Keresés

Részletes keresés

László2. Creative Commons License 2014.09.30 0 0 2079

Szia Amaszat, köszönöm a gyors és átfogó választ.

OFF: Nem is emlékeztem, hogy Madagaszkár ügyben segítettem, de ha így van, annak nagyon örülök.
Nekem az a kedvenc országom, négyszer voltam ott 5-5 hetekre. Neked hogy tetszett (nem kell kímélned :-)) ?


ON: Természetesen vannak meg biztos lesznek is még kérdéseim a részleteket illetően, ha nem bánod.
Péntek este 8 körül érünk Banjarmasinba, nem épp a legjobb idő szállás után kajtatni, meg másnap hajnalra valamit összeszervezni.
Emiatt a Booking.com-on keresztül kinéztem és lefoglaltam egy szállást. (Bina Subur, 180.000 IDR kettönknek, ami nem tünik rossznak).
A megjegyzés rovatba beirtam, hogy másnapra kéne egy guide a piacoláshoz, de persze vérmes reményeim nincsenek, hogy ebből kisül valami használható.

 

Még mindig nem tudom, hogy a szombat-vasárnap nyerő e a piacoláshoz. Érdekes, hogy én a Lok Baintan piacot gondoltam kisebbnek, mert hogy a Martapurán van,
ami a térképen jóval szerényebb méretü folyó mint a Barito. Nem nagyon látok sehol pontos helymegjelölést, bár a hidról felülről készült felvételek alapján
nem nagyon lehet messze a belvárostól, illetve a szállótól, talán meg lehetne reszkirozni simán kisétálni oda némi GPS-es támogatással..

 

Azon a bizonyos korábbi utadon akkor ezek szerint mind a két piacon voltál. Mi az amit még láttál a városból, illetve környékéből, és ajánlanál?
Jártál Loksado-ban is ? Fontolgatom, hogy Samarindáig még valamit beiktassunk út közben. Nagyon ellentmondásos dolgokat találok róla.
A Mahakamon hány napot töltöttetek és meddig jutottatok fel? Hol szálltatok meg menet közben ? szakaszonként szerveztétek a továbbjutást ?
Egyelőre ennyit hirtelenjében a közeli jövőről, a többin még rágódom.

Előzmény: amaszat (2074)
baripari Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2078

Szia, bocsi h csak most, Rantepon nagyon esetleges volt a net, most mar Makassarban. 

 

Igen, Damitaval mentunk, koszi az ajanlast, o is udvozol teged. :)

 

Damita kedves, aranyos, az en izlesemhez kepest kicsit sokat beszel, akit erdekelnek az apro reszletek (kinek, mikor kell bivalyt vinnie), az tole megtudhat mindent. Vegul ket temetesi napon voltunk: mikor az erkezoket fogadjak es beleneztunk egy meszarlos napba is. Egyiket sem neztuk egesz napig, ugyhogy igazabol egy napba is bele lehet suriteni ket kulonbozo temetessel. 


Damita nekunk ket opciot ajanlott, egy magasabb osszeggel, amiben minden belepo is benne van, meg egy alacsonyabb osszeget. Mi az alacsonyabbat valasztottuk es kulon fizettuk a belepoket, ez jo valasztasnak bizonyult, mert joval olcsobban jottunk ki vegul. Torajan jo motorozni, mi azt elveztuk a legjobban, a wisma maria-n kivul azonban dragak a kolcsonzok, amiket mi lattunk (100ezer / 24 ora).

 

Előzmény: W.L. (2061)
amaszat Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2077

Busszal, bemoval mindenhova töredék áron el lehet jutni. Bár mivel Ti 5-en vagytok előfordulhat hogy nem kerül sokkal többe a kocsibérlés (nyilván annak függvénye hogy egy 5fős vagy pl. 2 külön család ahol a költségek kétfelé oszlanak)

Én csak akkor ülök taxiba ha nagyon muszáj (ergo nagyon ritkán) ahol lehet ott már a reptérről/reptérre is helyi közlekedéssel megyek. 

Manadoban nagyon egyszerű szálláson aludtunk, utcáról besétáltunk, szerintem más kategóriában keresgélsz.

Bunaken: pl. Panorama, de vannak kifejezetten búvároknak fenttartott szállások. 

Előzmény: ISIS/002 (1929)
amaszat Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2076

Igen, s a reptérről egyből kimentünk a buszállomásra. Ott még mindig van választási lehetőséged: az olcsó és teljesen kényelmes buszok mellett a taxisok.

