Keresés

Részletes keresés

1323333 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11642

 

 

hát ez alapján szerintem nemkopás, hát akkor fájna mozgásra..nekm meg nyugiban pattan ki...inkább izületi lazaság lehet..vagy hadd legyek optimista feloldódnak a blokkjaim:)

 

 "Fáj, recseg, ropog

Az izületi kopás bármely izületben kialakulhat, de leggyakrabban a főbb teherviselő ízületek, azaz a térdizület, valamint a gerincoszlop kis ízületei érintettek.

A kórkép jellemző tünete a fájdalom, amely kezdetben erős megterhelést követően jelentkezik, és tompa jellegű, ezért a páciensek gyakran nem is kifejezett fájdalomról, inkább fáradtságérzésről számolnak be. Később jelentkezik a tipikus ízületi kopásra jellemző, éles, a mozgás indításakor érzett fájdalom. Ilyenkor a beteg arról számol be, hogy nyugalomban nem érez fájdalmat, azonban az érintett ízület mozgatása - reggeli felkelés, lépcsőn való közlekedés - komoly fájdalommal jár. Később azonban a fokozatos mozgatás után az ízület mintegy bejáratódik, és a fájdalom megszűnik.

A kórkép előrehaladásával azonban már mozgás közben is erős fájdalma van a betegnek, de az érintett ízület pihentetésének hatására megszűnnek a panaszok. A betegség végstádiumában, amikor a porc már teljesen elpusztult, a fájdalom állandósul, és olyan mértékű lehet, hogy a beteget mindennapi tevékenységében is korlátozhatja. A kialakuló fájdalom intenzitása és jellege igen változó lehet, és időnként nem csak az érintet ízületet érinti, hanem a szomszédos területekbe is kisugárzik. A környező izmok feszüléséből eredő fájdalom is ronthatja a tüneteket. 

A fájdalom mellett szintén jellemző tünet az izületek mozgatásra jelentkező ropogása, amelyet orvosi nyelvben krepitációnak neveznek. A fájdalom miatt ugyanis az ízület körüli izmok reflexesen védekező kényszertartást vesznek föl, és a csökkent mozgás miatt hegesedések jönnek létre, ami végül az ízületi mozgás beszűküléséhez vezet. Ezt tovább ronthatja az izületi tok hegesedése és az ízfelszín folyamatos pusztulása.

A porcfelszín leépülése, valamint a csontvégek átalakulása és deformálódása miatt az ízületek fő mozgástengelye és az ízületek alakja megváltozik, a végstádiumban kialakult csontkinövések pedig gyakran tapinthatók az ízületben."

1323333 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11641

hát az biztso, hogy laza izületekre utal, kopásra nem gondolok, mivel most hirtelen féléve nekiálltam kopni, előtte meg semmi?? Sőt mr se mutat semmit??Én pl. csak fekvő helyzetbe ropogok..Hát passz, dokik a megmondhatói, de ahogy olvasagatok róla, amíg nem fáj nem baj..

Előzmény: Törölt nick (11640)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11640
Annyit tudok, hogy úgy három évvel ezelött Ormos doki felemelt hangon mondta nekem: ne lógjon csak kis szögben, mert így is lazák az izületei. Megfogadtam a tanácsát.
Előzmény: zlota (11639)
zlota Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11639

Nem tudom :(

Eléggé megoszlanak a vélemények!Az egyik doki szerint egyenesen rossz jelre utal.Kopás, elváltozás jele a csigolyáknál.

Saját véleményem, illetve levont konzekvenciám, hogy a

"jó" ropogás:

napi max 1szer pl reggel nyújtózkodáskor

Erőteljes -azaz kintől is hallani

Legtöbbször nem spontán hanem erőteljes pl húzásra jön elő.

 

Ha magától ropog, és sok kicsi az szerintem nem jó jel- persze én is nyugatom magam a többi véleménnyel, mivel nekem is ropog össze-vissza mostanában :(

Előzmény: 1323333 (11638)
1323333 Creative Commons License 2015.02.18 0 1 11638

Az igazsag én a pad előtt is ropogtam,de ugye akkor s vegeztem nyujtast.Napi 3-szor 7 percnel tartok mert nem regota van a padom,masfel hete. De a gerinc bajom előtt en se ropogtam soha. De az en gyogytornaszom az kifejezetten ra szokott kerdezni hogy kiropogtam-e,mert a spontan kijön az a jo..olyan mimtha a cdontkovacs ropogtatna ki....hogy tenyleg igaza-e???

