Keresés

Részletes keresés

csalántea Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130820

Főzéskor (egymenetes tornyos, 4 buboréksapkás tányér, rozsdamentes anyag) árammal fűtöm (2*3=6 KW) a hőközlő olajat (kb. 20 liter), ami forralja a 100 literes üstben levő cefrét. A rendszer kívülről hőszigetelve lett, így az olaj hőmérséklete 110-130 C fok szokott lenni, a cefre 98-100 C fok.

Az üstbe tervezek állítani egy réz tálcát, ami három lábon (15 mm-es cső) stabilan áll, tetején egy kb. 35 cm-es kör ugyanebből a csőből, a cső kör aljához zögzítve egy 0.5 m-es lemez kilyuggatva, hogy a pára mindenhol felszállhasson.

Két célom van. Egyrészt legyen réz a cefrében (lábak benne állnak) ill. a pára útjában (cső kör és a lyuggatott lemez). Másrészt keletkezik egy 35 cm átmérőjű 15 mm magas peremű tálca a páratérben, amibe lehetne aszalt vagy nyers gyümölcs szeleteket tenni, az ott folyamatosan párolódna és az illat aromákat a pára felvinné a toronyba és át a párlatba.

Véleményetek?

 

endrepp Creative Commons License 2016.11.14 0 2 130819

Megkövetem a király fölséges személyét: 
Nagy harag és nagy panasz nyomja szivem mélyét; 
Nem vagyok én boros ember - bor nekem a bánat! 
Megkövetem, ha szabadabb szóra nyitom számat! 

Előzmény: Csikky (130817)
Csikky Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130818

Mondjuk a légmentesen záródó műanyag hordó az erjedés teljes szakaszában csak akkor jó, ha kotyogóval ellátott, mások szerint a bunda lenyomkodása ideje alatt felnyitott. Én csak a tetejét szoktam rátenni, nem zárom le az abronccsal. Nincs tapasztalatom, de szerintem egy intenziven erjedő cefre felrobbanthatja a légmentesen lezárt műanyag hordót...

 

Előzmény: Ö.tvös (130795)
Csikky Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130817

Megkövetem magam! Bár egyet akkor sem értek még a vadgazdasági kilövésekkel sem, de ez már tényleg nem az én asztalom. :)

Az írás többi része továbbra is érvényes!

Előzmény: mili70 (130816)
mili70 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130816

Ok. Fogjunk össze, de azért tanfolyam előtt elviszlek vadászni, hogy estére elkészüljön a vaddisznópörkölt amiből jóllakhatunk. :)

( az én megközelítésemben a vadászat nagyon távol áll az esztelen öldökléstől )

Előzmény: Csikky (130815)
Csikky Creative Commons License 2016.11.14 0 1 130815

Gyere le kedves vadász Úr ide délvidékre és az alföldi kollégákkal tartunk neked egy ingyenes tanfolyamot az alapokról, hátha az megy, akkor a pálinkád is lehet még jó. Mert bár időd nincs, mert család, meg vadászol is, meg az észosztás kötekedés sem áll messze tőled, hátha azért megtanulnád te is valahogy ezt a mesterséget is az esztelen öldöklés helyett és elmondhatnád a gyermekeidnek, hogy alkotok és nem pusztítok.....!

Peace

 

Előzmény: Ö.tvös (130795)
kupeci Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130814

Anyagát illetően hőálló gumi, vagy "zártcellás" habszivacs? Azért forszírozom ennyire mert a beszerzése előtt állok, és szeretnék minden információ birtokában lenni.:)

Előzmény: Törölt nick (130791)
rézmanó75 Creative Commons License 2016.11.14 0 2 130813

https://youtu.be/dqwodt4Zilk

 

Ez a halfőző csodás tömítése,nagyobb szilikon csőre cserélve! :) Biztos nincs nyomás,de fűtyűlni fütyül! 

60 liter alszesz van benne!

mili70 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130812

Szerintem én leírtam normálisan a gondolataimat, hogy mi lehet a baj:

alacsony(?) alkoholtartalom, magas pH, hosszú tárolás, penész "okszigén ". Magyarán szólva esélyes, hogy megromlott a cefre.

