Keresés

Részletes keresés

Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.08 -1 0 89391

 

Akkor beszélgessünk erről. :)

 

Előzmény: gergerg (89378)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.08 -1 0 89390

"nekem azt mondta a regisztrált szerelő, hogy a földet a nullával összekötni a fi relé előtt kell, úgy a szabványos!"

 

Ez nem szabvány kérdése: egy FI relé egyszerűen nem képes úgy működni, hogy mögötte a nulla és a föld össze van kötve egymással.

 

"az elmünél evidenciában össze van kötve az ő földjük a nullával"

 

Az utcáról bejövő PEN vezeték az tulajdonképpen két vezeték "jogilag egybe olvasztva": egy nullvezető és egy földvezető egyszerre.  Ezt a kettőt VÁLASZTJUK KETTÉ a villanyóránál vagy az elosztóban egy nullává és egy földdé (tehát jogilag nem "összekötés" történik, hanem "szétválasztás").

 

"az fi relé előtti összekötés, az én földem miatt érdekes, hogy meglegyen a kapcsolata a nullával."

 

A te földszondád

- egyrészt "ráerősít" az áramszolgáltatótól bejövő földelésre

- másrészt baj esetén (PEN vezető szakadása az utca felől) ideiglenesen helyettesíteni tudja a nullvezetőt is, mivel kapcsolatban van a nullával is.

Előzmény: ívfény (89382)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.08 -1 1 89389

"Ezt azért még gondold át..."

 

Ha írnál valami konkrétumot is, akkor tanulhatnék belőle.

Ha csak homályosan célozgatsz, akkor esetleg azt gondolhatom, hogy valójában nem tudsz semmi konkrétumot, csak kötözködni próbálsz unalmadban :)

Előzmény: gergerg (89383)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.08 -1 0 89388

"6-os MKH-t már behúztam, összesen 8 szálat: 3 fázis, 3 nulla, 1 föld, 1 EPH gerinc."

 

Azt nem írtad, hogy ez fent

- egy "három fázisú elosztó" lesz, saját kismegszakítókkal,

- vagy lentről jön 3 db különálló áramkör (lent biztosítva) és abban a dobozban csak kötések lesznek.

Mert utóbbi esetben a három nullát fent nem illik egymással összekötni, habár nem is tilos.

 

"három fázisú elosztó" esetében viszont elég egyetlen felmenő nullvezető is, tehát 2 nullát feleslegesen húztál be, (elég lett volna 6x6 mm2 vezeték).

(sőt igazság szerint tudtommal ma már az EPH-hoz sem kell mindig külön vezeték, bizonyos esetekben le lehet venni közvetlenül a földvezetőről, tehát valószínűleg elég lett volna 5x6 mm2 felmenő vezeték is). Ebben az esetben a három darab felvitt nullát kösd párhuzamosan (ugyanarra a pontra) minkét végén: az egyik a hivatalos nullvezető, a másik kettő a biztonsági tartalék :)

Előzmény: 93SS (89387)
93SS Creative Commons License 2018.08.08 0 0 89387

Sziasztok,

 

Lenne egy kérdésem. Szintes családi ház alsó szintjén van egy lakáselosztó. 3x10A, szétválasztás itt történik, ÉV relé és C10-es megszakítók vannak benne. Felső szintre alakítok ki egy második elosztót úgy méretezve, hogy a 3x10A-ből 3x16 lesz később. 6-os MKH-t már behúztam, összesen 8 szálat: 3 fázis, 3 nulla, 1 föld, 1 EPH gerinc. Föntre van egy négy pólusú elosztó kapcsom ami mellé beraktam még egy nulla sínt. Így ugye összesen van 5db sín. Az EPH egy másik csomópontra megy, így ide 7db vezetéket kellene bekötnöm. Az lenne a kérdésem, hogy ha a 3db nullát rákötöm egy sínre, az úgy rendben van-e mint nulla gerinc? Tudom egy vastag szál célszerűbb lett volna, de a 3xMKH6 vajon ugyanúgy megfelel? Vagy nem szabályos és most már kezeljem külön a nullákat külön síneken? Ez csak azért gond mert akkor nem fér el abban a dobozban amit vettem hozzá. Nem világvége, de ha nem muszáj nem cserélem nagyobbra.