Előzmény: zlota (11637)
zlota Creative Commons License 2015.02.18 0 0 11637

Te mennyit nyújtasz?Nekem is azóta ropog mióta padot használok és spontán történik!

Gyanús, hogy ez a mellékhatása, csak nem vagyok nyugodt... amiatt, hogy esetleg mégis kiderül nem annyira egészséges ez mint mondják.De ne legyen igazam.Nekem is jól esik a nyújtás.

Régen soha nem ropogott a gerincem, azóta viszont igen. Már nem is merek 5 percnél többet lógni rajta.Pedig a kis könyvében is ott a 10-15 perc.Meg pl. a Bene is az mondja minél gyakrabban és minél több időt.

 

Van egy mondás, hogy jóból is megárt a sok.Csak azért erre nem nekünk kellene rájönnünk, hanem a gyártóknak és a "szakembereknek" kellene erre figyelmeztetni - ha jogos az elgondolásom.

 

Előzmény: 1323333 (11632)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11636
Remélem, helyére kerültek a csontjaid.
Nekem gyerekkorom óta roppangat a bal térdem, de még sosem fájt.
Annyi az ezzel kapcsolatos hipotézis, mint égen a csillag.

Üdv.
Előzmény: 1323333 (11632)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11635
Szia! Coxa valga: én bemennék a Dob utcába érdeklödni mennyiért csinálnak ilyet a lábamra. Itt egyedi készítés van. Talán még cipöt is csinálnak ( ! ? ) Itt a tel.számuk: 06 1/269-6096 Megnézheted melyik a jobb, melyik éri meg. Valahol reméltemtem, hogy az ortopédiának van erre válasza. Amennyiben újra elöjön ez a kór, OGYK, neurológia, ENG-EMG. Ez itt két külön dolog. Csipö és gerinc. ( Na persze nagyon is összefüggenek). Hallottam olyan esetrröl, hogy megmütötték a szép nagy sérvét, de nem az volt a fájdalom oka. Úgy is mondhatnám, találtak valamit, így nem kerestek tovább. Külföld: arra úgysem lehet elöre felkészülni, hogy mi lesz ha..... De ne azon gondolkodj, hogy újra elöjön. Annak örülj, hogy elmúlt !!! Úgy tudom,hogy olyan a számítógépes rendszerük, hogy látják majd mikor voltál mr-en. Ha ez nem lesz gond......... A fájdalom nem méret kérdése. A hogyan helyezkedik el, mekkora a csatorna stb.lényegesebb, mint mekkora a protrrúsió. De azért értelek! Amit írtam, az nagyságrendekkel jobb nyújtógyakorlat, mint az a láb hátra, nyújt. Az azoknak való, akik alig-alig tudnak mozogni. Erre a fókára inkább nem mondok semmit. Almàssynak nagyon jók a gyakorlatai piriformisra, megnéztem. Az sztk-ás gyakorlatokat nem díjjazom. De lehet, szerencséd lesz. A légyeg, hogy így vagy úgy, de melózni kell magadon! Üdv.
Előzmény: ex-petike23 (11630)
1323333 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11634

Lehet igazad van,de nekem mindig akkor pattan ki mikor ellazulok..csavaroasnal semmi gond.

Előzmény: MBman (11633)
MBman Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11633
A ropogás szerintem sohasem jo jel, hanem az izulet kopásának jele. En is eszreveszem, hogy néha roppanik egyet a gerincem, foleg hirtelen csavarodo mozdulatnál, de ilyen régebben nem volt.
Előzmény: 1323333 (11632)
1323333 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11632

Kíváncsi vagyok a velemenyetekre.Amiota ugy többet nyujtok,azota figyeltem meg,hogysportolas utan mikor bemegyek a szaunaba es ugy ahogy kell elfekszek a padon,lábak felhuzva,eltelik 2 perc gerincemnek ropogas,mintha visszapattana valami a helyere,nem fáj,jo.erzes.nem en ropogtatom,spontan.ma pl.dzinte egy sorozat volt...ez vajon nagyon gáz???anno a gypgytornadz azt mondta az a jo ha magatol kiropog..remelem azt jelenti oldodnak az izületi blokkok.

