Keresés

Részletes keresés

dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202385

"1. Pl. közösen eldöntötték, hogy mostantól a Kaganátus másik végén fognak együtt élni.

    Meg ott lesznek szövetségesek."

 

Biztosan azt is közösen döntötték el, hogy a kazárok erődöket építenek a magyarok ellen, és azokat a magyarok 20-40 évente lerombolják. No meg azt is eldöntötték jóelőre, hogy a kazárok ellen harcoló kavarokat a magyarok majd befogadják. 

Ja, nem. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202322)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -2 0 202384

Ez csak arra adat, hogy súlyos szövegértési problémáid vannak, amit eddig is tudtunk. 

Előzmény: B. Hernát (202321)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202383

Olcasd már el előbb, hogy mit írtam. Már ha tudsz olvasni te diszlexiás. Azt írtam, hogy azok a kiszorított kelták nem is kelták....mert a kelták IE nyelvűek. 

Előzmény: savaz (202379)
Carnuntum Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202382

Hmm. Érdekes új cikk. A finn és észt kutatások összegzése az elmúlt évtizedből.

Kezd lovas katonai elit alakot ölteni a halszagú rokonság nemzetközi összefogással!

 

Drastic demographic events triggered the Uralic spread 2021

 


Riho Grünthal (University of Helsinki)
Volker Heyd (University of Helsinki)
Sampsa Holopainen (University of Helsinki)
Juha Janhunen (University of Helsinki)
Olesya Khanina (Institute of Linguistics, Russian Academy of Sciences)
Matti Miestamo (University of Helsinki)
Johanna Nichols (University of California, Berkeley; University of Helsinki; Higher School of
Economics, Moscow)
Janne Saarikivi (University of Helsinki)
Kaius Sinnemäki (University of Hels

 

 

 

https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/drastic-demographic-events-triggered-the-uralic-spread

 

pdf:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjipN3kn7rxAhWLgP0HHQKpAcoQFnoECAQQAw&url=https%3A%2F%2Fresearchportal.helsinki.fi%2Ffiles%2F162703612%2FUralicSpread_Text_Supplements_Accepted.pdf&usg=AOvVaw3DX1TnvPbndbwdYoKZDnUc

 

 

---------

 

Idézet a Mandiner egy hozzászólójától:" Cypriánus":

 

 

"Lényegében a finn cikk azt hozza ki:

 

úgy tűnik a proto-uráli kb 4500 éve bomlott föl, és nem pacifista erdei hippik, hanem a fémbányákat megszerezni akaró katona-kereskedő törzsek vitték . + Lásd a nagy összefoglaló finn cikk, amit beidéztem, és ami összegzi az összes idevágó adatot. Ráadásul beszállt az orosz nyelvészet, + Johanna Nichols a Berkeley- ről.


Az uráli nyelvek őse az Altáj- Szaján vidékéről jött 4500 éve. Valószínűleg attól nyugatra indult el.
A török - mongol stb párhuzamokat innen sokkal jobban lehet érteni.

4200 éve egy katasztrófális éghajlati változás miatt drámai sebességgel kezdett el terjedni , az amúgy elég militarista , fémműves, lovas , Szejma-Turbinó jelenség nyelveként. A Szejma-Turbinó csoportok "gyorsan" megszerezték az Urál rezét és a Szaján- térség ónját , így sokkal jobb bronzot csináltak mint az indoiráni népek arzénbronza .

Ráadásul a Szejma-Turbinó használt viaszvesztéses öntést is. Emiatt jobbak voltak a fegyvereik is, ráadásul jobb és keményebb bronzból.

A nyelv nem rendelkezett igazi őshazával a Volga- Urál táján.

Már terjedése során több nyelv volt, ezek akkor még kölcsönösen érthetőek maradtak.

Az indoiráni/ vagy inkább indoárja Szintasta civilizáció szimbiózisban állt az uráliakkal, mert nyáron aszályos télen hideg éghajlat, a megnövekedett törzsek közötti agresszió stb miatt felértékelődött a jó minőségű bronz, és a távolsági kereskedelmi hálózatok szerepe.

