Tehát akkor 21-én született és 23-án csak megkeresztelték? Elég zavaros...

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9629

Aki felhasználója a radix-nak: érdemes előfizetni?

karancsijudit Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9628

annyira megörültem ennek a historia domus-nak, aztán láttam, hogy ez egy katolikus specialitás :((

werebel Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9627
Ezt en is megtalaltam,most,azutan,hogy Te emlitetted.Olyan fura,alig tobb,mint 100 eve,es fogalmam se volt rola.Azt hittem,vmi reszletesebb anyag is van rola.Bar biztos van is,csak meg nem talaltam meg:-)
Mindenesetre nagyon jo,hogy szoltal,mert6-7,eves korukban eszembe nem jutott volna keresni.
Előzmény: H.K.F. (9626)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9626
Előzmény: werebel (9625)
werebel Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9625
Elnezest az ekezetert;(
Azt olvastam most,hogy 7 eves kor utan bermalhato vki,abban az esetben,ha volt elsoaldozo.Ez1907-es rendelkezes.Elotte nem tudom,hogy volt,atnezek meg plusz tiz evet,bajom nem lesz tole:-)
werebel Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9624
T&#232;nyleg?Hol olvastad?
Pedig &#232;n az 1830-50 kozotti idoszakot gondoltam megnezni.Gondolom,ha vki katolikus volt,akkor igen.Mar csak azert is,mert nem lehett kulonben egyhazi eskuvoje.Akkor meg nagyon szigoruan vettek ezeket az iratokat.Pl volt olyan a felmenoim kozott,hogy potlolag jegyeztek be,a gyermek torvenyes.Mindezt azrt,mert vmi hazassagi iratot nem vittek a keresztelesre.Uj pap volt,es az sem zavarta,hogy nem az elso gyerek.Szunet vmikor 26-a utan lesz,nem mondta pontosan a leveltaros.De augusztusban biztos.
Előzmény: H.K.F. (9623)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9623

Köszönjük Prellegnek az infót. Nagyon kíváncsi lettem a bérmálási anyakönyvekre. Majd írdd meg, hogy a szülők neveit is tényleg tartalmazza-e! Kíváncsi vagyok arra is, mennyire jól kereshető, az általad is említett okok miatt (több településről összegyűlteket bérmálták egyszerre). Vajon annak idején (1700-as évek) élete során mindenki átesett a bérmáláson, aki megérte azt az életkort, vagyis "teljes a névsor"?  Hány éves korban volt a bérmálás? Olvastam, hogy 1907 előtt előbb volt a bérmálás, utána az első áldozás. Mikor van nyári szünet az érseki levéltárban?

Előzmény: werebel (9620)
Alexander Demeter Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9622

Szlovákiai cenzus 1869-ben?

Nem anakronizmus ez?

Előzmény: grandpaa (9621)
grandpaa Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9621

Ollvasgatom az 1869-évi Szlovákiai Census-t. Meglepő, hogy az elvileg azonosan felkészített (?) összeírók hányféle képp írnak öszze.

Pl:A családfő Kis Péter, akkor a feleséget így írja: Kis Éva sz: Nagy, vagy Nagy Éva, de ami a legjobban bosszant mint kutatót ez: neje: Éva. Mennyi infó veszhet így el....

werebel Creative Commons License 2012.07.09 0 0 9620
Szerdan,ha igaz,nezek /bermalasi anyakonyveket.Prelleg irta,hogy mit tartalmazhat.
A leveltaros szerint ez idonkent valtozhatott.A bermalasok nem minden telepulesen voltak,adott idoben,hanem egy-egy telepulesen,es a kornyezo falvakbol oda kellett menni.
Ezert vannak a fondjegyzekben csak az evek megadva.Szerdan mar valamivel okosabb leszek,remelem
:-)
Előzmény: H.K.F. (9612)
werebel Creative Commons License 2012.07.08 0 0 9619
Kôszônôm sz&#232;pen :-)
Előzmény: Prelleg (9618)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.08 0 0 9618

Nem tudom, hogy a Historia Domust hogyan lehet beszerezni, illetve, hogy az általad keresett településé megmaradt-e. Mindenesetre, ha Heves megyéről van szó, a 9597. hsz.-omban szereplő könyv tartalmazza a hevesi települések iratait, köztük a Historia Domus-szal.

 Kálniczky László — Körmendy Lajos — Tuza Csilla: A Magyar Országos Levéltár Filmtárában mikrofilmen őrzött anyakönyvek katalógusa: (Tematikus konspektus) 1. kötet : Bevezető, Aba- Nyíracsád (A Magyar Országos Levéltár segédletei, 4/1. Budapest, 1998) 30. old.:

A bérmálási anyakönyvek (Konfírmationsrepister) rovatai általában a következők lehettek:

1. folyószám, 2. a megbérmált vezeték- és keresztneve, 3. a megbérmált életkora, 4. a megbérmált születési helye, 5. a megbérmált lakhelye (utca, házszám), 6. a megbérmált bérmaneve (bérmálásban nyert neve), 7. a megbérmált szülőinek vezeték- és keresztneve, 8. a megbérmált születési helye és ideje, 9. a megbérmált bérmaszüleinek vezeték- és keresztneve, 10. a bérmáló lelkész neve, hivatala.

Előzmény: werebel (9616)
vadász1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 9617

Valóban ;-) Köszönöm!

(sok plusz információt találtam)

Előzmény: Törölt nick (9609)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9616
En mar voltam egyszer,meg szerdan is megyek,ha igaz;(
Azt igerte a leveltaros,hogy megnezi az altalam kert anyagot,hogy mekkora,es vagy megkapom,vagy nem,majd visszahiv.Szerdan beszeltem vele,de meg nem szolt.Hetfon rakerdezek,mert kedden meg a megyeibe megyek.A semmiert viszont nem utazom;(
A bermalasi anyakonyvek az en erdeklodesemet is felkeltettek,de meg nem lattam olyat.Feltetelezem,hogy a sxemelyi adatok mellett a bermaszulo(k)adatai szerepelnek rajta.
Szerintem segithet az is a kutatasban.
Előzmény: H.K.F. (9612)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9615
Igen,de ahogy mondtam,sz&#224;nd el magad gyorsan,mert augusztusban zarva lesznek.
Előzmény: sylem24 (9614)
sylem24 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9614

Á! köszi :) a gyors választ.