Sőt mintha a gyógymódra is tettem volna -szakirodalmi hivatkozással -  javaslatot.

És, bár a kolléga is cefrézési hibára gyanakodott azért elég kevés információt osztott meg. "ugyanúgy kezeltem mint a többit "

Előzmény: Pit63 (130809)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.14 0 5 130811

Vadász, vadász te szopni jársz ide!:)))

endrepp Creative Commons License 2016.11.14 0 1 130810

Több segítő hozzászólás után egy csípős megjegyzésre bepöccent. Gyerekeknél tapasztaltam hasonlót.

Előzmény: Pit63 (130809)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.14 -1 0 130809

Ha jóllátom a 795-ös az arra születetett, hogy nem választ és segítséget kapott, hanem egyfajta számonkérést, miért csak most főzte ki.
Lehet, hogyha a problémájára koncentrálnánk, akkor neki is más lenne a véleménye? 
(De egyetértünk, a türelmetlenség szülte indulatból született válaszok nem szerencsések.)

Előzmény: kupeci (130806)
körte51 Creative Commons License 2016.11.14 0 2 130808

Tessék ,ezeken nevet a Hal ,nem rajtunk! :-)

 

Előzmény: Ö.tvös (130795)
kupeci Creative Commons License 2016.11.14 0 2 130807

Nem a válaszra kíváncsi, csak a reakciókra!:)

Előzmény: mili70 (130804)
kupeci Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130806

Szia: A 758-as hsz is jó, de a 795-ös, .....na az az igazi!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Pit63 (130801)
mili70 Creative Commons License 2016.11.14 0 3 130805

És mivel látom, hogy most pont  olvasod a fórumod, itt van gyorsan egy aktuális Hofi idézet:

"A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

Te is így gondolod, ugye? Csak akkor nem kell csodálkozni, hogy ezzel más is így van. :)

Előzmény: mili70 (130804)
mili70 Creative Commons License 2016.11.14 -1 8 130804

Biztos, hogy kíváncsi voltál a válaszokra?

Egy csomó minden zavar az írásodban, de most csak egy dologra reagálok.

" Főző van, idő van, a minőség meg úgysem szempont. Ütni így is fog" Az itt kommentelők egy/nagy része megmérettette már a pálinkáit különféle versenyeken és bár nem vagyok  híve a pálinkaversenyeknek, most azt kell mondanom, hogy indulj Te is. Küldj néhány általad főzött

" igen jó anyagot " Esélyes, hogy a versenyen lesznek még innen a fórumból a kézremegős, nyáladzós, tudatzavaros fajtából. Aztán döntsenek a profik. Természetesen a nevezési díjad én állom.

 

De van egy másik ötletem is, ha felénk jársz  - itt délen - akkor hozd el a legjobb ( igenjó) anyagod, és megkóstoljuk néhány fórumossal. Természetesen te is választhatsz a polcról. Még annyi " előnyt " is adok, hogy nem szedem ki az üvegek mögül az okleveleket, így Te biztosan a " legszarabbat :) " választhatod.

 

PEACE!

Előzmény: Ö.tvös (130795)
endrepp Creative Commons License 2016.11.14 -1 4 130803

A belekeseredett a száraz novemberbe...

Előzmény: snapszmester (130802)
snapszmester Creative Commons License 2016.11.14 -1 8 130802

Kedves önérzetes kolléga!

Ennyi mocskolódást még nem olvastam a fórum fennállása óta. Állítom hogy itt nem találsz alkoholistát, talán téged mert annyira magyarázod.

A pálinkád nagy valószínűséggel a cefrézéstől és a hosszú tárolástól lett keserű. A megoldás: öntsd ki, hisz úgy sem iszod.

