Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131238

48 forintba kerül nekem a vezetékes vízről egy főzés (elmosással), a kút közelébe sem megyek.

Hogy hordót állítsak be, kis szivattyúval pumpáljak, nem látom értelmét.

Ha kutat akarok használni, felteszek egy hordót 2m-re és ráfolyással áramoltatom a hűtőbe a vizet.

Fagyban már nincs mit főznöm, én erjedés után azonnal elintézem, bogyókat nem szoktam főzni.

Amikor a fagy miatt nem tudod a kutat használni, annak mi köze a rajzhoz? Akkor elég egy szivattyú és a hordó, ha nincs vezetékes vized.

Vegyél egy kis kerti tó szivattyút, hozzá egy 12V-os tápot, ne foglalkozz paraméterekkel, ha lefojtod kicsit, nem ártasz neki, 0.01amperrel több áramot vesz fel, de minek folytanád le?

http://www.ebay.com/itm/Solar-DC12V-Brushless-Water-Pump-Circulation-Cooling-Aquarium-Fish-Tank-BI554-/332025537691?hash=item4d4e43a49b:g:ZhoAAOSwKOJYIMue

Előzmény: Pit63 (131236)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131237

Hess innen ! 

Előzmény: Törölt nick (131226)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131236

-15 fokban is? ;)

Előzmény: endrepp (131223)
barkócza Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131235

Én inkább a meleg hűtővizet hasznosítom.

Előzmény: Pit63 (131233)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131234

Ez is jó megoldás. Itt még az üveg sincs jelen. :)

Előzmény: endrepp (131231)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131233

Használ valaki ilyen megoldást? Egészen konkrétan az érdekelne, hogy milyen szivattyú az optimális. Ugye mondjuk óránként kb. 100 l víz pumpálása szükségeltetik, az emelési magasság max. 1,5 m. Nem utolsó szempont, hogy ne legyen folyamatosan visszafojtva a szivattyú, mert egyrészt nem használ neki, másrészt felesleges energiát fogyaszt.

Köszi Rézműves mester a rajzot. Éppen ezen gondolkodtam, hogyan kellene ezt kivitelezni, mert ha bejönnek a fagyok, akkor a kerticsapról már nem a legszerencsésebb a hűtő táplálása, ill, körülményes is. Ráadásul miért ne hasznosítaná újra az ember a kihűlt hűtővizet...

endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131232

Bele kell engedni a gyerekek kis medencéjébe..:)

Előzmény: Törölt nick (131230)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131231

Onga 

 

Előzmény: Pit63 (131228)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131230

Agyrém, ez a hordóból való vissza szivattyúzás.

Előzmény: endrepp (131223)
obsitos3 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131229

Jó az úgy.A hordó túlfolyóján csak akkor távozik víz,ha annak felmelegedése miatt(ritkán) egy gombnyomással működésre bírja a kútból dolgozó szivattyút,ha a hordóban levő víz lehűlt,leállítja,a túlfolyás leáll.

Előzmény: comad2 (131222)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131228

Tök mindegy. Egy normális versenyen a kiöntő, fehér kendővel körbe fogja az üveget, és úgy önt. Nem látszik a zsűri számra semmi abból, hogy mi van ráírva. Ami rá van írva, az a besoroláshoz kell. Oda pedig csak az adatok kellenek.
Voltam én már olyan pálinkaversenyen s, ahol a regisztrációt követően, - amint beírták a pálinkakönyve a nevezett anyagot, és megkapta a bírálati számot, - átöntötték egységes üvegbe, hogy még csak az üvegről se lehessen megismerni, ha netán valamelyik bíráló érintett lenne nevezéssel is.

Előzmény: Csikky (131219)
DrJackson Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131227

Nekem 1 szűrő van a szivattyú előtt és 1 a szivattyú után is bekötve, így nálam iszap nincs. Nekem is kb. 60 litert eszik de inkább többet, egy főzés kb. 4 óra vízhasználat. 300 kg cefre 4 főzés, plusz 1 finomítás, ami szintén 4-5 óra körüli. Az 1-1,5 m3 valós érték nálam is. Az in-line szűrő gyorsan telítődne.