Hát igen nagy szerencse! Bár csak egyetlen ággal jártam így, hogy egyik kutató, távoli rokonom bescanelt adatait megosztotta velem, én meg jó pár órát töltöttem azzal, hogy gépre szépen felvigyem :) és kiegészítsem a családommal - igaz ezen még mindig munkálkodom :) mert terebélyes egy család vagyunk, de szerencsére kis faluban éltek, így talán könnyebb a keresés is és rájönni ki kinek a kije is, mert ez azért galibát okozott nem egyszer XD.

A többiággal azért ment a keresés, kutatás ezerrel és nem is jutottam el velük ált. 19. sz. elejétől, közepétől tovább (kivétel a nem rég említett dédszüleim).

A nyáron akkor felkeresem a levéltárat és bízom benne szerencsével járok :)

Előzmény: werebel (9610)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9613

Igen, ismerem. :)

Előzmény: werebel (9602)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9612

Köszönöm az infót. Még személyesen nem voltam az érseki levéltárban. Érdeklődöm, a bérmálási anyakönyvek mennyire pótolhatják az elveszett "normál" anyakönyv adatait családfakészítés szempontjából.

Előzmény: werebel (9604)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9611
Termeszetesen 1895-re gondoltam:-)
Előzmény: werebel (9610)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9610
Megvan,hogy hany evvel a szuletes,hazassagkotes,halalozas utan nem adhato ki adat.De sztem a meglevo mikrofilmek,az 1895 utaniak nem esnek bele ebbe a kategoriaba.A leveltarba nyugodtan mehetsz egyedul,ugyis csendben illik lenni:-) En egyszer a keresztfiammal voltam,erdekes volt,mikor ketten sasoltuk a mikrofilmolvasot.Azert Neked nagy szerencsed van,hogy csak a neten ilyen sikeres voltal eddig.Miskolcrol az jutott eszembe,hogy azert eleg nagy hely,tobb plebania volt biztos.Szoval ne add fel.Sot,a leveltarban meg szerencses esetben anyakonyvek masodpeldanyait is orzik.Lehet,hogy nincs minden a mormon adatbazisban.Az 1985 utani egyhazi anyakonyveket meg az egyhazi leveltarban lehet megnezni,a masodpeldanyt.Az eredetit meg a plebanian,ha megvan,es szoba all veled a plebanos.
Vagyis en katolikus anyakonyvekrol beszelek,a tobbi nem tudom,hogy van.
Visszaeterve a netre,en is jartam ugy,hogy pl tavaly telen,meg nyari szunetben napokat toltottem a polgari anyakonyvekkel,fekete alapon feher...azt hittem,megvakulok.Aztan par het mulva pikkpakk felnyomtak az egeszet a familysearch-re.
De sztem ne odzkodj anyira a leveltartol,egyszer kell elindulni:-) :-)
Előzmény: sylem24 (9606)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9609
Előzmény: vadász1 (9607)
sylem24 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9608

Szia!

Ha most kezdtél  még csak hozzá akkor először családot kell kifaggatni és kutatni régi papírok, képek után. :)

Katonnak kapcsolatos adatokat ezen a fórumon találtam, nagyon sok jó ember jár erre az oldalra, akik hasznos linkeket osztottak meg. Ajánlom, hogy visszaolvasd - ha nem is az elejéről kezdve hanem visszafelemenni az oldalakkal, mert tényleg sok hasznos információt osztanak meg :) Viszont egy ilyen adatbázis se tartalmazza sztem az összeset. Egyik dédnagyapámról, aki elesett a II. VH-ban nem találtam semmit, sőt volt egy kedves ismeretlen :) aki egy nagyobb könyvet is átnyálazott, hogy segítségemre legyen, de nem talált semmi adatot ő se. A familysearch viszont nagy segítségemre volt :D

Illetve még a radixforum keresgéltem (én egy távoli rokontól nagyon sok információt kaptam, amiért igazán hálás lehetek), no meg Nagy Iván Magyarország családai czímerekkel és nemzedékrendi táblákkal c. könyv sorozat.

Viszont azt hiszem a többi fórumozó még több segítséget tud nyújtani. 2 év még nem sok idő egy családfakutatásnál :)

Előzmény: vadász1 (9607)
vadász1 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9607

Üdvözletem (mindenkinek)!

 

Én csak most kezdtem hozzá a családfakutatáshoz (egyelőre rácuppantam a familysearch-re;-)

Érdeklődhetem, hogy milyen más internetes adatbázisokat találtál, ahol érdemes kutakodni?

(említetted, hogy vannak adatok a katonaviseltségre...)

Köszönettel.

Előzmény: sylem24 (9606)
sylem24 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9606

Szia!

A többiággal elég jól haladtam már internet adta lehetőséggekkel (kb. 2 éve csinálom) de mivel eddig a többiággal eltudtam babrálódni (sőt még mindig nézelődöm hát ha lelek vmi újabb kincsre :) ) úgy voltam mindig, hogy velük majd később foglalkozom. De most már eljutottam oda, hogy idegesít, hogy nem találok sehol semmit XD A halotti anyakönyvikivonatról tudtam ezeket de azért köszönöm a segítségedet ;) csak levéltárba elmenni egyedül... hm... családba csak én vagyok ennyire a családfakészítés megszállotja, így nehéz bárkit is rávenni hogy elkisérjen XD A Benyiczky családdal azt hittem szerencsém lesz és könnyebben nyomukra lelek, mert nemesi család volt, de már jártam így más családnévvel is :( de azért a remény hal meg utoljára :D

A levéltárnál arra voltam kíváncsi hogy nincsenek e jogszabályilag pl levédve, hogy 19xx ig adnak csak ki iratokat a személyiségi jogok védelme miatt.