Tehát az uráli nyelvek egy harcias, állig felfegyverzett szibériai kereskedő- katonai elit nyelveként terjednek el, iszonyú erővel a Szaján és a Felső- Volga vidék között, alig 300 év alatt.
Kr. E 1900 körül újra kedvezőbb az éghajlat, az eddigre jól beágyazott uráli nyelvű csoportok folytatják a terjeszkedést . Észak felé általában kereskedelmi dominancia formájában, de északnyugati és délkeleti irányban aligha lehetett ennyire békés, mivel a Balti-finnek erődök sorát hozzák létre a Rigai Öböl táján , majd a vaskorban betörnek a mai Svédországba is, nem is rövid időre . ( Nincs a cikkben, de az angol vallástörténészek szerint a Svédország közepén többszáz évig tartó küzdelem és együttélés miatt jelenhettek meg a germán vallásban a szibériai - szerű sámánisztikus motívumok, és alakult ki Odin ( Wotan, Wedan) alakja , aki inkább egy sámán, mint egy normál jólnevelt indoeurópai főisten )

Közép- Ázsia kapcsán nem sokat beszél a cikk, az orosz régészeti irodalom viszont igen, az ugornak tekintett Cserkaszkul kultúra kb az egész mai Kazahsztán területén megtalálható, sőt délebbre is, ezelőtt 3300 évvel.

Viszont a cikk az első magyar nyelvi őshazát a délkeleti Urál mellé sejti, ahol azelőtt Botai majd az indoiráni ( valószínűleg indoárja ) Szintasta volt. Lehet mi boltoltunk Szintasta városaival közvetlen...;-)

A szamojédek picit odébb mentek északkeleti irányba az eredeti " őshazától " a Szaján mellé. ( Valószínűleg a Karaszuk kultúra hozzájuk kapcsolódó)
A cikkben lévő kép megfelel az N3a4 haplocsoport terjedésének,

Meg kell jegyeznem, ez természetesen nincs a cikkben, de az eredeti ugor és szamojéd népesség genetikai szempontból vett leszármazottai inkább néhány mai török nép, mint a szibériai tatár és tuvai, hakasz népek
.

Ha az eredeti ugorok kinézete érdekli, akkor keressen szibériai tatárokat a neten. Szegény manysi és hanti népek jelen állapotukban inkább régi ugor + erdei szibériai nép keverék, amit a két frátria a mos és a Pór ki is fejez a mai napig, az egyik ló ( luv !!!) a másik medvekultuszt gyakorolt ( persze a totál kötelező exogámia miatt minden hanti és manysi család fele-fele volt ) .
Viszont hogy jóval későbbi de Hazánkhoz kötődő érdekességet mondjak , nem a finn cikk hanem Fóthi Erzsébet antropológus alapján: a hantik közel állnak antropológia alapján a várkonyokból a var- okhoz, valószínűleg nem véletlenül. Valószínűleg valami messze délre lebandázó " obi (?!?) - ugor" lovasnép lehetett, akik jól összejöttek a heftalita fehér hunokkal: totál eltérő a két avar csoport antropológiája de azonos a tárgyi kultúra, és együtt is emlegetik őket a korábbi források is , mint uarchun."

 

 

savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 2 202381

"Levediről: a törzsszövetség alapításakor saját maga mondja, hogy ő nem elég erős, vagyis már öreg. Amikor meg kazár feleséget kapott, akkor nem volt öreg, sőt, épp giatal volt. A két esemény közt tehát olyan 40-50 év telt el. "

 

A Volgán túl volt Levédia A régészek és Anonymus szerint is, onnan vonult Levedi nyugatra a 7 törzzsel.

50 év házasság még most is ritka, nemhogy akkor, nem tudsz ilyen pontosságú becsléseket tenni ugyanúgy lehetett 3-10 vagy akár húsz év is közte. De A DAI szerint Levedi vezetésével vonultak nyuugatra és ő jóban volt a kazárokkal a fennmaradt tudósítások szerint.

Előzmény: dikkvagyok (202380)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202380

"Vagy megtaláltad a kazár kagán írásos engedélyét a magyarok átvonulására? Mert csak az van -- ami írva van!"

 

Levedi kazár felesége neked már smafu?"