Előzmény: ISIS/002 (2023)
amaszat Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2075

...mindjárt jobban hangzik :-D

Előzmény: W.L. (2021)
amaszat Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2074

Szia László2.! Veled kezdem hiszen hamarosan utazol, másrészt a madagaszkári útleírásod az egyik legnagyobb segítségem volt mikor néhány éve odautaztunk. Örök hála érte!! Nagyon szeretnék valamikor egy hasonló színvonalú beszámolót készíteni, annak ellenére hogy -be kell látnom- erre teljesen alkalmatlan vagyok…

Mivel úgy alakult hogy mostanában nagyon kevés időm van, ezért előzetes ígéretem ellenére csak egy rövidebb leírást teszek fel, de ha van konkrét kérdés arra szívesen válaszolok!!

 

Kalimantan

Banjarmasin: Itt egy korábbi út során jártunk, az úszópiacok a legjobbak amit valaha láttam. A Lokbaintan-i kicsit jobban tetszett, színesebb, nagyobb mint a másik.  SAS motelben szálltunk meg, onnan reggel 5-kor indultunk a kikötőhöz ahol már várt a csónakos emberke akivel előző este megegyeztünk. Nagyon tetszett a piaci felling, elképesztő volt az a rengeteg csónak, benne a színes ruhába öltözött öregasszony a portékáikkal. Azonkívül hogy néha összemosolyogtunk nem foglalkoztak velünk; csereberélték, adták vették a zöldséget, gyümölcsöt.  Nagyon tetszett, össze sem lehet hasonlítani azokkal az úszópiacokkal amiket előzőekben láttunk.  

 

Kutai NP: Az előzetes infók ellenére abszolút könnyen megközelíthető. Samarinda/ Lempaki terminálról 1-1,5 óránként indulnak buszok Sangatta felé. A buszjegy 35.000 IDR, 4órás az út, majd onnan bemoval mentünk a Kabo Jaya faluig. Itt egy kicsit elakadtunk, nem találtunk senkit aki beszélt volna angolul, végül bementünk a falu könyvtárába ahol hosszas tanakodás után kezünkbe nyomtak egy telefont, a vonal túloldalán pedig egy őr a nemzeti parkból. Elmondtuk mit szeretnénk, majd félórás várakozás után jött egy bácsika aki csónakkal elvitt egy kunyhóhoz, lepakoltuk a cuccunkat és megbeszéltük a továbbiakat. Mivel volt jópár óra sötétedésig, így azonnal belevetettük magunkat a ’sűrűjébe’.  Elsőre nem tetszett, mert tényleg  iszonyatos módon irtják az erdőt, olyannyira hogy a motorfűrész hangja végigkísért míg túráztunk :-( ennek ellenére elég sok állatot láttunk: orángutánokat, makákókat, mókust, színes bogarakat, kingfishert és egyéb madarakat. A csúcs viszont az éjszakai túra volt, ahol többször belebotlottunk az óriás tarantulába, ezenkívül botsáskát és érdekes rovarokat láttunk.

A belépő 150e IDR, hétvégén pedig –ha jól emlékszem- 250e IDR/fő, de lehet alkudozni ;-)

 

Mahakam-túra: Kota Bangungból indultunk (odáig busszal Samarindából) volt ahol ces-sel, máshol lassú hajóval közlekedtünk. Érintetlen részekről ne is álmodozz, akkor csalódás fog érni! Vannak kifejezetten szép és érintetlennek tűnő(!) részek, aztán párszáz méter után tovaillan a varázs. Szemét és a folyóban úszó pet-palackok sok helyen előfordultak, az egyik számunkra talán legdurvább látvány Muara Pahu-nál volt ahol az édesvízi delfinek a Pet-palackok és nylonzacskók között úsztak :( Pedig azon a részen olyan csodálatos a madárvilág, marabuk, jégmadarak, kormoránok, kócsagok és egyéb vízimadarak, itt mindenképp azt javaslom hogy béreljetek ces-t, az egyik legjobb rész a csónakázásra.    

Színes ruhákba öltözött emberekkel Datah Bilang-ban találkoztunk először, itt is csupán azért mert belecsöppentünk egy ünnepség kellős közepébe. Itt láttunk először hosszúfülű nénit is, igaz csak egyet.

Tényleg W.L. merrefelé találkoztál hosszúfülűekkel??

Annak ellenére hogy írtam néhány negatívumot, nem bántuk meg és most sem csinálnám másképp!