Előzmény: werebel (9605)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9605
:-) Udv!
Ha Miskolcon haltak meg,akkor a halotti anyakonyvuk meg kell,hogy legyen.Abban benne van a szuletesi hely,ev,szulok neve.Onnan lehet haladni visszafele.Leveltar nelkul nemigen megy,,szerintem.Igen,be kell jelentkezni,be kell iratkozni,es nem art tudni,mit is szeretnel:-)
Ha el szeretned kezdeni,sztem vagj bele,mert legtobb helyen szunet lesz par hetig.
Előzmény: sylem24 (9603)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9604
http://www.csaladeve.szentistvanradio.hu/leveltar/fondjegyzek.html
Ez itt az egri erseki leveltar fondjegyzeke.Azert tettem ide,mert a keziratos konyvek,ill anyakonyvek kozott lehet erdekesseg.Tiszapuspokire gondolok.Van ott nevtelen,,csak evszam.Hatha az lesz az?
Sajnos,a leveltaros bar nagyon udvarias,de egyedul van,es nem nagyon rohangal megnezni az iratokat.Azert egy probat meger.Mindjart megkeresem a szamat,mire gondolok.
sylem24 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9603

Már korábban is írtam ide, akkor leírtam, hogy mely családokat keresem.

Sajonos továbbra se akadtam dédszüleimmel kapcsolatos adatokra. (persze eddig csak az internet adta lehetőségekből építettem családfámat, de eddig nem akadtam el ennyire mint most). Ezért fordulok hozzátok hát ha valaki találkozott már a nevükkel kutatásotok során.

Dédnagyapám Juhász István (1905-1978) felesége Benyiczky Borbála (1909-1977) ők Miskolcon éltek és haltak is meg. Négy lányuk született: Erzsébet; Éva; Ilona és Mária. Éva a nagymamám volt, sajnos nem volt szerencsém őt megismerni, így nem sokat tudok a múltjáról.

A mormonon átnéztem az 1905-ben Miskolczon születteket, de nem találtam rá dédnagyapámra. Persze elképzelhetőnek tartom azt is, hogy később lett bejegyezve, vagy nem is miskolci születésű, bár anyukám és keresztanyukám is úgy emlékszik, hogy Miskolcon születtek mind a ketten. Az egyetlen biztos dolog, hogy Miskolcon haltak meg, meg tudom hol laktak. Próbáltam utána nézni úgy is dédnagyapámnak, hogy esetleg katonaként bejegyezték volna, de nem találtam róla adatot, sőt anyukám emlékei szerint a II. VH-ban biztos nem volt katona, viszont volt egy lőtt sérülése, viszont ennek okát nem tudom. Egyenlőre csupán ennyi információt sikerült összegyűjtenem, ha esetleg vki rendelkezik felőlük információval vagy ha esetleg a Juhász vagy a Bernyiczky/Beniczky család Miskolci (környéki) ágáról tudna valamit nagyon, nagyon megköszönném, ha megosztaná velem :).

Bár úgy érzem muszáj leszek a levéltárat meglátogatni. Annyit viszont kérdezhetek a levéltárakat látogatóktól, hogy oda előre be kell e jelentkezni, meg kell e írni mit szeretnék kikérni, ill. nincs e ott vmi olyan szabály, hogy bizonyos adatokat nem adnak ki az oda látogatóknak? Ezekről a levéltár oldalán úgy féléve láttam szabályzatot (akkor úgy voltam vele majd akkor átfutom, ha mennem kell oda), de már vagy 1-2 hónapja nem működik a honlapjuk... :(

werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9602

Valaki írta,hogy Erken is érdekelt. Ezt találtam.Tarnaörs és Erk lakossága kronológiai sorrendben.Nekem is élt itt egy felmenőm :D

Persze,ha et pont az illető készítette,akkor pech,de a jó szándék megvan.

http://tarnaors.5mp.eu/web.php?a=tarnaors&o=T2v_lnCtpX

werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9601
Pffff....amit az elob irtam,egyszeuen elszalltaz eterben.
Igen,a detkit en is megtalaltam a mormon oldalon,sot,ott meg benedek is van :-)
Jovo heten remelem,talalok valami fogodzot.1832 -ben van a halotak kozot egy Benedek Anna,aki Vereb Andras hazastarsa.De azert,sztem az durva eliras lenne.Na meg junius elejen hal meg,es juliusban Andrsa ujra nosul.Hihetetlen lenne.Viszont a rokonlatogatas jo gondolat,mert en azt nem ertettem,hogy ha a tobbiek elete ott folytatodik,Annat miert temetnek mashovaHiszen a halalesetet egy-ket nap mulva kovette a temetes.Nem tudom,mi lesz a zaranki anyakoyvben.
Historia Domus?Azokhoz hogyan lehet hozzaferni?Egy masik kutatashoz,egy szobor alkotojanak kideriteshez kellene.
Előzmény: Prelleg (9598)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9600

Sziasztok!

Aponyi családról van-e valakinek valamilyen információja.

Aponyi Erzsébet 1740-60 körül Mezőtúron élt férje Juhász István.

H.K.F. Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9599

A Historia Domusból származik az infó, hogy Hegedüs Istvánt a templomban temették el, de csak a halál éve és az életkora volt felírva. Azért nézegettem azt a könyvet, hogy hátha van benne valamilyen adat az elveszett anyakönyv időszakára vonatkozóan, de alig találtam valamit. Következő lépésként majd átvizsgálom, van-e infó arról, hogy mi lett az elveszett anyakönyvvel. Anyakönyv is 1723-tól volt, mert a Historia Domus azt írja, hogy a második keresztelt az anyakönyvben Hegedüs Lőrinc lánya volt, 1723-ban. Egyébként, vannak anyakönyvi kivonataim 1775 előttről is. Érdekességük, hogy egy nagy papírra írták fel egy adott személy apai egyenes ági felmenőit az anyakönyvből. De csak a születéseket, házassági adatok nincsenek, így az egész leszármazási sor bizonytalan, legalábbis ami a legkorábbi ősöket illeti. Nemességigazoláshoz kellettek  ezek a dokumentumok. Visszamentek az időben a tiszapüspöki anyakönyv alapján ameddig tudtak, majd az ott talált legtávolabbi ősre ráfogták, hogy az 1701-es kutyabőrben szereplő 8 Hegedüs egyike, ha köztük volt ugyanolyan keresztnevű is. Nem bonyolították a helyzetet azzal, hogy István és testvérei erki birtokukon laktak és az ottani anyakönyvben szerepelnek az utódaik egy része. Sok ős születésekor nem is volt anyakönyvezés. A címerszerző Hegedüs Gergely -- úgy tűnik -- saját magáról sem tudhatta pontosan hány éves. A fia, József (szintén nincs születési anyakönyvi bejegyzése 1708-ban) egy tanúvallomásban azt nyilatkozta, hogy apja 80 éves lehetett,  amikor 1730-ban meghalt. Anyakönyvi bejegyzések hiányában, pedig tanúvallomásokkal kellett volna igazolni a hitelesíteni kívánt családfán szerepeltetni kívánt ősök létezését. Ez pedig további költségeket okozott volna. Sok leszármazott sohasem kért bizonyságlevelet a nemességről, így a ma élő leszármazottak kb. fele az elveszett anyakönyv hiányában, nem tudja, hogy a meglévő anyakönyvből kikereshető legkorábbi ősének ki volt az apja a családfa elején...