Előzmény: Törölt nick (131217)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131225

Persze, hogy lehet, csak ez a „legális moonshine”-biznisznek általában nem ez a célkitűzése.

Előzmény: Törölt nick (131218)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131224

A szakmai hagyományokat mindig a profit irányította, az is hozta létre őket. De talán pont a szeszfőzésben változnak a legkevesebbet a hagyományok, ha nagy vonalakban nézzük. Ha idejönne valaki 100 évvel ezelőttről, akkor a legtöbb békebeli röviditalból találna olyat (ha nem is minden sarkon), amivel elégedett lehetne. Sokkal nagyobb gondban lennénk, ha békebeli cigit akarna, de szerintem még a sör is nehezebb ügy lenne, mint a tömény.

 

A whiskynél nem tudom, mire gondolsz, de leírhatnád az égetett szeszes topicban :)

Előzmény: rézműves1 (131221)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131223

Ki kéne engedni a kertbe a hűtőből a vizet, minek vissza engedni a hordóba?

Előzmény: rézműves1 (131220)
comad2 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131222

Nem érted, mit nem értek. Miért nem egyből a hűtő túlfolyójából megy ki a víz valahová, miért kell még visszavezetni a hordóba, hogy azén folyjon ki?

Előzmény: rézműves1 (131220)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131221

A mi újkori világunkban meg a "profit" és az üzleti érdek, már régen "felülírta" a tradíciókat is, még az olyan közismerten hagyománytisztelő országban is, mint Anglia...ott is jó pár helyen (a whisky főzés terén), már áttértek a gyorsabb (modernebb) technológiára, csak nem vallják be...:)...

Előzmény: cloaked (131214)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131220

..."A hűtő túlfolyóját minek belevezetni a hordóba, ha azon is túlfolyó van?"...

 

 

Ugye csak tréfálsz, amikor ilyet kérdezel!!...nézd meg jól a képet és gondolkodj el rajta...

 

A zárt primer kör a kis szivattyúval (amit egy kicsit lehet szabályozni is), viszi el a hőt a pálesztől a hűtőspirálon keresztül...(tudod, mint az atomreaktorban)...:):)...persze a spirált rakhatnád közvetlenül a nagyhordóba is, de főleg nyáron ha meleg van, vagy nagyobb az üstöd, mint 50-liter, a 200-as hordó már kevés lesz , pláne ha utána közvetlenül jönne a második főzés...

...így aztán, vagy vödrözöl és merítgetsz, vagy egy kicsit beindítod a kútban lévő szivattyút,

(amit ugye nem nagyon tudsz szabályozni), hogy "tolja" le a forró vizet a nagyhordó tetejéről...

(a túlfolyón keresztül)...ezt ugye a főzés során egyszer vagy kétszer, egy gombnyomással, kényelmesen megtudod tenni...

...nem tudom, te hogy vagy vele, de én inkább az utóbbit választanám, mint a merigetést...

Előzmény: comad2 (131213)
Csikky Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131219

Figyelmesen, részletesen elolvastam a 12 oldal versenyszabályzatot, de erre megnyugtató választ nem találtam. A kérdésem lényege szóval mégegyszer az lett volna, hogy a saját design cimkéim legyenek rajta, vagy egy papircsik, amin a nevezési lappal összefésülhető adat van rajta. :)

Közben Foxrudi kielégitette a kiváncsiságomat.

 

Előzmény: Törölt nick (131194)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131218

 Nem pont szar, a nyers, sem. Lehetséges finomat készíteni. Csak tudni kéne, mit, hogyan, miért, miből, hogyan, mivel, mikkel....Senki nem fogja megmondani a tutit, mit kéne, meg hogyan, mert egyszerűen túl sok energia és munka van benne, mire az ember odáig eljut, hogy mindent megtapasztal. Itt is a cefrére-erjesztő hordóra való MAXIMÁLIS odafigyelés meghatározó, mert másképp igen nagy szar lesz-lehet belőle.. Mert ennél a fajta sportnál, tényleg maximális odafigyelés kell mindenre. A gabonaszesz pedig sosem ízetlen. Ez egy orbitális tévedés. Van íze. Bármivel is van finomítva, akár tornyossal is,  akkor is van íze. Az alkotó elemek keveréke pedig meghatározza a kívánatos ízt. Csak egy tipp: hordók tetejéből ki kell venni a gumi gyűrűt, ami tömít. Ha egyetlen egyszer is van fertőzött cefre, az a gumigyűrűbe beivódva mindig fertőzni fog. Ha nem azonnal, majd a tizenharmadiknál...Hőfokok, főzés idő, fertőtlenítés, enzimek, keverékek, tényleg, ez egy külön sport...