 

Levediről: a törzsszövetség alapításakor saját maga mondja, hogy ő nem elég erős, vagyis már öreg. Amikor meg kazár feleséget kapott, akkor nem volt öreg, sőt, épp giatal volt. A két esemény közt tehát olyan 40-50 év telt el. A törzsszövetség a 9. szd közepén szerveződött, Levedi tehát a 9. szd elején házasodott. Mi volt akkor a helyzet a pontuszi pusztán? Ott élt Levedi a népével (Ingulus mellett). És a Donyec-térbe épp betörtek a szavarok a Kaukázustól (Kubány-Alsó-Don vidékről). A kazárok kaptak a nyakukba egy ellenséget A DAI szerint a türkök a kazárokhoz közel szereztek maguknak lakóhelyet, vagyis nem csak odaköltöztek, hanem elfoglaltak (valakitől) területet. Ez a valaki a Kazár Birodalom volt. Ekkor a kazárok az új ellenség háta mögött kerestek szövetségest...és ott találták Levedit. Hát így lett kazár hercegnő a felesége. A Levedi-kazár szövetség a hercegnő korai halálával fel is bomlott. 

Előzmény: savaz (202320)
savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 2 202379

"A kelta nyelv visszaszorulásáról: az a nyelv nem is kelta volt, hanem valami őseurópau. A kelták a Kaspi tenger vidékén éltek valamikor i.e. 1500-ig. Akkor jöttek Európába az IE nyelvükkel, mint lovas hódítók, és sokszáz gyalogtörzset leigáztak. Ezek a törzsek nem egységes nyelven beszéltek, így a kelta lett a közvetítő nyelv a kelták uralta területen. A kelták előtt már jöttek germánok, ők is hatalmas területet hódítottak meg az IE nyelvükkel, de aztán a kelták északra szorították őket. Belőlük lettek a vikingek, meg a szászok. "

 

 A kelta nem egyenlő az indoeurópaival.

Megint benéztél egy évezredet.

 

A kelta nyelvek  máig fennmaradt tagjai az ír, a gael a manx, a walsi a cornwalli és a breton.

Hidd el, pontosan tudják, hogy milyen nyelveket beszéltek a britt szigeti kelták, ha már megérteni nem tudod.

Előzmény: dikkvagyok (202376)
savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 2 202378

"Én egy szakcikkből okosodtam."

 

Ennyi erővel be is idézhetnéd, vagy minimum szerző  cím, megjelenés helye!

 

Had derüljünk  ismételten egy jót azon, hogy nem tudsz olvasni! 

Előzmény: dikkvagyok (202372)
savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 2 202377

"Nem a wikiből kellene okosodnod, hanem olyan irományból, amit az csinált, aki a helyszínen is járt. "

 

A wiki bejegyzés forrása : 

  1.  Sudár 2014 63. o.

Türk is járt a helyszínen, látta  a leleteket, azért közli mindenütt.

 

Te viszont biztos nem jártál a helyszínen, hogy bármi ellenkezőt állíthass.

Előzmény: dikkvagyok (202370)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202376

Ezt az angolszász mintát én nem igazán értem.

A kelta nyelv visszaszorulásáról: az a nyelv nem is kelta volt, hanem valami őseurópau. A kelták a Kaspi tenger vidékén éltek valamikor i.e. 1500-ig. Akkor jöttek Európába az IE nyelvükkel, mint lovas hódítók, és sokszáz gyalogtörzset leigáztak. Ezek a törzsek nem egységes nyelven beszéltek, így a kelta lett a közvetítő nyelv a kelták uralta területen. A kelták előtt már jöttek germánok, ők is hatalmas területet hódítottak meg az IE nyelvükkel, de aztán a kelták északra szorították őket. Belőlük lettek a vikingek, meg a szászok. 

Ez az alap. Most akkor Angliában mikor szorították ki a kelta nyelvet? Jöttek a rómaiak, majd jöttek a szászok, majd a vikingek. Igen ám, de ezek mind IE nyelvűek. Ha egyik IE nyelvről áttérnek egy másik nyelvre (nyelvjárásra!!!), mi olyan nagy szenzázció van benne? 

 

Hacsak nem brit tudósok fújtak belőle jókora lufit. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202314)
savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 2 202375

"Van három 10., szd-i eltérő anyagi kultúra: későavar, honfoglaló és szaltovói."