Előzmény: Prelleg (9597)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9598

Üdv!

Az sem kizárt, hogy Székely Anna rokonlátogatóba ment (miért ne?) a szülőfalujába (ami biztosan nem Boczonád volt, hiszen a lehető legalacsonyabb a boconádi születésű Székelyek száma) mikor meghalt és feltételezve, hogy Heves megyei születésű a feleség, az 1780-1813 közti időszakra téve születései dátumát, 14 (Csány, Feldebrő, Eger, Detk, Sarud, Dorogháza és Balla településeken) lehetséges jelöltet találtam a Familysearch-ön. Ha jól értettem az esküvőjüket sem találtad meg, de Boczonádtól távolodva át tudnád nézni a lehetséges anyakönyveket, ahol Székely Annák születtek. Esetleg, ha ismered a férj korát a halotti anyakönyvből, ki tudod zárni azokat az Annákat, akik és Veréb András között túl nagy a korkülönbség. Persze az sem biztos, hogy Veréb András boczonádi születésű volt (7 fő a vármegyében, Pétervásár, Bakta, Boczonád, és Detk). Az adatbázis, ha jól látom, tartalmaz egy heves megyei Veréb A. – Székely A. házaspárt:  és nekik Detken születtek is gyermekeik. Igazából Székely Benedek segítség lehetne, mint valószínű rokon, de a mormon adatbázisban nem szerepel (országosan sem) olyan személy aki szóba jöhetne. 

Előzmény: werebel (9581)
Prelleg Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9597

Dóka Klára — Beke Margit — Körmendy József — Soós Imre: A Magyarországi Katolikus Egyház levéltári anyagának fondjegyzékei 2. rész : Plébániai levéltárak : „A” kötet (Magyarországi egyházi levéltárak fondjegyzékei II. Budapest, 1986) 65. oldala szerint is az egri főegyházmegye plébániáinak iratai közt csak 1775-től vannak meg az anyakönyvek Tiszapüspöki esetében, viszont a „Historia Domus” már 1723-tól. Ebben utalhatnak arra miért éppen a templomban helyezték végső nyugalomra Hegedűs Istvánt.

 

Előzmény: H.K.F. (9578)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9596
Szekely Annat nem talaltam a szuletesiben sem.
Andras ujra nosul,tanu Benedict.Szeekely.Bocs :-)
Előzmény: werebel (9595)
werebel Creative Commons License 2012.07.07 0 0 9595
Sz&#232;kely Ann&#224;t nem tal&#224;ltam,a sz&#251;let&#232;siben sem.Viszont mikor 1832-ben Andras ism&#232;t nôsul,a tan&#251; Benedict,SzSzekely.Ez lehet v&#232;letlen is,de hatha nem.Gondoltam,meg ot is lehetne keresni.De tenyleg vicces dolgok vannak.Tavaly rengeteg idombe kerult,hogy az 1827-es szuletesu Andras(ukapam batyja) feleseget megkeressem, polgari anyakonyvvel vakoskodtam,mikrofilmen.Hihetetlen volt,hogy Andrad meghalt 1900-ban,a felesege meg nem...
Dobbenetes,de nem is a mormon filmen,hanem vmi minor jelzeetun talatam meg,1924-ben halt meg.
Sokkal fiatalabb volt,mint a ferje,ki hitte volna,hogy ennyivel tuleli.Viszomt az engem erdeklo adatokhoz meg siman az volt irva,hogy 'nem emlekszik'kora,szulei...
Gondolhatjatok,mit ereztem.Aztan az egyhaziban meglett a halotti anyakonyve,megvan,hany eves volt.+hogy zaranki.Mikrofilmen errol mar nincs adat,de masodpeldanyt kapok,hatha ott meglesz a hazassag,es elobbre visz.
Aztan,persze nezem meg a boconadi anyakonyvet,mert van lehetseges folytatas:-) ,csakazt be is kell bizonyitani.Na meg felkotni a textiliat,mert folyoirassal,macskakaparassal vezetett anyakonyvel kell dolgoznom.pl a szuloknel csak egy krikszkraksz rovidites,,amit nem regota tudok,hogy ex parentibus akar lenni:-)
Bocs,ha barkit untattam ezzel,es koszonom a segito szavakat.
Előzmény: milyennincs (9594)
milyennincs Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9594

...ezzel csak azt akarom mondani, hogy továbbra is érdemes ugyanazt a falut kutatni továbbra is. 

Székely Anna családját (testvéreit, szüleit, testvérei gyerekeit) körbenézni,, temetkeztek-e továbbra is helyben (jól 1850-ig)

Megnézni, hogy volt-e épp ekkor személyi változás a bejegyzőnél, általában mely családfőket, özvegyasszonyokat érintett újraházasodás 1832-től, s az árvaszéki iratokat is érdemes megnézni,bár akkor még korán volt.

Előzmény: milyennincs (9593)
milyennincs Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9593

1831-ben volt a nagy kolerajárvány, vidékenként változó, de nagyjából másfél évig tartott. Sokan haltak meg úgy, hogy nincs bejegyezve (mert a bejegyethette, az is meghalt). Aztán találkozol egy olyan bejegyzéssel, hogy az özvegy újranősült.