Előzmény: cloaked (131214)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131217

Nálam inkább homok (iszap)van a tartály alján, talajvíz kút. A spirál 1. menete vízköves, óránként  60 liter vizet használok. Így a kifolyó párlat 20 C fokos. 200 liter cefréhez kb. 1-1,2 köbméter  víz fogy.

 

 

Előzmény: DrJackson (131205)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131216

Igen, tudom, hogy létezik az igény:) Nekem még boltiból is van „tipikus házi”, bár ez nagyon ritka.

Előzmény: Törölt nick (131215)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131215

Hidd el sokféle igény létezik, pl: ,,az a jó pálinka, amit ha, megiszunk és öt perc múlva úgy érezzük, mintha egy kandúrmacskát húznának visszafelé a beleinkben." 

Előzmény: cloaked (131214)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131214

Igen, ez az üzlet csak parasztvakítás, szándékosan keverik a fogalmakat. Egyesek újabban jól megélnek belőle, hogy nyers gabonaszeszt töltenek a szép üvegbe (röhejesen drágán persze), aztán minél szarízűbb, annál „hitelesebb”.

 

Ez kábé olyan, mintha itthon egy kereskedelmi főzde azzal adná el a rohadt gyümölcsből készült pálinkáját, hogy „igazi átkosbeli kerítésszaggató” (ebből is csak a cukor hiányozna:)

 

 

Az ilyen dokufilmek egyébként a részletek tekintetében hírhedten rosszak, nemcsak azért, hogy ne mutassanak meg mindent, hanem egyszerűen igénytelenek. A néző úgyse ért hozzá.

Előzmény: rézműves1 (131210)
comad2 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131213

A hűtő túlfolyóját minek belevezetni a hordóba, ha azon is túlfolyó van?

Előzmény: rézműves1 (131211)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131212

Tovább gondolva a dolgot, azért lehet, hogy nem egészen mondtak el mindent úgy ahogy csinálják, de ez azt hiszem érthető...ha az gazdaságosabb, vagy eredményesebb, akkor lehet, hogy ők is használnak árpamalátát az elcukrosításhoz...DDD...

Előzmény: cloaked (131206)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131211

Ennél azért van egy jóval egyszerűbb és jól működő, bevált módszer...akinek nincs hidroforja "csak" egy szivattyúja a kútban, az nagyon nehezen tudja hűtést megfelelően szabályozni...de evvel, amit

 

 

már 2011. ápr. 17.-én rajzoltam ide a fórumra ez jól megoldható...

Előzmény: DrJackson (131208)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131210

Hidd el, hogy ennek semmi köze nem volt a cukorcefrés módszerhez, csak a jól bevált régi technológiát követték...Az igaz, hogy a "szeszcsempész időszak", holdfény "márkanevét" használják a mai napig, de szerintem ez csak jó üzleti fogás és talán "nosztalgiáznak" is egy kicsit...DDD...

 

                       https://www.youtube.com/watch?v=wgpmLyB0HYo

 

Ebből a videóból ez egyértelműen kiderül...

Előzmény: cloaked (131206)
snapszmester Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131209

Ha gyűjtenéd egy másik tartályba és kihűlés után megint azzal hűtenél nem lenne gond a vízkővel.

Előzmény: DrJackson (131208)
DrJackson Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131208

DES 100-as van, átfolyós hűtővel, több tonnányi cefrém nincs szerencsére, de időm se lenne annyit főzni. Még a víz pontos szabályzása nincs megoldva, egyenlőre golyós csappal történik, így elég pazarló a történet...

Amúgy kútról töltök meg két 1 m3-es tartályt, majd abból egy házi vízmű szolgáltatja a nyomást. Nem nagyon foglalkozok az elpazarolt vízzel, mert a kertet locsolom vele úgy is...

 

Előzmény: gabor0036 (131207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!