 

 

Sulawesi

Tana Toraja: Rengeteg infó van fent róla neten. Nekem az egyik kedvencem a Micsoda útjaink oldal, amit 2 Kalimantanon tanult fiatal szerkeszt, érdemes nézegetni, idén is többször beleolvastam amikor a mahakami túrát tervezgettem.  Talán annyit fűznék hozzá, hogy robogóval és egy egyszerű térképpel nagyon könnyen bejárható a környék, a temetési szertartáson kívül teljesen feleslegesnek tartom  a drága kocsi- és guidebérlést.

 

 Lore Lindu: Utazással együtt 3 napot szántunk rá, a nagy távolságok és kevés idő miatt kocsit béreltünk Palu-ban. 3 napra kerek 1millió IDR-t fizettünk -nem tudom ez sok vagy kevés- nekem abszolút reálisnak tűnt. Állat- és madárvilág szempontjából elég gyenge, inkább csak a megalitok miatt érdemes felkeresni… vagy lehet nekünk nem volt szerencsénk. Pedig az erdő néhol elképesztő szép, főleg Anaso környékén. A főutat ekkor csinálták, csupa sár és kidőlt fák, farönkök az úton, motorral elég nehéz lett volna átvergődni bizonyos részeken. Előzőleg azt terveztük hogy Paluból kisbusszal megyünk majd a nemzeti parkon belül ojekkel közlekedünk, de utólag azt mondom helyesen döntöttünk hogy kocsit béreltünk.  

 

Bunaken: átlagosan 250-300 e IDR/fő a szállás, benne van a napi 3x-i kaja. Kisebb bolt van néhány, külön éttermet konkrétan egyet láttam egy drágább szálloda mellett. Többnyire búvárok és sznorkellezők járnak ide, vízalatti világ nagyon jó, mint tengerpart nem nagy eresztés. Sőt. Mi elsősorban az óriásteknősök miatt mentünk Bunakenre, nem csalódtunk mert nagyon sok példányt láttunk sznorizás közben.      

 

Egyelőre ennyi, de ha bármi kérdés van……!

Előzmény: László2. (2062)
TA80 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2073

Sziasztok,

November 1-én indulunk Kuala Lumpuron keresztül Indonéziába, Flores island-ra, majd innen lépegetünk vissza Bali felé, a fórumon olvasható tanácsok alapján. Kuala-ból nem találok járatot Maumere-re. Tudtok segíteni, hogyan juthatunk Kualá-ból Maumere-re?

Illetve november már esős évszak, mennyire kell esőre készülnünk? Mivel a dátum fix, az eshetőségekre szeretnék felkészülni.

 

Köszönöm előre is!

A.

W.L. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2072

Persze, hogy eselytelen. A ket piac ket kulon program.

 

Szerintem Derawan szomszedaival sokkal kulonlegesebb Bunakennel. Fokent viz felett, bar ugy azert egyik sem egy nagyon nagy durranas, plane Raja Ampathoz kepest.

Előzmény: László2. (2070)
László2. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2071

Úgy tünik meg van a nagyobbik is a "Muara Kuin" ..  Ahol a Kuin a Baritóba ömlik, a város északi harmadánál. Jól látom ?

Hétvégéről nem látok semmi infót változatlanul ..

Előzmény: László2. (2070)
László2. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2070

Én konkrétan most csak a Lok Baintan-t találom a Martapura-n, bár gyanitom, hogy a Baritón, a nagy folyón is kell lennie, és akkor esélytelen ugyanazon a hajnalon felkeresni mindkettőt.  Péntek este érünk a városba, nem tudom a szombat-vasárnap hajnal szerencsés e a piacoláshoz..

Szerinted hogy viszonyul egymáshoz Derawan/Kakaban és Bunaken - snorkelezés szempontjából ? (nem csak a vízalatti látnivalókra gondolok, mert Raja Ampat óta tudom, hogy nehéz két hasonló kaliberű területet összehasonlítani, és választani..)

Előzmény: W.L. (2069)
W.L. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2069

Banjarmasinban 2 uszo piac van. Mindketto mas, de mindketto jobb mint barmi ilyesmi amit mashol Azsiaban lattam es mindkettot erdemes megnezni.

En foldi/vizi uton mentem Derawanba. Maga Derawan megint csak a LP omlengesevel ellentetben nem egy nagy durranas, de Sangalaki es kulonosen Kakaban annal inkabb. Maratuan nem voltam, lattam eleg cetcapat a Fulop-szigeteken (kb 12 egy delelott).