MBman Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11631

"Három hónapig csinálom a gyakorlatokat, majd elmegyek MR-re, megnézni, hogy hogy változott a most 5mm-es protrusio."

 

Jó ötlet, mindenképpen használd ki. Bár szerintem 3 hónap kevés az érzékelhető változáshoz. Én majd júniusban megyek el egy kontroll MR-re, fél évvel az előző után.

A gravitációs padot mindenképpen javaslom, nem is hiszed el, hogy mennyit tud segíteni. Megéri az árát, de ha nem válik be, akkor is el tudod adni.

 

 

Előzmény: ex-petike23 (11628)
ex-petike23 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11630

Szia Brigi !

 

"Akkor ma már túl vagy az ortopédián is?"

 

Most jöttem meg onnan.

Az MR CD-ket nem nézték meg (nem tudják), az MR leletben lévőket írták be a leletbe.

Igazából azzal megelégedtek, hogy már nem fáj. Azt mondták, hogy ha sokat ülök, időnként álljak fel.

Kértem beutalót gyógytornára, meg írattam még egy doboz Rheosolont.

 

A valgus állásra szendvicsszerkezetű vastag talpbetétet javasoltak, vastag sarokkal. Ilyet kell majd vennem a gyógy. segédeszköz boltban.

Régen ilyenre állítólag lehetett cipőt csináltatni, de kb. két éve állítólag nem. (?)

 

"Nem tudom mi az a földön vekve nyújtás amit csinálsz."

 

A Bene-féle hanyatt fekszem, és felváltva egy oldalam nyújtom, másik oldalam nyújtom, 20-20mp-ig.

Illetve a fókajárást próbálom, azaz hason fekve feltolom a felsőtestemet, és így húzom magam előre.

 

"Szerintem a tünetmentesség a lényeg, nem az, hogy mit mutat az mr X idö múlva. De ha az téged megnyugtat........"

 

Őszintén szólva, én azon aggódom, hogy O.K., most tünetmentes, de mi van ha újra előjön, egy olyan élethelyzetben, amikor nehezebben tudom ezt kezelni ?

Pl. új munkahely, külföld, stb.

Ezért nyugtatna meg a látható javulás. :-)

 

Köszi a gyakorlatokat !

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (11629)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11629
Szia! A labdával nagyon jól lehet homorítani a gerincet. Én úgy csinálom, hogy ráfekszem a labdára,, lenn megkapaszodom a fütéscsöbe, így a fejtetöt le tudom tenni a földre. Nem borulok. Az egész háti szakaszra hat. Nem tudom mi az a földön vekve nyújtás amit csinálsz. Nagyon jó és veszélytelen nyújtás a következö: térdelj le, majd ülj le a sarkaidra, a térdeidet nyisd meg annyira, hogy elférjen köztük a felsötested, nyújtozz elöre a karokkal a talajon úgy, hogy a tomporod ne nagyon emelkedjen el a sarkadtól. Derék egyenes, homlok a talajon, az ujjakkal szinte kapaszkodj a talajba, minden kilégzésnél még egy kicsit jobban távolítsd az ágyéki csigolyákat egymástól. A kiboltosulás ellenszere a nyújtás, homorítás, nyújtás homorítás....., persze izomnal. Nagyon sok hátrafele homorító gyakorlat van. Szerintem a tünetmentesség a lényeg, nem az, hogy mit mutat az mr X idö múlva. De ha az téged megnyugtat........ Akkor ma már túl vagy az ortopédián is? Üdv.
Előzmény: ex-petike23 (11628)
ex-petike23 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11628

Szia Brigi,

 

köszi !

Akkor a földön fekve nyújtás után labdán homorítás jó szerinted ?

(Természetesen csak a véleményedet kérdezem, ha csinálom akkor saját felelősségemre csinálom.)