Előzmény: milyennincs (9582)
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9592
:-)
Igen,hihetetlen dolgok vannak.Az enyeimrol is evszazadok ota el egy legenda,mikor eloszor hallottam,kamaszk&#232;nt,csak nevettem rajta.Mondjuk,abban az idoben nem is volt divat ilyesmivel foglalkozni.Aztan,ahogy telt az ido,erdekes dolgokkal szembesultem,es egyre inkabb azt kell gondolnom,hogy nem is mondtak nekem hulyeseget:-) Persze,azert a tenyek tenyek,szoval muszaj utanajarni a dolgoknak.Bosszant ez a helybenjaras,de kozben kutatok mast is.Fel nem adom,hiszem,hogy egyszer valahonnan jon egy uj info.
Pl mar legalabb harmadjara lattam az anyakonyvet,mikor a szemembe otlott Pal neve mellett a strigula,vid.vagyis ozvegy.Addig fel se tunt,mert fiatal volt o is meg az ukanyam is.De ez is egy info,amibol talan tovabb lehet lepni.Mondjuk,kornyeo telepulesek hazassagat megnezni,hatha kiderul valami.
Előzmény: H.K.F. (9591)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9591

Igen, tényleg érdekes a könyves történet. Az a könyv, amelyben az szerepel, hogy hol van a lejárat a templom kriptájába, egyébként a kedvencem, mert ír a családomról is. A templom plébánosa írta. (Kovacsóczy: Tiszapüspöki és fiókhelyei, 1869) A nagyapámnak is megvan, éppen nála voltam, lekaptam a polcról, belelapoztam, és tessék: rátaláltam a tutti infóra. :)

 

Az ősömnek, akit a templomban temettek el, volt egy távoli kis faluban is birtoka, de hogy került oda, és hogyan vesztette el a család a földet, nem tudjuk. Kevés a forrásanyag, kevés a szakirodalom. Gondoltam, itt az ideje ez irányban is nyomozni. Felhívtam az önkormányzatot, ajánlottak egy hölgyet, aki foglalkozott a falu történetével. Pár telefonos beszélgetés után kiderült, hogy a hölgy fia Budapesten közvetlen kollégája az unokatestvéremnek. (Ilyen kicsi a világ :) Sokat nem tudott segíteni, de ajánlott egy könyvet. A könyv beszerzése során találtam egy érdekes hivatkozást egy másik könyvre (helytörténet, másik számomra érdekes település). Ennek a másik könyvnek a felkutatása során kiderült, hogy már nem forgalmazzák, az író pár éve meghalt, de telefonon tudtam beszélni a lányával. Megtudtam, az író nem csak helytörténész volt, hanem családfakutató is és korábban készített egy hatalmas családfát egy régi és igen népes (több száz tagot számláló) családnak. A húgom, pedig idén májusban pont ebbe a családba beházasodott, a családfa, pedig a sógorommal megegyező nevű emberhez került (elérhetőség megvan :).

 

A lényeg: aktívnak kell lenni a kutatásban, minden apróságnak utána kell menni, rendszeresen kommunikálni a témában, és segíteni másoknak, hogy cserében nekünk is segítsenek. Az embernek egyszer úgyis szerencséje lesz, néha egészen hihetetlen módon!

Előzmény: werebel (9587)
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9590
Nem....katolikusok,es pl. a gyerekek halalozasa,szuletese ott van.
En arra gondolok,hogy az eskuvo mas telepulesen volt.De hogy az elhunyt felesegek hol vannak,nem tudom.A szuleteskor is ott van az rc,a vallasnal.
Meg ahogy tudom, mindenki katolikus volt a felmenoim kozul.
Előzmény: rkyra (9589)
rkyra Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9589

Csak egy tipp: nem lehet, hogy más vallásúak, akikről nem találsz semmit?

Előzmény: werebel (9587)
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9588
1830 januarjaban:-)
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9587
Nem,az sajnos nem o. 1832-ben Andras kotott hazassagot,szerintem,masodjara,de ott mar a szulok ninncsenek emlitve,csak az,hogy ozvegy.Aki 26 evesen hazasodik,es mar ozvegy,az az ukapam,Pal.1854-ben veszi felesegul Mako Veronikat.Persze,nincs is 26,mert 1803 januarjaban szuletett.De annyit irnak.
Viszont az o elso felesegenek a halalarol sem talaltam semmit.
Azert koszonom:-)
Jovo heten hatha sikerul valami adatra bukkannom.Sajnos,elegge korlatozott az ido,amit kutatassal tolthetek,es nemsokata be is zarnak megint;(
Nekem nyaron lenne egy kis idom,de akkor van a szunet naluk is.Az erseki is be fog zarni.Erdekes a konyves torteneted.
Előzmény: H.K.F. (9586)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9586

1832-ben kötött házasságot, ahogy korábban írtad 26 évesen. Találtam valamit a familysearch.org-on. Szintén Heves megye, ugyan kissé arrébb van Pétervására, de régen is út vezethetett arra felé.

 

Vereb András, Pétervására, 1805. április 4. Szülők: V. András, Varga Anna

 

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X8F8-3VY

Előzmény: werebel (9584)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9585
Egy profi genopro-s felhasználó meg tudná mondani, hogy hogyan vihetnék ékezeteket a nevekbe? És hogyan lehetne a keresztnév a második helyen?
Köszi!
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9584
:-)
milyennincs,koszonom a helyreigazitast.Ezenna gepen inkabb eltekintek az ekezetektol,mert csak miutan elkuldtem,lattam,hogy milyen szornyu eredmenye lett a probalkozasnk.
Neztem:
Szuletesi,hazassagi,halotti anyakonyvet,adoosszeirast.
Probalkoztam a kornyezo telepulesekkel,egyelore eredmenytelenul.
A mormon oldalon is csak annyi adat van,amit en is tudok.
Nem nemesi csalad,hevesi familia,de Boconadra vezetnek a szalak. Vereb Andrasnak,es Szekely Annanak
Szuletnek ott fiai.
1827-ben Andras, 1830-ban Pal.
1832-ben van egy uj hazassag,melyet ozvegy Vereb Andras kotTseh Mariaval.
A szulok itt mar nem szerepelnek.
1854-ben nosul Pal,de ot is zvegykent jelolik.
Viszont a halottak kozott sem az o elso feleseget,sem Szekely Annat nem talalom.
Polgari halotti anyakonyvet is neztem,abbol kiderult,hogy Andras felesege zaranki.
Papir alapu anyakonyvt kapok jovo heten,remelem,lesz benne vmi.
Gonoltam meg bermalasi anyakonyver az erseki leveltarbol,maj utananezek,van-e?
Mormonknal en a regi,1895 elotti anyakonyvknel csak szuletesit talalok.
Elnezest ketek a helyesirasert,legkozelebb gyekszem szofogadobb geprol irni:-)
Koszonom a segitsget!
Előzmény: H.K.F. (9583)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9583