C20NE Creative Commons License 2018.08.08 0 1 89386

Ha a mérőnél dugalj van akkor ott van egy extra doboz legalább egy kismegszakítóval. Na, ez a doboz az elosztó és eddig érdekelte őket. Így ez amit írsz nem mond ellent annak, hogy az órából elmenőt előírja a szolgáltató.

Előzmény: sylvanus67 (89384)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.08 0 0 89385

Én is leírtam már párszor.
Vezérelt áramot igényeltem, ehhez szabványosítás kellett, kerek perec megmondta az EON hogy 6mm2 kell legyen az órából elmenő vezeték, különben nem rakják fel az órát.

Rá egy évre gondolkodtam H tarifán, akkor mondták hogy a az a 6 mm2 már 10 mm2, szóval akkor megint vezetékcsere.

Akkor is ha a vezérelt helyére kerül H-s óra.

Tehát a leplombált dobozból ilyen vezeték kell kijöjjön, az hogy utána mit hogyan kötsz, toldasz már valóban nem érdekli őket.

Előzmény: sylvanus67 (89384)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 89384

Már egy-kétszer leírtam:

 

 

Nálunk (újépítkezés) a regszerelő szerelte mérőórát.

Az Eon meg rákötött. A mérőóránál lévő dugaljról már vételezünk.

Ezután jön a belső szerelés, a mért vezetékek behúzása stb.

 

Nem hiszem, hogy az Eon foglalkozik vele, hanyas vezetékkel lesz behúzva a mért vezeték.

Előzmény: Törölt nick (89358)
gergerg Creative Commons License 2018.08.08 0 0 89383

 nincs FI reléd (vagy rossz), akkor egy PEN szakadás esetén az összekötés miatt valóban életveszélyessé válhatnak a földelt burkolatú készülékek,

 

Ezt azért még gondold át...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (89380)
ívfény Creative Commons License 2018.08.08 -1 0 89382

nekem azt mondta a regisztrált szerelő, hogy a földet a nullával összekötni a fi relé előtt kell, úgy a szabványos! de ez logikus is, mert, ha a fi relé után lenne összekötés, akkor a fi relét fel sem lehetne nyomni szerintem. azt is mondta a szaki, hogy az elmünél evidenciában össze van kötve az ő földjük a nullával és az fi relé előtti összekötés, az én földem miatt érdekes, hogy meglegyen a kapcsolata a nullával.

Előzmény: Mutual Friend (89360)
ívfény Creative Commons License 2018.08.08 -1 1 89381

nekem van jó földszondám, lealábbis azt gondolom, hogy jó, mert, régebben volt 10 amperos bizti a fázison és ráeresztettem a fázist a földre és, 3-4 másodperc múlva, lement a bizti és nem azért, mert össze volt kötve a földelővezetékem bárhol is a nullával! mérés híjján így gondoltam a jóságát ellenőrízni.  de fizikailag is, jónak mondható talán, mivel, emésztő alatt, hegesztett vasháló, és kb 30 méter hosszban régi vízvezetékcső, hegesztett kötéssel kapcsolatban a földdel, és a ház alapjának, kb 10 pontján leütött , kb 2 méteres szondák, szintén hegesztve a vasalásokhoz, összekötve a földeléssel. a házban eddig 1 fázis volt és nem volt, összekötve sehol a nulla a földdel, de most bekötettem a 3 fázist és ott a villanyász, mondta, hogy az óra dobozban a firelé előtt összekötötte, mert az a szabvány. namost, levert egy kb 2 méteres földelő szondát, amit én gyengének érzek, ránézésre és azt mondta a szerelő, hogy kössem össze az én jó földelésem, a levert szondáéval és , akkor gromek lesz a földelés, csakhogy, akkor a nulla az egy fázison is össze lesz kötve így ha jól gondolom? így a közösködésekkel a földön, arra gondoltam, hogy , ha a 3 fázisú részben, föld felé, van átvezetődés, bármi okán, akkor a kádon amiben éppen fürdök esetleg, vagy a családom bármely tagja, már lehet, nem a 230 voltot kell söntölnie a földnek, hanem a 400 voltot, adott esetben? tudom, ha nem értek hozzá eléggé, akkor miért em hívok szakembert? azért, mert eddig nem találtam olyat, aki eléggé komolyan venné a kérdést. legtöbb bezsélgetés szakemberrel annyiban merült ki, hogy kössek össze minden földet egymással és , akasszak minden fémes tárgyat a földre, amit csak lehet a házban. és értem én, hogy nem igazán fordulhat elő veszélyes szakadás a kábelen, de, elég egyszer és éppen meghal valaki emmiatt, akkor számolni kell ezzel a lehetőséggel és tenni kell ellene! mégha csak 0,000001% az esély rá, akkor is!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (89380)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.07 -1 0 89380