Előzmény: Ö.tvös (130795)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130801

Én azt javaslom, hagyd szellőzve pihenni mondjuk 2 hónapot. Akár szellőztesd is közben. Alakul-e valamit. Az én mirabolánom egyik adagja maggal lett főzve, nem keserű.  Nyilván ha azt írod, hogy keserű akkor nem a mag ízre gondolsz ugye? Mihez tudnád hasonlítani ezt a keserűségét?

Előzmény: Ö.tvös (130758)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.14 0 1 130800

Azért magnak kell lennie egy szilvapálinkában. Min 10 % de szerintem 25-30 ok. S a magtól leginkább mag íze lesz, ami szerintem messze van a keserűtől. De elfogadom ízlések és pofontok..

 

Előzmény: öreg_néne_b (130780)
gabor0036 Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130799

Fasza lett! Mondtam neked, hogy jól jársz vele! ;)

Előzmény: 1zsakkrumpli (130753)
endrepp Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130798

Ne viccelj! Jó, hogy megosztottad, eddig ezeket az üstöket észre sem vettem, ha egyszer megvadulok, beállítok egyet, látom van olyan is, ami alatt gőzgenerátor van. :) 

Előzmény: Törölt nick (130789)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.14 -1 6 130797

,, Itt már csak a piócás ember segíthet"!!!!!!!

Előzmény: Figyelget (130796)
Figyelget Creative Commons License 2016.11.14 -1 7 130796

"Tisztelt"  Kolléga! 

Szerintem Te be is csuktad az ajtót magad mögött. 

Remélem nem baj, ha nem fog hiányozni az ilyen hozzászólásod. 

Előzmény: Ö.tvös (130795)
Ö.tvös Creative Commons License 2016.11.14 -10 0 130795

Én sem rohasztottam, légmentesen záródó műanyag hordóban volt. Másrészt nekem van sok fontosabb dolgom (család, munka, vadászat, stb) a pálinkafőzésnél és én nem ebből élek. Magyarul nem eladásra termelek és a kezem sem remeg nélküle, meg a nyálam sem csorog érte. Ez a válaszom arra is, hogy miért most főztem és nem máskor. Én is feltehetném a kérdést, hogy miért ez a nagy sietség egyeseknél, miért nem tudják kivárni míg megérik a cefre (a Sólyom-könyv szerint kell valamennyi idő ahhoz, hogy ízesebb és zamatosabb legyen a pálinka), de nem teszem fel. Tudom, sok embernek ez az egyetlen megélhetési forrása és rosszul is érzi magát nélküle (kézremegés, nyáladzás, tudatzavar, rossz közérzet, rohamok, stb.), így a nejlonzacskót is azonnal főzi. Igaz, hogy inkább vodka a cucc, mint pálinka de legalább üt. Jóazúgyna. Pár feles után szűnik a kézremegés, de kezdődik az okoskodás, észosztás kötekedés, kóstolgatás, stb. Ahogy itt is. Én ebben nem veszek részt, józan életű ember vagyok, nekem nem létszükséglet a pálinka, a kötekedést meg nem tolerálom. További kellemes kóstolgatást, kötekedést, okoskodást, javaslom még virág állapotban kezdje főzni mindenki a cuccot, nem kell megvárni azt sem, hogy gyümölcs legyen belőle. Minek azt? Főző van, idő van, a minőség meg úgysem szempont. Ütni így is fog. A faszesz pedig határozottan jó dolog.

 

Am kevés helyen olvastam ennyi tömény baromságot főzőkészítéssel kapcsolatban mint itt.      

Előzmény: öreg_néne_b (130780)
kupeci Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130794

Az jónak tűnik.

Előzmény: Törölt nick (130793)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130793

 Nem tudom. Nekem két éve van a főzőn, üzemórát, hagy ne mondjak.  

Előzmény: kupeci (130792)
kupeci Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130792

Mennyire bírja a hőt?

Előzmény: Törölt nick (130791)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.14 0 0 130791

A 120-as koronafadeles hordó tömítés átmérő 40 cm , Otthon nagyker, a volt tyúkpiacnál 400 Huf.

 

  Talán 60 centire kinyújtható .

Előzmény: kupeci (130788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!