Általánosságban tudok tanácsot adni, mert nem írtad le a konkrét adatokat és azt, hogy pontosan miket néztél már meg. Ha megvan az újranősülés házassági bejegyzése (ha a házszám és a név egyezik, akkor valószínűleg ugyanarról a személyről van szó), akkor az életkor alapján tudható, hogy kb. mikor született. Ha azon a településen nem találod a születési bejegyzést, ahol a házasság volt, akkor másik településen kell nézni. Először a szomszédos településeken, utána távolabbiakon. Ez persze nem sok segítség, de pontosítás nélkül ennyit tudok. Ha a pontos adatokat is megadod, talán valaki többet is tud segíteni. Ha nemes volt a keresett személy, több forrást lehetne ajánlani. FamilySearch.org-on nézted?

Előzmény: werebel (9581)
milyennincs Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9582

Ezt írta werebel:

 

werebel válasz | megnéz | könyvjelző 2012.07.06 09:30:10 © (9581)

 

Sziasztok!Már több éve próbálkozom kutatással. Sajnos elakadtam. Szépapámnak 1827-ben,majd 1830-ban születik gyermeke,aki az ükapám. Visszafelé nem tudok haladni.

 

A halotti anyakönyvben nem találom a szépanyámat.1832-ben egy ilyen nevű férfi,mint özvegy ujranősül. Sajnos,a szülők nevét nem irják,csak azt,hogy özvegy. A házszam stimmel.

 

De a házasságukról sem találok semmit :( Sőt, ükapám is 26 évesen özvegy,mikor újra nősül. De az ő első feleségét sem találom a halottak között. Az,hogy házasság nincs,még magyarázható azzal,hogy a menyasszony falujában volt. De a haláláról miért nem találok semmit?l

Próbaltam környező településeket is nézni,eddig nem sok sikerrel. Jövő héten adóösszeirásokat nézek.

Van meg ötletetek?

Előzmény: werebel (9581)
werebel Creative Commons License 2012.07.06 0 0 9581
Sziasztok!
M&#224;r tôbb &#232;ve prôbalkozom kutat&#224;ssal.Sajnos,elakadtam.
Sz&#232;pap&#224;mnak 1827-ben,majd 1830-ban sz&#251;letik gyermeke,aki az ukap&#224;m.Visszafel&#232; nem tudok haladni.
A halotti anyakônyvben nem tal&#224;lom a szepany&#224;mat.1832-ben egy ilyen nevu ferfi,mint ozvegy ujranosul.Sajnos,a sz&#251;lok nevet nem irjak,csak azt,hogy ôzvegy.A h&#224;zszam stimmel.
De a h&#224;zass&#224;gukrôl sem tal&#224;lok semmit :( Sôt,ukapam is 26 &#232;vesen ozvegy,mikor ujra nôsul.De az o elso feleseget sem talalom a halottak kozott.Az,hogy h&#224;zassag nincs,meg magyarazhato azzal,hogy a menyasszony falujaban volt.De a hal&#224;larol miert nem talalok semmit?l
Prôbaltam kornyezo telepuleseket is nezni,eddig nem sok sikerrel.Jovo heten adoosszeirasokat nezek.
Van meg otletetek?
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.05 0 0 9580

Én úgy gondolom, az, hogy a templomban temették el, azt jelenti, hogy a templom kriptájában. Több probléma is van. A temetés idején még a jelenlegi templom nem létezett. Talán a mostani templom a régi helyén épült és akkor ugyanaz a kripta tartozik hozzá. Sajnos, ez egyáltalán nem biztos, sőt inkább valószínű, hogy a régi templom kissé más helyen volt. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ha más helyen is volt a régi templom, az eltemetetteket talán átköltöztették. A kriptába viszont nem lehet lemenni, mert régen befalazták a lejáratot. Egy könyvben megtaláltam, hogy hol volt a lejárat, de nincs sok esély, hogy megnyitják...

Előzmény: Andreas de Szered (9579)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.05 0 0 9579

Tehát akkor nem is tudni, hogy pontosan hol van, csak azt, hogy a templomban? Meg kéne találni a sírt (ha még nincs meg), biztosan van ott némi információ, nem hiszem, hogy jel nélkül temették volna el, főleg a templomban...

Sajnos az anyakönyvvel kapcsolatban feltetett kérdésedre érdemben nem tudok válaszolni, ötletem sincs...

Előzmény: H.K.F. (9578)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.05 0 0 9578

Érdekes történet. Tiszapüspökiben 1723 óta volt anyakönyvezés, de az 1775 előtti anyakönyv elveszett. Ez rendkívül megnehezíti a családfa teljessé tételét.  Van egy nagy kézzel írott több kötetes könyv, amelybe feljegyezték a plébániával kapcsolatos fontosabb eseményeket. Ebben szerepel, hogy Hegedüs István 1752-ben meghalt, 82 éves korában és a templomban lett eltemetve. Mást alig tudunk róla.

 

Terveimben szerepel, hogy részletesen áttanulmányozom az említett nagy könyvet, hátha szerepel benne, hogy mi lett az anyakönyv sorsa. Pár hónapja valakitől kaptam egy 1948-as könyvből egy pár beszkennelt oldalt. Legnagyobb megdöbbenésemre az szerepelt az oldalakon, hogy a régi tiszapüspöki anyakönyv pár évtizede Egerbe került. Pedig nem is ezért küldte a rokonom. Felvettem a kapcsolatot az érseki hivatallal, de azt az információt kaptam, hogy ismerik a könyvet, téves információ. Pár hete találkoztam egy rokon család idős tagjával, aki beszámolt róla, hogy fiatalabb korában ő is megpróbált ennek az elveszett anyakönyvnek a nyomára bukkanni az érseki hivatalban. Pedig igencsak befolyásos pártfogóra talált az ügyben, de nem járt sikerrel. Én érdeklődtem még a Heves Megyei Levéltárban és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban (Tiszapüspöki ma Jász-Nagykun-Szolnok megyében van) is, hátha oda keveredett valahogyan az anyakönyv, de nem. Ezeken a helyeken kívül mit takarhat még az a kifejezés, hogy "az anyakönyv Egerbe került"? Annyi infó van még, hogy megsérülhetett az 1919-es román betöréskor. Én úgy raktam össze a történetet, hogy azért vihették Egerbe, mert megsérült...