 

A 10. században nincs későavar és szaltovói. Egy két sírról lehet beszélni a 26 000 ellenében. 

De ha tudsz többet hozd ide ízibe!

 

"Az nem zavar téged, hogy ilyen jelentős leletmennyiségnek semmi nyomát nem találják az idoljaid? "

 

 De igen mindenkit zavar, de akkor sem találják. Amúgy nem idoljaim, de nállad sokkal értelmesebb emberek.

Előzmény: dikkvagyok (202369)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202374

Igen, a szaltovói is összemérhető mennyiségben. 

 

Hozz ide irodalmat erről, kiállítási anyagot, stb

 

 

Apropó: hol van az egynyolcad honfoglalónyi kavar kultúra????

 

A Volgán túl csatlakoztak, hiszen "együtt" telepedtek le Etelközben. Ékes szubbotci stílben már.

 

 

Van három 10., szd-i eltérő anyagi kultúra: későavar,

 

És a "későavar" a 10. századból HOL van? Kezd a sírokkal.

 

(Nem inkább karoling-ot akartál mondani?)

Előzmény: dikkvagyok (202369)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202373

"ugye itt az a baj, hogy a magyar honfoglalást a korabeli megfigyelők is úgy látják, hogy a magyarság mint "egységcsomag" érkezett és a saját krónikáink és mondáink is erről beszélnek"

 

A magyar honfoglalás egységes uralom alatt zajlott. Ezért is jelent meg a megfigyelők szemében aegységesen a magyarság. Példa: a szovjet katonák vagy száz nemzetiséghez tartoztak. És mégis mindenkit a szovjetek "szabadítottak fel", és nem a burjátok, csecsenek, tatárok, hantik. Mind másik etnikum, és más-más nyelv. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202309)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202372

"Te ugyan mi egyebet olvastál róla és hol? "

 

Én egy szakcikkből okosodtam. 

Előzmény: savaz (202304)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202371

Kérd meg Ulrich társadat, hogy nézzen utána az orsz nyelvű szakirodalomban. 

Előzmény: dikkvagyok (202370)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202370

Nem a wikiből kellene okosodnod, hanem olyan irományból, amit az csinált, aki a helyszínen is járt. 

Előzmény: savaz (202302)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202369

"Hat akkor igazold az eltero anyagi kulturat -- a szubbotcival osszemerheto mennyisegben -- meg a "tobbi nyelvet"."

 

Van három 10., szd-i eltérő anyagi kultúra: későavar, honfoglaló és szaltovói. Igen, a szaltovói is összemérhető mennyiségben. Apropó: hol van az egynyolcad honfoglalónyi kavar kultúra????

Az nem zavar téged, hogy ilyen jelentős leletmennyiségnek semmi nyomát nem találják az idoljaid? 

Előzmény: B. Hernát (202300)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 4 202368

Tudomanyos allaspontot tudomanyos szakfolyoiratban kell kozolni, hogy a szakma ott olvashassa es megvitathassa. Makkay magankiadasaival maga fokozta le a felveteseit.

 

Te meg fogadatlan prokatorkent hadovalsz.

Előzmény: dikkvagyok (202367)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202367

"Én nem találtam semmi olyan cikket stb., amiben

kutatók értékelték volna A honfoglalás bolgár modelljét.

 

Te tudsz ilyen nyilvános megvitatásról???"

 

Megtaláltad a legaljasabb, tudománytalan tudományt. Azt, amelyik elhallgatja azt, amit nem tud megcáfolni, viszont hajtja a maga igazát akkor is, ha már megcáfolták. 

Ez a magyar tudományos akadémia alja. (Kisbetűvel). 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202287)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202366

1/. Hol "szidtam" Sudárt?

 

2/. Ha tettem volna, az mitől lenne "jellemtelenség"?

 

 

Oh, már a magyar terminusok is gondot okoznak??

Előzmény: dikkvagyok (202365)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202365

Nem tisztem Sudár Balázst megvédeni, de őt általad szidni túlnő a jellemtelenség kategóriáján. 

Előzmény: B. Hernát (202271)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202364

Pedig egy csomó korabeli forrás a Meotisztól (Kaukázus előtere) eredezteti a magyarokat. Pl. a legismertenbb Regino. 