 

Igen, a csípő MR TB-re ment, úgy gondolta mindkét doki, hogy az a sürgősebb, a gerinc MR-t fizettem én (30e Ft).

 

A piriformis gyakorlatot csinálom továbbra is, ártani nem árt.

 

A neurológus doki is adott beutalót gerinc MR-re. Ez megmaradt. Arra gondoltam, hogy kérek vele időpontot. 3 hónap mulvára kapok. Három hónapig csinálom a gyakorlatokat, majd elmegyek MR-re, megnézni, hogy hogy változott a most 5mm-es protrusio.

 

Szerintetek ?

Előzmény: Törölt nick (11626)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11627
Azért tartom jobbnak a labdát,mert a derék körüli izmokat folyamatosan mozgásban tartja és ìgy létre jöhet az izomfüzö.

Az OGYK-ban nincs garv.állvány.

Üdv.
Előzmény: ex-petike23 (11624)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11626
Szia! Elég jól megúsztad ezt a történetet. Szerintem jobb az OGYK, mint az Ortopéd klinika. Tegnap voltam ott a tesómmal, kérés nélkül küldték mr-re. De már felesleges menned, hisz jól vagy. Örülök, hogy a csipö mr eredményének,akkor ott nincs gyulladás. Egyébként a piriformis szindrómát tudtommal ENG-EMG vel szokták nézni nem mr-rel. Erre neurológus küldhet. Az mr a becsipödésekre, alagút szindrómákra nem alkalmas. A labdán való homorítás egyréazt jó a hasizom nyújtására, másrészt a protrúsió visszaruazakolására, azzal, hogy hátul zárod a a csigolyákat a kibiktosulást centralizálod. Olyan, mint a hidalás csak segédeszközzel. Sok mindenre jó egy ilyen labda.,Hát én ezt preferálom. Én az ékpárnát nem tudtam megszokni, nem szerettem. Lecsúsztam róla. Próbáld k és aszeint dönts. A denevérpad tényleg sok helyet foglal. Ezt is érdemes kipróbálnod, pl csontkovácsoknál is van ilyen. Nen tudom mennyibe kerül a használata..Egy próbát megér mielött beruzázol. Ezek szerint az egyik mr TB-re ment ? Üdv.
Előzmény: ex-petike23 (11624)
ex-petike23 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11625

Ihen, köszi, igazad volt.

TB-re csípő MR-re küldtek el, a gerinc MR fizetős volt, de jó hohy rátok hallgattam, és elmentem arra is.

Még egy kérdés: a labdára háttal ráfekvést, és homorítást csinálja valaki? Mennyire jó?

Előzmény: MBman (11622)
ex-petike23 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11624

Szia Brigi,

köszönöm!

Tegnap elég sokat kellett mászkálnom, majd 4(!) órát vártam a sote ortopéd klinikán, de nem fájt utána.

Ma még pihenek, és megyek kontrollra az ortkpéd dokihoz, holnap pedig dolgozni.

Akkor már csak egy gyógytornász kell, aki megmutatja a gyakorlatokat?

Az Orsz. Gerincgy. Központba 3rdemes még elmenni?

Ott esetleg nincs ilyen fejenállós lógató?

Reggelenként útba esne.

Mhelyre melykk jobb ülni, a labda, az ékpárna, vagy az a zselés párna, amit belinkeltem?

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (11623)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.17 0 0 11623
Szia ! Örülök, hogy viszonylag hamar elmúltak a fájdalmaid.
Lassacskán lehúzódott/lehúzódik a gyulladás.
Tegyél meg mindent, mindent, ami rajtad áll, hogy a kiboltosulából ne legyen sérv, mert elöbbi könnyebben visszahúzódik.

Üdv.
Előzmény: ex-petike23 (11614)
MBman Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11622
Igy legyen ötösöm a lottón, ahogy megjósoltam a problémádat az MR vizsgalataid elött. Es ha hallgatsz rám, akkor most gazdagabb lennél egy MR vizsgalat árával, amit költhettél volna gravitácios padra. Na mindegy!