Előzmény: Andreas de Szered (9577)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.05 0 0 9577

Szerintem azért temethették oda, mert köze lehetett a templom fel- vagy újjáépítésének, vagy bármi olyan nemes cselekedet, amellyel az egyházat támogatta. Az én településemen az egyik temetőben van egy nagyon régi kápolna, amelybe ugyan csak egyetlen papot temettek, de az egyik anyakönyvben említést tesznek arról, hogy valakit azért temettek a kápolna közvetlen szomszédságába, mert az ősei építtették a kápolnát. De az anyakönyvben nem említik, hogy miért temették oda? Nemeseknél meg szokták említeni a családi sírboltot is...

Izgalmas kérdés...

Előzmény: H.K.F. (9576)
H.K.F. Creative Commons License 2012.07.04 0 0 9576

Az egyik ősömet 1752-ben egy katolikus templom kriptájában temették el. Szinte semmit nem tudok erről az ősömről. Érdekelne, nincs-e valakinek tapasztalata, hogy milyen tisztségű embereket temethettek akkoriban templomban. Pap nem volt, az biztos, mert gyermekei voltak. Nemes ember volt, de ez még nem indokolná ezt a megtiszteltetést, mert másokat a családból nem temettek a templomi kriptába.

cecilke Creative Commons License 2012.07.03 0 0 9575

Tudna segíteni valaki, aki radix előfizetéssel rendelkezik? Czikora József (szül. Eger, lakott Újfehértó) "szem története + kis fotó" mit takar? 1 bekezdés..

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.03 0 0 9574

Szia,

 

ehhez a helyzethez a következő jutott az eszembe:

Az egy ükanyám édesapjának születési dátumát képtelen voltam pontosítani, mivel fél éven belül 2 is született ugyanazon a néven. Éveken át nem volt áttörés, de aztán az egyik közösségi portálon felvettem a kapcsolatot egy személlyel aki mint kiderült az említett ükanyám bátyjának leszármazottja. És szerencsémre, neki megvolt a a keresett ősöm (közös ősünk) pontos születési dátuma.

Tehát szerintem ha minden kötél szakad, akkor a (ma már elfeledett) rokonságoknál is érdemes nyomozni, ki tudja mi maradt meg vagy papíron, vagy ez emlékezetben...

 

Sok sikert a kutatáshoz!

Előzmény: Kolibri1803 (9572)
a h Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9573

Igazad van, én is csak most látom, hogy van egy lyuk. Az én tapasztalatom/emlékem szerint ha a mormon filmezéskor nem álltak rendelkezésre az eredeti anyakönyvek, akkor a megyei levéltárakból ezeket kiegészítették - szóval hogy nincsenek ezek filmen, ez valóban nyugtalanító. Az osztopáni másodpéldány, ha minden igaz, Kaposváron van a Somogy Megyei Levéltár honlapja (és a korabeli szabályozás) szerint - sajnos az évkör nincsen fenn, de talán ha írsz nekik, megnézik.

Előzmény: Kolibri1803 (9572)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9572

Igen, az tény hogy 1788-ban kezdték az anyakönyvezést Osztopánban, csak épp 1850-től 1895-ig nincsenek mindössze házassági anyakönyvek, azok is csak 1883-1895 között. Ükanyám viszont 1869-1870 körül született és amíg nem sikerül megtalálnom a születési anyakönyvét, addig a szülei nevét sem fogom megtudni, mivel sem a házasságánál, sem a halálozásánál nincs feltüntetve. (A halotti anyakönyvében mint ismeretlenek jelöli meg a szülőket, a házassági anyakönyvben pedig abban az időben /Osztopánban/ nem jegyezték fel a szülők neveit)

Előzmény: a h (9568)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9571

Pedig amennyiben a "Download Batch" ikon után a "Show all projects" melletti kis körre kattintasz akkor megjelenik a felsorolásban több európai ország, köztük Magyarországgal. 

Előzmény: Atomantiii (9570)
Atomantiii Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9570

Én is indexelek a familysearchtől függetlenül, de múltkor kíváncsiságból felraktam a familysearch-es programot is és hiába mentem arra, hogy magyar anyakönyvet akarok indexelni sehogy se hozta be hogy magyarok közül válasszak, hanem mindenképpen valami amerikai anyagot hozott be.

Előzmény: Kolibri1803 (9564)
poloki Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9569

Igen, kb márc. de elég sok adatnom nem volt mentve, az meg "bentmaradt"!

Előzmény: M.Krist&#242;f (9561)
a h Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9568

Osztopán: elvileg elérhetőek a MOL-ban 1788 óta a rk. anyakönyvek. http://www.natarch.hu/fondx/aker.html

Ráadásul nem is csak 1827-tól fogva, amióta másodpéldányokat kell készíteni, hanem 1788, az egyházközség újjáalapítottása óta.

Előzmény: Kolibri1803 (9564)
Bambénusz Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9567

Igen, állandóan vissza-vissza ugrik településekhez, mikor már azt hiszem, hogy végeztünk vele... Én Szatmárt várom, remélem, az lesz a következő, ott lenne érdekeltségem. 

Előzmény: Kolibri1803 (9566)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9566

Igen, Rakamazzal én is találkoztam. Tavaly november/december óta csinálom, de mintha sosem fejeződne be. A legbosszantóbb, hogy a számomra fontos helyekkel még nem is találkoztam.
https://indexing.familysearch.org/rss?listType=todaypage
Ezen az oldalon nyomon lehet követni, hogy egy nap mennyi új recordot adnak hozzá.

Előzmény: Bambénusz (9565)
Bambénusz Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9565

Szia, én csinálom április vége óta, de sem Encsenccsel, sem Nyírbátorral nem találkoztam, ugyanazokat osztotta eddig nekem is, mint neked, Rakamaz volt még talán ezeken kívül. Olyan érzésem van, mintha kb. névsor szerint haladnánk.