 

Nem láttak messzebb, az Urálig végképp nem, Anonymus dicsőségére váljék, hogy tudott a Volgáról -- a honfoglalókhoz kapcsolódóan.

Előzmény: dikkvagyok (202354)
savaz Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202363

"1., A 7.szd. előtt nincs nyoma a bolgártörök nyelvnek az Al-Dunánál

2., Megérkeztek a bolgárok.

3., Utána van, egyébként mások nem érkeztek. 

4., Alkalmazzuk a rögvalóságot. Nem beszélnek bolgár török nyelven a bolgárok. "

 

Azt kihagytad, hogy a szlávok balkáni jelenléte bizony dokumentálva van, ahogy a bolgárokkal történő együttélésük is, és a bolgárok ma szláv nyelvet beszélnek.

 

A magyar esetén meg  egyik a honfoglalás előtt dokumentált  nyelvet sem beszéljük, hanem azt a finnugort, amit pont ott beszélnek még, ahonnan a honfoglalók elindultak. Továbbá nem nagyon van jelentősebb továbbélő avar népesség sem dokumentálva.

 

Előzmény: dikkvagyok (202357)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202362

Bulgáriában is volt domináns elit. Az is biztos, hogy nem szlávok voltak. Most meg mégis szláv nyelven beszélnek. 

 

KI mondta, hogy KÖTELEZŐ dolgoznia minden esetben az elit dominancia modellnek ????

 

De jó, hogy látod: a bolgárok nem vihettek szláv nyelvet a Balkánra,,,

Előzmény: dikkvagyok (202359)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -3 0 202361

"Nyilván lehet, de az, ahogy az érkező angolszász hatására visszaszorul a kelta nyelv, kimondottan érdekes példa lehet a KM-i jelenségek tanulmányozásakor és nyelvi folyamatok megértésekor.

---------------

 

Más a véleményem."

 

Nem csak a véleményed, hanem a valóság is más. 

Előzmény: dzsaffar3 (202264)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202360

Megérkeztek a bolgárok.

 

Akik szláv nyelvet nem vihettek a Balkánra Onoguriából.

 

 

Stb.

 

De nem is értelek: a honfoglalóknál a magyar nyelvet nem tagadod (a dolgok mai állása szerint 12.43-kor), akkor már csak a KM-ben talált variánst igazoljad.

Előzmény: dikkvagyok (202357)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202359

"Viszont kimondottan hasznos lett volna megemlíti a domináns elit elképzelést (nyelvi dominancia),"

 

Neked már sohasem jön meg az eszed? 

Bulgáriában is volt domináns elit. Az is biztos, hogy nem szlávok voltak. Most meg mégis szláv nyelven beszélnek. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202261)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202358

a honfoglalók nem képeztek homogén népi egységet (népi konglomerátumból álltak)

 

Nyelvileg és hagyatékilag éppen az ellenkezője igazolt: a honfoglalásra már nyelvileg és kulturálisan egységesültek a leendő honfoglalók.

 

 

és egy részük az Uraltól jött, másik részük meg a Kaukázustól.  

Az Uráltól indultak hagyatéka megvan (ide visszavezethető), a kaukázusiak sehol, csak Padányi bugyuta könyvében..

 

Előzmény: dikkvagyok (202354)
dikkvagyok Creative Commons License 2021.06.28 -4 0 202357

"1. A X. sz. előtt nincs nyoma a magyar nyelvnek a KM-ben.

2. Megérkeznek a honfoglalók.

3. Utána van, egyébként mások nem érkeztek.

4. Alkalmazzuk Occam borotváját."

 

1., A 7.szd. előtt nincs nyoma a bolgártörök nyelvnek az Al-Dunánál

2., Megérkeztek a bolgárok.

3., Utána van, egyébként mások nem érkeztek. 

4., Alkalmazzuk a rögvalóságot. Nem beszélnek bolgár török nyelven a bolgárok. 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (202259)
B. Hernát Creative Commons License 2021.06.28 0 3 202356

A magyarok nem jöhettek egyszerre az Uraltól is és a Kaukázustól is. 

 

Bizony: eldöntötte a régészet.

 

Fiktív honfoglalóiddal együtt.

 

 

másik részük meg a Kaukázustól.  

 

Mondom.

Előzmény: dikkvagyok (202354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!