Rajtad kivül gondoltam! :) Kèkfrankos, őszibarack, summer red (alma), Prezident szilva, Irsai Olivèr. Erre a sorra gondoltam az Irsai zászlóshajóval! :) Van Besztercei barrique, azon meg agyalok, de szèp az is.
Ez viszont jó ötletnek tűnik...3.000.-ért lehet kapni a mosógép elé köthető kis szűrőt, aminek pótolható a töltete. Az első gyantaszűrőmet ilyenből csináltam. Én is gondolkodom egy ilyennek a hűtő elé kötésén. Annál is inkább, mert a villanybojler tisztításánál láttam, hogy milyen kemény a víz nálunk. Egy ilyen kis töltet simán kibír egy évet és lehet kapni kisebb nagyobb kiszerelésben.
......most csináltam egy nagyobbat, mert ezen egy kicsit lassan ment...
:)) Tudod hogy én is nem?:)) Már megterveztem és elkészítettem a címkéimet. 5 vagy 6 tételem lesz,pénzben úgy éri meg,mert akkor "csak" 3 E Ft/tételenként!! (2 Db 0.35L x 1 tétel) ami még mindig nem kevés pénzben,párlatban...de le van tojva a cél érdekében..D..D.. "Próba cseresznye" Te mikkel nevezel be ha nem titok?:)) Én Sárgabarack,Füge,Kiffer Körte,Birsalma,Besztercei Kék Szilva, és erősen gondolkodom a Bodzavirág párlatomon.Rákérdeztem a fő szervezőtől a Bodzavirágra párlatra,benevezhető mert tavaly is volt 8 beküldött minta belőle.
Nekem átfolyós hűtőm van, 3/4-es műanyag idomos elvezetéssel, szintén kút vízzel hűtök, idén már 3x volt dugulása a könyököknél a feltorlódó vízkő plakkok miatt. Jövőre gondolkodom a colosra történő bővítésén.
Egyébként ezt én is "nagytudású" Cloaced fórumtársunk egyik válaszából ismertem meg, amiben a Magyar Abszint Társaságra részletes írására is utal..érdemes elolvasni, ha valaki még nem ismeri..
„Magyarországon a hagyományos égetett szeszes italon gyümölcspálinkát értünk, a gabonából készült rövid italok a múltban nagyon ritkák voltak.”
Hatalmas tévedés. Magyarországon ugyanúgy minden erjeszthetőt megfőztek régen, ami kéznél volt (a gyümölcsökön kívül leginkább a gabonát, majd később a krumplit is), mint a világon mindenhol máshol is, csak épp ezt mind „pálinkának” nevezték. Nem létezett olyan korszak, amikor egyértelműen a gyümölcs- és törkölypálinka lett volna a legtöbbet fogyasztott töményszesz az országban, ez csak a pálinkamarketing hülyesége. A mai helyzet úgy alakult ki, hogy az 1800-as évek második felében elkezdtek terjedni az ipari szeszfinomítók, és így Magyarországon az első világháború környékén-után minden nem gyümölcsből származó alapanyag átvándololt a finomszeszgyártásba, a finomszeszből pedig likőrt és rumutánzatokat gyártottak. A magyar gabonapárlatok tehát az elmúlt 5-600 évben mindig is jelen voltak, csak éppen az utóbbi 100 évben finomszesz formájában ismerjük. Ebben az írásban olvashatsz a magyar szeszfőzés valódi múltjáról: Mióta pálinka a pálinka, avagy mit „szabad” inni a magyarnak?
..."Üdv Rézmüves! Whisky--Fózés az új projekt?"...
Nem egészen...én úgy mondanám, hogy "időutazás" a régi hagyományokhoz. Ugyanis mielőtt bárki megbotránkozna a gabonából való "whisky-főzés" hallatán, azért azt tudnia kell, hogy jó Mátyás királyunk korában az "égő-víz"-nek csak kis részét főzték savanyú, vagy rossz minőségű borból vagy seprőből.
A nagyobb része nálunk is gabonából (árpa, rozs, búza, kukorica) "égetésével" készült... De azt is pálinkának hívták és pont olyan rossz volt, mint amit az Amerikában a telepesek ittak (tüzes víz), csak ott whisky-nek hívták az érleletlen gabonaszeszt...
Ez a gyümölcspálinka szokás, alig 100-200-éve terjedt el és bizony volt idő, amikor azt mondták, hogy Erdélyben a legjobb "pálinka" kukoricából készül...mint a Börbön, hogy magyaros legyek..
Igen, van is róla rajz a másikon és én is terveztem ebbe, egy-egy leeresztő csapot, amit közösítve vissza lehetne vezetni az üstbe, ha a szint engedi...csak azt nem tudom még, hogy a szinteknek milyen jelentősége van és hogyan kell értelmezni...
Nem láttam még élőben. A forgó rész addig cseszteti a gyümölcsöt, hogy a végén a rácson átkényszeríti a pépesedő részeket, a többit ki kell borítani, vagy kisajtón kipörgetni, az már konstrukció függő.
Igen valószínűleg így lehet, mert így van értelme annak az üstbe visszafolyó vezetéknek...láttam már közelebbi képen ezt a tekerentyűt, ami még kalibrálva is volt, csak nem tudtam, hogy mit működtet..így már persze világos...láttam hasonlót, ahol nem volt ilyen tekerője, gondolom ott fix
visszafolyó cső volt és annál így nem lehet változtatni a folyadék szintet...