"az óra után a firelé előtt össze kell kötni a nullát a földeléssel"

 

Nem minden esetben. Van, amikor a villanyóra leplombált dobozában ez már megtörténik (amikor a villanyórából külön nulla és föld vezeték jön ki), ebben az esetben tilos neked még egyszer összekötni.

 

"mi van, ha pl, van egy szakadás az elmünél a nullában valahol és éppen beszart a firelém, közben?"

 

Ezek a hibák külön-külön is rettentően valószínűtlenek, ha ezt a két valószínűtlenséget összeszorzod, akkor kijön kb száz lottó öttalálatos valószínűsége :) kb erre gondolhatott a szabvány alkotója is.

 

"az összes földelt cuccon a házban, még a kádon is megjelenik a fázis"

 

Ez csak akkor fordulhat elő, ha nincs saját földelő szondád (szondáról egy szót sem szóltál).

Ha nincs (jó) földszondád, nincs FI reléd (vagy rossz), akkor egy PEN szakadás esetén az összekötés miatt valóban életveszélyessé válhatnak a földelt burkolatú készülékek, sőt az EPH miatt számos egyéb fém felület is a lakásban.

Na de ha nem akarod összekötni, az az jelenti, hogy van egy jó saját földszondád nem? És ha van egy jó földszondád, akkor teljesen mindegy, hogy össze van-e kötve a föld és a nulla, SŐT, az összekötés miatt földszonda a nullát is helyettesíteni tudja, (így nem mennek tönkre a házban egyes készülékeid a túlfeszültségtől három fázis esetén).

 

Tehát:

1: ha nincs földszondád, akkor igen nagy hülyeség lenne leválasztani a földet a házba bejövő PEN vezetőtől (nullától)

2: ha van marhajó földszondád, akkor miért fáj az, hogy össze van kötve a föld a nullával? (PEN szakadás esetén a földből jön a nulla is)

3: ha van földszondád, de annyira gyenge, hogy nem tudná helyettesíteni a nullát: tessék rendes földszondát csinálni, majd lásd a kettes pontot :)

Előzmény: ívfény (89353)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.08.07 -2 0 89379

"A villanyóra után van egy kötő doboz,"

 

Akkor leírom másképpen. Ezt mondod az áramszolgáltatónak: a KÖZVETLENÜL a villanyóra doboz melletti/alatti/feletti kisebb dobozban lesz a főelosztó, odáig kérem a 10 mm2-es vezetékeket.

Remélem így már érthető volt.

Előzmény: akika1978111 (89357)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89378

Dehogy.

 

Előzmény: Mutual Friend (89377)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 -1 0 89377

Szerintem teljesen jól értem hisz fél méter dróton problémázunk ... :)

Előzmény: gergerg (89376)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89376

Annyira nem érted ezt, (nem rosszból mondom) de fáradt vagyok hogy most elmagyarázzam. 

Előzmény: Mutual Friend (89374)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89375

Nem szeretem azokat az embereket akik csak a bevált sablonokon lógnak es a szabványokon kívül semmi kreativitás nem jelenik meg az életükbe. Azok a robotok.