Előzmény: László2. (2067)
ISIS/002 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2068

nagyon köszönöm :-)

Előzmény: W.L. (2064)
László2. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2067

Irnál pár szót erről a sokat sejtető többesszámról (úszó piacOK)?

Derawanról saját tapasztalat ?  Földi közlekedés vagy repülés ? Szállás, átjutás Derawan vagy esetleg Maratua felé ?

(Utóbbiról láttam egy filmet, miszerint itt jó eséllyel lehet cetcápát is látni)

..ma már az úti engedélyeket intézed ? .. mi lassan az első Lariamnál tartunk :-)

Előzmény: W.L. (2066)
W.L. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2066

Po Apo kalimantani utjat bearnyekolta egy szemelyes ugy.

Loksado mondjuk szerintem sem nagy durranas, de Negara tetszett, az uszo piac(ok!) meg plane.

Mahakamon erintetlen reszekrol ne almodozz. Korabban mar leirtam itt is, hogy milyen.

Wehearol sajat tapasztalatom nincs, Derawan termeszetesen nagyon megerne.

Kalimantanon a LP-re hagyatkozni meg rosszabb, mint mashol.

Regota a konyv egyik leggyengebb resze.

Derawan utan Tarakanbol vagy Beraubol lehetne repulni Makassarba, alighanem Balikpapanon at. Esetleg Pelni - en ezen az utvonalon egy jokora balnat is lattam.

Előzmény: László2. (2065)
László2. Creative Commons License 2014.09.25 0 0 2065

Igen, nagyjából így van elképzelve, bár az arányok igen képlékenyek, és változnak bizonyára menet közben.
Sajnos képtelen voltam kellő időt szánni a részletes tervezésre, a tavaszi Maluku-Raja Ampat út után (mely még az elmaradt 2013-as szabadság terhére ment),
teljesen a munkának szenteltem az időt, hogy ismét elmehessek egy hosszabb útra. Így azután kissé a körmömre égett a dolog, pedig a nyugodt tervezgetést én
is határozottan élvezettel szoktam tenni.
Dél Kalimantanból nem tudom mennyi lesz, mert Pó Apó könyve kicsit kiábránditó erről a vidékről. Loksadóról a legújabb LP illetve egy 2013-as blog is egekbe
áradozik, és az LP említ egy harmadik szállást is, ami a blog egy képén is szerepel és bizalomgerjesztőnek néz ki. Ezzel szemben Pó Apó katasztrófális állapotokat
festett le, néhány elrettentő képpel is megfejelve, és az érkezés után nyomban vissza is menekültek Loksadóból Banjarmasinba, ahonnan azután mindjárt repültek is
tovább északra Balikpapanba. Az úszó piacról sem ír túl nagy elragadtatással, talán az is veszített idővel régebbi varázsából (?)
Hát meglátjuk, végülis azért utazik az ember hogy személyes tapasztalatokat szerezzen, és - lehetőleg jó - élményeket gyüjtsön, bár a felesleges köröket azért
szívesen kihagyjuk.
Igazából a Mahakam folyó túra tünik az egyik legnagyobb attrakciónak, amennyiben vannak még a folyása mentén érintetlennek tekinthető területek.
Örülök, hogy Kutai-al pozitiv tapasztalatotok volt amaszat - az LP lehúzása ellenére -, mert itt mi is szívesen körülnéznénk.
Nem tudom érdemes e innen továbbmenni északra Wehea felé, és azután még tovább Derawan környékén snorkelezni, majd innen menni át (?) Sulawesire.
Sulawesin még nem voltunk, igy természetesen Tana Toraja nem maradhat ki, és ahogy levettem az előzményekből, Damita a favorit, akit valszeg mi is megkeresünk majd.
Lore Lindu, és Manado környékének felkeresése, valamint Bunakeni snorkelezés után valószinüleg ki is merül az időkeretünk.
Amaszat, tudnál némi infót irni arról, hogy nagyjából hogy zajlott a Mahakam és Kutai kirándulás ? (guide, szállás, közlekedés, árak, esetleg kontaktok).
Azt hiszem WL-nél nagyon hamar bekövetkezik az a bizonyos se kép se hang, ha már a reptérről tudósít, de ha még van időd észrevételekre, tippekre, akkor azt nagyon
szívesen veszem.

Előzmény: W.L. (2063)
W.L. Creative Commons License 2014.09.24 0 0 2064

Ma rakerdeztem neked a surabayai repteren a Sriwijaya pultnal, a tulsuly onnan Manadoba 20.000rp/kilo.