Előzmény: Kolibri1803 (9564)
Kolibri1803 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9564

Tisztelt Mindenki!

I. Amennyiben valaki még nem értesült volna a kezdeményezésről, mely arról szól hogy 5 millió új recordot indexeljenek közösen a familysearchot használók egy nap alatt:  (korábban közzétettem egy ppt. fájlt azok számára, akiknek gondot jelentene a FamilySearch Indexing program telepítése)

http://www.facebook.com/events/156608427806812/
 A szabolcsi anyakönyvek feldolgozása során az alábbi településekkel találkoztam: Nyírvasvári, Napkor, Nyírbogdány, Piricse, Pócspetri, Kisszekeres, Nagyszekeres, Oros, Pap, Szentmihály, Gacsály, Pátroha, Szamosszeg/Keér
 Kérdezném azokat, akik ugyancsak indexelnek, hogy találkoztok-e már Nyírbátor és Encsencs helységek nevével!

II. Kérdésem lenne azokhoz, akiket kapcsolat fűz Osztopán, somogy megyei helységhez. Amikor tavaly az említett községben jártam, a plébános úr azt mondta, hogy a római katolikus egyházi anyakönyvek jelentős része elpusztult a XX. század folyamán. Ezáltal a mormonok sem tudták filmre venni az anyakönyveket. Egy nappal később egy másik községben az ottani paptól azt az információt kaptam, hogy abban az időben (1800-as évek) az anyakönyvekről másolatot kellett küldeni az egyházmegye központjába (Veszprémbe). A megyerendezés után viszont Osztopán már egy másik egyházmegyéhez került, talán ebből kifolyólag már a Veszprémi egyházmegye honlapján sem szerepeltetik az osztopáni anyakönyvek meglétét. Az érdekelne, hogy hol tudnám ezeket az anyakönyveket fellelni.

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.07.02 0 0 9563

Köszönöm!

Csak nem egyező információkat találtam a könyvében és más forrásban... tisztázni szeretném az eltérést. Vagy van erre jobb megoldás?

Előzmény: Sabine72 (9559)
qwycx Creative Commons License 2012.06.30 0 0 9562

 

CÉL!

 

A (közel)múltat végleg eltörőlni. Mindenhol.

 

Például ez is.

 

Meg mindenféle adatvédelmi állásfoglalás.

 

Meg .......ÁÁÁÁÁÁÁÁ

Előzmény: poloki (9560)
M.Krist&#242;f Creative Commons License 2012.06.30 0 0 9561

Már elég régen megszűnt úgy tudom a kormány nem támogatta a fejlesztéseket. De offline verziója még van.

Előzmény: poloki (9560)
poloki Creative Commons License 2012.06.30 0 0 9560

Nem tudjátok, hova tünt a "családi emlékezet" oldal?

Sabine72 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 9559

1122 Budapest, Határőr u.29.   Telefon: 1/214-2950  (remélem még jó)

Előzmény: Andreas de Szered (9556)
sylem24 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 9558

Sziasztok!

Azért írok csupán, hogy ha valaki Szemerét kutatná a mormonok anyakönyvei között akkor ne hogy úgy járjon mint én XD

Ugyanis Abaúj-Tornán belül találtam először rá Szemerére (ezzel nincs gond régen ugye oda tartozott), majd észrevettem, hogy Borsodban is ott van Szemere, ráadásul sokkal több adattal (aminek hihetetlenül megörültem, mert időpontok szerint akár nagyszüleimről is találtam volna adatokat). Első x oldal után viszont szemet szúrt, hogy voltak olyan településen élők is bejegyezve, akik elég messze laktak a községtől, bár egy-kettő sztem még bele fért, de miután többet is találtam kezdett gyanus lenni. Ráadásul főként katolikusok családok adatai szerepeltek benne, holott Szemere inkább református vallásuak lakták akkoriban (tudtommal). Majd egyik oldalon jött meg a válasz, mikor már nem csak Szemerének volt írva hanem Borsodszemerének. Ami mai nevén Mezőszemere és Heves megyéhez tartozik. Tehát a "lapozgatásra" szánt időm feleslegesnek bizonyult :(

Azért írtam le peches történetemet, hogy más ne járjon így, ha netán Szemerét kutatná.

 

Szép napot mindenkinek!!! ;)

3A3a Creative Commons License 2012.06.27 0 0 9557

Ha valaki erdekelt Komarom megyeben akkor itt sok erdekes dolog van:

 

https://www.familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Fapi.familysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FMMRC-H6F%3An1953708768%3Fcc%3D1986782

 

(Slovak Census 1869)

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.06.26 0 0 9556

Nem tudja valaki Szluha Márton elérhetőségét?

Andreas de Szered Creative Commons License 2012.06.25 0 0 9555

Köszi!

Előzmény: milyennincs (9554)
milyennincs Creative Commons License 2012.06.25 0 0 9554

bocs, rosszul 'linkeltem' ;-)

törvénybíró (Magyar Néprajzi Lexikon)

Előzmény: milyennincs (9553)
milyennincs Creative Commons License 2012.06.25 0 0 9553

Szia, a legislator az ún. törvénybíró (azt, pedig, hogy milyen bírók voltak, s ki volt köztük a különbség, a link mondatának végén egy újabb linkben (bírók - MEK) találod)

Előzmény: Andreas de Szered (9552)
Andreas de Szered Creative Commons License 2012.06.24 0 0 9552

Sziasztok!

 

A "Legislator Comunitatis Tarnokiensis"-t hogyan lehetne értelmezni? A legislator törvényhozót jelent, de szerintem valami speciálisabb lehet.

1775-ben íródott.

 

Köszi a segítséget.

3A3a Creative Commons License 2012.06.23 0 0 9551

szabolcs feldolgozasa tortenik, de az adatbazis meg arrebb van

(ugye te is csinalod?)

Előzmény: M.Krist&#242;f (9549)
3A3a Creative Commons License 2012.06.23 0 0 9550

a darabszam most nem valtozott

Előzmény: a h (9548)
M.Krist&#242;f Creative Commons License 2012.06.23 0 0 9549

Úgy tudom a Szabolcsiakat frissítették!

a h Creative Commons License 2012.06.22 0 0 9548

Frissítették a mormonok a polgári anyakönyveket. Valaki látja, hogy hol?