 

Egy kolléga a C24 kazánját felokosította után keringetéssel pár relé meg nemi időzítő segítségével.

Én átalakítottam a gyári ionizációs kapcsolót - árfolyós vízmelegítő blokkolja a kazánt ha működik az egykémény miatt -  mert nem volt hiszterézis hogy ne adja vissza a kazánt azonnak csak ugy 30 mp mulva.

Előzmény: gergerg (89372)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 -2 0 89374

Ha mindenki értené hogy hogyan működik a dolog 10 cm-el az óra előtt , 10 cm óra után akkor nem csapna akkora jajveszékelést arról hogy összekötöm nemkötőm hogy is van ez ...

 

Hisz fogná közötte is vagy 20 cm drót van ami átmegy az órán pont pont között.

Ha meg szabványos előtte is mag mögötte is akkor középen is az, meg 3 cm kicsit előbbre is, meg 4 cm kicsit hátrébb is ... :)

 

 

Előzmény: gergerg (89372)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89373

Megfordítod benne a tengelyt és kész is.

Előzmény: faxelektro (89348)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89372

Kit éerdekel a mérés? Te azt hiszed ez erről szól?

Előzmény: Mutual Friend (89371)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 -1 0 89371

Igazad van mert én szerintem próbálok logikusan nem szabványokhoz ragaszkodóan gondolkodni.

 

Ha valami máshogy jó keleten mint nyugaton az már nem szabványos. Nekem nem az. 

 

Nem akarok megint skiccelgetni de műszakilag - mondom műszakilag - teljesen helyes kialakítás hogy ha a PEN at sem/bele sem vezeted a villanyórába hanem csak valahol egy sorkapocsból viszel a kimenetéhez vagy a bemenetéhez  akár egy másfeles dróton potenciált.

 

Nem kell, a méréshez nincs arra szükség hogy a kék vagy a PEN átmenjen az órán.

Előzmény: gergerg (89368)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 1 89370

 ha pl, van egy szakadás az elmünél a nullában valahol és éppen beszart a firelém, közben? az összes földelt cuccon a házban, még a kádon is megjelenik a fázis, lagalábbis valamennyi feszültség, mert a földelés közben söntöl a 230-voltból, de mondjuk 100 volt lehet a kádon is pl. ilyenkor mi van?

 


És mi van akkor ha a kád, lefolyó, vézcső irányából jön az áram? Stb.

 

nem járok jobban, ha nem kötöm össze a nullát a földel? 

 

Nem.

Előzmény: ívfény (89353)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 0 1 89369

Most olcsóbb a villany külföldön mint itthon pedig nem ilyen béreken tolja az ottani eon.

Így nem gondolom hogy örülni kellene a rezsicsökkentésen olvasható hazugságnak. 

 

Ha 10-en vannak 20 ember munkájára akkor miért lehet maguk elé bambuló villanyosokat látni szerte az országban ? Megvan a napi 4-5 "teljesítmény" ami 10 perc munka és másfél álldogálásból jön össze.

 

Aki nálam volt regszerelő az a munkahelye mellett ami már nem az eon mert unta az ottani faszságot még 500K összeszed a teljesítmény növelgetésekből. Lehet hogy ki kellene tenni a seggét a többinek a terepjáróból és elkezdeni dolgozni ?

 

Kereslet kinálat határozza meg a munkaerő piacot is. Ha elfogynak akkor majd fizet az állam többet vagy kiadja ezt is alvállalkozásba es nem marad egy EON alkalmazottsem.

Mindenki azt mondja hogy villanyszerelő melo rengeteg van és ha valaki nem tud megélni belőle az nagyon béna ...

 

 

Előzmény: Törölt nick (89366)
gergerg Creative Commons License 2018.08.07 0 2 89368

Annyira tévúton jársz...