Visszatérve a padra, és a helyettesitésére. Mivel gyógyászati célra kell, és nem sportolási célra, én nem javaslom, hogy otthon, házilagos módszerekkel kiserletezz magadon. Tudod, az egeszsèges gerinc megemel 50 kilót is, mégse lesz baja, a sérves meg a testsulyt se birja el. Mint általában mindenhol, itt is nüansszokon múlik a siker vagy bukás: nem mindegy milyen szögben lógsz, hogy szoktatod hozzá a testedet a fejjel lefelé lógáshoz, hanyatt vagy hason fekve, párnával a medencéd alatt, vagy anélkül. Ezeket hogy oldod meg pl ajtókeretre rögzitett lepedőn lógva? A padból se a legolcsóbbat vedd, mert ugyan célnak megfele az is, de te fogsz majd kinlodni vele, ha lábtartója nem kényelmes, a láb rögzitése gagyi, vagy a fejtámlája nem állitható. Kiromed 45 ezer Ft-os, ez jo, én ilyet hasznalok, viszont a drágábbra ne engedd magad rábeszélni!
Előzmény: ex-petike23 (11614)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11621
Sajnos nem tudlak informálni, de a tapasztalatod majd
megírhatnád. Köszi!
Előzmény: csupa6os (11615)
1323333 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11620

De ahogy olvasgattam a deneverpadnak is a tornaval együtt van hatasa,hogy az izom emlekezzen is a nyujtott allapotara,ehhez pedig először szakember kell,aki megfelelő feladatokat ad,főleg most már eredmeny is van a kezedbe,lehet a doki kiírna a gyogytornát nem???

Előzmény: 1323333 (11619)
1323333 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11619

Szerintem ird be a keresőbe deneverpad hazilag,a gravitacios agy a deneverpad olcsobb valtozata,az elve ugyanaz.én nem bantam meg hogy vettem 1,5 hete van meg,sokat javultam tőle,sőt jobban alszom.Edzőtermekben(nalunk ) van,ott kiprobalhatod,bár szerintem olyan 5.logas ereztem hogy mennyire jó. 

Előzmény: ex-petike23 (11614)
1323333 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11618

Szia! ugy tudom 6 honapig lehet szedni,aztan szünet,neuropatiat,idegrendszeri zavart okozhat,de azt mondta nekem anno  a doki,akinek nem hasznal 1,honapig a szedese ne szedje..neked hasznalt,esszerü keretek között biztos szedheted,azt hiszem a 6 ho rajt van a tajekoztatojan

Előzmény: kiscsillag74 (11616)
meredis Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11617

sziasztok!

érdeklődnék, hogy a visegrádi kórházban volt már valaki? még soha nem voltam ilyen helyen, most beutalt a reumatológus.

tapasztalatokra lennék kíváncsi, és esetleg tanácsokra.

köszönöm!

kiscsillag74 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11616

Sziasztok! Láttam, hogy írtatok nemrég a Milgammáról. Én a Milgamma Neurot szoktam szedni napi 1-2-szer. Tudja valaki, hogy ezt meddig lehet szedni? Hosszabb szedése okozhat valami károsodást? Nekem is fájdalommentessé teszi a napomat.  Köszönöm előre is a választ. 

csupa6os Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11615

Sziasztok!

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy van valakinek tapasztalata az OSEI vagy közismertebb nevén Sportkórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályáról? Nekem a mostani MR után ( 3 éve LIV műtét, mostani MR: LII-III-IV protrusio, Lv discus hernia:() felajánlott a szakorvos egy komplett 3 hetes bennfekvéses rehabot. Élek vele, egyenlőre nem akarok újra kés alá menni, csak kiváncsi vagyok milyen a hely, illetve kinek mennyire használt. Persze ez nagyban egyén és betegségfüggő. 23-án kell befekednüm, addig infót gyűjtök :) Köszi

 

 

ex-petike23 Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11614

Szervusztok !

 

Elkészült a csípő MR-em, nem találtak semmi elváltozást. (A piriformis izmon sem).

Ezért csinálom a piriformis gyakorlatokat is.

A denevérpad ugyanaz, mint a gravitációs állvány ?

Néztem, elég drága, és sok hely kell neki.. házilag nem pótolható valahogyan ?

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.16 0 0 11613
Szóval fél órát kellett várni.
Előzmény: Törölt nick (11612)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!