Előzmény: ISIS/002 (1918)
W.L. Creative Commons License 2014.09.24 0 0 2063

Amaszatek ugye csak Kelet-Kalimantan es Eszak-Sulawesi uton voltak.

Mivel ti akartok menni Del-Kalimantanba es gondolom Sulawesi deli reszere is, szerintem ez a 2 sziget siman kitolthet 5 hetet.

2 het a 2 borneoi tartomanyra, 3 het at Sulaewesin Makassartol Manadoig.

Előzmény: László2. (2062)
László2. Creative Commons License 2014.09.24 0 0 2062

Szia amaszat, 

én is kiváncsian várom a beszámolód, annál is inkább, mert rövidesen indulunk egy hasonló útra, Kalimantan-Sulawesi vonalon, igy minden érdekelne.
Október elején érkezünk Banjarmasinba, és 5 hetünk van. Elképzelhető hogy észak Malukuból is belefér az útba.

Minden infó érdekel, Baripari és WL se kiméljetek :-)

 

Előzmény: amaszat (2006)
W.L. Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2061

Mar Sulawesin, ugye?

Ha vegul Damitaval mentek temetesre, akkor udvozlom!

Előzmény: baripari (2060)
baripari Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2060

Szinten... egy ket dologrol elmelkedik a szerzo (foleg Balirol), de igazan hasznalhato info nincs benne, sulawesirol pl asszem csak annyit ir, h Tana Toraja es annyi.

Előzmény: ISIS/002 (2052)
pannn Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2059

Eddig én is, mikor volt ilyen, de most nem és a honlapjukon az van hogy submitted to the bank, de a bank nem kapta meg. De nem akarom szét offolni a topikot.  

Előzmény: neomedia (2058)
neomedia Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2058

en iden aprilisban siman visszakaptam

Előzmény: pannn (2055)
W.L. Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2057

Nem. Egyszer en tudtam torolni egy utat katasztrofa miatt (Uj-Zelandon, nem itt! :-) de akkor levasarolhato kreditkent kaptam vissza az osszeget, ami nekem mint AA-val gyakran repkedo utasnak tokeletesen meg is felelt.

Előzmény: pannn (2055)
Zs... Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2056

Köszi, meg ISIS-nek is, akkor jól sejtettem ;o) Angol majdnem úgy megy mint a magyar, úgyhogy akkor marad ez a megoldás ;o)

Előzmény: W.L. (2051)
pannn Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2055

Ez itt off, de megkérdezem,. Jártál már úgy AirAsia-val hogy pl törölték a járatot, felkínálták az összeg visszaigénylését, a rendszerűk szerint vissza is adták de nem kaptad meg (a bank szerint sem). Már május óta húzódik a dolog. 

Előzmény: W.L. (2053)
pannn Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2054

Őszintén szólva megnéztem akkor a képeket, megállapítottam hogy marha szép (nem mint az Erawan) gondoltam ami neked megy az nem biztos hogy nekem is és valahogy átsiklottam felette. 

Indonéziával kapcsolatban a lista csak bővül, ezért mondom mindenkinek az ország olyan mint az egész Föld csak egy "kis" részbe sűrítve.

Előzmény: W.L. (2039)
W.L. Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2053

Itt az ilyen kis bizniszek tobbnyire egy soforbol es kocsijabol allnak. Egyutt. Egyszeruen tul kockazatosnak tartjak, hogy egy (itteni mercevel) draga kocsit csak ugy odaadjanak. Mi lesz ha ellopjak, vagy ha osszetorod? Az indonezeknek nem erossege a felelosseg felvallalasa es a kar megteritese. Ezert kaphatok kocsik inkabb soforostul, es ezert dragak a nemzetkozi cegek is.

Előzmény: Zs... (2049)
ISIS/002 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2052

Nekünk meg volt.... hát , nem nagy szám :-( 

Előzmény: Zs... (2050)
W.L. Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2051

Nagyreszt egy regi LP-bol van osszeollozva, gyakran egesz modatok vagy reszek szo szerint leforditva, a mar akkor is teves infokkal egyutt. Csak akkor, ha nagyon nem megy az angol! ;-)

Előzmény: Zs... (2050)
Zs... Creative Commons License 2014.09.23 0 0 2050

És erről a könyvről mi a véleményed? Vmi azt súgja hogy nem lesz túl jó, de lehet tévedek ;o)

http://www.libri.hu/konyv/acs_laszlo.bali-es-indonezia-kincsei.html

Előzmény: W.L. (2018)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!