Előzmény: Mutual Friend (89367)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 -2 1 89367

Értem, nem akarom megint felmelegíteni a történetet de ugye ha valaki érti a villanyóra belsejét  akkor csendben mosolyog ezen a szétválasztom meg összekötöm történetet annyira nincs értelme hogy hol van szét meg össze. Ugye akkor is fogta mindenki hogy "nincs olyan hogy fogyasztásmerő előtt meg mögött hisz simán átmegy a PEN vagy a kék az órán, belül nincs benne semmit csak egy átkötés az áram útban.

 

Az egész történet amiatt van hogy megjelent a FI a hálózatban és ott nem érhet össze a kék meg a zöld mert ha van működő fogyasztó akkor leveri a FI-t. Akkorra jelentéktelen dolog ez egy villanyszerelő életében hogy nincs ertelme vele többet foglalkozni ...

 

Előzmény: C20NE (89363)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.07 -1 1 89366

Ha irigyled őket, biztos van felvétel.

Én nem csodálom hogy azért a pénzért nem törik össze magukat.

De ha kapnak egy kávét meg egy borítékot akkor biztosan megoldják.

Mikor látod a számlán a rezsicsökkentést, jusson eszedbe, hogy az az ő bérükből is hiányzik.

Meg 10-en vannak 20 ember munkájára.

És ha történetesen kirúgnák őket mert lazsáltak a házad előtt, akkor még ilyet sem tudnak felvenni a helyükre, és nem egy hónapot vársz rájuk, hanem kettőt.

Ugyanez igaz a vizesekre, a kukásokra, postásokra, ápolókra és még sorolhatnám.

Nem köpködni kell őket, hanem megköszönni nekik, hogy úgy-ahogy még tolják a szekeret.

Előzmény: Mutual Friend (89365)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.08.07 -1 0 89365

Természetesen nem gondolom azt hogy a fél városon át meg kellene csinálniuk. Nem is kétezerért.

 

Egyébként meg beleférne az idejükbe hisz az 5 perces munka után még másfél órát döglöttek a kocsiban nálam a ház előtt hogy azt mutassa a gps hogy mennyi melót beleöltek a dologba. Létra van náluk valsz' drót is akkor mi tartaná őket vissza. Egyszerűen lusta bagázs ...

Előzmény: Törölt nick (89362)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89364

Kicsi az esély hogy pont elszakad a pen amikor pont tönkremegy a fi reléd, ha így történik a földelőszondára marad hogy elvezesse az áramot.

Szerinted lehetséges olyan állapot hogy a szonda ellenállása akkora hogy az áram inkább rajtad keresztül megy a földbe?

Én nem igazán hiszem.

Előzmény: ívfény (89359)
C20NE Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89363

Ha van mit összekötni akkor az már szét lett választva így újra összekötni tilos, ha a szolgáltatótól a plombált részről egyetlen kék vezető érkezik akkor az még PEN és akkor a lakáselosztóban szét kell választani és ezután már tilos összekötni.

 

Ha szét van választva a plombált részen akkor oda csatlakozik a földelő rúd is, ha nincs akkor meg a hozzáférhető szétválasztási pontba.

 

-nekem ez jött le az eddigi beszélgetésekből és a szabvánnyal is összhangban van, szerintem!-

Előzmény: Mutual Friend (89360)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.07 0 0 89362

Mármint az óra utáni vezetékszakaszt?
Nálam öt méterre van az órától a főelosztó, a vezetékcseréhez bontani, szerelni kell elég sokat, és van 7 vagy 8 szál vezeték ha jól számolom.

Kétezer még munkadíjra is kevés.

Másnál meg az óra mellett van 10 centire, egy perc a csere.

Megint másnál meg 40 méterre a háztól a kerítésen van az óra.

Na ezért mondja a szolgáltató hogy a regszerelő készítsen el mindent az az ő dolga.

Utána majd ők jönnek feltenni az órát, meg plombálni, mert az meg az ő dolguk.

Ja, nekem ingyen cserélték az oszloptól az óráig a vezetéket, mert nem tetszett nekik hogy toldva van, még a régi kihúzott vezetéket is itt hagyták.

Előzmény: Mutual Friend (89361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!